Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José


A legtöbb embernek idealista elképzelései vannak, amikor elkezd kannabiszt termeszteni. Könnyű, egyenes utat képzelnek el a vetőmagtól a betakarításig, különösebb akadályok nélkül. Bár léteznek a fűtermesztésnél sokkal nehezebb dolgok, ez a hobbi is kihívások hosszú sorával jár- beleértve a kannabisz tápanyag-égést (más néven kannabisz-tápégést).

Szerencsére minden kihívás tanulási tapasztalatként is szolgál, amely végül jobb termelővé tesz bennünket. Az alábbiakban mindent megtudhat a tápanyag-égésről, beleértve, hogy mi okozza, hogyan lehet azonosítani, valamint tippeket a megelőzésre.

Kannabisz tápanyag-égés

A kannabiszban előforduló tápanyag-égést hívhatnánk az „újoncok siránkozásának” vagy „túlzott lelkesedési együtthatónak” is. A tápanyag-égés egyfajta stressz, amelyet a növények túltápozása vagy a túl erős tápanyagok keverése okoz. A kezdő termesztők gyakran abban a tévhitben élnek, hogy a több - jobb. Ez nagyon nem igaz. Az égést gyakran egyszerű emberi hiba okozhatja. Szerencsére ez a betegség helyrehozható, még mielőtt tönkretenné a termést. Ez azt is jelenti, hogy ez a betegség a növény fejlődésének bármely szakaszában károsíthatja a termést.

Ellentétben az állatokkal (beleértve az embereket is), a növények nem híznak el, ha túltápláljuk őket. Végtére is, a növények egy teljesen más szervezeti rendszert alkotnak. Kiegyensúlyozott és folyamatos kémiai reakciók sorozatára van szükségük a túléléshez és a fejlődéshez. Ha megpróbáljuk extra tápozással felhizlalni őket, az gyors utat jelent a csalódáshoz.

Számos mögöttes tényező okozhat tápanyag-égést a kannabisznövényben. Ilyenek többek között:

Tápanyagkeverék Az ajánlottnál erősebb tápanyagok keverése a növekedés bármely fázisában.
Túlöntözés A növényeknek száraz időszakra is szükségük van ahhoz, hogy megfelelően működjenek és oxigénhez jussanak
Virágzásfokozók Virágzásfokozók túl gyakori, vagy túl nagy koncentrációban történő használata.
Növekedést serkentő szerek A növekedés-serkentők túl gyakori használata, ami a túlzott tápanyagfelvétel miatt törpenövést és égést okoz
„Forró” termesztőközeg A tápközegben lévő felesleges tápanyagok túltelítetté (vagy „forróvá”) tehetik azt. Ha túl nagy mennyiségben vannak jelen a tápanyagok, azt a kannabisznövények nem tudják kezelni, és tápanyag-égés lép fel. Általában a friss trágya vagy a mesterséges tápanyagokkal dúsított talaj a bűnös.
Száraz talaj Ha hagyja, hogy a talaj túlságosan kiszáradjon, a tápsók felhalmozódhatnak. A táptalaj hirtelen öntözése a sók azonnali mobilizálódását idézheti elő, ami nagy tápanyagfelvételt és azt követően égést eredményezhet.
Gyenge fény A kannabisznövényeknek fényre van szükségük a fiziológiai folyamatok elindításához és az energiatermeléshez. A nem megfelelő fényerő növelheti a tápanyag-égés esélyét, még alacsony tápanyag-koncentráció esetén is.

Miért pont a levelek hegyénél kezdődnek a tápanyag-égés tünetei? Nos, a növények megpróbálják elosztani a felesleges tápanyagokat a szöveteikben. Ezeket a molekulákat a csúcsoknál messzebb nem tudják mozgatni, ezért itt halmozódnak fel először.

Quemadura de nutrientes en la marihuana
 • Fel tudnak épülni a kannabisznövények a tápanyag-égésből?

A jó hír: igen! Legalábbis legtöbbször. Ez a helyzet súlyosságától függ. Azok a növények, amelyek csak rövid ideig vannak enyhe tápanyagégésnek kitéve, jó eséllyel felépülnek és kifizetődő hozamot hoznak. Ha azonban nem foglalkozunk vele, a tápanyag-égés képes elpusztítani a növényt, és teljesen lenullázza a termést.

Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan javíthatja ki ezt a problémát a lehető legjobb eredmény érdekében

Fel fognak épülni a kannabisznövények a tápanyag-égésből?

A nitrogén a domináns vegyület a kannabisz tápanyagai között, különösen a vegetatív fázisban. A nitrogén toxicitást gyorsan súlyosabb tünetek követik.

Az égés előtt a tápanyag-felhalmozódás korai jelei lehetnek:

Nagyon mélyzöld levelek
Világos, neonzöld, szinte fluoreszkáló levélvégek
A levélvégek 90°-ban hajlottak
A szárak és ágak mélyvörösek, bíborvörösek vagy lilák lesznek
A cukorlevél és a csészelevél hegye megsárgul, majd elhal. Ellentétben azzal, amikor a virágzás során a levelek természetes módon elhalnak, a túltápozott rügy levelek tömöttek maradnak, még sárgulás közben is, majd gyorsan és zörgősen elpusztulnak.

A tápanyag-égés további jelei a sárga, égett hegyek a leveleken. Ez a növényen mindenhol megjelenhet, mivel a túltrágyázás az egész növényt érinti. A kicsi, megégett hegyek gyakoriak, amiatt nem kell aggódni. Amikor azonban a sárgulás felerősödik és előrehalad, ideje cselekedni. Ha a levelek elkezdenek felpöndörödni és barnulni, akkor biztosan el fognak pusztulni.

A tápanyag-égés lehet fokozatos, ha a túladagolás csak kissé erősebb. Gyorsan is jelentkezhet, és néhány napon belül szétterjedhet. A legrosszabb forgatókönyv egy krónikus túladagolás, amely a termés egészére kiterjedő sárgulást és akár egyetlen éjszaka alatt hervadást okoz, a levelek felkunkorodásával és fonnyadással. Ebben az esetben, ha még a vegetatív fázisban van, inkább kezdje újra. Előfordulhat, hogy a helyreállítás lehetetlen, vagy tovább tart, mint egy teljes újraindítás.

A rügyeket is érintheti a tápanyagégés. A virágzási szakaszban a kannabisz megváltoztatja a tápanyagfelhasználási szokásait. A nitrogénszükséglete majdnem nullára csökken, míg más vegyületek, például a kalcium és a magnézium iránti igénye megnő. Bármilyen adalékanyag túladagolása is hasonló égési tüneteket okoz.

Cómo identificar la quema de nutrientes en el cannabis

Hogyan hozható helyre a tápanyag-égés

Miután a növény problémáit tápanyag-égésként azonosította, óvatosan távolítsa el az összes sérült részt. Törje le az összes sérült levelet. A rügyek leveleit kövesse egészen az ágakig, és a biztonság kedvéért távolítsa el az egész virágot, Az elhalt virágok és levelek el fognak rothadni. A lehető leghamarabb öblítse ki a táptalajt tiszta, beállított pH-jú vízzel. Ha vízkultúrában termeszt, mérje meg a tartalmát pH/EC mérővel, és állítsa be friss vízzel.

Ha naponta adagol tápot, akkor vegyen visszább - a kannabisz esetében a kevesebb több. Ne feledje, hogy ha pusztán tiszta vizet használ a növény teljes élettartama alatt, már azzal is kielégítő eredmények érhetők el .

Mielőtt visszatérne a szokásos tápozási ütemtervhez, használjon speciális növényi tonikot, hogy helyreállítsa a növény egészségét. A gyökér bioszféráját , valamint a növény zöld részeit érinti. Az ezüst-nitrátot, humin- és fulvosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó tonikok ideálisak a növények egészségének helyreállítására.

Amikor visszatér a rendszeres tápozáshoz, csak ¾ erősségű oldatokat használjon, hogy elkerülje az újbóli megégést. A növények gyorsan visszanyerik erejüket, és erőteljesen növekszenek tovább. Ne felejtse el átállítani a termesztési időszakot, vegye figyelembe azt időt, amíg a növények betegek voltak. Ha a fotoperiódusos vegetációhoz adunk plusz időt, az nem károsítja a növényeket. Ha az égés virágzás közben vagy önvirágzó törzsekkel történik, akkor sajnos bele kell törődnünk, hogy csak alacsonyabb hozamot realizálhatunk

Vídeo aneu: 637400681
 • Hidrorendszerek

Most már ismeri a tüneteket, és valószínűleg azon töpreng, hogyan lehet a tápanyag-égést helyreállítani. Szerencsére a vízben termesztők gyakran könnyebben tudják kezelni ezt a helyzetet. A talajban termesztőkkel ellentétben nekik megvan az az előnyük, hogy pár perc alatt könnyedén kicserélik a teljes vízközeget. Ha tápanyagégés tüneteit észleli a hidroponikus ültetvényében, egyszerűen kiürítheti a tartályt, és helyettesítheti az oldatot egy kevesebb tápanyagot és ideális pH-értéket tartalmazó készítménnyel.

Ilyenkor jól jön a készítményben felhasznált tápanyagok pontos mennyiségének rögzítése. Ellenőrizze, hogy mennyit használt, amikor először tapasztalta a növényein a tápanyagégést, és kezdje ennek a mennyiségnek a felével. Azonnali pozitív változást kell észrevennie a növényein. A tápanyagértékek beállítása után a tápanyag-égés tünetei szinte azonnal megszűnnek. Az érintett levelek nem fognak rendbejönni, de a növény többi egészséges szövetét megmenti.

Cómo remediar la quema de nutrientes

A tápanyag-égés megelőzése

Mindig a megelőzés a legjobb politika, ezért jó ötlet olyan jó szokásokat kialakítani, amelyek csökkentik a hibák esélyét. Először is győződjön meg arról, hogy a megfelelő tápanyagokat használja a megfelelő növekedési szakaszhoz. Még ilyenkor is bölcs ötlet, ha a termék csomagolásán csak a javasolt adag ¾-ét használja. Néha a gyártói ajánlások kissé „forróra” futtathatják a dolgokat, ami kis teret hagy a hibázásnak.

Tekintse meg alább a legjobb technikákat a tápanyag-égés kockázatának csökkentésére.

 • Tápozási diagramok használata

A különböző kannabisznövények eltérő módon reagálnak ugyanarra a tápanyagmennyiségre. Némi kísérletezésre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, bizonyos fajták hogyan reagálnak. Alapszabály, hogy a tápanyagtáblázatban a javasolt adagot maximális mennyiségnek tekintse. Ha a növényei hajlamosak a tápanyag égésre, kezdje sokkal kisebb mennyiséggel. Ha kezdetben 50%-ot használ, elkerülheti a növények megégését.

 • Használjon kannabisz-specifikus tápanyagokat

Ügyeljen arra, hogy kannabiszhoz tervezett tápanyagokat használjon. Ezeket kifejezetten az adott fajra szabták, és sok terméket külön a növekedési ciklus meghatározott időszakainak támogatására terveztek.

 • Vegye figyelembe a vegetációs- és a virágzási időszak eltérő igényeit

A kannabisznövényeknek a növekedési ciklus előrehaladtával eltérő tápanyag igényei vannak. A vegetatív fázisban a magasabb nitrogénszintet részesítik előnyben, hogy elősegítsék a zamatos legyezőlevelek kialakulását, míg a virágzás során magasabb foszfor- és káliumszintet igényelnek. Ha virágzás közben sok nitrogént adagol, akkor tápanyag-égés tünetei jelentkezhetnek.

 • A PPM nyomon követése

Megakadályozhatja a tápanyag-égést, ha figyelemmel kíséri a kézzel kevert tápoldatok és a csurgóvíz részecsketartalmát (PPM) és elektromos vezetőképességének (EC) értékét. Mindkét érték jelzi a tápanyag-készítményekben és a termesztőközegben lévő tápanyagok mennyiségét.

Az alábbiakban egy rövid hivatkozást talál arra vonatkozóan, hogy hogyan nézzenek ki ezek a számok a növekedés fő fázisaiban a különböző táptalajokban. A csurgóvízben jelenlévő túl magas értékek a sók felhalmozódására és a tápanyag-égés fokozott kockázatára utalnak.

Talaj Hidro
Palánta 350-400ppm | EC (ms/cm) 0,7-0,8 400-500ppm | EC (ms/cm) 0,8-1
Vegetatív 500-750ppm
EC 1,0-1,5
600-850ppm
EC 1,2-1,7
Virágzás 750-900ppm
EC 1,5-1,8
850-1100ppm
EC 1,7-2,2

*PPM 500-as skálán

A PPM és az EC mérése

A ppm méréséhez teljes oldott szilárdanyag (TDS) mérőre lesz szüksége. Kalibrálja az eszközt, ellenőrizze, hogy nullát mutat-e, és helyezze a tesztelni kívánt oldatba. Az EC méréséhez vezetőképesség-mérőt kell hozzáadnia az eszközkészlethez. Ezekkel az eszközökkel egyetlen gombnyomással megmérheti az oldat sótartalmát, ami segít elkerülni a túlzott sószintet.

Minden alkalommal használjon EC/pH mérőt a tápanyag erősségének ellenőrzéséhez, akár naponta kézzel keveri, akár vízkultúrában termeszt. Ügyeljen a hidroponikus rendszerek, a termesztőközeg és a talaj átöblítésére, hogy megakadályozza a só felhalmozódását a gyökérzónában.

Ha hidroponikával termeszt kannabiszt, csökkentheti a beadott tápanyagok koncentrációját. Ez segít a tökéletes arány felé haladni, miközben csökkenti a további tápanyag-égés kockázatát. Nem kell ragaszkodnia a gyártó ajánlásaihoz; folytassa és hígítsa túl az oldatot, hogy megfeleljen növényei igényeinek.

A tápanyagok mérésénél meghatározott kapacítású mérőeszközt használjunk. Ha például a keverékhez literenként 10ml szükséges, használjon 10ml-es konyhai mérőkanalat. Amennyire csak lehet, vegyük ki az egyenletből az emberi hibát. Nagyon könnyű túladagolni, ha félreolvas egy mérősort egy kancsón vagy csészén. Ha benéz egy mérővonalat, azért túl nagy árat fizethet. Ügyeljen arra, hogy mindig szemmagasságban mérjen.

 • Néhány szóban a szerves talajról

A szerves talajban való termesztés egyik előnye, hogy pufferzónát biztosít az organizmusok számára a gyökérrendszer körül. A talajban termesztett növények jobban ellenállnak a túltáplálásnak és más stresszhatásoknak. A jól előkészített szerves talajhoz a teljes növekedési ciklus során szükségtelen tápanyagokat adagolni, így teljesen megszűnik az égés veszélye.

Ne tévessze össze a tápanyag-égést más problémákkal

Számos betegség okoz a kannabisznövényekben a tápanyag-égés tüneteihez hasonló tüneteket. Ne feledje, a tápanyag-égés fő tünetei a következők:

Sárga vagy barna levélvégek A levelek végei törékenyek és csavarodottak
Az elszíneződés elkezd terjedni a levélen Szabálytalan foltok és minták
La decoloración empieza a extenderse por la hoja

A tápanyag-égés okai a következők:

Tápanyagfelesleg rosszul érett trágyában vagy túlzottan koncentrált szintetikus tápok
Száraz talaj Kevés fény

Egyes táp-hiányosságok és mérgezések is tápanyag-égésnek tűnhetnek, ezért tudnia kell, hogyan tehet különbséget ezek között, hogy biztosan a megfelelő kezelést adja növényeinek.

 • Tápanyag-égés vs nitrogén-toxicitás

A kannabisznövények nagymértékben függenek a nitrogéntől. Ez az esszenciális makrotápanyag az aminosavak és enzimek kulcsfontosságú összetevőjeként szolgál. A kannabisz nitrogénnel való túltáplálása azonban komoly problémákat okozhat. A nitrogén-toxicitásnak van néhány kulcstünete, ami megegyezik a tápanyag-égéssel, ilyen például:

Barna és sárga levélvégek Kunkorodó és törékeny levelek

Vannak azonban tünetek, amelyek a nitrogén-toxicitást megkülönböztetik a tápanyag-égéstől. Ezek a következők:

Sötét levelek Fényes vagy sima levelek
Teljesen sárga levelek
Quema de nutrientes vs. toxicidad por nitrógeno
 • Tápanyag-égés vs tápanyaghiány

A nitrogénhiány akkor jelentkezik, amikor egy kannabisznövény nem fér hozzá elegendő mennyiségben ehhez a kulcstápanyaghoz. Szerencsére ennek a problémának a tünetei nem úgy néznek ki, mint a tápanyag-égés, hanem a következőképpen nyilvánulnak meg:

Hervadó levelek Teljesen sárga levelek
Quema de nutrientes Vs deficiencia nutricional
 • Tápanyag-égés vs túlöntözés (vagy alulöntözés)

Még a túl sok (vagy túl kevés) víz is komoly károkat okozhat a kannabisztermésben. A túlöntözött és alulöntözött növényeknek van néhány, a tápanyag égéshez hasonlító tünete, például:

Kunkorodó, törékeny levelek Foltok

És a tünetek, amelyek megkönnyítik a megkülönböztetést:

Lógó növény Hervadó levelek
Teljesen sárga levelek Bronz foltok

Más jelek is segíthetnek megkülönböztetni ezeket a betegségeket. Például, a túlöntözött növények telített termesztőközegben vannak, míg az alulöntözött növények túlságosan száraz közegben élnek. A tápanyag-égésben szenvedő növények talaja lehet enyhén száraz, de lehet tökéletesen nedves is a termőközeg, néha mégis észlelhetőek a tünetek.

Quema de nutrientes Vs riego excesivo (o insuficiente)
 • Tápanyag-égés vs hő-stressz

Hő-stressz akkor fordulhat elő, ha a növények teteje túl közel van a fényekhez, vagy a szabadban nagy hőhatás éri. A hő-stressznek kitett növények levelei is felkunkorodnak és törékennyé válnak. A korai stádiumban azonban csak a hőforráshoz legközelebb eső levelek mutatják ezeket a jeleket, míg a tápanyag-égés miatt rendellenes levelek bárhol felbukkanhatnak a növényen.

Quemadura de nutrientes Vs estrés térmico

Ön mostmár felkészült a tápanyag-égés megelőzésére és kezelésére

Gratulálunk, ismét újabb tudással bővült ez a folyamatosan növekvő arzenál! Most már ismeri a tápanyag-égés megelőzésének legjobb módjait, és tudja, hogyan kezelje azt, ha látja a jeleket. Ne feledje, hogy a kannabisznövények egészséges levelekre van szüksége a fotoszintézishez és az energiatermeléshez – ezért tud olyan sok kárt okozni a tápanyag-égés.

Ne feledje továbbá, hogy minden kannabisznövény egyedi. Ugyanannak a törzsnek minden változata és egyede eltérően reagálhat a tápanyagokra. Tápozás után rendszeresen ellenőriznie kell a növényeket. Ha észleli a jeleket, vegyen vissza az alkalmazott mennyiségekből. Ha a megelőzésre szeretne koncentrálni, tegye próbára TDS- és EC-mérőit.

A tápanyag-égés a túladagolás mennyiségétől függően halmozódó probléma vagy akár egy éjszakai katasztrófa is lehet. A korai felismerés és a kármentesítés megmentheti a termést. Ne ijedjen meg, ha a növényei megégnek; na jó, egy kicsit ijedjen meg. Ezután kövesse ezeket az egyszerű lépéseket a növények egészségének és vitalitásának helyreállításához.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37751 reviews