Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Max Sargent


A KENDERPALTÁNTÁK GONDOZÁSÁNAK FONTOSSÁGA

Csírázás, vagy vágás után a magnak, vagy a klónnak szüksége van egy helyre, ahol gyökeret ereszt. A kannabisznövény elsődleges célja csíranövény korában az egészséges gyökérzóna kialakítása. Ha a csemetéi ebben az időszakban küszködnek, valószínűleg soha nem fogják teljesen összeszedni magukat és még valószínűbb, hogy soha nem érik el teljes potenciáljukat. A legrosszabb esetben a palánták elpusztulnak, és a termesztés véget ér, még mielőtt elkezdődne.

OPTIMÁLIS FELTÉTELEK A PALÁNTÁKNAK

A kannabisz palántákkal óvatosan kell bánni. Úgy vigyázzon a marihuánára, mintha kisbabára vigyázna. Ha a palántáknak támogatásra van szükségük, támasszuk ki őket fogpiszkálóval vagy koktélpálcával és puha kerti dróttal kötözzük meg.

A legtöbb termesztő a napi 18-6 órás fényütemezést tartja a legjobbnak. Előnyben részesítjük a fehér fényt. A fényforrás CFL, MH vagy LED legyen. Ha van egy napos ablakpárkánya, valamire az is jó lehet.

A gyökerek a sötétben fejlődnek. Ezért javasoljuk inkább a 18-6 vagy 20-4 es világítási ciklust, mint a folyamatos 24 órásat. A magas páratartalom - ideális esetben 70% relatív páratartalom - és a 20–24°C közötti hőmérséklet tökéletes élőhelyet biztosít a palántának. Egy propagátor, egy termo-higrométer és egy szórófejes palack azok az eszközök, amelyek segítenek a környezet beállításában.

A megnyúlt, vagy hajlékony palántanövekedés oka a genetika is lehet, gyakran pedig azt jelzi, hogy a termesztő fény túl messze van a lombkoronától. Egy hűvös fehér 250W-os CFL kényelmesen lóghat 15cm-rel egy tucat vagy több palánta felett anélkül, hogy a levelek megperzselődnének.

THE OPTIMAL CONDITIONS FOR SEEDLINGS

MI A LEGJOBB INDÍTÓ KÖZEG?

A közegnek nedvesnek, de nem vizesnek kell lennie. Egy hatékony nedves-száraz ciklus a cél. Ne felejtsen el ellenállni a túlöntözés kísértésének. Ha nem biztos a dolgában, jobb, ha permetezőt használ, hogy párásítsa a növényeket. Érintse meg a közeget, hogy érezze, mennyire száraz, és tartsa magasan a relatív páratartalmat.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, tisztában kell lennünk azzal, hogy az egyik közegből való indulás és a másikra való átállás veszélyes lehet. Legyen következetes és egyszerű. Nem indíthatja el a palántákat a talajban, ha később vízkultúrában szeretné folytatni a termesztést.

KOCKÁK, CSÉSZÉK ÉS KIS EDÉNYEK

A kőzetgyapot kockák és blokkok a hidroponikus termesztők számára készültek. Indítsa el a palántát egy kis kockában, és később roppant egyszerű lesz átültetni. Egyszerűen vágjon ki egy kisméretű kocka alakú darabot egy nagyobb blokkból, és helyezze be a közegbe. A folyamat megismételhető és minimálisan stresszeli a növényeket.

Sajnos a kőzetgyapot nagyon rossz ötlet a talajban termesztők számára, még a kisebb méretű blokkok esetében is. A blokk mindig több vizet tart vissza, mint a környező talaj. A zöld, iszapszerű algák növekedése hamarosan problémát okozhat. Persze, elképzelhető, hogy megúszhatja az apró kockákkal, de miért kockáztatna?

Az oxigénben gazdag, jól vízelvezető táptalaj ideális keverék a talajban- és/vagy kókuszrostban termesztőknek. E két termesztési mód között a legtöbb átfedés a csíranövény szakaszában van. A tőzeg vagy kókuszkockák könnyen használhatók és viszonylag olcsók. A kőzetgyapot blokkhoz hasonlóan vizuálisan is nyomon követheti a gyökérfejlődést, ahogy a fehér spagetti szálak kilógnak a kockából. A klónokkal dolgozó bio- és hidropónikus termesztők a legnagyobb sikerarányról a kocka méretű induló táptalajok használatával számoltak be.

Sok talajban- és kókuszrostban termesztő poharakat vagy kis műanyag edényeket használ indítóedényként, általában 0,5–5 literes méretben. Az enyhén trágyázott perlittel kevert talaj vagy a 30-50% perlittel kevert kókuszrost a leggyakoribb palántakeverék. Mindaddig, amíg a tartály alján rengeteg vízelvezető nyílás van, és a belsejében elfér a szükséges mennyiségű közeg, simán működhet indítóedényként. Ne féljen improvizálni. Egy gombostűvel szúrjon néhány lyukat egy papír kávéscsésze aljába, és termesztő edény lesz belőle.

THE OPTIMAL CONDITIONS FOR SEEDLINGS

MIKOR KELL ÁTÜLTENI A PALÁNTÁKAT

A megfelelő idő a palánták átültetésére éppen azelőtt jön el, hogy azok kinőnének a jelenlegi tartályukból. A kockák esetében láthatja, hogy a gyökerek kibuggyannak, jelezve, hogy itt az ideje a cserepesedésnek. Amikor egy csészével vagy kis edénnyel kezdi, akkor a föld feletti jelzésekre hagyatkozhat. Jellemzően, amikor a palánta valódi levelei már akkorák, hogy befedik a tartály kerületét, eljött az átültetés ideje. A vertikális növekedés is nyilvánvaló mutató lesz.

Ne várjon túl sokáig az átültetéssel. A gyökeres növényeknek időbe telik, amíg helyreállnak, és akár végleg megtorpanhatnak. Általában 7–10 nap kell ahhoz, hogy a palánta gyökeret eresszen, és kinője az 1 literes vagy annál kisebb cserepeket.

HOGYAN VÉGEZZÜK A PALÁNTÁK ÁTÜLTETÉSÉT

A kockákkal a legkönnyebb dolgozni. Vagy vágjon méretre egy lyukat egy nagyobb blokkba, vagy fúrjon egy lyukat az ujjaival a termesztő közegbe és helyezze be úgy, hogy megfelelően illeszkedjen. Az átültetés egy kicsit több figyelmet igényel. Először is ne töltse meg a nagy tartályt egészen a tetejéig. Hagyjon helyet, hogy később megfelelően öntözhesse. Ha az edényt egészen a tetejéig megpakolja, a víz kifolyik, és nem éri el a gyökereket.

Ezután nyomja le a földet a nagy tárolóedényben egy másik kis cseréppel, vagy - ha nincs más - azzal, amelyikben a növény van. Tegye meg újra, miután megöntözte a táptalajt. Ez tökéletes lenyomat lesz az átültetéshez.

A legjobb, ha megvárja, amíg a kis cserépben lévő tápközeg megszárad, mielőtt nekikezdene az átültetésnek. A nedves talaj darabokra hullhat, miközben ön bajlódik vele. Fordítsa fejjel lefelé a száraz növényt, és erősen veregesse meg az alját. Fogja meg a növény szárát a tövénél, és vegye ki a tömörített táptalajt a tartályból egy darabban. Időnként valamennyi termőtalaj kihullik, de ne aggódjon.

Végül óvatosan csúsztassa a növényt a gyökereivel a nagy tartályba. Az elveszett termőtalajt vagy kókuszt pótolja egy-két marékkal a tetejére, és adjon hozzá még egy kis vizet. Ez a stresszmentes átültetés titka.

Transplant Cannabis Seedling

ÁTÜLTETÉS VAGY INDÍTÁS NAGY EDÉNYBEN

Ha a végső tartály mérete legfeljebb 11 liter, lehetősége van arra is, hogy a magvakat közvetlenül a végső edénybe ültesse. Ez csak magról való termesztésnél járható út. A klónok nem fognak gyökeret verni ekkora tartályban. Kezdetben a nagy cserépben lévő palánták lassabban nőnek, mint a kisebb tartályokban. Néhány hét vegetatív növekedés után azonban a különbség elhanyagolható.

Ha nem ültet át, akkor kizárja a transzplantációs sokk kockázatát - ugyanakkor korlátozza a kannabisznövények potenciálját is. Ennek ellenére néha a legjobb megoldást az jelenti a rövid életciklusú, automatikusan virágzó törzsek számára, ha az első és az utolsó ültetés ugyanaz.

Hacsak a kisebb növények nem előnyösek a korlátozott növekedési hely miatt, a nagyobb mindig jobb. A kezdő termesztőknek sem szükséges kerülniük az átültetést. A tanulás egyetlen módja a cselekvés. Ha valaha is marihuána-szörnyet akar nevelni, el kell sajátítania a palánták átültetését is.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37825 reviews