Cannabis Grow Guide a Royal Queen Seeds-től.

By Steven Voser Reviewed by: Mr José

Teljes áttekintés arról, hogy miért és hogyan kell tápozni a kannabisz növényeket.


A kannabisz növények fejlődéséhez szükséges összes tápanyag természetes módon jelen van a környezetben. Ahhoz azonban, hogy növényei még gyorsabban fejlődhessenek és jobb termést nevelhessenek, műtrágyával - koncentrált tápanyagokkal - kell etetni őket.

Az alábbiakban megtalálja az összes információt, amelyet tudnia kell arról, hogy mikor, hogyan és mennyi tápot kell adagolnia a kannabisznövényeknek.

A KANNABISZ MAKRÓ- ÉS MIKROTÁPANYAGAI

A kannabisznövények három tápanyagot igényelnek nagy mennyiségben. Ezek a makrotápanyagok - a nitrogén (N), a foszfor (P) és a kálium (K), ezek alkotják a kannabisz-növények egészségének alapkövét. Mint ilyen, ez a három tápanyag általában a műtrágya termékek elején-közepén jelenik meg, NPK arány formájában. Minél nagyobb az egyes értékek száma, annál nagyobb az adott tápanyag koncentrációja.

A kannabisznak azonban nem csak három tápanyagra van szüksége a túléléshez és a boldoguláshoz. A másodlagos tápanyagokra, például a kalciumra, a magnéziumra és a kénre is számít, hiszen ezek is létfontosságú szerepet játszanak a növények növekedésében:

 • A kalcium fontos a sejtfalak fejlődéséhez, hozzájárulhat a talaj sótartalmának csökkentéséhez, és javítja a víz behatolását, ha talajmódosítóként használják.
 • A magnézium kulcsfontosságú szerepet játszik a fotoszintézisben és a szénhidrát-anyagcserében, valamint segít a növényi sejtfalak stabilizálásában is.
 • A kén a klorofill képződéséhez, valamint a fehérjék, aminosavak, enzimek és vitaminok termeléséhez szükséges, ezen kívül védi a növényeket a betegségektől.

Ezen túlmenően a növények kis mennyiségben (mikrotápanyagok) számos más tápanyagot is felhasználnak - ennek ellenére ezek is rendkívül fontosak. Ide tartozik a bór, a klór, a réz, a vas, a mangán, a molibdén és a cink. Noha ezek nem a növények által tápanyagként felhasznált fő tápanyagok, mégis nagyon fontos szerepet játszanak a növényegészség különböző aspektusaiban.

Video id: 207447257

NEM MINDEN KANNABISZ MŰTRÁGYA EGYFORMA

A piacon számos különböző márkájú kannabisz tápanyag található, és ezek jelentősen eltérhetnek egymástól.

A kannabisz-műtrágyák általában a következő négy területen térnek el egymástól:

 • Tápanyagarány: A különböző márkák eltérő tápanyagarányokat tartanak optimálisnak, így ezeket használják.
 • Összetevők: A különböző műtrágyamárkák teljesen eltérő összetevők felhasználásával érhetik el ugyanazt a tápanyagarányt, a legvegyszeresebbektől (vagy „mesterségesektől”) a legtermészetesebbekig.
 • Talaj vagy víz: A talajhoz használt tápanyagok nagyon különböznek a vizes vagy a talaj nélküli termesztés tápoldataitól. Ügyeljen arra, hogy csak a táptalajához tervezett műtrágyákat használjon.
 • Kiegészítők: Számos műtrágyamárka gyárt "kiegészítőket" is. Ezek a termékek jellemzően alacsony NPK arányt tartalmaznak, ehelyett más tápanyagok vannak bennük, amelyek a növekedés bizonyos aspektusait hivatottak elősegíteni. Egyes kiegészítők például lényegében melaszok.

Általánosságban azt javasoljuk, hogy inkább növényeinek makro- és másodlagos tápanyagok iránti igényeinek kielégítésére koncentráljon, mielőtt telepakolná őket kiegészítőkkel. A tápanyagok túlzott bevitele kémiai kölcsönhatásokat vagy tápanyagégést eredményezhet, ami jelentősen befolyásolhatja a termés nagyságát és minőségét.

Miután a növényeit jóllakatta ezekkel az alapvető tápanyagokkal, nyugodtan térjen át egy összetettebb tápozási ütemtervre, hogy nagyobb, erőteljesebb termést tudjon betakarítani.

A PALÁNTA-, A VEGETATÍV ÉS A VIRÁGZÁSI SZAKASZ SZÜKSÉGES TÁPANYAGAI

A kannabisz tápanyagigénye attól függően változik, hogy melyik életszakaszban van.

A PALÁNTÁK TÁPANYAGAI

Kannabiszpalántái minden tápanyagot a magjukból nyernek, és leveleiken keresztül szívják fel a vizet, amíg a gyökérzet fejlődik (ezért fontos, hogy meleg, párás környezetben tartsuk őket).

Körülbelül 3-4 hetes korukig nem kell elkezdenie a palánták tápozását, ekkor 3-4 valódi levelük fejlődik ki, és ezzel a vegetatív növekedési szakaszba lépnek.

A NÖVEKEDÉSI SZAKASZBAN LÉVŐ KANNABISZPALÁNTÁK TÁPANYAGAI

Egyes termesztők úgy döntenek, hogy a növényeiket egy 2:1:2 arányú (ez az NPK arány) könnyű műtrágyával kezdik tápozni egy hétig, amikor palántáik vegetációs növekedési szakaszukba lépnek. Ez nagyszerű módja annak, hogy növényeit megismertesse műtrágyájukkal és elkerülje a tápanyagégést. Egyes termesztők azonban remek eredményeket érnek el, amikor növényeiket 4:2:3 arányú műtrágyával indítják el a növekedés útján.

A vegetatív fázis közepéig (nagyjából 6 héttel a csírázás után) agresszíven kell növelnie a növények tápanyagát, hogy segítsen nekik erős, egészséges lombozatot kialakítani. A legtöbb termesztő ebben a szakaszban 10:5:7-es műtrágyát választ.

div class="hidden-xs">

Ezek a megnövekedett nitrogénszintek segítik a zöld növények zamatos, zöld lombozatának kialakítását és rengeteg rügyhelyet alakítanak ki a virágzás idejére.

A vegetatív szakasz vége felé érdemes elkezdeni csökkenteni a nitrogénszintet, és felkészíteni a növényeket a virágzásnövelőre való áttérésre. A legtöbb termelő 7:7:7 műtrágyát használ a vegetatív szakasz utolsó hetében.

Vega tápozási ajánlások:

 • Korai vegetatív szakasz: 2:1:2 - 4:2:3
 • Középső vegetatív szakasz: 10:5:7
 • Késői vegetatív szakasz: 7:7:7

A VIRÁGZÓ KANNABISZ TÁPANYAGAI

A virágzó kannabisz növényeknek kevesebb nitrogénre és több káliumra van szükségük a nagy, gyantás virágok növekedésének elősegítéséhez. A virágzás első két hetében a legtöbb termesztő 5:7:10-es műtrágyával táplálja virágos növényeit. Innentől kezdve az a bevett gyakorlat, hogy folyamatosan állítják a tápanyagokat minden fronton, a káliumkoncentrációt mindig magasabb szinten tartva, mint a többi összetevőt. A virágzás közepén a legtöbb termesztő 6:10:15-ös tápoldatot használ.

A virágzás utolsó heteiben a termesztők lecsökkentik a tápanyagadagokat, hogy simává tegyék a betakarítás előtti öblítésre való átállást. Ebben a szakaszban általában enyhébb műtrágyát használnak, amelynek NPK-aránya 4:7:10.

Tápozási ajánlások a virágzási szakaszra:

 • Korai virágzás: 5:7:10
 • Közép virágzó szakasz: 6:10:15
 • Közép-késő virágzás: 4:7:10
 • Késői virágzás: pH-semleges öblítés

HOGYAN OLVASSAM A TÁPDIAGRAMMOT: MILYEN GYAKRAN KELL TÁPOZNOM A NÖVÉNYEIMET?

A legtöbb műtrágyamárka tápdiagramokkal is ellátja ügyfeleit. Ezeknek a táblázatoknak a megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy növényeinek megfelelő időben biztosítsa a megfelelő tápanyagokat.

A tápdiagram általában 12–13 hetes növekedési ciklust határoz meg.

A ciklus hetei általában a diagram x tengelye mentén kerülnek felsorolásra, amely olyan információkat is tartalmazhat, mint az egyes hetekre ajánlott fotoperiódusok és még sok mást is.

Ami a legfontosabb, hogy a tápdiagram felvázolja, milyen tápanyagokat adjon növényeinek, milyen arányban, életciklusa különböző heteiben. A tápanyagokat általában hetente egyszer alkalmazzuk, és a legtöbb műtrágya-márka megadja a táp és a víz arányát is (literben és gallonban is). Egyes gyártók PPM tartományt (mg/l) is megadhatnak termékeikhez. Ha így van fektessen be egy PPM mérőbe és az extra pontosság érdekében mérje meg tápanyagait, mielőtt tápozni kezdene .

A növények tápozása után mindig érdemes ellenőrizni a talaj PPM-jét és vezetőképességét, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy növényei megfelelő mértékben felszívják a tápanyagokat.

HOGYAN KÉSZÍTSÜK ELŐ A KANNABISZ TÁPANYAGOKAT

Ha jelentősen elcsúszik a tápozás az végül teljesen meghiúsíthatja a betakarítást. De a kannabisznövények etetése nagyon egyszerű is lehet. Csak kövesse ezeket a lépéseket:

 1. Készítse elő a vizet. Ha lehetséges, melegítse a vizet kb. 22°C-ra, hogy növelje a gyökerekben való felszívódását.
 2. Adja hozzá a tápanyagokat a műtrágya utasításainak megfelelően, és keverje össze. Használjon PPM vagy EC mérőt a pontos mérésekhez.
 3. Ha szükséges, állítsa be a táp pH-ját salétrom- vagy foszforsav-pH-csökkentő kiegészítővel.
 4. Amint a PPM, a pH és a hőmérséklet is megfelelő, adjon tápot növényeinek és a PPM vagy EC mérővel mérje meg a felszívódást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy növényei megfelelő módon veszik fel tápanyagukat.

HOGYAN KÉSZÍTSÜK ELŐ A KANNABISZ TÁPANYAGOKAT

A PPM, A PH ÉS A VÍZ HŐMÉRSÉKLETÉNEK FONTOSSÁGA

A PPM (parts per million, rész a millióban), vagyis koncentráció annak mérése, hogy mennyi tápanyag van jelen a vízben vagy a táptalajban. A növények túl- vagy alultápláltságának elkerülése érdekében célszerű mindig megmérni a talaj vagy a táptalaj PPM-jét, hogy lássa, tartalmaz-e még tápanyagokat. Ha tápanyagok vannak jelen a tápközegében a következő tápoldatozásnál, akkor a tápoldat-diagram által ajánlott PPM-ből vonja le a tápközeg PPM-jét a túladagolás elkerülése érdekében.

A pH és a hőmérséklet egyaránt fontos mérőszám a növények tápozása esetén. Ha valamelyik nem megfelelő, akkor a növényei küzdenek a tápanyagok felszívásával. Ezért, amikor etetés-idő van, tartsa tápoldatát a műtrágya márka által javasolt pH-n a víz hőmérsékletén pedig 22 ° C-on.

TIPPEK A JOBB TÁPOZÁSHOZ

Íme néhány gyors tipp, amelyek biztosítják, hogy a tápozás gond nélkül menjen.

Használjon kelátokat

A legtöbb jó minőségű tápanyag vegyi kelátokat tartalmaz. Ha ön biogazdálkodó, használhat természetes kelátokat, mint például a fulvosav és a huminsav, hogy a növények jobban felszívják az ásványi tápanyagokat, például a vasat vagy a cinket. A kelátok úgy működnek, hogy a pozitív töltésű tápanyagokat negatív vagy semleges töltéssel veszik körül, lehetővé téve számukra, hogy áthaladjanak a növény pórusgátján.

Próbálja ki a lombtrágyázást

A levélpermetezés - a kannabiszlevelek finom ködös permetezése - nagyszerű mód lehet a tápanyaghiány vagy a kártevők/betegségek kezelésére. Különösen hatékony másodlagos tápanyagok, például magnézium vagy kalcium, vagy mikrotápanyagok, cink, vas és mangán rövid távú adagolására is.

Mindig öblítsen

A tápanyagok kiemelkedően fontosak, de nem szeretnénk, ha bármelyik bennemaradna betakarított rügyeiben. Ezért fontos, hogy a betakarítás előtt legalább egy hétig öblítse át növényeit pH-semleges vízzel. Az öblítés arra kényszeríti a növényeket, hogy a tárolt maradék tápanyagokat elfogyasszák, ami tiszta, sima füstöt eredményez.

A KANNABISZ TÁPANYAGGAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁINAK FELISMERÉSE

A túl- vagy alultápláltság stresszt okozhat és károsíthatja a kannabisz növényeket. Ügyeljen arra, hogy a következő tápanyagokkal kapcsolatos problémákat mindig észrevegye.

Video id: 207447241

PH-KIEGYENSÚLYOZATLANSÁG

 • A pH-problémákat a közeg, a víz és a tápanyagok egyensúlyhiánya okozhatja.
 • A pH-egyensúlyhiány drámai módon befolyásolhatja növényének egészségét, és számos egyéb problémát okozhat, például tápanyagzárat, hiánybetegségeket stb.
 • Ha nem kezelik, a pH-problémák drámai módon akadályozzák a növények növekedését, és rontják a termés mennyiségét és minőségét is.

TÁPANYAG-ÉGÉS

 • A tápanyagok égését általában a túlzott tápozás, vagy tápanyag-felhalmozódása okozza.
 • A növények sötétzöld leveleket növesztenek szinte neonzöld csúcsokkal, amelyek majdnem 90°-osan felfelé állnak, és mélyvörös, bíborvörös vagy lila szárai és ágai vannak.
 • A virágzó növényeknél sárga kehely- és cukorlevelek fejlődnek ki, mielőtt gyorsan elhalnának.
 • Ezt általában a gyökerek pH-semleges vízzel történő öblítésével kezelik legalább egy hétig, mielőtt fokozatosan újra elkezdik a tápzást.
 • A PPM és az EC mérése segíthet elkerülni a tápanyagok égését.

TÁPANYAG-ÉGÉS

TÁPANYAG ZÁR

 • A tápanyagzárat a növény gyökerei körüli tápanyag-felhalmozódás vagy a pH-egyensúlyhiány okozza, és megakadályozza a rendelkezésre álló tápanyagok felszívódását.
 • A tápanyagok elzáródása tápanyaghiányhoz vezet, ami sárguló lombozatot, megégett levélhegyeket, szabálytalan levélalakot és -méretet, valamint barna foltokat okozhat. A tünetek attól függően változnak, hogy növényéből mely tápanyagok hiányoznak.
 • Általában öblítéssel, pH-ellenőrzéssel és tápanyag-beállítással kezelik.

TÚLTÁPOZÁS

 • A vegyi műtrágyákkal és erősítőkkel történő túlzott táplálás megégetheti növényeit.
 • A vegyi műtrágyák erősen koncentrált jellege azzal járhat, hogy a kezdő termesztők könnyen túltápozhatják a növényeiket.
 • A túltáplálás árulkodó jelei közé tartoznak a száraz, égett külsejű, sárga vagy barna elszíneződésű levelek, megégett szélek és felfelé hajló levélvégek.
 • Az újonc termesztők gyakran még több kiegészítőt vásárolnak a meglévő tápanyagproblémák orvoslására, ami csak tovább rontja a helyzetet.
 • A túltáplálást gyorsan kell kezelni gyökéröblítéssel, a pH stabilizálásával és új tápozási ütemtervvel.

TÚLTÁPOZÁS

TÁPANYAGHIÁNY

 • A tápanyaghiány oka alultápozás vagy tápanyagzár lehet.
 • A nitrogén-, foszfor-, kálium- vagy másodlagos tápanyagok hiánya olyan tüneteket okozhat, mint a száraz lombozat, a sárga vagy barna levelek és az elszíneződött szárak.
 • A tápanyaghiányt a tápanyagmennyiség növelésével, új tápanyagok adagolásával, vagy a tápanyagzár elõbbi orvoslásával kezelik.

taula

Browse Deficiencies
 
Browse Deficiencies
 
 
Browse Deficiencies
 
 

SZERVES VS KÉMIAI MŰTRÁGYÁK KANNABISZHOZ

Az RQS-nél mindig ösztönözzük a szerves tápanyagok használatát a vegyi műtrágyák helyett. A szintetikus anyagokkal ellentétben a szerves tápanyagok a talajba kerülnek, és a növények sokkal lassabban szívják fel őket, ami drámai módon csökkenti a tápanyagégés vagy más táplálkozási problémák esélyét.

A szerves tápanyagok a talajnak is kedveznek, támogatják a mikroorganizmusok gazdag ökoszisztémájának kialakulását, amelyek védik a növényeket és együttműködnek velük.

A szerves talaj idővel jobb is lesz, így ideális kültéri termesztők számára.

Az a tény, hogy a szerves tápanyagok nem okoznak mérgezést, szintén csökkenti a termesztés környezetre gyakorolt hatását.

És bár itt az RQS-nél szerves anyagokkal foglalkozunk, tisztában vagyunk azzal hogy a vegyi műtrágyáknak is megvannak a maguk előnyei. Először is, sokkal gyorsabban felszívódnak, vagyis jobbak azokban a helyzetekben, ahol a hatékonyság kulcsfontosságú (például egy hiány kezelésénél).

Az a tény, hogy a szintetikus műtrágyákat gondosan gyártják és a tápanyagok aránya pontosan meg van határozva, azt is jelenti, hogy sokkal jobban ellenőrizheti, hogy növényei mit és milyen adagokban fogyasztanak.

A SZERVES TÁPANYAGOK ELŐNYEI

 • Kisebb hatást gyakorolnak a környezetre
 • Javítja a talaj minőségét és egészségét
 • Fenntarthatóbb, mint a műtrágya
 • Jobb ízű termés (egyesek szerint)

A SZINTETIKUS MŰTRÁGYA ELŐNYEI

 • Gyorsabban felszívódik
 • A tápanyagarányok be vannak állítva (nagyobb kontroll)
 • Hozzáférhetőbb

VILÁGOSSÁG GYÚLT A FEJÉBEN A KANNABISZ TÁPANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN

Megfelelő genetikával, megfelelő tápanyag-mennyiséggel és vízzel, valamint rengeteg fénnyel jó úton halad, hogy kivételes füvet termesszen. Ne feledje, hogy arzenálja vitathatatlanul a legnagyobb fegyvere a tapasztalat, ezért csiszolja tovább készségeit és élvezze a jutalmakat.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37818 reviews