Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.


By Luke Sholl Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


A víz az élet alapja. Ez a kannabisz esetében is igaz, hiszen rengeteg dologban a vízre támaszkodik. A vízminőséggel foglalkozó előző blogunkban megvizsgáltuk, miért fontos a víz, és hogyan befolyásolhatja a pH a növekedés számos aspektusát. Ma egy kicsit részletesebben foglalkozunk a PPM-mel és az EC-vel. Mindkettő a kannabisztermesztés fejlettebb aspektusa, amelyeket figyelembe kell venni, és ha ezekkel kapcsolatban is vannak ismeretei, az segít a készségeit a maximumra emelni. A kezdők számára ez az információ fontos, de nem nélkülözhetetlen a termesztéshez. Enélkül is el lehet érni nagyszerű eredményeket, de biztosan segít, ha ismeri őket!

Cannabis And Water Quality Part 3: Choosing A Water Source
Cannabis And Water Quality Part 3: Choosing A Water Source

A tápanyagkoncentráció mérése

A talaj tápanyag-koncentrációjának ismeretéhez ellenőriznie kell a kifolyó víz pH-ját és PPM-jét vagy EC-jét.

PPM: Minden alkalommal a megfelelő mennyiségű tápanyagot adagolja

A PPM mérése arra szolgál, hogy megtudjuk a tápanyag mennyiségét a táptalajban. Ez rendkívül fontos, mivel ez határozza meg a következő tápozást, és lehetővé teszi, hogy elkerülje a növények túl- vagy alultáplálását. A PPM mérése egyszerű, és a legtöbb TDS-mérővel elvégezhető.

A kifolyó víz EC-jének kezelése

Az EC vagy elektromos vezetőképesség egy másik mérés, amely segít meghatározni a tápanyag mennyiségét a termesztőközegben. Minél több tápanyag van a termesztőközegben, annál magasabb a csurgalékvíz EC-értéke. Az EC mérése a Hanna Instruments DiST 4 Pocket Conductivity Tester-ünkkel nagyon egyszerű. Ne felejtse el rendszeresen mérni a kifolyó vizet, hogy tudja, mikor és mennyi tápanyaggal kell tápoznia a növényeit.

CÓMO MEDIR LA CONCENTRACIÓN DE NUTRIENTES
CÓMO MEDIR LA CONCENTRACIÓN DE NUTRIENTES

Hogyan kell értelmezni a csurgalékvíz mérési eredményeket

Ahhoz, hogy világos képet kapjon arról, hogy mennyi tápanyaghoz jutnak a növények, meg kell mérnie mind a tápoldat/tározó PPM-jét vagy EC-jét (ha hidroponikát használ), mind a kifolyó vizet. Ideális esetben a csurgalékvíz PPM vagy EC értékének mindig alacsonyabbnak kell lennie, ami azt mutatja, hogy a növényei tápanyagot vesznek fel, amikor tápoldatot adagol nekik. Ha a PPM/EC értékei rendkívül alacsonyak a kifolyó vízben, az azt jelzi, hogy növelnie kell a tápanyagtartalmát.

Ha nincs változás a PPM/EC értékben a tápoldat éss a kifolyás között, az azt jelenti, hogy a növények nem veszik fel megfelelően a tápanyagokat. Ezt általában a pH kiugrása vagy csökkenése okozza.

Ha a PPM/EC érték magasabb a csurgalékvízben, mint a tápoldatban, akkor valószínűleg a gyökerek körüli só felhalmozódásával kell szembenéznie. Miközben tápot adagol a növényeinek, ez a felhalmozódás lassan visszaoldódik a kifolyó vízbe, és megnöveli a PPM/EC értékeit. Ennek kezelésére érdemes enzimes tisztítót használnia a növények gyökereinek megtisztításához. Ezek a tisztítók eltávolítanak mindenféle tápanyag-lerakódást, és közvetlenül a vízbe keverhetők. Alternatív megoldásként használhat szűrt, pH-semleges vizet is a gyökerek öblítésére. Ne feledje, hogy ezt a folyamatot többször is meg kell ismételnie.

HYDROPONIC
PPM (Hannah) EC (mS/cm2)
Early Growth 350 - 400 ppm 0,7 - 0,8
Seedling 400 - 500 ppm 1 - 1,2
Transition 550 - 650 ppm 1,3 - 1,5
Vegetative Stage 650 - 750 ppm 1,6 - 1,7
Vegetative Stage 750 - 800 ppm 1,7 - 1,8
Vegetative Stage 850 - 900 ppm 1,8 - 1,9
Flowering Stage 900 - 950 ppm 1,9 - 2
Flowering Stage 950 - 1050 ppm 2 - 2,2
Flowering Stage 1050 - 1100 ppm 2,2 - 2,3
Flowering Stage 1100 - 1150 ppm 2,3 - 2,4
Flushing 0 - 400 ppm 0 - 0,8
SOIL
PPM (Hannah) EC (mS/cm2)
Early Growth 400 - 500 ppm 0,8 - 1
Seedling 500 - 600 ppm 1 - 1,3
Transition 600 - 750 ppm 1,2 - 1,5
Vegetative Stage 800 - 850 ppm 1,6 - 1,7
Vegetative Stage 850 - 900 ppm 1,7 - 1,8
Vegetative Stage 900 - 950 ppm 1,8 - 1,9
Flowering Stage 950 - 1000 ppm 1,9 - 2
Flowering Stage 1000 - 1050 ppm 2 - 2,1
Flowering Stage 1050 - 1100 ppm 2,1 - 2,2
Flowering Stage 1100 - 1150 ppm 2,2 - 2,3
Flushing 0 - 400 ppm 0 - 0,8

PPM és EC

Ha ismeri a PPM értékét, az segíthet elkerülnie az esetleges tápanyag-égést azáltal, hogy tudatja, mikor kell módosítani a vízhez hozzáadott ásványi anyagok mennyiségét. A kannabisz vegetációs fázisban 800-900ppm, virágzási fázisban pedig 1000-1100ppm, a klónok 500-600ppm értékkel lesznek boldogok. Tehát ha már a tápanyag adagolás előtt ismeri a víz ásványianyag-tartalmát, elkerülheti az Önt és növényeit érő stresszt. A DWC (hidroponikus) termesztők számára fontos, hogy ismerjék a tározóvíz értékeit, mivel a vízszint csökkenésével az ásványi anyagok kimerülhetnek – ez egy emlékeztető, hogy szükség szerint töltse fel a vizet.

Számos szonda, eszköz és mérő található a piacon, amelyek mindegyike képes a ppm mérésére. A legelterjedtebb a TDS (total dissolved solids - összes oldott szilárdanyag)-mérő. Az, hogy ön melyiket szeretné, a költségvetésétől, valamint attól függ, hogy a termesztés során mennyire szeretne technikailag felkészült és szakértő lenni. A legtöbb 3500-as skálán mér, ez bőven elég a kannabiszhoz, de ha szeret túlzásba esni, néhány akár a 9999-et is elérheti.

PPM In Different Waters
  1. Miután kalibrálta a TDS-mérőt, kapcsolja be, győződjön meg arról, hogy nullát mutat, és tegye a tesztelni kívánt vízbe – ééés íme a ppm-értéke. Ha fordított ozmózisos vizet használ, a leolvasott érték 0-10ppm lesz, mivel teljesen mentes az ásványi anyagoktól.
  2. Ha csapvizet használ, a leolvasott értéknek itt, az EU-ban 50 és 300ppm között kell lennie.
  3. Ha városának vízvezetéke régi, vagy mészkőrétegekből származó kútvizet használ, az ásványi anyagok felhalmozódása miatt akár 500-700ppm értéket is kaphat.
  4. Ha a víz 500ppm feletti értéket mutat, az ellen tennie kell valamit, mert ebben az esetben azok az anyagok versenyezni fognak azokkal a tápanyagokkal, és ki is zárhatják azokat, amelyeket ténylegesen szeretne, ha felvenne a kannabisznövénye. Vagy be kell szereznie néhány kemény vizű területeken való használatra tervezett tápanyagot, vagy otthon kell kezelnie a vizet szénszűrőkkel, desztillációval vagy fordított ozmózissal.

Technikai ismeretek az EC-ről és a PPM-ről

Itt kezdenek a dolgok technikaivá válni.

Az EC vagy elektromos vezetőképesség a vízminta oldott sótartalmának mértéke.

A sós víz jobban vezeti az elektromosságot, mint a tiszta vagy fordított ozmózisos víz, mivel több ion oldódik fel benne, és ennek következtében az oldat vezetőképessége megnő. Az értékek mikrosiemens per centiméterben (µS/cm) vagy milisiemens per centiméterben (mS/cm) mérhetők az EC mérőtől függően.

Ha a víz túl sós, az kétféleképpen befolyásolhatja a növényeket. Növelheti a szinguláris ionok toxicitását a gyökérgolyóban, és növelheti az ozmotikus nyomást a gyökereknél, gátolva a tápanyagfelvételt.

A PPM a víz teljes ásványianyag-tartalmát mutatja, függetlenül attól, hogy mik ezek az ásványi anyagok.

A pontos ppm leolvasást a vízminta óvatos elpárologtatásával és a megmaradt anyagok elemzésével érhetjük el. A nátrium-kloridon kívül a egyéb ásványi anyag szinte alig van jelen a természetben előforduló vízben, és nem kell komolyan aggódni miattuk Ezek az ásványi anyagok általában kis mennyiségű kalcium-karbonátból, magnéziumból és számos más elem mikronyomaiból állnak.

Ha felkeresi a helyi vízügyi hatóságot, ők általában tudnak Önnek ásványianyag-elemzést adni a helyben szolgáltatott vízről.

A mikrosiemen per centimétert át lehet konvertálni milliomod térfogatrészre és vissza, de a legtöbb mérőeszköz elvégzi ezeket az átalakításokat Ön helyett.

Az organikus talajban és a szabadföldben termesztők ismét előnyt élveznek a ppm és az EC tekintetében. A mikroorganizmusok puffert biztosítanak, amely segít megvédeni a növényt a ppm vagy EC ingadozásaitól, és nagyobb a hibahatár az öntözés során.

Azonban soha ne legyen elbizakodott. Mindig ellenőrizze a víz minőségét, még ha folyókból és patakokból veszi is. Soha nem tudhatja, mit kerülhetett bele az esőzések során, ami mérgezővé teheti a vizet.

Lectura precisa de las PPM

Extra vízminőségi tippek

  • Ki gondolja azt, hogy az esővíz semleges? Ez egy általános tévhit - valójában enyhén savas. A szén-dioxid feloldódik az esőben, és gyenge szénsavvá alakul, amelynek pH-ja körülbelül 5,6. Ne aggódjon azonban - ha egy ideig egy tartályban vagy tározóban ülepedik, szén-dioxidot bocsát ki, és 7-nél egyensúlyba kerül. Észrevette már, hogy a növények őrülten nőnek az eső után? Ezért.
  • Ha a vizet fordított ozmózis szűrőn engedi át, a víz teljesen ásványianyag-mentessé válik. Soha ne használja ezt a vizet módosítatlanul a növények öblítésére vagy lombpermetezésre. A RO víz kivonja a tápanyagokat a növényekből, különösen a kalciumot és a magnéziumot. Egyértelműen címkézze fel a palackokat
  • Helyezzen levegőztetőket a csapokra. Ha a tartályt tömlővel tölti fel, tegye a vizet habossá és buborékossá, hogy frissítse és oxigénnel gazdagítsa.
  • Hideg éghajlaton próbálja meg a vizet 25°C-on tartani.

Tessék, ennyi volt! Ezek a dolgok meglehetősen technikai jellegűek, ezért ne aggódjon, ha eltart egy ideig, hogy megértse. Ha aktívan dolgozik azon, hogy a lehető legjobb vízminőséget biztosítsa, az segít minimalizálni a potenciális növekedési problémákat, és biztosítja a kannabisznak azt, amire szüksége van a boldoguláshoz. Minél többet tud...!

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37835 reviews