Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter

Útmutató a kannabiszlevelek jelzéseinek megértéséhez és a növény egészségügyi problémáinak kezeléséhez.


A növény betegségei, a tápanyaghiány, a kártevők fertőzései és sok más növekedési probléma egyértelmű tünetekkel mutatkozik meg a kannabisz növény levelein. Ebben az útmutatóban bemutatjuk a különféle növényi problémákat, amelyek a kannabisz levelén is jelentkeznek. Megtanítjuk, hogyan olvassa a jeleket, így gyorsan azonosíthatja és javíthatja a leggyakoribb termesztési problémákat.

A kannabiszlevél funkciói

Sok más növényhez hasonlóan a kannabisz levelei is kulcsfontosságú összetevői a növény létfenntartó rendszerének. A zöld klorofill pigment lehetővé teszi, hogy a levelek napelemként működjenek. Ez a napfény-gyűjtő szerep - és ezt már valószínűleg tudja - elengedhetetlen a fotoszintézishez.

A levelek alsó részét apró sztómák, mikroszkopikus lyukak borítják, amelyek ajtóként nyílnak és záródnak. A szén-dioxid be, az oxigén és a víz kiáramlik. A levelek a levéltápozásnak nevezett folyamat során tápanyagokat is képesek felszívni a kannabisznövény táplálására.

A kannabiszlevelek típusai

A kannabisznak három fő típusa van. Ezeket gyakran hivatalosan Cannabis sativa L. néven említik; gyakorlati szempontból azonban segít, ha különbséget teszünk a sativa, az indica és a ruderalis növények között.

Mindenesetre a legtöbb kannabisz, amellyel manapság találkozik, két vagy három típus hibridje. Így a termesztőszobájában jellemzően olyan levelek találhatók, amelyekben keverednek ezek a tulajdonságok. Lehetnek 3, 5, 6, 9 vagy 11 pontos levelei, a vékony és karcsútól a széles és kerek formájúakig.

Sativa Cannabis LeafSativa

A sativa levelei hosszúak, karcsú ujjakkal - némelyiküknek akár 13 ujja is lehet. A sativa növények általában világosabb, lime zöld árnyalatúak, ami viszonylag alacsony klorofill mennyiséget jelez. Az a feltételezés, hogy részben a redukált klorofillmennyiség felelős a sativa törzsek hosszabb virágzási időszakáért.

Indica Cannabis LeafÍndica

Az indica levelei rövidek és szélesek, jellemzően 7-9 kövér ujjal. Ezek a levelek a nehezebb afgán eredetű indicák esetében még nagyobbak. Az egészséges indica leveleket sötétebb, mélyebb zöld árnyalatuk jellemzi. Ez annak a jele, hogy a levelek több klorofillt tartalmaznak - erről úgy tartják, hogy felgyorsítja az indica fajták virágzási ciklusát.

Ruderalis Cannabis LeafRuderalis

A ruderalis levelek meglehetősen vékonyak, és csak 3-5 karcsú ujjat fejlesztenek. A legtöbb termesztő úgy írja le őket, mint a fiatal sativa növények leveleihez hasonló formát és színt. Ezek a növények azonban különlegesek, mivel a kapott fénytől függetlenül virágzanak.

Legyező és cukorlevelek

A leveleket a sativa, indica vagy ruderalis típusba soroláson kívül megkülönböztethetjük attól függően is, hogy a növényen hol helyezkednek el. A kannabisznövény legnagyobb, jellegzetes, ujjas leveleit legyezőlevélnek nevezik. A másik típusú leveleket, amelyek kicsik és virágok között fészkelnek, cukorleveleknek nevezik.

 • Legyezőlevelek

A legyezőlevelek, mint említettük, a nagy levelek, amelyek a vegetatív növekedési fázisban fejlődnek. Napelemként működnek, elnyelik a fényt, és a növény növekedéséhez szükséges energiává alakítják át. Ezek a levelek vészhelyzeti tárolóként is szolgálhatnak bizonyos tápanyagok, például a nitrogén számára. Ha a növény nem tudja beszerezni őket a talajból, akkor a leveleiből is képes felszívni a tárolt tápanyagokat. Amikor ez megtörténik, - és ezt hamarosan részletesen elmagyarázzuk - a levelek sárgulni kezdenek.

A legyezőlevelek csak nyomokban tartalmaznak THC-t, CBD-t és más kannabinoidokat.

HOJAS DE ABANICO

 • Cukorlevél

A cukorlevelek a rügyek belsejében és azokból kinyúlva találhatók. Felületüket "fagyos" fehér trichomák borítja, erről kapták a nevüket. A cukorlevelek funkciója lényegében az, hogy keretbe foglalja a rügyeket, így azok egyben maradnak.

A cukorlevelek gazdagok kannabinoiddal teli trichomákban, de füstöléskor durva ízük lehet. Éppen ezért a termesztők általában levágják őket a rügyekről. Bár dohányzásra kevésbé optimálisak, de hash vagy kannavaj készítéséhez ideálisak.

HOJAS DE AZÚCAR

Miről árulkodik a levélkék száma a levélen?

A növénye a levelein található levélkék (vagy ujjak) számán keresztül is kommunikálhat Önnel. Normál körülmények között a kannabiszlevelek háromnál több levélkét fejlesztenek.

Az ujjak száma a genetikai különbségek és a növény kora miatt változhat. A valódi levelek első sorozat csak egy, a második sorozat pedig általában három levélkéből tevődik össze. Ettől kezdve minden levél általában hét-kilenc ujjból áll.

Egyes törzsek és egyes növények eltérnek ettől a normától, és levelenként öt-tizenhárom ujjból állnak. Ezek az ujj mennyiségek nem adnak okot aggodalomra, ezek egészséges növényre utalnak.

Ha azonban a kifejlett növény csak három vagy egy ujjas leveleket fejleszt, az a stressz jele lehet. Tekintse meg alább a háromujjas levelek fő okait, és azt, hogy mit tehet ellene.

¿Qué puedes descubrir en base al número de hojas?
 • Fény-stressz

A kannabisznövények, ha túlzott fényterhelés éri őket, időnként háromujjú leveleket kezdenek növeszteni. A növények általában nagyon ragaszkodnak a beállításokhoz. Gyorsan hozzászoknak a környezetükhöz, és minden nagyobb változás fenyegetésnek és stresszesnek éreznek.

Ha hirtelen megváltoztatja a fényforrást, a kannabisznövények olykor háromujjas levelekkel reagálnak. A fény típusának vagy erősségének hirtelen eltolódása megzavarhatja a növényt.

Ha elromlott a lámpája, vagy esetleg újra szeretné cserélni a meglévőt - és éppen a növekedési ciklus közepén jár - próbáljon meg egy olyan modellt vásárolni, amely a lehető legjobban hasonlít a régihez.

 • Ingadozó fotoperiódusosok

A fotoperiódusos növényeknek hosszabb sötétségre van szükségük ahhoz, hogy virágzási fázisba lépjenek. Ez mutatja, hogyan reagálnak az évszakok változásával a természetben elérhető napfényre.

Beltéren a termesztőknek napi 12 órán keresztül teljesen sötétben kell tartaniuk termesztőhelyiségeiket. Még egy rövid fényszivárgás is – akár tizenöt perc minden éjszaka – stresszt okozhat a kannabisznak és erre háromujjas leveleket növesztve reagálhat.

Tartsa termesztősátrát a kültéri fényforrásoktól elzárva. Ha szobában termeszt, előfordulhat, hogy sötétítő függönyt vagy redőnyt kell feltennie, hogy az utcai lámpák ne kavarjanak be a növényeknek.

Fotoperiodos fluctuantes

 • Újravegetálás

Néha a termesztők úgy döntenek, hogy újravegetáltatják növényeiket. Néhány rügy betakarítása után pár hétre visszakényszerítik növényeiket a vegetatív szakaszba. Ennek van néhány előnye:

 • Teljesen kihagyhatja a csírázást vagy a klónozást
 • A növények sokkal bokrosabbra nőnek
 • Megmentheti a leszüretelt növényt, és azonnal felhasználhatja egy másik betakarításhoz

Az újravegetáltatás természetesen bizonyos mértékű stresszt okoz a kannabisznövényekben. Néha ezt úgy mutatják ki, hogy háromujjú leveleket növesztenek. Ilyen körülmények között ezek a levelek teljesen normálisnak számítanak.

 • Genetikák

Ha már termesztett különböző kannabisztörzseket, akkor tisztában van azzal, hogy egyes fajták mennyire különböznek egymástól. Ezek közé a különbségek közé tartozik az íz, az illat, a hatás, a méret és a forma.

Egyes törzsek genetikailag arra is hajlamosak, hogy három leveles leveleket hozzanak létre. Ezek a „kacsalábtörzsekként" ismert fajták eredendően nem hibásak, szóval miattuk ne aggódjon!

 • Környezeti stressz

Mivel a kannabisz érzékeny a környezetére, szinte minden tényező változása stresszt okozhat, ha szélsőséges szintre emelkedik - ez arra késztetheti őket, hogy háromujjas leveleket hozzanak létre. A páratartalom, a hőmérséklet és más tényezők változása is okozhat ilyen jelenséget.

Érdemes az alábbi környezeti feltételek fenntartására törekednie, ezáltal csökkentheti a háromujjas levelek kialakulásának esélyét.

 • Hőmérséklet

A következő hőmérséklet-értékek fenntartására törekedjen a növekedési ciklus különböző szakaszaiban:

Palánta szakasz: 20–25 °C
Vegetatív szakasz:  22–28 °C
Virágzási időszak: 20–26 °C
 • Páratartalom

Az alábbi páratartalom értékeket célozza meg a különböző fázisokban:

Palánta szakasz: 65–70%
Vegetatív szakasz:  40–70%
Virágzási szakasz:  40–50%

 • Locsolás

A kannabisznövények öntözése finomhangolás kérdése. Míg a túlöntözés gyökérbetegségekhez vezethet, az alulöntözés stresszt és háromujjú leveleket okozhat. Általános szabály, hogy akkor öntözzük meg a növényeket, ha a talaj felső néhány centimétere teljesen kiszáradt. Ha tovább vár, az kedvezőtlen lehet a növények számára.

A kannabisz növény egészségügyi problémáit jelző tünetek felismerése

A tapasztalt termesztőket az különbözteti meg a kezdőktől, hogy előbbiek képesek „olvasni” kannabisznövényeik jelzéseit. A levelek erős jeleket küldenek a gazdáknak, tájékoztatva őket a növény egészségéről és jólétéről. A növekedési problémák gyors orvoslása érdekében fontos, hogy a termesztő tudja olvasni a jeleket.

Sárga kannabiszlevelek

A levelek sárgulása általában biztos jele annak, hogy valami nincs rendben a kannabisznövényével. Ennek számos oka lehet, a betegségektől kezdve a kártevőkön át a tápanyag-problémákig. Vegye figyelembe azonban, hogy a virágzás késői heteiben a sárga levelek megjelenése normális. Ez az egyetlen alkalom, amikor nem kell aggódnia miatta.

TÚLTRÁGYÁZÁS

A túl sok műtrágya adagolása gyakran okozza a kannabisz leveleinek sárgulását. Szerencsére, ezt a problémát viszonylag könnyű észrevenni: a levelek először csak a végükön sárgulnak vagy barnulnak - ez a tápanyag-égés tipikus jele. Csak a túltrágyázás későbbi szakaszában sárgul el az egész levél.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Tartsa be a megfelelő tápanyag adagolást. A palánták és a fiatal növények csak nagyon kevés műtrágyát igényelnek.
 • Legyen óvatos, ha előre elkészített virágföldkeveréket használ. Ezek gyakran 3-4 hétre elegendő tápanyagot tartalmaznak. Csak akkor kezdje el a táp adagolását, ha a talajban lévő tápanyagok elfogytak.
 • A gyártó által javasolt mennyiségnél kevesebbet adagoljon. Kezdje ½ vagy ¼ adaggal, és haladjon felfelé, ha szükséges.
Javítási lehetőség
 • Csökkentse a táp mennyiségét és gyakoriságát.
 • „Öblítse át” a kannabiszát, hogy kimossa a talajban felhalmozódott felesleges tápanyagokat.
 • Öblítés után a megfelelő tápanyagmennyiséget adagolja.

TÚLÖNTÖZÉS

A kannabiszt túlöntözése mindenféle növekedési problémához vezethet. A gyökerek fuldoklanak, nem jutnak oxigénhez, amelyre a növénynek szüksége van, nagyobb valószínűséggel jelennek meg a penész, gombák és kártevők. Sokszor a levelek is elsárgulnak a folyamatos túlöntözés későbbi szakaszaiban.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Csak akkor öntözzön, ha szükséges, és ne használjon túl sok vizet.
 • Hagyja kiszáradni a talajt az öntözések között.
 • Öntözze a növényeket méretüknek megfelelően. A kis gyökérrendszerrel rendelkező fiatal növényeknek nincs szüksége annyi folyadékra, mint a nagy növényeknek.
Javítási lehetőség
 • Hagyja abba az öntözést, és hagyja kiszáradni a talajt.
 • Módosítsa az öntözési rendet, ritkábban öntözzön.

TÁPANYAGHIÁNYOK

A tápanyagok, különösen a nitrogén hiánya az egyik leggyakoribb oka a levelek sárgulásának. Ha ez hiányzik a termőközegből, a növény a levelekből vonja ki a tápanyagokat és közben elsárgul.

Fontos tudnia, hogy a tápanyaghiány nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem táplálja megfelelően a növényeit. A tápanyaghiány a víz nem megfelelő pH-értékében, vagy akár a túltápozásban is gyökerezhet. Amikor a növény nem tud hozzájutni a tápanyagokhoz, még akkor sem, ha azok jelen vannak, tápanyag-kizáródásról beszélünk.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Ügyeljen arra, hogy mindig a növekedési szakasznak megfelelő mennyiségű tápanyagot adagoljon.
 • Gondoskodjon a megfelelő pH-értékről a víz/tápanyag oldatban (talaj: 6,0–7,0, víz: 5,5–6,5).
Javítási lehetőség
 • Adagolja növényeinek a szükséges tápanyagokat, ha a hiány az alultápozottság miatt alakult ki.
 • A gyorsabb gyógyulás érdekében lombtrágyaként biztosítsa a tápanyagot.
 • Ha a hiány a helytelen pH-érték vagy a túltáplálásból eredő tápanyag-kizáródásból ered, először ezeket kell kezelnie. Ebben az esetben öblítse át növényét semleges pH-értékű vízzel, majd adagoljon megfelelő tápanyagot.

KÁRTEVŐK

A gyakori kártevők is, mint például a gombaszúnyogok vagy atkák, a kannabiszlevelek sárgulásához vezethetnek. Legyen biztos benne, hogy pontosan melyik található a növényein, mivel ezek különböző problémákat okoznak, és különböző megoldásokat igényelnek.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Tartsa szemmel a kannabiszát, hogy idejében észlelje a kártevőfertőzést. Használjon nagyítót vagy mikroszkópot a levelek ellenőrzéséhez.
 • Használjon neemolajat vagy csigacsapdákat a kártevőfertőzés kockázatának csökkentése érdekében.
 • Sterilizálja a talajt, ha ismeretlen forrásból szerzi be.
 • Használjon hasznos rovarokat (ragadozó atkák, katicabogarak stb.), hogy távol tartsa a kártevőket.
Javítási lehetőség
 • Használjon levélpermetet, rovarirtó szappant és neemolajat, hogy természetes úton szabaduljon meg az általános kannabisz kártevőktől.
 • A gombaszúnyog a magas páratartalmat és a túlöntözést jelzi. Öntözzön kevesebbet, és hagyja kiszáradni a talajt. Ezután takarja be a talajt homokkal vagy perlittel, hogy megakadályozza a gombaszúnyogok újbóli megjelenését.

GYÖKÉRROTHADÁS

A gyökérrothadás, amint a nevéből is kitűnik, súlyos betegség, amely a kannabisznövény alapját károsítja. Legtöbbször a gyökérzónában a túlöntözés miatti oxigénhiány okozza. A termesztőhelyiség magas páratartalma és hőmérséklete szintén okozhat gyökérrothadást, de a termőterület (vagy víztározó) káros baktériumokkal vagy gombákkal való szennyeződéséért is felelős.

A levelek gyökérrothadás miatti sárgulása esetén általában eltart egy ideig, amíg teljesen elszínezi a leveleket. Előfordulhat, hogy nagy, szabálytalan sárga foltok formájában jelenik meg, vagy csak a széleket érinti. A levelek egyszerre fonnyadnak és törnek.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Ne öntözze túl a kannabisznövényeit.
 • Gondoskodjon az ültetőcserepek megfelelő vízelvezetéséről.
 • Tartsa hűvösen a termesztőhelyiség hőmérsékletét és rendszeresen ellenőrizze a páratartalmat.
 • Tartsa a termesztési területet tisztán és sterilen.
Javítási lehetőség
 • Ha talajban termeszt, ültesse át a növényeket új cserepekbe friss földdel.
 • Biztosítson oxigént a gyökereknek. A vízhez adagolt H₂O₂ segíthet.
 • Adagoljon hasznos gyökérbaktériumokat a vízhez.
 • Ha vízben termeszt, használjon erősebb szivattyút, amely több oxigént képes szállítani.

PH-INGADOZÁS

Ahogy korábban említettük, a sárga levelek időnként a kannabisznövény gyökerei körüli pH-ingadozások következményeiként jelentkeznek. Ez megterheli a növényt, és foltok jelennek meg rajta. Legtöbbször az alsó, idősebb levelek közepe válik sárgává, illetve barnává.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Győződjön meg arról, hogy a víz/tápanyag oldat pH-ja megfelelő. Talaj esetében az optimális pH 6,0-7,0. Víz esetén ügyeljen arra, hogy a pH 5,5–6,5 legyen.
Javítási lehetőség
 • Öblítse át növényét sima, pH semleges vízzel.
 • Öblítés után mindig győződjön meg arról, hogy a víz/tápanyag oldat pH-értéke megfelelő tápozáskor

LEVÉLSZEPTÓRIA

A levél szeptória, más néven szeptóriás levélfoltosság vagy sárga levélfoltosság, sárgásbarna foltokként jelentkezik a levelek felső és alsó oldalán. Ez egy gombás betegség, amelyet spórák okoznak, és különösen nedves és párás körülmények között terjed.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Szabályozza a páratartalmat és a hőmérsékletet termesztőhelyiségében.
 • Biztosítson jó levegőáramlást.
 • Tartsa tisztán termesztőszobáját. Távolítsa el az elhalt lombozatot és a gyomokat, mivel ezek táptalajt jelentenek a gombáknak.
 • Metssze meg a növényeket a levegő keringésének javítása érdekében.
 • Ne használja fel újra a régi szubsztrátumot, mert az gombát és más kórokozókat tartalmazhat.
Javítási lehetőség
 • Távolítsa el a fertőzött lombozatot.
 • Ha lehetséges, különítse el a fertőzött növényeket a többitől.
 • Javítsa a levegő keringését termesztőszobájában. Állítson be ventilátorokat, hogy lágy szellőt fújjanak a növényeire.

Hullámos levelek

A kannabisz levelei különböző okok miatt felkunkorodhatnak. Lefelé vagy felfelé hajolhatnak, felgördülhetnek a széleken, vagy szabálytalanul felkunkorodhatnak és összegyűrődhetnek. A hullámos levelek leggyakoribb okai a következők:

HŐ-STRESSZ

A hő kiszáríthatja a leveleket, és felpöndörítheti őket. Egy tipikus beltéri termesztési környezetben a hő-stressz abból adódik, hogy a növények túl közel kerülnek a termesztési lámpákhoz.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Tartsa növényeit biztonságos távolságban a termesztőlámpáktól.
 • Tartsa távol a növényeket a fűtőtestektől és más elektromos berendezésektől a termesztőhelyiségben.
 • Ha a szabadban, meleg környezetben termeszt, gondoskodjon arról, hogy a növény a nap legmelegebb időszakában árnyékban legyen.
Javítási lehetőség
 • Növelje a távolságot a lámpák és a növények között.
 • Használjon hűvösebb hőmérsékleten működő termesztőlámpákat, például LED-et vagy CFL-t.

TÚLÖNTÖZÉS

Amikor a levelek a túlöntözés miatt kunkorodnak fel, „nehézkes” megjelenést kölcsönöznek a kannabisznak, mintha elakadna. A levelek ívben lehajlanak, és „karmosak" lesznek.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Csak annyit öntözzön, amennyi szükséges.
 • Az öntözések között hagyja kiszáradni a talajt.
 • Emelje fel az edényt és ellenőrizze a súlyát. Csak akkor öntözzön, ha az edény újra könnyű.
 • Biztosítson jó vízelvezetést az edényben.
Javítási lehetőség
 • Csökkentse vízmennyiséget
 • Módosítsa az öntözési ütemtervet (értsd: ritkábban tegye).

TÚLTÁPOZÁS

A túltáplálás vagy tápanyag-égés első jele egy apró ropogós levélcsúcs a leveleken. Ha a túltápozás folytatódik, az egész levél törékennyé és barnává válik.

What Cannabis Leaves Can Tell You

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Ügyeljen arra, hogy a növénynek csak a szükséges tápanyagmennyiséget adagolja. 
 • A palántákat és a nagyon fiatal növényeket ne ugyanúgy tápozza, mint a teljesen kifejlett növényeket.
 • Az ajánlott adagnál kevesebbet adjon. A kevesebb sokszor több! Kezdje a gyártó által ajánlott mennyiségek felével vagy még kevesebbel, különösen ha önvirágzó törzseket és más kisméretű fajtákat termeszt.
Javítási lehetőség
 • Öblítse le növényeit sima, semleges pH-jú vízzel. 
 • Az öblítés után csak a szükséges tápanyagmennyiséget adja a növénynek.

HIDEG

A kannabisz levelei időnként a hideg miatt is felkunkorodhatnak.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Biztosítson megfelelő hőmérsékletet a termesztőszobájában (kb. 21°C a legjobb).
 • Termesszen hidegálló kannabisz törzseket.
Javítási lehetőség
 • Használjon erős termesztőfényt, amivel növelni tudja a hőmérsékletet a termesztőterületén.
 • Ha lehetséges, vigye a növényeket olyan helyre, ahol jobban védve vannak a széltől és az időjárástól.
 • Telepítsen fűtési rendszert a termőterületén.

Száraz és törékeny

Egyes esetekben, ha nem igazítunk a növényen, miután a levelek elkezdenek felkunkorodni, azok kiszáradhatnak és törékennyé válhatnak. Amint azt sok szobanövény tulajdonos tudja, ez annak a jele, hogy azonnali beavatkozásra van szükség.

HŐ-STRESSZ

Mint korábban említettük, ez általában csak azt jelenti, hogy a növények túl közel vannak a termesztő lámpákhoz. Hő-stressz azonban akkor is előfordulhat, ha a szabadban vagy üvegházban, túl meleg hőmérsékleten termeszt. A levelek, amint azt sejthetjük, kiszáradhatnak és törékennyé válhatnak a hő-stressz késői szakaszában.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • HID világítás helyett használjon LED-eket vagy CFL-ket.
 • Ha a szabadban termeszt, használjon árnyékolót a növények védelmére.
 • Biztosítson megfelelő légáramlást. Ha bent termeszt, telepítsen ventilátorokat.
Javítási lehetőség
 • Vigye távolabb növényeit a termesztőlámpáktól.
 • Vegye lejjebb a hőmérsékletet a termőterületén. 
 • Ha szükséges, szereljen fel klímaberendezést termesztőszobájába.

FÉNY-ÉGÉS

A fény okozta égést gyakran előzi meg a levelek kifehérededése. Néha azonban már megtörtént az enyhe égés mire a fehéredés elkezdődik. Ha nem kezeli a fény- és hőproblémákat, a levelek törékennyé válnak és elhalnak. Ezt meglehetősen könnyű észrevenni, mivel a fényégés jellemzően a fényforráshoz legközelebb eső leveleken jelenik meg.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Tartsa a növényeket biztonságos távolságban a termesztőlámpáktól.
 • A gyártónál érdeklődhet, hogy milyen távolságra ajánlott akasztani a fényeket.
Javítási lehetőség
 • Csökkentse a tápozás mennyiségét és gyakoriságát.
 • Növelje a távolságot a növények és a termesztőlámpák között.

TÚLTÁPOZÁS

A kiszáradt levélvégekkel indul, majd a hosszan tartó tápanyag-égés az egész levelek kiszáradását és törékenységét okozza. Ez a túltápozás utolsó szakasza. A levelek, és így a kannabisznövénye is elhal. De ez nem jelenti azt, hogy nem mentheti meg őket.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan előzheti meg
 • Használjon kevesebb tápanyagot, különösen, ha autovirágzó növényeket termeszt. Használja az ajánlott adag ½ vagy ¼ részét.
 • Ne tápozza a palántákat. Csak akkor kezdje el a tápadagolást, ha a növénynek már 4-5 valódi kannabiszlevele van, vagy amikor elérte a 15-20cm magasságot.
 • Ha előtrágyázott talajt használ, az első 3-4 hétben ne adagoljon plusz tápot, csak ezen időszak letelte után kezdjen kis mennyiséggel tápozni.
Javítási lehetőség
 • Öblítse át növényeit semleges pH-értékű vízzel.
 • Adagoljon a növény méretének és korának megfelelő tápanyagokat. A lehető legkevesebb tápot használja, és csak akkor növelje a mennyiséget, ha szükséges.

Hervadó levelek

Hervadó leveleket, akárcsak elszíneződött és foltos leveleket, sok minden okozhat. Íme a leggyakoribb problémák, amelyekkel a termesztőknek tisztában kell lenniük:

ALULÖNTÖZÉS

Az alulöntözés legjellemzőbb jele a lelógó növény, hervadó levelekkel és szárakkal. Ha a növény ezután sem kap vizet, a levelek elszáradnak.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Ügyeljen arra, hogy a növények megfelelő mennyiségű vizet kapjanak.
 • A növényeket a hervadás első jelére öntözzük meg.
Javítási lehetőség
 • Adagoljon elegendő vizet, hogy az egész aljzat telítődjön. Ideális esetben várja meg, amíg körülbelül 20-25% kifolyik

SZÉLKÁR

Ez nagyobb problémát jelent, ha a szabadban termeszt, és a növény ki van téve az időjárás hatásaiknak. Azonban beltéren is megtörténhet, ha a növények túl közel vannak egy erős ventilátorhoz.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Biztosítson megfelelő távolságot a növényei és a termőterületen lévő ventilátorok között.
 • Ne járassa teljes erővel a ventilátorokat. Az enyhe szellő az optimális.
 • Ha szabadban termeszt, válasszon olyan területet, ahol a növény nincs kitéve az időjárási hatásoknak.
 • Ültesse a kannabiszt nagyobb társnövények közé természetes védelem céljából.
Javítási lehetőség
 • Csökkentse a ventilátor sebességét, vagy távolítsa el a ventilátorokat a növények közeléből. 
 • Ha szabadban termeszt, állítson fel szélárnyékolót a növények védelme érdekében.

VERTICILLIUM

A verticilliumos hervadás olyan súlyos betegség, amelyet egy talajban előforduló gomba okoz. Röviden: megtámadja a kannabisz gyökereit, és a halálba viszi őket, nincs rá gyógymód. Az alsó levelek sárgulásával és zsugorodásával jelentkezik, majd a növény egyes részei hirtelen elhervadnak. A legjobb, amit tehet, ha megelőző intézkedésekkel védekezik, hogy ne legyen esélye tönkretenni a termést.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Ne tápozza túl a kannabiszt. Pontosabban, tartsa szemmel a nitrogénszintet.
 • Használja a növény növekedési szakaszának (növekedés, virágzás) megfelelő tápanyagokat.
 • Si conrees en terra, procura que hi hagi un bon drenatge.
 • Considera l'opció de conrear sense terra (en fibra de coco, hidroponia...)
Javítási lehetőségek
 • Távolítsa el a fertőzött növényeket és a talajt.
 • Válassza el az egészséges növényektől, és reménykedjen, hogy a gomba nem terjedt el.

Színes levelek

A kannabisz levelei általában zöld árnyalatúak, a világos lime zöldtől a mélyebb erdei árnyalatokig. Néha azonban más színűre is válthatnak, a törzstől és bizonyos környezeti tényezőktől függően. A legtöbb esetben nem kell aggódnia! Ezek a színek növelik a törzs vonzerejét, amit a kannabisz-rajongók nagyra értékelnek.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a levelek elszíneződése komoly probléma jele lehet.

NITROGÉNMÉRGEZÉS

A túltápozás különféle elváltozásokat okozhat a leveleken - a nitrogén toxicitás kifejezetten sötétzöld színűvé teszi a leveleket. Ez akkor fordulhat elő, ha a vegetatív fázisban bőséges nitrogéntartalmú műtrágyát használ, és virágzás közben elfelejti lejjebb venni az adagot.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Ne tápozza túl a kannabiszt. Pontosabban, tartsa szemmel a nitrogénszintet.
 • Használja a növény növekedési szakaszának (növekedés, virágzás) megfelelő tápanyagokat.
Javítási lehetőség
 • Csökkentse a növényekhez használt tápanyagok mennyiségét.
 • Használjon más, kevesebb nitrogéntartalmú kannabisz műtrágyát.

A LILA LEVELEK RENDBEN VANNAK

A vöröses és lila levelek általában nem adnak okot aggodalomra. Valójában néhány törzset kifejezetten úgy nemesítettek, hogy gyönyörű lila leveleket és rügyeket mutassanak. Egyes törzsek eleinte a szokásos zöld színben pompáznak, de hidegebb éjszakákon vörösre vagy lilára változhatnak.

What Cannabis Leaves Can Tell You

FEHÉR LEVELEK

Egyes kannabisztörzsek levelei csillogó fehér megjelenésűek az őket borító tejszerű trichomák miatt. Ilyen esetekben ez a jó minőségű rügy jele. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a fehér levelek valami súlyos gondot jeleznek.

What Cannabis Leaves Can Tell You

LISZTHARMAT

A lisztharmat fehér, porszerű penészréteg a kannabisz levelein. Fehér foltok vagy dudorok formájában jelenhet meg, amelyek lisztes foltoknak tűnhetnek a leveleken. Ha nem kezelik, a lisztharmat súlyos károkat okozhat a növényeiben.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Tartsa hűvösen a termesztőhelyiséget.
 • Biztosítson jó levegőáramlást.
 • Figyelje a páratartalom szintjét a túlzott nedvesség és párásság elkerülése érdekében.
 • Tartsa tisztán a termőterületet.
Javítási lehetőségek
 • Távolítsa el a fertőzött növényeket és a termesztőközeget.
 • Lombspray-ként keverjen két teáskanál almaecetet 1 liter vízhez. Alternatív megoldásként keverjen össze 60% tejet és 40% vizet a növények permetezéséhez. Utolsó megoldásként használjon kereskedelmi gombaölő szert.

Lyukak és elszíneződés

Ha lyukakat észlel a leveleken, vagy szabálytalan foltokat és a levelek elszíneződését észleli, akkor a kártevők okozhatják a problémát. Két éles szem és az ékszerész nagyító segít észrevenni őket, mielőtt még nagyobb kárt okoznának.

LEVÉLKÁROSÍTÓ LÁRVÁK

A levélkárosító lárvák áthaladnak a leveleken, jellegzetes sárgás vagy fehér, féreg alakú nyomokat hagyva.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • A sorok letakarásával megakadályozhatja, hogy a felnőtt levélkárosítók hozzájussanak a növényeihez.
 • A ragadós csapdák is hatékonyak ellenük.
Javítási lehetőség
 • Vigyen fel neem olajból készült levélpermetet és/vagy rovarirtó szappant az érintett területekre.

HERNYÓK

A hernyók, akárcsak más növények esetében, nagy lyukakat rágnak a rügyekbe és a levelekbe.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Permetezze a növényeket neem olajjal.
 • Használjon parazita darazsak vagy imádkozó sáskákat, hogy távol tartsa a hernyókat.
Javítási lehetőség
 • Távolítsa el a hernyókat kézzel.
 • Használjon Bacillus thuringiensist, hogy természetes úton megszabaduljon a hernyóktól.

TRIPSZEK

A tripszek kicsi, sötét vagy sárgás rovarok. A lárvák vagy nimfák apró férgeknek tűnhetnek. Klorofillal táplálkoznak, és kiterjedt szabálytalan sárga/fehér foltosodást okoznak a kannabisz levelein.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Neem olajos lombspray-vel
Javítási lehetőség
 • Rovarölő szappan.

Levéltetvek

A tripszek mellett a levéltetvek a leggyakoribb kannabiszkártevők. Ezek az apró, nedvszívó rovarok különböző színekben fordulnak elő és a legpusztítóbb kannabiszkártevők közé tartoznak. Ahhoz, hogy meglássa őket, ékszerész nagyítót kell használnia! A fertőzés jelei közé tartoznak a sárgulás, pöttyösödés és foltok a leveleken.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Neem olajos lombspray-vel
 • Vessen be katicabogarakat (a lárvákkal táplálkoznak).
Javítási lehetőség
 • Permetezzen rovarirtó szappannal. Ismételje meg 2-3 naponta egyszer, amíg a fertőzést nem sikerül legyőznie.

ÚJRAVEGETÁLÁS

Amikor a fotoperiódusos kannabisz virágzása megszakad vagy leáll, - jellemzően fényproblémák miatt - visszaállhat a vegetatív szakaszba. Ez az „újravegetálás” jelentős stresszt okoz a növényeknek, és furcsa növekedési mintázatokhoz vezet szokatlan levélformákkal.

A vegetáció történhet véletlenül, de szándékosan is. A monster croppingnak nevezett technika például magában foglalja a növények újbóli vegetáltatását egy második betakarításhoz.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Biztosítson 12 órás megszakítás nélküli sötét időszakot a kannabisz virágzásához. Ügyeljen arra, hogy sehonnan, az utcai lámpákról se jusson be szórt fény.
Javítási lehetőség
 • Korrigálja a világítás ütemezését a virágzáshoz.
 • Alternatív megoldásként hagyja, hogy a növény újra vegetáljon, és egy későbbi időpontban a szokásos módon újra virágozzon.

Furcsa minták és foltok

Számos egyéb oka is lehet annak, hogy a kannabiszlevelek szokatlan minták mutatkoznak az egyenletes zöld szín helyett.

DOHÁNYMOZAIKVÍRUS

Ezen okok közül egyesek szerint a dohánymozaikvírus a legjellemzőbb. Ezt a betegséget időnként paradicsomon és más zöldségfélékben is észlelik, de megoszlanak a vélemények arról, hogy megfertőzheti-e a kannabiszt.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Tartsa tisztán a termőterületet.
 • Ha dohányzik, mosson kezet, mielőtt belép a termesztőszobába. Lehetőleg cseréljen cipőt és ruhát is.
Javítási lehetőség
 • Dobja ki a fertőzött növényeket és magvakat.
 • Fertőtlenítse az egész termőterületet, minden felszereléssel együtt (beleértve a cserepeket is).
 • Kezdjen új termesztést tiszta és fertőtlenített környezetben.

MUTÁCIÓK

A kannabisz levelei - más növényekhez hasonlóan - szintén mutálódhatnak. E mutációk némelyikét a tenyésztők kezdeményezik, hogy jobban álcázzák a növényt, hogy kevésbé legyenek azonosíthatók marihuánaként; máskor a mutációk bizonyos törzsek kisebb hibájaként jelentkeznek.

A fiatal növényeken gyakran megjelenő göcsörtös levélkészleteken kívül a széles körben elterjedt levélmutációk, például a páros számú ujjak vagy a csúnya deformációk nagyon ritkán fordulnak elő. A túlzott mutáció a túlpörgetett genetikára és a rossz tenyésztési gyakorlatra utal.

What Cannabis Leaves Can Tell You

ALBINÓ

Az albinizmus egy rendkívül ritka mutáció a kannabiszban. Fehér levelekkel és fehér rügyekkel ezek a növények többnyire érdekes újdonságnak számítanak. A különös megjelenés helyett a termelőket általában inkább a rügyek minősége, íze és hatékonysága érdekli.

What Cannabis Leaves Can Tell You

LEVÉLRÜGYEK

Ez egy ritka mutáció, ahol a rügyek nem azokon a csomópontokon jelennek meg, ahol a szárak elágaznak, hanem közvetlenül a levelek közepén nőnek. Mivel ezek a „levélrügyek” aprók, a legtöbb termesztő eltávolítja őket, mielőtt túl sok tápanyagot vennének fel.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Hogyan lehet megelőzni
 • Kerülje a rossz genetikát. Szerezze be a kannabiszmagot megbízható forrásból.
 • Kerülje a növények stresszelését (túlzott hő és fény, újravegetáltatás, kártevők, zord körülmények).
 • Termesszen ellenőrzött környezetben, hogy csökkentse a növények stresszét.

LEVÉLPERMETEZÉS

Néhány kannabiszprobléma, amint azt itt-ott említettük, levélpermetezéssel orvosolható. A permet közvetlenül érintkezik magukkal a levelekkel, így ez a leggyorsabb módja a kannabisznövények tápanyagellátásának.

Mit lehet kezdeni a cannabis legyező leveleivel és a cukorlevelekkel?

Tehát mi haszna van a leveleknek a betegség jelzésén túl?

Nos, bár a legyezőlevelek csak nyomokban tartalmaznak THC-t vagy CBD-t, többféle módon is hatékonyan újrahasznosíthatók. Először is, a kannabisz legyezőleveleit összepréselhetjük más egészséges összetevőkkel együtt, hogy kihasználjuk a tápanyagok és a kannabinoidsavak sokaságát. Bár a legyezőlevelek nem okoznak high-t, hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. Alternatív megoldásként a szuper könnyű zsongás érdekében teát is készíthet a legyezőlevelekből. Adjon hozzá egy kis kókuszolajat, hogy a zsír megkösse a kannabinoidokat, és kellemes, nyugtató italt fogyaszthat.

A legyezőlevelek kannabisz kenőcsök és balzsamok készítésére is alkalmasak. Ha van elég levele, sikeresen kinyerheti belőle a kannabinoidokat, és kiszűrheti a felesleges növényi anyagokat - így elkészítheti saját házi bőrápoló készletét. Végül a legyezőleveleket egyszerűen hozzáadhatja egy komposzthalomhoz, hogy támogassa a következő növekedést. Végül is mi lehetne jobb, mint kannabiszlevél komposzttal termeszteni?

És ne felejtse el; a cukorlevelek is jól használhatók! Bár széles körben úgy tartják, hogy túl durva az ízük a dohányzáshoz, erős trichoma tartalmuk miatt tökéletesek a hash vagy a cannavaj készítéséhez. A legyezőlevelekkel ellentétben a cukorlevelek eléggé tele vannak kannabinoidokkal, így elegendő nyersanyag birtokában szert tehet cukorlevél hash-re!

Lényegében a kannabisznövény minden része jól használható. Nem kell semmit elpazarolni!

Mit árul el a levél színe a THC- és a CBD-szintről?

Tudjuk, hogy a levelek színe és formája történetet mesél el. Tájékoztatnak minket a növény genetikájáról, cukorszintjéről, hidratáltságáról, tápanyag-állapotáról, és arról is, hogy milyen kártevők marták meg őket.

Érdekes módon a kannabiszlevelek színe és alakja arról is tájékoztathat bennünket, hogy milyen típusú kannabinoidokat termelnek. Az elmélet szerint a zöld világosabb árnyalatai és a vékonyabb levélkék magasabb CBD-szintre utalnak, míg a vastagabb levélujjak és a zöld sötétebb árnyalatai a THC magasabb szintjét mutatják.

 • A kutatások szerint a levelek árulkodhatnak a kannabiszban található vegyi anyagokról

Ezek az eredmények a HortScience folyóiratban megjelent kutatási cikkből[1] származnak. A cikk szerzői azzal kezdik, hogy megkérdőjelezik az „indica” és a „sativa” osztályozás gondolatát. Bár ezeknek a kategóriáknak nincs tudományos alapjuk, kiderült, hogy egy kannabisznövény kémiai összetételét a kinézete alapján is meg lehet ítélni.

A kutatók összesen huszonegy különböző kannabisztörzs vizuális eltéréseit vizsgálták. Összességében harminc variációt azonosítottak és mértek a vegetatív és virágzási szakaszban, valamint a betakarítás során.

Miután a növényeket a megjelenésük alapján kategorizálták, kémiai elemzést végeztek, hogy megnézzék, milyen kannabinoidokat termelnek az egyes növények. Érdekes módon következetes összefüggést találtak az egyes növények megjelenése és a között, hogy magas a THC- vagy CBD-tartalmuk, vagy mérsékelten tartalmazzák--e mindkét kannabinoidot.

 • Magas CBD-tartalmú növények

A magas CBD szintet tartalmazó növények világoszöld árnyalatokat mutattak, keskenyebb levélkéket (a kannabiszlevelek "ujjat") és több elsődleges és másodlagos fogazatot (a levélkék oldalán lévő bemetszéseket) tartalmaztak. Ezek a növények sűrűbb és gyantásabb trichomákkal is rendelkeztek, és fokozottan ellenállóak a Botrytis cinerea-val – egy gombás növényi kórokozóval – szemben.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
 • Mérsékelt CBD- és THC szinttel rendelkező növények

A mérsékelt CBD-t és THC-t tartalmazó növények is egyedi színeket és formákat mutattak. Ezek a növények mélyzöld árnyalatúak és közepesen széles levélujjaik voltak. Több elsődleges és másodlagos fogazattal, kevésbé sűrű és gyantás trichomákkal rendelkeztek, és kevésbé ellenállóak a Botrytisszel szemben.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
 • Magas THC-tartalmú üzemek

Végül a magas THC-tartalmú növények levelei sötétzöld árnyalatúak, széles levélkéik, sűrű és gyantás trichomáik voltak, és érzékenyek a Botrytisre.

Eredményeik alapján a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a vizuális markerek előzetes eszközként szolgálhatnak a kemovariánsok (kémiai fajták) közötti különbségek azonosítására a kémiai elemzés elvégzése előtt.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
External Resources:
 1. Identification of Phenotypic Characteristics in Three Chemotype Categories in the Genus Cannabis in: HortScience Volume 56 Issue 4 (2021) https://journals.ashs.org
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37825 reviews