The RQS Blog

.By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


MIK AZOK A TRICHÓMÁK?

A trichóma szó a görög “Tríchōma” kifejezésből származik, mely nagyjából annyit tesz "hajnövekedés". Mivel mikroszkopikus méretűek, ezért jól bele kell nagyítani a kiváló minőségű gubákat takaró deres gyantatakaróba, hogy a trichómák mezejére érkezzünk, melyek nagyjából apró, gombafejű indákra emlékeztetnek.

De érdemes óvatosnak lenni, hiszen a trichómák nagy száma nem garantálja, hogy a fű erős is lesz. A Merriam-Webster szótára a trichómát úgy határozza meg, hogy "szálas kinövés; pontosabban: a növényben található epidermiális szőrszerkezet".

A trichómák és a szőrszálak botanikai összehasonlításukkor könnyen összetéveszthetők a bibékkel - ezek egyértelműen szabad szemmel, szőrszerű szálakként láthatók, melyek a virágzó marihuánanövények kelyheiből nyúlnak ki.

A kannabisz trichómák megérdemelnek azért egy konkrétabb, sztóner-barát meghatározást, mely tartalmazza a funkcióikat és általános jelentőségük magyarázatát.

Igyekszünk világos magyarázatot nyújtani Önnek. Véleményünk szerint a legjobb, ha a trichómákat aprócska biológiai gyáraknak tekintjük, amelyek kannabinoidokat termelnek és túlnyomórészt a fű cukorlevelein és virágain találhatók. Egészen leegyszerűsítve a THC-ben gazdag trichómákkal tudunk betépni, a CBD-ben dús trichomáktól pedig gyógyulni.

A tudósok három kategóriáját azonosították a kannabisznövényekben található trichómáknak:

 1. Gumós trichómák
 2. Capitate sessile trichómák
 3. Capitate-stalked trichómák

Ez a 3. számú, a capitate-stalked trichóma a legérdekesebb a fű szerelmeseinek, mert ezek a legnagyobbak, 500-100µm szélesek és az olajos orvosi/vagy rekreációs finomságokat is nekik köszönhetjük.

WHAT ARE TRICHOMES?

MI A TRICHÓMÁK LÉNYEGE?

Úgy vélik, hogy a trichómák sokat hozzátesznek a kannabisznövény túlélési funkcióihoz. Ez a viszkózus, ragacsos gyantaréteg védőgátat képez a gombákkal, rovarokkal és a telhetetlen növényevőkkel szemben.

Egyes legyek és bizonyos gombák nem tudnak áthatolni a trichóma-gáton, míg a terpének elfedik a friss növényillatot a szőrös négylábúak elől.

Ezenkívül a trichómák kulcsfontosságú szerepet játszanak a nehéz éghajlati viszonyok között növekvő kannabisz esetén is. Egy vad kannabisznövénynek egy réteg gyanta védelmet nyújthat a sivatagi sirokkótól és a szibériai hóvihar szeleitől is.

A trichómák még szerves védelmet nyújtanak a marihuánanövény számára a nap ellen is, megvédve őket az égitest UV sugarainak negatív hatásaitól. Az UV és a trichómák kapcsolatát kicsit alább fogjuk vizsgálni.

MIÉRT FONTOSAK A TRICHÓMÁK A KANNABISZTERMESZTŐK SZÁMÁRA?

A trichómák a kannabisznövény elengedhetetlen részeit képezik, ezek megismerése erősen javíthatja a termelő készségeit és a betakarítás minőségét. Trichómák nélkül nem rendelkeznénk THC-vel, CBD-vel, terpénekkel és a többi általunk ismert és szeretett fitokemikáliával.

A trichómák botanikai funkcióinak megismerése mellett fontos megérteni azok változó megjelenését és fejlődését is. Ez segít meghatározni a rügyek betakarításának megfelelő időpontját.

 • KANNABINOIDOKAT ÉS TERPÉNEKET TERMELNEK

Minden termesztőnek értékelni kell a trichómák szerepét. Felismerni, hogy ezek a kicsi, gomba alakú mirigyek felelősek a kannabinoidok és a terpének előállításáért, különös gondosságra sarkallja majd Önt a növény metszésekor, betakarításakor és trimmeléskor egyaránt.

 • MEGMUTATJÁK, HOGY MIKOR VAN ITT A SZÜRET IDEJE

A trichómák a kommunkáció hídjaként szolgálnak a temelő és növény között. Ha figyelemmel követi színüket a virágzási szakaszban, azzal kaphat egy képet a kémiai összetételükről. A képzett termesztők tudják a rügyek betakarításának pontos idejét, ami fontos a maximális kannabinoidszint és az optimális hatások biztosítása érdekében.

 • TISZTA TRICHÓMÁK

Amint a növény a virágzási fázisba kerül, észrevehetővé válnak az első megjelenő trichómák. A fiatal és éretlen trichómák világos, áttetsző megjelenésűek. A fázis első részében fenntartják ezt a kinézetet, mielőtt még első alkalommal jelentősen megváltozna a kémiai összetételük.

CLEAR TRICHOMES

- SZÜRETELHETEK A TISZTA TRICHÓMÁKKAL?

Nem. A tiszta trichómák azt jelzik, hogy a növényeknek még van hátra némi idő az érési folyamatból. Ne legyen türelmetlen a növények aratásával, mivel a trichómák átlátszó kinézete arra utal, hogy még nem elég potens a növény.

 • KÖDÖS TRICHÓMÁK

A ködös, opálos trichómák tejszerű és átlatszatlan megjelenésűek. Ez a változás a fejlődésnek köszönhető, az átlátszóság eltűnése a THC és egyéb terpének mennyiségi növekedését jelzik, melyek az energikus és leginkább az agyra ható betépettségért felelősek. Ha jobban szereti az olyan füvezési élményt, mellyel éberebb, kreatív flesst kap, akkor hamarosan el kell kezdeni dolgozni a virágok betakarításán.

CLOUDY TRICHOMES

- MEDDIG MARADNAK KÖDÖSEK A TRICHÓMÁK?

A trichómák körülbelül két hétig lesznek zavarosak, opálosak. Ennek a szakasznak a vége felé ismét elkezd megváltozni a kinézetük, ezzel jelezve a fitokémiai összetétel további fejlődését.

 • BOROSTYÁNTRICHÓMÁK

A virágzási szakasz vége felé a trichómák borostyánszínű árnyalatot kapnak. Ez idő alatt valamivel alacsonyabb THC és magasabb CBN - más néven kannabinol - szintjük lesz. A THC hosszú idejű, külső elemeknek való kitettsége során CBN-re bomlik. Ez a molekula az, mely a betépettség tompa érzését, az úgynevezett "betépett high"-t okozza, ezért ha inkább megültetős, testre ható betépést szeretne elérni, nagyjából érdemes ebben az időben szüretelni a növényét.

AMBER TRICHOMES
 • VEGYES TRICHÓMÁK

A ködös és borostyános fázis között van egy időszak, amikor a virágok egyszerre mindkét színben pompáznak. Talán ez a legjobb alkalom a betakarításra, mivel ezek a testet és az elmét egyaránt megcélzó hatásokat nyújtanak. A rügyek magas THC szinttel rendelkeznek, miközben a CBN érintése is érezhető lesz rajtuk.

MIXED TRICHOMES
 • A FÉNY MEGHATÁROZZA A TRICHÓMA TERMELÉST

Most, hogy megértette a trichómák megjelenésének fontosságát, érdemes azon is elgondolkodni, hogy a fény miképpen befolyásolja a trichóma-termelést. A kannabisznövények évmilliók óta fejlődnek a szabadban, így érelmet nyer a tény, hogy a természetes napfény elégíti ki a legjobban a fotonokkal szemben támasztott igényeket, mely így nagyobb trichómaképződéshez vezet.

Bár a nap csodálatos munkát végez a kültéri termelők számára, a modern LED lámpák a természetes, kinti fényt hivatottak beltéren reprodukálni. Ezek az eszközök a napsugarak által nyújtott spektrumot utánozzák, így segítve a megfelelő trichómaképződést odabent is.

HOW TO INSPECT YOUR TRICHOMES

HOGYAN VIZSGÁLJA MEG NÖVÉNYÉN A TRICHÓMÁKAT

Ha jobban megnézi kannabiszvirágait, észrevesz egy csillogó gyantaréteget a rügyek felületén. Szabad szemnél azonban itt többre lesz szükség ahhoz, hogy valóban közelről szemlélhessük meg ezeket a létfontosságú mirigyeket. Szerencsére a kannabisztermesztők már felismerték, hogy mely eszközök a legjobbak ehhez a feladathoz.

 • AZ ÉKSZERÉSZEK NAGYÍTÓJA

Ezt az eszköz az ékszerészek használják a drágakövek minőségének felméréséhez. És ezek az eszközök szuper munkát látnak el a trichómák nagyításakor is. Sok ilyen nagyítólencsében van beépített fény is, hogy segítse a láthatóságot és a képminőséget. Ezeket a telefonunk kamerájával együtt is használhatjuk, így képeket készíthetünk a trichómákról, mely által még egyszerűbben követhetjük nyomon azok fejlődését az egész virágzási szakaszban.

 • MIKROSZKÓPOK

A digitális mikroszkópok USB-n keresztül a laptophoz csatlakoztathatók, így tiszta és nagy képeket kaphatunk a trichómákról. Ezekkel a menő eszközökkel teljesen újszerű módon fedezhetjük fel a növény minden részletét. Készítsen képernyőfotókat a termesztés ideje alatt, hogy később még inkább bele tudjon nagyítani a kapott képekbe.

A hagyományos, kézi mikroszkópok is megfelelő eszközök a növények közelebbi megismeréséhez, akár kinti, akár benti palántáról legyen szó. Nem igényelnek áramot, így bárhova magával viheti, ha valami érdekeset észlel. A Carson Microbrite Plus zsebmikroszkóp elképesztően jól működik a trichómák érettségének figyelemmel kísérésében. A 120x-os nagyítási képességgel és led fénnyel felszerelt mikroszkóp tökéletesen megvilágítja és felnagyítja a csillogó mirigyeket. Egyszerűen állítsa be a zoomot és a fókuszt, amíg tökéletes képet nem kap a vizsgálni kívánt alanyról.

 • MAKRÓ LENCSÉK

A makró lencsék növelik az okostelefon beépített kamerájának zoomját. Csatlakoztassa az ilyen és ehhez hasonló eszközöket a telefon oldalához - a hátsó kamera felé helyezve -, hogy közeli képeket készíthessen a virágokról és a trichómákról. A makró objektívek az azonnali képek készítésének előnyét kínálják. Használja a telefonját, hogy még jobban bele tudjon nagyítani a kép egyes részeibe.

MÓKÁS DOLGOK, AMIT A TRICHÓMÁKKAL CSINÁLHATUNK

Ehhez a ponthoz érve, valószínűleg már összekapcsolta a trichómákat a kannabisz extraktumokkal és ez így teljesen jól is van. Rendben, tehát tudjuk, hogy a kannabisz legjobb tulajdonságaiért a növényen található egészséges gyantaréteget tehetjük felelőssé.

A trichómák a hasisok és mindenféle erős kivonatok építőelemeiként szolgálnak. Az indiai szubkontinensen kézzel készített Charras-on át, a kolorádói CBD alapú gyógyszerekig, mindent ennek a gyantának köszönhetünk.

Az extrakciós módszer is igen sokféleképpen - kezdve a marokkói technikától, mely a növény szitálását, illetve a szitálásból származó anyag préselését jelenti, egészen a bután gázzal előállított hasis olaj "budder"-ré történő átalakításáig - változhat. Az alapanyag mindig a trichóma, mivel könnyedén elválasztható a többi növényi részétől.

Néha már-már túl könnyedén és nem is feltétlenül szándékosan. Ezért figyeljen oda a rügyekre és bánjon óvatosan velük, mert a gyantás felső részek könnyen letörhetnek, míg a már száraz gubák nem megfelelő tárolása is könnyen okozhat minőségromlást. A koncentrátumok előnye ezekkel szemben az, hogy nagyjából a végtelenségig eltarthatók maradnak.

Amikor kannabiszról van szó, nem minden a trichómákról szól, de az biztos, hogy a legfontosabb részei a növénynek. Abból, hogy az ezredforduló derekán született sztónerek körében elterjedt módszer lett a dabbelés, és abból, hogy a CBD tartalmú orvosságokat nemzetközileg is egyre inkább legalizálják, látszik a hogy a trichómák talán még sosem voltak ennyire fontosak a kannabisz-kultúra számára.

A Zöld Forradalom már nem kötődik szükségszerűen a spanglizáshoz. A trichómák ismerete megnyitja az ajtókat a kannabisz konyha, az erős koncentrátumok, tinktúrák, a rengeteg gyógyszer előállítása és még egy csomó más elképesztő felfedezés előtt.

MÓDSZEREK A TRICHÓMA TERMELÉS FOKOZÁSÁHOZ

Növényünk trichóma termelési potenciáljának felpörgetése érdekében számos bevált technikát alkalmazhatunk a virágzási periódusban. Minél több trichóma van a rügyeken, annál több kiefünk lesz hasis vagy egyéb koncentrátumok elkészítéséhez.

Reméljük, hogy örülni fog annak a hírnek, hogy ezen technikák többsége szuper egyszerű. A legfontosabb a törzsválasztás, a jó megvilágítás, a betakarítás megfelelő időzítése és a külső, környezeti tényezők.

TRICHÓMÁK: A KANNABISZ-ÉLMÉNY FORRÁSAI

Most, hogy már teljesen tisztában van a trichómák jelentőségével, azt javasoljuk, hogy menjen be a termesztőszobába vagy ki a kertjébe és nézze meg ezeket a mirigyeket, immáron egészen új szemmel! Vásároljon nagyítót, vagy mikroszkópot és emelje a trichóma elemzési képességeit a következő szintre. Amíg arra vár, hogy a következő termés megérjen, alkalmazza ezeket a könnyen elsajátítható készségeket a trichómák számának maximalizálása érdekében.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.