Cannabis Grow Guide a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter

Most megkaphatja a válaszokat arra a 9 kérdésre, melyet a kannabisz szárításával és érlelésével kapcsolatban a leggyakrabban fel szoktak tenni. 


Elérkezett a szüret ideje! Miután végigkövette kedves növényeinek felcseperedését és virágzását, végre eljött az idő, hogy learassa kemény munkája gyümölcsét. De még mielőtt még élvezhetné a saját termesztésű Kush-élményt, szárítani és érlelni kell a frissen betakarított kannabiszt. Az alábbiakban megválaszoljuk a szárítási és érlelési folyamattal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, melynek segítségével maximalizálhatja a hatást és az ízhatást.

Mi a különbség a szárítás és az érlelés között?

A szárítás, mint ahogy neve is sejteti, a rügyek szárítását jelenti, annak érdekében, hogy a virágok nedvességtartalma alacsonyabb legyen, ezáltal megfelelően lehessen őket füstölni vagy vaporizálni. Az érlelés viszont a gubák zárt üvegekben való tárolását jelenti, legalább két héten keresztül, mely az ízek és aromák fokozódását teszi lehetővé. 

Miért kell szárítani és érlelni a kannabiszt?

A kannabisz virágok szárítása számos fontos funkciót tölt be, melyek végső soron növelik a végtermék minőségét és eltarthatóságát.

A frissen betakarított kannabisz rügyek jelentős mennyiségű nedvességet tartalmaznak, amivel valamit kezdeni kell a füstölés előtt. Miért? Először is, a friss rügyek elszívása kaparós, rossz slukkokat eredményez - mindezt gyenge ízzel párosulva - már ha egyáltalán képesek leszünk meggyújtani őket. A szárítással enyhíteni tudjuk ezt a kellemetlen, erős ízélményt, miközben a növény terpénprofilja szépen letisztul. Másodszor, a gombák a sötét és nedves körülményeket kedvelik. A megfelelő szárítással drámai módon csökkentheti annak esélyét, hogy a penész megtámadja a növényét.

A rügyek szárítóállványra helyezésével, vagy azok szárító szobába való fellógatásával, 10-15%-kal lehet csökkenteni azok víztartalmát. Ezzel a folyamattal eltávolíthatjuk a vizet a virágok külső rétegeiből, de ahhoz, hogy az alsóbb rétegekből is eltávolítsuk a nedvességet, még érlelni kell a kannabiszt.

Az érlelés rendkívül fontos, mert elősegíti a fű tartósítását, így tovább eltarthatóvá válik, megőrzi egyedi ízét, miközben ereje maximalizálódik. A rügyek a betakarításkor még felesleges cukrokat és keményítőket is tartalmaznak, melyeket végül a levegőben lévő baktériumok és enzimek támadnak meg. A rügyek érlelésével ezen tápanyagok lebomlanak, ezáltal simább és jobb ízű füstöt nyerhetünk.

Video id: 706464699

Mi a trimmelés legjobb módja?

Két fő módszer létezik a rügyek levágására a betakarítás idején. A nedves trimmelés a gubák közvetlenül a betakarítás utáni körbevágását jelenti. Ezzel szemben a száraz trimmelés során a rügyeket szárítás után, de érlelés előtt metszük le. Ideális esetben mi az első opciót javasoljuk, tehát a trimmelést érdemes közvetlenül a szüret után végezni, mivel így sokkal könnyebben és precízebben végezhetjük el ezt a feladatot, és kisebb a gyantavesztés valószínűsége, mint a száraz trimmeléskor. Ez azt jelenti, hogy a száraz trimmelés egy kivételesen ápolt végerdeményhez vezet, mely prémium termék érzetét fogja kelteni.

Miután szüreteltem és trimmeltem, hogyan szárítsam ki a rügyeket?

Annak érdekében, hogy a rügyek egyenletesen száradjanak, gondoskodni kell a megfelelő légáramlásról, hogy a levegő minden oldalról érje a gubákat. Ennek a legjobb módja, hogy a levágott és trimmelt ágakat felfűzzük vagy szárítóállványt használunk - utóbbi inkább kisebb rügyeknél, ágaknál ajánlatos. Ha amellett dönt, hogy állványt használ, ne feledje, hogy a rügyeket rendszeresen forgatni kell, nehogy nagyon lelapuljon valamelyik oldala.

Milyen páraszintet kell belőni, amikor a kannabiszt szárítjuk?

A legjobb eredmény érdekében a levágott rügyeket sötét helyiségben kell fellógatni vagy más módon elhelyezni, miközben a megfelelő légcirkuláció biztosítva van. Körülbelül 45-55% relatív páratartalom az ajánlott. 

Marihuánaszárítási ötletek: Hogyan szárítsuk a rügyeket

Az egyik legegyszerűbb megoldás kartondobozokban szárítani a kannabiszt. Csak tegye kartondobozokba a levágott rügyeket, és helyezze őket az üres termesztősátorba vagy szárítóhelyiségbe. Minden dobozban tartson higrométert a hőmérséklet és a páratartalom szabályozásához.

A termesztősátorban vagy szekrényben történő függőszárítás szintén olcsó módszer. Az egész ágakat vágja le a növényekről, távolítsa el a cukorleveleket, és fejjel lefelé akassza fel az ágakat. Nagyobb szárítótérben ventilátorral biztosíthatja a levegő szabad mozgását.

Az állványok is jól működnek akkor, ha nagy mennyiségű rügyet kell szárítani. Trimmelje meg jól a virágokat, egyenletesen terítse szét azokat, és helyezzen minden polcra egy páratartalom-mérőt.

Az RQS Herb Dryer kiválóan szárítja a füvet. Egyszerűen akassza fel a szárítót, és egyenletesen töltse fel a levágott rügyekkel. Tarthatja a szárító helyiségben vagy más megfelelő helyen.

Meddig tart a kannabisz megfelelő szárítása?

Számos tényező befolyásolja a kannabisz kiszáradásának időtartamát.

A rügyek mérete nyilvánvalóan befolyásolja a száradási időt, mivel a nagyobb, sűrűbb rügyek szárítási ideje hosszabb, mint a kisebbeké. A trimmelés módja szintén szerepet játszik. Ne feledje, hogy a növények ágai tartják a legtöbb vizet, ezért ha nagy ágakat akasztunk fel, az hosszabb ideig fog száradni, mint a kisebb ágak vagy rügyek. Végül a hőmérsékletnek, páratartalomnak és a légáramlatnak is nagy hatása van a szárítás időtartamára

A szárítási szakasz általában 7-12 napig tart, a fenti tényezőktől függően. Ez idő alatt a gubák rengeteg vizet veszítenek, vagyis összezsugorodnak és súlyuk nagy részét elveszítik.

Video id: 484380359

Honnan tudom, hogy a rügyek rendesen kiszáradtak és készen állnak az érlelésre?

Van egy egyszerű teszt arra, hogy megtudja, szárazak-e már a rügyei: egyszerűen vegyen ki egy kis szárat, és próbálja meg meghajlítani. Ha elpattan, a rügyek szárazak és készen állnak a következő lépésre, az érlelésre. Ha meghajlik, a rügyeknek további időre van szükségük.

Hogyan kell érlelni a gubákat?

Ha nedvesen trimmelt, a gubák kiszáradásával el is kezdheti az érlelési fázist. Amennyiben a száraz trimmelés mellett tette le a voksát, szükség lesz még egy lépésre az érlelés előtt.

Miután a rügyek megszáradtak, helyezze őket nagy, széles szájú üvegekbe (a befőttes- vagy lekvárosüvegek tökéletesen megteszik). Töltse meg az üvegeket kb. 3/4-ig, hogy biztosítson némi levegőt a tetején, ezzel csökkentve a penész kialakulásának az esélyét. Miután feltöltötte az üvegeket, helyezze azokat száraz és sötét helyre (például egy konyhaszekrény megfelelő lehet), és két héten keresztül, naponta legalább egyszer nézzen rájuk.

A legjobb tippek a friss kannabisz rügyek szárításához és érleléséhez

A vizsgálatkor nyissa ki egy kicsit az üvegeket, lehetővé téve a levegő cseréjét és minden rügyet külön-külön vizsgáljon meg, hogy ellenőrizze az esetleges penész megjelenését. Ha fertőzött rügyet talál, mindenképpen távolítsa el azt az edényből, hogy elkerülje a penész vagy gomba terjedését.

Ezzel az ellenőrzési folyamattal, légcserével és a rügyek külön vizsgálatával könnyedén kinyerhetővé válik a nedvesség gubákból. Körülbelül két hét elteltével elkezdheti fogyasztani a betakarított füvét, de minél tovább vár, ez csak annál jobb lesz.

Milyen páraszint ajánlott a kannabisz érleléséhez?

A virágok érlelésekor 62% körüli páratartalomra kell törekednie. Ez a nedvességtartalom növekedés enyhén hidratálja a virágait, javítva azok ízén, kiegyensúlyozottságán, de a penészképződés nélkül. 

Video id: 509743497

Meddig tart az érlelési folyamat?

A legtöbb termelő kb. egy hónapig érleli a füvet; a 4-8 hétig tartó érlelés hozza ki a legtöbb ízt és aromát a rügyekből. 

Hogyan kell tárolni a száraz és érlelt gubákat?

Az érlelés befejeztével a gubákat tárolhatja ugyanazokban az üvegekben, amelyekben maga a folyamat végbement, lehetőleg szintén hűvös, sötét és száraz helyen. Már nem kell olyan gyakran ellenőrizgetni őket, ezért arra ügyeljen, hogy az üvegek mindig jól le legyenek zárva, nehogy a növény túlzottan kiszáradjon. Ha sok füve van, fontolja meg a humidity pack - azaz nedvesen tartó csomag - használatát, hogy virágai hosszú ideig frissen maradjanak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37818 reviews