A kannabisz virágzási periódusa

PART 1 / INTRO

Haladunk a folyamat vége felé, és a cél szinte már a látóhatáron lebeg, ilyenkor tényleg csak egy pár hónap van hátra a virágzásból, aztán a szekrényünk mélyéből vehetjük is elő a metszőollónkat.

Viszont annak érdekében, hogy a lehető legjobb hatást érjük el, minden egyes növénynél arra kell "finomhangolnunk" az összes, lehetséges tényezőt, hogy azok, egymással összhangban legyenek. Sokszor végül tényleg a legkisebb módosítás lesz az, ami a legnagyszerűbb eredményre vezet majd. Ebben a cikkben, egyesével, és sorjában veszem majd górcső alá az összes fontos faktort, mint ahogy azt is, hogy miként tudod gyorsan orvosolni a felmerülő tápanyag-elégtelenségeket.

A virágzás akkor jó, és veszi igazán kezdetét, amikor pár hét elteltével a kis, fehér szőrök elkezdenek majd a növény különböző részeiből burjánzani. A bugák kialakulása most már lassan, de biztosan, és jó úton halad. Mint már említettem, fontos, hogy ne felejtsd el a hím ivarú növényeket a nőitől elválasztani. A fejlődő hímek hamarosan kis bogyókat fognak növeszteni, hogy aztán, kb. 3 hét múlva, készek legyenek kirobbanni, és mindent teleszórjanak pollennnel a közvetlen környezetükben, hogy ezzel tudják megtermékenyíteni a "szőrös" nőstényeket is. A virágzási időszak első három hete,  tulajdonképpen inkább egyfajta növekedési fázis.

Miután a növényeket virágzásra sarkalltuk azzal, hogy tizenkét óra fényt, és 12 óra sötétséget állítottunk be nekik, azok egyből, rohamosan elkezdenek majd virágozni; eztán már tényleg, igazán hamar duplájára, vagy akár háromszorosára is megnőhetnek. Ha ez az első termesztésed, az egy kifejezetten rendkívüli látvány lesz számodra, mikor megfigyelheted, ahogyan a kis, fiatal bokrocska, hirtelen sokkal vagányabbra, és hatalmasabbra vált, telis-tele bugákkal, amik egyre jobban csak dagadnak, és a THC- gazdag kristályok is, egyre csak torlódnak majd, egymás hegyén-hátán. A növény különleges szaga is egyre inkább érezhetővé válik, ami téged is egyre nagyobb várakozással tölt majd el, hogy levagdoshass néhány bugát végre, és élvezhesd a friss szüret első jointját.

Második rész - A növekedési, és virágzási tápanyagok

Easy Boost Organic Nutrition

A virágzási periódus alatt már, az ehhez szükséges, virágzáshoz való tápanyagra kell váltanunk, így a megmaradt, növekedési tápanyag-oldatot félre is tehetjük, a következő alkalomra, bármennyit is igényeltünk belőle ez idáig.

Amennyiben tartalmas, és termékeny földet használtál, akkor könnyedén, akár jó pár hétig is megleszel anélkül, hogy bármiféle plusz, folyékony adalékhoz kéne nyúlnod. Természetesen az előnövekedési fázisnak nem kell túl hosszúnak lennie, máskülönben kénytelen leszel növekedési tápanyagokat is használni. Az ilyen felálláshoz mi kizárólag Plagron tápanyagokat használtunk; néhány márkánál egy termékben megtalálható az összes tápanyag a  növekedési, és a virágzási időszakhoz, míg mások, külön növekedési, és külön virágzási tápanyagokat készítenek. Sok termesztő még a virágzási stádium első, vagy akár második heteiben is növekedési tápanyagokat adnak a növényeiknek, mivel ez, egyfajta átmeneti állapot, amikor a növények még mindig nagyon kívánják nitrogént, valamint más építőelemeket, a gyors fejlődésük érdekében.

Ezáltal a növények, ugyanakkor egy kissé nagyobbra is megnőnek majd, mivel ha csak a virágzási keveréket kapják, az csak arra készteti őket, hogy a figyelmüket, és készleteiket inkább a virágok fejlesztésére fordítsák, mint inkább méretük növelésére. Ilyen módon viszont, úgy tudod adagolni a tápanyagokat, hogy azokkal egy kicsit a növény végleges méretével is játszani tudj. Ha viszont a növény mérete már elég nagy, és inkább szeretnéd, hogy kisebbek, és tömörek legyenek, mivel az erre a célra berendezett hely elég korlátolt számukra, akkor csak szimplán adj nekik egyből a virágzási tápanyagokból. Ha viszont a növényeid még nem elég nagyok, és ez idáig még nem sikerült megtölteniük az adott területet úgy, hogy az optimális legyen számodra, és szeretnéd, hogy amennyire csak lehetséges, még mindig növekedni tudjanak, akkor folytasd csak nyugodtan a növekedési tápanyag adagolását, ezzel is stimulálva őket.

Nyilván ezek a különbségek nem olyan számottevőek, de minden kicsi számít, és egy pár centiméterrel több, vagy kevesebb, mindenképp befolyásolja a végeredményt. Körülbelül 3 hét virágzás után azt fogod tapasztalni, hogy a növények elérték a végső méretüket. A növények ezek után méretüket és kerületüket tekintve már nem fognak változni, hanem csak a bugák termelésébe fektetnek igazán energiát. Ez a pillanat lehet a legjobb arra, hogy adjunk nekik a virágzási tápanyagból, mivel a növényeknek ekkor van a legnagyobb szükségük a foszforra, és a kalciumra. Ezek a legfontosabb építőkövei a megfelelő virágképzésnek.

Tehát ez azt jelenti, hogy jó ötlet lehet előkészíteni egy üveg PK 13-14-et. A PK 13-14 (én a Plagron-féle, PK Plus-t használtam) egy különálló, virágzásserkentő oldat, amit ilyenkor, egy normál virágzás során tudsz majd a tápanyag-forrásnak felhasználni. Ahogy ezt már a nevéből is leszűrhetted, ez a készítmény egy extra adag foszfort, és kalciumot tartalmaz, amire a növényednek a leginkább szüksége van ahhoz, hogy végül nagy, és kövér virágokkal ajándékozzon meg. Két módja van a PK 13-14 adagolására. Kezdheted az első héten egy kisebb dózissal, hogy aztán lassan építsd fel az adagokat, minden héten egy kicsivel többet. Tehát kezdj mondjuk 0,25 ml/liter-rel az első héten, és a harmadik hétre meg, már próbálj kb. 0,75 ml/litert adagolni nekik.

De azt, hogy mennyit érdemes adnod nekik, általában az üveg oldalán is jelölni szokták. A második módszer pedig az, hogy megvárod a virágzás negyedik hetének kezdetét, ugyanis ez az a pillanat, amikor a a bugák termelése a leginkább beindul majd, és akkor egyből adhatsz nekik 1,5 ml/liter, amit aztán, egészen a virágzás végéig folyamatosan megtehetsz. Röviden, a PK 13-14 használata sokkal keményebb és tömörebb gubákat eredményez, mivel a a növényedet a szükséges építőanyagok bőségével látod majd el.

De azt se feledd el, hogy ebben a stádiumban, a növények igényeire kell majd szabnod a tápanyagok adagolását. Mostanra már egész más tápanyag igényei fejlődtek ki, mivel az erőteljes fejlődéshez, rengeteg táplálásra volt szüksége, az ezt megelőző három hétben. Hogy ha továbbra is ugyanannyi tápanyagot adsz nekik, mint amit ezelőtt tettél, akkor annak a kockázatát is vállalod, hogy rövid idő alatt,  túlzottan sok tápanyagot juttatsz majd be. Ha az első hetekben, minden egyes nap tápanyagoztad őket, akkor talán jobb, hogy ha most már csak minden második nap teszed ezt. Erre mindenképp érdemes odafigyelni.

Minden egyes növény a maga külön módján virágzik, így néhány fajta például, a virágzás harmadik és ötödik heteiben, nagyon intenzíven megnövesztheti a virágok méretét, még más kender félék az igazi súlykülönbséget, grammokban mérve, a virágzás utolsó heteiben vehetik fel. Ez azt is jelenti, hogy érdemes rendkívül odafigyelned növényeidre (és megfogadnod, amit sugallnak), hogy tudd, egyes pillanatokban, mik lesznek majd azok tápanyag igényei. Ezt csak azért is mondom, mert bár sok kezdő termesztőnek eleinte minden a tervek szerint halad, de aztán az alatt, a néhány hét alatt, amikor is a növény igényei már megváltoztak, de a kertész még mindig a régi, megszokott eljárást használja, az bizony abban végződik, hogy szüret idején, csak egy minimális mennyiséget kap majd eredményül.

Harmadik rész - A levelek táplálása

Hajlító Ágak Kannabisz Növények

A növények már lelkesen virágzanak és mi Algal Bloom-mal tápláljuk őket. Minden héten lefújjuk őket egy Phytamin Leaf Feed nevű, virágzás serkentő spray-vel, valamint a Plagron féle, Repro Forte-t is alkalmazzuk rajtuk, ami azt a célt szolgálja, hogy több cukor jusson a virágokba, a levelekből elvonva azt.

Minden második héten enzimeket is kapnak. Ezek az enzimek megtisztítják a közeget azzal, hogy eltávolítják az elhalt gyökérszálakat, és csökkentik a felhalmozott sók mennyiségét, amik a tápanyagok bejuttatásával kerültek oda.

Magról nevelt növényeknél nagyobb az esély rá, hogy előbb nőnek magasra, mint a klónok. Tehát ezek, mostanra már, jóval nagyobbak lehetnek, és emiatt én erősen ajánlom, hogy ha csak limitált helyed van számukra, akkor inkább csippents le a növények tetejéből, vagy hajlítsd meg azokat. Úgy tudod a növényeket a legcélszerűbben meghajlítani, hogy a csúcshajtást lefelé húzod, és egy madzaggal úgy rögzíted, hogy egy éppen hogy feszüljön. Ezzel ugyanazt a hatást éred el mintha “toppingolnád” őket (lecsípnéd a növény főhajtását), de azzal az előnnyel, hogy a csúcson lévő bugát így meg tudod tartani.

Az alacsonyabban lévő oldalhajtások jobban fognak fejlődni, és a növény több virágzatot fog termelni, egy sokkal szélesebb átmérővel. Olyan termőterületeknél, amik alacsonyabbak mint másfél méter, a növényeket elég korán kell toppingolni, esetleg meg is hajlíthatjuk őket, vagy pedig egy sokkal rövidebb növekedési periódust is biztosíthatunk nekik. Jobb a kicsit kevesebb, mint a túl sok tápanyag, de ha mégis olyan elégtelenség lépne fel, amit a virágzási tápanyag adagolásának újrakezdésével nem tudsz orvosolni, akkor a leggyorsabb módja ennek a problémának a megoldására lehet, hogy épp valamilyen levél serkentő lesz majd.

Csak elkészíted az általában használt tápanyag-keverékedet, ahogy mindig is teszed, de aztán azt, egy spray-vel fújod a növényeidre. A növények a leveleiken keresztül is képesek a tápanyag bevitelére, és ennek az is az előnye, hogy így a közeg pH szintje viszont nem fog változni. A növényeket spray-vel lefújni akkor érdemes, még mielőtt a lámpákat lekapcsolnád, vagy pedig éppen azelőtt, hogy felkapcsolnád őket. A nagyobb hiányosságok esetén, egyik leginkább felmerülő probléma lehet, amit ilyenkor valahogy meg kell majd oldanunk, hogy ahhoz, hogy a növényeknek tápanyag utánpótlást tudjunk adni (a közegen keresztül) meg kell várnunk, amíg a növények újra szomjasak lesznek. Nincs sok értelme minden nap tápanyag-kivonatot adni nekik, hogyha a növények, abból egyszerűen nem tudják majd felvenni maguknak belőle, amire szükségük van. Így viszont arra kényszerülsz, hogy várj egy kicsit, ami bizonyára több is, mint amennyit szeretnél, mielőtt a hiányosságokat rendesen orvosolni tudnád.

RELATED STORY
Foliar Feeding

Az öntözéssel, és a levél-tápanyagok adagolásának keverésével, a növény, a levelein keresztül egyből megkapja majd mindazt, amire szüksége van. Általában már a következő nap tapasztalható valamilyen szintű  fejlődés. Például, azt figyelheted majd meg, hogy a kis, sárga pöttyök, amik a leveleken kialakultak, kezdik ismét visszanyerni eredeti színüket. Ha folytatod a tápanyagos öntözést, plusz a levél-tápanyagok adagolását, a növények hamarosan ismét a zöld pompás színében fognak neked tündökölni. A levelek táplálásának egy másik előnye az az, hogy így biztonságosan is tudsz majd kísérletezni, hogy végül megfejthesd, vajon milyen hiányosság lépett fel a növényeknél. Rengeteg kertésznek akadnak súlyos kétségei afelől, hogy most akkor alultáplálással, vagy inkább túltáplálással állnak szemben.

A levelek szimpla, tápanyagos oldattal való permetezésével igen hamar megmutatkozik, hogy a növény pozitívan, vagy negatívan reagál-e, így azt a következtetést is levonhatod, hogy mi lehet a probléma. Külön üvegek, amik töltve vannak különböző tápanyagokkal, mint nitrogén, foszfor és kálium mindig jól jöhetnek, így jó, ha kéznél tudunk tartani belőlük. Ezekkel sokkal egyszerűbb kísérletezni, és kitalálni, hogy vajon milyen tápanyag problémád lehet éppen. Tegyük fel, hogy nitrogén hiányosság lépne fel, és te arra vagy kényszerülve, hogy egy általános tápanyag kivonatot adj a növénynek, hogy ezzel azt feljavítsd; ezáltal viszont, olyan elemeket is bejuttatsz, amikre annak semmi szüksége sincsen.

Vedd fel ezt az igen egyszerű szokást, és tarts magadnál egy külön üveget, amiben csak nitrogénes víz van. Ennek hozzáadásával csak a nitrogén szintet emeled majd, anélkül, hogy más komponeneseket is megváltoztatnál. Ez a fajta rendszer különösen hasznos lehet a kültéri termesztők számára, akik cserepekben termesztenének, hatalmas méretű növényeket, és ezen folyamat során szükségük lenne egy nagyobb volumenű nitrogén-adag alkalmazására. Különösen nagyobb hőhullámok esetén jön jól a növények nitrogén kivonattal való permetezése, vagy egyszerűen a nitrogén-szint növelése a sima, öntözővíz-oldatunkban. És nyilvánvalóan, ugyanez a folyamat alkalmazható a foszfor, és a kálium hiányosságok során is.

Negyedik rész - Szellőztetés

Forgó Ventilátor Egy Kannabiszon

Ahhoz, hogy egy megfelelő virágzást érhessünk el, a növényeknek elégséges szén-dioxidra van szüksége. A napfényes órákban, szükségük lesz CO2-re, az életerős növekedéshez, és virágzáshoz.

Minél több a CO2 a levegőben, növényeid annál gyorsabban tudnak fejlődni, és a magasabb hőmérséklettel való ellenállásuk is nőni fog. Nagyon lényeges, hogy hogyan rendezed be a termesztőterületedet.

Az optimális helyen végig az oldalán egészen az aljáig lyukak vannak fúrva hogy ezzel engedje a levegőt míg a másik oldalon ott egy vákuumos elszívó berendezés - olyan magasra helyezve, amennyire csak lehetséges. Ez a felállás optimális légmozgást ér majd el, a terület egyik végéből, a másikba. A CO2 gazdag levegő bejut a térbe, a növény köré, ami felhasználja azt, majd kiszívatjuk a CO2-től kiürült levegőt, és a friss levegő aztán visszaáramlik, a legalsó lyukakon keresztül. Ha egy nagyobb területen termesztesz, és ventilátort vagy valamiféle légbefúvó berendezést használsz, valamint egy légzsák is használatban van, akkor azt a termesztőhelyed legmagasabb pontjára helyezd.

A légbefúvó teljesen ellentétesen működik mint a vákumszivattyú: a levegő elszívása helyett, kifújja azt. Ez teljesen elhanyagolható egy olyan kisebb termesztő területen, ahol egy szivattyú által már jól működik a légcsere. A légzsák pedig egy olyan zsák, ami egy textil anyagból készült, és kb. 3-5 méter hosszú. Ha viszont csak egy légbefúvót használunk, akkor általában ezáltal a hideg levegő be lesz szivattyúzva termesztő terület egyik oldalába, ami azt jelenti, hogy itt a hőmérséklet már nem lesz optimális. Valamint a CO2 sem terjed szét elég jól a növények körül. Zsák a következőképpen működik: a légbefúvó tetejére erősítjük, amit pedig majd a mennyezethez kell rögzíteni.

Ahogy a légbefúvót bekapcsoljuk, a légzsák megtelik a beáramló levegővel, ami aztán egy 3-5 méteres területen oszlik szét a termesztőhelyeden. Ezzel a CO2-ben gazdag levegő egyenletesen el tud oszlani a területen, aminek hatásaként, minden egyes növény friss levegőt fog kapni, a hideg külső levegőnek pedig, lesz elég ideje ahhoz, hogy felmelegedjen, tehát a klíma már közelebb áll majd az optimálishoz. Egyszerű, de nagyszerű. Ha nincs megfelelő légmozgás, a növények gyengébb növekedést, és virágzást produkálnak majd, nem fognak elég jól fejlődni, és a levelek is besárgulhatnak.

Egy forgó ventilátor általában egy másik, igen fontos darabja a termesztő területek berendezésének. Ez nem csak, hogy biztosítja az itt végbe jövő, megfelelő légmozgást, ami a levegő meleg, és a hideg rétegeit összekeveri, de a növényeid egy könnyed szellőt is élvezhetnek majd. Ennek a szellőnek köszönhetően fognak a növények jó, vastag szárakat növeszteni, amik végül kicsit kisebb, de annál sokkal tömörebb felnőtt növényeket eredményeznek, és mint azt már tudod, a vastag szár végülis arra hivatott, a növények nagyobb, bőséges hozamát segítse elő. Összességében, mindig a legvastagabb szárú növény fog majd tudni a legjobban termelni is.

Ötödik rész - A virágzat kialakulása

Cannabis Bud

A virágzási időszak legfontosabb része, a legtöbb növénynél, a 3. és az 5. hét körül kezdődik. Ha azt vesszük, hogy a legtöbb növény ekkor arra koncentrálja az energiájuk legnagyobb részét, hogy virágaikat fejlesszék, az elkövetkező hetek alatt, azok nagyon gyorsan, és sokat fognak változni majd méretükben.

Szóval ez az az időszak, amikor nagyon érdemes figyelned, hogy minden úgy menjen, mint a karikacsapás. A bugák még nem elég kemények, és tömörek. Jó ötletnek tűnhet már az ötödik hét előtt, előzőleg lefújni őket, mint megvárni azt, hogy a virágok tele legyenek bogarakkal, erre az időszakra már nem ajánlatos spray-vel lefújni őket. Nincs sok minden, amit ilyenkor tenni lehet, mint csak egyszerűen, továbbra is táplálni őket ebben a stádiumban, és persze, élvezni az egyre inkább kialakuló, gyönyörű bugák látványát. Egyre több, és több fehér szőröcske termelődik, és lassan, de biztosan a különálló, kisebb bugák elkezdenek majd összenőni, hogy végül egy nagyobb, összefüggő virágzatot alkossanak.


Rész. 1: Csíráztatás. Teljes útmutató a kannabiszmagok csíráztatásához.

Rész. 2: Vegetatív szakasz. Növekedési vagy vegetatív szakasz.

Rész. 4: Blooming last hetei. A növekvő izgalmak hetei után a régen várt szüret végre elérhető távolságba kerül.

Rész. 5: A szüret ideje. Ismerje meg a kannabisz betakarítás és a betakarítás utáni folyamat minden lépését.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.