Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.


By Steven Voser Reviewed by: Mr José

A betakarítás időpontja kétségtelenül minden termesztő számára a kedvenc dátum a naptárban. De mivel a szüret ideje nagymértékben befolyásolhatja a rügyek hatékonyságát és hatásait, nagyon fontos, hogy a megfelelő időben történjen az aratás.


Hogyan állapítható meg, hogy a kannabisz készen áll az aratásra

A magbankok gyakran megadnak egy hozzávetőleges betakarítási dátumot törzseikre vonatkozóan, ami becslésként szolgálhat arra vonatkozóan, hogy mikorra várható, hogy növényei készen állnak a betakarításra. A törzs genetikája azt is meghatározza, hogy mennyi időbe telik, amíg a növények elérik az érettséget.

A sativa törzsek virágzása általában hosszabb ideig tart, mint az indica törzseké, valószínűleg azért, mert meleg, hosszú nyárral rendelkező vidékekről származnak. A Shining Silver Haze virágzási ideje például körülbelül 11 hét (és ez egy Haze fajtánál viszonylag rövidnek számít), míg a Special Kush 1 törzsünk mindössze 7-8 hét alatt virágzik.

A legjobb módja azonban, hogy megtudja, hogy növényei készen állnak-e a betakarításra, az, ha egyszerűen rájuk néz. Az érett kannabisznövényeken számos árulkodó jelet figyelhetünk meg, többek között:

1. Sárguló levelek

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

A levelek sárgulása általában tápanyaghiány vagy valamilyen kórokozó/kártevő probléma jele a vegetatív növekedési szakaszban. A virágzási szakaszban azonban teljesen normális, hogy a kannabisznövények lombja sárgulni kezd. Ez általában a legyezőleveleken kezdődik (a rügyek és csomópontok alatti nagy, széles levelekről van szó), és fokozatosan átterjed a virágokhoz közelebb eső kisebb levelekre, ahogy a növények felhasználják a régi lombozatukban tárolt tápanyagokat, és minden energiájukat nagyobb, erőteljesebb rügyek fejlesztésére fordítják.

Az egészséges, érő kannabisznövényekben először a lombkorona alján lévő idősebb levelek kezdenek sárgulni. Ahogy a növények tovább érnek, a növény közepe és teteje felé lévő idősebb lombozat követi a példájukat, és szintén elkezd sárgulni. Ha a kannabisznövényeket magukra hagyják, akkor idővel a sárga cukorlevelek és rügyek is megjelenhetnek, ahogy lassan az életciklusuk végéhez közelednek – ezt természetesen érdemes elkerülni, és addig elvégezni az aratást, amíg virágaik még élénkek és zöldek.

Megjegyzés: Attól függően, hogy milyen genetikával dolgozik, előfordulhat, hogy a növényei éretten rózsaszín, lila, sőt mélyfekete árnyalatokat fejlesztenek. Ezt főként a genetika és a környezeti feltételek határozzák meg (a virágzás alatti hűvösebb hőmérséklet a növényeket lila virágok kialakítására ösztönözheti).

2. Narancssárga bibék

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Emlékszik még a fehér szőrszálakra, amelyek virágzáskor elkezdtek képződni a növényei virágaiban? Ezek bibék - valójában a nőstény kannabisznövény ivarszervei, amelyek célja, hogy felfogják a hím növények által a levegőbe kibocsátott virágport. Ahogy a virágok érnek, ezek a bibeszínek halvány fehérről narancssárgára/borostyánsárgára változnak. A legtöbb termesztő akkor szedi le virágait, amikor a növény bibéinek nagyjából 90%-a narancssárgára vált, mivel a THC-koncentráció ebben az időben a legmagasabb.

3. Telt csészelevelek

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

A kelyhek olyan gumók, amelyekben a nőivarú kannabisznövény bibéi találhatók. Ezek a kannabisznövény leggyantásabb részei, és amellett, hogy a kannabiszvirágok szerkezetét alkotják, jó indikátorai lehetnek a növény érettségének. Általánosságban elmondható, hogy a kannabiszkehely a virágok érésével - ha hosszabb ideig megtermékenyítetlen marad - gömbölyűvé válik.

Ahogy a kannabisznövényei virágozni kezdenek, észre fogja venni, hogy a kelyheik idővel jóval "hízottabbak" lesznek. Ha már szépnek és teltnek tűnnek, és tüzes narancssárga bibe áll ki belőlük, ideje elővenni a mikroszkópot, és megvizsgálni a növény trichomáit, hogy eldönthessük, valóban eljött-e a betakarítás ideje.

4. Tejes/borostyánsárga/tiszta trichomák

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

A legjobb módjszer, hogy megtudja, hogy a kannabisznövényei készen állnak-e már a betakarításra, az, ha mikroszkóppal vagy ékszerész nagyítóval megnézi a trichomáit. A trichomák gyantamirigyek, és a kannabiszvirágokon található fagyos, ragadós bevonatot alkotják. Külön-külön, mikroszkóp alatt az egyes trichomák kis üveggombáknak, gyöngyöknek vagy szőrszálaknak látszanak. Ahogy a kannabisz virágai érnek, trichomáik kristálytisztáról tejfehérre, majd végül borostyánsárgára változnak.

A legtöbb termesztő akkor dönt a virágok betakarítása mellett, amikor a trichomáik körülbelül 70%-a tejszerűvé vagy zavarossá vált, ami a THC-termelés csúcsát jelzi. 15%-ának tisztának kell maradnia, míg 15%-ának már túl kell lennie a tejszerű színen és borostyánsárgává kell válnia.

Úgy tartják, hogy az ekkor betakarított virágok erősebb agyi high-t hoznak létre, míg a később betakarított virágok CBN-ben (kannabinolban) gazdagabbak, és így pihentetőbb, fizikai betépést eredményeznek. Úgy gondolják, hogy a többnyire tiszta trichomájú rügyek kevésbé erősek, és tisztább hatást fejtenek ki.

Ttichomes Colours

A marihuána növények betakarítása

Ha megbizonyosodott arról, hogy a kannabisznövényei beértek, itt az ideje a betakarításnak! Míg a legtöbb termesztőnek megvan a maga betakarítási módja, amely egyénenként kissé eltérő lehet, a kannabisz betakarításának alapjai a következőek:

  1. Az élő növények kivágása.
  2. A nagy legyező és a cukorlevelek levágása a virágokról (nedves nyírás). Kihagyhatja ezt a lépést, ha inkább szárazon vágja a növényeket.
  3. Egész növények vagy különálló ágak felfüggesztése sötét, száraz helyiségben történő szárításhoz.
  4. A legyező és a cukorlevelek levágása (ezt kihagyhatja, ha nedvesen nyírta a növényeket). Tudjon meg többet a nedves és száraz vágás különbségeiről és előnyeiről itt.
  5. Érlelje a virágokat üvegedényekben ízük és hatásuk fokozása érdekében.
Vídeo aneu: 540076385

A legjobb idő a kannabisz betakarítására

Ha tudja, hogy a betakarítási idő hogyan befolyásolja a virágok erejét és hatásait, pontosan tudni fogja, mikor kell levágni a növényeket, hogy biztosítsa, hogy rügyei elérjék a kívánt hatást. Ne feledje, hogy általában minél később szedi le a rügyeit, annál enyhébb lesz a hatásuk. Ha részletesebb ismertetést szeretne arról, hogy a rügyeket a szezon elején vagy később gyűjtse be, kattintson ide.

Le lehet szüretelni a lisztharmatos kannabiszt?

A lisztharmat egy gomba, amely a kannabiszt és más növényeket is megtámad. Ahogy a neve is sugallja, fehér, lisztszerű port képez a kannabisz levelén és bimbóján. Bár kezelhető, ha még a vegetáló növényeken észlelik, a fehér lisztharmattal fertőzött kannabiszvirágokat el kell dobni, mivel gombaspórákat tartalmaznak, amelyek fogyasztásuk esetén rendkívül károsak lehetnek az emberre.

Ha lisztharmatot észlel a növekedési ciklus során, gyorsan kezelje növényeit inszekticid szappan és neemolaj vagy Propolix Fungicide kombinációjával. Tekintse meg útmutatónkat a kannabisz-penészfertőzések megelőzéséről és kezeléséről, hogy részletesen áttekintse, hogyan védekezhet a fehér lisztharmat és más kannabisz-penészek ellen. Ne feledje, hogy a legtöbb kannabisz-penész rendkívül hatékonyan termel spórákat, ezért az általuk okozott károk minimalizálása érdekében érdemes szó szerint követnie a cikkünkben található utasításokat.

Ha lisztharmatot észlel a virágzó kannabisznövényeken, nem tehet mást, mint kivágja a fertőzött növényeket, hogy elkerülje a gomba terjedését. Míg egyes termesztők megpróbálják megmenteni azokat a rügyeket, amelyeket nem láthatóan érint a gomba, mi ezt nem javasoljuk, hiszen még a nem érintett rügyek is tartalmaznak gombaspórákat.

When is My Cannabis Plant Ready for Harvest

Mikor kell begyűjteni a kannabiszmagot

Míg a sinsemilla (mag nélküli) kannabisztermesztés forradalmasította a rekreációs és gyógyászati célú kannabiszvirágok termesztését, nem minden kannabisznövényt a rügyeiért termesztenek. A nemesítőknek, a magbankoknak és a kendermag-termelőknek üzleti tevékenységükhöz szükségük van a nőivarú növényeik beporzására. És a beporzatlan virágokhoz hasonlóan a magokért termesztett kannabisznövényeket is a megfelelő időben kell betakarítani, hogy biztosítsuk a legjobb magminőséget.

Ne feledje, hogy a beporzott kannabisz virágai hosszabb ideig érnek, mint a beporzatlan virágok. Ezenkívül a kannabiszmag betakarításakor több a hibalehetőség, mivel a magvak érés előtti betakarítása befolyásolhatja a csírázási arányt. Általánosságban elmondható, hogy a legjobb módszer annak tesztelésére, hogy egy beporzott nőivarú kannabisznövény készen áll-e a betakarításra, ha megvizsgáljuk valamelyik magját. Az érett magvak nagyok, teltek és sötétebb barna árnyalatúak, fekete tigriscsíkokkal. A még éretlen magvak viszont kisebbnek tűnnek, halványzöld vagy bézs árnyalatúak, csíkozás nélkül.

Hogyan gyűjtsük be a kannabisz virágport

Míg a hobbitermesztők többsége kiselejtezi a hím vagy hermafrodita növényeket, a kannabisz-nemesítők a virágporuk miatt nagy becsben tartják őket, mivel hordozhatják az erős, rugalmas hibridek genetikáját. Annak érdekében, hogy a betakarított pollen a legjobb minőségű legyen, fontos, hogy amint egy hím növény felnyitja pollenzsákját azonnal begyűjtse. Ez általában néhány héttel a hím növények virágzása után következik be. A pollen begyűjtésének legegyszerűbb módja az egész hímvirág eltávolítása, és zárt edényben több napon keresztül történő szárítása. A szárított virágokat ezután egy mikronos szitán át kell rázni, hogy elválasszuk a virágport a növényi anyagoktól. A virágpor tárolása, tartósítása és különösen nedvesség elleni védelme érdekében sok tenyésztő liszttel keveri a pollenjét.

Mi történik, ha nem aratja be a kannabiszt?

Ha a kannabisznövényeket betakarítatlanul hagyják, akkor általában beteljesítik a teljes életciklusukat, és elsorvadnak. A természetben, amikor ez megtörténik, a beporzott nőstény magvai a levegőbe és a földbe kerülnek, megnyitva az utat a kannabisz növények következő generációja előtt. Ezenkívül a kannabisznövények velükszületett szaporodási vágyat hordoznak. Ha nem termékenyítik meg őket hím virágporral, bizonyos növények fokozottan stresszesek lesznek, ami hermafroditizmushoz vezethet – ez az állapot, amikor önbeporzásra törekvő kétségbeesett erőfeszítéssel hímivarú virágokat hoznak létre. Ha ez a törekvés sikeresnek bizonyul, az gyengébb minőségű rügyek kialakulásához vezet, amelyek nagyszámú magot tartalmaznak. Ezt a folyamatot általában "rodelizációnak" nevezik.

Szüreteljen!

Most, hogy tudja, hogyan lehet hatékonyan betakarítani a kannabisz virágait, magjait és a pollent, ideje visszatérni a kertbe. Ügyeljen arra, hogy ez a cikk kéznél legyen, hogy segítsen azonosítani az érett kannabiszvirágokat, és a megfelelő időben szüretelje le a rügyeket, hogy biztosítsa a kívánt hatást és hatékonyságot. Ezenkívül ne felejtse el felvenni blogunkat a könyvjelzői közé, hiszen itt további kannabisztermesztési tippeket talál.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37835 reviews