A szüret ideje

Első rész / Bevezető

Ahogy a vége felé járunk lassan, remélem tudtam neked segíteni, hogy a kerted dúskálhasson a rengeteg kis, zöld növénykétől. Legvégső esetben, most már legalább megvan a kellő tudásod a magas minőségű cannabis-termesztéshez, még akkor is, ha kezdőként, az első alkalom még nem fog zökkenőmentesen zajlani, és ezek a hibák még mindenképp befolyásolják a hozam méretét, és valamicskét a minőségét is. Ha a dolgok valahogy balul sülnek el, legalább tanulsz a hibáidból, és legközelebb majd próbálod elkerülni őket.

Általában, a végén amúgy is csak csinálunk valami hülyeséget, szóval próbálj minél több információt gyűjteni. A tudás hatalom! Ha minden simán megy a virágzás utolsó 8-10-ik heteiben, amit egyébként a legtöbb kenderfajta igényel a virágzásához, akkor itt az ideje a szüretnek! Ha nem locsolod túl a növényed tápanyagokkal, akkor már néhány igen szép gubát felfedezhetsz a növényeiden.

 

Ha valamiből viszont túl sokat kap, az kárt is okozhat, szóval jobb, ha kicsit kevesebbet adunk, mint túl sokat. Ahogy egyre közelebb, és közelebb kerülsz a virágzás végéhez, annál inkább csökkentsd az oldatod erősségét, és az utolsó két hétben, minden tápozással hagyj fel. Semmi baja nem lesz a növényednek attól, ha a levelei szép sárgává válnak, sőt, valójában, ez egy jó jel.

A növény minden csepp tápanyagot elvon a saját leveleitől, ami azt jelenti, hogy kevesebb üledék rakódik le bugák termelődésénél. A végeredmény viszont egy sokkal kellemesebb beszívás.

Második rész / Nedves metszés

Számtalan különböző módja van szeretett növényeid leszüretelésének. Hogy melyiket használod szívesebben, az nagyrészt a növények számától, és azok méreteitől függ. Az egyik leggyakrabban használt technika, amire én is hevesen bólogatok, az a virágok “nedves”, azaz frissen történő levágása. Ezt szinte abban a pillanatban követjük el a metszőollóinkkal, mire a gubák pont beértek. Fogjuk a megérett növényt, és az ágakat levágva, egyenként leszedegetjük a leveleket a virágok körül.

Ez az adag levél egy jó adag THC-t tartalmaz, szóval rakjuk tegyük félre ezeket későbbre, mikor majd vizes hasist, vagy “skuff”-ot készíthessünk belőle. Hogy a hasis végső minőségét javítani tudd, inkább ne keverj bele akármilyen, nagyobb darab levelet, amik nagyon kevés, vagy szinte semennyi THC kristállyal se rendelkeznek. A nagy, takaróleveleket már 2-3 nappal a szüret előtt, vagy akár hamarabb is le lehet szedni.

Ezzel azt éred el, hogy a metszés könnyebben fog menni, és kevesebb időt vesz igénybe, mivel csak a nagy leveleket kell leszedni közben. De, ezt te is el tudod dönteni magadnak, hogy szeretnéd-e így csinálni, vagy inkább nem. Még egy érv azonban a nagy levelek kicsit hamarabbi, kb. egy héttel a szüret előtti levágása mellett, hogy a lejjebb elhelyezkedő gubák sokkal kisebbek a fentebb levőknél, mivel a levelek beárnyékolják a fényt. A hirtelen megsokszorozott fényerő lehetőséget ad nekik, hogy (nem is kicsit) megduzzadhassanak méretükben, és időben beérjenek a többivel.

A növények nedves metszésével sokkal gyorsabb, és pontosabb a folyamat, mint a szárazzal, és ez a bugáknak is csak a legjobb. Először, eltart egy ideig, mire hozzászoksz, hogyan is kell, de hamar rájössz majd, hogy mi a legjobb módszer számodra. Valószínűleg, már kb. 10 perc után találni fogsz egy jó technikát, ami valóban a leggyorsabb, és a legpontosabb is. Önmagában véve, a metszés nem nehéz művelet, de csak a legjobb technika adja majd a legjobb végeredményt.

 

Bizonyosodj meg, mielőtt igazán nekilátnál a munkának, hogy kéznél legyen legalább egy, a feladatra félretett metszőolló. A piacon rengeteg metszőollót lehet találni, szóval én azt javasolnám, hogy a legjobb kipróbálni jó párat közülük, mivel mindenkinek más az ízlése. De ahogy egyszer elhatároztad, hogy melyik a kedvenced, a jövőbeli metsző-szeánszokat kezdheted egyből ezzel a modellel.

Olcsó metszőollók, és normál ollók, melyek nem túl élesek, vagy nagyon hamar kicsorbulnak, nem túl praktikusak, ha igazán szeretnél elmélyedni a dologban. Hosszabb távon ezek többnyire csak inkább gondot okoznak, mint amennyire hasznosak - plusz a metszést is jóval hosszadalmasabbá tehetik. Mikor még csak egy rövid ideje vagdosol, észreveheted, hogy a THC egész nagy mennyiségben rá van ragadva az ollód éleire. Ha nincs nálad valamiféle tisztítószer, amivel a ragadós kis szőrőket el tudod távolítani róluk, akkor elég nehéz lesz az ollókat megint tisztává varázsolnod.

Egy gyengébb minőségű felszerelés hamarabb is törik, ha a forgatható tengely eltömődik a túl sok THC-től. Tehát, ha olcsóbb ollókat dolgozol, akkor különösen fontos, hogy legyen pluszba egy szabad metszőolló, amire átválthatsz, ahogy a probléma fokozódik az olló tengelye körül.

Harmadik rész / Száraz metszés

A második módszer, amit használhatsz a növények ritkításához, az a száraz metszés. Ezzel a technikával először hagyod, hogy a növények kiszáradjanak, mielőtt elkezded a levelek metszegetését. Az ágakat lecsippentettük már, és most a szárító helyünkön vannak elhelyezve, vagy netán lógatva. A növényeket ilyen módon kiszárítani kicsit tovább tart, mint mikor a bugákat metszés után szárítod. Ezt a módszert általában akkor használják, ha egy nagyobb mennyiségű ültetvényről beszélünk, és sokkal kevesebb idő áll rendelkezésünkre.

 

A száraz gubákat sokkal nehezebb nyírni, és a végeredmény sem lesz túl takaros. A THC-veszteség, ugyanakkor, meglehetősen nagy, mivel így, szárazon sokkal egyszerűben esnek szét bármilyen mozgás hatására. De persze ez elég relatív: még mindig elég nagy mennyiségben megtalálhatóak mind a virágokon, mind a növényi részeken. Minél szárazabb a növény anyaga, annál egyszerűbben lerázhatóak a kristályok. Ez a módszer főként kint termesztett növényekhez alkalmazható.

Az óriási méretű, kint termesztett növényeket érdemes a szárító szobádban fejjel lefelé lelógatnunk, majd a szüretelésüket is szisztematikusan oldjuk meg. Mikor egy nagyobb mennyiségű kisebb, bent termesztett növényről beszélünk, ez a módszer - a teljes növény lelógatása- szintén használható. A metszést nem igazán lehet elrontani, csak vannak azért technikák, amik, a termesztési rendszeredtől függően, a célodat jobban szolgálják majd.

Negyedik rész / A metszéshez alkalmas hely

Amikor azt próbálod kitalálni, hogy hol is szüretelj, igyekezz egy olyan szobát szerezni, ami megfelelően szellőztetett. Ha a termesztőhelyed elég nagy, akkor a legjobb, ha ott kezdesz hozzá, a ventilátor folyamatos használatával. Ha ezt egy másik helyiségben kell csinálnod, akkor azt veheted észre, hogy a növények elég meglehetős mennyiségű illóanyagot árasztanak, szóval lehet jobban jársz, ha bezárod az ajtót, és csak akkor nyitod ki, ha a következő növényt viszed metszésre.

Bármit is teszel, a szomszédokat próbáld meg semmilyen módon sem zavarni. Annak ellenére is, hogy a cannabis friss szaga gyanús lehet azoknak, akik szívnak, sok átlag polgár csak azt fogja gondolni, hogy irtó nagy bűz terjeng. Egy kisebb vákuum pumpa, egy szénszűrővel ellátva, sokat tud segíteni a szag szinten tartásán a metszés során, vagy pedig, érdemes egy olyan helyen dolgozni, ahol kevesebb esély van a kellemetlenségek bekövetkezésére. De ami még fontosabb, hogy hamar észreveheted magad is, mennyire nem érzed már a cannabis átható szagát, annak okán, hogy te már hozzászoktál. Az ilyenfajta alábecsülése annak, hogy milyen nagy hatással vagy a környezetre, könnyen síráshoz vezethet.

Ötödik rész / A szárító helyiség

Borzasztó fontos, hogy a szüret a lehető legjobb végeredménnyel záródjon, különösen azután a sok hónapnyi belefektetett munka után, amiért szörnyű kár lenne a virágaidat megpenészedve látni.Tehát, hogy a gubák ki tudjanak száradni, a legmegfelelőbb hely egy olyan hűvös, és sötét szoba, amiben körülbelül 15-22 fok közötti, állandó hőmérséklet uralkodik.

Szinte teljesen elhanyagolható viszont, hogy a szobában nagy meleget biztosítsunk, mert az aktív hatóanyagoknak még mindig szükségük lesz egy kis időre, hogy rendesen beérjenek, hogy aztán rendes hatása legyen a fű szívása során. A legjobb, ha két hétig, vagy tovább hagyjuk a gubákat száradni, majd egy melegebb helyre tesszük őket, hogy, amilyen hamar csak lehetséges, elfüstölésre is alkalmasak lehessenek.

Ez biztosan nem fogja a minőséget növelni. Megpróbálni gyorsan kiszárítani a virágokat a mikróba, vagy a sütőbe téve, mert éppen nincs mit szívnod, nem sokat ér. Nem csak, hogy elég kaparós, és rossz ízű lesz, de te is csak elég gyengén tépsz be tőle, és nem kifejezetten lesz élvezhető. A kendernek időre van szüksége, hogy teljes erejét elérje, de úgy is mondhatjuk, hogy itt nem a szárazság a mindent eldöntő tényező ahhoz, hogy az készen álljon fogyasztásra is.

 

Amikor a szárításhoz teríted ki a bugáid a szobában, figyelj oda, hogy legyen elég légmozgás alattuk, és felettük is. Nem ajánlott egy újságpapírra, vagy valami hasonlóra fektetni őket, ami nem engedi lélegezni őket. De vehetsz például egy különleges, szárító állványt is, hogy a kendered azon szárítsd, ezt én különösképpen ajánlom. Ezek az állványok a megfeszített szálaikon tartják a gubákat, aminek köszönhetően rengeteg levegő éri őket alulról is. Amikor viszont egy darab kartonra teszed a virágokat, akkor azok oldala lép érintkezésbe a kartonlappal, ezáltal sokkal nehezebben veszít majd a nedvességtartalmából, ami jelentősen növelni fogja a penészedés kockázatát is.

Jobban jársz, ha a leszüretelt virágokat egymás mellé teszed száradni ahelyett, hogy egyiket a másikra pakolnád, egy nagy kupacba.

Ha meg is penészedne valamelyik, kevesebb az esélye, hogy átterjed a másik gubákra is. A leszüretelt virágzatok több, mint 75%-a víz, aminek el kell távoznia a folyamat során. Viszont nagy az esély a penészedésre, ha ez a nedvességtartalom csak nehézkesen tűnik csak el. Ha 500 gramm nedves virággal indítasz, akkor kb. 125 gramm szárított füved is lehet a végére.

A túl alacsony hőmérséklet megint jelentheti azt, hogy a gubák túl sok időt töltenek nyirkosan; ez megint csak növeli a penészedés esélyeit. A levegőben terjedve folyton penészgombák szállingóznak, de csak akkor “repülnek rá” a bugáidra, ha nem biztosítod a megfelelő körülményeket azok számára. A leszüretelt növények elégtelen szellőzéssel, túl kicsi, és túl zárt helyre helyezésével, vagy, egy légmozgást elősegítő terület helyett inkább valamilyen, kemény felületen történő szárításával, mind mind hozzájárulhatunk a penészgombák elszaporításához. De a penésztől való félelem mindaddig jogtalan, amíg ezeket a szempontokat figyelemben tartod.

Hatodik rész / Érés

Nagy a különbség a cannabis érése, és szárítása között. A kisebb virágok, általában egy hét alatt megszáradnak, míg a közepes, illetve nagyobb gubáknak szüksége lehet 2 hétnél is többre. Ha valami igazán rosszul sülne el a kertedben, akár még több napra is szükségük lehet, mint 2 hét. De mindig megvan a választásod, hogy egybe szeretnéd a hatalmas bugákat megszárítani, vagy először megpróbálod inkább kicsit apróbbra szedni őket, mivel a nagyobbak felépítése is a kisebb bugákból áll, amik egybenőttek.

A kisebb bugák sokkal hamarabb megszáradnak, tehát ha az idő egy fontos tényező, akkor jobb ha megtördeled őket. Van egy trükk, amivel a legegyszerűbb megmondani, hogy a virágaid elég jók, és szárazak-e már; fogsz egy nagyobb bugát, és megpróbálod eltörni a szárát. Ha az könnyen eltörik, akkor a fű már száraz, és jó. Ne is próbálkozz azzal győzködni magad, hogy készen vannak, ha csak egy kisebbet fogsz meg, és annak töröd el a szárát. Minden egyes gubának rendesen száraznak kell lennie, mielőtt elkezdenék az érési folyamatot. A száraz virágzatok már két hét után jól szívhatóak lesznek. A hatásuk még nem lesz teljes mértékben a top-on, de a célra már megfelelhetnek.

 

Végül, itt az ideje, hogy ki is próbáljuk őket, azt is figyelembe véve, hogy a jövőben ennél már csak jobbak lesznek. Ahogy egyszer a virágaid igazán jól megszáradtak, elkezdhetünk a tárolásukról is gondoskodni. Annak érdekében, hogy a cannabis hatását megőrizd, egy sötét, és hideg helyen érdemes tartanod. Tedd őket egy fénybiztos, műanyag tárolóedénybe, vagy egy befőttes üvegbe, valami sötétebb helyre. A fény elpusztítja a THC-t. Ha néhány gubád még nem volt elég száraz, és úgy tetted el őket a többivel együtt, akkor az egész megint nyirkos lesz, még azok is, amik már előtte, tulajdonképpen szárazok voltak.

Most viszont hagynod kell a virágokat még két hétig érni, amivel immáron egy hónappal a szüret után leszünk. Hála az érési folyamatoknak, a bugák sokkal finomabbak lesznek, és a betépettség is sokkal jobban érződik majd. Ahogy már említettem, a jó kenderhez, idő kell. Ezután az egy hónap után, az ízek már egész jól kifejlődtek, habár vannak olyan fajták, amiknek több idő kell, mint a többinek, viszont az egyik a legjobb fű lesz belőlük. Nyilván, ezek a bugák is jók lesznek, de még mindig lehetnek, csak egy fikarcnyit jobbak.

Minden jó, ha a vége jó, főleg, hogy mostanra még itt van nekünk egy nagy adag lenyesett levélhulladék is, THC-tól csöpögve, amikkel már azt tervezzük, hogy valami csodálatosat hajtunk majd végre. Szóval, nem csak, hogy van egy jó adag füvünk jól elraktározva, de még mindig itt a lehetőség is, hogy egy jó fajta vizes hasist, vagy hasis olajat készítsünk, vagy, mikor sütünk, kipróbálhatunk különböző cannabis recepteket, és még sok, sok más dolgot...

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.