Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Max Sargent


Egy kannabiszültetvény hozamát megjósolni, még azelőtt mielőtt megérik, nem egyszerű teljesítmény. Valójában nem is lehet teljes pontossággal megtenni. Az azonban lehetséges, hogy figyelembe vesszük a beállításainkat, a választott növényeink genetikáját, hogy mennyi fényt és tápanyagot tudunk biztosítani, valamint a maximálisan rendelkezésre álló helyet – majd megsaccoljuk a várható termést.

Számos tényező befolyásolja, hogy növényenként mennyi fűhöz juthat, és ezek szabályozása lehetővé teszi a betakarítás nagyságának becslését és növelését!

Hol vannak a rügyhelyek egy kannabisznövényen?

A kannabisznövényeken kétféle rügyhely található. Az első a fő buga amely a növény legteteje körül alakul ki – ott ahová a karácsonyfára egy angyalt vagy egy csillagot teszünk. Ha egyszerűbb termesztési technikákat használunk, akkor valószínűleg ez a buga hozza a legnagyobb rügyfürtöt.

Ezen kívül az oldalágakon is képződnek rügyek, amelyek először azokon a pontokon bukkannak fel, ahol az ágak találkoznak a fő szárral. Amikor az elővirágzás megkezdődik, kis fehér bibéket fog látni ezeken a helyeken. Idővel a rügyek elkezdenek fejlődni, és feltöltik az ágakat.

Bizonyos technikákkal a rügyek mérete jelentősen növelhető. Például, a Topping vagy a ScrOG célja, hogy minden bimbóhely inkább a fő bugához hasonlítson. 

Mit jelent a kannabisznövény hozama?

A hozam az a végső rügymennyiség, amelyet a növény(ek)ről leszüretel. A kannabisziparban ezt főként grammban mérik.

Attól függően, hogy beltéren vagy szabadban termeszt, pontosan meg van határozva, hogyan lehet a legjobban mérni vagy megjósolni a hozamot. A szabadban a hozamot általában grammban mérik növényenként. Tehát látni fogja, hogy a tenyésztők úgy hirdetik a törzseket, hogy lesznek, amik mondjuk akár növényenként 300g-ot is teremnek. Beltéren azonban gyakran gramm per négyzetméterben (g/m²) mérnek. A növények hozama leggyakrabban 400 és 500g/m² közé esik.

Az utóbbi mérés a lombkorona minden négyzetméterét figyelembe veszi, amely fényt kap. Feltételezzük, hogy olyan technikát alkalmaznak, mint a SOG vagy a ScrOG, amely maximalizálja a rügyhelyekre jutó fényt. Ha nem használja ezeket a technikákat, a hozamok valószínűleg jelentősen alacsonyabbak lesznek, mint a vetőmagbankok által hirdetett felső mutatók.

¿Qué es la producción de una planta de marihuana?
¿Qué es la producción de una planta de marihuana?

Nedves vs száraz kannabisz hozam

Mielőtt túlzottan izgalomba jönne a hatalmas termés miatt, fontos különbséget tenni a nedves és a száraz termés között.

Amikor leszüreteli a rügyeket egy kannabisznövényről, az tele lesz vízzel, amely tömegének körülbelül 75-80%-át teszi ki. Tehát ha közvetlenül a betakarítás után behúz 100 grammot, előfordulhat, hogy érlelés után már csak 20–25 grammja lesz.

Egy egyszerű számítás a száraz termés becsléséhez, hogy miután megvan a nedves aratás súly azt megszorozza 0,25-tel. Ez megmondja, hogy mennyi a jelenlegi súlyának 25%-a.

Hogyan becsüljük meg a beltéri kannabisznövények hozamát

De mennyi füvet termel egy növény? Illetve beltéri termesztés esetén mennyit hoz egy négyzetméter lombkorona? Ezt nehéz megbecsülni, és soha nem is lehet több mint becslés. Ennek ellenére a terméshozamra gyakorolt néhány főbb hatás felmérésével némi képet kaphat arról, hogy várhatóan mennyi lesz a termés.

Az edény méretének hatása a hozamra

Az edény mérete befolyásolja a végső hozamot. Leegyszerűsítve: a nagyobb edény nagyobb potenciális termést jelent. Ennek ellenére ne a lehető legnagyobb cserepet vásárolja meg, mivel ezek jelentős kihívásokkal járnak, amiket ha nem kezel megfelelően, teljesen tönkretehetik a szüretet.

A megnövelt cserépméret több helyet jelent a gyökerek növekedéséhez, ami a talaj feletti növekedésre is pozitív hatással van. Egy növény csak akkora méretűre nő meg, amit a gyökérrendszerével el tud látni. Ha nem így lenne, nem lenne képes fenntartani magát, illetve nem tudná megfelelően felvenni a vizet és a tápanyagokat.

A nagyobb növényeknek több vízre, több tápanyagra és több fényre van szükségük. A sokkal több helyről nem is beszélve. Ráadásul, ha egy növény túllép egy bizonyos méretet, akkor a jó eredmények eléréséhez átalakítási technika alkalmazására lesz szükség. Ha nem szokott kannabiszt termeszteni, tanácsos kisebb méretben tartani növényeket, mert úgy kevesebb gondozást igényelnek. Ez egy másik ok arra, hogy a beltéri hozamot g/m²-ben mérjük. Lehet 4 hatalmas növénye vagy 16 kisebb növénye. Bár a hozamok végül hasonlóak lehetnek, a kisebb növények gyorsabban növekednek, és esetleg kevesebb gondozást igényelnek.

Az átlagos termesztők 11 literes edényt használnak; ez lehetővé teszi, hogy a növény 90cm-re nőjön – ez jó méret, különösen, ha beltérben termeszt.

Mindezek ellenére a méret nem feltétlenül jelzi a végső hozamot. Előfordulhat, hogy egy növény felmagasodik, de végül magas és szikár lesz, míg egy bokrosabb növény végül többet hoz.

Palántákhoz és fiatal vegetáló növényekhez Robosztus vegetáló növényekhez A végső edényméret küszöbértéke
10cm = 0,5L 25cm = 11L 46cm = 57L
13 - 15cm = 1L 30cm = 19L 61cm = 95L
18 - 20 cm = 4L 36cm = 26L  76cm = 114L
22cm = 7,5L 41cm = 19L

Hogyan befolyásolja a genetika a hozamot

A kannabisz minden törzse genetikailag képes egy bizonyos tartományon belüli terméshozamra. Vannak olyanok, amelyek 1500g/növény vagy még több termést adnak a szabadban! Más növények, akármilyen jól is bánik velük, lényegesen kevesebbet kínálnak a hozam tekintetében.

Tehát előtte végezzen kutatást a választott törzs(ek)ről, és ellenőrizze, hogy maximális hozamuk elegendő-e az Ön igényeinek kielégítésére. Ne feledje továbbá, hogy attól, hogy egy törzs hatalmas termést tud produkálni, még nem jelenti azt, hogy fog is – ahhoz megfelelően is kell kezelnie.

 • A hozam becslése a világítás és a teljesítmény alapján

A használt lámpák teljes teljesítménye alapján megbecsülhető a végső hozam. Ez azonban durva becslés, amely a világítás típusától függően eltérő. Például az azonos teljesítményű CFL, HPS és LED lámpák nem adnak ugyanannyi fényerőt a növényeknek. A LED-ek nagyon hatékonyak, így alacsonyabb teljesítmény mellett is jól teljesítenek.

A termesztőközösségen belül jellemzően az 1 gramm/watt-os felső határt alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy minden watt fényért, amit a növényeinek ad, remélheti, hogy 1 gramm füvet kap vissza. Tehát a növényenkénti átlagos terméshozam 600W-os fény mellett 600g lenne. Erre törekedni, főleg kezdőként nagyon optimista. Reálisabban célozzon, körülbelül 0,5 gramm/watt értéket, úgy közelebb lesz a valósághoz

Itt is az Ön beállítása számít. A fény intenzitása közvetlenül a középpont alatt a legnagyobb, és egyre csökken, ahogy közeledik a tartomány perifériájához. Tehát a rendelkezésre álló teljesítmény maximalizálása érdekében jobb, ha kevesebb növény fogyasztja intenzívebb fényt, és nem sok növény kornyadozik árnyékban.

CFL HPS
WATT 200W 100W
CABINET 60 x 60 x 160 60 x 60 x 160
GRAMS 80 - 150 gr 80 - 100 gr
HPS LED LED
250W 100W 400-600W
80 x 80 x 160 60 x 60 x 160 120 x 120 x 200
230 - 250 gr 100 - 150 gr 400 - 650 gr
 
 • A hozam becslése a rendelkezésre álló hely alapján

Ha több hely áll rendelkezésére, az nagyobb hozamok lehetőségét jelenti. Bár számos képlet használható a pontos hozam meghatározására a termőhely mérete alapján, az általános elv a következő: ha több helye van, több vagy nagyobb növény is elfér benne. Sőt, erősebb lámpákat is használhat, és nagyobb cserepekbe teheti a növényeit.

Ha nem tud elég nagy helyet megvilágítani vagy felfűteni növényei igényeinek kielégítésére, valószínűleg jobb eredményeket érhet el, ha csökkenti a művelet méretét, és inkább mindent megad a növényeinek, amire vágynak.

Hogyan becsüljük meg a kültéri növények hozamát

Szóval, mennyi füvet lehet kihozni egy növényből a szabadban?

Amikor a szabadban termesztünk, az egyes növények potenciális termése a törzstől függően rohamosan emelkedhet. Jó környezetben a növények hozzáférhetnek a nap hihetetlen erejéhez és a nagy termőhelyhez. Mindez nagyobb hozamot jelenthet.

 • A hozam becslése az edény mérete alapján

A szabadban az edények mérete akár 25 litertől is kezdődhet. Figyelembe véve, hogy ez több mint kétszerese az átlagos beltéri cserép térfogatának, nyilvánvaló, hogy egy növény mennyivel nagyobbra nőhet a szabadban.

De mint korábban már említettük, az edényméret önmagában nem jelent hatalmas hozamot. Csak megfelelő napfénnyel és tápanyagokkal tudja növénye kiaknázni a gigantikus cserépben rejlő lehetőségeket.

Az önvirágzó növények hozamának becslése

Az autovirágzók hozamának becslése kissé eltér a fotoperiódusosok hozamától. Összességében elmondható, hogy mivel kisebbek, az autovirágzók általában jobban teljesítenek beltéren, különösen SOG használata esetén, míg a fotoperiódusos növények termése exponenciálisan nőhet a szabadban, az önvirágzó törzsek esetében az ugrás közel sem olyan drámai.

Azonban, bár kisebb termést adnak, az autovirágzók gyorsabbak és általában könnyebben termeszthetők, mint a fotoperiódusos törzsek. Pontosabban, a fotoperiódusos növényekhez képest az idő körülbelül kétharmada alatt jutnak el a szüretig, így egy vegetációs időszakban több szüret is elérhető.

A szabadban a fotoperiódusos növények csak a nyár végén kezdenek virágozni. Bár a tavaszi és nyári napsütés hozzájárul a hatalmas terméshozamokhoz, de ezalatt az automatákkal három egymást követő alkalommal is szüretelhet, míg a fotoperiódusosokkal csak egyszer.

Az önvirágzó növények egyre stabilabbá válnak, minőségük tovább javul. Hamarosan eljöhet az idő, amikor épp annyi termést hoznak, mint a fotoperiódusos növények.

Cómo calcular la producción de las plantas autoflorecientes

Egyéb fontos szempontok, amelyek befolyásolják a kannabisz hozamát

Bár már megvitattuk a termés végső hozamát meghatározó fő tényezőket, sok olyan tényező játszik még szerepet, amelyek végül meghatározzák a betakarítás minőségét.

 • Genetika

Mint említettük, a genetika döntő szerepet játszik a növények terméshozamában. Szerencsére az RQS katalógusban egyszerűen kereshet konkrét genetikákat. Általánosságban elmondható, hogy a Sativa-domináns hibridek a legbőkezűbb növények, bár néhány Indica-domináns törzs is meglepheti, amely figyelmen kívül hagyja ezt a megállapítást.

Arra is van lehetőség, hogy csak a magas hozamú kannabiszmagokat keressük.

Jelenleg raktárunkban található négy legnagyobb hozamú törzs:

 • Green Gelato – Akár 700g/m² | 800g/növény
 • Amnesia Haze – Akár 650g/m² | 700g/növény
 • Shogun – 600g/m² | 750g/növény
 • Skunk XL – 650 g/m² | 675g/növény
 • Tápanyagok

A növényeket táplálni kell! Ha egy növény nem rendelkezik elegendő tápanyaggal, nem tud lenyűgöző rügyeket termelni. Azonban ne legyen túlbuzgó tápozási szokásaival. A túl sok műtrágya tápanyag-kizáródást okoz. Ekkor a talaj tápanyagszintje olyan magasra emelkedik, hogy megakadályozza a gyökerek táplálékfelvételét.

Az önvirágzó törzseknek általában kevesebb tápanyagra van szükségük, ezt tartsa szem előtt. Érdemes az útmutatóban megadottnál alacsonyabb adagokkal kezdeni, és megnézni, hogyan boldogulnak

Fertilizantes
 • Fény-hatékonyság

Az erősebb lámpák erőteljesebb növekedést és nagyobb rügyeket jelentenek – hacsak nem túl erősek, mert ebben az esetben a növények megégnek. Hasonlóképpen a felhőtlen égbolt és az erős napfény jobb termést biztosít, mint a bágyadt angol égbolt.

Beltérben a növények számának és cserépméretének arányosnak kell lennie a biztosítható fény mennyiségével. Szabadban az lenne ideális, ha egy dél-európai országban vagy Kaliforniában termesztene!

 • Időjárás, hőmérséklet és páratartalom

Nem a fénymennyiség az egyetlen környezeti tényező, amelyet figyelembe kell venni. A növények a meleget és a megfelelő páratartalmat is szeretik.

A sativak különösen kényesek, és a meleg, száraz környezet a kedvencük.

Ha északabbra termeszt, válasszon robusztusabb Indica-domináns hibrideket. Ugyanezen megfontolásból, ezek a törzsek valószínűleg korábban érnek, ami előnyös, minél északabban vagyunk. Nincs értelme olyan sativát termeszteni, amely 2kg rügyet hoz, ha október végén lehetne szüretelni, Ön pedig Svédországban él.

Beltéren az összes különféle tényezőt szabályozhatja. Ha van sátra és szellőzőrendszere, akkor mindent finomhangolhat. Ha csak egy szobája van, még akkor is sok lehetősége van a kontrollálásra, különösen a hőmérséklet felett.

Clima, temperatura y humedad
 • A vegetációs szakaszban töltött idő

A növekedés vegetatív szakasza határozza meg a növény végső méretét. Amint a kannabisz elkezd virágozni, az energia a felfelé és kifelé történő növekedésből a bimbók létrehozására irányul át. Tehát minél tovább vegetál egy növény, általában annál nagyobb lehet a végső hozama.

Az önvirágzó törzsekkel nem tudja szabályozni ennek a szakasznak a hosszát, de biztosíthatja, hogy minden vegetációs napjuk jól teljen. A fotóperiódusos növényeknél viszont Ön határozza meg, hogy beltéren mikor kezdjenek virágozni (amikor 12/12-es fényciklusra váltunk). Általában 2 hét és 2 hónap között vegetálnak.

A szabadban a növények csak akkor kezdenek virágozni, ha érzik az ősz közeledtét (mivel a rendelkezésre álló fény fogyni kezd). Tehát, hogy a legtöbbet hozhassa ki belőlük, a lehető legkorábban ültessen, mert úgy egész tavasszal és nyáron nőhetnek.

Entrenamiento
 • Átalakítás

Az átalakítási technikák jelentősen javíthatják a végső hozamot. Ezek többségét beltéren használják, bár a rácsok használatával történő átalakítás és az alacsony stresszel járó átalakítási technikák (LST) a kültéri hozam növelésére is használhatóak.

Beltérben az SOG, a ScrOG, a toppolás, a lombtalanítás és a nagy stresszt kiváltó átalakítások is mind életképes lehetőséget jelentenek. Bár ezek mindegyike más és más, az alapvető cél ugyanaz: a rügyek megvilágításának növelése. Az Ön képzettségi szintje, rendelkezésre álló helye, az, hogy mennyi ideje van és milyen növényt szeretne, meghatározza, hogy ezek közül a technikák közül melyiket választja.

Ne feledje, hogy a legtöbb termesztő kerüli az önvirágzó növények toppolását, mivel nem lesz elegendő idejük a felépülésre, mielőtt a virágzási fázisba lépnének.

 • Hidroponika

A hidroponikus rendszer akár 20%-kal is növelheti a hozamot. Ennek oka a hatékonyabb tápanyagfelvétel. Noha hatékony termesztési módszer, teljesen más kihívást jelent, és potenciálisan nagyon összetett felszerelést igényel, és egy kicsit több lehetősége adódik a hibázásra.

De ha van kedve, próbálja ki!

Hidroponía

A marihuána hozamának meghatározása: amit magával vihet

Soha nem fogja pontosan tudni, hogy mennyi füvet kaphat egy növénytől, amíg az ott nincs a kezében. De ha megérti a különböző tényezőket, sokkal pontosabb becslést készíthet arról, hogy valószínűleg mi fog történni.

Ha ön még kezdő, ne aggódjon túl sokat – ez mind tanulási tapasztalat, és a gyakorlással a tökéletesség is meglesz. Idővel, ahogy a szükséges készségek bebetonozódnak, kétségtelen, hogy elérheti álmai termését!

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37803 reviews