Cannabis Grow Guide a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


A melasz számos bio kannabisz termesztő arzenáljának fontos eszköze. Ez az édes és ragacsos anyag rengeteg cukrot és jótékony tápanyagot juttat be a termesztőközegbe, táplálva magukat a növényeket és a hasznos talajmikrobákat is.

Mi az a melasz?

Sötét, édes és szirupos anyag - a melasz olyan forrásokból származó cukrok feldolgozásából származik, mint a cukorrépa és a cukornád[1]. A melasz a cukor kristályosodási folyamatából visszamaradt anyag, amelyből fizikai módszerekkel már nem lehet cukrot előállítani. Úgy készül, hogy például a cukornád levét forralják a víz részleges elpárologtatásáig, ezáltal félig kristályosodott szirupszerű terméket kapnak[2].

 • Miért fontos a cukor a kannabisz számára?

Lehet, hogy ez kissé meglepi, de a cukor létfontosságú az egészséges és erőteljes kannabisznövény fejlődéséhez[3]. A cukor nemcsak az energia-anyagcseréért felelős, de egyfajta kémiai hírvivőként is szolgál, amely a kannabisz teljes életciklusa során segít az egészség megőrzésében[4]. A cukrok előállítását és szállítását a kannabisz természetes módon végzi, de különféle kiegészítők formájában is igénybe veheti ezt a segítséget.

Milyen jótékony hatásai vannak a melasznak a kannabisznövények számára?

Jellemzően édesítőszerként vagy főzési összetevőként használják, de a melasz a kannabisznövények egészségének és hozamának javítására is alkalmas. Ez a ragadós szirup rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyek támogatják a növények fejlődését és a talaj egészségét, ilyenek többek között:

 • Szénhidrátok: Ezek az egyszerű cukrok éltető energiaforrásként szolgálnak a talajban lévő hasznos mikrobák számára. Ha a rizoszférában táplálja a baktériumokat és gombákat, azok elszaporodnak, és segítik a növényeket tápanyaghoz jutni.
 • Kálcium: Ez az ásványi anyag döntő szerepet játszik a növények élettanában, hozzájárul a szövetek növekedéséhez és a sejtfalak szerkezeti integritásához.
 • Vas: Ez az esszenciális növényi mikrotápanyag alapvető szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, például a DNS-szintézisben, a légzésben és a fotoszintézisben.
 • Szelén: A szelén segít csökkenteni a növények stresszét, és aktiválja a fontos antioxidánsokat és enzimeket.
 • Réz: A réz segíti a növényeket az energiatermelésben és a légzésben, valamint szerepet játszik a szénhidrátok és fehérjék lebontásában is.
 • Magnézium: A magnézium a növényi szövetekben a klorofill molekula magját képezi, ami azt jelenti, hogy hiánya klorofill hiányához és a növekedés visszamaradásához vezethetnek.
¿Cómo beneficia la melaza a las plantas de marihuana?

A melasz fajtái

Most már tudja, hogy a melasz milyen sok előnyt kínálhat a kannabisztermesztőknek, a legfontosabb növényi tápanyagoktól a mikrobiális életet tápláló cukrokig[5]. Ha melaszt vásárol, gyorsan felfedezhet néhány különféle típust. Tekintse meg alább a különböző fajtákat, hogy megtudja, melyik az ideális kannabiszhoz.

 • Könnyű melasz

A könnyű melasz, más néven „első” vagy „édes” melasz, kevésbé gazdag és világosabb színű, mint a többi opció. A cukorrépalé vagy a cukornád első felforralásával készül. A világos melasz, ahogy sejthető, világos színű, és enyhébb vagy édesebb kellemes ízt kínál, mivel a cukornak még csak egy kis százalék került kivonásra. A könnyű melaszt főként pékárukban, pácokban és szószokban találja.

Melaza
 • Közepes vagy sötét melasz

A sötét vagy „második” melasz mélyebb színű, és a cukornád- vagy répalé második felforralását követően készül. Ezek a típusok sokkal erősebb ízűek, mint a világos melasz - a sötét szín a megnövekedett szénhidrátkoncentrációból adódik. A sötét melasz kevésbé édes, és a mézeskalácssüti alapízét adja.

Melaza
 • Blackstrap/Sötét melasz

A Blackstrap/sötét melasz a gazdagságot és a sötétséget egy másik szintre emeli. Egy harmadik forralásból származik, és mint ilyen, sokkal kevésbé édes, inkább keserűbb, mint a többi. A Blackstrap melasz rendkívül viszkózus, sűrű, és gyakran előfordul sós receptekben, például paradicsomos babban.

Melaza
 • Melasz (treacle)

Bár édesebb, mint a melasz többi fajtája, enyhén keserű éle is van. A melaszhoz (molasses) hasonlóan azonban ez a melasz (treacle) is a nyers lé forralásával jön létre. A gyártók egyszerűen a forralási folyamat elején eltávolítják a szirupot.

Melaza
 • Kénes vs kéntelen melasz

A gyártók bizonyos esetekben kén-dioxidot adnak a melaszhoz. Ez tartósítószerként működik, és meghosszabbítja a termék eltarthatóságát. Ez a folyamat azonban befolyásolhatja a melasz ízét, és alkalmatlanná teheti a kertben való használatra.

Ami az ízt illeti, a kén-dioxid hozzáadásával a melasznak vegyszeres íze lesz. A tartósítószer pusztítóan hat a mikrobákra, ami azt jelenti, hogy károsítja a talajban a hasznos összetevőket. Emiatt a kertben való használatra mindig kénmentes melaszt válasszon.

Melasz vagy méz?

Ha a melasz cukrokat tartalmaz, és azok elősegítik a mikrobák szaporodását és a növények növekedését, miért ne használhatnánk helyette mézet? A méz rengeteg cukrot tartalmaz, sőt a dugványok klónozásánál gyökeresedést serkentő hatású. A melasz azonban nem csupán a cukrot hozza. A nagy mennyiségű esszenciális tápanyag a melaszt kiváló választássá teszi a hatalmas terméshozamok eléréséhez.

Hogyan és mikor használjunk melaszt a kannabisztermesztésben

Tehát a fenti ismereteket szem előtt tartva, hogyan kell felhasználni a melaszt a kannabisz esetében? Az alábbiakban különböző technikákat mutatunk be, így megismerheti a melasz kertjében vagy termesztőhelyiségében való felhasználásának különböző módjait.

Melyik típusú melasz a legjobb a kannabiszhoz?

Mielőtt belemerülnénk abba, hogy is kell használni, előbb döntsük el, melyik melasz felel meg a legjobban a céljainknak. Javasoljuk, hogy kénmentes blackstrap melaszt használjon. Ez a sűrű és sötét változat sokkal koncentráltabb cukorforrást kínál, amely felpörgeti a talajban lévő mikrobiális életet.

A melasz használata a talajban

Melasszal gyorsan és egyszerűen javíthatja talaját. Kétféleképpen is hozzáadhatja a termesztőközeghez, akár vízben oldva, akár száraz formában.

Öntözés melasszal

Az alábbi lépésekben öntözheti meg melasszal a növényeit:

 • Töltsön meg egy öntözőkannát langyos vízzel.
 • Adjon hozzá literenként 4-5ml melaszt a vízhez, és alaposan keverje össze.
 • Tartsa ezt a koncentrációt a teljes vegetatív fázisban, és alkalmazza hetente 1-2 alkalommal.
 • Tartsa szemmel a tápanyag-égés jeleit, és vegyen vissza a tápokból, ha ilyesmit észlel.
 • Növelje az adagot 8-10ml-re a virágzási szakaszban, hogy kielégítse a megnövekedett káliumigényt.
Riego con melaza

Javítsa a talajt száraz melasszal

A száraz melasz a melasszal átitatott szemek keveréke. Íme, hogyan kell használni.

 1. Mérjünk ki egy kanállal 500g melaszt.
 2. Ezt a mennyiséget 4-6m² talajra használja, hogy gazdagítsa a táptalajt a növekedési ciklus elején.
 3. Vigyen fel ugyanennyit közvetlenül a termőtalaj alá a virágzás kezdetén.
Mejora el suelo con melaza seca

A melasz használata levélpermetként

A levélpermet lehetővé teszi, hogy a tápanyagok közvetlenül bejussanak a levelekbe az epidermiszen és az apró sztómákon (pórusokon) keresztül. Ez lehetőséget biztosít a termesztőknek, hogy gyorsan reagáljanak, ha hiány jeleit látják.

Ha saját melaszos levélpermetet szeretne készíteni, kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Öntsön egy liter langyos vizet egy szórófejes palackba.
 2. Tegyen egy negyed teáskanál melaszt az üvegbe.
 3. Alaposan keverje és rázza össze az oldatot.
 4. Permetezze bőségesen a kannabisznövények leveleire.
 5. Kéthetente használja újra a növekedési ciklus alatt.

A melasz használata természetes rovarölő szerként

A fenti keveréket a kártevő rovarok elleni védekezésre is használhatja[6]. Ez a készítmény nemcsak azért jó, mert közvetlenül a leveleken keresztül bejuttatja a kulcstápanyagokat, de segít távol tartani és kiszorítani az ártalmas rovarokat is, amelyek károsítják a leveleket, a szárakat és az ágakat.

Ez a formula jól használható a kártevő rovarok, például levéltetvek, üvegházi molytetvek és csipkéspoloskák elleni küzdelemben.

Uso de melaza para pulverización foliar

A melasz használata komposztteában

A komposzttea a mikrobiális élet erejét hasznosítja és kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaz[7]. Ezek a formulák életet adó anyagokkal gazdagítják a növényeket, amelyek támogatják a növények egészségét és a termelékenység növelését.

Adjon hozzá egy teáskanál kénmentes melaszt a komposztteájához, így még több szénhidrátot és hozamnövelő ásványi anyagot juttathat a növényeknek.

Tippek, hogyan használja a melaszt a kannabiszhoz

A fenti receptek és módszerek alkalmazása segít a növények és a talaj egészségesebbé tételében és közben a hozamot is javítja. Az alábbiakban bemutatott tippek segítenek finomítani a melasszal történő munkavégzést a kannabisz termesztése során. Bemutatjuk, mikor kell abbahagyni a használatát, hogyan kombinálhatja más adalékokkal, és melyek a legjobb alternatívák.

 • Mikor hagyjuk abba a melasz használatát

A melasz használata bizonyos körülmények között problémássá válhat[8]. Például előfordulhat, hogy a növényeink túl sokat kaptak a jóból. Ha túl sok tápanyagot ad a talajhoz, a gyökerek és a levelek megéghetnek. Ha tápanyag-égés jeleit észleli, hagyja abba a melasz alkalmazását, amíg a probléma meg nem oldódik.

 • A melasz kombinálása rizobaktériumokkal

A melasz segít a talajban már meglévő mikrobák táplálásában. De rizobaktériumok hozzáadásával is növelheti a készítmény hatékonyságát[9]. Az ilyen típusú baktériumok segítenek a tápanyagok felszabadításában és a kórokozók elleni küzdelemben.

 • Melasz kontra kereskedelmi kiegészítők

Vessen egy pillantást a sok bio-kiegészítő összetevőinek listájára. Észrevesz valami állandót? Rengeteg melaszt tartalmaznak! A melasszal nagyon hasonló eredményeket érhet el, mint sok, a polcokon megtalálható előre elkészített szerrel. Néhány termék azonban további finomságokat is tartalmaz, és néhány termelő egyszerűen szívesebben használja ezeket a kiegészítőket, ahelyett, hogy időt szánna a saját szer készítésére.

 • A melasz alternatívái

Könnyen lehet, hogy a melasz az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb talajjavító. Ha azonban nem tud hozzájutni melaszhoz, van néhány alternatíva, amely szintén jól működik. Ezek közé tartoznak:

 • Méz
 • Agávé
 • Kukoricaszirup

Miért kiváló a melasz az egészséges kannabisznövény-termesztéshez

A melasz számos létfontosságú ásványi anyagot tartalmaz, amelyek a kannabisznövény túléléséhez és virágzásához szükséges. Ezen hatalmas előnyök mellett segíti a talaj életre keltését is a hasznos baktériumok és gombák táplálásával. Ez lehetővé teszi a növények számára, hogy még több tápanyaghoz jussanak a talajból. És ami az egészben a legjobb? A melasz olcsó, de szuper hatásos!

External Resources:
 1. The effects of fulvic acid and sugar cane molasseson yield and qualities of tomato https://irjabs.com
 2. Experimental investigation of molasses as a sole nutrient for the production of an alternative metabolite biosurfactant https://www.sciencedirect.com
 3. The Effects of Sugar Beet Molasses Applications on Root Yield and Sugar Content of Sugar Beet https://www.biotechstudies.org
 4. Effect of Molasses and Organic Fertilizer in Soil fertility and Yield of Spinach in Khotang, Nepal https://www.nepjol.info
 5. Evaluation of baker's yeast strains exhibiting significant growth on Japanese beet molasses and compound analysis of the molasses types https://www.sciencedirect.com
 6. Effect of Molasses as a Spray Additive for Control of the Bollworm and Tobacco Budworm https://academic.oup.com
 7. Effect of Molasses on Regrowth of E. coli O157:H7 And Salmonella in Compost Teas https://www.tandfonline.com
 8. Efecto del uso de melaza y microorganismos eficientes sobre la tasa de descomposición de la hoja de caña (Saccharum officinarum) https://dialnet.unirioja.es
 9. Plant Associated Rhizobacteria for Biocontrol and Plant Growth Enhancement https://www.frontiersin.org
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37818 reviews