Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Miguel Ordoñez Reviewed by: Miguel Ángel Garcia

Tanulja meg kiértékelni és elhelyezni a termesztőfényeket kannabisznövényeihez a maximális hatékonyság érdekében.


A MODERN TERMESZTŐLÁMPÁK 3 LEGGYAKORIBB TÍPUSA

A kortárs beltéri kannabisztermesztés általában a következő három mesterséges fényforrás legalább egyikét alkalmazza: HID, CFL és LED. A termesztők gyakran kombinálják a különböző termesztőlámpákat. Természetesen léteznek más, elavultabb világítási technológiák is, de ezek még kb. „Betamax” lámpák. Ez a blog a 21. századi kannabisztermesztő által használt leggyakoribb világításokra összpontosít. Nagy gondot fordítunk a gyakorlati termesztői tanácsokra, de ügyelünk arra, hogy ne támaszkodjunk áltudományos statisztikákra.

A HID vagy nagy intenzitású kisülőlámpák már a 1990-es évek eleje óta választhatóak mindenféle beltéri termesztő számára a kezdőktől a profi kertészekig. Az évek során a lámpák egyre hatékonyabbá váltak, az előtétek digitalizálódtak, a reflektorok pedig egyre nagyobbak és jobbak lettek. A HID-t preferáló termesztők hiszik, hogy nem a lumen az egyetlen mérhető jellemző, amely a világítás szempontjából fontos.

Video id: 807900134

Természetesen CMH azaz kerámia fémhalogenid is bekerült a képbe, és a 315W-os CMH izzó lenyűgöző, de meglehetősen drága fejlődés a szokásos MH azaz fém-halogenid lámpához. Sőt, a 315W CMH nem olyan nagy teljesítményű, mint egy csúcskategóriás kettős spektrumú / agro 600W HPS azaz nagynyomású nátriumlámpa. Hasonlóképpen, a CFL ígéretesnek tűnik, de kicsit még mindig le van maradva a kipróbált és megbízható HID-hez képest.

A LED azaz a fénykibocsátó dióda a feltörekvő technológia, amely véget vethet a HID uralmának a kannabisztermesztés terén. A LED-rendszerek legújabb generációja képes versenyképes, és esetenként jobb minőségű marihuánát előállítani, mint az átlagos HID-felszerelés. A PAR azaz fotoszintetikusan aktív sugárzás az a mutató, amelyet a LED fanatikusok a legfontosabbnak tartanak.

A legjobb, ha nem ragadják el túlságosan a fény és a módosított fényspektrumok különböző új mértékegységei. Ne komplikálja túl. Gondoljon a világításra a watt és az áramszámla szempontjából. A következő kérdés: „Mennyi az energiafogyasztása?” Ezt követi: "Mennyi hőt fog termelni a lámpa és mennyi fényt bocsát ki?"

AZ ÓDIVATÚ HID

Tisztes füves kifejezéssel élve a HID-et kicsit felpimpelték, de a kannabisz ezzel a fajta fénnyel történő termesztésének alapelvei változatlanok maradtak. MH a vegetatív növekedéshez és a HPS a virágzáshoz. A kettős spektrumú HPS lámpák is népszerű alternatívát jelentenek, és valószínűleg az önvirágzó törzsekhez jobban is illenek.

A beltéri kannabisz termesztéséhez a 400W-os és 600W-os izzók a legalkalmasabbak. A lámpákat szintben kell felfüggeszteni. Az optimális fénymagasság azaz az OLH 30-50cm-rel van a növény lombkoronája felett. Ez azt jelenti, hogy a reflektorokat gondosan rögzítenie kell a teremsztősátor mennyezetéhez vagy tetejéhez easy roll, vagy racsnis akasztókkal.

A legjobb, ha olyan berendezéseket használunk, amelyek könnyen állíthatók és áthelyezhetők, amikor a növények érnek és magasabbak lesznek.

A palánták és a dugványok azonban a 600 W MH-t túl intenzívnek találhatják, és a tetejüktől 60 cm +-os távolság lehet megfelelő.

Ne variáljon fénycsövekkel, hacsak nem rendelkezik mérnöki képesítéssel. A tiszta, nyitott reflektorba helyezett állandó fényű vízszintes izzók a professzionális, szokásos művelés eszközei. Ideális esetben használjon nagy méretű reflektort, vagy akkorát, amekkora csak befér a termesztőhelyére, széles szórással, hogy az egész területet lefedje.

Az üvegszűrők, fények, és a léghűtéses lámpák drágák. Ezért a cool tube-ok valóban csak a szekrényben történő termesztésre alkalmasak, mivel a piacon lévő reflektorok közül a legrosszabb fényvisszaverő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha több lámpát és több ventilátort használ, magasabb lesz az energiaszámlája is..

Kannabisztermesztési tippek: A beltéri lámpák beállítása

VILÁGÍTÁS ÉS TERMESZTŐTÉR

Általában az otthoni termesztéshez négyzetméterenként 400-600W fény elegendő. A kereskedelmi termesztők ezt a maximális hozam elérése érdekében 1000W+-ra emelhetik. A lehető legtöbb lámpa bevonása a termesztésbe nem jelent egyenes utat a nagy hozamokhoz. A több HID lámpa több fényt, de sokkal több hőt is jelent. A csemeték felforrósodnak. A 250W-os lámpák csak mikrotermesztőknek valók.

A 250W-os lámpa egyetlen előnye, hogy a növények teteje akár 20cm-re is megközelítheti az izzót. A hőteljesítmény jóval kisebb, mint a 600W esetén, de a fény nem hatol át annyira, így korlátozott fény éri a magasabb növények alsó ágait.

Akár egyetlen extra 600W-os HPS hozzáadása jelentősen növelheti a növekedési sebességet. Gyakran olcsóbb és hatékonyabb megoldás, ha inkább a termelőhelyiség korszerűsítésébe fektetünk be. Esetleg borítsa be a falakat a Mylar-ral, vagy frissítsen mágneses előtétről tompítható, digitális előtétre, esetleg váltson egyenesen LED-re.

MENNYI NÖVÉNYT?

A válasz, hogy pont annyi, amennyit a termesztő szeretne. 16 kannabisznövényt is bepakolhat egy 11 literes négyzet alakú edénybe egy SOG-os 1m²-es termőhelyre. Alternatív megoldásként ugyanazt a helyet egyetlen ScrOG-os növénnyel is megtöltheti . Akárhogy is, a hozam hasonló lesz. Megint csak azon múlik minden, hogy hogyan használja ki a fényt és a termesztő területet.

KIEGÉSZÍTÉS CFL-LEL

A CFL vagy kompakt fénycső valóban hatékony a hűvös fehér spektrumban az MH izzó alternatívájaként. A 250W-os CFL hasonló eredményekre képes, mint egy 400W-os MH lámpa. Ezt úgy érhetjük el, hogy a CFL-t a növény lombkoronája fölé lógatjuk 10cm-rel. A CFL hűvös marad működés közben, így a lombok megégetése nélkül igazán közel kerülhet a növényekhez. Ráadásul a CFL lámpák csak kis mértékben növelik a növekedési sebességet. Ez teszi a CFL-t tökéletessé palántákhoz, dugványokhoz és vegetatív növekedés során történő használatra. A mikrotermesztők számára a CFL lámpák néha az egyetlen lehetőség.

Sajnos a CFL nem büszkélkedhet sem lenyűgöző lumen, sem PAR kimeneti adatokkal. Ráadásul a CFL lámpák a virágzó marihuánához sem túl hatékonyak. A kannabisznövényeknek jóval intenzívebb megvilágításra van szükségük a virágzás alatt, mint amennyit a CFL biztosítani képes. Könnyű hozamokra és gyenge rügyekre számítson, ha a virágzási szakaszban CFL lámpákat használ.

ÚJ GENERÁCIÓS LED

A legújabb LED-rendszerek végre egyenrangú helyzetbe kerültek a hagyományos HID világítási rendszerekkel. Jelenleg hasonló a helyzet, mint amikor a síkképernyős televíziók először a század elején elérhetővé váltak. Az előnyök mindenki számára nyilvánvalóak voltak. A vezető gyártók által alkalmazott magas árak azonban korlátozó tényezőt jelentettek.

A nagy teljesítményű LED-készletek, amelyek 350–400W teljesítményt és teljes spektrumot nyújtanak, felülmúlják a 600W-os MH és HPS konfigurációt, de nem olcsók. Vannak olyan modellek, amelyek valóban képesek minderre. A legjobb rendszerek jól működnek, és hosszú távon hihetetlenül gazdaságosak. A függesztési távolságok nagymértékben változnak, ezért vevőként legyen óvatos és ellenőrizze a gyártó utasításait.

Kannabisztermesztési tippek: A beltéri lámpák beállítása

Az alábbiakban elmélyülünk a fénykibocsátás mögött álló tudományban, így felmérheti a kannabisztermesztő fényeinek ideális teljesítményét és elhelyezkedését. Kitérünk olyan kifejezésekre, mint a fotonok, lumenek és a PAR, valamint a termesztőfények fő típusaira és a köztük lévő különbségekre.

FÉNYSPEKTRUM, PAR ÉS LUMEN

A fény fotonokból áll - ezek apró részecskék, amelyek fénysebességgel haladnak. A fénysugarakban lévő fotonok különböző frekvenciákkal és hullámhosszakkal rezegnek. Az emberek 380–680nm hullámhosszon belül észlelik a fotonikus sugárzást, míg a növények fényérzékenysége 200–800nm. A spektrumon belül nem minden hullámhossz van azonos hatással a fotoszintézisre; azokat a hullámhosszakat, amelyek a növényekben legerőteljesebben aktiválják a biokémiai folyamatokat, PAR-nak (fotoszintetikusan aktív sugárzásnak) nevezik - ezek spektrális tartománya 400–700nm.

A fény mérhető fotometrikus mennyiségekben - ezek az emberi szem színérzékenységéből származnak, vagy radiometrikus mennyiségekben, amelyek a fénysugarak által szállított energiához kapcsolódnak. A lumen és a lux általában fotometrikus egység, amely az emberi szem által észlelt fényre utal.

A fotometriai mérések azonban nem jelzik, hogy egy lámpa mennyi fényenergiát küld egy növénynek fotoszintézis céljából, mert nem tartalmazzák a PAR változókat. Ennek ellenére a lumen és a lux egy kezdeti jelzést adhat egy adott izzó teljesítményéről, és összehasonlíthatjuk a különböző termékeket, ha fotometriai hatékonyságukat mérjük a lumen: watt aránnyal, függetlenül a különböző hullámhosszúságú fényspektrum-kibocsátás esetleges különbségeitől.

A lux és a lumen jól működik az MH, HPS, CFL és T5 fényeinek mérésében, de a kannabisz termesztésekor nem fogják pontosan megmutatni a LED-es fény hatékonyságát.

PAR és PPFD a WATT SZÁMÍTÁSBAN

Általánosságban elmondható, hogy a kannabisznövényhez szükséges minimális széles spektrumú fénymennyiség körülbelül 9000 lumen/négyzetméter, míg az optimális meghaladja a 20 000 lumen/m²-t. A beltéri növények erőteljes növekedése és virágzása azonban a fotoszintézist kiváltó, meghatározott hullámhosszakon elért fényküszöböktől függ. Éppen ezért a LED-es termesztőfények radiometrikus rendszereket használnak az általunk említett PAR színfrekvenciákban sugárzott fotonok mennyiségének mérésére.

A kertészetekben a legszélesebb körben alkalmazott radiometrikus mérés a PPFD (fotoszintetikus fotonfluxus-sűrűség), amely másodpercenként méri a PAR fotonok négyzetméterenkénti áramlását (μmol/m²/s). Feltételezve, hogy rendelkezésre áll a termesztőfény PPFD-je, kiszámíthatjuk annak radiometriai hatékonyságát, és a PPFD: watt arány alkalmazásával összehasonlíthatjuk a különböző világítási rendszereket .

Kannabisztermesztési tippek: A beltéri lámpák beállítása

NAP, IZZÓK ÉS MEGFELELŐ FOTONIKUS NYOMÁS

A nyárközepi déli nap a 45. szélességi fokon éri el a Földet, fotoszintetikus ereje 1200–2000 PPFD. A kannabiszpalánták, a klónok és az anyanövények azonban már a mindössze 200–400μmol/m²/s PPFD-vel is elégedettek. A vegetatív fázisban lévő kannabisznövényeknek 400–600 μmo /m²/s, a virágos növényeknek pedig általában 600–1500μmol/m²/s PPFD-re van szükségük légköri CO₂. nyomáson. Egy tanulmány megállapította, hogy a kannabisz 1500–2000μmol/m²/s PPFD-értéken, 25–30°C hőmérsékleten és a természetes CO₂-szint 750 ppm-re emelkedésével a legproduktívabb.

Bár a kannabisz igényes növény, az egyes fajták, életszakaszok vagy környezeti viszonyok határértéket meghaladó besugárzása nem feltétlenül növeli a hozamot. Ezzel szemben a felesleges fotonikus nyomás károsíthatja a leveleket és a virágokat. Más szóval, ha a kannabisznövény naponta 20–30mol PAR-fényt kap, a virágtermelés fokozódik, majd 30–40mol között kiegyenlítődik, 40 mol fölött pedig csökken.

MENNYI FÉNYRE VAN SZÜKSÉGE A TERMESZTŐ TÉRBEN?

A terméshez megfelelő fénymennyiség megállapításához meg kell szorozni a termőhelyiség hosszát a szélességével, így megkapjuk a termőfelületet, majd a kapott számot meg kell szorozni a kívánt PPFD-szinttel.

Ha a termesztőládája 250cm hosszú és 80cm széles, akkor a termesztési területe 2,50m × 0,80m = 2m² lesz. Ha körülbelül 2 négyzetméteres virágos lombkoronát szeretne, és 500 μmol PPFD-szinttel szeretne kísérletezni, akkor egyszerű: 1000μmol/m²/s-ra van szüksége. Ezt az eredményt ezután el kell osztani a PPFD/fény-watt értékkel, hogy megkapja a szükséges teljesítményt.

A WATT PER NÉGYZETMÉTER SZABÁLY: MENNYI NÖVÉNYT TERMESZTHET?

A LED-rendszerek magasabb PAR-értéket produkálnak, mint az MH, a HPS és más típusú lámpák. Ennek ellenére növényeinek körülbelül ugyanannyi wattra lesz szükségük négyzetméterenként ahhoz, hogy a hagyományos HID izzókhoz hasonló termést érjenek el. Vegye figyelembe azt is, hogy a LED-es fényrendszereket gyakran nagyobb teljesítményűnek hirdetik, mint a tényleges elektromos áramfelvételük, de ez nem azt jelenti, hogy egy 400 W-os LED ugyanazon négyzetmétert fedheti le, mint egy 1000 W-os HPS izzó. Az alábbiakban bemutatunk néhány általános táblázatot, hogy mennyi energia szükséges az erős kannabisznövények különböző világítási rendszerek felhasználásával történő termesztéséhez. A korai vegetációs szakaszban ennek az energiának körülbelül a felére lesz szükségük.

Referenciaként - a HPS lámpák megközelítőleg a következő lombkorona területeket fedhetik le:

250W ≈ 0.5–1m² ≈ 2 növény
400W ≈ 1–1.5m² ≈ 4 növény
600W ≈ 1.3–2m² ≈ 8 növény
1000W ≈ 1.8–3m² ≈ 10 növényA LED-es lámpák megközelítőleg a következő lombkorona területeket fedhetik le:

120W ≈ 0.5m² ≈ 1 növény
200W ≈ 0.8m² ≈ 2 növény
280W ≈ 1m² ≈ 4 növény
350W ≈ 1.5m² ≈ 6–8 növényHa képet szeretne kapni arról, hogy mennyi fényintenzitást biztosít a növényeinek, vásárolhat luxmérőt és megmérheti a fényintenzitást a lombkorona különböző pontjain. Alternatív megoldásként elvégezhet egy elméleti számítást, amely a lámpa által kibocsátott lumeneket viszonyítja a növekedési felülethez. A lombkorona lux nyomásának kiszámításához egyszerűen ossza el a lámpa lumenét a megvilágított felület négyzetméterével. Ha olyan lámpát helyez el, amely 100 000lm-t termel 1 m-re a növénytetejétől, akkor az 1m²-es területet világít meg 100 000lx (100 000lm ÷ 1m = 100 000lx) intenzitással. Ha a lámpa csak 0,5m-re van, akkor növénye 100 000lm ÷ 0,5m = 200 000lx fog kapni.

Sajnos a fényerősség a forrásnak a megvilágított objektumtól való távolságának négyzetével egyenlő tényezővel csökken, ezért ugyanaz a lámpa két méterre helyezve megnöveli a sugárzás szélességet, 4m²-t lefedve, de csak 25 000lx-szal. Következésképpen négy lámpára van szükség ahhoz, hogy elérje hipotetikus 100 000 lumenes célját az egész termesztési területen.

Kannabisztermesztési tippek: A beltéri lámpák beállítása

HID (MH, HPS): A MEGFELELŐ TÁVOLSÁGRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A HID izzók fémhalogenid (MH) változatban érkeznek, hideg fénnyel, amely a vegetatív fázishoz alkalmas, és egy magas nyomású nátriumos (HPS) változatban, amely sokkal szélesebb spektrummal rendelkezik a virágzási szakaszhoz. Ezek a lámpák nagy hővel működnek, és megfelelő hűtő- és elszívórendszert igényelnek. Idővel kevesebb fényt bocsátanak ki, ezért az új izzókat távolabb kell helyezni, mint a régebbi izzókat, és néhány év múlva fontolóra kell venni a cserét is.

Az MH és a HPS izzók megfelelő távolsága főként a teljesítményüktől függ. Mindig a lehető legmagasabbra helyezze a fényt az elején és fokozatosan engedje lejjebb. Feltéve, hogy a termesztőhelyiség szellőztetése megfelelően van beállítva, egy kisebb, 250W-os izzóval indulhat 35cm-es távolságból, és fokozatosan ereszkedhet le a lombkorona felé, amíg a virágzási szakasz végén el nem éri a rügyektől való 25cm-es távolságot. 600W-os izzóval 50cm-ről indulhat és egész 30cm-ig csökkenheti a távolságot; ha 1000W-os lámpát választott, akkor jobb, ha legalább 80cm távolságot hagy.

Általános gyakorlat, hogy a tenyerét a növénye teteje felett a fény felé fordítja; ha jól érzi magát, akkor a növényei is. De ne bízzon túlságosan az általános szabályokban. Mindig ellenőrizze növényeit, hogy nem melegszenek-e túl, vagy nem éri-e őket túlzott fotonikus nyomás.

Milyen magasra kell függesztenie az MH és a HPS fényeket?

Népszerű, széles körben használt és vitathatatlanul a legjobb a magasabb hozamokhoz, így sok termesztő elkötelezett az MH vagy HPS növekvő fényei mellett.

Mivel az MH és a HPS a növekedési ciklus különböző szakaszaira is alkalmas, a növényektől hasonló távolságra akaszthatja fel őket. Mindkét lámpa akkor működik a legjobban, ha közelebb van a terméshez, de nem árt kipróbálni őket, ha ez az első alkalom.

Függetlenül attól, hogy ön kezdő termesztő vagy-e, vagy csak változtatásokat tervez, javasoljuk, hogy a fényforrást először a tartomány felső részére helyezze. Így fokozatosan eresztheti le, amíg nem találja kielégítőnek az energiamennyiséget, amit a növénye kap. Javasoljuk, hogy a fényt tartsa mindig legalább 30–38 cm (12–15") távolságra a lombkorona tetejétől. Ne feledje, hogy a látvány megtévesztő lehet, és a leveleket óvni kell a túlzott felmelegedéstől.

Ha nem biztos abban, hogy növényei mekkora hőmérsékletnek vannak kitéve, végezzen gyors kézi tesztet. Egyszerűen tegye a kezét a lombkorona magasságába a fény alá, és nézze meg, milyen meleg van ott. Ha túl melegnek érzi, akkor a növényei is annak fogják. Ilyenkor helyezze távolabbra.

Még egy dolog, amire figyelni kell - az izzó. Ugyanúgy, mint otthon, az izzó teljesítménye idővel csökken. Mivel az izzók az öregedéssel egyre kevesebb energiát bocsátanak ki, egy régebbi izzónak közelebb kell lennie a növényéhez, mint egy újabbnak. Hasonlóképpen, egy teljesen újat a lehető legtávolabbra kell tenni, hogy ne veszélyeztessük a növény fejlődését. A legtöbb ember évente legalább egyszer kicseréli az MH izzókat, míg a HPS felhasználók kétévente egyszer cserélhetik ki őket.

MH/HPS termesztőfény-távolság diagram

ERŐSSÉGTÁVOLSÁG
150W 20–30cm (8–12")
250W 25–35cm (10–14")
400W 30–48cm (12–19")
600W 35–64cm (14–25")
1000W 41–79cm (16–31")

LED: A JÓ TÁVOLSÁG SZABÁLYAI

A LED-rendszerek alacsonyabb hőmérsékleten működnek, mint a HID izzók, mégis szükségük van némi hűtésre, hogy megakadályozzák a növények véletlenszerű megégését. A LED-fények viszonylag alacsony hőmérsékleten is nagy fénynyomást okoznak. Maga ez a fénymennyiség - nem a hő - is könnyű égést és levélfehéredést okozhat.

A LED-es világítótestek különböző modelljeihez tartozik egy optimális távolság a növényektől, és a gyártók általában adnak ajánlásokat a termékeik mellé. Kezdje egy közepes távolsággal az ajánlott tartományon belül, és figyelje meg növényeit az elkövetkező napokban. Ha azt észleli, hogy a levelek sápadnak vagy a hegyük megégett, kapcsolja ki a lámpákat. Ha növényei boldogok, vigye közelebb a LED-panelt, de soha ne addig a pontig, ahol a felső levelek fehéredni, sárgulni vagy barnulni kezdenek.

A 300 W-nál nagyobb teljesítményű LED-paneleket legalább 70cm-re kell tartani a lombkoronától, majd a virágzási szakasz során közelebb mozgatni. Általános szabályként a 200–400W-os LED-es lámpákat 30–70cm-re kell elhelyezni a növényektől, míg a 450–600W-os lámpák 50–80cm távolságot igényelnek. A nagyobb teljesítményű rendszereket még messzebb kell elhelyezni. Ne felejtse el gondosan megfigyelni növényeit, valahányszor új fényt kezd használni.

Milyen magasra kell függesztenie a LED-es termesztő lámpákat?

A kertészeknek szánt termesztőlámpák, a LED-es lámpák sok finomhangolást igényelnek, mire megtalálják az ideális függesztési magasságot. Az is igaz, hogy ezzel az erőfeszítéssel megfelelő körülmények között elképesztő hozamokat érhet el.

A LED-es lámpák trükkösek. Rengeteg változat van a piacon és nincs egyetlen olyan sem, amely mindenki számára megfelelő. Ennek eredményeként nincs olyan, hogy szabványos távolság. Alapvetően, bármelyiket választja, a gyártók megadják az ajánlott magasságokat, és már készen is van a finomhangolás.

Másrészt a LED-es termesztőlámpák megzavarhatják, hiszen nem mindig néznek ki olyan erősnek, mint amilyenek. A fénye homályosnak tűnik, így könnyű azt gondolni, hogy nem bocsátanak ki elegendő energiát. Pedig ellenkezőleg, megtévesztően erősek, és szemmel kell tartania a dolgokat. Ha nem teszi, az a növényei kifehéredéséhez vezethet, egyébként pedig hihetetlen terméshozamra számíthat

Bár minden LED termesztőfény más, általános szabály szerint lógassa őket távolabb, mint más fényeket, utána állítsa be a megfelelő távolságot. Ezután folyamatosan módosíthatja a növény növekedési ciklusának megfelelően, virágzáskor közelebb helyezve őket a növényhez.

LED termesztőfény távolság diagram

Újra elmondjuk, hogy minden LED-es termesztőlámpa különbözik egymástól, de a következő táblázat segítséget nyújt néhány általános szabállyal.

ERŐSSÉGTÁVOLSÁG
240–400W 41–76cm (16–30")
450–550W 51–76cm (20–30")
600–850W 61–66cm (24–26")
900W+ 66–107cm (26–42")

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37806 reviews