SOG & ScrOG - Kannabisz kezelési technikák a nagyobb termésért

AZ ELSŐ A NÖVÉNY EGÉSZSÉGE

Bármelyik kezelési technikát kombináljuk bármelyik termesztési módszerrel, az elsődleges szempont mindig az egészséges, életteli növény kell hogy legyen. A növény gondozásánál akkor beszélhetünk megfelelő gondoskodásról, ha a növekedés minden szakaszában erőteljes és egészséges növényeket láthatunk. Számos olyan termesztési technikát alkalmaznak, amely a növekedés és a betakarítás maximalizálása érdekében növeli a térkihasználás hatékonyságát. Azonban a technika nem segít, ha a növények nem elég erősek, életképesek ezek alkalmazásához.

Az egészséges növények termesztéséhez szükséges, hogy a környezet ideális legyen a kannabisz növekedéséhez. Ez magában foglalja az edény méretét, fény típusát és erősségét, a víz pH-ját, a felhasznált tápanyagokat és alkalmazásuk ütemezését, a hőmérsékletet és a páratartalmat. Miután mindegyik tényezőt figyelembe vette, a növényei egészségesek lesznek és kedvére dolgozhat velük. Számos számos alacsony stresszel járó (LST) kezelési technika áll rendelkezésre, a hozamok növelésére.

AZ ELSŐ A NÖVÉNY EGÉSZSÉGE

Az LST különösen előnyös, ha beltéren termeszt, ahol gyakran nem sok hely áll rendelkezésre. A mesterséges fény áthatoló képessége csekély, és a fényerősség a lombkorona távolságának négyzetével fordított arányban csökken. Az LST módszerek a fényforrás hatékony felhasználásával maximalizálják a négyzetméterenkénti hozamot.

Az alacsony stresszes tréningnek két népszerű hozamnövelő változata a zöld tenger (SOG), és a zöld rács (ScrOG). Mindkét technika nagyon sikeresen használható a négyzetméterenkénti hozam maximalizálására. Lehet, hogy az autokorrekt kevésbé szereti őket, de a kannabisz növények szeretik a SOG-ot és a ScrOG-ot.

SOG

A zöld tenger (Sea of Green) egy olyan kannabisz kezelési technika, amely sok kisméretű növényt hasznosít kis edényekben a tér minden egyes négyzetméterét kihasználva. Ennek a termesztési módszernek az az előnye, hogy a növények kevesebb időt töltenek a vegetációs időszakban, a rügyek száma viszont a lehető legtöbb az adott térfogatra számítva. A SOG alkalmazásával a rügyek hamarabb készen állnak, ami akár extra betakarítást is jelenthet egy éven belül.

SCROG

A zöld rács (SCReen Of Green) olyan növénykezelési módszer, amelynek ugyanaz a célja, mint a SOG -nak - a lehető legnagyobb mértékben növelni a négyzetméterenkénti hozamot a termesztési idő során. Nagyobb edényeket használnak a nagyobb növények nagyobb gyökeinek befogadására. Számos virág jelenik meg a hajlításnak köszönhetően, vízszintes irányba terjeszkedve. A fény, mint egy zöld képernyőn oszlik el, és akár kevesebb növény - amely bőségesen el van látva egyforma méretű virágokkal - is kitölti az egész termesztő teret.

SOG SCROG

SCROG vagy SOG?

SOG: A kevés mellékággal rendelkező növényeket arra ösztönzik, hogy egyetlen domináns buga növekedjen. A növények nem igényelnek kezelést, és a rendszeres, általános gondoskodás mellett kevés odafigyeléssel is beérik. A nagyobb növényeknél kevesebb időt szükséges hetente a kezeléssel tölteni - mégis hasonló eredményekre számíthatunk.

ScrOG: Ez magában foglalja a nagyméretű nyílásokkal ellátott hálót, amelyen keresztül táplálhatjuk a kannabisz leveleket és ágakat. Ezt sima kerítéshálóból vagy műanyag rácsból is el lehet készíteni, esetleg keretre rögzített drótból vagy zsinórból készülhet. A rács célja, hogy az új hajtásokat folyamatosan egy sima felület alá hajtsuk. Ezzel a vélhetően fejletlen oldalágak - amelyek valószínűleg alig fejlett rügyeket neveltek volna - egészségesekké válnak, erős ágakká, amelyek sok fényhez jutnak és sűrű virágokat hoznak.

HATÉKONY HELYKIHASZNÁLÁS

A SOG és a ScrOG ideálisak a térbeli korlátokkal rendelkező termelők számára, mivel ehhez a módszerhez minimális magasság szükséges, és minden négyzetcentiméternyi alapterület hatékonyan használható. Nincs szükség akkora térre, mint egy nem kezelt növény számára, hogy ugyanolyan nagy hozamot érjen el. A SOG nagy egyedi rügyeket állít elő, amelyek nem tartalmaznak hibás virágokat a fény hiánya miatt.

Jellemzően a SOG technika ösztönzi az apikális dominanciát (Az oldalrügyek növekedésének gátlása a növényekben, melyet a növekedő csúcsrügy jelenléte okoz) a fővirágcsoport megerősítésére és bővítésére. A ScrOG módszernek viszont gátolja az apikális dominanciát, hogy sok hasonló méretű virágfürt kialakulását segítse elő.

HATÉKONY HELYKIHASZNÁLÁS

FAJTAVÁLASZTÁS

A fajta kiválasztása is szerepet játszik a tér hatékony felhasználásában.

SOG: Általában olyan fajtákat használnak erre a módszerre, amelyek alapból egy domináns központi buga fejlesztésére törekszenek, minimális oldalági elágazással. Az indika és az indika-domináns hibridekre jellemző ez a tulajdonság. Ha a növények elérnek egy bizonyos magasságot - általában 20-30 cm magasak - indul a 12-12 a virágzási ciklushoz. A növény rügyei szinte teljes egészében egyetlen bugává állnak össze, ahol az oldalirányú ágak is részei lesznek ennek. Egyesek az egész termesztést 12-12-vel kezdik, így csak egészen kis növények fejlődnek ki.

ScrOG: Azokhoz a fajtákhoz, amelyek alapból több helyen rügyeznek, jól alkalmazható ez a technika. Sativák vagy sativa-domináns törzsek, amelyeknél a sok elágazás jellemző a felépítésükre. Ezek a normál magasságú és elágazó fajták, amelyeknek alsó rügyei nem fejlődnének ki teljesen, ha nem kezelnénk őket. Ha viszont minden rügynek biztosítjuk a megvilágítást, azzal erőteljesebb rügynövekedésre ösztönözzük. Nem feltétlenül csak a sativák termesztéséhez szükséges, hiszen az indica fajták is ugyanúgy reagálnak.

FIGYELJÜNK AZ EDÉNYRE

SOG: Vegyük figyelembe, hogy a növénysűrűség 9–12 növény/m², és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az edényekben elegendő hely kell a gyökereknek az egészséges fejlődés, valamint a stabilitás érdekében, a borulás megakadályozására. Ez az elrendezés 20 és 30 cm közötti átmérőjű cserepek használatát teszi lehetővé. Bizonyára akadna hely valamivel nagyobb edények számára is, de szükség van egy kis szabad területre, hogy hozzáférjünk a növényekhez amikor kezeljük őket.

ScrOG: Az edény méretét az határozza meg, hogy hány növényt fogunk termeszteni egy bizonyos időkereten belül. Egy 20l-es edényben egyetlen növény is alkalmas egy teljes négyzetméter kitöltésére. Hasonlóképpen, 4 növény is növekedhet egy 10l-es edényben, hogy ugyanazt a helyet rövidebb idő alatt töltsük be, így akár 4 fajtát is termeszthetünk egyszerre. Nincs olyan szigorú szabály, hogy hány m² kell egy ScrOG növényre - ez valóban a céloktól és türelemtől függ.

FIGYELJÜNK AZ EDÉNYRE

TOPPING & TRIMMING

SOG: Az erőteljesebb vagy elágazó fajtáknál, mint a sativák és a sativa-domináns hibridek, amelyeknek oldalirányú elágazása túlságosan sok helyet foglalhat el, az alsó ágaik eltávolítása vastagabb, fejlettebb főbimbót eredményez, és elősegíti a fény eljutását a növény minden részéhez. Ráadásul elősegíti a levegő egészséges keringését a teljes növény körül és a növény csúcsánál is.

ScrOG: A növények felső hajtásait már a korai szakaszban eltávolítják, hogy elősegítsék az oldalhajtások növekedését, hogy azok a teljes rácsot kitöltsék. A növekedést csak a rács fölött kell ösztönözni, ezért a növény rács alatti részét trimmelik, mivel minimális fényt kap. Ilyen módon a rács alatt olyan telítettség alakul ki, amely biztosítja, hogy a légáramlás elérje az egész növényt és a termesztő közeg felületét is.

A növény egészsége szempontjából mindkét esetben fontos szerepet kap a levél felületéről és a termesztőközegből történő párolgás is.

ÉS A VÉGÉRE MINDEN JÓ

Mindkét alacsony stressz tréning módszer nagyon sikeresnek bizonyult az otthoni és kereskedelmi kannabisztermelők számára is. Mindegyiküknek megvan a maga előnye, és a mindkét esetben a lehető legjobban használhatja a rendelkezésre álló termesztő teret. Ha mindkét technikával kísérletezik, akkor a tapasztalatai segítségével eldöntheti, hogy melyik felel meg legjobban az Ön stílusának.

Royal Queen Seeds Genetics

A Royal Queen Seeds olyan cannabis variánsokat fejleszt és árusít, amelyek európa legjobbjai közé tartoznak. Lehetővé tesszük, hogy világszerte hozzáférjenek a hobbikertészek a legjobb minőségű cannabis variánsokhoz.

Buy at RQS

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.