SOG & ScrOG - Kannabisz kezelési technikák a nagyobb termésért

A zöld tenger (Sea of Green) egy olyan kannabisz kezelési technika

AZ ELSŐ A NÖVÉNY EGÉSZSÉGE

Bármelyik kezelési technikát kombináljuk bármelyik termesztési módszerrel, az elsődleges szempont mindig az egészséges, életteli növény kell hogy legyen. A növény gondozásánál akkor beszélhetünk megfelelő gondoskodásról, ha a növekedés minden szakaszában erőteljes és egészséges növényeket láthatunk. Számos olyan termesztési technikát alkalmaznak, amely a növekedés és a betakarítás maximalizálása érdekében növeli a térkihasználás hatékonyságát. Azonban a technika nem segít, ha a növények nem elég erősek, életképesek ezek alkalmazásához.

Az egészséges növények termesztéséhez szükséges, hogy a környezet ideális legyen a kannabisz növekedéséhez. Ez magában foglalja az edény méretét, fény típusát és erősségét, a víz pH-ját, a felhasznált tápanyagokat és alkalmazásuk ütemezését, a hőmérsékletet és a páratartalmat. Miután mindegyik tényezőt figyelembe vette, a növényei egészségesek lesznek és kedvére dolgozhat velük. Számos számos alacsony stresszel járó (LST) kezelési technika áll rendelkezésre, a hozamok növelésére.

Az LST különösen előnyös, ha beltéren termeszt, ahol gyakran nem sok hely áll rendelkezésre. A mesterséges fény áthatoló képessége csekély, és a fényerősség a lombkorona távolságának négyzetével fordított arányban csökken. Az LST módszerek a fényforrás hatékony felhasználásával maximalizálják a négyzetméterenkénti hozamot.

Az alacsony stresszes tréningnek két népszerű hozamnövelő változata a zöld tenger (SOG), és a zöld rács (ScrOG). Mindkét technika nagyon sikeresen használható a négyzetméterenkénti hozam maximalizálására. Lehet, hogy az autokorrekt kevésbé szereti őket, de a kannabisz növények szeretik a SOG-ot és a ScrOG-ot.

SOG

A zöld tenger (Sea of Green) egy olyan kannabisz kezelési technika, amely sok kisméretű növényt hasznosít kis edényekben a tér minden egyes négyzetméterét kihasználva. Ennek a termesztési módszernek az az előnye, hogy a növények kevesebb időt töltenek a vegetációs időszakban, a rügyek száma viszont a lehető legtöbb az adott térfogatra számítva. A SOG alkalmazásával a rügyek hamarabb készen állnak, ami akár extra betakarítást is jelenthet egy éven belül.

SCROG

A zöld rács (SCReen Of Green) olyan növénykezelési módszer, amelynek ugyanaz a célja, mint a SOG -nak - a lehető legnagyobb mértékben növelni a négyzetméterenkénti hozamot a termesztési idő során. Nagyobb edényeket használnak a nagyobb növények nagyobb gyökeinek befogadására. Számos virág jelenik meg a hajlításnak köszönhetően, vízszintes irányba terjeszkedve. A fény, mint egy zöld képernyőn oszlik el, és akár kevesebb növény - amely bőségesen el van látva egyforma méretű virágokkal - is kitölti az egész termesztő teret.

SOG SCROG

SCROG vagy SOG?

SOG: A kevés mellékággal rendelkező növényeket arra ösztönzik, hogy egyetlen domináns buga növekedjen. A növények nem igényelnek kezelést, és a rendszeres, általános gondoskodás mellett kevés odafigyeléssel is beérik. A nagyobb növényeknél kevesebb időt szükséges hetente a kezeléssel tölteni - mégis hasonló eredményekre számíthatunk.

ScrOG: Ez magában foglalja a nagyméretű nyílásokkal ellátott hálót, amelyen keresztül táplálhatjuk a kannabisz leveleket és ágakat. Ezt sima kerítéshálóból vagy műanyag rácsból is el lehet készíteni, esetleg keretre rögzített drótból vagy zsinórból készülhet. A rács célja, hogy az új hajtásokat folyamatosan egy sima felület alá hajtsuk. Ezzel a vélhetően fejletlen oldalágak - amelyek valószínűleg alig fejlett rügyeket neveltek volna - egészségesekké válnak, erős ágakká, amelyek sok fényhez jutnak és sűrű virágokat hoznak.

HATÉKONY HELYKIHASZNÁLÁS

A SOG és a ScrOG ideálisak a térbeli korlátokkal rendelkező termelők számára, mivel ehhez a módszerhez minimális magasság szükséges, és minden négyzetcentiméternyi alapterület hatékonyan használható. Nincs szükség akkora térre, mint egy nem kezelt növény számára, hogy ugyanolyan nagy hozamot érjen el. A SOG nagy egyedi rügyeket állít elő, amelyek nem tartalmaznak hibás virágokat a fény hiánya miatt.

Jellemzően a SOG technika ösztönzi az apikális dominanciát (Az oldalrügyek növekedésének gátlása a növényekben, melyet a növekedő csúcsrügy jelenléte okoz) a fővirágcsoport megerősítésére és bővítésére. A ScrOG módszernek viszont gátolja az apikális dominanciát, hogy sok hasonló méretű virágfürt kialakulását segítse elő.

HATÉKONY HELYKIHASZNÁLÁS

FAJTAVÁLASZTÁS

A fajta kiválasztása is szerepet játszik a tér hatékony felhasználásában.

SOG: Általában olyan fajtákat használnak erre a módszerre, amelyek alapból egy domináns központi buga fejlesztésére törekszenek, minimális oldalági elágazással. Az indika és az indika-domináns hibridekre jellemző ez a tulajdonság. Ha a növények elérnek egy bizonyos magasságot - általában 20-30 cm magasak - indul a 12-12 a virágzási ciklushoz. A növény rügyei szinte teljes egészében egyetlen bugává állnak össze, ahol az oldalirányú ágak is részei lesznek ennek. Egyesek az egész termesztést 12-12-vel kezdik, így csak egészen kis növények fejlődnek ki.

ScrOG: Azokhoz a fajtákhoz, amelyek alapból több helyen rügyeznek, jól alkalmazható ez a technika. Sativák vagy sativa-domináns törzsek, amelyeknél a sok elágazás jellemző a felépítésükre. Ezek a normál magasságú és elágazó fajták, amelyeknek alsó rügyei nem fejlődnének ki teljesen, ha nem kezelnénk őket. Ha viszont minden rügynek biztosítjuk a megvilágítást, azzal erőteljesebb rügynövekedésre ösztönözzük. Nem feltétlenül csak a sativák termesztéséhez szükséges, hiszen az indica fajták is ugyanúgy reagálnak.

AZ ÜLTETŐEDÉNY KIVÁLASZTÁSA

A megfelelő cserepek használata a SOG vagy a ScrOG technika alkalmazása esetén rendkívül fontos a növények egészsége és a lehető legjobb hozam biztosítása érdekében. Általános szabály: soha ne akarjon 3-4 literesnél kisebb edényben termeszteni. Olvasson tovább a részletekért, hogy milyen edényeket kell használni a SOG és a SCROG alkalmazása esetén.

SOG: Ne felejtse el, ha a SOG technikát választja, akkor 9–12 növénnyel kell számolni m²-enként. A legjobb eredmény elérése érdekében meg kell győződnie arról, hogy ezeknek a növényeknek elegendő talaj áll rendelkezésre az egészséges gyökérrendszer kialakításához, ami megakadályozza, hogy a növény kiforduljon a cserépből, amikor megnő.

Ha 9–12 növényt termeszt egy négyzetméteren, akkor ez 20–30cm átmérőjű edények használatára korlátozza a lehetőségeit, amelyek általában 7–11 liter kapacitással rendelkeznek. Az ilyen méretű edények használata rendben van, de ne feledje, hogy csak körülbelül nyolc hétig képes növeszteni a klónjait anélkül, hogy a gyökerek túlnőnék magukat és a helyhiány miatt stresszessé válnának. Ha azt akarja, hogy a növények hosszabb ideig növekedjenek, akkor nagyobb edényekbe kell befektetnie.

Egyes termelők négyzetméterenként 25 növényt termesztenek a SOG segítségével. Ezzel együtt lerövidítik azt az időt, ameddig növényeik a vegetációs fázisban lesznek, azaz hamarabb eljön az aratás ideje. Egy ilyen nagy növénysűrűséghez azonban kisebb, kb. 5 literes edényeket kell használni.

SCROG: A ScrOG módszerrel történő termesztés valamivel nagyobb rugalmasságot biztosít a termeszthető növények száma szempontjából. Ha négyzetméterenként csak egyetlen növényt szeretne termeszteni, akkor legalább 20 literes edényt kell használnia. Ha csökkenteni szeretné a betakarításhoz szükséges időt, akkor négy növényt termeszthet négyzetméterenként, és minden növényt 10 literes cserépbe kell ültetnie.

A ScrOG használatával valóban nincs egyértelmű szabály, hogy hány növényt lehet termeszteni m²-enként. Ez valóban csak az Ön céljaitól, költségvetésétől és attól függ, hogy mennyi időt hajlandó szentelni az egyes betakarításokig. Ne feledje: függetlenül attól, hogy milyen termesztési technikát használ, a növényeknek mindig a lehető legnagyobb teret kell biztosítani a növekedéshez.

FIGYELJÜNK AZ EDÉNYRE

TOPPING & TRIMMING

SOG: Az erőteljesebb vagy elágazó fajtáknál, mint a sativák és a sativa-domináns hibridek, amelyeknek oldalirányú elágazása túlságosan sok helyet foglalhat el, az alsó ágaik eltávolítása vastagabb, fejlettebb főbimbót eredményez, és elősegíti a fény eljutását a növény minden részéhez. Ráadásul elősegíti a levegő egészséges keringését a teljes növény körül és a növény csúcsánál is.

ScrOG: A növények felső hajtásait már a korai szakaszban eltávolítják, hogy elősegítsék az oldalhajtások növekedését, hogy azok a teljes rácsot kitöltsék. A növekedést csak a rács fölött kell ösztönözni, ezért a növény rács alatti részét trimmelik, mivel minimális fényt kap. Ilyen módon a rács alatt olyan telítettség alakul ki, amely biztosítja, hogy a légáramlás elérje az egész növényt és a termesztő közeg felületét is.

A növény egészsége szempontjából mindkét esetben fontos szerepet kap a levél felületéről és a termesztőközegből történő párolgás is.

ÉS A VÉGÉRE MINDEN JÓ

Mindkét alacsony stressz tréning módszer nagyon sikeresnek bizonyult az otthoni és kereskedelmi kannabisztermelők számára is. Mindegyiküknek megvan a maga előnye, és a mindkét esetben a lehető legjobban használhatja a rendelkezésre álló termesztő teret. Ha mindkét technikával kísérletezik, akkor a tapasztalatai segítségével eldöntheti, hogy melyik felel meg legjobban az Ön stílusának.

Royal Queen Seeds Genetics

A Royal Queen Seeds olyan cannabis variánsokat fejleszt és árusít, amelyek európa legjobbjai közé tartoznak. Lehetővé tesszük, hogy világszerte hozzáférjenek a hobbikertészek a legjobb minőségű cannabis variánsokhoz.

Buy at RQS

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.