Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

A legjobb társnövények a kannabisz kertben

A legjobb társnövények a kannabisz kertben

Tanulja meg, hogyan tudja használni ezeket a kannabisz társnövényeket a kertjében


A társnövények természetes módon segítenek megóvni értékes kannabiszterrmését a kártevők inváziójától és egyes betegségektől. Ezek a szövetséges fajok ragadozó rovarokat vonzanak a kertbe, amelyek azonnal elpusztíthatják a károkozókat.

Azáltal, hogy a kannabisznövények közé ültetjük őket, a penész és más gombák terjedésének megakadályozásához is hozzájárulhatnak - egyébként azok tönkretehetik a termést. Számos faj egészségesebbé teszi a talajt azáltal, hogy javítja a talaj szerkezetét és rögzíti a nitrogént a légkörből.

A társnövények nem csak azzal segítenek, hogy védő szerepet töltenek be a növekedés során, de az egész kertje egészségesebb lesz általuk, hiszen hozzájárulnak a biodiverzitáshoz. Odavonzzák a beporzó fajokat, így a konyhakertje számára is hasznosak, ráadásul őket is felhasználhatja majd. A társnövényeket a szezon végén ételek és gyógyteák összetevőjeként hasznosíthatja

Az alábbiakban a kannabisz legkedveltebb és leghatékonyabb társnövényeit mutatjuk be.

Madárhúr

A Cerastium tomentosum, azaz a madárhúr kiváló talajtakaró, szőnyegszerű formában nő. A gyorsan növekvő növény a talaj felszínén terjed, és takarónövényként működik. Segít megtartani a nedvességet és védi a mikrobiális életet az UV sugaraktól.

A magokat kora tavasszal közvetlenül a kerti ágyásba vagy köré szórja és ne takarja le őket talajjal. Az a cél, hogy a vetőmagok egy jó vízelvezető közeg felett olyan területre kerüljenek, ahol teljes a napfény - a növények déli vagy nyugati irányba néző helyeken virágzanak. Tolerálják a széles pH-tartományt, bár a kannabisz 6,0 és 7,0 között kedveli.

A magok 14–21 nap után csíráznak. Miután a palánták teljesen kialakultak, egyelje ki őket, úgy, hogy az egyes növények között 20 cm legyen. 40 napon belül elérik az érettséget, maximálisan 25 cm magasságúra nőve. A madárhúr kis virágainak szélessége nem haladja meg a 2 cm-t. Már nyár elején megjelennek, nagyon könnyű és édes aromát bocsátanak ki.

Virágzás után vágja le ezeket a növényeket. Használja őket talajtakaró rétegként, vagy adja hozzá a komposzthalomhoz. Ennek a szívós lombhullató növénynek a gyökérzete a föld alatt -20 ° C alatti hőmérsékleten is kitelel és a következő évben visszatér.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: használja talajtakaróként a kerti ágyásokban és cserepekben.
 • Mikor: február
Companion Plants for Cannabis

NAPRAFORGÓ

Ezek a magasra növő óriások szépségesen pompáznak minden kertben, 3 méter magasra nőnek, és élénksárga virágfejekkel büszkélkedhetnek. Segítik a kannabisz növények levéltetvek, meztelen csigák és csiga elleni védelmét azáltal, hogy elterelik a figyelmüket.

A magokat közvetlenül a kerti ágyakba és cserepekbe kell vetni. Nedves, de jó vízelvezető talajban, teljes napfényben és olyan védett helyeken érzik jól magukat, amelyek megvédik őket a heves széltől. A napraforgó allelopatikus vegyszert szabadít fel a talajba, amely gátolja a közeli növények növekedését - gátként és határolóként használja őket.

Miután a palánták megjelentek, ritkítsa őket, hogy 60 cm távolságra legyenek egymástól. 60–95 nappal a csírázás után kezd el virágzani. Miután a virágfejeket kitöltötték a magvak, két lehetősége van. Vagy betakaríthatja ezeket a finom szemeket, vagy hagyhatja, hogy odavonzza a madarakat, amelyek szintén csökkentik a kártevő rovarok populációját. A napraforgónak nincs jellegzetes illata.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: korlátként, szélvédõként és árnyék létrehozására szolgál a kerti ágyások szélén vagy a konténerek közvetlen közelében.
 • Mikor: március
Companion Plants for Cannabis

KÖRÖMVIRÁG

Körömvirág - a Calendula officinalis - gyönyörű fényes narancssárga virágot és aromás leveleket növeszt. Ezek a virágok a levéltetvek hipnotizálására szolgálnak, elterelik őket a kannabisz termésétől. Ez a gyorsan növekvő növény egy- vagy kétnyári is lehet, minden évszakban virágzik az első kemény fagyig. A körömvirág tolerálja a gyenge termesztőközeget, de inkább a jó vízelvezető, krétás, agyagos vagy homokos állagú talajt részesíti előnyben.

A magokat késő tavasszal közvetlenül a kerti ágyásokba és a cserepes edényekbe vesse el. Kisebb növényeknél 20 cm távolságra, vagy 30 cm távolságra ritkítsa ki őket, hogy legyen helyük elérni a valódi méretüket. A növény 50 cm csúcsmagasságot érhet el, szereti a részleges napfényt, és kényelmesen érzi magát a polikultúra lombkoronája alatt.

Csípje le az elhalt virágokat, hogy további virágzásara ösztönözze a növényeket. Szedje le a virágokat, hogy elkészítse saját kozmetikumait, beleértve a balzsamokat és a kivonatokat.

Amellett, hogy bizonyos rovarokat elvonz a kannabisznövényektől, csípős illatával másokat elriaszt a kertből. A kártevők, például a fehér káposzta lepkék és a káposzta lepkék - amelyek egyébként megkóstolnák a kannabisz növényeit - ki nem állhatják őket.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: vesse a kerti ágyásokba a kannabisznövények közé az ajánlott távolságra. Helyezzen 1–2 növényt a kannabisz mellé nagy edényekbe.
 • Mikor: február – április
Companion Plants for Cannabis

LUCERNA

Könnyen termeszthető és hatékonyan javítja a talajt, ezért a lucerna megbízható és vonzó társnövényként szolgál. Hüvelyesként a faj a talajban élő baktériumokkal dolgozik, hogy nitrogént vonjon be a légkörből - ez egy nélkülözhetetlen tápanyag, amely a megfelelő növekedést biztosítja. Vetés elõtt a magokat nitrogénrögzítõ baktériumokkal oltjuk be a hatás garantálása érdekében.

Az lucerna segíti a víz behatolását a táptalajba, megtartva a gyökérzet hidratáltságát és fokozva a növények telítettségét. Medicago sativa néven is ismerheti ezt a mélyen gyökerező évelő növényt, amely csodálatos szerkezetet kölcsönöz a talajnak.

Az lucerna nagyon gyorsan gyökerezik, ezért csak a talaj felületére kell szórni a magvakat. A magokat tavasszal (április-május) szórja el a hűvös régiókban, és ősszel a melegebb éghajlaton. Látni fogja, hogy a hajtások kb. tíz napon belül megjelennek. A zsúfoltság elkerülése érdekében szükség szerint egyelje őket.

A faj a kissé melegebb éghajlatot részesíti előnyben, és lenyűgöző szárazságtűrő-képességgel büszkélkedhet. Teljes napsütésben virágzik, enyhén savas vagy semleges talajon. Mikor ritkítja a növényeket, ügyeljen arra, hogy a hajtások megmaradjanak; jelentős vitamin- és ásványianyag-forrást jelentenek, és a salátákban is jól mutatnak.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: takarónövényként ültesse kerti ágyakba és cserepekbe.
 • Mikor: április – július
Companion Plants for Cannabis

PIROS LÓHERE

Ez az évelő és bokros növény a talajban lévő nitrogénmegkötő baktériumokkal is együttműködik, hogy nagy mennyiségben vonja ki ezt az elemet a légkörből. Erős, egészséges és nagy kannabisznövényekre számíthat mellettük.

A vörös lóhere lenyűgöző vörös-rózsaszín pompom virágot fejleszt, amely a kertbe vonzza a beporzó fajokat. A vetőmagokat hűvösebb éghajlaton kora tavasszal, melegebb területeken ősszel vetheti el. A vetőmagokat 1 cm mélyen és 5 cm távolságra ültesse el agyagos, enyhén savas pH-jú talajban. A vörös lóherének teljes napsütésre van szüksége az optimális növekedéshez, és jól működik a kerti ágyások szélein és a cserepes kannabisz növények mellett is.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: közvetlenül az edényekbe és az ágyásokba ültesse élő talajtakaróként.
 • Mikor: április
Companion Plants for Cannabis

TURBOLYA

A turbolya kiváló fűszernövény, és segít a káros rovarok távoltartásában is. A levéltetveket vonzza az enyhe ánizs illat, és ezért eltéríti őket attól, hogy károsítsák a kannabiszt.

Vesse közvetlenül a komposztban gazdag talajba márciusban. A mag körülbelül egy hét múlva csírázik, és röviddel azután eléri a palánta fázist. Ritkítsa meg úgy, hogy kb 30 cm távolságra legyenek egymástól. A turbolya tolerálja a közvetlen napfényt és a részleges árnyékot, de szereti az állandó nedvességet is.

A turbolya hírhedt arról, hogy szórja magvait, és képes kilépni a kerti ágyásokon. Időben távolítsa el a virágfejeket a túlzott elterjedés elkerülése érdekében. Körülbelül kilenc héten belül szüretelheti a zsenge leveleket. Használja salátákban és halételekben, kellemes ízélményt ad

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: ültesse külön edényekbe a kannabisz-cserepek mellett, vagy ültessen be emelt ágyásokba és üvegházakba.
 • Mikor: március – augusztus
Companion Plants for Cannabis

FEHÉR LÓHERE

A fehér lóhere a kártevőkkel szemben ellenálló élő talajtakarót hoz létre, amely megtartja a nedvességet és növeli a talaj nitrogénszintjét. A kúszó évelő növény minden gond nélkül terjed majd az ágyások felületén.

A talaj egészségének javítása mellett ez az élő szőnyeg elnyomja a gyomokat (a káros fajokat), ezáltal sok időt takarít meg a kertben. Oltsa be a magokat rizobiás baktériumokkal, hogy a növények rögzítsék a nitrogént. A magokat kora tavasszal vesse el - ideális esetben enyhén savas foszfor- és káliumban gazdag talajba - a kert napos részén.

Tartsa állandóan nedvesen a talajt a fehér lóhere kiszáradásának megakadályozása érdekében. Egy egyszerű csepegtető öntözőrendszer nagyszerű munkát végez az ágyások hidratált állapotában tartása érdekében.

Növényei május és október között édes illatú, fehér és rózsaszín pompomvirágot növesztenek majd. Ezek a lenyűgöző virágok vonzzák a pillangókat és a méheket. Kis mennyiségű levél és virág kiválóan alkalmas salátákba is vagy pirítva csirke mellé, esetleg vegán felhasználásra is

Hogyan kell használja a kannabiszkertben:

 • Hol: élő talajtakaróként használhatja a kannabisznövényei mellett. Különösen jól alkalmazható nagy edényekben
 • Mikor: március – április
Companion Plants for Cannabis

BORSMENTA

A borsmenta olyan könnyen növekszik, hogy egy idő után azért kell dolgoznia, hogy a túlzott terjedést megakadályozza. Éppen ezért a borsmentát csak cserépbe ültesse. Csípős aromája meggátolja a kártevők, például a hangyák, bolhák, levéltetvek és akár az egerek jelenlétét, és segít elfedni a fű jellegzetes illatát is.

Miután kora tavasszal elvetette ezeket a magokat, az idény alatt többször is szüretelhet az ízes levelekből. Gondozza őket gazdag és jó vízelvezető talajban, napos vagy részben árnyékos helyen. A növények a vetés után 10–16 nappal csíráznak, és nyár végén virágzanak.

Virágzás után vágja le a növényeket. Az évelő fajok évről-évre ízletes leveleket adnak majd Önnek - gyógyteákhoz is ideális.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: ültesse izolált edényekbe, hogy ne tudjanak kibújni az ellenőrzés alól
 • Mikor: február – június
Companion Plants for Cannabis

LEVENDULA

Erőteljesen illatozó virágok és gyönyörű lila árnyalatok - a levendula feldobja kerti ágyásait. Ezek a szemet gyönyörködtető cserjék úgy viselkednek, mint botanikus közlekedési lámpák, amelyek elterelik a kártevő rovarokat értékes növényeiről. Sőt, számos barátságos beporzót is becsalogatnak.

A levendula a meleg, mediterrán környezetet élvezi, bár a hűvösebb északon is megél. Töltse meg gazdagon komposzttal a csíráztatóedényeket, szórja bele a magot; és fedje be vermikulit porral. Tartsa a cserepeket 21–25°C hőmérsékleten, és a következő 21 napban kibújnak a talajból. Helyezze át őket kerti ágyásokba vagy cserepekbe, jó vízelvezető talajba, és tegye ki őket a lehető legtöbb napfénynek, 30 cm távolságot hagyva a növények között.

Ne hagyja, hogy ez a nagyszerű virágillat egész szezonban incselkedjen önnel. A szezon végén vágja vissza a növényeket és gyűjtse össze a virágfejeket. Szárítsa ki őket és készítsen belőlük ízletes nyugtató teát.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: ültesse a kerti ágyások szélére és edényekbe a kannabiszcserepek mellé.
 • Mikor: február – július
Companion Plants for Cannabis

KORIANDER

Ez a gyorsan növő, sokmindenre felhasználható gyógynövény kellemes illatot kölcsönöz a kertjének. A koriander Illata csípős, ezzel távol tartja a kártékony rovarokat, míg a jótékony fajokat odavonzza.

A káros pókatkák, burgonyabogarak és levéltetvek boldogan elkerülik a kannabiszkertet, miután megérzik a jellegzetes illatot. A parazita darazsak viszont inkább kedvelik ezt az aromát és segítik a kártevő populáció kordában tartását.

Érzékeny növény lévén, a koriander nem szereti az átültetést. A magokat közvetlenül a végső helyükre ültesse a kertbe 1 cm mélyen. Tegye ezt teljes napfényben április és július között, és 12–21 nappal később számíthat a megjelenésükre. Ritkítsa őket úgy, hogy 25 cm-re legyenek egymástól.

Az ízes leveleket a vetés után 60–75 nappal szüretelheti le. Használhatja levesekhez például házi készítésű kannavaj mellett egy chillezős délutánon.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: Ültesse a kannabiszágyásokba, vagy nagy szövetedényekbe a növények közé. Ha kisméretű edényeket használ, akkor külön cserépben kell termeszteni.
 • Mikor: március
Companion Plants for Cannabis

KAMILLA

Szép, aromás és funkcionális. Miért ne szeretné, hogy ez a lenyűgöző virág a kannabisznövényei között pompázzon? Rendkívül könnyen termeszthető - a kamilla évről évre ugyanazon a helyen bukkan elő, hogy elvégezze társnövényi feladatait.

Ültesse a kamillát az emelt ágyások szegélye mentén és nagy edényekben a kannabisz növények mellett. A gyógynövény serkenti az illóolajtermelést és a közeli növények telítettségét, közben pedig távoltartja az irritáló legyeket és szúnyogokat.

A vetőmagokat közvetlenül a jó vízelvezető talajba ültesse teljes napfényre, áprilistól kezdve. 20–30 nap elteltével egyelje növényeit 15 cm távolságra egymástól.

A kannabisz betakarítása után a kamillákat se hagyja parlagon. A levelekből és a virágokból finom és nyugtató teát készíthet, és nagyszerű összetevő a házi bőrtisztítás során is

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: Határoló növényként / rovarpufferként az ágyásokat és üvegház bejáratát körülvevő területeken.
 • Mikor: Beltéren hat héttel az utolsó fagy előtt
Companion Plants for Cannabis

CICKAFARK

A cickafark sűrű fehér virágokból álló gyönyörű lombkoronát fejleszt. Természetesen társnövénynek is kiváló, de önmagában a látványa is elegendő ok arra, hogy ezt a fajták betegye a kertjébe.

A kertészkedéssel kapcsolatos anekdoták azt állítják, hogy a cickafark hozzájárul a közelében élő növények illóolaj-termelésének fellendítéséhez. Bár ez csak a kertészeti folklór, de ha igaz, a növény kihozhatja a kannabisz genetikájának teljes potenciálját. A cickafark vonzza az olyan levéltetvekre éhes ragadozó rovarok seregeit is, mint például a katicabogár és a közönséges fátyolka.

A vetőmagokat jó vízelvezető talajba kell vetni egy viszonylag száraz, napsütéses helyen. A cickafark nem kedveli a nedves talajt, ilyen helyen nem tud szépen fejlődni. 60 cm-es távolságot tartson köztük, ha a palánták a csírázás után 21 nappal megjelennek. Miután megnőttek, a termesztési időszak végén ízletes teát készíthet belőlük.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: közvetlenül a kannabisznövények mellé ültesse - a kettő együtt virágzik.
 • Mikor: Nyolc héttel az utolsó fagy előtt ültesse el
Companion Plants for Cannabis

KAPOR

A kapor ízletes. Komolyan. Ánizsszerű ízével csirkés ételekben, levesekben, salátákban és savanyúságokban is találkozhat. Függetlenül attól, hogy termeszt kannabiszt, vagy sem, az életben szüksége lesz néhány kapornövényre.

A zellercsalád ezen tagja gyönyörű látványt nyújt, ha a kannabisz közé ültetik őket, és a növekedés során védelmet nyújt bizonyos hernyófajok és pókatkák ellen.

A magokat közvetlenül az utolsó fagy után kell közvetlenül a talajba vetni. Hűvösebb területeken fedje be őket 1 cm-es talajjal, majd egyelje ki a palántákat 30 cm távolságra egymástól. Melegebb éghajlat esetén a vetőmagokat közvetlenül a jó vízelvezető talajra kell szórni. A cél, hogy a kaprot teljes napsütés érje, de a talaj nedves maradjon. A kapor hajlamos a virágzásra a kiszáradt talaj okozta stressz miatt. A vetés után hét héttel leszüretelheti a lombozatot majd salátákhoz és levesekhez is használhatja.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: Közvetlenül a kannabisznövények között vagy mellett.
 • Mikor: március – július
Companion Plants for Cannabis

CITROMFŰ

A citromfű (Melissa officinalis) minden évben visszatér a kertjébe. A szívós és sokoldalú gyógynövény a föld alatt túléli a téli fagyokat, és tavasszal ereje teljében tér vissza.

Ez az energikus gyógynövény a menta család tagja. Bevonzza a kertbe a beporzó fajokat, hogy gondoskodjon az ön zöldjéről. A növény a szúnyogokat is távol tartja, így a kertészkedés sokkal kellemesebb élményt nyújt.

A citromfű örömmel terjed szét az egész ágyásban - szinte túl erőteljesen is. A magvakat inkább cserepekbe ültesse el a nem kívánt növekedés elkerülése érdekében. Szórja őket a cserepes talaj tetejére, és enyhén fedje le komposzttal. Ha kikeltek, ritkítsa ki 30 cm-re, és állítsa teljes napsütésre vagy részleges árnyékba.

A levelek betakarítása a teljes termesztési időszak során lehetséges, és ízletes, frissítő teát készíthet belőle. A vegetatív növekedés ösztönzése érdekében minden virágot csípjen le.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: A citromfüvet a kannabisznövényeinek közelében elhelyezett külön edényekbe érdemes ültetni, hogy elkerüljük a túlzsúfoltságot.
 • Mikor: március – május
Companion Plants for Cannabis

BAZSALIKOM

Talán a legjobb aromájú növény (a kannabisz kivételével természetesen), a bazsalikom hihetetlen aromát ad a salátáknak, pizzáknak és tésztaételeknek.

Csakúgy, mint a kannabisz esetében, az emberek gyakran előbb érzik a bazsalikom illatát, mint ahogy meglátják. A növény erőteljes aromával tölti meg a levegőt, amely elriasztja a potenciális kártevőket, például levéltetveket és a spárgabogarakat. Különböző beporzó fajokat vonz be, amelyek fokozzák kertjének biodiverzitását.

Szórja a magokat jó vízelvezető talajt tartalmazó nagy cserépbe. Tegye ki őket a napfényre, és a következő 20 napban számíthat a palánták megjelenésére. Kedvelik az enyhén savas talajt és az inkább száraz környezetet. Az egész szezonban használhatja a növények csúcshajtásait és leveleit, ezáltal is ösztönözve a gyors és erőteljes vegetatív növekedést.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: edényekben és ágyásokban a kannabisznövények mellett - különösen hatékonyan fokozza a terpéntermelést a kapor társaságában
 • Mikor: február – június
Companion Plants for Cannabis

BORÁGÓ

A borágó gazdag tápanyagforrást kínál az embereknek és a növényeknek egyaránt. A gyönyörű kék és nektárban gazdag virágok elősegítik a helyi méhpopuláció virágzását. A szezon végén használja talajtakaróként a felaprított növényeket, vagy adja hozzá őket a komposzthoz. A magas kalcium- és káliumszint segít a növények virágzásában.

A borágó teljes napsütésben virágzik, és kedveli a tágas tereket. A vetőmagokat márciusban ültesse el nagy cserépbe - minden növénynek kb. 30 cm helyet kell hagyni. Rendszeresen öntözze őket a száraz időszakokban, hogy a növények teltek és erősek maradjanak. Az uborka ízű leveleket a szezon során gyakran leszüretelheti, hogy frissítő hatást nyújtson a nyári italokhoz.

Hogyan használja a kannabiszkertben:

 • Hol: a kannabisz növények mellé, hogy vonzza a hasznos rovarokat.
 • Mikor: március – május
Companion Plants for Cannabis

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

Categories
eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37806 reviews