Normál vs. Feminizált vs. Autovirágzó Cannabis Magok

Normál vs. Feminizált vs. Autovirágzó Cannabis Magok

A marijuana termesztésénél is először minden a magokkal kezdődik. Manapság, a kertészeket szinte elkényeztetik, annyi féle cannabis mag közül tudnak választani. A normál magok, a feminizált magok és az autovirágzó magok, mind különböző előnyökkel, és hátrányokkal bírnak. Bármelyiket is választod végül, a választásod valószínűleg olyan tényezőkön is múlik majd, mint például a rendelkezésedre álló pénzkeret, idő illetve hogy mennyi türelmed van.

MIK IS AZOK AZ NORMÁL MAGOK?

Normál magoknak tipikusan azokat a magokat nevezzük, amik a legelterjedtebbnek mondhatóak, és aránylag könnyű hozzájuk jutni. Sőt, ezek többnyire szinte mindig olcsóbbak is, mint a feminizált vagy az autovirágzó fajták.

MIÉRT ÉRDEMES AZ NORMÁL MAGOKAT VÁLASZTANOD?

Ha szeretnél cannabis fajtákat tenyészteni és ezáltal újabb magokat létrehozni, akkor Neked a normál magok kellenek. Ahhoz, hogy keresztezni tudj, és új variánskkat létrehozni, mind a hím, mind a női ivarú növényre is szükséged lesz.

Azzal, hogy normál magokat termesztesz, lesz majd egy képed arról, hogy hogy működnek a növény természetes ciklusai. Ha az a célod, hogy majd egy napon tapasztalt termesztővé válhass, akkor bizonyos “lépcsőfokok” átugrása, feminizált vagy autovirágzó magok gondozásával, valószínűleg nem a jó irány. Hogyha keresztül mész a teljes cikluson érted majd igazán meg azt, hogy a növénynek mire van szüksége a sikeres növekedéshez.

A normál magok használatának természetes hátulütője azonban az, hogy így nyitott a lehetőség egy hím ivarú növény kifejlődésére is. A normál magok esélye arra, hogy női ivarú növény keletkezzen, kb. csak 55-60%. Mindamellett, ez csak az átlag. Teljességgel lehetséges az is, hogy a magjaid 75%-a, vagy akár több is, hím nemű lesz. Mivel csak a nőnemű növény termel elszívható, cannabis bugákat, a kicsirázott hím ivarúak mind időben, mind pénzben veszteségesek lesznek a számodra. A hím növényeket azonnal el kell távolítani, hogy azok ne tudják megtermékenyíteni a női ivarúakat maguk körül, és ezzel meggátolják, hogy azok a bugáikat termeljék. Épp ezért, a normál magok általában nem igazán ajánlottak a kezdő kertészeknek.

MIK AZOK A FEMINIZÁLT MAGOK?

A feminizált magok olyan cannabis magok, melyek garantáltan női ivarúként csiráznak majd ki, és nőnek aztán nőnemű marijuana növényekké. Ha feminizált magokat ültetünk, láthatóan meggátolják majd, hogy hímnemű növények szökkenjenek szárba. Míg a feminizált magok jóval drágábbak a normál magoknál, azért nem kevés vesződtségtől és frusztrációtól kímélnek majd meg hosszabb távon, mivel így teljesen elkerülheted a hímek termesztését.

MIÉRT ÉRDEMES A FEMINIZÁLT MAGOKAT VÁLASZTANOD?

Azzal, hogy feminizált magokat választod, elkerülheted a “vakon termesztés” lehetőségét, a csíráztatástól kezdődően. Ezzel nem csak a haszontalan magokra költött pénzed spórolod meg, de azt az időt is, amit azoknak a magoknak a csíráztatására vesztegetnél el, amiktől aztán meg kell majd szabadulnod, mert hímekké fejlődtek ki.

Az autovirágzó fajtákkal ellentétben, a feminizált magoknak a fényciklus megváltozására van szükségük ahhoz, hogy elkezdjenek virágzani. Viszont nincs különbség azok között a női ivarú növények között, melyek feminizált magokból, és azok között, amelyek normál magokból fejlődtek ki. A feminizált magokból termesztett növényből ugyanúgy megfelelő klónokat vagy keresztezhető növényt kaphatunk, mint a normál magokból kifejlődötteknél.

MIÉRT ÉRDEMES A FEMINIZÁLT MAGOKAT VÁLASZTANOD?

A feminizált magok fő hátránya az áruk. Szinte mindig számíthatsz rá, hogy ezek drágábbak lesznek a normál magoknál. Viszont, ha belegondolunk abba is, hogy mennyi pénzt takaríthatsz meg azzal, hogy nem kell a hímekkel bajlódnod, a végén még egészen megéri a belefektetett összeg.

A feminizált magok ideálisak lehetnek azon kertészek számára, akik egy következetes termesztési élményre vágynak. A női ivarú növények ültetése megkímél majd annak, a sok időnek az elvesztegetésétől, valamint frusztrációtól, ami a csírázással, és a hím ivarú növények felismerésével és elkülönítésével járhat. Ha éppen nincs elég időd, vagy netalántán elég türelmed, a feminizált magok ültetése lehet a legjobb választás a részedről.

A feminizált magok használata akkor is jól jöhet, ha csak limitált hely áll a rendelkezésedre. Az, hogy 10 magot csíráztatsz, és talán 5 nőnemű kerül ki az alomból, csak a hely pazarlása. Amikor feminizált magokból ültetsz, minden mag egészséges, sinsemilla példánnyá válik majd.

MIK AZOK AZ AUTOVIRÁGZÓ MAGOK?

Az autovirágzó magok olyan marijuana növényekké fejlődnek majd, melyek úgy lépnek be a virágzó fázisba, hogy közben nincs szükségük változásra, a kapott fény mennyiségét illetően. Ezzel ellentétben, a normál és a feminizált magoknak egy speciális fényciklusra van szükségük ahhoz, hogy rendesen átléphessenek egyik állapotból, a másikba. Ezek a fajták viszont, a fentiektől eltérően, különösebb megeröltetés nélkül, és villámgyorsan váltanak át egyik fázisból, a másikba. A legtöbb autovirágzó növény kb. 10 hét alatt képes a magból egy szüretelhető növénnyé válni.

MIÉRT ÉRDEMES AZ AUTOVIRÁGZÓ MAGOKAT VÁLASZTANOD?

Az autovirágzó magok a lehető legnagyobb fokú kényelmet nyújtják a termesztők számára. Mivel teljesen maguktól el is kezdenek virágzani, így ezek a magok leveszik a terhet a kertész válláról. Az autovirágzó növények nem csak, hogy maguktól váltanak át egyik fázisból, a másikba, de nehezebb bennük kárt tenni, ha elhanyagoljuk őket, vagy ha nem vagyunk elég figyelmesek. Ez azt jelenti, hogy amikor a könnyen-termeszthetésről és kényelemről van szó, az autovirágzó növények a tuti választás.

Az autovirágzó magok azért is előnyősek, mert a növények elég alacsonyra nőnek meg. Az auto-k általában 30 és 60 cm magasságig fejlődnek, ezáltal kiválóan alkalmazhatóak kicsi és kompakt helyeken is. Viszont épp az előnyös méretük folytán, sajnos hátrányuk is van, még pedig hogy ezek a fajta növények kevesebb hozamot képesek termelni, mint a normál, vagy a feminizált változatok.

Az autoflowering magok viszont ismertek a penész-, kártevő-, betegség-, fagytűrő képességükről és a hőmérséklet, vagy a páratartalom ingadozásait is jól bírják. Épp ezért, ezek a növények inkább alkalmasabbak a kevésbé tapasztalt, vagy az olyan kertészek számára, akik minimális időtartam és energiabefektetéssel szeretnének termeszteni (mint pl. a gerilla-termesztők).

Van viszont egy kisebb vita azzal kapcsolatban, hogy az olyan technikák használatához, mint a főcsúcs lemetszése és más training, az autovirágzó növények mennyire felelnek meg. A fő probléma az olyan, nagy stresszt okozó training módszerekkel, mint a főcsúcs metszése, hogy a növényeknek szükségük van elég időre ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak az eljáráshoz. A fotoperiodikus variánsoknál ez csak annyit jelent, hogy max. egy hétig, vagy még tovább vegetatív stádiumban kell majd tartanunk őket. Az auto-knál viszont, nincs vesztegetni való időd.

MIÉRT ÉRDEMES AZ AUTOVIRÁGZÓ MAGOKAT VÁLASZTANOD?

Ami még az autovirágzó fajták hátránya lehet, hogy a THC tartalmuk valamivel kevesebbnek bizonyul, a normal, vagy a feminizált magoknál az megszokott. A termesztők, akik égig érő THC mennyiséget keresnek, jobban járnak, ha tovább keresnek. Mégis, rengeteg, kiváló minőségű auto variáns kapható már, amik 20%+ THC-t is tartalmazhatnak, amire azért nem lehet csak úgy legyinteni. Sőt mi több, az autovirágzó fajták tudvalevően magasabb, természetes CBD tartalommal bírnak, mint más fajták.

Ahogy fentebb azt már említettük, alacsonyabb fizikumuk végett, az autovirágzó variánsok végeredményül kevesebb hozamot termelnek. Ezt a hátrányt félretéve, ezek a növények, néhány alkalommal, sokkal gyorsabban lesznek szüretképesek, mint a fotoperiodikus társaik. Ez többszörös szürethez is vezethet, már amennyiben jól időzítjük őket.

Az autovirágzó magok, akárcsak a feminizáltak, gyakran drágábbnak bizonyulnak, és nehezebben beszerezhetőek, mint a normál magok. A termesztők viszont mindenképpen hasznot fognak húzni az autovirágzó növények megannyi előnyéből, így az a kis ráfizetés is totál megéri majd. Mindenképp érdemes megfontolnod az autovirágzó magokat ültetését, hogy ha szeretnél időt és fáradtságot spórolni az egész növekedési folyamat során. Ha úgy érzed, hogy csak kevés szabadidő áll rendelkezésedre, így nem tudnálrendesen gondoskodni a növényeidről, akkor az autovirágzó magok Neked valók.

Az autovirágzók kényelmük miatt is remek választásnak bizonyulnak, az először termesztő kertészek számára. Az autovirágzó magok úgyszint hasznosak lehetnek olyan termesztésnél, amik kültéren, de szezonon kívül zajlanak, így Te magad tudod a veteményesed, a saját időbeosztásodhoz igazítani.

TEHÁT, MELYIKET VÁLASSZAM AKKOR?

Az, hogy melyik fajta magot használod fel végül, nagyban függ majd egy csomó tényezőtől. Az elérhető pénzkeret, és az a pénz, amit magokra szánsz költeni, a legelső meggondolandó kérdés. Másodszor, figyelembe kell venned a saját tapasztalati szintedet és azt az időmennyiséget is, amit erre a projektre szeretnél fordítani. Végül pedig, a termesztőknek azt is figyelembe kell venniük, hogy mennyi hely áll rendelkezésükre a termesztéshez, valamint a termesztő környezet körülményeit is. Miután az összes kritériumot megvizsgáltad, képes kell, hogy legyél arra, hogy egy jól tájékozott döntést hozhass a ültetni és termeszteni kívánt cannabis fajtáját illetően.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.