Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter Reviewed by: Andreu Francés


Mik azok a termők? Miben különböznek a bibéktől? És hogyan javíthatja ezeknek a szerkezeteknek a megismerése a kannabisz szüretet? Fedezze fel a választ ezekre a kérdésekre az alábbiakban. Most frissítheti botanikai ismereteit, és egyúttal rügyei minőségét is javíthatja.

Mi az a termő?

Mi jut eszébe, ha a „termő” kifejezést hallja? Valószínűleg azok a kis szőrszálak, amelyek a kannabiszbimbókból állnak ki, ugye? Közel jár, de nincs teljesen igaza. Ezeket a kis szőrszálakat valójában bibéknek nevezik. Részét alkotják a termőnek, a fellevéllel (a kis levélszövet, amelyből a bibék lesznek) és a magházzal (a magokat képező szerv) együtt. Ezek a struktúrák együtt alkotják a nőivarú kannabisznövények szaporítószerveit. Ebben a cikkben ezeket a szőrszálakat bibének vagy termőszálaknak fogjuk nevezni.

A termős virágokat együttesen rügyeknek nevezik. Minden egyes virágnak két bibéje van, amelyek kilógnak a szabadba, és mindegyik szálat kis szőrök borítanak, amelyek segítenek felfogni a hím virágport, miután az szétszóródott a levegőben. Amellett, hogy a növény élettanában kulcsszerepet töltenek be, a bibék a termesztőknek is segíthetnek eldönteni, hogy mikor szüreteljék le a kannabisznövényeiket.

The Importance Of Pistils To Cannabis Growers

Mikor jelennek meg a fehér szálak a termőn?

A termők a virágzás korai szakaszában jelennek meg. Az elsőként megjelenő termős virágokat gyakran „elővirágoknak” nevezik, mert nem hasonlítanak a nagy rügyekhez, amelyek később fejlődnek ki. Az első ilyen struktúrák azonban valójában telt termős virágok. A csomópontokban fejlődnek ki – azokon a pontokon, ahol az ágak találkoznak a fő szárral.

Az önvirágzó fajták általában a 3–4. héten kezdik kifejleszteni az első termőiket, míg a fotoperiódusos törzsek röviddel azután nevelik ki őket, hogy a termesztő csökkenti a fényciklust a beltérben, vagy amikor a szabadban csökken a szezonális fényciklus.

A kezdő kertészek néha aggódnak, amikor fehér bibéket látnak megjelenni a csomópontokon, rügyek nélkül. De ezeknek a szerkezetek egyáltalán nem aggasztóak, ez csak azt jelenti, hogy a rügyek jó úton haladnak; már csak néhány hét, mire kifejlődnek.

Ha normál kannabiszmagról termeszt, észre fogja venni, hogy nem minden növény termel bibéket tartalmazó elővirágot. A csoportban a hím példányok gömb alakú pollenzsákokat alkotnak. Ezeket el kell távolítania a termőhelyről, hacsak nem tervezi szándékosan a nőivarú növények megtermékenyítését.

Mi történik, ha a szálak a termőn korán narancssárgává válnak?

Korán narancssárgává váltak a szálak? Számos tényező okozhatja a bibék viszonylag gyors színváltozását. Nem kell feltétlenül aggódnia. Egyes kannabiszfajták egyszerűen gyorsabban virágoznak és érnek, mint mások, ami azt jelenti, hogy bibéik rövidebb idő alatt változnak fényes fehérről narancssárgára.

Mind az autovirágzó törzsek, mind a gyorsan virágzó fotoperiódusos fajták gyorsabban esnek át ezen a változáson, mint a hosszabb virágzási fázisú fotoperiódusos törzsek. Ha aggódik, ellenőrizze az ön által termesztett törzsre vonatkozó információkat a megfelelő magbankban az átlagos növekedési idők tekintetében.

A beltéri világítási ütemtervek hatására a bibeszálak színe gyorsabban változik. A 10 órás bekapcsolt és 14 órás kikapcsolási ciklus arra készteti a virágokat, hogy korábban érjenek.

A bibe túl korai színváltása problémát is jelezhet. A beporzást követően ezeknek a szőrszálaknak barnák lesznek a végei, míg az alsó szegmens fehér marad. Hacsak nem szándékosan nemesít növényeket, nagy eséllyel az történt, hogy egy hímivarú növény elszórta a virágporát a termőhelyén. Esetleg az is megtörténhetett, hogy az egyik nőivarú növénye hermafrodita lett, és virágport termelt.

A bibe színeinek különbségei: mit jelentenek?

A bibeszálak nem csak fehérek vagy narancssárgák lehetnek. A szálak fitovegyületeik alapján más színeket is képesek megjeleníteni. Tekintse meg alább a különböző színeket és hogy melyik mit jelöl:

  • Fehér: A fehér bibék azt jelzik, hogy a virágok még éretlenek és alacsony kannabinoid- és terpéntartalommal rendelkeznek. Ilyenkor a termesztőknek még nem szabad leszedni a rügyeket.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Narancs: A bibék fehérből narancssárgává válnak a szöveten belüli fitokémiai változások miatt. A karotinoidokként ismert triterpének felelősek a különféle gyümölcsök és zöldségek, köztük a paprika, a narancs, a papaya és a sárgarépa élénk narancssárga színéért. Ezek a molekulák számos funkciót töltenek be, beleértve a színvonzó funkciót is. A bibék narancssárgává válnak, így feltűnővé válnak a beporzó rovarok számára. A narancssárga bibe annak a jele, hogy a kannabisz rügyei érettek, tele vannak kannabinoidokkal és terpénekkel, és készen állnak a betakarításra.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Barna: A bibe felső részének sötétbarna színe azt jelzi, hogy megtermékenyítés történt. Miután egy adott virág megtermékenyül a hím virágporral, a bibe betöltötte szerepét, lassan elhal, megbarnul és összezsugorodik.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers
  • Piros/rózsaszín: Néha rózsaszín és vörös szőrszálakat is észrevehet a kannabisz virágokon. A narancssárga bibékhez hasonlóan ezek a színek a kémiai változások miatt jönnek létre. A vörös és rózsaszín árnyalatokat nem a karotinoidok, hanem az antocianinoknak nevezett flavonoid pigmentek okozzák. Ezek ugyanazok a molekulák, amelyek az áfonya, a lilahagyma, a cseresznye és a vörös káposzta feltűnő színéért felelősek. Amellett, hogy segítik a növényi szövetek UV-sugárzás elleni védelmét, a beporzókat is vonzzák. A vörös és rózsaszín bibeszőrök előfordulása nagymértékben függ az adott törzs genetikájától.
The Importance Of Pistils To Cannabis Growers

A bibék jelzik, mikor kell betakarítani, de hol érdemes még keresgélni?

Most már tudja, miért változik meg a kannabisz bibék színe. Amellett, hogy élettani szerepük van, ezeknek a változásoknak a megfigyelése segítheti a termesztőket abban, hogy tudják, mikor kell betakarítani virágaikat. De nem a bibék az egyetlen része a kannabisznövény anatómiájának, amely a rügyek érettségét jelzi. A mirigyes trichomák színe még jobb módszer annak meghatározására, hogy a növények milyen közel vannak a betakarításhoz.

ezek a kis vegyipari gyárak áttetsző színűek, mikor még éretlenek. A betakarítási idő közeledtével tejszerű, átlátszatlan megjelenésűekké változnak. Amikor a trichomák 70–90%-a tejszerűvé válik, érdemes belevágni a szüretbe. Ha sokkal tovább hagyja őket és borostyánsárgává válnak, az azt jelenti, hogy a THC már CBN-né bomlott.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37825 reviews