Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.


By Steven Voser


Sokféleképpen beavatkozhat a kannabisznövény növekedésébe, hogy javítsa a hozam minőségét és méretét. Az egyik ilyen módszer, a lombtalanítás, amely a növény felesleges lombozatának eltávolítását jelenti, hogy javítsa a fény behatolását és a légáramlást.

Noha ez egy vitatott módszer, szilárdan hiszünk abban, hogy képes javítani a kannabiszhozamok minőségét és méretét.

Mit jelent a kannabisz lombtalanítása?

Noha egyáltalán nem bonyolult művelet, a lombtalanítás bizonyos kockázattal jár. Pontosabban, túlságosan könnyű a növényt túlzott mértékben megszabadítani a leveleitől, meggátolni a növekedését, és eltávolítani azokat a csomópontokat, amelyekben nagyszerű rügyek fejlődhettek volna.

Sok termesztő megkérdőjelezi a lombtalanítást. Végül is miért pazarolna egy növény energiát felesleges lombozat növesztésére? Nos, a természetben a kannabisznövények arra használják leveleiket, hogy tápanyagokat tároljanak olyan stresszes időszakokban, mint a szárazság, a tápanyaghiány és a kártevőfertőzések.

Ha azonban beltéren termeszt, a felesleges lombok nagy része szükségtelenné válik. Végtére is, a vadonnal ellentétben a szobanövények gondosan ellenőrzött környezetben nőnek, ideális esetben tökéletes hőmérséklettel és páratartalommal, és alacsony kártevő-kockázattal. Ebben a környezetben a vastag lomb inkább teherré válik.

Itt jön be a képbe a lombtalanítás; a felesleges lombozat egy részének eltávolításával nemcsak a növény energiájának egy részét szabadítja fel (azáltal, hogy csökkenti az életben tartandó lombozat mennyiségét), hanem abban is segít a növénynek, hogy jobban kihasználja a korlátozott fényforrást. Végül a lombtalanítás javítja a levegő áramlását a növények körül, ami viszont segít csökkenteni a hőmérsékleti/páratartalmi problémákat és a kártevők/penészesedés kockázatát.

Megjegyzés: Egyes termesztők összekeverik a lombtalanítást a lollipopp technikával. Míg a lollipopp során szükséges a lombozat eltávolítása, ami a növény teljes alsó részét magában foglalja, beleértve a csomópontokat is (és néha teljes ágakat), így az ágak többnyire csupaszok maradnak, mint egy nyalókapálca. A lombtalanítás ezzel szemben a levelek stratégiai eltávolítását jelenti a növény különböző területeiről, és nem tartozik bele a rügyek vagy ágak eltávolítása.

Defoliation – A High Risk Way To Increase Yield

A kannabisznövények lombtalanításának előnyei

Ahhoz, hogy tisztában legyünk a lombtalanítás előnyeivel, először is segít, ha megértjük, hogy a kannabisznövényeknek véges mennyiségű energia áll rendelkezésére a növekedés elősegítésére. Ezt számos tényező szabályozza, elsősorban a rendelkezésre álló talaj mennyisége, a talaj tápanyagtartalma, a páratartalom és a hőmérséklet szintje, valamint a fény mennyisége.

Egy beltéri termesztőhelyiségben szabadon megadhatja a növényeknek a megfelelő tápanyagokat, amikor szükségük van rájuk, és tökéletesre szabályozhatja a hőmérsékletet és páratartalmat. Azonban a növények számára beltéren rendelkezésre álló fény, talaj és hely mennyisége jóval kevesebb, mint amennyi a természetben elérhető.

Azáltal, hogy gondosan eltávolítja azokat a leveleket, amelyek nem támogatják a rügyek fejlődését, elősegíti, hogy növénye jobban kihasználja azt a véges mennyiségű energiát, amelyet korlátozott erőforrásaival képes megtermelni.

A lombozat eltávolítása megkönnyíti a levegő keringését a növények és a helyiség körül. Ez önmagában is sok előnnyel jár; nemcsak segít megőrizni a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat az egész termőterületen, de csökkenti a penész és a kártevőfertőzések kockázatát is (amelyek meleg, párás körülmények között nagyon jól érzik magukat).

A lombtalanítás előnyei
Segíti a növényt, hogy kihasználja az általa termelt energiát
Növeli a légáramlást
Csökkenti a penész és a kártevő fertőzések kockázatát

A megfelelő kannabisznövények kiválasztása a lombtalanításhoz

Az egészséges lombozat eltávolítása megterheli a növényeket. Ezért csak olyan növényeket szabad lombtalanítani, amelyek 100%-ban egészségesek; az erős, egyenes szár, a zöld levelek, a gyors növekedés és a jó vízelvezetésű, gyorsan száradó táptalaj mind árulkodó jelei annak, hogy növényei boldogok.

Ne levéltelenítsen olyan növényeket, amelyek láthatóan törékenyek, vagy tápanyaghiány, túl- vagy alulöntözöttség, tápanyag- vagy fény-égés, szél által okozott károk vagy kártevők/betegség tüneteit mutatják. Ezeknek a növényeknek a lombtalanításával csak több stresszt okoz, amiből majd nem tudnak kigyógyulni.

A szobanövények lombtalanítása is csak egy javaslat. Ahogy korábban említettük, a kannabisznövények valójában energiát tárolnak a leveleikben, arra az esetre, amikor stressznek vannak kitéve. Mivel a kültéri növények állandó környezeti terhelésnek vannak kitéve (például aszályok, viharok, erős szél vagy hőmérséklet-/páratartalom-ingadozások), valamint kártevők, nem javasoljuk a lombtalanításukat.

Ráadásul, a beltéri termesztőlámpákkal ellentétben a nap a nap folyamán állandóan változtatja pozícióját, és még a rendkívül bokros növényeken is képes áthatolni, ami azt jelenti, hogy a kültéri növények sokkal több (és sokkal jobb) fényt kapnak. Így a lombtalanítás előnyeiből nem részesülnek úgy, mint a szobanövények.

Lombtalanítható jelöltek
Erős, egyenes szár
Zöld levelek
Gyors növekedés
Jó vízelvezetésű, gyorsan száradó közeg

A kannabisznövények lombtalanítása

A kannabisznövények megfelelő lombtalanításának kulcsa természetesen az, hogy tudjuk, a lombozat melyik részét kell eltávolítani. Ugyanakkor az is kulcsfontosságú, hogy tudjuk, mikor kell lombtalanítani. Ideális esetben azt javasoljuk, hogy a növényeket egyszer a vegetációs időszakban, egyszer virágzás közben levéltelenítse.

Ha ön még tapasztalatlan termesztő, csak egyszer levéltelenítsen, a vegetáció alatt. Ha már tapasztaltabb, érdemes többször is megpróbálkoznia a lombtalanítással (feltéve, hogy a termesztési ütemterve elegendő időt biztosít a növényeknek minden lombtalanítás után, hogy helyreálljanak).

Vegetatív fázis

Javasoljuk, hogy közvetlenül virágzás előtt távolítsa el a vegetáló növények leveleit:

  1. Kezdje azzal, hogy a nagy, tenyérnyi méretű legyezőleveleket választja le. Ezek általában szinte mindent beárnyékolnak, ami alattuk van, ezáltal megnehezítik a fény megfelelő behatolását a növény lombkoronájába.
  2. Ezután távolítson el minden levelet, amely a kannabisznövény belseje felé nő. Ezek általában beárnyékolják a fontos rügyhelyeket is.
  3. Végül távolítsa el a régi, sárguló lombozatot.

Ha ez az első alkalom, javasoljuk, hogy csak a növény alsó feléről lombtalanítson. Ha kétségei vannak egy adott levél eltávolításával kapcsolatban, maradjon biztonságos terepen, és hagyja a helyén. Egyetlen növény lombozatának 10-15%-ánál többet ne távolítson el.

Ha azonban tapasztaltabb, javasoljuk, hogy a lombtalanítást a növény aljától kezdje, a lombkorona tetejétől számított 3-4. elágazásig. Az egészséges növényeknek tolerálniuk kell, hogy a lombozatuk 20–25%-át eltávolítsák (feltéve, hogy nem távolít el semmit, ami a növény fejlődéséhez létfontosságú).

A még jobb eredmények érdekében kombinálja a lombtalanítást lollipoppinggal és metszéssel, hogy valóban segítsen növényének a legtöbbet kihozni a korlátozott energiákból. Végül, miután befejezte a vegetáló növények lombtalanítását, adjon nekik 2-3 nap pihenőt, mielőtt 12/12-re kapcsolja a lámpákat.

Defoliación: un método arriesgado para aumentar la cosecha

Virágzási fázis

A legjobb eredmény érdekében javasoljuk, hogy a növényeket másodszor is levéltelenítse, nagyjából a virágzási fázis 3. hetében. Kövesse a fent felsorolt lépéseket, de legyen óvatosabb az eltávolított lombozattal kapcsolatban. Ismét, ha kezdő játékos, játsszon biztonsági játékot és csak a nagy legyezőleveleket távolítsa el. Ne felejtse el, hogy különösen óvatosnak kell lennie a növények kezelésekor, nehogy megzavarja a fiatal rügyeket.

Az enyhe lombtalanítást követően egyszerűen tápozzon és öntözzön a szokásos ütemterv szerint, így hagyva a növényeknek időt, hogy kifejlődjenek virágai.

Defoliation Cannabis Plant in the Flowering Phase

Milyen lombozatot (és mennyit) kell eltávolítani

A lombtalanítás művészet, már csak abban az értelemben is, hogy nincsenek határozott iránymutatások arra vonatkozóan, hogyan kell csinálni. Idővel azonban automatikusan tudni fogja, melyik leveleket távolítsa el a növényeiről, és mennyi vágást bírnak el.

Ha még soha nem levéltelenített, javasoljuk, hogy mindig legyen óvatos, és ragaszkodjon ahhoz, hogy csak a rügytermelést nyilvánvalóan akadályozó lombozatot távolítsa el.

Különösen a nagy legyezőlevelekre és a belső lombozatra összpontosítson, amelyek már árnyékolják a rügyhelyeket.

Gyors tippek a lombtalanítás optimalizálásához

  • A nagy beltéri termés kulcsa az, hogy növénye alacsonyan, laposan és szélesen nőjön. Növényeinek szilárd lombkoronára van szükségük a növekedéshez.
  • Kezdje alacsonyan. A növény alsó lombozatának nagy része meglehetősen biztonságosan eltávolítható.
  • Kezdje lassan. Könnyen elveszhet a lombtalanítás ritmusában; ilyenkor, mielőtt még észrevenné, már megfosztotta növényét leveleinek felétől. Összpontosítson végig, és lassan mozogjon, nehogy túl sok levelet távolítson el. Az első alkalommal a teljes lombozat legfeljebb 10-15%-át kell egyszerre eltávolítani.
  • Használjon éles ollót. Íves vágóollónk kiválóan alkalmas a precíz vágások elvégzésére lombtalanításkor és betakarítás utáni vágáskor is. Ne felejtse el mindig tisztán tartani az ollót, hogy minimalizálja a betegségek és fertőzések kockázatát.
  • A különböző törzsek különböző mennyiségű lombtalanítást képesek kezelni. A bokros indicák például általában különösen jól megbirkóznak a levéltelenítéssel, míg a sativa természetes módon kevesebb levelet hoz, és így nem is bír annyi hiányt elviselni.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37832 reviews