Csíráztatás

Akkor itt az ideje kicsomagolni a magjainkat, és munkához látni. De hogyan is a legjobb elkezdeni, ha ezektől a kis, törékeny magocskáktól azt szeretnénk, hogy mindenféle problémák nélkül apró növénykékké fejlődhessenek? Azt, hogy rengeteg különféle metódus van, már biztos tudod, ahogy azt is, hogy mindenkinek megvan a maga kedvenc, sajátos kis módszere. De mi is kell a magoknak, hogy sikeresen kicsírázhassanak?

Három kulcsszó: meleg, nedvesség és sötétség. Mikor a magot nedvesen tartjuk, az abban addig feltekeredve lévő gyököcske elkezd nőni, és sarjadni, még több nedvesség reményében. Mivel ez a gyökér-kezdemény hirtelen nő meg, a magház hamarosan szétreped. Először ez a kis gyököcske jelenik meg, ami bár kicsi, de hatalmas ambícióval van megáldva, hogy amilyen gyorsan csak tud, egy szép szál kenderré fejlődjön. A cannabis mag növekedési erejét nem szabad alábecsülnünk. Ezeknek az az egyik tulajdonságuk, hogy nagyon gyorsan fejlődnek: csak 12-36 óra nedvesség kell hozzá, hogy a gyökér előbukkanjon.

A papír törlőkendő módszer

Az egyik legnépszerűbb módja a magok csíráztatásának a nedves konyhai papír törlőkendő módszer, és ennek változatai. Ennek lényege, hogy a magokat egy megnedvesített nedvszívó papírba, vagy vattába fektetjük. Hála a papír törlőkendő nedvszívó tulajdonságainak, könnyű a magok folyamatos nedvességtartalmáról meggyőződnünk. Ha a törlőkendő túl száraz, akkor szinte egyből adhatunk is hozzá egy újabb cseppet, hogy megint benedvesítsük.

Hogyan csírázni kannabisznövények

Fontos, hogy a magokat nedvesen, de ne vizesen tartsuk. Ha áll a vízben, a gyököcske nem fog megindulni, hogy még több vizet keressen, tehát sokkal lassabban nő majd, mivel a víz, ami neki kell, köszöni szépen, de ott van mellette. Viszont ha túl szárazon hagyjuk, a gyököcske halálát kockáztatjuk. Nehéz dolog ezt ezzel a módszerrel pontosan belőni, mert a törlőkendő általában vagy túl nedves, vagy túl száraz. Annak ellenére, hogy azért néhány zöldfülűnek sikerül kivégeznie egy pár magot a folyamat során, ez a módszer azért kiemelkedően jól működik.

Elrendezés a közegben

A második lépés a csíráztatásban, mikor a magokat, hogy növekedésre bírjuk, a tervezett közegükbe ültetjük, de ehhez először egy pár órára vízbe kell áztassuk őket (egy csipetnyi gyökér serkentővel). Az áztatás után aztán belepottyantjuk a földjébe, kókuszháncsába vagy valami másba, majd a növényeket kb. 5-10 mm mélyen a közegbe ültetjük.

Azzal, hogy a magokat nem ültetjük túl mélyre, azok gyorsan ki tudnak majd emelkedni a fény felé, és elkezdhetnek növekedni. Egy másik jó indok, hogy ne ültessük a magokat mélyebbre, mert úgy sokkal veszélyesebb, hogy túl sokáig marad nedves, és berohad. A közeg felszíne szárad ki leghamarabb, tehát figyeljünk rá, hogy nedvesen tartsuk. A "nedvesen tartás" itt most azt jelenti, hogy megvárjuk, míg a legfelső réteg megszárad, majd rögtön vizet adunk hozzá (plusz, ha gyökérstimulálót használunk, azt is).

Marihuána növényi csíra a talajban

Más szóval, ne öntözzük, ha még mindig nedves. Mert ha igen, akkor a nedves helyett, vizes közeget kapunk majd, és így elég esélyes, hogy bepenészednek a magjaid. Néhányan azért is választják ezt a módszert, mert ez okozza a lehető legkevesebb stresszt a magoknak, tehát a gyököcske szépen be tud ágyazódni a talajba, és elkezdhet fejlődni. Az igazán ügyetlen kertészek az ültetés során is megrongálhatják a gyököcskét, ha a papír törlőkendős módszert használják. A legjobb módja a csíráztatott növény elültetésének, ha a földbe egy kis lyukat vájunk az ujjainkkal.

Ezt aztán benedvesítjük, és gyorsan belefektetjük a gödörbe. Mivel a föld kellemes és nyirkos, nem okozhat problémát a mag óvatos belenyomkodása. Ezután takarjuk be egy finom réteg földdel, és adjunk hozzá megint egy kis vizet (10 ml). De ne locsoljuk túlzott vehemenciával, mert ez még mélyebbre moshatja be a magot, amivel, megint csak, a berohadás veszélye áll fenn.

Közetgyapot kocka

Ne felejtsük el, hogy a hőmérséklet elég fontos szerepet játszik a csiráztatás sikerességében a feljebb említett módszerek esetében. Az ideális hőmérséklet tehát leginkább a folyamatos 20 és 25 Celsius fok közötti, szóval próbáld megtalálni a módját, hogy a magok mindig 20 fok feletti klímában legyenek. Ezt például egy fűtőszőnyeggel is el lehet érni, ami egy olyan kis szőnyeg, ami a konnektorba dugva folyamatosan 20-22 fokon melegít. Ez egy olcsó és hatásos módja a magok megfelelő hőmérsékleten tartásának. Én, személy szerint egy olyan fűtőtestet részesítek előnyben, mint például a Bionaire, egy kisebb szekrénybe helyezve.

Gyomnövény hajtás a kőzetgyapot blokkok

Ezt a hősugárzót be lehet programozni például, hogy folyamatosan 25 fokon tartsa a hőmérsékletét, és mivel mi egy szekrénybe tettük, nem kellett annyit vesződni a magok melegen tartásával. Benn a szekrényben egy miniatűr trópusi klímát fogsz tudni teremteni. Van egy másik technika, amit még használok, mivel annyira eredményes és könnyű, ez a kőzetgyapot kocka módszer. A magokat belehelyezzük a kőzetgyapot kockába, amit aztán gyökérstimulálóval felturbózott vízbe áztatunk. Ezután a vizes kockákat, a bennük lévő magokkal, együtt egy olyan műanyag tálcára tesszük, aminek van egy teteje is, hogy le tudjuk takarni, mint egy hidegtálas tálcát.

Egy ilyen tálcával biztosra mehetünk, hogy a páratartalom magasan stagnál majd, tehát nem kell több vizet adnunk, amíg a magok ki nem sarjadnak. Egyszerűen behelyezzük a tálcát ebbe a trópusi klímájú szekrénybe, a megfelelő hőmérsékleten, amit persze végig az automata fűtés kontrollál, és szinte semmi dolgunk sem lesz a sikeres csíráztatás eléréséhez. Két napon belül már azt veszed csak észre, hogy a magok kicsíráztak. 4 nap elteltével pedig a gyököcskék már néhány centiméter magasak is lehetnek.

A fény

Ami ilyenkor fontos, hogy a kicsírázott magok elegendő fényt kapjanak. Szinte hallom, ahogy mondod, hogy hisz a szekrényben vaksötét van, mivel a magok csíráztatásához nyilván a sötét környezet a legmegfelelőbb. Viszont ahogy kicsíráztak, nekünk a lehető legtöbb fényt kell biztosítanunk számukra, hogy aztán, amilyen gyorsan csak tudnak, szép kender bokrokká fejlődjenek.

A csíráztatott kannabisznövények

Szóval vegyük ki a kihajtott magokat, mikor már kb. 4-5 cm magasabb szárat hoznak, mint a kistestvér magocskáik, és ültessük be őket az általunk kiválasztott közegbe. Hogyha kőzetgyapot kockákba vetettük a magjainkat, egyszerűbb dolgunk lesz az átültetéssel, mivel az érzékeny kis gyököcskék így védve lesznek a művelet alatt. A kőzetgyapot kockák a bennünk rejlő kisarjadt magokkal tehát egyenként elhelyezhetőek a kezdeti termesztő helyre. 

A jó kezdet aranyat ér!

Most, hogy pár nap híján majd’ egy hete elkezdtük, a fent leírt módszerek egyikének hála, sikeresen palántává neveltünk néhány magot. Azért azt ne várd el, hogy az összes magod 100%-osan kicsírázzon; ők is csak élőlények, és néha bizony előfordulhat, hogy egy-egy mag nem életképes. Ezt mindig tartsuk észben a kezdésnél, és inkább ültessünk néhánnyal többet, mint amit használnánk is. Hogyha mind kibújik, hát annyival jobb!

Ezek a kis palánták most már megpróbálnak majd gyönyörű, zöld hölgyekké cseperedni, amilyen gyorsan csak tudnak. A HPS lámpa/lámpák alá téve megkapják a fényt, amire szükségük van, s azzal együtt az energiát is a további gyors növekedésükhöz. Az első héten úgy tűnhet, hogy nem sok minden történik, mivel a növényeken alig lesz több mint egy pár levél, és a gyökérzet sem fejlődött még ki teljesen. De az idő múlásával egyre több levelet növeszt majd, és minden egyes után egyre gyorsul a növekedése.

A legjobb kannabisznövények

Ez a folyamat legjobban tán egy régimódi dízel vonathoz hasonlítható, ami ugyan lassan kezd el gurulni, de végül teljes gőzzel hasít majd. A növény levelei, mint a napelemek működnek, és minél több „napeleme” lesz, annál többet nő, és gyorsabb a növekedés arányaiban is. Mivel ez egyre hatásosabban működik majd, szinte nap, mint nap szemmel látható változásokat fogsz majd észrevenni. Ebben a kezdeti fázisban is nagyon fontos, hogy elegendő fény, hő és nedvesség legyen biztosítva számára.

A nedvesség magas szinten tartásával a növény könnyebben fejleszti ki levélzetét. Az első hetekben a légelszívó szivattyú lassabbra állításával, akár még a kikapcsolásával is feldúsíthatjuk a levegő páratartalmát, vagy használhatunk helyette egy párásító berendezést. Ahogy a növények mérete is változik, úgy a vízigényük is. Az elhasznált víz a leveleken keresztül párolog el a körülöttük lévő térbe, ami a levegőt automatikusan párássá teszi.

Ellentétben a klónoztatással, itt nem kell a lámpákat túl magasról föléjük lógatni, mivel a magról növő növények jobban bírják az erős fényt, mint egy női ivarú kender növényről frissen nyesett klón. A természetben egy magról növő növény a Nap teljes erejét képes beszívni magába, és ahhoz alkalmazkodott, hogy ettől érezze jól magát. Valószínűleg sok helyen olvashattál róla, hogy kezdésnél a lámpákat lógasd fel legalább 60 centire a kendereidtől, de valószínűleg ott mind klónokról beszéltek, nem magról nevelt növényekről.

Tápanyagok

Tehát, mikor érdemes nekikezdenünk táplálni őket? Ez attól is függ, hogy milyen közegbe ültetted őket. De, közegtől függetlenül, semmiképp sem az első pár napban. Ha termőföldben nőnek, az abban található tápanyagok elegendőek kell, hogy legyenek legalább két hétre. A kókuszrost, természeténél fogva, nem tartalmaz tápanyagokat, tehát egy hét után muszáj lesz táplálnod a növényeidet. Elég egyszerű észrevenni, hogy mikor is lesz erre szükségük, szinte kérni fogják tőled.

A legjobb marihuána növények

Egy kis idő után a levelek egy kissé világosabb zölddé válhatnak, ami a közegben lévő tápanyagok hiányát mutatja. Szóval most már lennénk szívesek, és adnánk nekik valamit enni, kérem? Kezdőként valószínűleg nem fogod észrevenni az apró jeleket, és ha túl sokat vársz vele, az egész növény sárgává válhat. Ez igazából semmi komoly, nincs ok az pánikra. A növény csak azt próbálja a tudtodra adni, hogy nincs elég tápanyag.

A legvalószínűbb a nitrogén hiánya, ami az egyik legfontosabb építőeleme a növény zavartalan fejlődésének. A kellő tápanyagok megadásával hamarosan láthatod, ahogy a sárguló levelek ismét egészséges zöldre váltanak. A hiány pótolva lett, és a növény feltöltötte leveleit a szükséges építőanyagokkal. Attól függően, hogy mennyit kellett nélkülöznie, a helyreállás lehet egy nap, vagy akár csak pár óra.

Annak érdekében, hogy nem adsz több munkát magadnak, mint ami már van, a legjobb ha az első alkalommal termőföldbe ültetsz, hogy így a növényt is jobban megismerhesd. Így nem kell egyből az első hetektől kezdve tápanyagoznod, és kevesebb az esélye, hogy a végén elbaltázod a dolgokat. A kender növekedési folyamatában a növénynek 18 órán keresztül kell a lámpákat bekapcsolva hagynunk, 6 órát pedig sötétben kell eltölteniük. Ez a tervezet így megfelel majd az év leghosszabb és legnaposabb napjával, június 21-ével. Mi csak elhitetjük a növényekkel, hogy minden nap a leghosszabb, és legnaposabb az évben.

Élvezd a növényed

Az első hetek során, mikor növénykéid boldogan fejlődnek a földdel teli cserepeikben, nem sok mindent lehet tenni, mint élvezni a látványt. Míg az első héten csak azon csodálkozol majd, hogy mennyire kevés történik, a másodikban már azt kérdezed magadtól: Vajon hogy tudnak ezek ilyen bazi gyorsan nőni?

A termesztés művészete főként abból az időből áll majd, amennyit a növényeidnek szentelsz, ami azzal jár, hogy kell azért foglalkozni velük. Gondoskodva kövesd nyomon a fejlődésüket - főleg az elején - hisz nem hiszem, hogy szeretnéd elmulasztani, ahogy ebből az icipici kis hajtásból egy virágzó kender bokor lesz, a legjobb minőségű cuccal, amit valaha szívtál! Az otthoni termesztés király!

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Bevásárlókosár

Ajándék termékeket tartalmaz

No products

Szállítási € 0.00
Végösszeg € 0.00

PÉNZTÁRHOZ