Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Steven Voser

Kezelje a kannabiszpalánták megnyúlását és akadályozza meg, hogy megismétlődjön.


Csakúgy, mint a csecsemők, a kannabiszpalánták is rendkívül törékenyek, és gyengéd, szerető gondoskodást igényelnek, hogy virágozhassanak. Sajnos sok termesztő szembesül a problémával kannabisznövényeik életének korai szakaszában; a palántáik hosszú, megnyúlt és gyenge szárat növesztenek. Ez számos olyan problémához vezethet, amelyek veszélyeztetik a termést és gyengébb eredmények születnek

Az alábbiakban megtudhatja, hogyan lehet megelőzni és javítani a kannabiszpalánták nyúlását.

A palántafázis megismerése

A magok olyanok, mint egy kis genetikai időkapszula bomba. Ez azt jelenti, hogy csak egy dolguk van és mindössze egy lehetőségük annak elvégzésére. Előre be vannak programozva a túlélésre. A vetőmag önmagában mindent tartalmaz, amire egy jövőbeli növénynek szüksége van az induláshoz. Ha nedvességgel és sötétséggel aktiválják, akkor beindul a csírázás, és ha elindult, onnan nincs visszaút.

A palántának élete első jó néhány napjában nincs szüksége táplálékra. Genetikájából adódóan már minden alapvető tápanyagot felhalmozott, ami az élet csodájának beindításához szükséges. A palántáknak van egy kis tartalékuk, ez segít nekik megvetni a lábukat a környezetükben.

Optimális körülmények között a mag héja vagy burka megreped, és kipattan egy gyököcske, azonnal lejjebb ásva és vízi mentőövet keresve. Hamarosan egy hajtást fog látni kibújni a talaj alól, majd a növényke kiteríti az első csecsemőleveleket (szikleveleket) - ezután pedig észreveheti az első valódi leveleket is. A levelek ugyanolyan fontos szerepet töltenek be, mint a gyökér, de egy másik táplálékforrást keresnek - a fényt. A szó szoros értelmében a növény fényt használ, hogy a talajból kinyert anyagot megeméssze.

How to Prevent and Fix Stretching in Cannabis Seedlings

A tökéletes fényviszonyok a kannabiszpalánták számára

Az egészséges palánták neveléséhez fontos, hogy megfelelő mennyiségű és típusú fényt adjunk nekik, amint kitörnek a héjukból. A kannabiszpalánták naponta körülbelül 16 óra fényt szeretnek kapni 375 lumen és 4000 lux intenzitás mellett.

E követelmények teljesítése érdekében javasoljuk, hogy 1-2 palántánként egy 12W-os CFL izzót használjon. Tartsa az izzót 5–7,5cm-re (2–3 hüvelyk) a palánták tetejétől, és gondosan figyelje növekedésüket, ügyelve arra, hogy a növények ne érjenek hozzá az izzókhoz

Ha a palántákat nagy százalékban vörös fény mellett neveljük, megnyúlhatnak. A kék fény viszont segít minimálisra csökkenteni a csomópontok közötti távolságot, ami arra ösztönzi a növényeket, hogy a kezdetektől szép zömökre nőjenek.

Mi okozza a rendellenes megnyúlást?

A palántafázisban jelentkező rendellenes megnyúlás a stressz jele. A fényhiány messze a leggyakoribb körülmény, amely a palánták megnyúlását és eldőlését okozza, a fényhiány.

Ugyanúgy, ahogy a gyökerek vizért és tápanyagokért ásnak egyre mélyebbre, a növény felső része erőteljesen megnyúlik, ha nem kap elég fényt. Ez egy túlélési mechanizmus, amelyben a növény felhasználja az összes tárolt energiáját, hogy felülemelkedjen a versengő növényvilágon. A beltéri termesztésnél nincs verseny, de a palánta ezt ott is így fogja fel. Például, ha az edényt az ablakpárkány alatt, árnyékban hagyja, az valószínűleg kiváltja ezt a viselkedést. A dolgok még drámaibbá válhatnak mesterséges fényben.

Az újonc beltéri termesztők ettől kissé összezavarodhatnak, mivel azt gondolhatják, hogy több mint elegendő fényt biztosítanak növényeiknek. De vegye figyelembe a következőket: Ha egy 200W-os fémhalogén (MH) izzót viszonylag távol helyez el a növényektől, az kevésbé hatékony, mint egy 20W-os CFL izzó, amely néhány hüvelykre van a levél felületétől. Annak ellenére, hogy a kompakt fénycsövek sokkal gyengébbek, mint az MH, a fényintenzitás a fényforrástól való távolság növekedésével jelentősen csökken.

Ezenkívül a palántáknak nagyon kicsi és kevés levelük van, azaz a fényelnyeléshez rendelkezésre álló teljes felület nagyon kicsi. Lényegében tehát az a 200W-os izzó nagyon nagy területet fog besugározni, de ennek csak a töredékét tudja használni a csemete. A közvetlenül a növény felett elhelyezett CFL viszont képes lesz a 20W-os teljesítmény nagy részét közvetlenül leadni.

How to Prevent and Fix Stretching in Cannabis Seedlings

A kannabiszpalánták megnyúlásának egyéb lehetséges okai

A fényhiányon kívül egy maroknyi egyéb tényező is okozhatja a kannabiszpalánták megnyúlását. A megnyúlt palánták egyik gyakori oka a talaj rossz tápanyagtartalma.

Pontosabban, a kannabisz palánták a nitrátból származó nitrogént tudják hasznosítani. Az ammóniás nitrogéntől eltérően a nitrát-nitrogén sokkal könnyebben felszívódik a növényekben és alacsonyabb, bokrosabb vegetatív növekedést biztosít. Ha palántái az ideális fényviszonyok ellenére is nyúlnak, erősen javasoljuk, hogy ellenőrizze a talaj és a műtrágya ammóniás nitrogén tartalmát.

A felnyurgult palánták másik oka a meleg.

Bár a kannabiszpalánták szeretik a meleg, párás körülményeket, a túl sok hő hatására a növény levelei lassabban nőnek, mint a szár - ez is magas és nyúlékony növekedést eredményez. A palánta egészséges növekedésének elősegítése érdekében azt javasoljuk, hogy a termesztőhelyiségben vagy a sátorban tartsa a hőmérsékletet nappal 19–20°C-on, éjszaka pedig körülbelül 13°C-on.

Végül a kannabiszpalánták akkor is megnyúlhatnak, ha túl sok vagy nem elég fényt kapnak naponta.

Míg egyes termesztők úgy döntenek, hogy a palántákat napi 24 óra fény alatt tartják, javasoljuk, hogy inkább 16 órát tartsanak. A palánták törékenyek, és ha túl sok fényt adunk nekik, az stresszt és megnyúlást okozhat. Ne feledje, a sötét órák ugyanolyan fontosak a fiatal növények számára, hogy egészséges gyökereket fejlesszenek ki és lélegezzenek.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kannabisz palánták megnyúljanak és eldőljenek

A megnyúlt kannabiszpalánták kezelése és átültetése sok bonyodalommal jár. Száraik nagyon törékenyek lehetnek, és amint elkezdenek vegetálni, lombozatuk nem lesz a középpontban a palántaként elszenvedett furcsa megnyúlás miatt.

A legjobb eredmény elérése érdekében javasoljuk, hogy a felnyurgult palántákat ültessük mélyebbre a talajba, korrigáljuk a világítást, és ellenőrizzük a nitrogénszintet a talajban és/vagy a műtrágyákban (a fent említettek szerint). Miután megbizonyosodott arról, hogy megfelelő környezetet teremtett csemetéi számára, helyezze vissza őket a lámpák alá, és figyelje növekedésüket. Idővel az eltemetett túlnőtt szárnak gyökeret kell hajtania.

Ha lehetséges, érdemes megfontolni a palánták szabadban, közvetlen napfény alatti termesztését. Egyszerűen semmi sem helyettesítheti az anyatermészetet, és a közvetlen napfényhez jutó palánták egészséges, erős szárakat növesztenek rövid internódiumokkal. Ha a növényeknél már kifejlődött 2-3 érett levél, nyugodtan vigye őket beltérre, ügyelve arra, hogy a lámpákat a megfelelő magasságban tartsa, és ezáltal megakadályozza a további nyúlást.

Ha a palántákat beltéren kell nevelnie, használja a fent leírt beállítást, hogy elegendő közvetlen fényt kapjanak a megfelelő intenzitással.

Hamarosan észre kell vennie, hogy palántái egészségesebben fejlődnek. A rövid csomópontok és a tömör, zöld lombozat mind annak a jele, hogy palántái tökéletesen fejlődnek.

Megjegyzés: Egyes termesztők megpróbálják karókkal támogatni a megnyúlt palántáikat. Nem ajánljuk ezt a módszert, mivel nem segít leküzdeni a gyenge, túlnőtt szárat vagy a növekedés során felmerülő nehézségeket.

How to Prevent and Fix Stretching in Cannabis Seedlings

A kannabiszcsemeték ritkítása a nyúlás megelőzése érdekében

A ritkítás egy elterjedt mezőgazdasági technika, amelyet gyakran elfelejtenek a kannabisztermesztők. Ahogy a neve is sugallja, a ritkítás lényege, hogy a populáció „kiegyelésével” csökkentse a növények közötti versenyt.

A kannabisznövények nagyon gyorsan növekednek, és természetes módon versenyezni fognak egymással a helyért, a fényért és a tápanyagokért. És bár logikusnak tűnik, hogy több növény nagyobb, jobb termést eredményez – ez nem biztos, hogy így van. Valójában sok tapasztalt termesztő dönt úgy, hogy a leggyengébb palántáit kidobja, és csak azokat a növényeket nevelgeti, amelyek a legegészségesebb növekedést mutatják. Ily módon erőfeszítéseiket azokra a növényekre összpontosítják, amelyek valószínűleg a legjobb virágokat hozzák.

A ritkítás abban is segít a termelőknek, hogy egyenletes lombkoronát tartsanak fenn termesztőhelyiségükben, ami jobban kihasználja a korlátozott mennyiségű fényt és helyet. Végül, a ritkítás segíthet elkerülni a kártevőket és más járványokat, mivel kisebb valószínűséggel lesz túlzsúfolt termesztőhely.

A növények ritkításához egyszerűen csak figyelje meg a palántákat életük első 1-2 hetében, és csak azokat a példányokat tartsa meg, amelyek a legegészségesebb és leggyorsabb növekedést mutatják.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37803 reviews