A kannabisz termesztésének ütemterve

A kannabisz-termesztés 5 szakaszának áttekintése.

Tartalom:

A kannabisz termesztése sok bizonytalansággal jár. Ugyanakkor maga a kannabisztermesztés öt különálló szakaszra bontható, függetlenül attól, hogy milyen vetőmagot választotta.

AZ ELSŐ LÉPÉSEK

Mielőtt a vetőmagot elvetné a talajba, gondolja át, hogy milyen termesztő szeretne lenni. Beltéren termeszt, vagy inkább a szabadban? Megfelelő kellékei vannak a választott termesztő környezetéhez? Megbizonyosodott róla, hogy a választott vetőmagok jól fogják érezni magukat ott, ahová ülteti őket, beltéren, vagy kültéren? És utolsó szempontként megemlítve, minden termesztő aspiránsnak ismernie kell a különbséget a fotoperiodikus és az autovirágzó kannabisz növények között. Van néhány kulcsfontosságú különbség, amelyeket érdemes megjegyezni.

FOTOPERIODIKUS NÖVÉNYEK

A fotoperiodikus növények fő jellemzője a határozatlan idejű növekedési ciklus - mindaddig tart, amíg a növényeket 18/6 – 24/0 fény/sötét ciklusban tartja. Erről később még beszélünk, de ez azt jelenti, hogy ezek a növények több hibát tudnak tolerálni a növekedési folyamat során. Ez azt is jelenti, hogy biztosíthatja, hogy a növény a lehető legjobb termést hozza ha eljut a virágzásig. A váltáshoz mindössze annyit kell tennie, hogy a fényciklust 12/12-re állítja. Ez azért is hasznos, mart korlátlan számú klónt készíthet az optimális növényből. A legnagyobb hátránya az, hogy körülbelül négy hónapba telik, amíg hozzájut a terméshez. Ha azonban eljut idáig, akkor nagyobb és általában erősebb növénye lesz.

AUTOVIRÁGZÓ NÖVÉNYEK

A neve is mutatja, hogy miben különbözik a fotoperiodikus növényektől. Függetlenül attól, hogy ön úgy érzi-e, hogy a növény már készen áll a virágzásra, egy bizonyos időpontban elkezdődik a virágzás, a fajta genetikai programozásától függően. Bizonyos értelemben ezeknek a növényeknek a termesztése egyszerűbb a kezdők számára, mivel kevesebbet kell foglalkozni a fényviszonyokkal és a ciklus beállításával. Másrészt, a korlátozott vegetációs idő miatt kevesebb hibalehetőség adódik. Ez nem ideális az elsőbálozók számára, de az a tény, hogy a csírázástól a betakarításig csak két hónap telik el, határozottan vonzó. Az automaták általában alacsonyabbak, kisebb hozamokat eredményeznek mint a fotoperiodikus növények, ám a modern előnyök áthidalják a szakadékokat.

A KANNABISZ TERMESZTÉSÉNEK 5 FÁZISA

Most, hogy már ismeri a fotoperiodikus és az autovirágzó törzsek közötti különbségeket, elkezdhetjük külön-külön megvizsgálni a kannabisztermesztés minden szakaszát.

1. SZAKASZ: CSÍRÁZÁS - 1–7 NAP

1. SZAKASZ: CSÍRÁZÁS - 1–7 NAP

Már akkor, amikor a növény még csak egy kis mag, a belefektetett munka meghatározza a sikerét vagy kudarcát. A csírázás az a szakasz, amikor az első gyökér kitör a maghéjából - ez 1-7 napot vesz igénybe. Itt a nedves papírtörlő módszer számít klasszikusnak, de ebben az esetben már rögtön az elején az apró szálak jelentős része sérülhet az új gyökér egész területén. Természetesen közvetlenül a talajba is ültethet, de biztosítania kell a megfelelő hőmérsékletet és nedvességet.

Ha az összes vetőmagját biztonságban és tisztán szeretné tartani, javasoljuk a Royal Queen Seeds Starter Kit kezdőkészletét. Ezzel tiszta, zavartalan csírázást biztosíthat. Ha a kis növénykék elérték a 2–3 cm magasságot, eltávolíthatja őket az indítóból, és egy megfelelő termesztő tartályba helyezheti.

2. SZAKASZ: PALÁNTA - 2 HÉT

2. SZAKASZ: PALÁNTA - 2 HÉT

A csírázási szakasz befejeztével a növények a következő szakaszba lépnek - a palánta fázisba. Ezen a ponton kb. 18 óra vagy annál is több fényre van szükségük naponta. Körülbelül két heti megfelelő gondozás után jó úton lesznek a stabil növekedéshez.

Ez az a pont, ahol már elkezdenek kannabisz növényre hasonlítani. Eleinte levelenként egy cakkozott levélke alakul ki, de a szakasz végére közelebb kerül a tipikus 5–7 levélkés megjelenéshez. Amíg ki nem alakulnak a teljes 5–7 részből álló levelek, a növényeket palántának tekintjük. A növekvő levélkék mellett az élénk zöld szín az egészséges növény újabb jele. Egészséges állapotban tartásuk érdekében két fő dolgot kell szem előtt tartani - a vizet és a tisztaságot. A palánták továbbra is törékenyek, ezért csak enyhe öntözés szükséges. A tisztaság ugyanolyan létfontosságú, hiszen nagyon érzékenyek a betegségekre és a penészre. A kannabisz palánták tökéletes otthona egy propagátor, ideális esetben 70% relatív páratartalommal és 20-25°C hőmérséklettel, akár fehér CFL lámpák, akár LED-ek alatt.

3. LÉPÉS: VEGETATÍV FÁZIS - 2–8 + HÉT

3. LÉPÉS: VEGETATÍV FÁZIS - 2–8 + HÉT

A vegetatív növekedés általában az átültetéssel szokott egy kalap alatt szerepelni, mivel ezen a ponton a növény túllépi a kezdő közeg méretét, legyen az egy közetgyapot kocka, vagy egy papírpohár, mondjuk földdel, esetleg kókuszhánccsal töltve. A kertész szemei ilyenkor a gyökérzet, és az erőteljes szárak-ágak folyamatos fejlődése felé fordulnak. Ha egy átlagos magról termesztünk, akkor a magas páratartalom 50%-kal, és az alacsonyabb, olyan 20-24 Celsius fok körüli hőmérséklet az ideális, ez inkább kedvez a női ivarú növényeknek.

Autoflower-termesztők még kevesebb időt kaptak a kísérletezésre, mint a fotoperiodikus növényeket tartók, mivel a legtöbb auto 2-3 hét vegetatív növekedés után szinte rohan a virágzás irányába. Ezért van, hogy sok autoflower növényt termesztő már a végső cserepébe ültetik a magokat. Az auto-val, már a csírázás pillanatától ketyeg az óra,

A fotoperiodikus fajták a vegetatív korszakukban tarthatóak, amíg csak 18 óra fényt kapnak, és minden környezeti tényező megfelelő körülöttük. Emiatt van, hogy sok bent termesztő évekig megtartja az anyanövényeket, és emiatt van az is, hogy akik kint termesztenek, tavasszal vetnek. Bentről, vagy kintről legyen szó, a 18 óra fény megkönnyíti a dugványok ültetését is.

Az időszak, mikor a fotoperiodikus növényeinket a végső cserepükbe ültetjük, legalább egy pár héttel a virágzás manuális beindítása előtt, vagy, ha kint termesztünk, még a nyár előtt kell legyen.

Miközben a fotoperiodikus fajtákat hetekig, akár hónapokig is tarthatjuk, és készíthetjük fel egy hatalmas mennyiségű hozamra, a topping-ot, FIM-et, LST-t vagy a ScrOG-ot használva, az auto termesztő valahogy limitáltabb idő szempontjából.

4. SZAKASZ: VIRÁGZÁS - 6–12 hét

4. SZAKASZ: VIRÁGZÁS - 6–12 hét

Ebben az időszakban már, mind a kertész, mind a növény figyelme a bugák képzésére irányul, és emberünk szinte már a nyálát csorgatja a csillogóan közelgő marijuána szüret gondolatára.

RH* A nedvességtartalom kb. 40-50%-ra kell lecsökkentve legyen, és a hőmérséklet 20-28 fok körül.

A kender először, már a virágzás korai fázisaiban megmutatja nekünk a nemét. Tipikusan a női egyed a virágzás első két hetében kis szőröket, az az a termőit mutatja, ez erősíthet meg minket a növény nőiességét illetően.

Ha fürtöket, vagy bármi szőlőformájú dolgot látsz a növényből, vagy annak virágaiból kinőni, akkor egy hím ivarú kendered van. Ha mind a szőröket, és a labdacsokat látod, akkor egy hermie-d van, és azt azonnal távolítsd el.

A fotoperiodikus növényeknél a virágzás a fényes órák számától függ: benti termesztésnél maga, a termesztő irányítja a virágzás növekedését, a 12-12 óra fényes/sötét ciklus mesterséges beállításával.

Odakinn, az Anyatermészet szabja a kertésznek a szabályokat, a virágzás csak a nyár. és az ősz között várható, ahogy a természetben napos órák száma egyre lerövidül, ezzel egy hosszabb, fokozatosabb virágzást eredményezve. Fűtermelők az északi féltekén nem véletlen nevezik az októbert Croptóbernek* .

*(crop=vetemény)

Nyilván, az autoflower fajtákra ez nem vonatkozik, mivel Ruderalis genetikájuknak köszönhetően, a virágzásuk kb. egy hónappal a csiráztatás után következik be, Az auto-k ugyanakkor jobban értékelik a 18+ órás fénymennyiséget virágzáskor, és sokkal hatékonyabbak egy olyan fényciklusban, amitől fotoperiodikus társai virágozni se kezdenének,

A virágzás általános 7-10 hétig tart indica, és hibrid beállítottságú, fotoperiodikus kender növényeknél, míg az inkább Sativa dominánsaknál eltarthat 10-től 14 hétig is, mire teljesen beérik a termés.

Az auto-k valóban csak 30-45 napig, és sokkal élesebb váltással is kezdenek virágozni, egy feminizált auto-t választani akkor bölcs választás, ha nem szeretnél magos gubákat a végén.

Mindig a legjobb, ha úgy győződünk meg a növényük érettségéről, hogy kicsit közelebbről megvizsgáljuk azokat a viasztól csepegő virágokat. Egy nem túl drága nagyítóval felnagyítva is megfigyelhetjük a gyantaszőrök tetejét, hogy biztosra menjünk, mikor lesznek tejfehér-narancsszínűek, ahelyett, hogy az egész munkát a véletlenre bíznánk.

Amint meggyőződtél arról, hogy a marijuana termésed jól beérett, itt az ideje elővenned a körömollókat, és nekiállni a szüretelésnek. Ezután lassan, papírzacskóban, vagy szobahőmérsékleten, kb. 50%-os páratartalom alatt felakasztva kiszáríthatjuk, és két hét múlva kész is a saját füved.

Trimming

5. SZAKASZ: BETAKARÍTÁS ÉS ÉRELÉS - 1-2 hónap

A betakarítás a folyamat leghálásabb része. Az időzítés szempontjából az első dolog, amit figyelembe kell venni, a növény trichomája. Ezek azok a mirigyek, amelyek a növény kannabinoidjait és terpéneit tartalmazzák. A virágzási szakasz kezdetén a trichomák áttetszőek. Amint azt látja, hogy legalább 60% -uk áttetszőről zavarossá válik, eljött a betakarítás ideje. Egyes termesztők addig várnak, amíg a mirigyek körülbelül 90% -a átváltozik, hogy nyugtatóbb végterméket kapjanak. A témával kapcsolatos átfogó útmutatóért olvassa el a kannabisz betakarításáról szóló blogunkat.

A levélzet a másik kulcsfontosságú jel. A csúcsérettséget az is jelzi, hogy a levelek egyre sárgábbá válnak. Ez azt jelenti, hogy a rügyek teljes mértékben felhasználták a tápanyagokat, pontosan úgy, ahogy kell. Miután mindkét jelet észlelte, eljött az idő, hogy leszüretelje és megérlelje a termést.

A nedves vágás közvetlenül a szüret után történik, amikor a rügyeknek még magas a víztartalma. Ragadósak, ez kissé bonyolítja a folyamatot, de összességében sokkal elterjedtebb és egyszerűbbb. Ha van szabad helye a száraz vágást az ollója is jobban fogja bírni. Sokkal hosszabb ideig tart, ha a rügyei a betakarítás után száradnak.

5. SZAKASZ: BETAKARÍTÁS ÉS ÉRELÉS - 1-2 hónap

Végül az érlelés. Ha nedvesen vág, először ki kell szárítani a rügyeket, a szárazon vágók viszont rögtön készen állnak. Tegye be a rügyeket néhány légmentesen lezárható üvegedénybe, és töltse meg a kétharmad részéig. Az érlelés során megszabadul a megmaradt nedvességtől, cukroktól és klorofilltól, biztosítva ezáltal, hogy a végtermék simább slukkokat eredményezzen. Az első két héten naponta egyszer vagy kétszer nyissa ki az üveget a levegő kicserélésére és a penészedés ellenőrzéséhez. Ezután a további száradást már csak hetente egyszer vagy kétszer kell ellenőriznie. E néhány hét után a rügyeinek készen kell állniuk!

A fű szárításával és érlelésével kapcsolatos további információkért olvassa el a blogjainkat. A legjobb tippek a friss kannabiszrügyek sikeres szárításához és érleléséhez, valamint A kannabisz rügy érlelése.

Royal Queen Seeds Genetics

A Royal Queen Seeds olyan cannabis variánsokat fejleszt és árusít, amelyek európa legjobbjai közé tartoznak. Lehetővé tesszük, hogy világszerte hozzáférjenek a hobbikertészek a legjobb minőségű cannabis variánsokhoz.

Buy at RQS

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.