Cannabis Grow Guide a Royal Queen Seeds-től.

By Max Sargent

Ha füvet termeszt, hamarosan rájön, hogy a növény lenyűgözően gyorsan tud növekedni, és bizonyos pontokon úgy szárnyal, mint egy nyurga tinédzser. Ez a növekedés gyakran jó és természetes. Néha azonban a kannabisz megnyúlása annak a jele lehet, hogy valami elromlott a környezetében.

Ha észreveszi és kezeli, nem fog nagy problémát okozni. Ebben a cikkben elmagyarázzuk a kannabisznövények nyúlásának különböző okait (van közülük, ami jó), és különböző módszereket a szabályozására és csökkentésére.


Mit jelent a kannabisz megnyúlása, és miért kell foglalkozni vele?

A nyúlás a kannabisz kapcsán a hirtelen felfelé irányuló növekedés leírására használt kifejezés. Előfordulhat környezeti stressz, genetika vagy a kettő kombinációja miatt.

Általánosságban elmondható, hogy a nyúlás rossz hatással van a fű termesztésére. És bár gyakran annak a jele, hogy valami nincs rendben, de nem mindig van így. A nyúlás bizonyos időszakokban a növekedés során természetes és akár kívánatos esemény is lehet.

Ha azonban nem kívánatos, problémát okozhat.

A megnyúlt növények szálkásak, ingataggá és gyengévé válhatnak, ami törékennyé teszi a szárat - az eldől, sőt el is pattanhat. Ez a legjobb esetben is gátolja a rügytermelést, és beavatkozást igényel. A legrosszabb esetben annyira károsíthatja a növényt, hogy az szinte egyáltalán nem terem semmit.

A legjobb megoldás, ha megállítja a rossz nyúlást, még mielőtt az bekövetkezne - de az élet néha nem tökéletes. Ezért fontos megtanulni, hogyan lehet korán észrevenni a megnyúlást, és a lehető leggyorsabban kezelni.

Vídeo aneu: 265566531

Miért nyúlnak meg a kannabisznövények?

A kannabisznövények nyúlásának számos oka van. A konkrét ok azonosításának megtanulása kulcsfontosságú, mivel a téves diagnózis több kárt okozhat, mint hasznot.

1. Növekedési szakasz és genetika

A virágzás előtti szakaszban a kannabisznövények gyakran drámai szárnövekedést mutatnak - néha megduplázzák magasságukat. Ezen a ponton minden kannabisznövény esetében tapasztalhatunk valamiféle növekedési ugrást, de egyesek jobban megnőnek, mint mások - ez a genetikájuktól függ.

A nagy mennyiségű sativa genetikát tartalmazó törzsek nagyobb valószínűséggel nyúlnak meg, mint az indica-domináns növények. A sativak jól ismertek arról, hogy magasra nőnek, és nagy távolságok vannak az elágazásaik között. Az indicák viszont kisebbre és tömörebbre fejlődnek, a rügyeik pedig közelebb vannak egymáshoz.

A növény genetikájának ismerete segít megérteni, hogy a megnyúlás a környezeti stresszre adott válasz, vagy egyszerűen növényi sajátosság.

2. Fényexpozíció

A kannabisznövények egészségtelen megnyúlásának talán a legfőbb okozója a növény túl kevés fényre adott válasza.

A természetben a magok tavasszal csíráznak, amikor a fény mennyisége növekszik. Ha nem érzékelnek elég fényt, akkor az a válaszuk, hogy felfelé hajtanak, és megpróbálják áttörni a felettük lévő lombkoronát, ami elzárja előlük a fényt.

Beltéri termesztés esetén lehet, hogy a fény túl távol van, vagy túl gyenge. Ez ugyanazt a reakciót váltja ki a kannabisznövényeiben. Ez a fajta megnyúlás, amelyet etioláció néven ismerünk, a vegetatív fázisban bármikor előfordulhat, de leginkább a csíranövény és a korai vegetatív szakaszban jelentkezik.

Elsőként meg kell vizsgálnia, hogy a lámpái nincsenek-e túl messze. Ha nem ez a helyzet, akkor lehet, hogy nem elég erősek, de elképzelhető az is, hogy nem jó fajta fényt adnak.

A fiatal növények a világos, kék fényt részesítik előnyben. Tegyük fel, hogy erős lámpákat használt, de a szín a vörös fény spektrumában volt - a fiatal növények akár ettől is megnyúlhatnak.

A lámpákat úgy helyezze el, hogy a lehető legközelebb legyenek a növényeihez anélkül, hogy megégetné őket. Ez biztosítja, hogy a lehető legtöbb fényhez jussanak hozzá - ezzel is csökkentve a megnyúlás valószínűségét.

3. Fűtés

A 29°C feletti hőmérséklet is okozhatja a növények megnyúlását. Ez azért történik, hogy növeljék a felületüket, ezáltal lehetővé téve a nagyobb kipárolgást (ebben az összefüggésbe hasonlítanak az izzadáshoz). A párologtatás során a növény sztómái kinyílnak, és a víz elpárolog belőlük, ami viszont új vizet húz fel a talajból. Ami a hőt illeti, a víz elpárolgása lehetővé teszi, hogy a növények egy kicsit lehűtsék magukat.

Tartson egy hőmérőt a termesztőhelyen, akkor elkerülheti ezt a problémát.

4. Egyéb környezeti stressz-faktorok

Más tényezők is vezethetnek a kannabisznövények megnyúláshoz, bár ezeket nehezebb lehet azonosítani.

Például, előfordulhat, hogy túl sok növényt próbál termeszteni olyan helyen, ahol nem férnek el. Ha egy növény úgy érzi, hogy nincs helye terjeszkedni, akkor drámai felfelé irányuló növekedéssel próbál kompenzálni. Ha az összes növény oldalirányba egymásba nőne, akkor elzárják a fényt, és párafelhalmozódást okoznak. Ha legközelebb az erdőben jár, nézze meg a fák lombkoronáját. Alig érintik egymást, és soha nem bonyolódnak össze egymással – minden fa elfoglalja a maga helyét. Ugyanez igaz a kannabisz növényekre is.

Egy másik ok az lehet, hogy nem voltak kitéve a levegő mozgásának. A természetben még jó idő esetén is hajlamos egy kicsit megmozdulni a levegő. És mindig lesznek szeles időszakok. Ez a légmozgás a növények szárát erősebbé teszi, ami segít nekik fenntartani magukat az érés során.

A teljesen csendes környezetben termesztett kannabisznövények sokkal nagyobb valószínűséggel omlanak össze, amikor megnyúlnak. Sőt, ha megkeményedik a száruk, akkor valójában felfelé sem törekszenek annyira

Stretching

Mikor nyúlnak meg a kannabisznövények?

A kannabisz leggyakrabban az éjszaka folyamán nyúlik meg. Lehetséges, hogy este lefekszik, majd másnap reggel felkel és sokkal nagyobbnak látja őket, mint amekkorára emlékszik.

Ez különösen igaz a korai virágzási szakaszban, amikor egy rövid ideig a kannabisznövények nagyon erőteljesen felfelé ívelnek. Ezt olykor „virágzási nyúlásnak” is nevezik, és nem jelez növekedési problémát. A korai virágzási szakaszban történő megnyúlás több rügyhelyet hoz létre, ami végső soron nagyobb terméshozamhoz vezet. Tehát a virágzási nyúlás nem rossz, sőt valójában kívánatos is.

Mennyire nyúlnak meg a kannabisznövények virágzás közben?

A virágzási szakaszban minden növény megnyúlik bizonyos mértékig, és nem kell aggódnia, még akkor sem, ha ez a nyúlás elég nagy mértékű. Vannak törzsek, amelyek magassága néhány napon belül megduplázódik. Amire fontos figyelni, az az, hogy a megnyúlás leáll-e.

Ha sok napig nyúlnak, vagy több, mint a magasságuk duplájára nőnek, akkor előfordulhat, hogy valamilyen környezeti problémát is meg kell oldania.

A kannabisz virágzási nyúlása általában körülbelül két hétig tart, és a függőleges növekedés utolsó időszakát jelzi, mielőtt a növény elkezd a rügytermelésre összpontosítani.

Tall Cannabis Plants

Tippek a kannabisz megnyúlásának megfékezésére

Most, hogy tudja, miért nyúlnak meg a növényei, felvázoljuk azokat a technikákat, amelyek segítségével csökkenthető a nyúlás. Akár helyet takarít meg ezzel a termesztőhelyiségben, akár csak azért teszi, hogy a növényei boldogok legyenek, a megnyúlás korlátozása számos előnnyel jár.

1. A törzs kiválasztása

Először is, bizonyos törzsek sokkal inkább hajlamosak a nyúlásra, mint mások. Ha kicsi a termőhelye, és inkább alacsonyan szeretné tartani a növény méretét, válasszon indica vagy indica-domináns hibridet. Ezek a fajták általában alacsonyan és bokrosan nőnek, sűrűbb és inkább oldalirányú növekedéssel.

Főleg a virágzási nyúlást tekintve ezek a törzsek nem fognak úgy kilőni, ahogy a nyurga sativák szoktak. Valamennyit nyúlni fognak; ezt nem lehet teljesen elkerülni. Valójában nem is szeretné, mert rügyeket veszítene!

2. Tartsa röviden a vegetatív szakaszt

Amikor a növények a virágzás korai szakaszában megnyúlnak, akkor ezt a meglévő méretük arányában teszik. Az egy méter magasan virágzó növény a megnyúlása után két méter magas is lehet, míg az 50cm-es növény csak egy méteresre, vagy gyakran alacsonyabbra nő.

Ezért, ha kontroll alatt kell tartania a megnyúlást, lerövidítheti a vegetatív szakaszt. Ez azt jelenti, hogy amikor virágzásra állítja át a növényeket, azok alacsonyabbak lesznek, mintha hosszabb ideig vegetáltak volna, és így az érett növény sem nő olyan magasra.

Ez a módszer nagyszerű azok számára, akik kis termőterülettel rendelkeznek, de elkerülhetetlenül csökkenti a növények végső méretét. Mint ilyen, jó választás azok számára, akiknek kicsi növényeik vannak, vagy különösen nagy növényeket szeretnének termeszteni, de nincs helyük számukra.

Alternatív megoldásként a növények nagyon korai, akár egy-két hét utáni átállítása is szóba jöhet - ez egy másik technika, SOG néven ismert (erről bővebben lentebb).

3. Átalakítási technikák

Bizonyos átalakítási technikák segíthetnek a növények növekedésének kordában tartásában. Ha ezeket megfelelően hajtják végre, akkor a teljes hozamnak is nőnie kell!

LST

Az alacsony stresszel járó átalakítási technika (LST) abból áll, hogy a fiatal növény szárát oldalra leköti zsinórral vagy dróttal. Ez azt eredményezi, hogy a növény vízszintesen nő tovább. A fő cél, amiért a termesztő ezt teszi, az, hogy növelje a lombkorona felületét és a növények teljes fényterhelését. A több fény nagyobb rügyeket és jobb terméshozamot jelent.

Ennek a módszernek azonban van egy másik előnye is - sokkal alacsonyabban tartja a növényeket, mintha természetesen hagyná növekedni, ami nagyon hasznos lehet a beltéri termesztők számára.

SOG

A SOG, vagy a zöld tenger, amint azt fentebb röviden említettük, egy olyan módszer, amelyben sok kisebb növényt nevelhet kis helyen. Ezt úgy érheti el, hogy a kannabisznövényeket a szokásosnál jóval korábban állítja át a virágzási időszakra. Emiatt a végső növények sokkal kisebbek lesznek. Bár az egyes növények kevesebb rügyet termelnek, a négyzetméterenkénti össztermés gyakran nagyobb lesz - ezt ezért csinálják.

De még egyszer - ez is egy nagyszerű mód, hogy kordában tartsa a magasságot.

ScrOG

A ScrOG hasonló a SOG-hoz, azzal a különbséggel, hogy a növényeket egy hálón vagy rácson keresztül fonják át, ezért a lombkorona kifelé nő, nem pedig felfelé. Ezenkívül a növényeket nem kell korán átállítani, mivel nagy növények is elhelyezhetők egy ScrOG-beállításban.

Amikor beállítja a háló magasságát a ScrOG segítségével, akkor a végső lombkorona magasságát is beállítja, így ez egy jó módszer annak eldöntésére, hogy a végső növény milyen magas legyen

Training Techniques

4. Adjon sok fényt a növényeknek

Talán a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a túlzott megnyúlást, ha elegendő fényt biztosítunk a növényeknek.

Manapság egyesek szerint a LED-ek a legjobb és legköltséghatékonyabb módja a kannabisz megvilágításának. Fontos azonban, hogy jó minőségű LED-lámpákat válasszunk, mivel nem mind rendelkezik a megfelelő frekvenciával a hatékony fűtermesztéshez.

Alternatív megoldásként használhat több old-school termesztőlámpát, például HID-t; ezek jól beváltak, és biztosan megfelelő mennyiségű és minőségű fényt biztosítanak a növényeknek.

Azt, hogy a lámpáknak milyen messze kell lenniük a növényektől, a watton és a fény típusán múlik – ez meglehetősen drámaian változhat. Íme néhány példa az adott wattnál ajánlott távolságra, de ezeket a számokat nem szabad szentírásnak tekinteni.

  • 150 watt: 20-30cm
  • 400 watt: 30-48cm
  • 1000 watt: 41-79cm

Ha kétségei vannak, olvassa el a használati utasításokat! A jó minőségű lámpák esetében jelzik, milyen messze kell akasztani őket a lombkoronától.

5. Tartsa egyensúlyban a levegőáramlást és a hőmérsékletet

Végül a hőmérséklet és a légáramlás szabályozása is segít megállítani a kannabisznövények nyúlását. Tartsa a hőmérsékletet 29°C alatt, és gondoskodjon a levegő mozgásáról. Ez segít megerősíteni a szárakat, és megakadályozza, hogy a lombkorona alatt felhalmozódjon a hő és a pára, ami szintén okozhatja a növények megnyúlását.

Airflow and temperature

Megakadályozhatja-e, hogy egy kannabisznövény megnyúljon?

Teljesen nem, de nem is szeretné!

A nyúlás sok esetben csak a növekedés természetes és kívánatos velejárója, amely több rügyhelyet eredményez.

Azokban az esetekben, amikor a környezeti stressz okozza a növények megnyúlását, azt megállíthatja. Ha megakadályozza, általában jobban fejlődő, egészségesebb és termékenyebb növényeket kap. Ennek ellenére egy kismértékű nyúlás nem kritikus! A beállítás nem mindig lesz tökéletes, és egy növény is nyúlhat, anélkül, hogy gondot okozna, ha ön gyorsan és megfelelően cselekszik.

A szabályozott növekedés egyenlő a nagy rügyekkel!

Végső soron minden a környezet szabályozásán és a kannabisz lehető legjobb kezelésén múlik. Ha ezek rendben vannak, nem csak minimálisra csökken a megnyúlás, de azok a feltételek is teljesülnek, amelyekben a növényei rendkívül termékeny vadállatokká nőhetnek, és a végén szörnyen jó termést adnak!

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37818 reviews