Cannabis Grow Guide a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter

A Pythium fajok nagy veszélyt jelentenek a kannabisz növények egészségére. Ha megfelelőek számukra a körülmények, ezek a furcsa parazita organizmusok a növények gyökereihez kapcsolódnak, és rothadást okoznak ezen a kulcsfontosságú anatómiai helyen.

Néha úgy tűnik, hogy nem bonyolult palántából erős és egészségesen virágzó kannabisznövényt nevelni. Máskor a dolgok nem a tervek szerint alakulnak. Számos tényező jelenthet kihívást, beleértve a biotikus stressztényezőket, például a kártevő fertőzéseket és a kórokozókat. Ez utóbbiak különösen veszélyesek, különösen azok, amelyek a gyökérzónában, a föld alatt észrevétlenek maradnak.

Annak ellenére, hogy a kannabisznövények kétágú, velük született immunrendszere képes semlegesíteni egyes kórokozókat, és jótékony mikrobák serege segíti őket a rosszfiúk leküzdésében, a kannabisznövények gyakran esnek betegségek áldozatául. Ezen mikrobiális ellenségek között a Pythium fajok a legpusztítóbb gyökérkórokozók közé tartoznak. Se nem gomba, se nem baktérium - ennek a nemzetségnek a tagjai a petespórás gombák (Oomycota) törzsébe tartoznak – gombaszerű szervezetek, amelyek ivaros szaporodásukban, sejtüreg-összetételükben és genetikai összetevőkben eltérőek.

Ezek a kórokozók számos betegséget okoznak, beleértve a „palántadőlést”, amely a palántákat károsítja és leállíthatja a növekedést, mielőtt az elkezdődne. Az alábbiakban minden fontosat megtudhat a Pythiumról, hogyan kell kezelni, ha lecsap, és elsősorban hogyan lehet megelőzni, hogy ne is fertőzze meg a növényeket.


Mi az a Pythium (gyökérrothadás)?

A Pythium nemzetség tagjai olyan növényi kórokozók, amelyek ártalmas hatással vannak a mezőgazdasági környezetre, a nagy szántóföldi kultúráktól egészen a kis otthoni létesítményekig. A kutatók több mint 100 fajt azonosítottak a nemzetségen belül. Az eredetileg gombás kórokozóknak tartott Pythiumot a tudósok végül a parazita Oomycetes kategóriájába sorolták genetikai, szaporodási és szerkezeti különbségeik miatt.

A Pythium fajok a talajban gombaszerű micéliumhálózatok formájában léteznek, amelyek ivaros és ivartalan szerkezettel is rendelkeznek. Itt kétféle spórát termelnek, amelyek tovább hatnak a növényekre: zoospórákat és oospórákat. Az oospórák ivaros szaporodással jönnek létre. Ezek a vastag falú spórák közvetlenül is megfertőzhetik a növényeket, vagy vezikulát hoznak létre, amely megtelik citoplazmával. Végül a vezikula tele lesz flagellummal – kis farkakkal ellátott zoospórákkal, amelyeket arra használnak, hogy az állóvízen és a telített talajon keresztül hajtsák magukat. A zoospórák ivartalanul jönnek létre a sporangiumnak nevezett struktúrákban.

What is Pythium

Kiszabadulásukkor az úszó zoospórák a cukros váladékokhoz tartanak, amelyeket a növény gyökerei bocsátanak ki a talajba, hogy magukhoz vonzzák a jótékony mikrobákat. Miután követték a nyomot, a gyökerek csúcsához tapadnak, és kemény sejtfalat alkotnak. Innen hifának nevezett fonalszerű szerkezetet szabadítanak fel, amely enzimek segítségével áthatol az epidermális gyökérsejtek sejtfalán.

A hifák elkezdenek elágazódni, és megtelepszenek a gyökérkéreg (a sejtek külső rétege) sejtjeiben, végül ez a struktúra instabillá válik és összeomlik. A gyökérkéreg tartja azokat a létfontosságú gyökérszőröket, amelyeket a növények víz- és tápanyagfelvételre használnak, ami azt jelenti, hogy a Pythiummal fertőzött növények többé nem jutnak hozzá a túléléshez szükséges erőforrásokhoz. A Pythium fajok olyan elváltozásokat is okoznak, amelyeket más gyökérkórokozók belépési pontként használnak.

Mi okozza a Pythium fertőzést?

Opportunista vízi penészgombákként - amikor a környezeti tényezők lehetővé teszik számukra - a Pythium fajok gyökérrothadást okoznak, hogy megvessék a lábukat. Akkor támadnak, amikor a növények legyengülnek vagy károsodnak, ami azt is jelenti, hogy a növények immunitása és vitalitása sérül.

A túlöntözés ideális anaerob környezetet teremt a Pythium fajok fejlődéséhez. A telített talaj lehetővé teszi a zoospórák számára a könnyed mozgást, és ezáltal azt, hogy a váladékokat a növény gyökeréig nyomon kövessék. A gyökérzónában kialakult oxigénhiány szintén megfojthatja a gyökereket, ami sejthalált és a zoospórák könnyebb bejutását okozza. A felesleges víz kártevőket is vonzhat, például gombaszúnyogokat, amelyek a gyökérkérget támadják meg és gyengítik le.

A Pythium által előidézett gyökérrothadást végső soron az okozza, hogy a kórokozó bejutott a termőhelyre. A szabadban a növények sokkal nagyobb valószínűséggel találkoznak ezzel a kórokozóval. Beltéren a termesztők tudják izolálni növényeiket. A Pythium fajok fertőzött növényekkel, szennyezett felszerelésekkel, vagy ruhákkal juthatnak be a termőhelyre.

A gyökérrothadás átterjedhet más kannabisznövényekre?

Igen. A Pythium fajok számos hatékony eszközzel biztosítják parazitaként való túlélésüket. Először is, miután egy növény gyökérkérgét meghódították, továbbra is hozzájutnak a nyersanyagokhoz, és szaporodnak tovább ivarosan és ivartalanul is. A zoospórák növekvő mennyiségének folyamatos kibocsátása azt eredményezi, hogy az utódok kimerészkednek a talajba, hogy más váladékforrásokat keressenek.

Az oospórák ivaros termelése hosszú távú genetikai lerakódásokat is hagy a talajban; ezek a szerkezetek télen alszanak és készen állnak arra, hogy a következő tavasszal lecsapjanak a fiatal palántákra. A pythium zoospórák és oospórák számos közegen keresztül képesek terjedni, beleértve a hidroponikus oldatokat és a szennyezett talajt.

Hogy néz ki a Pythium (gyökérrothadás)

A Pythium által kiváltott rothadásnak számos egyértelmű megnyilvánulása van. Figyeljen a gyökérrothadás legfontosabb tüneteire:

🟡A gyökér színe: A gyökerek sötétebbnek tűnnek. A szokásos fehér helyett a bézs, a sárga és a barna árnyalatait veszik fel.

🌫️A gyökér szerkezete: A növény gyökerei viszonylag szilárdak. A gyökérrothadást követően puhává, pépessé és ragadóssá válnak a gyökérkéreg károsodásából eredő szerkezeti változások miatt.

🦨Gyökérszag: A Pythium fertőzések gyakran anaerob körülmények között történnek. Emiatt mind a korhadt gyökerek, mind a termesztőközeg kellemetlen szagot bocsátanak ki.

🥀Palántadőlés: A fiatal palánták gyorsan elveszítik vitalitásukat, és nem sokkal azután, hogy a hajtások kiemelkednek a talajból, teljesen összeomlanak.

📉Satnyulás: Észre fogja venni, hogy az idősebb, már jól kialakult növények alulteljesítenek. Növekedési ütemük jelentősen lelassul.

🕸️Koronarothadás: A gyökerek tetején és a fő szár alsó részén barnulást tapasztalhat, amikor a kórokozó elkezdi megfertőzni a növény fentebbi sejtjeit.

🍂Klorózis: A gyökérkéreg károsodását követő csökkent nitrogénfelvétel miatt a legyezőlevelek sárgulni kezdenek.

Pythium Affected Plants

Megfordítható a gyökérrothadás?

A Pythium okozta gyökérrothadás ellen jelenleg nincs gyógymód. Nem szabad azonban annyiban hagynia, hogy a növény meghal, és további vizsgálat nélkül feladnia. A diagnózis megerősítése több szempontból is segít előre tervezni.

Ha a szabadban, közvetlenül a földben termeszt, akkor a következő évben el kell kerülnie ugyanazt a részt. Ha röviddel később ugyanabban a talajban termesztünk, az ugyanarra az eredményre vezet.

Ha kannabiszt nemesít, olyan növényeket keressen, amelyek ellenállóak a fertőzéssel szemben. Ha egy dugványról indítunk és izolált helyen termesztünk, az azt jelentheti, hogy erősen rezisztens genetikai elemeket biztosítunk.

A Pythium (gyökérrothadás) kezelése

A Pythiummal fertőzött gyomnövényeket nem lehet kezelni. Sajnos azonnal ki kell selejteznie az érintett példányokat, hogy minimálisra csökkentse a kórokozók átterjedését a kert vagy a termőhely más területeire. Ha teheti, dobja tűzre; Ha a komposztládába helyezi őket, a következő szezonban oospórákkal szennyezheti be a termést.

Igaz ugyan, hogy a növényeit nem tudja kezelni, de a termesztőközegét igen. A termesztőknek számos vegyszer áll rendelkezésére a munka elvégzésére. Ha azonban inkább organikusan szeretné megoldani a helyzetet, az alábbiakban felsorolunk néhány lépést, amelyeket megtehet.

 1. Először távolítson el minden növényt a területről, és égesse el őket. Egy pár szezont hagyjon ki a területen, ne ültessen semmit; nem cél, hogy a látens oospórákat táplálékforrással lássa el.
 2. Ezután főzzön egy erős adag komposztteát. A korai kutatások eredményei szerint mind a levegőztetett, mind a levegőzetlen komposzttea segíthet gátolni bizonyos Pythium fajok micéliumnövekedését. Ezek a készítmények oltóanyagokat használnak, hogy gyorsan nagyszámú hasznos mikrobát termeljenek, beleértve a gombákat, baktériumokat, protozoákat és fonálférgeket. Kijuttatáskor ezek a szervezetek növelik a talaj biológiai sokféleségét, és versenyeznek a kórokozókkal.
 3. Alkalmazza bőségesen tavasszal és ősszel a következő néhány szezonban, hogy helyreállítsa a talaj mikrobiomjának egyensúlyát az érintett művelési területeken.

X

Gyökérrothadás és hidroponikus rendszerek

Szerencsére a hidroponikus rendszereket sokkal könnyebb tisztítani, mint a kertben lévő talajfoltokat. Ha vízben élő növényein a kannabisz-szár rothadásának és az egészségtelen gyökérbarnulásnak a jelei mutatkoznak, egyszerűen nullázza le az egészet, és kezdje elölről. Öntse a rendszerben lévő összes tápoldatot közvetlenül a lefolyóba; véletlenül se a kertbe.

Keverjen egy 3%-os hidrogén-peroxid oldatot, és törölje át a termesztősátor belsejét és az egész hidroponikus rendszert egy puha szivaccsal. A tározó minden négyzetcentiméterét és minden külső termesztőtálcát is alaposan töröljön át. Tegye a kisebb csöveket az oldatot tartalmazó vödrökbe, és cserélje ki azokat az alkatrészeket, amelyek túl kicsik vagy bonyolultak az alapos tisztításhoz.

A Pythium (gyökérrothadás) megelőzése

A termesztők többféleképpen is megakadályozhatják, hogy a Pythium megvesse a lábát a kertben vagy a termesztőhelyiségben. Ezek egyike sem varázsszer, de jelentősen csökkentheti a fertőzés esélyét. Ezek a stratégiák a következők:

 • Szimbiotikus gombák: Az arbuszkuláris mikorrhiza gombák fajai összeolvadnak a kannabisznövény gyökereivel, és szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki. Segítenek tápanyaghoz és vízhez jutni a növényeket, cserébe váladékokat kapnak. Ezek az organizmusok segíthetnek bizonyos Pythium fajok elleni védekezésben is[1]. Használjon spórákat vagy szaporítóanyagot magvetésekor vagy a palánták átültetésekor.
 • Trichoderma: A talajgombák e nemzetségének tagjai segíthetnek a Pythium fajok elleni küzdelemben a gyökérzónában. A Trichodermát a magokra, vagy talajjavítóként használva csökkentheti a fertőzés esélyét.
 • Megfelelő öntözés: A gyökérrothadás esélyének csökkentése érdekében meg kell tanulnia a kannabisznövények megfelelő öntözését. Az újbóli öntözés előtt várja meg, amíg a termesztőközeg felső néhány centimétere teljesen kiszárad. A megfelelő nedves-száraz ciklus fenntartása segít elkerülni a fertőzést kiváltó anaerob körülményeket.
 • Optimális oldott oxigén (hidroponika): A hidroponikus rendszerben az oldott oxigéntartalom csökkenése növelheti a kannabisz gyökérrothadásának esélyét. Az oldott oxigéntartalom növelése érdekében használjon olyan technikákat, mint a levegőztetés és az elektrolízis.
 • Általános higiénia: Elsődleges feladat, hogy ne segítse a Pythium fajok meghonosodását. A vírushordozó szerepének elkerülése érdekében tisztítsa meg felszerelését és cserélje le a piszkos ruhákat, mielőtt belép a termőhelyre. A termesztő-felszereléseket kifejezetten beltéren vagy kültéren használja; soha ne vigyen be piszkos edényeket és öntözőkannákat a termesztősátrába, és fordítva.
 • A talaj szerkezetének átalakítása: Szerves anyagok, jó minőségű komposzt, perlit és kis mennyiségű homok hozzáadásával hozzon létre megfelelő vízelvezetésű és levegőztetésű termesztőközeget.

X

A Pythium elmúlik magától?

Nem. Aktívan kell cselekednie a Pythium eltávolítása és a gyökérrothadás megelőzése érdekében a jövőben. A beltéri hidroponikus termesztők előnyt élveznek, mivel ott viszonylag egyszerű a termesztőtér és az eszközök tisztítása és fertőtlenítése.

Szabadtéren hosszú meccsre kell készülnie. Idővel ezek a lépések segítik a talaj helyreállítását:

 1. Égessük el az összes fertőzött növényi anyagot.
 2. A következő szezonban ne ültessünk az érintett helyre.
 3. A levegőztetés fokozása érdekében keverjen szerves anyagot, homokot és perlitet a közegbe.
 4. Használjon bőséges mennyiségű levegőztetett és nem levegőztetett komposzt teát.
 5. 1-2 szezon elteltével kiültetés előtt vigyünk fel a palántákra Trichoderma és arbuscularis mikorrhiza spórákat.

Még ha kannabisz kórokozókkal találja is szemben magát, akkor is a dolgok jó oldalát kell néznie! Ha egyszer találkozik a Pythiummal, akkor arra kényszerül, hogy többet tudjon meg a talajbiológiáról, és hosszú távon bölcsebb és felkészültebb kannabisztermesztővé váljon.

External Resources:
 1. Effect of arbuscular mycorrhizal fungi on Pythium aphanidermatum causing foot rot disease on pawpaw (Carica papaya L.) seedlings https://www.tandfonline.com
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37818 reviews