The RQS Blog

.


By Luke Sumpter


Nincs is annál rosszabb, mint ha időt, erőfeszítést és pénzt fektetünk be egy kannabisz felnevelésébe és hívatlan vendégek érkeznek, akik felfalják a drága növényt. Az atkák és más gazfickók mellett az egyik leggyakoribb kannabisz-kártevő a gyászszúnyog. Az alábbi útmutató segítségével megtanulhatja, hogyan lehet kiszúrni, megelőzni és eltüntetni a gyászszúnyogokat!

Mik azok a gyászszúnyogok?

A gyászszúnyogok apró, sötét, rövid életű rovarok, amelyek úgy néznek ki, mint egy kis légy. Ha fertőzött az ültetvénye, látni fogja, ahogy ugrálnak a talajon. Néhány más kannabisz kártevőtől eltérően a gyászszúnyogok nem nagyon érdeklődnek a fű levelei vagy virágai iránt, mivel a talajban élnek. A lárvák viszont megrágják a gyökereket és károsítják őket. Mivel a gyökérzet kritikus fontosságú az egészséges növekedés szempontjából, a gyászszúnyog fertőzés problémát jelenthet.

Szerencsére a gyászszúnyogok nem a legrosszabb kártevők, amelyekkel találkozhat. Ha érett növényei vannak, erős gyökérrendszerrel, akkor a gyászszúnyogok inkább csak kellemetlenséget okoznak, de katasztrófát nem. Másrészt viszont komoly veszélyt jelentenek a fiatal növényekre és palántákra. A felügyelet nélkül hagyott erősebb fertőzés a nagyobb növények számára is problémát jelenthet.

Honnan jönnek a gyászszúnyogok?

A gyászszúnyogok szinte mindig a nedves körülményeket jelzik a termesztőszobájában, és általában akkor fordulnak elő, amikor túlöntözik a kannabisznövényeket.

 • Életciklus

A gyászszúnyogok fejlődésének négy szakaszba van: tojás, lárva, báb és felnőtt. Kedvező meleg és nedves körülmények között a kifejlett nőstények peték százait rakják le a talajba. A lárvák körülbelül két hétig táplálkoznak, majd a talaj felszíne közelében bábozódnak. A bábstádiumban eltöltött 3–7 nap elteltével megjelennek a felnőtt szúnyogok és körülbelül nyolc napig élnek. Körülbelül 3-4 hétbe telik, amíg a petékből a kifejlett rovarok kialakulnak.

Ahogy a gombaspórák is nagyjából állandóan jelen vannak a környezetünkben, a szúnyogoknak is nedves körülményekre és szerves anyagokra van szüksége. Sokszor petéik már benne vannak a sterilizálatlan bolti talajban.

Honnan jönnek a gyászszúnyogok?

Mit csinálnak a gyászszúnyogok a kannabisznövényekkel?

A gyászszúnyogok nem tekintik kedvenc ételüknek kannabisz gyökereit. Szívesebben falják fel a gombát és a bomló anyagot a talajból. De akkor már problémává válnak, ha a talajban lévő szerves anyagok kimerülnek. Ebben az esetben a gyászszúnyog lárvák megeszik és károsítják a gyökérszőrzetet, és magukat a lágy kannabiszgyökereket is.

A gyászszúnyog-fertőzés tünetei:

 • Ha a gyökerek megsérültek, a növények a betegség különféle jeleit mutathatják, ideértve a sárga leveleket, a hervadást, a foltosodást és a csüngést.
 • A tápanyaghiány tünetei (beteg növekedés, levélelszíneződés stb.) is előfordulhatnak a megfelelő pH és megfelelő tápanyagok ellenére.
 • A palánták meggyengülnek, eldőlnek és elpusztulnak ("gyökérrothadás").
 • Elakadt növekedés és alacsony hozamok.

Hogyan veheti észre a gyászszúnyog fertőzést

A gyászszúnyog fertőzést viszonylag könnyű diagnosztizálni. A gyászszúnyogok kicsik, de ha közel megy a növényeihez, így megtalálhatja őket:

 • Apró „legyek” másznak és ugrálnak a növények körül a talajon.
 • A talajban fehér kukacok vannak. Nem olyan könnyű észrevenni, mivel nagyon aprók és elrejtőzhetnek a talajban.
 • Egyéb megmagyarázhatatlan növényi problémák, ideértve - de nem kizárólag - a fakó leveleket, foltokat, a leveleken lévő barna széleket és a kókadozó növényeket. A jelek változhatnak, és más növényi problémát és betegséget is jelenthetnek.

Hogyan tüntesse el a gyászszúnyogokat a kannabisz növényekről

Bizonyos értelemben a gyászszúnyogoknak pozitív hatása is lehet, mivel figyelmeztetik Önt az öntözési rendjével kapcsolatos problémákra. Amikor megjelennek, szinte mindig azért teszik, mert túlöntözte növényeit. Szerencsére viszonylag könnyű megszabadulni tőlük:

 • Öntözzön ritkábban:

Az első és legfontosabb dolog, amit tennie kell, az az öntözési rutin újragondolása. Hagyja a talajt teljesen kiszáradni az öntözések között - és már rendben lesz. Ha ezt megteszi, a gyászszúnyog probléma legtöbbször önmagától megszűnik. 

 • Ragadós sárga csapdák

Szerezzen sárga ragacsos csapdákat a kertészboltból, és helyezze el őket a növényei körül. Ezek a csapdák vonzzák a gyászszúnyogokat, amelyek aztán rájuk ragadnak. Tudnia kell, hogy a sárga csapdák önmagukban nem tudják teljesen felszámolni a fertőzést. De jól jelzik, hogy (még) vannak-e gyászszúnyogok, és többek számára megakadályozhatják, hogy kellemetlenkedjenek a talajban.

Hogyan tüntesse el a gyászszúnyogokat a kannabisz növényekről
 • Neem olaj

Ha kártevőfertőzése van, akkor sem kell durva kémiai rovarölő szereket alkalmaznia. A Neem olaj segíthet a fertőzés kordában tartásában, ráadásul megelőző intézkedésként is jó. Kezelje vele a talaj felső rétegét a lárvák elpusztítása érdekében.

 • Kovaföld

A kovaföld egy másik módjszer, hogy természetes úton szabaduljon meg a bogaraktól. Szórja szét a finom port a növényei körül a talajon. Ennek pillanatok alatt gondoskodnia kell a rusnyaságokról.

 • Fújjasson levegőt a talaj fölé

Egy egyszerű álló ventilátor, amely finoman fújja a levegőt a talajon, rengeteg előnnyel jár. Az egyik ilyen, hogy kellemetlenné tesszük a bogarak életét. Ezen kívül segít a talaj gyorsabb kiszáradásában is, hogy véglegesen eltüntesse a szúnyogokat.

 • BT baktériumok

Egyes termesztők ismerik a Bacillus thuringiensis baktériumokat, amelyek segítségével megszabadulhatnak a hernyóktól. Van ennek a baktériumnak egy változata, a Bacillus thuringiensis israelensis, amely a gyászszúnyogokra hat. Csak adjon hozzá vizet.

Hogyan előzhetjük meg a gyászszúnyog fertőzést

A megelőzés mindig jobb, mint a kezelés - a következőket teheti annak érdekében, hogy távol tartsa ezeket a rondaságokat.

 • Öntözzön ritkábban!

Mindennél jobban figyeljen a növényeinek adott vízmennyiségre! A nedves, meleg körülmények gyakorlatilag könyörögnek a gyászszúnyogokért. Hagyja kiszáradni a talajt. Ha nem biztos benne, hogy mikor kell locsolni, akkor elvégezheti az "emelési tesztet". Egyszerűen emelje fel növényét az edényével együtt, és hasonlítsa össze a teljesen öntözött, és a száraz a súlyát. Csak akkor öntsön vizet, ha az edény érezhetően könnyebb.

 • Fedje le a talajt

Mivel a gyászszúnyogok a talajban élnek és szaporodnak, homokkal, kavicssal vagy perlittel betakarhatjuk, hogy ne érezzék annyira jól magukat. Ne feledje azonban, hogy bár a talaj takarása megakadályozhatja a rovarok megjelenését, a növényei még mindig túl vizesek lehetnek.

 • Sterilizálja a talaját

Néha egyszerűen nem akadályozhatja meg a bogarak megjelenését - például ha már jelen voltak a talajban. A biztonság kedvéért először sterilizálja a talaját. Ehhez tegyen egy kis talajt egy lapos, sütőbiztos edénybe - például egy tepsi - és fedje le fóliával. Helyezzen egy húshőmérőt a közepére, és "süsse" 82–93°C-on legalább 30 percig. Mindeközben győződjön meg arról, hogy cserepei és termesztési területe is tiszta. Így minimalizálhatja mindenféle betegség, gomba- és kártevőfertőzés kockázatát.

 • Fontolja meg az alternatív termesztőközegek használatát

Ha úgy találja, hogy a kannabisznövényei gyakran "bogarasak", fontolja meg az alternatív táptalajon való termesztést. Ha kókuszban, perlitben vagy hidroponikusan termeszti a füvet, a kártevőfertőzések kevésbé valószínűek.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.