Cannabis Grow Guide a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


Végre befejezte a termesztést, és egy gyönyörű, hatalmas rügyekkel borított növényt kapott, amely kiszáradt, megérett és használatra kész – valami azonban nem stimmel. Alig tudja meggyújtani az anyagot és amikor slukkol, úgy érzi, mintha egy öszvér tüdőn rúgta volna, a végén pedig az életéért küzd, annyira köhög! Az íze kemény és kiábrándító. Ha ezt tapasztalja, akkor valószínű, hogy a növényeket nem öblítette át megfelelően a betakarítás előtt.

Ezt a kevésbé kellemes füstöt különböző molekulák összetett égési reakciói okozzák, megváltoztatva az égés módját. Az öblítés eltávolítja a felesleges tápanyagokat a talajból, és arra készteti a növényt, hogy megváltoztassa belső anyagcseréjét és elfogyassza a tápanyagokat. Szerencsére a kannabisz öblítése nem igényel különösebb erőfeszítést, egyszerű feladat, amivel pillanatok alatt sima és kellemes rügyeket hozhat létre.

Video id: 637400681

Mi az az öblítés?

A növény öblítésének lényege, hogy tiszta víz segítségével aktívan eltávolítjuk a talajban lévő tápanyagokat. Rendszeresen nagy mennyiségű vizet engedünk át a talajon, és elvezetjük. A talajban található ásványi anyagokat és tápanyagokat a víz idővel kimossa, így a talaj kitisztul

Miért akarjuk eltávolítani az összes ásványi anyagot a talajból? Nem árt ez a termésnek? Nem, sőt jelentős mértékben segíti a betakarítást. Amikor a tápanyagokat eltávolítjuk a talajból, az arra kényszeríti a kannabisznövényt, hogy felhasználja a növényben még megmaradt tápanyagokat. Ez nagyon hasonlít az emberi testben zajló folyamatokra. Sok táplálékot magunkhoz veszünk, és amit nem használunk fel, az zsírrá alakul. Szélsőséges helyzetekben, amikor kevés az élelem, a szervezet erre az elraktározott zsírra támaszkodik energiaforrásként.

Mivel az öblítés arra kényszeríti a kannabiszt, hogy elhasználja a növényben maradt tápanyagokat, semmi nem fog maradni, hogy beszennyezze a betakarított rügyet. Ha azonban ezt túl korán teszi, akkor a növény megbetegedhet - ezért az időzítés kulcsfontosságú.

A legjobb idő a kannabisz öblítésére

Az öblítést általában a betakarítás előtt két héttel érdemes megkezdeni. Ha a növény virágzási periódusa nyolc hét, akkor az öblítést a virágzási szakasz kezdete után hat héttel kell elvégezni. A legjobb, ha alaposan szemügyre veszi a növényen lévő trichomákat, hogy felmérje, várhatóan mikor lesz kész a kannabisz a betakarításra. Ha az apró trichomák éppen kezdenek átlátszóról zavaros és tejszerű színűvé váltani, az jó jelzés lehet, hogy a növényt elkezdheti öblíteni. Úgy kell időzíteni, hogy a trichomák többsége két hét elteltével teljesen megváltozzon a kívánt színűre a betakarításhoz – ez több tapasztalattal egyre könnyebbé válik, ezért ragaszkodjon hozzá!

Az öblítés a talaj visszaállítására is jó módszer a növény vegetatív időszakában. Időnként előfordul, hogy a termesztők véletlenül túltápozzák a kannabiszukat, amitől a levelek hegyeinek megváltozik a színe és zsugorodni kezdenek. Ezt „tápanyag-égésnek” hívják. A talaj öblítése eltávolíthatja a felesleges tápanyagokat, és segít megoldani a problémát. Ez azonban drasztikus intézkedés a növekedés ezen szakaszában, ezért győződjön meg arról, hogy a probléma a tápanyag égés, és nem valami más.

The best time to flush your cannabis

Az öblítés nem kizárólag a betakarítás idejére vonatkozik. A módszer vegetatív fázisban is alkalmazható a felesleges tápanyagok eltávolítására a talajból. Természetesen a tápanyagok fő célja, hogy segítsenek a növény egészségének megőrzésében és optimális hozamot biztosítsanak, de túl sok belőlük tápanyag-kizáródást okozhat – olyan állapotot, amikor a növények nem férnek hozzá a tápanyagokhoz.

A tápanyag-kizáródást a só felhalmozódása és a nem megfelelő pH-érték egyaránt okozhatja, de az érintett növények sima vízzel történő átmosásával megoldható. A folyadékok kiszorítják a tápanyagokat a talajból, és lemossák a lerakódásokat, így a gyökerek ismét szabadon felvehetik a tápanyagokat.

Akadályozza meg a tápanyag-kizáródást, mielőtt problémát okozna

A tápanyagok kizáródása a legjobb esetben is kényelmetlenséget okoz, legrosszabb esetben pedig pusztító lehet. A régi mondás szerint jobb félni, mint megijedni. A legjobb, ha megelőző lépéseket teszünk a tápanyag-kizáródás elkerülése érdekében, ahelyett, hogy később kezelnénk azt.

A tápanyag-kizáródás rutinszerű öblítéssel megelőzhető. Ha a virágzás megkezdése előtt és a virágzás felénél átöblíti a növényeket, minimálisra csökkenti a tápanyag túlzott felhalmozódásának esélyét.

Enzimek, amik segítenek

A tápanyag-kizáródás elhárítása érdekében végzett öblítés után, vagy a betakarítás előtt még mindig előfordulhat, hogy a növények sötétzöldek – ez a túlzottan sok tápanyag jele. Ebben az esetben egyes termesztők úgy döntenek, hogy enzimben gazdag tápszereket adnak a talajhoz.

Ha már semmire nem emlékszik a biológia órákról - az enzimek olyan fehérjék, amelyek katalizálják a reakciókat. Segítenek kiöblíteni a talajt a keményítők, szénhidrátok és tápanyagok lebontásával. Számos olyan termék van a piacon, amely hatékony enzimképleteket tartalmaz.

Ha a víz nem lesz elég a növényeinek, ezek a kis fehérjék lerázzák a megmaradt tápanyagokat!

How and When to Flush Marijuana Plants

Hogyan kell megfelelően öblíteni a kannabiszt

A kannabisznövények leöblítése egyszerű folyamat. Amikor egyébként tápozna, inkább öblítsen. Az öblítéshez csak kezeletlen csapvizet kell használni - csak győződjön meg arról, hogy a pH érték a kannabisz számára megfelelő A legtöbb kútvíz egészséges pH-értéket tartalmaz, és nem igényel kezelést, de ha szükséges az öblítővíz pH-értékét beállítani, nyugodtan tegye meg. A pH beállítása lesz az egyetlen dolog, amire figyelnie kell.

Árassza el a talajt annyi friss vízzel, amennyi belefér. Hagyja állni néhány percig, hogy az összes tápanyagot felszedje, majd ismét árassza el a talajt, hogy lemossa azokat a növényről. Ha mindezt bent teszi és edényeket használ, figyelje meg az alulról lefolyó víz színét. Foltosnak és piszkosnak kell lennie.

Ilyenkor jól jön a TDS (összes oldott szilárdanyag) mérő és a vezetőképesség-mérők. Ha összegyűjti és megméri a „leeresztett” víz TDS-ét, és 1300 ppm körüli értéket kap, az elég magas. Lényeges, hogy addig öblítse a növényt, amíg ez a szám 50 ppm-re nem csökken, de legalább arra az értékre, ami megközelíti az öblítéshez használt édesvíz TDS-értékét.

Az elektromos vezetőképesség (EC) tekintetében a 2,5–3,0mS/cm értékek magasnak tekinthetők,ezért folytassa az öblítést, amíg az EC-mérő el nem éri a 0,0–0,2mS/cm értéket.

A csurgóvíz színe világosabb lesz, és tisztábbnak tűnik. Az oldott ásványi anyagokból a lehető legtöbbet el akarjuk távolítani a növényből.

Hogyan kell öblíteni a hidroponikus növényeket

A hidroponikus növények öblítése sokkal könnyebb, mint a talajközegből eltávolítani a tápanyagokat. A vízben termesztők egyszerűen leüríthetik rendszerüket, és helyette sima pH-értékű vízzel tölthetik fel.

A hidroponikus növények öblítése is sokkal rövidebb folyamat. A vízellátás kikapcsolása után a vízrendszerek nem jutnak hozzá semmilyen külső tápanyaghoz. Emiatt elég csak két napig öblítenie a növényeket.

A kannabisz öblítésének eredménye

A rügyek betakarítása után szánjon több időt arra, hogy a rügyet a lehető leghatékonyabbra érlelje. A megfelelő érlelési folyamat még tovább csökkenti a karcosságát, és eltávolítja a felesleges klorofillt. Meg fog lepődni azon, hogy ez a kis erőfeszítés milyen különbséget jelent a termésben. Minden kemény munka értelmet nyer majd annak a selymesen sima füstnek az első belélegzésekor, amely olyan puhán simogatja a torkát, mint a méz. Ez a természet a legsimább formájában. Mindössze vizet kell adagolnia, és javíthatja a kannabisz minőségét!

Mikor érdemes kerülni a növények kiöblítését

Abban az egyetlen esetben ajánlott elkerülni az öblítést, ha módosított szerves talajban vagy szupertalajban termeszt. Ezt a táptalaj-formát az idők során gondosan fejlesztették, hogy hasznos mikroorganizmusokat, például baktériumokat és gombákat tartalmazzon. Ezt a kényes biodiverzitást az öblítés elmoshatja és károsíthatja.

Ugyanakkor az öblítés hiánya nem jelenthet problémát, mivel ehhez a közeghez nem adnak szintetikus vagy külső tápanyagokat. Ebben a helyzetben a növények mikroorganizmusokra támaszkodnak a szerves anyagok lebontásában és a gyökerekhez való eljuttatásában.

Vita az öblítésről: Szükséges?

Most már tudja, miért döntenek a kannabisztermesztők növényeik öblítése mellett, és hogyan kell ezt a feladatot végrehajtani. A nézőpontok kiegyensúlyozott bemutatása érdekében azonban szeretnénk Önt a másik oldal véleményével is megismertetni. Ha valaha is termesztett már kannabiszt, akkor valószínűleg úgy döntött, hogy a betakarítás előtt átöblíti a talajt. Valószínűleg az Ön által ismert termesztők többsége is erre a gyakorlatra esküszik. Néhányan azonban úgy döntenek, hogy nem öblítenek. Nemcsak, hogy nem látják ennek hasznát, de azzal érvelnek, hogy ezzel a várttól ellentétes eredményeket kapnának. Ellentétben azzal, amit egyes termelők hisznek, az öblítés nem semmisíti meg és nem távolítja el a növényekben tárolt tápanyagokat. Miért? Mivel ezek között a molekulák között erős kovalens kötések vannak és a szerves kémiában tanulmányozott technikák szükségesek megszakításukhoz. Ez azt jelenti, hogy az öblítéssel nem okozhatjuk a növények által létrehozott vegyi anyagok pusztulását. Az öblítés úgy működik, hogy hígítja a rendelkezésre álló tápanyagokat a termesztőközegben.

Az öblítés mögött meghúzódó koncepció az, hogy a maradék tápanyagok eltávolítása a termesztőközegből arra készteti a kannabisznövényeket, hogy mobilizálják és hasznosítják tápanyagkészleteiket. Elméletileg a külső tápanyagellátás megszakítása arra készteti a növényeket, hogy elhasználják a maradékot, ezáltal kevésbé karcos, de ízesebb rügyeket kaphatunk. Az öblítés hatással lesz a termesztőközegben jelen lévő ionos tápanyagokra, de nem befolyásolja közvetlenül a növényi szövetekben már jelen lévő vegyületeket.

The Flushing Debate: Is It Necessary?

A termesztőknek azt tanácsoljuk, hogy az öblítés során fokozatosan növeljék az alkalmazott oldat pH-értékét, ezáltal is csökkentve a tápanyagok, például a vas, a mangán, a bór, a réz és a cink elérhetőségét. A gyakorlat a három makrotápanyag, a nitrogén, a kálium és a foszfor hiányát is generálja. Mivel a kannabisznövények észlelik, hogy kevesebb tápanyag elérhető, megcsapolják a korábbi tárolószöveteket, és az ott elraktározott tápanyagokat más, termékenyebb helyekre, például a virágokhoz szállítják. Az öblítést ellenző termelők azzal érvelnek, hogy a tápanyagok ilyen mozgósítása azt eredményezi, hogy így több ásványi anyag és elem kerül a virágszövetbe, mintha nem öblítettünk volna.

Ezenkívül a létfontosságú tápanyagok korlátozása virágzás közben háborús gazdálkodásra készteti a növényeket. A túlélés és a szaporodás biztosítása érdekében a növények kisebb eséllyel fordítanak nagy erőket a másodlagos metabolitok, köztük a kannabinoidok és terpének termelésébe. Ezzel kapcsolatban az öblítés hívei az ellenkezőjét állítják. Mivel a növények másodlagos metabolitokat termelnek a stressz leküzdésére, azt állítják, hogy a tápanyaghiány fokozza ezeknek a vegyületeknek a termelését; és néhány kutatási eredmény[1] alátámasztja ezt az álláspontot.

External Resources:
  1. Effects of Nitrogen Fertilization on Synthesis of Primary and Secondary Metabolites in Three Varieties of Kacip Fatimah (Labisia Pumila Blume) - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37818 reviews