The RQS Blog

.By Steven Voser

A kannabisz közösség tagjai számára az indica vs. sativa vita véget nem érőnek tűnik. De mit mond a genetika valójában egy kannabisznövény fizikai tulajdonságairól, hatásairól és ízeiről?


A KANNABISZ RENDSZERTANÁNAK MEGÉRTÉSE

Az indica és a sativa közötti különbségek jobb megértése érdekében először át kell tekinteni a kannabisz taxonómiáját.

A kannabiszt először Carl Linnaeus osztályozta az 1750-es években. Linné azt hitte, hogy a nemzetség monotípusos (csak egy fajt tartalmaz), amelyet Cannabis sativa L.-nek nevezett el. Linnaeus, a svéd botanikus ezt a besorolást az akkor Európa-szerte széles körben termesztett kendernövényekkel végzett munkája során tette meg.

1785-ben Jean-Baptiste Lamarck francia természettudós közzétette egy másik kannabiszfaj leírását, amely különbözött Linné fajtájától. Lamarck ezt a fajt Cannabis indica Lam-nak nevezte, megjegyezve, hogy lényegesen gyengébb rostokat produkált, de bódítószerként jobban működött. Leírása az Indiában gyűjtött növényeken alapult.

A 20. században D. E. Janichevsky orosz botanikus azonosította az Oroszországban őshonos kannabisz harmadik fajtáját, amelyet ma Cannabis ruderalis néven ismerünk. Az 1970-es években taxonómusok és botanikusok ismét megpróbálták kideríteni, hogyan lehet a kannabisznövényt legjobban osztályozni.

Bár még mindig folyik némi vita az indica, a sativa és a ruderalis megfelelő taxonómiájáról, a tudósok úgy vélik, hogy a kannabisz-fajták között elég figyelemreméltó különbség van ahhoz, hogy három különálló fajként ismerjék el őket. Ebben a cikkben csak az indica és a sativa fajtákra fogunk koncentrálni.

MILYEN KÜLÖNBSÉGEK VANNAK AZ INDICA ÉS A SATIVA KÖZÖTT?

A legkézenfekvőbb különbségek az indica és a sativa között fizikai tulajdonságaikban vannak. Richard E. Schultes amerikai botanikus és egy kutatócsoport a következőképpen írja le a sativát és az indicát:

  • Sativa: Magas és lazán elágazó, keskeny levelekkel
  • Indica: Rövidebb, kúpos alakú, szélesebb levelekkel

Az indica és a sativa közötti jelentős különbségek a földrajzi eredetük vizsgálatával magyarázhatók. Az alábbiakban közelebbről is megvizsgáljuk a sativa és az indica közötti különbségeket.

MILYEN KÜLÖNBSÉGEK VANNAK AZ INDICA ÉS A SATIVA KÖZÖTT?

CANNABIS SATIVA

A Cannabis sativa melegebb, trópusi éghajlaton honos, és természetes módon Thaiföldön, Vietnamban, Kolumbiában, Mexikóban terem, sőt Afrika egyes részein is.

Hogy bírják a hosszú, forró és párás nyarat, a sativa növények magas növekedéssel, az elágazások közötti nagyobb távolsággal, ropogós rügyekkel és keskenyebb levelekkel alkalmazkodnak. Ez természetes módon segíti a növények védelmét a magas páratartalom és a penész vagy a kártevők okozta fenyegetésekkel szemben.

Mivel a sativa növények általában magasabbak, inkább alkalmasak a szabadban történő termesztésre. Különösen szeretik a meleg, trópusi éghajlatot, hosszú nyarakkal.

KÜLÖNBSÉG A NÖVEKEDÉSBEN: A VIRÁGZÁS ALATTI NYÚLÁS

Az indica és a sativa növények általában drasztikusan eltérő növekedési ütemeket és mintázatot mutatnak. Ezek a különbségek azonban a virágzási szakasz kezdetéig nem válnak nyilvánvalóvá.

Ekkor az indica növények fokozott növekedési sebességre kapcsolnak,és bizonyos magasságot elérve sűrű, bokros lombkoronát képeznek, míg a sativa növények komoly nyúlási folyamaton mennek keresztül. A fényciklus változása hormonális változások sorát váltja ki, amelynek hatására a növények felfelé lőnek a fény felé. Bizonyos esetekben ez a jelenség (az úgynevezett "Virágzás alatti nyúlás") a növényeket akár duplájára is növesztheti. Ha mélyen a földbe vagy nagy konténerekbe ülteti a sativákat azok akár 3m-re, vagy akár nagyobbra is megnőhetnek.

KANNABISZ INDICA

Az indica növények viszont a hidegebb, szárazabb, hegyvidéki régiókban őshonosak, például Nepálban, Indiában és az indiai szubkontinens más területein, ahol a nyár hidegebb és rövidebb. Hogy alkalmazkodjon ezekhez a körülményekhez, a Cannabis indica rövidebb virágzási idővel, sűrűbb lombokkal és rügyekkel fejlődik.

Kisebb termetüknek és rövidebb virágzási fázisuknak köszönhetően az indica növények tökéletesen alkalmasak beltéri termesztésre. Átalakítási technikákkal könnyen manipulálhatók, és általában szép, vaskos rügyeket növesztenek, amelyek nagyszerűen mutatnak a tégelyekben is. Virágzási sebességüknek köszönhetően az indica növények lehetővé teszik azt is, hogy a termesztők rövid időn belül többször is szüreteljenek.

A SATIVÁK ÉS AZ INDICÁK MEGKÜLÖNBÖZTETÉSE

18. századi botanikai feljegyzések részletezik a két kannabisz altípus vizuális különbségeit. Ezek a morfológiai különbségek az egyes altípusok anatómiájában jelentkeznek, a levelektől a virágokig.

Sativa vs Indica

LEVÉLKÜLÖNBSÉGEK

A levelek jelentik az egyik legegyszerűbb megkülönböztetési pontot. Az indica növényeknek szélesebb, vastagabb "ujjakkal" rendelkező legyezőlevelei vannak, míg a sativának keskenyebb és hosszabb legyezőlevelei vannak vékonyabb "ujjakkal".

Ha egyet hátrébb lépünk, sok termesztő csak a termete alapján képes megkülönböztetni a két alfajt. Az indica növények bokrosabbak és zömökebbek, míg a sativa fajták hosszabbak, soványabbak és a csomópontjaik között nagyobb a hely.

VIRÁGSŰRŰSÉG

A két altípus különféle tulajdonságokkal rendelkező virágokat termel, de gyakorlott szemre van szükség, hogy megkülönböztessük az indica-t a sativa-tól, ha szüretelt rügyekről van szó. Nem is beszélve arról, hogy a legtöbb modern törzs mindkét altípus hibridje, ami szinte lehetetlenné teszi a domináns altípus meghatározását egyedül a virág kinézete alapján.

Általánosságban elmondható, hogy a sativa rügyek könnyebbek, hosszabbak, vékonyabbak és levegősebbek. Valószínű, hogy egy tasak sativa rügy látszólag több anyagot tartalmaz, mivel nem olyan sűrű. Ezzel szemben az indica rügyek általában sokkal tömörebbek és erősebbek.

AROMA ÉS ÍZ

Az indica és a sativa növények hatásai között jelentős különbségek vannak, de valódi kannabisz szakértőre van szükség ahhoz, hogy egyedül az íze alapján megkülönböztesse őket. A terpénekként ismert aromás fitokémiai vegyületek alapozzák meg a fű élénk ízét és illatát, és mindegyik törzs különböző arányban tartalmazza ezeket a molekulákat.

A tiszta sativa és indica növények egyedi terpén-profilokkal rendelkeznek, amelyeket a tapasztalt dohányosok meg tudnak különböztetni. Az indica rügyek édes, mézes és gyümölcsös aromákban gazdag ízeket kínálnak, míg a sativa növényekre földesebb és dízelesebb aromák jellemzőek.

KÜLÖNBÖZŐ HATÁSAI VANNAK AZ INDICA ÉS A SATIVA TÖRZSEKNEK?

Morfológiai különbségeik mellett a kannabisz-közösség hatásuk alapján is megkülönbözteti a sativa és az indica törzseket. Valójában szinte az egész kannabisz közösség egyetért abban, hogy a sativa törzsek felemelőek és energizálóak, míg az indica törzsek erősen nyugtató hatásúak.

De honnan jött ez a konszenzus? Valóban ennyire különbözik a sativa és az indica fű hatása? Nos, egyes szakértők szerint nincs alapja az indica és a sativa kifejezések használatának a kannabisz hatásainak leírására.

2016-ban a Cannabis and Cannabinoid Research folyóirat interjút közölt Dr. Ethan Russo-val, a International Cannabis and Cannabinoids Institute (ICCI) kutatási és fejlesztési igazgatójával. Ebben az interjúban[1] Russo azt mondja: „lehetetlen, hogy az olyan kifejezések, mint az indica és a sativa, valóban képet adjanak az adott növény vegyi anyagairól, következésképpen az általa kifejtett hatásokról”.

A High Times nyomtatott kiadásában Rev. Dr. Kymron deCesare, a kaliforniai Steep Hill Laboratory kutatási vezérigazgatója hasonló érveket fogalmazott meg. Azt állítja, hogy az, hogy indica és sativa sokkal többet nem mondhat el egy növényről, mint annak fizikai jellemzőit.

The Entourage Effect

AZ INDICA ÉS A SATIVA EGYEDI KEVERÉKEI

A legtöbb piacon megtalálható kannabiszfajta nagy része hibrid, mind sativa, mind indica genetikával. A Royal Queen Seeds szakértő nemesítői például speciális technikákkal olyan törzseket állítanak elő, amelyek egyedi tulajdonságokkal bírnak, például rövidebb virágzási idővel, specifikus ízekkel és egyebekkel.

Az indica és a sativa afizikai különbségeik mellett - ahogyan néhány kutatás sugallja - különböző terpének különböző koncentrációját tartalmazhatja, ami szintén tényező lehet a különböző hatások kiváltásában. Például egyes források a "nehéz indica" kannabisz-törzsek jellegzetes nyugtató tulajdonságát a magas mircén koncentrációnak tulajdonítják

A mircén egy terpén, amely számos növényben megtalálható, így a komlóban, a kakukkfűben, a citromfűben, a mangóban, a kardamomban és természetesen a kannabiszban is. Földes, enyhén borsos szagot áraszt, és úgy tartják, hogy nagy koncentrációban egyes kannabisz-törzsekben egyedülállóan álmosító hatású.

Az egyes vegyületek, például a terpének és a kannabinoidok vizsgálata mellett azt is fontos figyelembe venni, hogy ezek a vegyületek miként léphetnek kölcsönhatásba egymással, és ezáltal hogyan változtathatják meg a kannabiszról szerzett tapasztalatainkat. A kannabiszban található kémiai alkotóelemek kölcsönhatásba lépésének lehetőségét a világ legjelentősebb kannabiszkutatói „kísérőhatásnak” nevezik.

Terpenes

INDICA VS. SATIVA: SOKKAL TÖBB, MINT AMI SZEMMEL LÁTHATÓ

Reméljük, hogy ebben a cikkben eloszlattunk néhány mítoszt az indica és a sativa közötti különbségekről. Míg a tiszta indica és a tiszta sativa törzsek között egyértelmű morfológiai különbségek vannak, a többi különbséget nehezebb meghatározni, és ezek nem csupán genetikán alapulnak. Ennek ellenére az indica és a sativa kategóriák lehetővé tették a kannabisz-közösség számára, hogy kifejlessze azt a nyelvezetet, amely alapján osztályozza és megkülönbözteti ezt a lenyűgöző növényt.

External Resources:
  1. The Cannabis sativa Versus Cannabis indica Debate: An Interview with Ethan Russo, MD https://www.liebertpub.com
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.