Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Max Sargent

Az egyik legfontosabb tényező a növények sikerének biztosításában, hogy tudjuk, mikor kell a vegetatív fázisról a virágzási szakaszba átállítani a növekedést. Ennek az az oka, hogy a túl korai váltás kisebb összhozamot eredményezhet. Ezzel szemben a túl késői váltás túlnövekedéséhez vagy megégett rügyekhez vezethet. A váltásra vonatkozó döntést számos tényező alapos mérlegelésével kell meghozni, mint például a növény kora, a növény maximális magassága az Ön beállításaihoz képest, a termesztett törzs(ek), a növény eredete (mag vagy klón) és az alkalmazott termesztési mód.

A váltáskor a termesztőknek tisztában kell lenniük ezekkel a feltételekkel, és azzal, hogy ezek milyen módon befolyásolhatják a végterméket. Mivel minden egyes növény egyedi, a termesztőknek óvatosnak kell lenniük, amikor a mások által használt módszereket és technikákat másolják. Ezek valójában drámaian eltérő eredményeket adhatnak ahhoz képest, mint amit tervezett.

Számít a növények kora?

Valahogy – nem igazán. Egyes termesztők úgy vélik, hogy a magvakból termesztett növényeket 60 napig kell vegetatív állapotban érlelni. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Fontos megjegyezni, hogy a fiatal palánták 2-3 hétig nem tudnak megfelelően virágozni. A klónokból történő termesztés során azonban az életkor nem számít. A termesztők azonnal átválthatnak a virágzási szakaszba, amint a klón szilárd gyökérrendszert hozott létre.

Optimális körülmények között a növényeket körülbelül 60 napig kell a vegetatív fázisban tartani. Ez az időszak lehetővé teszi a növény számára, hogy maximalizálja a hozamot és alkalmazkodjon a termesztési feltételekhez. Ez azért fontos, mert a bonyodalmakat és hibákat a virágzási szakaszban sokkal nehezebb kiheverni. Meg kell jegyezni, hogy ez az időtartam csak ajánlás. Ha a maximális terméshozam nem prioritás, vagy ha a termesztési körülmények nem teszik lehetővé a hosszú vegetatív szakaszt, a növények már jóval a 60 napos referenciaérték előtt virágozhatnak.

Vegetative to Flowering

1. tényező: Maximális növénymagasság

A legfontosabb szempont a növények számára rendelkezésre álló hely nagysága. Minél tovább tartjuk a növényeket vegetatív állapotban, annál magasabbak lesznek. Ennek megfelelően ha a növényeket túl sokáig tarjuk a vegetációs fázisban zárt helyen, az túlnövekedést okozhat. A túl magasra nőtt növények túl közel kerülhetnek a világítótestekhez, és ennek következtében megsérülhetnek. Ideális esetben soha nem engedjük, hogy a növények 30 cm-nél közelebb kerüljenek a felettük lévő lámpákhoz. Ez egy durva becslés, azonban a rügyek megégetését kockáztatják, ha engedik, hogy közelebb érjenek.

A termesztés során használt használt világítótestekre is nagy figyelmet kell fordítani. Egyes izzók jobban felmelegszenek, mint mások, és ez minden bizonnyal befolyásolja a növények és a lámpák közötti minimális távolságot. Az, hogy mennyi ideig hagyja növényeit vegetatív állapotukban növekedni, a termesztett törzstől is függ.

2. faktor: törzsek – indica vagy sativa?

A virágzási szakaszra való áttéréskor figyelembe kell venni az indica és sativa törzsek közötti genetikai különbségeket. Ennek az az oka, hogy az indiák és a sativak virágzás közben eltérően viselkednek. Az indica törzsekről ismert, hogy sativa társaikkal összehasonlítva alacsonyabb, vastagabb, bokrosabb növényeket hoznak létre. A virágzási szakaszban jellemzően magasságuk 25-50%-át érik el. Összehasonlításképpen, a sativák a magasságukról ismertek, és arról, hogy a virágzási szakaszban képesek folyamatosan magasabbra nőni. Köztudott, hogy a virágzás első napjától a betakarításig megduplázzák magasságukat.

Ne feledje, hogy ezek a jellemzők a tiszta sativa és indica törzsekre vonatkoznak. A legtöbb törzs mindkét típusra jellemző tulajdonságokat mutat, mivel nem 100%-ban indica vagy sativa. Ha hibridekkel foglalkozik, feltétlenül kutassa fel a növény genetikai felépítését, hogy jobb elképzelése legyen arról, mire számíthat a növekedés során. A hibridek termesztése során alapvető ökölszabály, hogy a növény kétszer olyan magasra nő mint vegetatív állapota végén.

Sativa or Indica Strains Grow at different Speed

3. faktor: klónok vagy magvak?

A termesztéshez választott ültetési mód szintén befolyásolja a váltás időpontját. A magról vagy klónról történő termesztés közötti különbség befolyásolja a növény gyökérrendszerének növekedési ütemét. Ha a növény nem hozott létre szilárd gyökérrendszert, akkor a virágzási szakaszban problémák és komplikációk léphetnek fel.

A klónok nagyon gyorsan nagyon magasra nőhetnek, ami arra kényszeríti a termesztőket, hogy pusztán a növény mérete miatt virágzásra váltsanak. Azonban gondoskodniuk kell arról, hogy a virágzás előtt megfelelő időt biztosítsanak klónjaiknak, hogy azok megállják helyüket. A palánták jóval korábban virágozhatnak, de ne feledje, hogy legalább 2-3 hét szükséges ahhoz, hogy ezt megtehessék.

4. faktor: termesztési módszerek

A különböző termesztési módszerek, mint például a Sea Of Green (zöld tenger - SOG) módszer, a Screen of Green (Zöld-rács - ScrOG) módszer, a lollipoping és a Super Cropping (szupervágás), mind hatással lehetnek a váltásra. Attól függően, hogy melyik módszert választja, a virágzási idő valószínűleg eltérő lesz.

  • Sea Of Green (zöld tenger - SOG)

Ez a módszer a korán virágzó növényekhez megfelelő, amelyek csak egy nagy rügyet termelnek. Ezt a módszert általában olyan indica törzseknél alkalmazzák, amelyek szorosan egymás mellé vannak pakolva a termesztőtérben. Ezzel a módszerrel a növényeket akkor kell virágozásra váltani, amikor elérik a 15-30cm magasságot.

  • Screen of Green (Zöld háló -ScrOG)

Ez a módszer egy hálót használ, amely vízszintesen van elhelyezve a növények felett. Ezt a réteget általában 30-60cm-rel a növények alapja felett helyezzük el. Ez lehetővé teszi számukra, hogy közvetlenül rajta keresztül növekedjenek. Ezzel a módszerrel a növényeknek több hétig vegetatív állapotban kell maradniuk, mint az SOG módszernél.

Sea of Green and Screen of Green, SOG vs SCROG

  • Lollipopping

A lollipopping egy olyan technika, amely a növény alsó részeinek eltávolítását foglalja magában- ide ugyanis nagyon kevés fény jut, vagy egyáltalán nem kap fényt. Mivel a növényeknek fényre van szükségük a növekedéshez, ezekben a régiókban kisebb rügyek születnek, és elszívják a növény energiáját, amelyet máshol hatékonyabban lehetne felhasználni. Az alsó levelek és rügyek eltávolításával a növény az energiáját a felső bugákra összpontosíthatja, amelyek így sűrűbb, vastagabb rögöket növesztenek. Ez a módszer jellemzően magasság alapon kapcsol virágzásra. A sativákat általában akkor váltják, amikor elérik a 30-45cm-t, mivel a virágzási szakaszban még sokat nőnek. Az indicáknál pedig akkor váltanak, amikor azok elérik a 100cm körüli magasságot, így több idejük marad a vegetatív állapotban.

  • Super Cropping (szupervágás)

Ezt a módszert arra tervezték, hogy minimális számú növény nagyon nagy termést adjon. Éppen ezért az ezzel a technikával termesztett növényeknek hosszabb ideig vegetatív szakaszban kell maradniuk. A szupervágás magában foglalja a felső ágak lehajlítását, hogy több fény jusson a növény alsó részeihez. Ez a növény magasságát a teljes növekedés során kordában tartja, és hosszabb vegetációs időszakot tesz lehetővé.

Lollipopping and Super Cropping

Kültéri szempontok

A kültéri termesztők általában hagyják, hogy növényeik maguktól virágozzanak. Ez általában a nyár közepe után következik be, amikor a nappalok 12 óránál rövidebbek lesznek. A szabadban termesztőknek gondoskodniuk kell arról, hogy növényeik éjszaka ne kapjanak semmilyen fényt olyan fényforrásoktól sem, mint például a kerti lámpák, az utcai lámpák vagy a spotlámpák.

A kültéri növényeket azonban nem feltétlenül kell a magukra hagyni. A benti növényekhez hasonlóan ezeket is virágzásra kényszerítheti a körülmények változása. Egyes éghajlati viszonyok egyszerűen nem biztosítanak a növényeknek elegendő időt a virágzásra a tél előtt. Más éghajlaton előfordulhat, hogy a termesztőnek siettetni kell a virágzást, hogy ellenőrzése alatt tartsa a növényt. Ezenkívül egyes termesztők úgy döntenek, hogy erőltetik a virágzást annak érdekében, hogy ugyanabban a szezonban több termést is betakarítsanak

Bármi legyen is az ok, a szabadtéri növények virágzásra kényszerítése egyszerű folyamat. A szabadban termesztők általában úgy bírják virágzásra a növényt, hogy letakarják őket, ezáltal csökkentve a napfénynek való kitettségüket. Az üvegházakat használó kertészeknek pedig simán elég letakarniuk termesztőhelyiségük ablakait.

Related story

Mire számítsunk virágzáskor?

A legtöbb kannabisztörzs esetében a virágzási időszak 7-10 hét közötti időszakig tart. Hogy mi történik ebben az időszakban, az hétről hétre és törzsenként változik. Ha többet szeretne megtudni arról, hogy mire számíthat a virágzási időszakban, tekintse meg a Royal Queen Seeds virágzási útmutatóját.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37825 reviews