The RQS Blog

.By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

A kannabisztermesztők kétféle módon indulhatnak el a termesztés során. Vagy magokat csírázatatnak, vagy lemetszhetnek dugványokat az anyanövényből. Mindkét módszer ugyanazt a végeredményt hozza - kannabinoidban gazdag rügyeket - de különböző utakon jutnak oda.

Egyes termesztők inkább a dugványok fejlődési sebességét részesítik előnyben, míg mások inkább a magoktól kezdve szeretnek eljutni egészen a befejezésig. Ön akár kezdő, akár tapasztalt termesztő, kulcsfontosságú mindkét technika megismerése, hogy később kísérletezhessen és maximalizálhassa eredményeit.

A magoknak és a dugványoknak egyaránt egyedi előnyei és hátrányai vannak. Ha mérlegelni tudja mindkettő tulajdonságait, eldöntheti, melyik úton haladjon.

A KANNABISZ MAGRÓL TÖRTÉNŐ TERMESZTÉSÉNEK ELŐNYEI

Egyes termesztők a magról történő nevelést tekintik a termesztés „tiszta” módjának. Igaz vagy sem, biztos, hogy mélyről jövő elégedettséget érez majd, ha elérkezik az aratás ideje.

A legtöbb házi termesztő világszerte magvak felhasználásával kezdi meg projektjét. Ez nagyrészt azért van, mert a legtöbb országban a magok hozzáférhetőbbek és legálisabbak, de nem ez az egyedüli ok. Nézzük meg, mi szól amellett, hogy magról induljon a termesztés!

KÖNNYEN HOZZÁFÉRHETŐ

Az internet sokmindent megkönnyített, így a kannabiszmagok beszerzését is.

Manapság egyszerűen megrendelheti a vetőmagokat online a vetőmagbankok hosszú listájáról (például a Royal Queen Seeds-től, természetesen). A diszkréten kiszállított csomagokat közvetlenül az Ön postaládájába helyezik, így el sem kell hagynia a házat.

Még azokban az országokban is, ahol maga a kannabisz illegális, a csírázatlan kannabiszmagokat gyakran teljesen legálisan lehet megrendelni, birtokolni és gyűjteni. Ha magokkal kezd, törvénytisztelő marad, egészen addig, amíg el nem ülteti őket.

AZ ALAPOKTÓL INDULVA

A magok nem csak vitathatatlanul kielégítőbb végeredményt nyújtanak, de azt is lehetővé teszik a termesztők számára, hogy új genetikai anyaggal kezdjék meg a termesztést. Ezek a kis DNS csomagok olyan kódot tartalmaznak, amely nem volt kitéve gyenge termesztési környezetnek vagy betegségeknek. Amint később meg szó lesz róla, ugyanez a dugványokról nem mondható el mindig.

NEMESÍTSEN  SAJÁT TÖRZSET

Miután elsajátította a kannabisz magvakból történő termesztésének művészetét, elkezdheti saját törzseit nemesíteni. Keresztezze kedvenc nőivarú egyedét a kiszemelt hímneművel, és a vegetációs időszak végén több száz - ha nem ezer - saját magja lehet.

Más szavakkal, nem annyira „magot hoz létre”, mint inkább egy saját egyedi törzset. Élvezze azokat a tulajdonságokat, amelyek a lehető legkellemesebb élményt okozzák az Ön számára a fogyasztás során.

FEMINIZÁLT MAGOK = RAGACSOS RÜGYEK

Jóllehet a magok mindkét nemnél azonosak, a kiváló minőségű feminizált magok 99%-os garanciát jelentenek a nőivarúságra.

Ez miért fontos? Nos, mint tudjuk, a női kannabisznövények állítják elő azt a ragacsos és kannabinoidokban gazdag rügyet, amelyet a legtöbb termelő keres. Ezzel szemben a hímek pollenzsákokat termelnek, melyek szükségesek ugyan a tenyésztéshez, de káros a nőivarú növények hozamára nézve.

A szelektált nőivarú magokkal rengeteg időt és erőfeszítést spórolhat meg, amit a hímektől való megszabadulásra fordítana. Ehelyett rengeteg kiváló minőségű rügyet kap.

FEMINIZÁLT MAGOK = RAGACSOS RÜGYEK

A KANNABISZ MAGRÓL VALÓ TERMESZTÉSÉNEK HÁTRÁNYAI

A fentiek elolvasása után a magokkal való kezdés tökéletesnek tűnhet. Az életben azonban mindennek van hátránya. Ezt szem előtt tartva vizsgáljuk meg a magvak használatának kevésbé előnyös szempontjait is.

NEM MINDIG CSÍRÁZNAK KI

Bár a neves vetőmagbankok magasabb csírázási arányt kínálnak, nem minden egyes mag hajt ki. Sajnos, bármit is tesz, néhányan egyszerűen életképtelenek. Ezért azt javasoljuk, hogy ültessen több magot, még akkor is, ha csak egy növény felnevelését tervezi.

GENOTÍPUS VS FENOTÍPUS

Ugyanannak a növénynek minden magjánál egy kissé eltérő genotípus jelenik meg - egy egyedi genetikai kód. A szülők és az utódok, sőt még a testvérek között is, mindig lesz genetikai eltérés.

Ez azt jelenti, hogy a magokból kifejlődött egyedek nem lesznek az adott szülő pontos másai, és látni fogja még a testvérek közötti különbségeket is. Ha tíz azonos magot ültet, akkor is észreveheti a magasság, a szín, az íz és a hozam eltérését.

A kannabisznövények a külső környezet hatására is sajátos tulajdonságokat alakítanak ki - ez a tényező befolyásolja a fenotípusukat. A hőmérséklet, a páratartalom, a fény, a tápanyagok és a víz egyaránt hat a fenotípus kifejeződésére. Ily módon az egységes termés elérése nehezebb, mint a dugványok esetében.

LASSABBAN INDULNAK

Végül, a magok esetében - a dugványokkal szemben - a betakarítás elérése hosszabb időt vesz igénybe. Néhány nap és egy hét között is eltarthat, amíg az élet első jelei megjelennek a talaj felszínén. Ezt követően kell még egy-két hét, hogy növénye érett csemetévé váljon.

Lehet, hogy nem tűnik olyan hosszúnak, de oka van annak, hogy a gyors, automatikusan virágzó törzsek olyan népszerűek, amilyenek – mivel náluk a magvetéstől a betakarításáig tartó idő nagyon hasonló a klónokból történő termesztéshez.

A KANNABISZ KLÓNOKRÓL VALÓ NEVELÉSÉNEK ELŐNYEI

Azok számára, akiknek nem ismerős, a klónok a vegetatív szakaszban lévő anyanövényekből származó dugványok. A termesztők a leválasztásukat követően kigyökereztetik őket, majd talajba vagy hidroponikus közegbe ültetik.

Ahogy a neve is mutatja, a klón biztosítja az anyanövény pontos genetikai másolatát. Ez lehet áldás vagy átok, amint az alább látható lesz. Először beszéljük meg az előnyöket.

A NŐIVARÚ HAJTÁSOKBÓL NŐIVARÚ EGYEDEK LESZNEK

Mivel a klónok pontos másolatok, a nőivarú anyanövényből vett dugványok újabb nőivarú növényt eredményeznek. Ez lehetővé teszi a termesztők számára, hogy elkerüljék azt a feladatot hogy ügyelniük kelljen a hím növényekre, amikor normál magvakról termesztenek, és még azt a csekély kockázatot is kiküszöböli, amikor a feminizált magvak közé hím keveredik.

A KLÓNOK IDŐT SPÓROLNAK

A dugványok használatával nem kell megvárni, amíg egy mag kicsírázik, és megfelelő méretű palántává nő. Valójában teljesen kihagyja ezt a szakaszt! Egyszerűen ki kell gyökereztetnie és olyan növényt kap, amely azonnal készen áll a növekedésre.

A KLÓNOK IDŐT SPÓROLNAK

PONTOSAN TUDJA, MIT VÁRHAT

A klónok pontosan azt szállítják, ami Önnek tetszett az anyanövényben. Pontos genetikai másolatokként átviszik az anya összes tulajdonságát, beleértve a méretet, az ízt, a morfológiát és a termelékenységet. Ezzel szemben a magok genetikai és környezeti tényezők miatt kissé eltérnek azoktól a növényektől, amelyektől származnak.

A KANNABISZ KLÓNOKRÓL VALÓ NEVELÉSÉNEK HÁTRÁNYAI

A klónok bizonyos területeken messze felülmúlják a magokat, de nem tökéletesek. Íme néhány kérdés, amelybe belefuthat, ha úgy dönt, hogy dugványokkal dolgozik.

SOK SZERENCSÉT A KERESÉSHEZ

Magokat szeretne? Egyszerűen keressen egy online magbankot. Dugványokat szeretne? Sok szerencsét! Mivel aktív növényről kell metszeni őket, házi termesztőként nehéz megfelelő dugványokat találni. Ráadásul illegálisak, már mielőtt az Ön birtokába kerülnek, így a szállításuk is meglehetősen kockázatos.

A legjobb módja a klónok megtalálásának a termesztő ismerősök meglátogatása lehet a a legtöbb országban. Ha udvariasan kéri, bizonyára vihet haza egy-két dugványt.

VIGYÁZNI KELL

A magok kemények. Egyenesen a talajba dobhatók. A dugványok érzékenyek, és így is kell őket kezelni. Ha agresszíven kezeli a dugványokat, vagy nem sikerül jól indítani őket, akkor meghalnak, még mielőtt gyökeret eresztenének.

A törékeny dugványokhoz külön testreszabott környezetre van szükség, egyedi paraméterekkel, hogy a legjobb kezdést biztosítsuk számukra. Optimális páratartalomra, jól beállított és állandó hőmérsékletre van szükség. Ezen okok miatt további helyet kell kialakítania a termelő helyiségében, hogy kielégítse az igényeiket, különösen, ha egyébként magról termeszt.

MEGKAPJA A ROSSZ TULAJDONSÁGOKAT IS

Az anyanövények mindent továbbadnak klónjaiknak, beleértve a rossz tulajdonságokat is. Az anyanövénynek, függetlenül attól, hogy tud róla, vagy sem, genetikai problémája vagy hibája lehet. Lehet, hogy ez nem válik nyilvánvalóvá, amíg fel nem nevel néhány dugványt, de addigra már károsodnak.

KLÓNOK VAGY MAGOK? MELYIK A JOBB A KANNABISZ TERMESZTÉSÉHEZ?

Őszintén szólva a válasz teljesen szubjektív. Mindez a termesztő személyes preferenciáinak és hozzáértésének a kérdése. A kezdőknek sokkal könnyebb dolguk lesz - és jobb eredményeket érhetnek el - a magok használatával. A klónok bonyolultabbak, és inkább a kissé tapasztaltabb termelők számára alkalmasak. A veterán kertészek azonban magokat is választanak tenyésztési célokra, hogy végig figyelemmel kísérhessék a növények életútját az elejétől a végéig.

Mint minden a termesztés világában, a kísérletezés lehetővé teszi, hogy kialakíthassa a saját elképzelését. Próbálja ki mindkettőt, és nézze meg, hogy mi áll a legjobban az Ön, és termesztési stílusa számára. Sok szerencsét!

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.