Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.


By Luke Sumpter

A növényei egy kicsit mintha rosszabbul néznének ki? Annak ellenére, hogy pontosan betartja a tápozási, öntözési és világítási ütemtervet, csalódottan veszi észre az elszíneződött és deformált leveleket kannabisznövényein. Ne aggódjon, valószínűleg minden mást helyesen csinál, ezek a hő-stressz jelei lehetnek.

A kannabisz strapabíró és ellenálló növény, és számos eredeti őshonos fajtája alkalmazkodott ahhoz, hogy túléljen olyan zord vidékeken, mint a Hindu Kush-hegység, valamint Közép- és Észak-Ázsia tundrái. Bármennyire is ellenálló ez a növényfaj, csak bizonyos mennyiségű hőt tud kezelni, mielőtt fiziológiai rendszerei feladnák.


Milyen meleg számít túl melegnek a virágzáshoz?

A kannabisznövények virágzás közben értékelik a meleget – bizonyos fokig. A megfelelő mennyiségű hő elősegíti a fejlődésüket, de túl sok belőle negatív hatással lehet a növekedésre és a növények egészségére. Törekedjen 18–26°C hőmérsékletre, hogy a növények boldogok legyenek. Ha meleg régióban él, használhatja a ventilátorok és a légkondicionáló kombinációját, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen e határérték fölé.

Vídeo aneu: 266470360

Hogyan ismerheti fel, hogy hő-stresszel áll szemben?

A hő-stressz egyik árulkodó jele az, amikor a legyezőlevelek hegye felfelé görbül és általában szárazak és fonnyadtak is ilyenkor. Ez azt jelzi, hogy a hő a legvalószínűbb bűnös, és kizárható a legtöbb tápanyaghiány lehetősége. Amellett, hogy a levelek általánosságban is rosszul néznek ki, nagy barna foltok jelennek meg, amelyek általában szabálytalan alakúak - elsősorban a legyezőlevelek ujjainak szélén. Ezeket a csúnya hegeket általában sárga elszíneződések kísérik. A tünetek főként a lombkorona tetejének közelében és a növény külső részein elhelyezkedő leveleket érintik – azokat a területeket, amelyek közvetlenül a tűzvonalban vannak.

Ha a vegetatív fázisban észleli ezt a tünetegyüttest, biztos lehet benne, hogy a hő-stressz áll a jelenség mögött. Beltérben az okozhatja, ha hagyja, hogy a növények teteje túl közel kerüljön egy erős fényforráshoz. A szabadban pedig egy különösen brutális hőhullám vagy egy rendkívül meleg és száraz időszak eredménye lehet.

A hő-stressz a virágzási szakaszban másként jelentkezik. Néha - sok termesztő megdöbbenésére - új rügyek kezdenek kitörni az idősebbek tetejéből. Ez okozhatja az úgynevezett rókafarkat, amely apró rügyekből és cukorlevelekből álló oszlop. Ez egy túlélési mechanizmus, amelyet a növény indít el, hogy megpróbáljon új rügyeket kialakítani, amelyek képesek szaporodni és magokat generálni.

How To Protect Your Cànnabis Plants From Heat Stress

How To Protect Your Cannabis Plants From Heat Stress

Az alábbiakban a hő-stressz megelőzésére és kezelésére szolgáló beltéri és kültéri módszereket ismertetjük.

A hő-stressz kezelése beltéren

A hő-stressz többféleképpen is befolyásolhatja a beltéri növekedést. A meleg éghajlaton élő termesztőknek nehéz lehet szabályozni a beltéri hőmérsékletet a kutyameleg nyári napokon.

A termesztősátrak az éghajlattól függetlenül is nagyon felmelegedhetnek, ha nem tesz bizonyos óvntézkedéseket. A különböző fényforrásokból származó hő lenyomhatja a leveleket, és jelentős stresszt okozhat. A megfelelő ventilátorok és a szellőzőrendszer hiánya megakadályozza a konvekciós áramlatok kialakulását, amelyek egyébként lehűtnék a sátor belsejét. Íme néhány tipp, amelyek segítenek elkerülni a beltéri hő-stresszt.

1. Helyezzen ventilátorokat a termesztőtérbe

Ez egy egyszerű és olcsó megoldás a termesztési környezet hűtésének megkezdésére. A ventilátorok felkavarják az álló, meleg levegőt, és hatékonyan hoznak létre konvekciós áramlást, amely segít lehűteni a dolgokat. A ventilátorok által keltett szél finoman megterheli a növényeket, így vastagabb és erősebb szárakat fejleszthetnek.

2. Légkondicionáló használata

Ez nyilvánvalónak tűnik és mindenképpen életképes megoldás. A beltéri termesztőknek megvan az az előnyük, hogy teljes mértékben kézben tarthatják a termesztősátor mikroklímáját, feltéve, hogy hozzáférnek a megfelelő felszereléshez. Ez egy meglehetősen drága lehetőség, de valódi életmentő lehet, ha például Spanyolországban, vagy az Egyesült Államok déli részén él. Helyezze be a klímaberendezést a termesztősátorba, hogy hideg levegő keringhessen odabenn.

3. A világítás helyzetének/típusának módosítása

Ha növényei a hő-stressz jeleit mutatják, vizsgálja meg, milyen közel vannak a fényforráshoz. Ha csak a legfelső legyezőleveleken láthatóak a tünetek, állítsa távolabbra a lámpákat.

Ha a megváltozott pozíció sem hoz javulást, akkor előfordulhat, hogy módosítania kell a használt lámpa típusát. A legtöbb lámpa tekintélyes mennyiségű hőt bocsát ki, és ha zárt helyen, meleg éghajlaton termeszt, a dolgok gyorsan felforrósodhatnak. A LED-ek jó választási lehetőséget jelentenek az ilyen problémákkal küzdő termesztők számára. Sokkal kevesebb hőt bocsátanak ki, mint a HID fényforrások; ráadásul gyakran sokkal olcsóbb a működtetésük.

4. Elszívórendszer telepítése

Az elszívórendszer olyan, mint egy hátramenetbe kapcsolt ventilátor. Működése során kiszívja az állott és forró levegőt a termőhelyről. Ha egyidejűleg ventilátorai is működnek, azok friss és hűvös levegőre cserélik a régit. Ha légtelenítőt használ, javasoljuk, hogy szerelje fel szénszűrővel, amely megakadályozza, hogy gyanús szagokkal árassza el a környéket.

5. Kiegészítők használata a sérült növények kezelésére

Egyes termesztők sikerrel jártak a hő-stressz tüneteinek kezelésére szolgáló kiegészítők használatával. Ezek hatékonyak lehetnek, de csak akkor működnek hosszú távon, ha a környezetet a fent említett technikákkal lehűtik.

A hínár- vagy hínárkivonatok jól kezelik a hő-stressz egyes hatásait. Tele vannak ásványi anyagokkal és tápanyagokkal, amelyek ellenállóbbá teszik a növényeket a magas hőmérsékletekkel szemben. Aztán ott van a szilícium, egy olyan vegyület, amely növeli a sejtfalak ellenálló képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a hő- és hideg-stresszel szemben, és segíti a kulcsfontosságú tápanyagok, például a cink, a réz és a foszfor könnyebb felszívódását.

6. Mikorrhiza gombák

A mikorrhiza gombafajok szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a kannabisznövényekkel, és segítenek nekik megbirkózni a hő-stresszel. Ezek az életformák kis szálakat, úgynevezett hifákat juttatnak a kannabisz gyökereibe. Itt a növényi sejtek beburkolják a gombasejteket, és mikorrhizáknak nevezett ízületi struktúrákat alkotnak.

A növények ezeket a gombákat a fotoszintézis során keletkező cukrokkal táplálják. Cserébe a gombák a gyökérhálózat kiterjesztéseként működnek. Segítik a növényeket, hogy elviseljék a biotikus (élő) és az abiotikus (nem élő) stresszforrásokat. A mikorrhiza gombák enyhítik a szárazságot és a hő-stresszt[1] azáltal, hogy a vizet messze a növény gyökérhálózatától távolabb is képesek felszívni.

Hogyan védekezzünk a szabadban a hő-stressz ellen

A szabadban termesztést nehezebb ellenőrizni, mint a benti változatot. A növények ott ki vannak téve az elemek szeszélyeinek, valamint a kártevők és fertőzések számtalan formájának, amelyek károsíthatják a vitalitást és a hozamot. A hő-stressz sem kivétel. A beltéri termesztők előnye a teljes klímaszabályozás lehetősége, míg a szabadban termesztőknek hőhullámokkal, monszunokkal és minden mással meg kell küzdeniük.

A hőstressz kiemelt fenyegetést jelent az Egyenlítőhöz közelebbi melegebb régiókban élőkre. Bár a nagy mennyiségű napfény előnyös lehet, ha túl sok van belőle, az a hő-stressz tüneteihez vezethet. Íme néhány tipp a szabadföldi termés védelméhez.

1. Időzítse öntözőkútját

A nap megfelelő szakaszában történő megfelelő mennyiségű öntözés segít a növénynek megbirkózni a hőterheléssel, és megakadályozza, hogy a kannabiszlevelek felkunkorodjanak. De ne feledje, a túl sok víz gyorsan bénító gyökérrothadáshoz vezethet - mindig hagyja kiszáradni a talaj felső néhány centiméterét, mielőtt több vizet adagolna.

Amikor eljön a locsolás ideje, telítettségig öntözze meg a talajt. A nagy magaságyások ritkábban igényelnek vizet, míg a cserepek gyorsabban kiszáradnak. Szabadban kora reggel vagy napnyugta után öntözzön, hogy elkerülje a gyors párolgást. Levélpermetet is csak ilyenkor alkalmazzon, hogy elkerülje a párolgást az érzékeny levélszöveteken.

2. Mulcsozás

A talajtakarás segít a nedvesség talajba zárásában, és megvédi a felszín közelében lévő gyökereket a magas hőmérséklettől. Ez a gyakorlat emellett a hasznos mikrobákat is segít megvédeni a nap melegétől. Két különböző talajtakarási módszer létezik: holt talajtakaró és élő mulcs.

Az holt anyagokkal történő talajtakarás során elhalt szerves anyagokat rétegeznek a talajra. A lehetőségek a következők:

  • Széna
  • Szalma
  • Levágott fű
  • Komposzt
  • Levelek

Fontos megjegyzés: Kerülje el a magokat tartalmazó szénát, hogy megakadályozza a gyomok elszaporodását, valamint az aminopiralid (AP) herbicidet tartalmazó növényi anyagokat, mivel az gyorsan elpusztítja a kannabisztermést.

Az élő talajtakarás magvak elvetését jelenti a kannabisznövény közvetlen közelében. A nagy magsűrűség miatt ezek a növények kicsik maradnak, ezért nem fogják beárnyékolni a kannabisznövényeket. Az élő talajtakarók védelmet nyújtanak a talajnak, javítják a talaj szerkezetét és táplálják a hasznos mikrobákat a váladékok talajba juttatásával. A hüvelyesek a légköri nitrogént is megkötik. Az élő talajtakaró lehetőségek a következők:

  • Bíborhere
  • Tyúkhúr
  • Lucerna
  • Porcsin

Fontos megjegyzés: Ezek a növények segítenek megkötni a nedvességet, de maguknak is szükségük van vízre. Ügyeljen a talaj szárazságának gondos ellenőrzésére és öntözzön többet, mint amennyit a kannabisznövényeknek adna egy egyébként üres ágyásban.


Mulching

3. Kerülje a stresszt

Ha más módon is stresszeli a kannabisznövényeit, azok kevésbé lesznek képesek megbirkózni a hő-stresszel. A növekedési ciklus során alkalmazott számos átalakítási technika különböző fokú stressznek teszi ki a növényeket. Normál körülmények között a növények meglehetősen gyorsan helyrejönnek. Ha azonban még a túlzott hőmérsékletet is bekerül az egyenletbe, előfordulhat, hogy a növényei nem térnek magukhoz.

Kis tartályból nagyobb cserépbe vagy ágyásba történő átültetés akár több napig is sokkolja a növényeket. Kerülje a magas hőmérsékleten történő átültetést nem védett helyekre; a növényeknek időre van szükségük ahhoz, hogy az új talajban kiépítsék gyökérrendszerüket.

A magas hőmérsékletű időszakokban kerülnie kell a stresszes edzési technikákat is, például a toppolást és a fimminget. Ezek a módszerek szabályozott szövetkárosítást jelentenek a növények érrendszerében – ilyenkor a vizet és tápanyagokat szállító xilém is károsodik.

4. A cserepek könnyebben hordozhatóak

Ha meleg éghajlaton szabadtéren termeszt, jó ötlet nagy konténerekbe vagy cserépbe ültetni, nem pedig közvetlenül a földbe. Ez hordozhatóvá teszi a növényeket, és lehetőséget ad arra, hogy fizikailag áthelyezze őket egy védett helyre, ha túl erős a nap.

HOW TO PROTECT AGAINST HEAT STRESS OUTDOORS

5. Ideiglenes menedék létrehozása

Ha a növényeket egész nap árnyékoló alatt tartja, az gátolja a fotoszintézist, és összességében káros hatással lesz. Ám ha ideiglenes menedéket készít ruhadarabból vagy ponyvából, az segíthet megvédeni a termést a nappali csúcsmelegben. A legmelegebb órákban állítsa fel az árnyékolót, előtte és utána pedig hagyja, hogy növényei sütkérezzenek a napsütésben.

6. A kültéri növények számára is hasznosak lehetnek a táplálékkiegészítők

A tengeri moszat vagy hínárkivonat segíthet növelni a növények ellenálló képességét beltéren és kültéren egyaránt. Használja a formulát a gyártó utasításai szerint, és biztosítson növényeinek extra védelmet ezekkel a tápanyagban gazdag anyagokkal.

Helyre tudnak állni a növények a hőkárokból?

Igen. Ha megteszi a megfelelő lépéseket, növényei fel fognak épülni a hő által okozott károkból. Optimalizálja öntözési ütemtervét, terítsen le talajtakarót, és helyezze át a tartályokat egy védettebb helyre néhány napra. A további stressz elkerülése érdekében álljon ellen a károsodott levelek levéltelenítésére irányuló késztetésének, amíg a növény láthatóan felépül.

Visszatérhetnek a növények a hő-stresszből?

A kannabisznövények teljesen felépülhetnek a hő-stresszből – feltéve, hogy elég korán reagál. A hő-stressz miatt kiszáradnak a növényei, ami fonnyadáshoz és a marihuána leveleinek felkunkorodásához vezet. Ha sikerül beavatkoznia azelőtt, hogy a növények levelei és szárai túlságosan károsodnának, a fenti stratégiák segítségével megmentheti őket.


Kezdje egy hőálló törzzsel

Több ezer kannabisz-törzs elérhető a piacon, és mindegyiket szelektíven nemesítették az idők során, hogy bizonyos kívánatos tulajdonságokat mutassanak. Egyes nemesítőknek sikerült olyan fajtákat létrehozniuk, amelyek különösen jól ellenállnak a magas hőmérsékletnek. Jelentősen csökkentheti a hő-stressz kockázatát, ha e fajták valamelyikével kezdi. Íme három, általunk ajánlott hőálló törzs.

1. Fruit Spirit

A Fruit Spirit egy szívós törzs, amely (észszerű keretek között) a magas hőmérséklet arcába nevet. Ez a vadállat a legendás White Widow és Blueberry szülőtörzsek leszármazottja. Szorosan kiegyensúlyozott genetikai felépítésű, 60%-ban sativa és 40%-ban indica tulajdonságokat hordoz. 18%-os THC-vel és közepes CBD-szinttel olyan high-t kínál, amely ellazítja a testet és élénkíti az elmét. Neve tisztelgés virágai cukros és gyümölcsös íze előtt, amelyek füstöléskor táncot járnak nyelvén.

A Fruit Spirit egyaránt jól növekszik beltéri és kültéri környezetben. A beltéri növények 80–120cm magasságúra nőnek, a virágzási idejük 8–10 hét, a terméshozam pedig eléri a 425g/m²-t. A szabadban termesztett növény akár 220cm magas is lehet, és akár 525g termést is produkálhat.

Fruit Spirit

2. Amnesia Haze

Az Amnesia Haze egy magas, sativa-domináns törzs, amely melegebb hőmérsékleten érzi igazán jól magát. Nagy és magas virágai hatalmas, 22%-os THC-szintet és közepes szintű CBD-t produkálnak. Az általa okozott high felvillanyozó, stimuláló, és ideális nappali használatra a fókusz és a motiváció fokozására. Ezt az agyi hatást földes és citrusos jegyek is fokozzák.

Az Amnesia Haze egy rendkívül bőtermő fajta, amely a tikkasztó helyeken termesztőknek is kedveskedik. A benti növények 140cm-es magasságot érnek el, virágzási idejük 9-11 hét, és akár 650g/m² termést is produkálnak. A szabadban, verőfényben termesztett növények toronymagasra, 210cm-re nőnek. Itt egyetlen példány akár 700g-nyi bőséges termést is biztosít, október végére áll betakarításra készen.

Amnesia Haze

3. Royal Moby

A Royal Moby egy lenyűgöző példány, amely ontja a trichomákkal bevont virágokat és cukorleveleket. Ez a sativa-domináns hölgy a Haze és a White Widow szerelemgyermeke, és 21%-os THC-koncentrációjú gyantát szivárogtat. Ez a szívós fajta a meleg és hideg éghajlatot is jól bírja, és otthon érzi magát egy meleg sátorban vagy a napfénynek kitett kertben is.

Royal Moby nem nyűgös a környezetével kapcsolatban. Beltérben elérheti a 80-140 cm-es magasságot és akár 600g/m²-t is teremhet. A szabadban termesztett növény hatalmasra nő, 2–3 méter magasra emelkedik, és 700 grammos termést hoz.

Royal Moby Indoor

External Resources:
  1. Arbuscular mycorrhizal fungi mitigate negative effects of combined drought and heat stress on tomato plants - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37835 reviews