A nyers kannabiszban található fitokémiai anyagok nagyon különböznek a meggyújtott rügyek füstjében találhatóaktól. Elhinné nekünk, ha azt mondanánk, hogy egy zacskó kannabiszrügy elfogyasztásától nem tép be?

Az igazság az, hogy a nyers kannabisz nem tartalmaz, illetve rendkívül kis mennyiségben tartalmaz pszichotróp molekulákat. Ezek a friss, ragacsos rügyek inkább prekurzor vegyi anyagokban gazdagok, amelyeket kannabinoid savaknak neveznek. Hővezérelt molekuláris reakció - dekarboxilezés néven ismert - szükséges ahhoz, hogy a nem pszichotróp kannabinoid savakat az általunk ismert és szeretett kannabinoidokká alakítsuk.

Miért olyan fontos a kannabisz dekarboxilezése?

Olvasson tovább, hogy mindent megtudjon a dekarboxilezésről. Megismerheti rügyei dekarboxilálásának pontos mechanizmusát, és hogy bizonyos törzsek miért gazdagabbak CBD-ben.

Dekarboxilezés: mi ez?

A dekarboxilezés szó olyan összetett kifejezés, amelyet valószínűleg ismert a kémiaórákról, de már elfelejtett. Annak ellenére, hogy bonyolultan hangzik, valójában ez egy egyszerű kémiai folyamat, amely elengedhetetlen a kannabisz élvezetéhez.

A kannabisz adta élmény sok fogyasztóban, és termesztőben felélénkíti a tudomány szeretetét. Használja ki a növény iránti szenvedélyét, és készüljön fel arra, hogy pontosan megtudja, mi történik, ha hőhatásnak teszi ki a rügyeit.

  • Mik azok a kannabinoid savak?

Ha valaha közelebbről szemügyre vette a rügyeit, valószínűleg észrevett egy apró, kristályos szerkezetű réteget. Ezeknek a mirigyek - más néven trichomáknak - feladata, hogy a kannabinoid-savakkal, például THCA-val és CBDA-val töltött gyantát pumpálják.

Ahogy a kannabisz-tudomány folyamatosan fejlődött, a kutatók azt tapasztalták, hogy ezek a molekulák saját egyedi hatással rendelkeznek. A THCA azonban nem okoz pszichotróp hatásokat, így nem sokat ér az élvezeti okból fogyasztók számára.

Amikor meggyújtja a cigaretta végét, vagy megnyomja a vaporizátor gombját, akkor magas hőmérsékletnek teszi ki ezeket a molekulákat. Ez a hő ezt követően egy karboxilcsoport eltávolítását idézi elő, röviden ez a folyamat a dekarboxilezés. Ez átalakítja a THCA-t, a CBDA-t és más kannabinoid-savakat a megfelelő kannabinoidokká (azaz THC-vé, CBD-vé stb.), biztosítva számunkra azok ismert hatásait.

  • Milyen hőmérsékleten történik dekarboxiláció?

A dekarboxilezés általában ugyanazon a hőmérsékleten történik mind a CBDA, mind a THCA esetében. 30–45 percig tartó állandó 110°C-os környezetben CBD-vé, illetve THC-vé alakulnak. Ez a hőmérséklet azonban elég alacsony ahhoz, hogy az aromás terpének és más kívánatos fitokémiai anyagok érintetlenek maradjanak.

What Are Cannabinoid Acids?
  • A dekarboxilezés előnyei

A dekarboxilezés számos előnnyel jár. Bár a dohányzás a THCA-t azonnal THC-vé alakítja, vannak előnyei annak, ha a kannabiszát dekarboxizálja még mielőtt elszívná.

Kannabinoid aktiválás

A dekarboxilezés aktiválja a kannabisz (THC) pszichotróp elemeit, valamint a holisztikus elemeket (CBD stb). Míg a füstölés és a gőzölés elegendő a dekarboxilációhoz, az orális fogyasztáshoz valamivel kiterjedtebb előkészületekre van szükség, a hatékonyság érdekében.

Megakadályozza a kórokozók szaporodását

A dekarboxilezés védőhatást is kínál. Noha a kannabiszvirágok általában sokkal biztonságosabbak a növekedési ciklus végén, a kórokozók a tárolás során is támadhatnak. A dekarboxilezés segít eltávolítani a nedvességet a kannabiszvirágokból, minimalizálva annak esélyét, hogy a mikrobiális kórokozók elrontsák a termést.

  • Miért kell dekarboxizálni a CBD törzseket

Ahogyan megfelelő módon kezelnie kell a magas THC-értékű növényét, hogy érezhesse annak pozitív hatásait, a CBD tartalmú rügyeivel is ezt kell tennie. A dekarboxilezési folyamat során a CBDA CBD-vé alakul. Bár a CBDA is érdekes hatásokat mutat, a CBD sokkal magasabb szintű előnyöket kínál. Mielőtt ételt, tinktúrát vagy olajat készítene a CBD rügyeiből, győződjön meg róla, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében dekarboxilálta őket.

Dekarboxilezési hőmérséklet THC és CBD esetében

A dekarboxilezési hőmérséklet a legtöbb fő kannabinoid esetében nagyjából azonos. Mint említettük, 30–45 percig tartott 110°C-os hőmérséklet elvégzi ezt a feladatot.

Kannabinoidok, terpének és flavonoidok forráspontjai

Sok kannabiszdohányos összekeveri a dekarboxilezést a gőzöléssel (forrásponttal). Noha a dekarboxilezés természetesen gőzöléskor is bekövetkezik, a különféle kannabinoidok, terpének és flavonoidok forráspontja drámaian eltérhet a kérdéses fitokémiai anyag illékonyságától függően.

Ellenőrizze az alábbiakban ajánlott hőmérsékleti beállításokat, amikor kedve támad a kannabisz fogyasztásához.

  • Kannabinoidok

A kannabinoidok különböző hőmérsékleteken párolognak el, ami azt jelenti, hogy a pontosan beállított hőmérséklet célzottan hat a specifikus kannabinoidokra. Változtassa meg a hőmérsékletet attól függően, hogy milyen törzset fogyaszt épp - megtapasztalhatja, hogy a különböző beállításokkal jobb eredményt érhet el, a magas THC, vagy a magas CBD tartalmú rügyeknél.

THC 157°C
CBD 160–180°C
  • Terpének

A terpének alapvetően határozzák meg az egyes kannabisz-törzsek egyedi ízvilágát. Ráadásul ezek a molekulák szinergiát képeznek a kannabinoidokkal, felerősítve ezzel azok hatásait.

Caryophyllene 119°C
Myrcene 166–168°C
Cineole 176°C
Limonene 177°C
Linalool 198°C
Terpineol 218°C
  • Flavonoidok

A flavonoidok kiegészítik a kannabisz komplex fitokémiáját is. Ezek a molekulák többek között antioxidáns hatást fejtenek ki. Néhány közülük az egész növényvilágban előfordul, míg mások csak a kannabiszra jellemzőek.

Apigenin 178°C
Cannflavin A 182°C
Quercetin 250°C

Dekarboxilező oldat és koncentrátumok

A kief és a kannabisz koncentrátumok erőteljesebb élményt kínálnak, mint önmagában a virágok. A termesztők általában morzsoló vagy szita segítségével gyűjtik a gyantát, vagyis a trichómák a folyamat során nincsenek kitéve magas hőmérsékletnek. Ezenkívül egyes koncentrátum-előállítási módszerek nem érik el a dekarboxilezés határértékét.

A maximális hatékonyság biztosítása érdekében javasoljuk, hogy a fenti termékek előállítása előtt használja a fent leírt eljárást a kannabisz rügyek dekarboxilezéséhez.

Hogyan lehet dekarboxilezni a kannabiszt

A dohányosok és a vaporizálók esetében a dekarboxilezés természetes módon, a dohányzási folyamat eredményeként történik. Jóllehet az alábbi módszereknél sokkal kevésbé kifinomult, de a növény lánggal történő meggyújtása azonnal dekarboxilezi a kannabinoidokat és a terpéneket, így gyorsan elérheti a kívánt hatást. Azonban az e módszerrel előállított túlzott hő „elpusztítja” az illékony molekulák egy részét. A vaporizálás valamivel szabályozottabb. A vaporizátorok a THC-t, a kannabinoidokat és terpéneket a forráspontjuk közelébe hevítik, így aktiválva azokat, kiaknázva ezen vegyületek majd teljes mennyiségét.

Hogyan lehet dekarboxilezni a kannabiszt
  • Sütő módszer

A kannabisz dekarboxilezésének legelterjedtebb módszere, különösen ételek előkészítéskor, hogy, egyszerűen a sütőben „sütik” a növényt, a következő lépések szerint:

  1. Morzsolja el a kannabiszt, hogy az vékonyan, egyenletesen szét tudjon terülni.
  2. Egy tepsit béleljen ki sütőpapírral.
  3. Öntse az őrölt kannabiszt a tepsibe ügyelve az egyenletes elterülésre.
  4. Melegítse elő a sütőt 115°C-ra, és helyezze be a tepsit kb. 45 percre. Félidőben keverje meg a kannabiszt.
Sütő módszer

Fontos, hogy a folyamat során figyeljen a sütő hőmérsékletére. Úgy tűnhet, hogy a rügyeket magasabb hőmérsékleten melegítve gyorsabban elvégezné a munkát, de valószínűleg csak lebontaná a kannabinoidokat és a terpéneket, így használhatatlanná téve a rügyeket. A hosszabb ideig alacsonyabb hőmérsékleten történő melegítés általában a kannabisz dekarboxilezésének legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszere.

Noha ez a leggyakrabban alkalmazott módszer (és sokan a legkönnyebbnek mondanák), a marihuána dekarboxilezésének számos más módja is létezik.

  • Mikrohullámú módszer

Ha nincs 45 perce a növény sütőben való hőkezelésére, akkor ez a módszer tökéletes, sőt, egy kicsit praktikusabb is. Megbízható, régi mikrohullámú sütőjével néhány perc alatt dekarboxilezheti növényét, a következők szerint:

  1. Az előző módszerekhez hasonlóan őrölje növényét közepesen finomra. Helyezze mikrohullámú sütőben biztonságos tálba vagy tálcába.
  2. Állítsa a mikrohullámú sütőjét magas fokozatra, körülbelül 90 másodpercre.
  3. Vegye ki a rügyeket, és szagolja meg. Csípős illatúnak kell lenniük, de nem szabad megégniük. Ha még nem érte el ezt az állapotot, akkor keverje el és tegye vissza a mikrohullámú sütőbe további 60–90 másodpercre.
Mikrohullámú módszer

A kannabisz mikrohullámú sütőben való dekarboxilezése kissé bonyolultabb, mint a sütő használata, mivel a hőmérsékletet nem tudja ellenőrizni. Ráadásul a mikrohullámú sütők nagyon eltérőek lehetnek, ezért gyártmánytól és modelltől függően ki kell kísérleteznie a megfelelő beállításokat.

Ha attól tart, hogy ezzel a módszerrel elégeti a rügyeket, akkor fontolja meg az alacsonyabb mikrohullámú beállítás használatát és a rügy kissé hosszabb ideig való sütését. Mindig tartsa szemmel a rügyét, nehogy megégjen, és az illata alapján megállapíthatja, hogy megfelelően van-e elkészítve.

Bármelyik módszert is választja a növény dekarboxilezéséhez, ne feledje: alacsony fokozaton, és lassan csinálja! Ha magas hőmérsékletet használ a kannabisz gyors felmelegítésére, mind a kannabinoidok, mind a terpének elillanhatnak, ami tönkreteszi a rügy hatékonyságát és aromáját. Ragaszkodjon az alacsonyabb hőmérsékletekhez, és szánjon rá időt, hogy tökéletesen aktivált rügyeket kapjon, melyeket mostmár bármely kedvenc receptjében felhasználhat.

  • Sous-vide módszer

Ez a módszer vitathatatlanul a második kedvenc módszerünk a kannabisz dekarboxilezésére a sütő módszer után. Mivel a víz 100°C-on forr, szó szerint lehetetlen megégetni a füvet ezzel a módszerrel. Ráadásul, mivel hőmérőt fog használni, a hőmérsékletet is nagyon pontosan ellenőrizheti, hogy aktiválja a rügyében található összes kannabinoidot.

A sous-vide használatával a dekarboxilálást a következőképpen teheti meg:

  1. Őrölje le a rügyét közepes állagúra, helyezze egy sous-vide zacskóba, és zárja le vákuummal.
  2. Ha van egy precíziós sous-vide tűzhelye, állítsa be 95°C-ra. Helyezze a tasakot a tűzhelybe, és nagyjából 1 órán át hőkezelje. Ha nincs sous-vide tűzhelye, töltsön fel egy serpenyőt vízzel, és forralja fel nagy lángon.
  3. Miután felforrt, csökkentse a hőt, és hőmérővel ellenőrizve tartsa a víz hőmérsékletét 95–100℃-on.
  4. Helyezze a vákuumzárt zacskóját a vízbe, és főzze kb. 60 percig.

A sous-vide használatakor kulcsfontosságú a türelem. Ez a módszer lényegesen hosszabb ideig tart, mint a listán szereplő többi, de az eredmények valóban kielégítőek.

  • Természetes módszer

Érdemes megjegyezni, hogy a kannabisz idővel természetesen dekarboxilálódik, ha magára marad. Az elemeknek való kitettség elegendő ahhoz, hogy a THCA fokozatosan THC-vé, a THC pedig a CBN kannabinoiddá alakuljon. Ez a folyamat azonban hihetetlenül hosszadalmas, ezért szinte biztosan hőre lesz szükség a továbblépéshez. Bármelyik módszert is választja, a dekarboxilezés elengedhetetlen a THC pszichotróp hatásának „felszabadításához”.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.