Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Max Sargent

Kannabisz betakarítás: A megfelelő idő megtalálása

Harvest Time


Nagyon fontos tudni, hogyan kell a kannabiszt megfelelően leszüretelni, hogy a legtöbbet hozhassa ki terméséből. A hónapokig tartó nevelés, a növényei iránti gondos odafigyelés és áldozatos munka után a folyamatnak ezt a (majdnem) utolsó szakaszát jól csinálni a legkevesebb, amit ön és a növénye megérdemel. Úgy tűnhet, hogy mire az aratás ideje elérkezik, már  minden elkészült, de valójában még mindig van tennivaló, és még sok minden elromolhat.

Video id: 540076385

Mikor szüreteljük le a kannabiszt

Az első dolog, amit el kell sajátítanunk a kannabisz megfelelő betakarításához, hogy tudjuk, mikor jött el az aratás ideje. Ha túl korán szüretelünk, akkor a THC még nem fejlődik ki teljesen. Ha túl későn kezdünk hozzá, akkor elkezd CBN-né degradálódni. A maximális mennyiségű THC és a hatékony high eléréséhez a megfelelő időben kell szüretelnünk!

A következő fejezetekben részletezzük a különböző módszereket, amelyekkel megállapíthatja, hogy rügyei készen állnak-e a betakarításra.

Vetőmag adatlap

Először is, amikor kannabiszmagot vásárol, azon kell lennie valamilyen információnak arról, hogy a növények mikor állnak készen a betakarításra. Ez beltérre a napok vagy hetek mennyiségében (pl. 55–60 nap; 8–9 hét), kültérre pedig egy adott hónapban vagy hónapszakban (például szeptember vége) lesz kifejezve.

Ezek a statisztikák nem mondják meg pontosan, mikor van a betakarítás ideje, inkább útmutatónak kell tekinteni őket. Véletlenül se a virágzás kezdete után 9 héttel szüreteljen, csak azért, mert a mag csomagolásán ez áll. Egyes növényeknek hosszabb ideig tart, míg mások gyorsabbak lesznek. Ennek ellenére ezek a statisztikák támogatást nyújthatnak és segítenek meghatározni, hogy minden a megfelelő módon halad-e.

A levelek sárgává válnak

Yellow Leaf

A legyezőlevelek a növekedés során időnként besárgulnak. Amikor azonban egy növény életciklusa a természetes végéhez közeledik, egyre több levél kezd el sárgulni, mert a növény abbahagyja a klorofilltermelést, és felkészül az elmúlásra.

Ismétlem, ez a tulajdonság nem mondja meg pontosan, hogy mikor kell betakarítani, hanem inkább annak a jeleként fogható fel, hogy a betakarítás ideje közel van (vagy elmúlt).

Bibék

Pistils

A bibék sokkal megbízhatóbb módon árulják el, hogy a növény megérett-e a betakarításra. Ezek a kis pollenfogó szőrszálak fehér/áttetsző színűként kezdik életüket. Érésük során átlátszatlanná válnak, és sötétvörös-barna színt vesznek fel. Általában, ha a bibék körülbelül 90%-a ilyen színűvé válik, a növény készen áll a betakarításra.

Ha nincs jobb lehetőségünk, akkor ez egy életképes módszer arra, hogy kitaláljuk, mikor kell betakarítani. Ez azonban még mindig nem a tökéletes módszer. Más tényezők is arra késztethetik a növényeket, hogy folyamatosan éretlenek maradjanak a bibék, még akkor is, ha a növény többi része érett - emiatt pedig a termesztők azt hihetik, hogy sohasem lesz kész.

Trichomák

Trichomes

Valójában a legjobban a trichomák jelzéseiből tudhatja meg, mikor kell begyűjteni a kannabiszt. Végül is a trichomákon belül termelődik a THC. Ahhoz, hogy tisztán lássa őket, csak egy nagyon olcsó zsebmikroszkópra lesz szüksége.

Az ideális arány a szürethez:

 • 70% fehér
 • 15% borostyán
 • 15% átlátszó

Ez a módszer hibamentes, mivel a trichomák nem tudnak hazudni.

További részletekért tekintse meg külön cikkünket a kannabisz betakarításának megfelelő időpontjának meghatározásáról.

Felkészülés a kannabisz-szüretre

Amennyire csak tudja, változtassa át a termesztőterületét betakarítási/betakarítás utáni térré. Ehhez 20°C körüli hőmérsékletet és 50%-os páratartalmat kell elérnie.

A betakarítási folyamat megkezdésének legalkalmasabb ideje egy száraz napon a nap korai szakasza. Ha kint termeszt, kevésbé tudja befolyásolni a környezeti változókat, szóval ellenőrizze az időjárás-előrejelzést, és válassza ki a legmegfelelőbb pillanatot.

Gyűjtse össze a marihuána betakarításához szükséges eszközöket

A kannabisz betakarításához nincs szükség sok felszerelésre. Van azonban néhány alapvető elem, amire szüksége lesz ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen:

 • Nagyítólencse: Egy zsebmikroszkóp, egy nagyító vagy egy okostelefon kamerája is megfelelő lesz. Ezeket a trichomák vizsgálatára használhatja.
 • Olló: Egy éles és robusztus olló szükséges a növény feldarabolásához. Az érett növények szívósak és fásak, ezért a legjobb egy megfelelő metszőolló
 • Kesztyű: A kertészkesztyűk segíthetnek a gyantás ágak kezelésekor.
 • Gyűjtőtálca: Betakarításkor el kell helyeznie az ágakat. Egy nagy tálca vagy doboz is megteszi.
 • Munkafelület/terület: A tiszta munkafelület is segít a betakarítási szakaszban.
 • Ventilátor: Egy egyszerű oszcilláló ventilátor segíti a levegő keringését a fű szárításakor.
 • Akasztók: Ezek lehetővé teszik a kannabisz-ágak felakasztását így azok megfelelően tudnak száradni.
 • Fűszerszárító (opcionális): Ebben is száríthatja a füvet az akasztók használata helyett.
 • Tégelyek: Üveg, légmentesen záródó edényeket, például Mason tégelyeket használjon a termés biztonságos kezeléséhez.

A marihuána betakarítása: lépésről lépésre

A most következő részben pontosan elmagyarázzuk, hogyan kell leszüretelni a kannabisznövényt. A növények méretétől és mennyiségétől függően ez meglehetősen bonyolult folyamat lehet. Tehát készüljön fel.

1. Vágja le az ágakat

Cut the branches

Vágja le az egyes rügyekkel teli ágakat a csomópontok közelében (ahol az ág találkozik a fő szárral). Az olyan ágakat, amelyeken nincs rügy, nem kell levágni. Finoman fektesse az ágakat a gyűjtőtálcára, hogy ne sérüljenek a virágok.

Vagy vágja le az egész növényt

A növény méretétől függően kezdheti az ágakkal, vagy először levághatja az egész növényt. Ha a növények inkább kicsik, kényelmesebb lehet az egészet levágni és utána leszedni az ágakat.

Ha azonban nagyon nagy növénye van, sokkal egyszerűbb akkor levágni az ágakat, amikor a növény még áll a lábán

Ha az egész növényt szedi le, körülbelül 12cm-rel a talaj felett vágja el, 45 fokos szögben.

2. Vágja le a legyezőleveleket

Trim Fan Leaves

A legyezőlevelek azok a nagy levelek, amelyek az egész növényen nőnek. Vágja le őket, és tegye félre a többi levágott dologgal együtt, hogy teát vagy kendervajat készítsen belőlük.

3. Vágja le a cukorleveleket

Trim Sugar Leaves

Most, mielőtt felakasztaná az ágakat, le kell vágnia a cukorleveleket, hogy csökkentse annak esélyét, hogy a rügyrothadás tönkretegye a betakarítást. A cukorlevelek a nevüket a sűrű trichoma-borításukról kapták – szóval használja őket valamire!

A cukorleveleket a bimbóhoz közel vágjuk el, de ügyeljünk arra, hogy magába a rügybe ne vágjuk bele. A vágás bizonyos értelemben művészet. Elsősorban a rügyek száradási és érlelési módját befolyásolja, ami hatással lesz a végső minőségükre. Ráadásul ezen felül a jó vágás prémium, felső kategóriás megjelenést is kölcsönözhet a rügyeknek. Egyes termesztők ezzel nem törődnek annyira, míg mások nagyon komolyan veszik.

4. Akassza fel az ágakat

Hang your branches

Végül fel kell akasztania az ágakat. Lógassa őket fejjel lefelé úgy, hogy az egyes ágak között elegendő hely maradjon. A környezetnek 20°C-osnak kell lennie 50%-os relatív páratartalommal, és sötétnek, mivel a fény károsíthatja a THC-t. Használja az oszcilláló ventilátort, hogy fenntartsa a levegő áramlását a helyiségben - ezzel is csökkenti a rügyrothadás esélyét.

Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a hely mentes legyen a kártevőktől és szennyeződésektől.

5. A maradékok összegyűjtése

Bárhova is fektette ágakat, például a tálcákra és a munkafelületekre, valószínűleg lesznek ott lehullott trichomák. Gyűjtse össze ezeket, és készítsen belőle kendervajat, vagy keverje bele egy meglévő kiefbe. Hulladékra semmi szükség!!

Különböző törzsek betakarítása

Ha füvet termeszt, meg kell tanulnia megmondani, hogy a növények mikor állnak készen a betakarításra. Minden törzs különböző ütemben érik, így mindig számolgatnia kell. Például a leggyorsabb autók a csírázástól számított 7 héten belül elkészülhetnek, míg a leglassúbb sativak virágzása akár 15 hétig is eltarthat, mire elérik a szüretérett állapotot! Az egyes növények és jelzéseik megértése elengedhetetlen a helyes termesztési gyakorlathoz!

Próbálja Ki A Progresszív Szüretelést, Ha Az Alsó Rügyek Még Nem Teljesen Érettek

Ha a lombkorona közelében található virágok jelentős részében a trichómák homályosak és borostyánszínűek, ami azt jelzi, hogy már érettek és készen állnak a betakarításra, viszont az alsó rügyek kristályai még mindig teljesen tiszták és messze nem állnak készen, akkor használhatja a progresszív betakarításnak nevezett technikát, hogy biztos legyen abban, hogy minden levágott darab tökéletesen érett.

Részleges vagy szakaszos betakarításnak is hívják. Ez a módszer annyira egyszerű, hogy csodálkozni fog, hogy még nem jutott eszébe. Egyszerűen vágja le a már érett rügyeket, a fennmaradó ágakat és leveleket annyira, hogy a kevésbé érett virágok számára több fényt biztosítson és figyelje a jeleket, hogy mikor állnak készen a szüretelésre.

A legtöbb beltéri növénynek csak két ciklusra van szüksége a progresszív betakarításhoz, kb. két hetes időeltolódással, de a nagyobb növényeknek többre is szükségük lehet.

Vegye figyelembe, hogy a legtöbb növény felülről lefelé érik, azért, mert a lombkorona kapja a legtöbb fényt, és a több lumen általában egyenlő a gyorsabb éréssel. Azonban minden növény egyedi, és találkozhat olyan sajátos fenotípussal is, amely alulról felfelé érik. Más növények pedig egyformán érnek fentről lefelé, tehát nem alkalmasak a progresszív betakarításra.

Wait It Out

Itt Az Idő, Hogy Levágja A Virágokat

A vágás, vagy manikűrözés a következő lépés. A rügyek feltisztítása azért szükséges, hogy a leveleik nehogy elárasszák a rejtett tégelyeit. Ehhez egy munkalapra, egy tálcára, néhány latex kesztyűre és egy ollóra van szüksége. A termés levágásának kétféle módja van: nedves és száraz vágás.

A nedves nyírás azt jelenti, hogy a virágokat betakarítás után azonnal köbenyírják, amikor még magas a nedvességtartalmuk. Ez csökkenti a penészképződés esélyét, mivel az összes levelet eltávolítja még a szárítás előtt, megakadályozva, hogy a nedvesség csapdába essen. A hátránya, hogy nagyon ragacsos folyamat. A kesztyű használata kötelező. Van viszont egy nagy előnye is; olló hash-t készíthet a gyantából, amely a szerszámhoz tapadt.

A száraz vágás során a virágokat csak szárítás után manikűrözik. Ez a módszer jobb, ha alacsonyabb páratartalmú a környezet és kisebb az esély a penészesedésre. A száraz vágás szorosabb és kompaktabb rügyeket eredményez - ezt az esztétikai élményt sok termelő értékeli.

Függetlenül attól, hogy melyik módszert választja, a feladat továbbra is ugyanaz. Dönthet úgy, hogy akkor vágja le a leveleket, amikor a rügyek még az ágakon vannak, vagy eltávolíthatja a rügyeket, mielőtt külön-külön megtisztítja őket. Ügyeljen a levelek megtartására, mivel ezek felhasználhatók hash és más kivonatok előállításához.

Wait It Out

Szárítsa Ki A Rügyeket

A következő állomás, hogy jutalmát beteszi a szárítóba. A kannabisz szárítása elengedhetetlen, hogy eltávolítsa a nedvességet a rügyek külsejéből a penészképződés megakadályozása érdekében. Igazából a nedves füvet elszívni sem kellemes. A szárítás megkezdése előtt találjon egy megfelelő helyet a művelethez. Ez lehet másik szoba vagy akár az a sátor, amelyben termesztettek. Ha a virágokat az ágakon hagyta, akkor ki lehet húzni egy szárítókötelet és arra fellógatni. Ellenkező esetben egyszerűen helyezze rügyeit egy szárítóállványra.

Az optimális eredmény elérése érdekében a kannabiszt lassan kell szárítani. Egyszerűbbnek tűnik a rügyeket a sütőben szárítani, de ez csak az ízét csökkenti. A terpének, amelyek a kannabisz ízét adják, illékonyak és magas hőmérsékleten lebomlanak. A szárítás megkezdéséhez kb. 21°C-os szobahőmérsékletet és 50% relatív páratartalmat kell elérnie. Helyezzen egy nedvességmérőt a szárítótérbe, hogy megmérje mindkét tényezőt. Ha a leolvasott értékek túl magasak, használjon ventilátort, légkondicionálót és szárítót. Ha túl alacsonyak, telepítsen melegítőt és párásítót.

A szárítás általában 2–7 napot vesz igénybe. Minden nap közelről vizsgálja meg virágait, érintse meg őket, hogy megítélje a nedvességtartalmukat. A száraknak és a virágoknak végül törnie kell, nem elhajlani, ha erőhatás éri őket. Amikor ez megtörténik, itt az ideje a következő lépésnek.

Video id: 484380359

Érlelje A Kannabiszt A Lágyságért

Szívott már valaha jónak tűnő füvet, ami aztán őrülten kaparta a torkát? Ezzel jár, ha nem kezelik a kannabiszt. Az érlelés jelentős időt vesz igénybe a termesztési folyamat végén, de rengeteg hozzáadott értéket tesz a terméshez. Ez egy hosszan tartó szárítási folyamat, amely eltávolítja a nedvességet a virágok belsejéből is, amit csak a szárítással nem érhetünk el.

Az érlelés javítja a termény ízét, sima, kellemes füstöt ad. Ez úgy történik, hogy lebontja az olyan molekulákat, mint például a klorofill, amelyek irritálják a légutakat.

Az érlelés növeli a betakarítás hatékonyságát is. Mielőtt a rügyeket felhevítik dohányzás, párologtatás vagy főzés közben, a THC THCA formájában létezik. Ez a kannabinoid sav magas hőmérsékleten (dekarboxilezéssel) vagy az idő múlásával THC-re bomlik. Az érlelés ösztönzi ezt a folyamatot, és lassan növeli a THC-szintet.

Ez nagyjából egy beállítja és el is felejti folyamat. Csak néhány befőttes üvegre van szükség - amennyi elegendő a teljes termés tárolásához.

Video id: 509743497

Töltsön fel minden üveget lazán, kb. 75%-ig, zárja le és tegye be egy hűvös, sötét helyre. Először a rügyek belsejéből távozik a fennmaradó nedvesség, így a termés újra nedvesnek tűnik. Ha az üvegeket naponta néhányszor pár percre kinyitja - ez az úgynevezett büfizetés - azzal felszabadítja ezt a nedvességet, és lehetővé teszi a levegő cseréjét. Ismételgesse ezt a folyamatot az első héten.

A második és harmadik héten csak néhány percig kell nyitnia az üvegeit, naponta egyszer, mivel a nedvességtartalom csökken. Három hét után a virágai megfelelő mértékben érettek lesznek, és zökkenőmentes dohányzási élményt nyújtanak. Néhány jelentős türelemmel rendelkező termelő úgy dönt, hogy az érlelési időszakot akár nyolc hétig meghosszabbítja az íz és a hatékonyság maximalizálása érdekében. Ha hosszú távú tárolást tervez, akkor vegye figyelembe, hogy több mint hat hónapig kezelheti a kannabiszt anélkül, hogy az hátrányosan befolyásolná a készlet minőségét.

Over and under-watering

Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

Categories
eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37835 reviews