Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter

Útmutató a kannabisz szabadban történő termesztéséhez 2024-ben.


A kannabisz szabadban történő termesztése számos előnnyel jár. Amellett, hogy meglehetősen élvezetes élmény, lehetővé teszi a termesztők számára, hogy nagyobb növényeket neveljenek jobb hozammal. Olvasson tovább és tanulja meg, hogyan lehet a szabadban termeszteni a kannabiszt.

Kannabisztermesztés kültéren és beltéren: különbségek

A szabadban történő termesztés általában több teret jelent a munkavégzéshez, rengeteg napsütést, ingyenes csapadékvizet, jobb szellőzést és az elemek között végzett munka örömét.

A szabadtéri termesztés azonban kihívásokkal is jár. A növények jobban ki vannak szolgáltatva a kártevő rovaroknak, a nagyobb ragadozóknak, a hőhullámoknak és a hidegnek.

A beltéri termesztés több menedéket kínál a növényeknek, és a termesztők teljes mértékben ellenőrzésük alatt tarthatják a termesztési környezetet. Szabadon módosíthatják a hőmérsékletet és a páratartalmat, növényeik pedig jobban el vannak rejtve a világ elől.

Ezzel együtt a beltéri termesztőknek jellemzően kevesebb hely áll a rendelkezésére, kevesebb esély van hatalmas hozamokra, és a berendezések működtetéséhez elektromos számlákra kell pénzt pazarolniuk.

Kannabisztermesztés kültéren

Nap. Friss levegő. Talaj. A szabadban történő kannabisztermesztés rengeteg előnyt kínál a kertészeknek és a kannabisznövényeknek egyaránt. Az ingyenes forrásoktól kezdve a szabadban eltöltött idő növekedéséig sokminden miatt megéri.

A kültéri termesztés előnyei

 • Nagyobb növények
 • Több hely
 • Ingyenes esővíz
 • Napfény (olcsóbb, mint a világítás)
 • Nem szükséges a fényütemezéssel foglalkozni
 • A szellőzés segít a penész távoltartásában
 • Társnövények
 • Hasznos rovarok
 • Natív mikrobákban gazdag talaj
 • Lehetőség a regeneratív módszerek gyakorlására

A helyszín választása

Ha elhatározta, hogy a szabadban termeszt, döntenie kell a növények elhelyezéséről. Keressen olyan helyet, amely stabil hőmérsékletet, megfelelő mennyiségű napfényt biztosít és menedéket nyújt a zord időjárás ellen.

Győződjön meg arról, hogy kertje/ültetőedényeinek elhelyezése megfelel a következő követelményeknek, ha 2024-ben Európában termeszt:

 • A hőmérséklet soha nem csökken 12°C alá
 • A hőmérséklet soha nem haladhatja meg a 30°C-ot
 • Naponta 6–8 órán át éri közvetlen napfény (ideális a déli fekvésű hely)
 • Rendelkezésre áll menedék szakadó eső és kánikula ellen (pl. Ideiglenes ponyva, üvegház)

Kannabisztermesztés kültéren

Helyszínek termesztéshez

Robusztus növényként a kannabisz a legkülönbözőbb helyeken képes boldogan növekedni. Egyes művelők tágas kerttel rendelkeznek, mások lehetőségei kisebb területekre korlátozódnak.

 • Erkély

Az erkélyek elhelyezkedése kiváló hely fűtermesztésre. Egyes jellemzők azonban hátrányosak is lehetnek, amelyek jelentősen megváltoztatják a betakarítás méretét.

Előnyök
Hátrányok
Friss levegő és természetes fény Az északi fekvésű erkélyek szinte egyáltalán nem kapnak közvetlen napfényt
A déli fekvésű erkélyeket egész nap éri a napfény A sokemeletes épületekben erős szélnek lehetnek kitéve a növények
Kisebb víz- és villanyszámla -
 • Tető/terasz

A fűtermesztés a tetőn vagy a teraszon olyan előnyökkel jár, amelyek az erkélyről hiányoznak. Van azonban némi kockázata is.

Előnyök
Hátrányok
A háztetők egész nap kapják a napsütést tekintve, hogy a magasabb építmények nem árnyékolják őket Magasból jobban látható
Jó az esővíznek való kitettség A növények érzékenyebbek a viharokra és az erős hőségre
Jobban rejtve marad a szomszédok és a lakosság elől, mint az erkélyek -
 • Saját kert

A magánkertek számítanak a legkellemesebb helyek egyikének kannabisztermesztésére. A művelők a nyári hónapokban gyakran belevesznek a növények gondozásának nyugalmában.

Előnyök
Hátrányok
Rengeteg hely A kártevők esélye
Lehetőség társnövények termesztésére polikultúrában A talajpenész, például Fusarium veszélye
Rejtve marad a nyilvánosság elől -
 • Gerillatermesztés

A gerillatermesztés lehetővé teszi a kertészek számára, hogy ne csak a saját tulajdonukon neveljenek növényeket. Azáltal, hogy vidéken kiválasztanak egy rejtett helyet, a fű szerelmeseinek minimális kockázattal kell számolniuk, amíg feltöltik a kincses üvegeket.

Előnyök
Cons
Rejtettség A növények ki vannak téve a rossz időjárásnak és áradásnak
Alacsony kockázat A kártevők és betegségek fokozott kockázata
Olcsó, szinte semmi rezsi A túrázók belebotolhatnak az ültetvénybe
 • Üvegház

Az üvegházak mindkét világ legjobbját kínálják. Kihasználják a természetes napfényt, miközben melegséget és menedéket kínálnak a beltéri környezetben.

Előnyök
Hátrányok
Lehetőség a szabadtéri vegetációs időszak meghosszabbítására A növények a hőhullámok miatt stresszesek lehetnek
Védelem egyes kártevők ellen Elégtelen levegőzés és páratartalom alakulhat ki, ha nem megfelelő a szellőzőrendszer

A termesztőhely kiválasztásakor figyelembe veendő tényezők

Minden termesztőhelynek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Míg egyes termesztők egyetlen helyre korlátozódnak, mások több lehetőség közül választhatnak.

 • Öntözés

Az öntözés meglehetősen nehézkessé válhat. A kültéri növények kapnak csapadékot, de szembesülnek az aszállyal is. Míg egy egész kannabiszkert vagy üvegház öntözése minden nap kihívást jelenthet, egy öntözőrendszer felállításával mindez szinte teljesen problémamentessé tehető.

A gerillakertekben lévő növények természetesen elhanyagoltabbak, mint az otthonhoz közelebb termesztettek. Próbáljon olyan helyet választani, amely közel van egy patakhoz, hogy ne kelljen cipelnie a vizet a titkos helyére.

 • Kerti ágyások vagy edények?

A cserepek lehetővé teszik a termesztők számára, hogy a növényeiket biztonságos helyre vigyék, amikor a körülmények eldurvulnak. Az intelligens cserepek és edények segítenek a gombás fertőzések minimalizálásában és a gyökérzet levegőztetésében.

Másrészről a megemelt ágyások lehetővé teszik a termesztők számára, hogy több társnövényt termesszenek ugyanazon talajtömbön belül. Ez nemcsak gazdagítja a talaj biodiverzitását, de egy növényekből álló védőpajzsot is létrehoz, amelyek távol tartják a kártevőket, miközben a hasznos rovarokat bevonzák.

 • A kannabisz fényszennyezése

Az utcai lámpák túlzott fényszennyezésének hatására a kannabisz vegetatív állapotban maradhat (vagy visszatérhet oda). Az ilyen feltételekkel szembesülő termesztőknek érdemes számításba venniük az önvirágzó törzseket. Ezek a fajták gyorsan növekszenek, és nem igényelnek külön fényciklust a virágzás megkezdéséhez és fenntartásához.

 • Szélkár

Az erkélyeken, a háztetőkön és a kertekben termesztőknek akadályokat és kerítéseket kell felállítaniuk, ha erős szélnek kitett területen élnek. Ha mulcsozást tervez, nehezebb alapanyagokat használjon és súlyozza le kövekkel.

 • Napfényes órák

A növények termesztését az elérhető legnaposabb helyre tervezze. A kannabisznak minimum naponta hat órányi megszakítás nélküli napfényre van szüksége a jó teljesítmény érdekében.

 • Biztonság

Ha nyitott kertben termeszt, vagy erkélye az első vagy a második emeleten van, növényeit más fűkedvelők is észrevehetik. Ügyeljen arra, hogy megvédje növényeit tolvajoktól és éhes állatoktól egyaránt.

A termesztőhely kiválasztásakor figyelembe veendő tényezők

Genetika

Miután kiválasztotta a helyet, ki kell választania a termesztendő törzset. Itt figyelembe kell vennie a termesztőkörnyezetét, és azt, hogy milyen hatást vár a kannabiszától.

Ha északabbra él és rövidebb vegetációs időszakra van lehetősége, akkor a szívós és gyorsan virágzó genetika, például az autovirágzó a jó választás. A délebbre élők számára a magas, hosszabban virágzó sativák lesznek a megfelelő megoldás, a hibridek pedig minden körülmények között boldogulni fognak.

Konkrét ízt keres? Vizsgálja meg a szóba jöhető törzsek terpénprofiljait. Ez ablakot nyit az érzéki élményekre. A gyümölcsös vagy a földes ízt kedveli jobban? Citrus vagy cukorka?

A magbank adatai alapján megtervezheti az adott törzs méretét, virágzási idejét és hozamát is. Ha szabadban tud termeszteni, válasszon egy magas és nagyon produktív törzset. Ha diszkrétebbnek kell lennie, kisebb és rejtettebb fajtát keressen.

Csírázás

A kannabisznövény életének első szakasza a csírázás. E folyamat során a mag létrehozza az első gyökerét, és palánta lesz belőle. A csírázáshoz három tényező szükséges: sötétség, páratartalom és nedvesség. Ezek az elemek együttesen aktiválják a vetőmagot. És pontosan ez történik, amikor a talaj biztosítja a tökéletes helyszínt!

A meleg éghajlaton termesztők indíthatják közvetlenül cserépben vagy kerti ágyásban növényeiket a szabadban. Figyelnie kell azonban, hogy a növényeknek magas páratartalomra van szükségük a palánta szakaszban. Éppen ezért fontolja meg a kültéri növények üvegházban vagy fóliasátorban történő indítását.

A hidegebb éghajlaton élők előnyhöz juthatnak azzal, ha a hűvös tavasz időben beltéren kezdik nevelni csemetéiket. Amikor az időjárás melegebbre fordul, helyezze át őket közvetlenül a talajba vagy nagyobb szabadtéri edényekbe.

Még mielőtt csíráztatni kezdi a magvakat, gondoskodjon a jó minőségű talajról. A szerves talaj mindent biztosít a növények fejlődéséhez: tápanyagokat, hasznos baktériumokat és szinergizáló gombákat.

A magvak csíráztatásához szúrjon lyukat a talaj felső részébe a kerti ágyásban vagy egy edényben. Tegye a magot a lyukba, és óvatosan fedje be talajjal. Öntsön rá egy kevés vizet. Az első hajtás 2-7 napon belül megjelenik.

A palántanevelési szakasz körülbelül két hétig tart. Biztosítson állandó megvilágítást, 70% körüli páratartalmat és óvatosan locsolja.

Germinating

A növény gondozása

A vegetatív szakasz akkor kezdődik, amikor a csemete szakasz véget ér. Ez idő alatt növényei a fotoszintetizálásra és az energia előállítására összpontosítanak az üzemanyag fejlesztése érdekében. Ebben a fázisban a nagy legyezőlevelek sokasodására számíthatunk. Növényeinek fenntartásához a következőket kell figyelembe vennie:

Csak akkor öntözzön, ha a talaj felső 3-5cm-e száraz. Ha nem vár elég sokáig, növénye sebezhetővé válhat, gyökérrothadás és más rondaságok támadhatják meg.

Időnként tesztelje a talaját, és győződjön meg arról, hogy annak pH értéke 6,0–7,0 között van - ez az optimális tartomány a tápanyagok felszívódásához.

Egy szó az öntözésről

Akkorra időzítse növényei öntözését, amikor a talaj felső néhány centimétere teljesen kiszárad; egyébként a gyökérrothadás kialakulását kockáztatja. Ha a vegetációs időszakban nyaralni szeretne, állítson be egy automatizált rendszert annak biztosítására, hogy növényei hidratáltak maradjanak.

Kártevők elleni védekezés

A szabadtéri termesztők egyik fő kihívása, a kártevők, az alábbi tippek segítségével kezelhetők és előzhetők meg:

 • Ragadozó rovarok: használjon ragadozó rovarokat, például katicabogarakat és parazita darazsakat, hogy megvédje növényeit a kártevő fajokkal szemben.
 • Társnövények: Ültessen bazsalikomot, citromfüvet, vagy kaprot a kártevő rovarok távoltartására.
 • Hasznos gombák: A mikorrhizás gombákat tartalmazó talaj segíthet a fonálférgek - a kannabisz gyökereit megtámadó talaj mikroorganizmusok - elfogásában és elpusztításában.
 • Fizikai akadályok: Készítsen kerítést csirkehálóból és más akadályokat annak megakadályozására, hogy nagyobb állatok, például szarvasok és madarak rágcsálják a termését.

Védekezés a beporzás ellen

A lehető legjobb rügy előállításához meg kell védenie növényeit a beporzás ellen. A beporzott virágok kisebbek, magokkal vannak tele és kevésbé erősek. Bár más beporzó fajok nagyon hasznosak lehetnek a kertjében, a termesztőknek aktívan meg kell akadályozniuk, hogy a hím növények a termőhelyre kerüljenek.

Ha netán normál kannabiszmagot ültetett, akkor proaktívan kell cselekednie a növények ivarának meghatározásával kapcsolatban, amikor érni kezdenek, hogy megakadályozza a megtermékenyítést.

Szabadtéri termesztők kalendáriuma 2024

Ez a naptár az átlagos európai éghajlatot követi. Ha szélsőségesebb éghajlaton él (vagy egy másik féltekén), érdemes megvizsgálnia a vonatkozó termesztési körülményeket.

Emellett a különböző törzsek sokkal gyorsabbak, vagy lassabbak lesznek, mint mások. Tartsa szem előtt a választott fajta egyedi tulajdonságait.

Azt is láthatja majd, hogy naptárunk figyelembe veszi az évszakokat, valamint a hold és a nap helyzetét. Sok kertész dolgozik a holdciklus alapján azért, mert az égitest befolyásolja a nedvesség és finom energiák mozgását.

 • Beltéri csíráztatás

Ha hűvösebb éghajlaton él, március 9-e körül beltéren kezdje el magjait csíráztatni. Ez a dátum közvetlenül a telihold elé esik, és nagyobb, aromásabb rügyek kifejlődését ösztönzi.

A tavaszi napéjegyenlőségre március 20-án kerül sor. Ez idő alatt a nap átlépi az égi egyenlítőt, ezzel kijelöli a tavasz első napját. A hosszabb napok és a megnövekedett napfény azt jelenti, hogy megkezdődik a vegetációs időszak! A vetőmag 2–7 nap alatt csírázik ki teljesen és belép a palánta szakaszba.

Outdoor Grower’s Calendar 2023

 • Palánta szakasz / beltéri termesztés

A palánta szakasz körülbelül két hétig tart a vegetatív szakasz kezdete előtt. A hőmérséklet- és fényigény kielégítése érdekében a hidegebb régiókban április közepéig beltéren folytassa a növények nevelését.

 • Vetés és kiköltöztetés a szabadba

Ha melegebb éghajlaton él, akkor itt az ideje, hogy a magokat közvetlenül odakint csíráztatni kezdje. A szobanövényeket is kiviheti és talajba vagy nagyobb edényekbe ültetheti.

Ha úgy dönt, hogy a termesztést a holdciklussal hangolja össze, akkor az átültetést akkorra időzítse, mikor a fogyó hold a félhold szakaszába lép.

Az átültetés után a növények megerősödnek a talajban, folytatják a vegetációt és komoly tömeget növesztenek. Amikor nyárra vált az idő rengeteg fényt kapnak. Továbbra is nyújtózkodnak felfelé, amíg az Északi-sark eléri a maximális dőlést a nap felé.

 • Felöntés és edzés

Amint a növények stabilan megtelepedtek, a termesztőknek lehetőségük van topolni és alakítani őket. Ez növeli a hozamot, megnyitja a lombkoronát, és könnyebben kezelhetővé teszi őket.

Az olyan eljárások, mint az alacsony stresszel járó tréning, egész júniusban és júliusban végezhetőek, egészen augusztus elejéig. Ezt követően a növények lassan a virágzási szakaszba lépnek, és a további átalakítás már nem lesz előnyös.

Tervezze a növények topolását és átalakítását arra az időszakra, amikor a növekvő hold félhold fázisban van, ideális esetben egy vizes jegyben..

 • Nem

A növényeka virágok megjelenése előtt az ún. virágzás előtti szakaszba kerülnek. Használja fel ezt az időt növényei nemének meghatározására, hogy biztosítsa, hogy a nem kívánt hímek ne termékenyítsék meg hölgyeit. Az elővirágok a csomópontokban jelennek meg - azokon a pontokon, ahol az egyes ágak találkoznak a fő szárral.

A női elővirágokon egy kis gömb és egy kiálló pihe, vagy bibe látható. Ezzel szemben a hímivarú elővirágok szőrtelenek. Távolítson el minden hímet, ha nem akar magokat létrehozni.

 • Metszés

Növényei a virágzási szakaszba léptek. Az őszi napéjegyenlőség közeledtével a napok rövidülni kezdenek, és a növények megkapják a jelet a virágzásra. Tisztítsa meg őket, és győződjön meg arról, hogy az minden egyes rügyhely megfelelő mennyiségű fényhez jut.

Az ültetvényt július közepe és augusztus vége között meg kell metszeni a betakarítás előkészítése érdekében. Távolítsa el a felesleges legyezőleveleket a csökkenő fázisban levő hold alatt.

 • Aratás

Az egész termesztés talán legizgalmasabb időszaka szeptember közepe és november közepe között következik be. Itt az ideje, hogy kiélvezze a kemény munkáját és betakarítsa értékes virágait. Az idő hűvösebbé, a napok rövidebbé válnak, és közeledik a téli napforduló.

Szüretelje le rügyeit reggel, csökkenő fázisban, leszálló hold idején.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37806 reviews