Cannabis Grow Guide a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter

Hogyan lehet helyrehozni a száraz és ropogós kannabiszleveleket.


Az egészséges és élénk kannabiszpéldányok uralják a közösségi média hírcsatornáit. Ezeknek az élettel teli növényeknek erőteljes, sötétzöld viaszos fényű legyezőlevelei vannak, amelyek a robusztus és erős szárakból nyújtózkodnak. Minden termesztő arra törekszik, hogy olyan növényeket neveljen, amelyek legalább fele ilyen egészségesnek tűnnek. A dolgok azonban nem mindig a tervek szerint alakulnak.

Sétált már be úgy a termesztőhelyére, hogy száraz, törékeny leveleket látott, amelyek az életükért küzdöttek? Elkeserítő, és távol áll az Instagramon ábrázolt zamatos lombozattól. Ha a levelei egy kicsit rossz állapotúnak tűnnek, tekintse meg az alábbi útmutatót. Leírjuk a betegség minden lehetséges okát és a kezelés módját.

Cómo evitar y tratar las hojas de marihuana secas y quebradizas

Mi okozza a száraz, törékeny kannabiszleveleket?

Minden kannabisztermesztőben rejlik egy problémamegoldó. A egészséges rügyekből álló termés betakarítása rengeteg hibaelhárítást igényel az út során, a tápanyaghiánytól a kártevő invázióig. A száraz, törékeny levelek jelentik az egyik ilyen lehetséges problémát. Ez akkor fordul elő, amikor a növények elveszítik nedvességtartalmukat, felpöndörödnek, és érintésre törékenynek tűnnek. Számos környezeti tényező okozhatja ezt a problémát – a tápanyaggondok, a túl sok víz és a túlzott hő csak néhány a gyakori hibatényező közül.

Szerencsére mindegyikre találtunk megoldást. Az alábbi útmutató segítségével megtudhatja, hogy pontosan mi okozza a kannabiszlevelek kiszáradását, és mit tehet a növények megmentése érdekében.

Öregedés

A kannabisznövények nem maradnak örökké fiatalok. A száraz, törékeny levelek a növény életciklusának vége felé fordulnak elő természetes módon. A késői virágzási szakaszban, amikor a növények erőforrásaik nagy részét gyantás rügyek kialakítására fordítják, észreveheti, hogy egyes legyezőlevelek kiszáradnak és elszíneződnek.

Az öregedés nagyrészt az alsó leveleket érinti, de a magasabban lévők is elveszíthetik nedvességtartalmukat és zamatos zöld megjelenésüket. Ha a növényei egyébként egészségesek, kártevőktől mentesek, és ideális hőmérsékletnek örvendnek, akkor valószínűleg egyszerűen megöregedtek.

A legyezőlevelek különösen száraznak és törékenynek tűnnek az öblítés során – az öblítés a tápanyagok korlátozása körülbelül két héttel a betakarítás előtt, a rügyek ízének javítása érdekében. A kulcstápanyagok szándékos megvonása megviseli a lombozatot, és gyakran sok legyezőlevél lehullását okozza.

Vejez

Megoldás

Mivel ez természetes jelenség, nincs oka aggódni. Hagyja, hogy a természet a maga útján haladjon. Vegyen egy tiszta metszőollót, és távolítsa el az elszáradt és haldokló leveleket, hogy javítsa a lombkorona levegőztetését és a növények esztétikáját.

Tápanyag-problémák

A kannabisznövényeknek a túléléshez és a virágzáshoz a kulcstápanyagok egyensúlyára van szükségük. Ezek a természetes vegyületek létfontosságú szerepet játszanak a kannabisz fiziológiájában, a fotoszintézis támogatásától a szövetnövekedés és virágzás elősegítéséig.

A növényeknek két kulcsfontosságú tápanyagcsoportra van szükségük: makroelemekre és mikrotápanyagokra. Ahogy a nevük is sugallja, a növények az előbbit nagyobb mennyiségben, utóbbit kisebb mennyiségben igénylik. A legtöbb termesztőnek sikerül megfelelő tápanyaggal ellátnia növényeit, akár jó minőségű komposzt, akár kiegészítők felhasználásával.

Ennek ellenére a növények mutathatnak hiánytüneteket a pH-ingadozás miatt. Ha a termesztőközeg pH-ja túl alacsony vagy túl magas lesz, a növények elvesztik tápanyagfelvételi képességüket. A klorofillképződéshez és az enzimszintézishez fontos molekulák, mint például a vas és a magnézium alacsony szintje, törékeny, száraz levelekhez vezethet.

A tápanyagtöbblet is okozhat száraz és károsodott legyezőleveleket. A felesleges nitrogén megégetheti a gyökereket, amitől a legyezőlevelek rendkívül sötétzöldek és ropogósak lesznek.

Problemas nutricionales

Megoldás

Állítsa be a tápközeg pH-értékét az egészséges egyensúlyi állapotra. A kannabisznövények 6,0–7,0pH-értéken fejlődnek, míg a hidroponikus növények az 5,5–6,5pH-t részesítik előnyben. Használjon pH-mérőt a talaj állapotának meghatározásához. Először próbálja meg kiöblíteni a táptalajt pH-kiegyensúlyozott vízzel, és ismét teszteljen. Ha a pH-szint még mindig nem megfelelő, alkalmazzon pH-korrekciós termékeket, amelyek bármelyik termesztőboltban kaphatók.

Ezenkívül a mikorrhiza gombák hozzáadása a talajhoz is hasznos lehet. Ezek a jótékony gombák kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakítanak ki a növényi gyökerekkel, és a cukrokért cserébe segítik őket a tápanyagok kitermelésében..

Túlöntözés

Nem titok: a kannabisznak vízre van szüksége a túléléshez. A növények ezt az értékes erőforrást a fotoszintézis során használják fel a tápanyagok szállítására, valamint arra, hogy feszesen és erősen tartsa őket. Mégis, mint mindig - a túl sok víz többet árt, mint használ.

A túlöntözés általában akkor következik be, amikor a kezdő termesztők túlságosan aggódnak a növényeikért – meglátnak egy száraz talajfoltot, és pánikba esnek. Az állandó vízutánpótás azt jelenti, hogy a folyadék elkezd gyűlni a talajban. Amikor a növények túl sok vizet vesznek fel, a leveleken belüli sejtek kidudorodnak, és végül megrepednek. Ez kérgesedést okoz a levélvégeken, és törékeny felszínt eredményez. Arról nem is beszélve, hogy a felesleges víz táptalajt teremt a károsító gombáknak, és kiüríti az értékes tápanyagokat a talajból.

Riego excesivo

Megoldás

Okosan öntözze növényeit. A talaj enyhe szárazsága valójában jó dolog. Alapszabály, hogy csak akkor öntözze újra a növényt, ha a felső öt centiméter megszáradt. Azért, hogy pontosabban tudja nyomon követni az eseményeket, mérje meg az edényeket, amikor kiszáradtak, majd újra, amikor teljesen meg vannak öntözve. Mielőtt újra öntözne, várja meg, hogy az edények súlya megközelíti a száraz tömegüket.

Kártevők és gombák

Nem az emberek az egyetlen lények a Földön, akik rajonganak a cserepes növényekért. Sok különböző mikroba-, rovar- és penészfaj is élvezi a friss kannabisznövények ízét. A levéltetvek, a hernyók és a csigák egyaránt szeretnek a kannabiszleveleken legelni, míg a növényi parazita fonálférgek a gyökerek ízét részesítik előnyben. A gombák szinte bárhol megtelepednek a növényen, amíg az biztosítja számukra kedvenc körülményeiket – nedvességet és páratartalmat.

A kannabisznövényeknek tudnak ártani kártevők, és néhány rovar jelenléte erős biodiverzitást jelez a kertben. A hosszan tartó és intenzív támadások nagy stresszt okozhatnak számukra, ami száraz és törékeny leveleket eredményezhet.

Plagas y hongos

Megoldás

Védje növényeit! A különböző fajok eltérő taktikát igényelnek. Használjon ragadozó rovarokat, például katicabogarakat, parazita darazsakat és imádkozó sáskákat, hogy távol tartsa a kártevőfajokat. Második védelmi vonalként vessen el társnövényeket a szezon elején, például kaprot, édes bazsalikomot, napraforgót és levendulát, hogy taszítsa és távol tartsa a káros rovarokat.

Úgy gondolja, támadás érte a gyökereit? Oltsa be a talajt mikorrhiza gombákkal; finom fonalaik – a hifák – lekötik és csapdába ejtik a rágcsáló fonálférgeket. És mi a helyzet azzal a kellemetlen penészgombával? Egyszerű. Levegőztesse növényeit ventilátorokkal vagy természetes szellővel. Kerülje a talaj túlöntözését, és takarja le a termést, hogy megóvja az esőtől a virágzás alatt.

Túlzott hőség

A meleg hajlamos ropogóssá tenni a dolgokat: szalonnát, pirítóst, de még a bőrünket is túl sok strandolás után. Ha a kannabisznövényeit a tűző napsütésben az üvegházban vagy a kertben hagyja, meglátja, hogy a legyezőleveleik is átveszik ezt a tulajdonságot. Az intenzív hő hatására a levelek elveszítik a nedvességüket, kiszáradnak és összezsugorodnak.

Calor excesivo

Megoldás

Ha a szabadban, különösen meleg régióban termeszt, készüljön fel arra, hogy megvédje növényeit a hőhullámtól. Tartson készenlétben árnyékoló kendőt és néhány karót, és barkácsoljon árnyékot, ha túl sokáig süt a nap.

Ha úgy találja, hogy termesztőhelyisége elviselhetetlenül felforrósodik, használjon ventilátorokat és légkondicionálót, hogy csökkentse a hőmérsékletet. A funkció automatizálásához akár egy érzékelőt és egy elszívó ventilátorhoz szerelt vezérlőt is használhat.

Fény-égés

A növényi élet másik pillére, a fény lehetővé teszi a kannabisznövényeknek, hogy megtermeljék saját energiájukat. Fény nélkül teljesen búcsút inthet a kannabiszrügyeknek. A túl sok fény azonban megégeti a növény felső részeit, amitől a levelek törékenyek lesznek, sőt még a magasan ülő bugákat is károsíthatja. Ha hagyja, hogy a lombkorona túl magasra nőjön, elszíneződésre, kiszáradásra és csökkenő hozamra számíthat.

Quemaduras por luz

Megoldás

Kövesse szorosan figyelemmel a beltéri termesztését. Mozgassa felfelé a világítási rendszert, ha a növény tovább halad felfelé. Ha korlátozott helyről van szó, használjon LST és ScrOG technikákat, hogy a lombkoronát a talajhoz közel tartsa így nem kell feláldoznia a hozamot.

A LED-lámpák egyre népszerűbbek a kannabisztermesztők körében. Amellett, hogy üzemeltetésük olcsóbb, ezek a lámpák kevesebb hőt bocsátanak ki, és több teret hagynak a hibázásra, ha a növények egy kicsit kikerülnek az ellenőrzés alól.

A kannabisz száraz, törékeny leveleinek kezelése

Ha azt látja, hogy legyezőlevelek törékennyé válnak és kiszáradnak, ne essen pánikba! Foglalkozzon a problémával tiszta fejjel, és emlékezzen arra, amit most tanult. Tekintse át útmutatónkat, azonosítsa a problémát, és alkalmazza a megfelelő kezelést. Ha hatékonyan cselekszik, megmenti a növényeit, megold egy kertészeti problémát, és egyúttal jobb termesztővé is válik.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37818 reviews