Növekedési vagy vegetatív szakasz

1. rész – Bevezetés

Amint a csíráztatott magvak kibújnak a földből, azonnal kis zöld növényekké változnak.  Ebben a szakaszban nagyon törékenyeknek látszanak és valóban azok is. És most ennek a növénynek a gondozásáról lesz szó. A növekedési periódus nagyon lényeges tényező, mivel ez határozza meg a termés mennyiségét, amit a növénytől kaphat. A jó növekedés még magánál a virágzásnál is fontosabb.

Az előnevelési szakasz azt jelenti, hogy a növényünket  növekedési periódusban (más néven vegetatív időszak) tartjuk, ami egy naptól néhány hétig tarthat. Mindezt azáltal, hogy a lámpát 18/6-ra állítjuk, azaz 18 napos és 6 sötét órát biztosítunk a növény számára. Így képes a fény minden előnyét kihasználni és fejlődni, erősödni, növekedni.

Minél jobban megnő a növény, annál több levelet és oldalágat fejleszt majd, ami tovább gyorsítja a növekedést. Az a növény, aminek egy hete még 10 levele volt, most pedig 25 van, természetesen sokkal gyorsabban tud növekedni, köszönhetően annak, hogy a fény egyre nagyobb mennyiségét képes hasznosítani. Ez tehát a növekedés kezdete, ami egészen addig csak lassan halad, amíg a növény képes nem lesz elegendő levelet növeszteni, hogy elérjen egy bizonyos növekedési sebességet.

Amikor ide elérkezik, látni fogja, hogy akár egyetlen nap alatt is hatalmas változás történik – már ennyi idő alatt is elképesztő fejlődést tapasztalhat. A nagyobb növekedés nagyobb tápanyagfelvételt jelent, ilyenkor több oxigénre is szükség lesz...  A megfelelő növekedéshez minden tényezőt folyamatosan ellenőrzés alatt kell tartani. Ha bármikor oxigénhiány lép fel a termesztőhelyen, azért, mert nincs, vagy nem megfelelő az elszívás, akkor a növény kevésbé fog fejlődni.

2. rész - Táptalajok

Növekedési Vagy Vegetatív Szakasz

A különböző talajtípusok különböző növekedési sebességet ígérnek. A leggyakoribb termesztő-közegek a termőföld, a kókusz és a hidrokultúrás (vízben történő) növesztés. Mindegyiknek megvannak a maga tulajdonságai, előnyei és hátrányai is. A talaj csak akkor segíti a gyors növekedést, ha levegős és ha könnyű a szerkezete. A gyökerek a legjobban a fény és a könnyű talaj segítségével fejlődnek, így ezt kell megpróbálnunk biztosítani nekik. Minél gyorsabban fejlődnek és terjeszkednek a gyökerek, annál gyorsabban növekszik a növény a föld felett.

A gyökereknek oxigén kell és a kemény, tömör talajban kevesebb oxigén van, mint a laza szerkezetűben. A talaj használata termesztő-közegként azért előnyös, mert tartalmaz tápanyagokat, így nem kell nagyon korán elkezdeni a folyékony tápok használatát.  Ez különösen a kezdő termesztők számára fontos, mivel így megelőzhetőek a kezdeti szakaszban jelentkező nehézségek. Egy gyenge kezdés katasztrofális hatással lehet a virágzásra és a betakarításra. A termőföld így tökéletes közeg a kezdő szintű termesztőknek, és ezekkel a tapasztalatokkal megalapozhatja  a termesztői tudását.

Tanuljon meg jól termőföldben termeszteni és ehhez mindig visszatérhet a jövőben. A kókusz egy jóval levegősebb anyag a termesztéshez. Ez az én kedvenc közegem, mivel a levegős  kókusz-rostok kiváló feltételeket biztosítanak a növekedéshez. Az oxigéndús közegben fejlődő növények erősebbek és sokkal-sokkal több oldalhajtást fejlesztenek. Ennek a hátulütője, hogy a kókusz nem tartalmaz tápanyagokat. Éppen ezért már nagyon korán el kell kezdeni adagolni a folyékony tápanyagot.

Ez akár problémákat is okozhat, de a kókusz nagyon felhasználóbarát és nem egyszerű túladagolni a tápanyagot. Még a talajt is könnyebb túladagolni, mint ezt. A túltrágyázást a tápszerekben jelen lévő sók felhalmozódása okozza. Az idő múlásával, ha (kezdő termesztőként) ön túl sok tápot használ, a növény nem tudja elég gyors ütemben felszívni. A leveleken ronda csíkok alakulnak ki, amelyek először a széleken láthatóak, amerre a levél növekedni tudna, ezután a levelek elszáradnak és elpusztulnak.

Hidroponikus Közeg

Ez megelőzhető úgy, ha átöblíti a termesztő közeget. Ennek során az extra vízmennyiség segítségével a felhalmozódott sók kimosódnak. Ha a növény levelei nagyon sötét zöldek, az azt jelenti, hogy elegendő tápanyagot kapott, tehát ha ilyenkor még többet adagolnánk, akkor az könnyen túltápláláshoz vezet. Amennyiben nem biztos ebben, várjon, anélkül, hogy több tápot adna hozzá, és ha a levelek elkezdenek kivilágosodni, akkor tudhatja, hogy itt az ideje újra tápanyagot adagolni. Ha túl sokáig hagyja tápanyag nélkül, akkor a levelek elsárgulhatnak.

Ha mindent megfelelően csinál, akkor a  hidrokultúrás termesztés biztosítja a legnagyobb növekedési sebességet, mivel hatalmas mennyiségű oxigén áll a gyökerek rendelkezésére. Ez sokkal intenzívebb termesztés, mint talajban, vagy kókuszban. Én személy szerint a kókuszt választom, mivel egy jó középút a talaj és a hidro között. Jó termesztési eredmények érhetők el, mégsem igényel túl nagy figyelmet.

Azt kell mondanom, hogy ha egyszer elsajátította a hidrokultúrás termesztést, utána már teljesen zökkenőmentesen működhet. De ez sokkal nagyobb függést jelent az elektromos eszközöktől, és ha adódik egy áramkimaradás, akkor elkezdhet imádkozni, vagy tartalék áramforrásra csatlakozni.

3. rész - Hogyan kezdjek kannabiszt termeszteni? A jó kezdet aranyat ér

A Jó Kezdet Aranyat Ér

Szinte minden termesztő használ gyökérstimuláló szert az energikus növekedés biztosításához.  Ahogyan eddig is, ez a művelet újra a talaj alatt játszódik. A magvacskáknak eleinte nagyon kevés gyökerük van. Éppen ezért arra ösztönözzük a növényünket, hogy minél több gyökeret növesszen, lehetőleg minél gyorsabban.

Leggyakrabban folyékony gyökér stimulálót alkalmazunk, valamit, ami minden nagy tápgyártó kínálatában megtalálható. A gyökérstimuláló biztosít arról, hogy a növény megkapja a szükséges indítást a növekedéshez.  Ez legjobban a talajban történő termesztéskor megfigyelhető. Ez a gyökérstimulátor a talajkeverékedben fejlődő összes többi növényednek is segítséget nyújt a növekedéshez.  

Így ne lepődjön meg, ha a vártnál több különböző kis zöld lényecske is felüti a fejét a talajban. Általában vízzel hígítva használjuk a gyökérstimulátorokat, habár dugványoknál hígítatlan formában használjuk gyökérképzésre, amikor klónokat nevelünk. Nem használjuk a gyökérnövesztőt folyékony tápszerrel együtt, mivel az csökkenti a stimulátor hatékonyságát. Tehát a növény első néhány napja során szükséges a gyökérnövesztő szer adagolása – ilyenkor ne keverje tápanyaggal.

Ebben az esetben optimális indítást adhat a növényének. Emellett vannak barátságos (szimbiotikus) gombák is, amelyeket szintén használhatunk a megfelelő gyökérfejlődés támogatására. A NOVA-STAR-T a BioNova-tól egy apró porral töltött zsák, amely tartalmazza ennek a jótékony penésznek a spóráit is – ezt kell vízzel összekevernie. Ezzel a keverékkel kell kezelni azokat a helyeket, ahová a magokat, illetve a klónokat ültette. A penész szimbiózusban dolgozik, szüksége van a növényre a túléléshez.

A növény szempontjából ez azt jelenti, hogy a gombákat egy extra gyökérrendszerként kezeli. Amikor a gomba növekszik, a növény is tápanyaghoz jut. A hatás, amit ezáltal elérhetünk, egy sokkal erősebb és egészségesebb indulás és jobb hozzáférés a tápanyagokhoz. A növekedési szakaszban szinte minden termék hasznos, amely ösztönző hatással bír a gyökerekre. Az ön feladata, hogy kényeztesse a gyökereket, amíg naggyá és erőssé válnak.

4. rész - A növekedési periódus fontossága

A Növekedési Periódus Fontossága

A növény alakját, méreteit és a termést leginkább a növekedési szakaszban tudjuk befolyásolni. Kannabiszt termeszteni nagyon sokféleképpen lehet, és ezek a módszerek a termést is meghatározzák. Tehetünk egy négyzetméterre több növényt is, ilyenkor fontos, hogy ne adjunk nekik túl sok időt a növekedésre. Ha hagyjuk őket, akkor túl nagyra nőnek és elnyomják egymást. Minél kevesebb növényt növesztünk egyszerre, annál nagyobbra engedhetjük nőni őket.

A vetőmagról ültetett növényeknek és a klónoknak eltérő a növekedése. A klónok idősebb növények, mint a vetőmagból kikeltek, így már gyakorlatilag felnőttnek számítanak, így  kevesebb növekedésre van szükségük a virágzás előtt. Egy vetőmagról kelt növénynek különböző növekedési fázisokon kell átesnie, és érnie a nagyjából egy hónapnyi növekedés során. Minél jobb termesztő valaki, annál gyorsabban tud a vetőmagból felnőtt növényt varázsolni.

Ez nem csak idő kérdése, hanem a mennyiségtől is függ. Egy klón oldalhajtásai lépcsőzetesek. Ha egy nem felnőtt növényt vizsgálunk, akkor azt látjuk, hogy az oldalhatások szinte teljesen egyenesek. Ha azonban a vetőmagból kelt növény felnőtté válik, az ő oldalhajtásai is lépcsőzetesen kezdenek növekedni. Azáltal, hogy több, vagy kevesebb lehetőséget biztosítunk a növekedésre, meghatározhatjuk a növényünk méreteit.

De ne felejtsük, hogy ha nagyobb növényt nevelünk, az még nem feltétlenül eredményezi azt, hogy a termés is bőségesebb lesz. Különösen a kezdő termesztők számára fontos hangsúlyozni, hogy a növény még virágzás után is óriási fejlődésen megy keresztül, mintegy három hétig növekszik, mielőtt eléri a végleges méretét.

5. rész – A tökéletes növekedés

A Tökéletes Növekedés

Mi is az a tökéletes növekedés? Tökéletes fejlődésről akkor beszélünk, ha a növények a virágzásra elérik az ideális méretüket és minden növény tovább tud fejlődni anélkül, hogy egymás útjába kerülnének. Ekkorra tehát az egész négyzetméteres terület tele van növénnyel, nem marad hely közöttük, de még nem annyira telített, hogy a növényeknek versengenie kellene a tápanyagforrásokért.

Ha túl nagy teret hagyunk nekik a növekedéshez, vagy túl sok növényt zsúfolunk egy helyre, akkor mindannyian kevésbé fognak fejlődni. Egy növények szüksége van a helyre ahhoz, hogy az oldalhajtásai kifejlődhessenek és hogy terebélyesedhessen. Ha erre nincsen lehetősége, akkor hosszirányba kezd nőni. Ennek pedig az a hátulütője, hogy az alsó oldalágak gyengék maradnak és  nem növesztenek erős rügyeket. Ha jó termést szeretnénk, akkor el kell érnünk, hogy az alsó hajtásokon is megfelelően fejlett rügyek nőjenek, ugyanúgy, mint fent.

Fent bárki tud nagy rügyet nevelni – egészen  más történet egyformán jó tömegeket elérni az alacsonyabb hajtásokon. De ha valaki erre képes, akkor már néhány növényről is jó betakarítást érhet el. Egy jó ökölszabály, hogy 8 magról ültetett növény, 3 hetes előnövesztés után megtölt egy négyzetméternyi termőhelyet és 600 wattos lámpa alatt 500 g termést hoz.

Ez nagyjából 63 g/növény terméshozamot jelent, ami nem mondható igazán kiemelkedőnek. Én mindig szemmel tartom a növényeimet és ha elérik a 25-50 cm-es magasságot és már kicsi felnőtteknek számítanak, kis, erős oldalhajtásokkal, akkor készen állnak arra, hogy virágozzanak. A klónokat hamarabb is virágoztathatjuk, mivel azok előbb érettek lesznek. Ugyanezen okból ne hagyjuk őket 25 cm-nél magasabbra nőni. A klónoknak sokkal több oldalhajtása van, ami azt eredményezi, hogy kevesebb fény tud az alsóbb ágakhoz eljutni.

A túlságosan nagyra nőtt növény egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés fényt enged az alsóbb hajtásokhoz, amelyek így nem fognak tudni rügyeket fejleszteni. Éppen ezért hagyni túl nagyra nőni a növényünket egyszerűen idő- és energiapazarlás. A lámpa fényereje korlátozó tényező, ami csak a felső 20 cm-en eredményez megfelelő rügyfejlődést a növénynek. Minél lejjebb haladunk, annál kisebb rügyeket találunk. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a lehető legtöbb fényt biztosítjuk az alsóbb részeknek is, így maximalizálhatjuk a lenti rügyek fejlődését is.

6. rész - Táplálás

Táplálás

A növekedési periódus során a növényeknek leginkább nitrogénre és káliumra van szüksége. Ha bármelyikben hiányt szenved ezen időszak során, akkor sárgulni kezd. Ha ön úgy dönt, hogy földet használ a termesztéshez és egy jó minőségű keveréket választ, akkor az három hétre –egy hónapra elegendőt tartalmaz majd ezekből a kulcsfontosságú elemekből. Ennek az előnye, hogy a virágzásig nem kell majd extra tápanyagot adnia a növénynek. Itt térül majd meg az az árkülönbség, amit a jó minőségű talajért kifizet. Egyúttal számos lehetséges problémától is megkíméli magát ezáltal.

Az olcsó talajkeverékek gyorsan hiánybetegségekhez vezethetnek, ezekben ugyanis kevés az olyan tápanyag, ami a növények számára felhasználható. Éppen ezért ezekhez már korán el kell kezdeni a folyékony tápanyag hozzáadását, ami önmagában nem jelent problémát, bár egyesek ilyenkor könnyen túltrágyázzák, szóval a legjobb kivárni a megfelelő időt a trágyázás elkezdésével. Nem lehet elkerülni azt, hogy hibákat vétsünk a termesztés során. Valójában minél többet, annál jobb.

Ha valaki tanul a hibájából, és tudja, hogy mi az, amit rosszul csinált, akkor azt a hibát még egyszer  nem fogja elkövetni. Mindenekelőtt követni kell a palackon jelzett utasításokat és lehetőleg milliméter beosztású fecskendővel pontosan kimérni a megfelelő mennyiséget, amit a vízhez adagol. A megfelelő táp, túladagolás nélkül nagyszerű, egészséges növekedést biztosít a növényének.

Minél nagyobbra nő a növény, annál több tápot kell adnia neki. Fontos megjegyezni, hogy ha folytatólagosan ugyanazt a tápanyagmennyiséget adagolja a növényének, akkor az egy bizonyos ponton túl sárga leveleket kezd növeszteni. A növény így próbálja majd teljesen világosan az ön tudtára adni, hogy több táplálékra van szüksége. Az adag (koncentráció) növelése szükséges, vagy gyakrabban kell adagolni.

7. rész - A növekedés első két hete

A Növekedés Első Két Hete

A hajtatás után a fenti képen látható vetőmagokat Plagron’s Royalti Mix földbe ültettük. Az előzetesen trágyázott föld elegendő tápanyagot tartalmaz az első néhány hétre. Ezalatt az idő alatt gyökérstimulátort adtam a növényeknek. Ahogy telt az idő, a növények egyre gyorsabban kezdtek növekedni. Extra lendületként még ebben a periódusban Alga Groei-t is adagoltam nekik, ez egy növekedést támogató tápoldat a Plagrontól. Ez nem létfontosságú, mivel az előkezelt talajkeverékben van megfelelő tápanyagmennyiség, de azáltal, hogy kiegészítő táplálékot adagolok, képes vagyok a talaj tápanyagszintjének a növelésére.

Ha idáig nem adtunk plusz tápanyagot, akkor néhány hét után a talajunk már elhasználódik, kimerül. Ha rendszeresen adagolunk extra tápanyagot, elkerülhetjük azt, hogy hirtelen kezdjünk nagy dózisú műtrágyát adni. Érthető, hogy mit akarok ezzel mondani? Természetesen kerüljük azt, hogy túl sok tápanyagot adjunk, hiszen az a túltrágyázás veszélyét hordozza magában. Ráadásul a gyökérstimulátor és a folyékony növekedés-segítő hozzáadása igazán nem jelent nagy munkát ebben a szakaszban. Győződjünk meg arról is, hogy a lámpa 30-40 cm-rel a növény felett található.

A legjobb módszer, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy éget-e a lámpa, ha alátartjuk a kezünket a levelek magasságában. Egy héttel később helyezze a lámpát fele olyan távolságra, de csak annyira, hogy ne égesse a leveleket. A megfelelő magasság minden termesztőhelyen más és más és függ a lámpák számától is. Ha jó a levegőáramlás, akkor sokkal lentebb is engedheti a lámpát, mert a száraz forró levegő kikerül a növények közvetlen környezetéből, így azokat sokkal kevesebb stressz éri a lámpák miatt.

Az első hetekben tartsuk a levegő nedvességtartalmát olyan magasan, amennyire csak lehetséges, mert így a növény sokkal gyorsabban nő, és sokkal könnyebben növeszt leveleket is. A magas páratartalom csodákra képes. Ezt úgy érhetjük el, hogy lekapcsoljuk a légelszívót, vagy csak nagyon alacsony fokozaton járatjuk, hogy a nedves levegő ne kerüljön ki azonnal a növesztő térből. Természetesen egy párologtató készülék is nagy segítség lehet! A cél, hogy a hőmérsékletet 22-28 fok között tartsuk, éjszaka pedig 18-22 fok között.

Egészen addig, amíg a hőmérséklet nem csökken 16 °C alá, nem lehet észlelni a növekedés lassulását. Ne felejtse el a lámpákat a lehető legtöbbet bekapcsolva kell tartani, különösen éjjel, ha ebben a napszakban olcsó áramhoz tud hozzájutni és akkor egy kis készpénzt megtakaríthat a növekedési fázis során. Amikor a növények növekszenek, már simogathatjuk az erős szárakat és ízlelhetjük a jövőbeni termésünk illatát, ízeit. És innen már csak néhány hónapnyi türelemre van szükség, hogy elérkezzünk a jól megérdemelt szürethez és élvezzük a testes rügyeket.

Royal Queen Seeds Genetics

A Royal Queen Seeds olyan cannabis variánsokat fejleszt és árusít, amelyek európa legjobbjai közé tartoznak. Lehetővé tesszük, hogy világszerte hozzáférjenek a hobbikertészek a legjobb minőségű cannabis variánsokhoz.

Buy at RQS

Rész. 1: Csíráztatás. Teljes útmutató a kannabiszmagok csíráztatásához.

Rész. 3: Virágzási periódus. Kannabisz virágzási periódus.

Rész. 4: Blooming last hetei. A növekvő izgalmak hetei után a régen várt szüret végre elérhető távolságba kerül.

Rész. 5: A szüret ideje. Ismerje meg a kannabisz betakarítás és a betakarítás utáni folyamat minden lépését.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.