3 extra free seeds for the first 100 to use the code JUNE at checkout

By Luke Sholl


Nincs is annál rosszabb, mint ha időt, erőfeszítést és pénzt fektetünk be egy kannabisz felnevelésébe és hívatlan vendégek érkeznek, akik felfalják a drága növényt. Az atkák és más gazfickók mellett az egyik leggyakoribb kannabisz-kártevő a gyászszúnyog. Az alábbi útmutató segítségével megtanulhatja, hogyan lehet kiszúrni, megelőzni és eltüntetni a gyászszúnyogokat!

Mik azok a gyászszúnyogok?

A gyászszúnyogok apró, sötét, rövid életű rovarok, amelyek úgy néznek ki, mint egy kis légy. Ha fertőzött az ültetvénye, látni fogja, ahogy ugrálnak a talajon. Néhány más kannabisz kártevőtől eltérően a gyászszúnyogok nem nagyon érdeklődnek a fű levelei vagy virágai iránt, mivel a talajban élnek. A lárvák viszont megrágják a gyökereket és károsítják őket. Mivel a gyökérzet kritikus fontosságú az egészséges növekedés szempontjából, a gyászszúnyog fertőzés problémát jelenthet.

Szerencsére a gyászszúnyogok nem a legrosszabb kártevők, amelyekkel találkozhat. Ha érett növényei vannak, erős gyökérrendszerrel, akkor a gyászszúnyogok inkább csak kellemetlenséget okoznak, de katasztrófát nem. Másrészt viszont komoly veszélyt jelentenek a fiatal növényekre és palántákra. A felügyelet nélkül hagyott erősebb fertőzés a nagyobb növények számára is problémát jelenthet.

Honnan jönnek a gyászszúnyogok?

A gyászszúnyogok szinte mindig a nedves körülményeket jelzik a termesztőszobájában, és általában akkor fordulnak elő, amikor túlöntözik a kannabisznövényeket.

 • Életciklus

A gyászszúnyogok fejlődésének négy szakaszba van: tojás, lárva, báb és felnőtt. Kedvező meleg és nedves körülmények között a kifejlett nőstények peték százait rakják le a talajba. A lárvák körülbelül két hétig táplálkoznak, majd a talaj felszíne közelében bábozódnak. A bábstádiumban eltöltött 3–7 nap elteltével megjelennek a felnőtt szúnyogok és körülbelül nyolc napig élnek. Körülbelül 3-4 hétbe telik, amíg a petékből a kifejlett rovarok kialakulnak.

Ahogy a gombaspórák is nagyjából állandóan jelen vannak a környezetünkben, a szúnyogoknak is nedves körülményekre és szerves anyagokra van szüksége. Sokszor petéik már benne vannak a sterilizálatlan bolti talajban.

Honnan jönnek a gyászszúnyogok?

Mit csinálnak a gyászszúnyogok a kannabisznövényekkel?

A gyászszúnyogok nem tekintik kedvenc ételüknek kannabisz gyökereit. Szívesebben falják fel a gombát és a bomló anyagot a talajból. De akkor már problémává válnak, ha a talajban lévő szerves anyagok kimerülnek. Ebben az esetben a gyászszúnyog lárvák megeszik és károsítják a gyökérszőrzetet, és magukat a lágy kannabiszgyökereket is.

A gyászszúnyog-fertőzés tünetei:

 • Ha a gyökerek megsérültek, a növények a betegség különféle jeleit mutathatják, ideértve a sárga leveleket, a hervadást, a foltosodást és a csüngést.
 • A tápanyaghiány tünetei (beteg növekedés, levélelszíneződés stb.) is előfordulhatnak a megfelelő pH és megfelelő tápanyagok ellenére.
 • A palánták meggyengülnek, eldőlnek és elpusztulnak ("gyökérrothadás").
 • Elakadt növekedés és alacsony hozamok.

Hogyan veheti észre a gyászszúnyog fertőzést

A gyászszúnyog fertőzést viszonylag könnyű diagnosztizálni. A gyászszúnyogok kicsik, de ha közel megy a növényeihez, így megtalálhatja őket:

 • Apró „legyek” másznak és ugrálnak a növények körül a talajon.
 • A talajban fehér kukacok vannak. Nem olyan könnyű észrevenni, mivel nagyon aprók és elrejtőzhetnek a talajban.
 • Egyéb megmagyarázhatatlan növényi problémák, ideértve - de nem kizárólag - a fakó leveleket, foltokat, a leveleken lévő barna széleket és a kókadozó növényeket. A jelek változhatnak, és más növényi problémát és betegséget is jelenthetnek.

Hogyan tüntesse el a gyászszúnyogokat a kannabisz növényekről

Bizonyos értelemben a gyászszúnyogoknak pozitív hatása is lehet, mivel figyelmeztetik Önt az öntözési rendjével kapcsolatos problémákra. Amikor megjelennek, szinte mindig azért teszik, mert túlöntözte növényeit. Szerencsére viszonylag könnyű megszabadulni tőlük:

 • Öntözzön ritkábban:

Az első és legfontosabb dolog, amit tennie kell, az az öntözési rutin újragondolása. Hagyja a talajt teljesen kiszáradni az öntözések között - és már rendben lesz. Ha ezt megteszi, a gyászszúnyog probléma legtöbbször önmagától megszűnik. 

 • Ragadós sárga csapdák

Szerezzen sárga ragacsos csapdákat a kertészboltból, és helyezze el őket a növényei körül. Ezek a csapdák vonzzák a gyászszúnyogokat, amelyek aztán rájuk ragadnak. Tudnia kell, hogy a sárga csapdák önmagukban nem tudják teljesen felszámolni a fertőzést. De jól jelzik, hogy (még) vannak-e gyászszúnyogok, és többek számára megakadályozhatják, hogy kellemetlenkedjenek a talajban.

Hogyan tüntesse el a gyászszúnyogokat a kannabisz növényekről
 • Neem olaj

Ha kártevőfertőzése van, akkor sem kell durva kémiai rovarölő szereket alkalmaznia. A Neem olaj segíthet a fertőzés kordában tartásában, ráadásul megelőző intézkedésként is jó. Kezelje vele a talaj felső rétegét a lárvák elpusztítása érdekében.

 • Kovaföld

A kovaföld egy másik módjszer, hogy természetes úton szabaduljon meg a bogaraktól. Szórja szét a finom port a növényei körül a talajon. Ennek pillanatok alatt gondoskodnia kell a rusnyaságokról.

 • Fújjasson levegőt a talaj fölé

Egy egyszerű álló ventilátor, amely finoman fújja a levegőt a talajon, rengeteg előnnyel jár. Az egyik ilyen, hogy kellemetlenné tesszük a bogarak életét. Ezen kívül segít a talaj gyorsabb kiszáradásában is, hogy véglegesen eltüntesse a szúnyogokat.

 • BT baktériumok

Egyes termesztők ismerik a Bacillus thuringiensis baktériumokat, amelyek segítségével megszabadulhatnak a hernyóktól. Van ennek a baktériumnak egy változata, a Bacillus thuringiensis israelensis, amely a gyászszúnyogokra hat. Csak adjon hozzá vizet.

Hogyan előzhetjük meg a gyászszúnyog fertőzést

A megelőzés mindig jobb, mint a kezelés - a következőket teheti annak érdekében, hogy távol tartsa ezeket a rondaságokat.

 • Öntözzön ritkábban!

Mindennél jobban figyeljen a növényeinek adott vízmennyiségre! A nedves, meleg körülmények gyakorlatilag könyörögnek a gyászszúnyogokért. Hagyja kiszáradni a talajt. Ha nem biztos benne, hogy mikor kell locsolni, akkor elvégezheti az "emelési tesztet". Egyszerűen emelje fel növényét az edényével együtt, és hasonlítsa össze a teljesen öntözött, és a száraz a súlyát. Csak akkor öntsön vizet, ha az edény érezhetően könnyebb.

 • Fedje le a talajt

Mivel a gyászszúnyogok a talajban élnek és szaporodnak, homokkal, kavicssal vagy perlittel betakarhatjuk, hogy ne érezzék annyira jól magukat. Ne feledje azonban, hogy bár a talaj takarása megakadályozhatja a rovarok megjelenését, a növényei még mindig túl vizesek lehetnek.

 • Sterilizálja a talaját

Néha egyszerűen nem akadályozhatja meg a bogarak megjelenését - például ha már jelen voltak a talajban. A biztonság kedvéért először sterilizálja a talaját. Ehhez tegyen egy kis talajt egy lapos, sütőbiztos edénybe - például egy tepsi - és fedje le fóliával. Helyezzen egy húshőmérőt a közepére, és "süsse" 82–93°C-on legalább 30 percig. Mindeközben győződjön meg arról, hogy cserepei és termesztési területe is tiszta. Így minimalizálhatja mindenféle betegség, gomba- és kártevőfertőzés kockázatát.

 • Fontolja meg az alternatív termesztőközegek használatát

Ha úgy találja, hogy a kannabisznövényei gyakran "bogarasak", fontolja meg az alternatív táptalajon való termesztést. Ha kókuszban, perlitben vagy hidroponikusan termeszti a füvet, a kártevőfertőzések kevésbé valószínűek.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.