Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Adam Parsons

A kannabisz átültetése: tippek és tanácsok.


Az egészséges gyökerek erős növényeket és kövér, gyantától csillogó rügyeket jelentenek a kannabiszán. Mindenből nagyot szeretnénk - minél nagyobb, annál jobb!

Akár a SOG, akár a ScrOG mellett döntött, akár csak szuper szimplán intézi a dolgokat, bármi legyen is az, a kannabiszát nagyobb edényekbe kell átültetnie legalább két alkalommal. Természetesen van néhány kivétel ez alól a szabály alól - amelyeket később tisztázunk -, de először tegyünk fel egy nagyon fontos kérdést.

MIÉRT FONTOS A KANNABISZ ÁTÜLTETÉSE?

A hidroponikában nem, de szilárd közegben, például talajban vagy kókuszban történő termesztés esetén a növényeket a növekedésük során nagyobb cserépbe kell ültetni. Miért van ez?

Amint a gyökerek szétterjednek a szubsztrátumban, és tápanyagokat keresnek, hálózatuk növekedni fog, hogy a lehető legtöbb helyet foglalja el. Amikor a gyökerek teljesen kitöltötték az edény térfogatát, köröket futnak a tartály belső kerületén - a termesztők ezeket a növényeket "gyökérrel kötöttnek" nevezik. A vegetatív növekedés lelassul, és végső soron korlátozza a hozamok potenciálját is.

Ha idejében nagyobb cserepekbe ültetjük át a növényeket, megakadályozhatjuk ezt. A transzplantáció biztosítja, hogy a gyökereknek mindig legyen helyük szabadon és erőteljesen növekedni.

Video id: 275636482

MILYEN GYAKRAN KELL ÁTÜLTETNI?

A cikk elején elmondottakkal ellentétben technikailag nincs szükség az átültetésre; de meg kell tennie - különösen, ha maximalizálni szeretné a hozamot.

A növények a kisebb cserepekben gyorsabban nőnek, de hajlamosabbak a túlöntözésre és a túltáplálásra. Ha kis palántacserepekben vagy önálló cserepekben indítja őket, a gomba és más problémák kockázata nagyrészt enyhül, de új problémák merülnek fel, ha a hamarosan vegetatív szakaszba kerülő növényei erős gyökérzetet akarnak létrehozni.

Az átültetés jó módja, ha palántáit az eredeti edényükben hagyja, amíg mindegyiküknek legalább három elágazása ki nem fejlődik. Ezen a ponton átültetheti példányait nagyobb edényekbe, amíg meg nem duplázódnak. Végül érdemes áthelyeznie növényeit az utolsó, legnagyobb edényeikbe, ahol valóban virágozhatnak.

Általában 2-3 alkalommal ültet át egy (fotoperiodikus) növényt. A gyakrabban történő cserépváltás nem ajánlott, mivel az átültetés jelentős stresszt okoz.

MIKOR ÜLTESSE ÁT KANNABISZÁT?

Nézzünk át a vizuális jelek listáját, amelyek segítenek meghatározni, hogy növényeit nagyobb cserepekbe kell-e költöztetni!

 • A növény mérete: Ha egy növény láthatóan kinőtte az edényt, itt az ideje a transzplantációnak. Iránymutatásként nézze meg a csomópontok számát.
 • A növekedés sebessége: Ha a növény növekedése a túl kicsi edényben felgyorsul, akkor ültesse át, mielőtt a növekedés elakad. Tippként elmondható, hogy minél több legyezőlevele van növényeinek, annál többet tudnak fotoszintetizálni, és annál nagyobbak lesznek.
 • Gyökérfejlődés: Ha a növények gyökér-kötöttek vagy a gyökerek kibújnak az edényből, át kell ültetni őket.
 • Öntözési problémák: Növekvő növényei szomjasak! Ha a cserép túl gyorsan kiszárad, hölgyeinek valószínűleg nagyobb edényre van szüksége.
 • Növekedési problémák: Ha lassú növekedést vagy beteges megjelenést észlel alulméretezett cserepekben lévő növényein, annak tartályuk mérete lehet az oka.
MIKOR ÜLTESSE ÁT KANNABISZÁT?

MEKKORA TÉR KELL A KANNABISZNAK?

A természetben a növények távolsága befolyásolja növekedésüket. Amikor a kannabiszt ipari célokra termesztik, nagyon szorosan egymás mellé ültetik őket. Az így létrejövő gyökérggabalyodás során felszabadulnak azok a hormonok, amelyek a növényt magas növekedésre ösztönzik, sok oldalelágazás nélkül. Ezt a tulajdonságot az emberek hosszú ideje használják, hogy tökéletes rostokat kapjanak a nehéz ágak okozta megszakítás nélkül.

A személyes használatra szánt marihuána termesztésekor azonban általában nagyobb helyet szeretnénk biztosítani minden növény számára - nemcsak az elágazások és az erőteljes növekedés ösztönzése érdekében, hanem a növények egészségének megőrzése érdekében is. Szóval, mekkora legyen a tartály a növekedés egyes szakaszaiban?

A tér és az idő hatékony kihasználását segítő útmutatóként találhatunk egy listát a szokásos edényméretekről, a növekedés szakasszal együtt, amelyek során általában használjuk. Nagyon elfogadható növény termeszthető 30 cm-es edényben, mint utolsó tartály, és kivételes növény ~ 60cm-es cserépben. Minden szabványos edény hasonlít abban, hogy a perem átmérője megegyezik a mélységével. Egy egészséges kannabisznövénynek könnyen lehet akkora lombozata, mint az edény átmérőjének háromszorosa.

Palánták és fiatal vegetatív fázisban lévő növények számára

Robusztus növényzethez

A végső edényméret küszöb kezdete
10cm = 0.5l  25cm = 11l  46cm = 57l 
13–15cm = 1l 30cm = 19l  61cm = 95l
18–20cm = 4l 36cm = 26l  76cm = 114l
22cm = 7.5l 41cm = 38l -


MIÉRT NE A LEGNAGYOBB CSERÉPBE ÜLTESSÜNK?

Ez önön múlik. Azonban egy nagy edény, rengeteg talajjal, amelyet még nem szőttek át a gyökerek, a vizesedés veszélyét hordozza magában. Ez azt jelenti, hogy óvatosnak kell lennie az öntözés során, hogy ne támogassa a penész, a rothadás esetleg más típusú kórokozó, vagy fertőzés kialakulását.

A kannabisz szereti, ha száraz a lába, ezért maradjon óvatos. Ha közvetlenül a legnagyobb edénybe ültet, akkor az első héten takarékosan öntözzön. Fontolja meg, hogy a kisebb cserepeket könnyebb gondozni, különösen a vegetáció első heteiben. A kicsi edényeket könnyebb mozgatni, ha szükséges és könnyen elforgathatók a 360°-os fényfedettség érdekében.

MILYEN TÍPUSÚ EDÉNYEKET KELL HASZNÁLNOM?

A legtöbb kannabisztermesztő a szokásos fehér műanyag edényeket választja, aljukon vízelvezető lyukakkal. Miért fehér edények? A fekete vagy más sötét színek hőt termelnek, amikor a nap lemegy, míg a fehér tartályok segítenek a talaj viszonylag hűvösen tartásában. Alternatív megoldásként egyes termelők szívesen használnak air pot-ot vagy szövetes edényeket, amelyek természetesen "metszik" a gyökereket, és lehetővé teszik az optimális fejlődést. A palánták esetében a termeszők általában műanyag poharakat vagy speciálisan kialakított palántanevelőket használnak.

HOGYAN ÜLTESSÜK ÁT A KANNABISZT?

A legfontosabb szabály, amelyet szem előtt kell tartani az átültetés során, hogy a transzplantációs sokk nagy stresszt okoz növényeinek. Legyen rendkívül óvatos; minél kevesebb a gyökérkárosodás, annál jobb! Ez nem egy gyors feladat.

Egy másik fontos tényező a tisztaság. Győződjön meg arról, hogy a munkaterülete tiszta, és mossa meg a kezét, mielőtt kezelné a növényeit. Még jobb, ha kesztyűt visel.

Ne ültessen napközben erős napsütésben vagy erős termesztőfény alatt. Gyökereit ne tegye ki túlzott fénynek, ezért inkább éjszaka végezze el az átültetést.

ÁTÜLTETÉS: LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

 1. A palánta átültetése előtt 1-2 nappal öntözze meg a növényeket. A talajnak nedvesnek kell lennie, de nem tocsoghat. Későbbi átültetéseknél a szárazabb talaj segíti a gyökérgolyó összetartását.
 2. Készítse elő az új edényt úgy, hogy jó minőségű talajjal tölti meg. Ne töltse fel egészen, és ne töltse túl. Öntözze meg az új edényt. Ásson a közepén egy lyukat, amely elég nagy az új növény számára.
 3. Kezével takarja le a talajt a régi edény fölött (növényével), és óvatosan fordítsa meg. A növénynek ki kell állnia az ujjai közül.
 4. Óvatosan csúsztassa ki a gyökérgömböt, és vegye ki a régi edényből. Ha a gyökérgömb nem jön ki azonnal, óvatosan nyomja meg és ütögesse meg az edény oldalát, hogy fellazuljon a talaj. Ha még mindig akad, fektesse az edényt vízszintesen a padlóra, és próbálja meg kicsúsztatni a gyökérgömböt. Ha még mindig nem jön ki, használjon kést és vágja körbe a talaj külső peremét, hogy kiszabadítsa a növényt (ezt csak végső megoldásként használja). Ne fogja meg a növényt, és ne próbálja erővel kihúzni!
 5. Amikor a növény végül kiszabadult, tartsa egyik kezét a gyökérgolyó alatt, és tegye a növényt az új tartályába. Használjon extra talajt és töltse ki a réseket. nyomkodja meg a talajt, hogy a növény a helyén maradjon.
 6. Enyhén öntözze meg a növényt, hogy segítsen beilleszkedni új otthonába. Ez egy jó alkalom a gyökérstimulátor használatára. A gyökérstimulátorok megkönnyítik a transzplantációs sokk elviselését és elősegítik a gyökérfejlődést.
HOGYAN ÜLTESSÜK ÁT A KANNABISZT?
HOGYAN ÜLTESSÜK ÁT A KANNABISZT?
HOGYAN ÜLTESSÜK ÁT A KANNABISZT?

Pro tippek:

 • Javasoljuk, hogy az új talajt az Easy Boost szerves növényi táppal készítse elő. Adjon hozzá 50–100g Easy Boost-ot 20l talajhoz. Az Easy Boost egy szerves trágya, amely növényeit 10–12 hétig táplálékkal látja el.
 • Meddig tart a transzplantációs sokk? Ez attól függ, de néhány napos lassú vagy elakadt növekedés az átültetés után normális. Hagyja a növényeket legalább két hétig regenerálódni, mielőtt átválatná őket virágzásra, vagy nagy stresszel járó átalakítást végezne.
 • Ha a növények gyengének tűnnek közvetlenül az átültetés után, támogassa meg őket karóval.
 • Sterilizálja a régi edényeket a későbbi újrafelhasználás céljából.

CSEREPEK MÉRETE BELTÉREN ÉS KÜLTÉREN

Ami az ajánlott edényméreteket illeti, ez attól függően változik, hogy beltéren vagy szabadban termeszt.

Bent a termőterület nagysága, valamint a növények száma és várható mérete korlátozza. Ha a szabadban termeszt, jellemzően kevesebb korlátozással kell számolnia.

A szabadban elvileg olyan nagy növényt termeszthet, amekkorát csak akar. Ehhez biztosítani kell, hogy kannabiszának gyökerei nagy területet foglalhassank el a lehető legnagyobb hozam érdekében. Másrészt a túl nagy edények sem optimálisak: ha a gyökerek nem tudják kitölteni a túlméretes edényt, akkor elpazarolják a tápanyagokat.

A nagy és nehéz kültéri edények mozgatása is problémát jelenthet. Alternatív megoldásként, ha odakint termeszt, akkor közvetlenül a földbe is ültethet. Így a növényeket nem korlátozza a cserép mérete, és teljes potenciáljukat el tudják érni.

CSEREPEK MÉRETE BELTÉREN ÉS KÜLTÉREN

MI A HELYZET AZ AUTOVIRÁGZÓK ÁTÜLTETÉSÉVEL?

Általában azt javasoljuk, hogy kerülje az automaták átültetését, inkább közvetlenül a végső cserepeikbe ültesse a kicsírázott auto magokat. Íme az okok:

Az autovirágzó kannabisz növények megértése

Az önvirágzó kannabisz törzsek a fényciklus változása helyett az életkoruk alapján virágoznak. Ezt a tulajdonságot a Cannabis ruderalis-tól kapják, amely egy egyedülálló kannabisz fajta - Kelet-Európa és Oroszország bizonyos területein honos.

Ennélfogva, míg a fotoperiódusos törzsek akkor kezdenek virágozni, amint a napok rövidebbek lesznek (vagy ha 18/6-ról 12/12-re kapcsolja a fényüket), az önvirágzó törzsek körülbelül négy hét múlva automatikusan virágozni fognak, bár ez törzsenként változhat.

Transzplantálhatom az autovirágzó kannabisz palántákat?

Igen, technikailag átültethető egy önvirágzó kannabiszpalánta. Ennek azonban van hátránya.

Amikor átültet egy fotoperiodusos törzset, általában egy további hétig a vegetatív szakaszban tartja, hogy a növény felépüljön az átültetetési stresszből. Az auto átültetésekor nincs meg ugyanez a luxus, és a transzplantáció által okozott stressz általában nagyobb hatással lesz a növény növekedésére és hozamára.

Hogyan befolyásolja a transzplantáció az autovirágzó kannabisz növényeket?

Egy növény gyökerei szuperérzékenyek. Nem számít, milyen kíméletesen jár el az átültetés során, némi stresszt okoz a növényeinek, amikor új cserépbe helyezi őket.

A kannabisznövények esetében akár 7 napot is igénybe vehet a stressz teljes legyőzése, bár ez a növény általános egészségi állapotától függően változhat (az egészségesebb növények gyógyulása kevesebb időt vesz igénybe).

Mivel nincs módja kompenzálni ezt a stresszt az autók termesztésekor, növényei az átültetést követően általában az elakadt növekedés jeleit mutatják, amelyek végül kisebb, alacsonyabb minőségű hozamokat eredményeznek.

Mikor van a legjobb idő az önvirágzó kannabisz növények átültetésére?

Ha át kell ültetnie egy automatát, az időzítés elengedhetetlen a hozamra gyakorolt hatás minimalizálása érdekében. Próbálja meg akkor átültetni az autókat, amint erős gyökerei és legalább 4-5 igazi levele fejlődött ki.

Mikor van a legjobb idő az önvirágzó kannabisz növények átültetésére?

Hogyan lehet transzplantálni az autovirágzó kannabisz növényeket

Az önvirágzó kannabisz növény átültetésekor ne felejtse el ezeket a lépéseket, hogy minimalizálja a növény gyökerein jelentkező sokkot.

Felszerelés

 • Tiszta munkaterület
 • Kertészeti vagy sebészeti kesztyű
 • Új edény és talaj

Készítse elő növényeit, edényeit és munkaterületét

Ne öntözze meg a növényeket az átültetés napján, mivel a száraz talajt könnyebb lesz eltávolítani a tartályból. Készítsen elő egy tiszta munkaterületet is, ahol elvégzi az átültetést. Egy nagy, tiszta asztal remekül megteszi.

Végül készítse elő a növény új edényét. Lehet, hogy az új edény alját meg kell töltenie egy kis talajjal, hogy növénye megfelelő magasságba kerüljön. Ne felejtse el ellenőrizni, hogy az új edényen vannak-e vízelvezető lyukak.

Távolítsa el az automatát a régi edényéből

Ha el akar távolítani egy növényt a cserépből, billentse meg, és óvatosan nyomja, masszírozza vagy csapkodja meg az edény alját és széleit. Ne húzza a növény szárát, mert a károsodását vagy eltörését kockáztatja!

Helyezze az új edénybe az automatáját

Helyezze a növényét az új edénybe, és töltse fel nagyjából 2 cm talajjal a tetejét. Öntözzön bőségesen, és ha szükséges, töltse fel még több talajjal. Az elkövetkező 3–7 nap alatt tartsa szoros ellenőrzés alatt növényét, hogy ellenőrizze, hogyan gyógyul fel a transzplantáció után.

Tervezzen előre, hogy elkerülje az átültetést

Az autók termesztése során a legjobb eredmény elérése érdekében javasoljuk, hogy ültesse őket közvetlenül a végső cserepükbe. A legtöbb autófajta remekül teljesít 11–12 literes edényekben.

Amíg fiatalok, kerülje az önvirágzók túlöntözését, nehogy megfulladjanak apró, finom gyökereik. Inkább rendszeresen párásítsa a levelüket. Miután kifejlesztettek néhány valódi levelet, szükség szerint öntözze őket.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37806 reviews