Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter

A kannabisz termesztésének ütemterve

A kannabisz-termesztés 5 szakaszának áttekintése.

A kannabisz termesztése sok bizonytalansággal jár. Ugyanakkor maga a kannabisztermesztés öt különálló szakaszra bontható, függetlenül attól, hogy milyen vetőmagot választotta.

Az Első Lépések

Video id: 484396327

Mielőtt a vetőmagot elvetné a talajba, gondolja át, hogy milyen termesztő szeretne lenni. Beltéren termeszt, vagy inkább a szabadban? Megfelelő kellékei vannak a választott termesztő környezetéhez? Megbizonyosodott róla, hogy a választott vetőmagok jól fogják érezni magukat ott, ahová ülteti őket, beltéren, vagy kültéren? És utolsó szempontként megemlítve, minden termesztő aspiránsnak ismernie kell a különbséget a fotoperiodikus és az autovirágzó kannabisz növények között. Van néhány kulcsfontosságú különbség, amelyeket érdemes megjegyezni.

Fotoperiodikus Növények

A fotoperiodikus növények fő jellemzője a határozatlan idejű növekedési ciklus - mindaddig tart, amíg a növényeket 18/6 – 24/0 fény/sötét ciklusban tartja. Erről később még beszélünk, de ez azt jelenti, hogy ezek a növények több hibát tudnak tolerálni a növekedési folyamat során. Ez azt is jelenti, hogy biztosíthatja, hogy a növény a lehető legjobb termést hozza ha eljut a virágzásig. A váltáshoz mindössze annyit kell tennie, hogy a fényciklust 12/12-re állítja. Ez azért is hasznos, mart korlátlan számú klónt készíthet az optimális növényből. A legnagyobb hátránya az, hogy körülbelül négy hónapba telik, amíg hozzájut a terméshez. Ha azonban eljut idáig, akkor nagyobb és általában erősebb növénye lesz.

Autovirágzó Növények

A neve is mutatja, hogy miben különbözik a fotoperiodikus növényektől. Függetlenül attól, hogy ön úgy érzi-e, hogy a növény már készen áll a virágzásra, egy bizonyos időpontban elkezdődik a virágzás, a fajta genetikai programozásától függően. Bizonyos értelemben ezeknek a növényeknek a termesztése egyszerűbb a kezdők számára, mivel kevesebbet kell foglalkozni a fényviszonyokkal és a ciklus beállításával. Másrészt, a korlátozott vegetációs idő miatt kevesebb hibalehetőség adódik. Ez nem ideális az elsőbálozók számára, de az a tény, hogy a csírázástól a betakarításig csak két hónap telik el, határozottan vonzó. Az automaták általában alacsonyabbak, kisebb hozamokat eredményeznek mint a fotoperiodikus növények, ám a modern előnyök áthidalják a szakadékokat.

A Kannabisz Termesztésének 5 Fázisa

Most, hogy már ismeri a fotoperiodikus és az autovirágzó törzsek közötti különbségeket, elkezdhetjük külön-külön megvizsgálni a kannabisztermesztés minden szakaszát.

1. Szakasz: Csírázás - 1–7 Nap

Kender Termesztési Idővonal

Már akkor, amikor a növény még csak egy kis mag, a belefektetett munka meghatározza a sikerét vagy kudarcát. A csírázás az a szakasz, amikor az első gyökér kitör a maghéjából - ez 1-7 napot vesz igénybe. Itt a nedves papírtörlő módszer számít klasszikusnak, de ebben az esetben már rögtön az elején az apró szálak jelentős része sérülhet az új gyökér egész területén. Természetesen közvetlenül a talajba is ültethet, de biztosítania kell a megfelelő hőmérsékletet és nedvességet.

Ha az összes vetőmagját biztonságban és tisztán szeretné tartani, javasoljuk a Royal Queen Seeds Starter Kit kezdőkészletét. Ezzel tiszta, zavartalan csírázást biztosíthat. Ha a kis növénykék elérték a 2–3 cm magasságot, eltávolíthatja őket az indítóból, és egy megfelelő termesztő tartályba helyezheti.

2. Szakasz: Palánta - 2 Hét

Kender Termesztési Idővonal

A csírázási szakasz befejeztével a növények a következő szakaszba lépnek - a palánta fázisba. Ezen a ponton kb. 18 óra vagy annál is több fényre van szükségük naponta. Körülbelül két heti megfelelő gondozás után jó úton lesznek a stabil növekedéshez.

Ez az a pont, ahol már elkezdenek kannabisz növényre hasonlítani. Eleinte levelenként egy cakkozott levélke alakul ki, de a szakasz végére közelebb kerül a tipikus 5–7 levélkés megjelenéshez. Amíg ki nem alakulnak a teljes 5–7 részből álló levelek, a növényeket palántának tekintjük. A növekvő levélkék mellett az élénk zöld szín az egészséges növény újabb jele. Egészséges állapotban tartásuk érdekében két fő dolgot kell szem előtt tartani - a vizet és a tisztaságot. A palánták továbbra is törékenyek, ezért csak enyhe öntözés szükséges. A tisztaság ugyanolyan létfontosságú, hiszen nagyon érzékenyek a betegségekre és a penészre. A kannabisz palánták tökéletes otthona egy propagátor, ideális esetben 70% relatív páratartalommal és 20-25°C hőmérséklettel, akár fehér CFL lámpák, akár LED-ek alatt.

3. Lépés: Vegetatív Fázis - 2–8 + Hét

Kender Termesztési Idővonal

A vegetatív növekedés általában az átültetéssel szokott egy kalap alatt szerepelni, mivel ezen a ponton a növény túllépi a kezdő közeg méretét, legyen az egy közetgyapot kocka, vagy egy papírpohár, mondjuk földdel, esetleg kókuszhánccsal töltve. A kertész szemei ilyenkor a gyökérzet, és az erőteljes szárak-ágak folyamatos fejlődése felé fordulnak. Ha egy átlagos magról termesztünk, akkor a magas páratartalom 50%-kal, és az alacsonyabb, olyan 20-24 Celsius fok körüli hőmérséklet az ideális, ez inkább kedvez a női ivarú növényeknek.

Autoflower-termesztők még kevesebb időt kaptak a kísérletezésre, mint a fotoperiodikus növényeket tartók, mivel a legtöbb auto 2-3 hét vegetatív növekedés után szinte rohan a virágzás irányába. Ezért van, hogy sok autoflower növényt termesztő már a végső cserepébe ültetik a magokat. Az auto-val, már a csírázás pillanatától ketyeg az óra,

A fotoperiodikus fajták a vegetatív korszakukban tarthatóak, amíg csak 18 óra fényt kapnak, és minden környezeti tényező megfelelő körülöttük. Emiatt van, hogy sok bent termesztő évekig megtartja az anyanövényeket, és emiatt van az is, hogy akik kint termesztenek, tavasszal vetnek. Bentről, vagy kintről legyen szó, a 18 óra fény megkönnyíti a dugványok ültetését is.

Az időszak, mikor a fotoperiodikus növényeinket a végső cserepükbe ültetjük, legalább egy pár héttel a virágzás manuális beindítása előtt, vagy, ha kint termesztünk, még a nyár előtt kell legyen.

Miközben a fotoperiodikus fajtákat hetekig, akár hónapokig is tarthatjuk, és készíthetjük fel egy hatalmas mennyiségű hozamra, a topping-ot, FIM-et, LST-t vagy a ScrOG-ot használva, az auto termesztő valahogy limitáltabb idő szempontjából.

4. Szakasz: Virágzás - 6–12 Hét

Kender Termesztési Idővonal

Ebben az időszakban már, mind a kertész, mind a növény figyelme a bugák képzésére irányul, és emberünk szinte már a nyálát csorgatja a csillogóan közelgő marijuána szüret gondolatára.

RH* A nedvességtartalom kb. 40-50%-ra kell lecsökkentve legyen, és a hőmérséklet 20-28 fok körül.

A kender először, már a virágzás korai fázisaiban megmutatja nekünk a nemét. Tipikusan a női egyed a virágzás első két hetében kis szőröket, az az a termőit mutatja, ez erősíthet meg minket a növény nőiességét illetően.

Ha fürtöket, vagy bármi szőlőformájú dolgot látsz a növényből, vagy annak virágaiból kinőni, akkor egy hím ivarú kendered van. Ha mind a szőröket, és a labdacsokat látod, akkor egy hermie-d van, és azt azonnal távolítsd el.

A fotoperiodikus növényeknél a virágzás a fényes órák számától függ: benti termesztésnél maga, a termesztő irányítja a virágzás növekedését, a 12-12 óra fényes/sötét ciklus mesterséges beállításával.


Fastest Flowering Strains

Quick One
Quick One
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Easy Bud
Easy Bud
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Royal CBDV
Royal CBDV
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Epsilon F1
F1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
F1
Titan F1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Watermelon
Watermelon
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Royal Cheese
Royal Cheese
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Speedy Chile
Speedy Chile
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Purple Queen
Purple Queen
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Royal CBG
Royal CBG
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Milky Way F1
F1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Tatanka Pure CBD
Tatanka Pure CBD
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks
Weeks

Odakinn, az Anyatermészet szabja a kertésznek a szabályokat, a virágzás csak a nyár. és az ősz között várható, ahogy a természetben napos órák száma egyre lerövidül, ezzel egy hosszabb, fokozatosabb virágzást eredményezve. Fűtermelők az északi féltekén nem véletlen nevezik az októbert Croptóbernek* .

*(crop=vetemény)

Nyilván, az autoflower fajtákra ez nem vonatkozik, mivel Ruderalis genetikájuknak köszönhetően, a virágzásuk kb. egy hónappal a csiráztatás után következik be, Az auto-k ugyanakkor jobban értékelik a 18+ órás fénymennyiséget virágzáskor, és sokkal hatékonyabbak egy olyan fényciklusban, amitől fotoperiodikus társai virágozni se kezdenének,

A virágzás általános 7-10 hétig tart indica, és hibrid beállítottságú, fotoperiodikus kender növényeknél, míg az inkább Sativa dominánsaknál eltarthat 10-től 14 hétig is, mire teljesen beérik a termés.

Az auto-k valóban csak 30-45 napig, és sokkal élesebb váltással is kezdenek virágozni, egy feminizált auto-t választani akkor bölcs választás, ha nem szeretnél magos gubákat a végén.

Mindig a legjobb, ha úgy győződünk meg a növényük érettségéről, hogy kicsit közelebbről megvizsgáljuk azokat a viasztól csepegő virágokat. Egy nem túl drága nagyítóval felnagyítva is megfigyelhetjük a gyantaszőrök tetejét, hogy biztosra menjünk, mikor lesznek tejfehér-narancsszínűek, ahelyett, hogy az egész munkát a véletlenre bíznánk.

Amint meggyőződtél arról, hogy a marijuana termésed jól beérett, itt az ideje elővenned a körömollókat, és nekiállni a szüretelésnek. Ezután lassan, papírzacskóban, vagy szobahőmérsékleten, kb. 50%-os páratartalom alatt felakasztva kiszáríthatjuk, és két hét múlva kész is a saját füved.

Kender Termesztési Idővonal

5. Szakasz: Betakarítás És Érelés - 1-2 Hónap

A Szüretelés

A szüret ideje, rengeteg kertész számára, az egyik legjutalmazóbb része a termesztés folyamatának. Figyelni, ahogy a növényeid szépen megnőnek csupán egy pár hónap alatt, lenyűgöző látványt nyújt, de végeredményben, mindig a munkád gyümölcsének szürete jelenti az élmény igazi csúcspontját. A növekedési ciklus virágzó-fázisa kb. a 7. és a 11. hónapokban következik be, ami után ideje elválasztani a növényeidet azok bugáitól. Viszont nem is szeretnéd mindezt túl hamar megtenni, ezzel meggátolva a virágaidiat azok teljes beérésétől. De hasonlóképpen, nem szeretnél túl sokat sem várni. A szüret időzítése létfontosságú ebben a folyamatban, és számos jelet érdemes figyelembe venned ahhoz, hogy tudd, mikor jött el a Te időd.

Az egyik legjobb módja annak, hogy igazán meg tudd mondani, mikor állnak már készen a bugák a szüretre, hogy ha közelről, nagyon óvatosan megvizsgálod őket, egy nagyító segítségével. Ez, a látványban szerzett előny aztán segítséget nyújt Neked abban, hogy felfedezhess bármilyen olyan, apró változást, amit egyébként szabad szemmel lenne látható a számodra. Sok termesztő az ékszerészek által is használt nagyítót használja, ami lényegében csak egy zsebméretű nagyító, amit egy darab fém fog körbe. Mások pedig olyan eszközöket vetnek be ilyenkor, mint a digitális mikroszkópok, melyek jóval nagyobb részletességben képesek megmutatni mindent.

Tulajdonképpen a nagyító használatának legfontosabb oka az, hogy ezáltal tudjuk megvizsgálni az apró trichómákat, és így tudjuk pontosan időzíteni a virágaink szüretét. A kristályok, azaz trichómák a pici, gomba-szerű mirigyek, amik gyantát termelnek, és amik a cannabinoidok és terpének nagy többségét tartalmazzák.

A trichómák szembetűnő változásait szemmel tartani a legpontosabb módja annak, hogy meghatározhassuk a termésünk érettségét. Ezeket a kristályokat nehéz nem észrevenni, mivel fehéren és jegesen csillogóan borítják be a bugákat, és a közeli leveleket. Ha ezekre egy kicsit ránagyítunk, az segíthet abban, hogy tudjuk, milyen stádiumban van a növényünk, és hogy mikor áll majd készen a szüretelésre.

A virágzás korai szakaszában a trichómák eleinte átlátszóak, ami azt jelenti, hogy még mindig fejlődés alatt állnak, és hagyni kell őket érni. Amikor már a trichómák kb. 60%-a elkezdett tejfehéressé válni, akkor a virágok készen állnak a betakarításra. Ez már az a varázslatos pont, amikor a legjelentősebb hatásukat tudják kifejteni. Mindazonáltal, sok termesztő inkább megvárja, hogy a trichómák 90%-ban tejfehérré váljanak, sőt, borostyános színűvé váljanak, mivel ez okozza azt, hogy inkább azzá a nyugtató, leszedáló hatású bugákká fejlődjenek majd.

Egy másik jele a virágok érésének a virágok termőinek elszíneződésre. Ezek, az apró, pici, szőrszál-szerű kis képződmények, melyek a virág kelyhéből nőnek ki, a női ivarú cannabis növény nemi szervei. Ez az a hely, ahol a beporzás szóba kerülhet - már amennyiben a hím-ivarú polleneknek bármi szavuk is van ebben. A szőrök világos színűek a növekedési ciklus korai állapotában, de a végén narancs-barna színűre váltanak majd.

Ha viszont nem a bugákat figyeljük, más módja is van, hogy pontosan meg tudd mondani, mikor ér el a növényed a szüret időszakába. Meg kell vizsgálnod a növény leveleinek színét. Ha alapvetően minden jól ment eddig, és nem tápoztad őket túl, a virágzás utolsó periódusában, a levelek sárgulása fogja Neked jelezni azt, hogy a növény elérte a maximum érettségi szintjét, és hogy most már a tápanyagokat teljes mértékben a bugák fejlesztésére használja fel. Azzal, ha a szüret előtt kimossuk pár hétig a tápanyagok só-feltorlódását egy pH kiegyensúlyozott vízzel, sokkal finomabb és kellemesebb füstöt garantálunk majd magunknak, mindegyik növénytől.

Most, hogy tudod, hogy mikor érdemes leszüretelni a bugáidat, itt az ideje, hogy megtanuld, hogyan is kell lecsipegetni róluk a leveleket.

Kender Termesztési Idővonal

Frissen Metszés

Két féle módon is próbálkozhatsz a cannabis növényed metszésével: nedvesen, vagy szárazon. Mindkettőnek megvan a maga előnye, és minden egyes kertész véleménye eltérő lehet arról, hogy nekik mi is a kedvenc módszerük. A nedves, vagy friss metszés arra vonatkozik, hogy a bugát környező levelektől már akkor megszabadítjuk, amikor éppen szürelteljük őket, és mikor a növénynek még mindig magas a víztartalma és olyan "nedves" érzete van. Ez a módszer a legelterjedtebb, és vitán felül, ez is a legkönnyebb, mivel nem kell hozzá egy nagy szoba, hogy a növényeket előtte kiszárítsuk. Viszont a nedves metszegetés elég ragacsos móka. A virágokról lehulló gyanta mind a kezeidet, mind pedig az ollódat beborítja majd, de van ennek egy napos oldala is. Ha rendszeresen lekapargatjuk az ollóról az odaragadt gyantát, hamar felgyülemlik majd egy jó kis adag "ollós hasis", és így ezzel nyerhetünk a szüretből egy kis elő-kóstolót.

Száraz Metszés

A száraz metszést akkor lehet alkalmazni, amikor már az összes növényed teljesen megszáradt, és már csak egy nagyon kevés mennyiségű víz található a bugákban és a levelekben. A száraz bugák metszése mindenképp sokkal könnyebb az ollódnak, mivel nem ragad majd össze a gyanták nagy csomóitól. Ezzel szemben, a száraz bugák csipegetése elég nagy feladat lehet, és egy vizuálisan sokkal kevésbé megkapó, végső terméket eredményez. Sőt, a száraz metszéshez nem kis helyre van szükséged. A termesztők gyakran hőmérséklet szabályozott szobákban, zsinórokról lógatnak le teljes ágnyi bugákat, hogy hagyják őket szellőzni, amíg meg nem száradnak teljesen.

Kender Termesztési Idővonal

A Bugák Érlelése

Most, hogy a szüret és a metszés is kész, itt az ideje a virágok érlelésének. Az érlelés egy létfontosságú folyamat, ami általt a bugákban megmaradó víz utolsó cseppje is eltűnik a bugákból, ezáltal minimalizálva a penész esélyeit, és lényegesen felnövelve az élettartamát. Az érlelés továbbá fejleszti az ízharmóniákat, és a füst minőségét is javítja, ezzel enyhébb a toroknak, de erősebb a fejnek.

Ha úgy döntöttél, hogy a száraz metszés módszerét választod, akkor a virágaid szinte egyből készen is állnak az érlelésre. Ha a nedves, azaz friss metszést választod, akkor utána érdemes először a virágaidat rendesen megszárítanod, mielőtt nekilátnál az érlelésnek.

  • Ehhez csak annyira van szükséged, hogy szétoszd őket egy-két kartonpapíron, újságon, vagy ami még jobb, egy ruhaszárító-állványon. Bármelyiket is választod, arról győződj meg, hogy elég nagy területen lesznek szétterítve, és annyi friss levegő éri őket, amennyi csak lehetséges. Próbálkozz az állandó szobahőmérséklet kb. 21°C-on, és a relatív páratartalom kb. 50%-on tartásával, hogy ezzel is egy hosszabb, de átfogó szárítási folyamatot érhess el, és annyi íz maradjon meg, amennyi csak lehetséges.
  • Na, de térjünk is rá az érlelés folyamatára. Először is, ehhez szükséged lesz légmentesen zárható, üveg edényekre, hogy minimalizálni tudd a penész megjelenését. Mindegyik üveget pakold meg bugákkal, amíg azok ⅔ -részt tele lesznek, de fontos, hogy legyen elég hely a levegőnek. Ez a tökéletes környezet arra, hogy a felesleges cukrok és a klorofil lebomoljanak, ami folyamat kulcsfontosságú a nem kaparó, enyhe füst eléréséhez.
  • Az érlelés első, két hetében nyisd ki az üvegeket napi egyszer-kétszer, vedd ki az összes bugát, csekkold le őket bármilyen pókháló-szerű penész nyomait keresve. Ha bármi ilyesmit találsz, távolítsd el a többi bugától, és dobd ki a kukába. Hogy ha ilyen gyakran kinyitod az üvegeket, az azt a célt is szolgálja majd, hogy az abban lévő levegő kicserélődjön, és így mindig friss legyen.
  • Egy pár hét elteltével viszont, már nem érdemes túl gyakran ránézned a bugákra; ahogy egyre szárazabbakká válnak, annál kevesebb az esélye a penész kialakulásának. Ebben az állapotában már elég, ha heti kétszer teszed ki őket a friss levegő áldásos tevékenységének. Pár hét múlva a bugáid már elég érettek lesznek; viszont vannak olyan termesztők is, akik úgy döntenek, várnak még pár hetet, hogy a bugák egy még erősebb és kiválóbb minőségű ízt kapjanak. Előkóstolhatod a bugáidat a hetek folyamán, hogy megfigyelhesd, melyik állapotában nyeri el leginkább a tetszésedet.

A fű szárításával és érlelésével kapcsolatos további információkért olvassa el a blogjainkat. A legjobb tippek a friss kannabiszrügyek sikeres szárításához és érleléséhez, valamint A kannabisz rügy érlelése.

Royal Queen Seeds Genetics

A Royal Queen Seeds olyan cannabis variánsokat fejleszt és árusít, amelyek európa legjobbjai közé tartoznak. Lehetővé tesszük, hogy világszerte hozzáférjenek a hobbikertészek a legjobb minőségű cannabis variánsokhoz.

Buy at RQS

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

Categories
eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37751 reviews