The RQS Blog

.By Adam Parsons

Hogyan lehet észrevenni, kezelni és megakadályozni a kannabisznövényeit károsító penészt.


Akár kannabiszt, akár bármilyen más növényt termeszt, a penész nagy veszélyt jelent mind a beltéri, mind a kültéri termesztési műveletekre. Ez a kezdetben láthatatlan ellenség gyorsan megvetheti a lábát a kertjében, csökkentheti a hozamokat, és még betakarítás után is tönkreteheti a virágokat. Cikkünkben kitérünk arra, hogy mi is pontosan a penész, bemutatjuk Önnek a leggyakoribb fajtáit, elmondjuk, hogyan lehet megelőzni, és kitérünk arra, hogyan kell kezelni a növényeit, ha a penészedés jeleit észleli rajtuk.

Mi a penész?

A "penész" szó valószínűleg sivár képeket varázsol lelki szemeink elé a rothadásról és a bomlásról. Bár a penész kicsit sem vonzó, ha a kannabisznövényeinket pusztítja, a természetben nagyon fontos szerepet tölt be.

A "penész", mint gombafajta taxonómiailag sokféle faj nagy csoportját öleli fel. Hasonlóan más gombákhoz, ezek is elágaznak, miközben többsejtű hálózatot képeznek kis szálakból (hifák), ezekből pedig tömör rosthalmaz alakul ki, melyet micélium néven ismerünk

A penészgombák nem rendelkeznek emésztőrendszerrel. Ehelyett olyan enzimeket választanak ki, amelyek lebontják a testükön kívüli anyagokat, például a növényi anyagokat és a fát. Ezekkel a tulajdonságokkal a természet nagy lebontóinak szerepét töltik be. Kisebb részecskékre bontják a hulladékot, a növényi anyagokat és az elhullott állatokat, visszavezetve őket a talajba, hogy folytatódjon az élet körforgása.

Honnan származik a penész

A penészgombák a gombakirálysághoz tartoznak - mintegy 1,5 milliárd évvel ezelőtt ennek a családfának egy speciális ágaként jelentek meg. Az azóta megjelent 100 000 különféle faj alkalmazkodott saját egyedi környezetéhez.

A penész imádja a nedvességet, és bárhová eljut, ahol megtalálja a legoptimálisabb feltételeket. Ez sok növényre is érvényes, de a növényekkel ellentétben a penészgombák nem fotoszintetizálnak. Ehelyett szerves anyagokra - ideértve a kannabisz virágokat is - külső élelmiszer ellátásra van szükségük. Közülük sokan a pangó levegőt is kedvelik, ezért a penészgomba olyan helyeken is elszaporodik, mint a fürdőszobák és a konyhai szekrények.

Spórák és szaporodás

A penészgombák úgy szaporodnak, hogy spórafelhőket juttatnak a levegőbe. A spórák a növények magjaihoz hasonlíthatók, bár nagyon eltérő módon viselkednek. Ahelyett, hogy a tényleges magokat küldenék, várnak, amikor a legjobb környezetbe kerülnek. Ha valaha eljön ez a pillanat, hifákat küldenek a világra, és élelmiszert keresnek.

Egyes spórák ivartalanok és sikeresen párosodnak önmagukkal, kinevelve a következő generációt. Más spórák olyan hifákat hoznak létre, amelyekhez párosodási partner szükséges. A két különböző spórából származó hifasejtek egymásra találnak és párosodnak, magjaik összeolvadnak, létrehozva egy további szaporodásra képes zigótát.

Spores and Reproduction

A penész okai

Mint már korábban említettük, a penész csak akkor kezd fertőzni, lebontani és károsítani a kannabisznövényeket, ha megfelelőek a körülmények. A körülöttünk lévő levegőben - és a növényeinkben - mindig jelen vannak a penészspórák.

Egyes fajok nyugvó állapotban vannak és csak akkor észrevehetőek, ha a körülmények kedveznek nekik. Más fajok a talajban leselkedve várják az esélyt arra, hogy elkezdhessék táplálni érzékeny gyökereiket. Közülük sokan, amint azt a tapasztalt kannabisztermesztők jól tudják, elfoglalják a talajt, amelyben kedvezőek számukra a feltételek, emiatt nagyon nehéz őket kezelni.

Veszélyek

Bár a penész ártalmatlannak tűnik - mintha csak letakaríthatná őket és megfeledkezhetne róluk -, egyes fajok valós veszélyt jelentenek az emberi egészségre.

A penész mindenütt létezik, olyannyira, hogy minden kannabiszvirágban lesz egy kevés (a fertőtlenített beltéri terekben termesztetteken kívül). Bár kis mennyiségben többnyire ártalmatlan, mérgező penésznek még a minimális adagja is problémákat okozhat.

A legtöbb ember teljesen funkcionális immunrendszerrel rendelkezik, amely képes védekezni az alkalmi penész-kitettség ellen. Az immunhiányos személyek azonban különösen fogékonyak rájuk, és hajlamosak megbetegedni - olyan betegségekben, mint például a tüdőfertőzések - ha penésznek vannak kitéve.

A penész gyakori típusai

Bár szeretnénk, ha csak egy típus miatt kellene aggódnunk, a penész különféle fajai támadhatják meg a kannabisznövényeket. A növények biztonságának megőrzése érdekében Önnek és minden más kannabisztermesztőnek meg kell ismernie ezeket a gyakori kannabisz penészeket. Ezeknek a penészeknek a tulajdonságairól, jeleiről és tüneteiről még az alapvető ismeretek is segítenek a termelőknek hogy megakadályozzák a kialakulásukat és kezeljék őket, ha már megjelentek

Botritisz (Bud Rot)

A szürkepenészként is ismert botritisz gyakran sérüléseken és nyílásokon keresztül jut be a növényekbe, bár az egészséges példányokat is megtámadhatja.

A botritisz légi úton terjed, és spórái szinte mindig jelen vannak a levegőben. Egy nyitott seb vagy egyéb speciális körülmények lehetővé teszik a spórák elszaporodását, amelyek potenciálisan az egész növényt, sőt, akár szomszédaikat is megfertőzhetik.

Botrytis (Bud Rot)

Tünetek:

 • A fertőzött struktúrákon kis fekete pontok kezdenek kialakulni.
 • Nagy, szabálytalan szürke foltok jönnek létre
 • A föld feletti növényi részek, például a rügyek és levelek zsugorodni kezdenek, megbarnulnak és elpusztulnak.
 • A levélcsúcsok fejlődés közben zöldről sárgára, és barnára válnak.
 • A botritisz nedves környezetben gyorsan terjed.

Okok:

 • Érzékeny nyílt sebekkel járó károsodás.
 • A hűvös és párás körülmények elősegítik a terjedést, főleg tavasszal és ősszel.
 • Rossz tárolási körülmények következtében fordulhat elő.

Megelőzés:

 • Tartsa tisztán a termesztőszerszámokat, különösen a lombtalanítás és metszés előtt.
 • Ventilátorok és páratartalom-érzékelők segítségével szabályozhatja a beltéri termesztőterek és az üvegház páratartalom szintjét.

Kezelés:

 • A láthatóan fertőzött részeket el kell távolítani.
 • A fertőzött részeket távolítsa el a kertből/ingatlanból, és égesse el vagy temesse el őket.
 • A kezelés után sterilizálja a metszőeszközöket.
 • Szerelje fel a termesztési területet ventilátorral, nedvességmérővel és érzékelővel, hogy a páratartalom ne érje el a veszélyes szintet.

Lisztharmat

Bár mindegyiket egy néven emlegetik, valójában sokféle lisztharmat létezik. Bármelyikük is legyen az, gyakran előfordulnak a kannabisznövények lombozatán, finom porszerű spóraréteget létrehozva. A fertőzés először úgy néz ki, mint kis hifa szigetek, végül ezek nagy foltokká nőnek és ellepik az alsó leveleket.

A micélium idővel elterjed, kapcsolatba lép az ágakkal, szárakkal és még a virágokkal is. Ezután, a fertőzés előrehaladott stádiumában, a micélium spórákat kezd termelni a leginkább veszélyeztetett leveleken.

Powdery Mildew

Tünetek:

 • A legyezőlevelein fehér, porszerű micéliumfoltok kezdenek kialakulni.
 • A növekedés elakad és a levelek torzulnak.
 • A növényi szövet elszíneződik.
 • Az újabb levelek és virágok is fertőzöttnek tűnnek.

Okok:

 • A környezeti tényezők lehetővé teszik a spórák csírázását és a hifák megfertőzhetik a növényeket.
 • A lisztharmat magas páratartalom és meleg hőmérséklet mellett támad. Az üvegházak például tökéletes környezetet biztosítanak a fertőzéshez.

Megelőzés:

 • Tartson elegendő helyet a növények között, hogy megakadályozza a közöttük az érintkezést, ami fokozhatja a penész átterjedését.
 • A nedvességtartalom csökkentése érdekében biztosítson megfelelő szellőzést termesztőszobájában vagy üvegházában.
 • Használjon párátlanítót, ha különösen nedves környezetben termeszt.
 • Ültessen szabadban, teljes napfényre, ha lehetséges.
 • Gondoskodjon a talaj megfelelő vízelvezetéséről, és kerülje a túlöntözést.

Kezelés:

 • Nedves papírtörlővel törölje le a fertőzött leveleket.
 • Használjon neem olaj lomb spray-t.

Korompenész

A sötét és pelyhes megjelenéséről elnevezett korompenész valójában nem közvetlenül a kannabisznövényeket támadja meg. Viszont felzabálja a nedvszívó rovarok ürülékét.

A penész táplálkozási szokásai miatt a kártevőfertőzések esetén általában számíthatunk a megjelenésükre. A rovarok, mint például a kabócák és a levéltetvek, különösen jó indikátornak számítanak, mivel kiválasztanak egy bizonyos mézharmat nevű anyagot. A korompenész ennek nem tud ellenállni és a folyamatos ellátás lehetővé teszi, hogy ott ragadjon.

Szerencsére könnyű azonosítani, mivel szó szerint a úgy néz ki, mint a korom. A kis fekete foltok addig terjednek, amíg el nem uralják a legyezőlevelek felületét, ami megzavarja a fotoszintézist és akadályozza a növények növekedését. Ha rövid időn belül felismertük, a korompenészfertőzések is kezelhetők és megelőzhetők pillanatok alatt.

Sooty Mould

Fuzárium

Különösen pusztító gomba. A fuzárium potenciálisan egy egész kannabiszültetvényt képes gallyravágni. A faj évekig szunnyadhat, mielőtt aktívvá és nyilvánvalóvá válna - ez jelentősen megnehezíti az észlelését.

Amikor lecsap, vadul teszi. A kórokozó először a gyökereket támadja meg, rothadásokat okozva. Végül a gyökérzet elveszíti a tápanyagok és a víz növénybe juttatásának képességét, ami látható hervadást eredményez. A termesztőknek kevés lehetőségük marad, ha a fuzárium beindul. Ezért a megelőző intézkedések meghozatala továbbra is kulcsfontosságú.

Fusarium

Talajpenész

Mikroszkóp és a mikrobiológia mélyreható ismerete nélkül nehéz pontosan megmondani, hogy milyen életformák élnek a talajban. Szerencsére a termesztők minden intézkedést megtehetnek a parazita gombák és mikrobák jelenlétének csökkentésére.

Mould in Soil

Ezek a stratégiák a következőkből állnak:

 • Bacillus subtilis oltás: Ez a talajban élő baktériumfaj gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és harcot indít a bortritisz és a lisztharmat ellen.
 • Réz: A kannabisznak szüksége van erre a mikrotápanyagra számos fontos élettani funkció ellátásához. Gombaölő tulajdonságainak köszönhetően segíthet a káros penészgombák távoltartásában is.
 • Gliocladium: Ez a jótékony gomba parazitaként működik, és mérgező vegyületeket termel, amelyek károsak a káros gombafajokra.
 • Trichoderma: Ez a praktikus gomba felügyeli a talajt, és gátolhatja a fuzarium által okozott betegségeket.

Amikor várhatóan megjelenik a penész

A jelenlévő gombaspórák szívszorító képet mutatnak, ha a környezet kedvező számukra. Fontos megjegyezni azt is, hogy a penészfertőzés a kannabisz növekedése során bármikor előfordulhat.

Vegetatív fázis

A vegetatív szakasz akkor kezdődik, amikor a palánták beérnek és addig tart, amíg megkezdődik a virágzás.Ilyenkor gyors növekedés és a legyezőlevek - a kannabisz fotoszintézis erőművei - fejlődése jellemző.

A lisztharmat általában akkor jelenik meg, amikor a növények növekedni kezdenek, és nagy, széles leveleket (amelyek ideális otthont jelentenek a penésznek) fejlesztenek ki. A zsúfolt termekben termesztett növények, a kompakt üvegházakban élőkkel egyetemben, fogékonyabbak erre a fertőzésre.

Ez idő alatt a termelőknek gondoskodniuk kell az alacsony páratartalomról, és mindent meg kell tenniük a megfelelő légáramlás és szellőzés elősegítése érdekében. A keringés nemcsak csökkenti a nedvességet, de segít abban is, hogy az lebegő spórák ne landoljanak a növényeken..

Virágzási szakasz

A virágzási szakasz az autovirágzó törzseknél a harmadik hét körül kezdődik, a fotoperiódikus fajtáknál pedig amikor a fényperiódus 12/12-re van állítva (vagy az évszakok változnak a szabadban). A legyezőlevelektől eltérően az érett virágok sűrűek, ragadósak, és légzsebeik vannak pangó levegővel, így a penész számára nagyszerű terepet jelentenek.

Pontosabban, szuboptimális környezetben a kannabiszvirágok ideális mikrokörnyezetet nyújtanak mind a rügyrothadás, mind a lisztharmat számára. A kezelés és a megelőzés stratégiája azonban ugyanaz: csökkentse a páratartalmat és tartsa frissen a levegőt.

Ügyeljen arra is, hogy növényeit a szár tövénél öntözze, és közvetlenül a talajra öntse a vizet. A felülről történő öntözés csak azokat a feltételeket fogja erősíteni, amelyek e penészfajok elterjedéséhez szükségesek.

Érlelés

Az érlelés a kannabiszvirágok betakarítása és szárítása után történik. Ebből a célból általában üvegedényekbe teszik a rügyeket - ez a folyamat segít a rügyek frissen tartásában, javítva ízüket és simaságukat. Még a látszólag biztonságos körülmények között sem hagyhatja magukra növényeit a penész elleni küzdelemben. Végül is nem sok dolog képes jobban összetörni egy termesztő szívét, mint egy fertőzés közvetlenül a cél előtt.

A katasztrófa megelőzése érdekében a termesztőknek megfelelő feltételeket kell biztosítani az érési folyamathoz, amelynek során megszárítják a rügyeket, megakadályozva közben a penész felbukkanását. Ha teheti, tegyen egy nedvességmérőt érlelőedényébe a páratartalom figyelemmel kísérése érdekében, naponta büfiztesse meg az üvegeket (nyissa ki őket a friss levegő beengedése érdekében), és ellenőrizze a rügyeit, hogy megakadályozza a gombák szaporodását.

width="848" height="330" />

Curing

Hogyan lehet megakadályozni a penészedést

Természetesen a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Íme néhány egyszerű és hatékony módszer annak biztosítására, hogy a penész ne tehesse be a lábát a kannabisz termesztésbe.

Beltéren

A beltéri növénytermesztőknek megadatott az a luxus, hogy termesztőkörnyezetük szinte minden aspektusát ellenőrzésük alatt tartsák. Használja a következő tippeket, hogy növényei penészmentesek maradjanak.

 • Helyezzen egy nedvességmérőt a termőhelyére a hőmérséklet és a páratartalom figyelemmel kísérésére.
 • Állítson be ventilátort és elszívót, hogy a levegő szabadon mozogjon.
 • Helyezzen be párátlanítót, ha a nedvességszint túl magas lesz.
 • Vizsgálja meg naponta a növényeket a betegség jelei szempontjából.
 • Ha lehetséges, tartsa 24°C körül a hőmérsékletet.
 • A növények késői vegetatív fázisában lombtalanítson a lombkorona körüli légáramlás növelése érdekében.
 • Termesszen olyan törzseket, amelyek ellenállnak a penésznek.

Szabadtéren

A szabadtéri termesztők sokkal kevésbé tudják ellenőrizni a termesztési környezetüket. Mivel ki vannak téve az elemeknek, kihívást jelenthet alkalmazkodni ezekhez. Pedig nem lehetetlen! Használja ezeket a stratégiákat a gombafertőzés esélyeinek minimalizálására.

 • Nevelje a növényeket teljes napfényben, ha/amikor lehetséges.
 • Ültessen hordozható konténerekbe, amelyeket rossz időjárás esetén biztonságos helyre tud vinni.
 • Hosszan tartó esős időszakokban állítson fel ideiglenes ponyvákat.
 • Telepítsen ventilátorokat az üvegházakba.
 • Helyezze el úgy a növényeket, hogy ne érjenek össze
 • Az ágyásokat és a tartályokat oltsa be Trichodermával a fuzárium kockázatának csökkentése érdekében.
 • Válasszon olyan genetikákat, amelyekről tudja, hogy ellenállnak a gombás fertőzéseknek.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.