Cannabis Grow Guide a Royal Queen Seeds-től.

By Max Sargent Reviewed by: Mr José

Tényezők, amelyek meghatározzák, hogy hány növényt nevelhet négyzetméterenként.


Mielőtt nekilátna a beltéri termesztési műveletnek, rendelkeznie kell egy tervvel. Többek között arra is gondolnia kell, hogy hány kannabisznövényt tud elhelyezni a termőhelyén.

A TÉNYEZŐK, AMELYEK MEGHATÁROZZÁK A TERMESZTHETŐ KANNABISZNÖVÉNYEK SZÁMÁT

Számos tényező befolyásolja a négyzetméterenként ésszerűen elhelyezhető növények számát, kezdve a termesztőhelyiségben rendelkezésre álló helytől az edényei méretéig és a használt lámpák típusáig.

A legjobb megközelítés a téglalap alakú ültetőedények használata, különösen akkor, ha több növényt szeretne nevelni négyzetméterenként, és teljes mértékben kihasználni a rendelkezésre álló termőterületet. A kerek ültetőcserepekkel értékes helyet pazarol.

A KANNABISZ TÖRZS GENETIKÁJA

Az első dolog, amit figyelembe kell venni, az a kannabisz típusa, amelyet termeszt – a törzs genetikája. A sativak általában magasra nőnek, míg az indikák zömökebbek és bokrosabbak. Az autóvirágzók különösen alacsonyra nőnek, egyes fajták csak 50–60cm-esek lesznek.

Még azok is, akiknek nincsenek jelentős térbeli korlátai, hajlamosak az alacsonyabb kannabiszfajtákat választani beltéri termesztéskor. Miután Önnek kell gondoskodnia a megvilágításról, ezért számolnia kell a termesztőfények által elfoglalt hellyel is. Sőt, ha különböző törzseket termeszt, és némelyik sokkal magasabbra nő, mint a többi, az megfoszthatja a kisebb példányokat a fénytől, ami megnyúlást és a végső hozam csökkenését eredményezheti.

Ha nem tervezi a növények átalakítását, fontolja meg azonos típusú vagy két nagyon hasonló magasságú törzs termesztését, hogy elkerülje a hellyel és a világítással kapcsolatos problémákat. Természetesen minél kisebbek és kompaktabbak a növényei, annál több fér el belőlük négyzetméterenként. Ön dönti el, hogy több kis autovirágzót, vagy csak egy vagy két ultraerős hibridet szeretne termeszteni.

¿Cuántas Plantas De Marihuana Puedes Cultivar Por Metro Cuadrado?

A BELTÉRI TERMESZTŐHELY MÉRETE

A termesztőtér mérete nagymértékben meghatározza, hogy hány növényt nevelhet négyzetméterenként, és úgy általában. Valószínűleg ön is, mint a legtöbb házi termesztő, az otthonában megfelelő helyen felállított termesztősátrat fog használni.

Termesztősátrak sokféle méretben kaphatók, a kis 50 × 50cm-es sátraktól ez egészen nagyokig, amelyek akár a szobája felét is kitölthetik. A megfelelő méret attól függ, hogy milyen törzs(ek)et termeszt, mekkora a beltéri termesztési területe, és milyen típusú termesztésre készül (jelentősen átalakítja majd a növényeit, vagy hagyja őket a maguk útján fejlődni, stb.).

Például, ha csak egyetlen nem átalakított fotoperiódusos indica növényt szeretne nevelni, elegendő egy 1 × 1 méteres sátor. Ha több növényt ad hozzá, ennek megfelelően kell növelnie. De ismételten, ne csak maguknak a növényeknek az esetleges méretével számoljon, hanem a világítással, szellőztetéssel és egyéb berendezésekkel is.

¿Cuántas Plantas De Marihuana Puedes Cultivar Por Metro Cuadrado?

AZ EDÉNYEK MÉRETE

Az edények átmérőjétől függően többet is el tud helyezni egy négyzetméteren. De a konténerek mérete nem csak azt befolyásolja, hogy hány növény fér el négyzetméterenként, hanem azt is, hogy a növények mekkora méretűek lesznek. Másképpen mondva: Minél nagyobbak a cserepek, annál nagyobbak lesznek a növények.

Javaslatok az edényméretekhez:

 • ½ liter: Palánták és fiatal növények ~15cm-ig
 • 2–3 liter: Növénymagasság ~25cm-ig
 • 5 liter: növénymagasság 60cm-ig
 • 11 liter és több: Átlagos növénymagasság (ellenőrizze a törzs leírását)

Az átlagos beltéri termesztés esetében négyzetméterenként kilenc darab 11 literes edény fér el.

Használjon téglalap alakú ültetőedényeket, hogy teljes mértékben kihasználja a rendelkezésre álló termőterületet. A kerek ültetőcserepekkel értékes helyet fog pazarolni.

Tekintse meg ültetőedény-kalkulátorunkat, hogy megtalálja a kannabisznövényei számára optimális cserépméretet.

Arrows Növények négyzetméterenként
Termesztőterület (m²) (m²)
Cserép mérete
Összesen:
25 plant/s
Arrows Növények négyzetméterenként
Termesztőterület (m²) (m²)
Cserép mérete
Összesen:
25 plant/s

A NÖVÉNYEK ÁTALAKÍTÁSA

A növényátalakítási technikákkal minimálisra csökkentheti a kannabisznövények számát, miközben maximálisan kiaknázhatja a bennük rejlő lehetőségeket. Mindegyik technikát úgy tervezték, hogy optimalizálja a helyet és növelje a hozamot.

SEA OF GREEN (SOG - ZÖLD TENGER)

 • Négyzetméterenként 4-16 növény
 • Eredmények: Gyors hozam, alacsonyan tartja a növényeket, könnyen kivitelezhető, viszonylag kisebb hozam növényenként

A zöld tenger módszer (SOG) arról szól, hogy a legtöbbet hozza ki a rendelkezésre álló alapterületéből. Ez egy jó lehetőség arra, hogy egyenletes eredményt érjünk el fotoperiódusos növényekkel, klónokkal és autovirágzókkal. Ez a technika gyors és nyereséges.

Egy SOG-ban a növények csak 1-2 hétig fejlődnek a vegetatív fázisban, majd virágzásra kényszerítjük őket. Nincs szükség metszésre vagy átalakításra. Mivel a növényeknek nincs idejük elágazni, az eredmény sok alacsony növény rövid főbugákkal.

Egy 400 W-os HPS lámpa alatt 4-16 növény fér el négyzetméterenként 5-12 literes tartályokban. Az optimális SOG-termesztés évente többször négyzetméterenként 500 g termést eredményez.

SOG

TOPPING AND FIMMING

 • 2 nagy/5-10 kis növény négyzetméterenként
 • Eredmények: Egyszerű kivitelezés, kordában tartja a magasságot, növeli a termésmennyiséget, meghosszabbítja a növekedési fázist

A topping és a fimming nagy stresszt okozó átalakítási módszerek. A fő termőcsúcs levágásával vagy lecsípésével megtöri a növény csúcs-dominanciáját, így az több fő bugát fejleszt ki egy helyett. Ez természetesen bokrosabb növekedést eredményez, és a növények abbahagyják jellegzetes karácsonyfa formájuk kialakítását.

Bármilyen stresszt okozó technika, amely a növények károsításával jár (például a topping és a fimming), lelassítja a növekedést és meghosszabbítja a vegetatív fázist. Ha metszést, toppingot és/vagy fimminget alkalmaz, hagyjon időt növényeinek, hogy felépüljenek, és későbbi betakarítási időpontra számítson. Ne vigye túlzásba; tenyészidőszakonként 2-3 alkalommal alkalmazza a topping vagy fimming átalakítási technikát

FIMMING

MAINLINING AND LOLLIPOPPING

 • Négyzetméterenként 1 nagy/2-4 kis növény
 • Eredmények: Kihívást jelentő feladat, egyenletes eredmények, lehetőségek kezdők és haladó termesztők számára

A mainlining és a lollipopping két olyan növényátalakító technika, amelyek elősegítik a nagy rügyek növekedését az ágak végén.

 • Mainlining

A mainlinig a topping, az LST, a lollipopping és a ScrOG keveréke. A növények tetejét a harmadik csomópontnál levágják és az összes alsó ágat is eltávolítják. Ez azt eredményezi, hogy egy központi csomópontból egyformán fejlődnek ki az új hajtások, majd a növényeket gyakran másodszor vagy harmadszor is toppolják (eltávolítják a felső részüket), így azok több bugát és egyenletes lombkoronát fejlesztenek ki. Ezzel hatékonyan kitöltheti a termesztési területet a bugák számától és a cserepek méretétől függően, ezért tartsa észben, hogy ebben az esetben négyzetméterenként kevesebb ilyen növényt tud elhelyezni.

MAINLINING

 • Lollipopping

A lollipopping egy kiegészítő technika, de átalakítatlan növényeken is elvégezhető. Minden ágról - beleértve a fő szárat is - levágják a felesleges részeket, így csak a fő rügy és az oldalágak maradnak meg nagy rügyekkel. Csakúgy, mint a mainlining technika esetében, a növény most is a nagy rügyek felé irányítja az energiát.

LOLLIPOPPING

ALACSONY STRESSZEL JÁRÓ ÁTALAKÍTÁS(LST)

 • Négyzetméterenként 2-4 nagy/4-6 közepes növény
 • Eredmények: Alkalmas az autovirágzók számára (nincs szükség toppolásra), kezdőknek ez a legjobb, nem igényel jelentős regenerálódási időt

Az LST egy kezdőbarát átalakítási technika. Lényegében csak meghajlítja és lekötözi a szárakat a vegetatív növekedés során, hogy a növényeket rávegye a vízszintes növekedésre. Az LST kombinálható más technikákkal, mint például a ScrOG. Gyakran a toppinggal együtt végzik a csúcsdominancia megtörésére, de toppingolás nélkül az autóvirágzókon is elvégezhető. 2-4 LST-vel átalakított növény képes hatékonyan kitölteni 1 m²-t.

LST

Dumbbell Átalakított növények négyzetméterenként
Termesztőterület (m²) (m²)
Low Stress Training (LST)
4 plant/s
Sea of Green (SOG)
12 plant/s
Screen of Green (SCROG)
1 plant/s
Toppolás
1.5 plant/s
Dumbbell
Átalakított növények négyzetméterenként
Termesztőterület (m²) (m²)
Low Stress Training (LST)
4 plant/s
Sea of Green (SOG)
12 plant/s
Screen of Green (SCROG)
1 plant/s
Toppolás
1.5 plant/s

SCREEN OF GREEN (SCROG- ZÖLD HÁLÓ)

 • 1-2 nagy növény/4 közepes méretű növény négyzetméterenként
 • Eredmények: A legjobb négyzetméterenkénti hozam, rugalmas a felhasználni kívánt növény számát tekintve, csak haladó termesztők számára

A ScrOG a legjobb módja egyetlen négyzetméternyi termőterület kihasználásának. Ennél a haladó átalakítási módszernél a háló egy rácsszerű háló (csirkeháló, stb.), amelyen keresztülnőnek a fejlődő kannabisznövények hajtásai, azokat belefonják, ezáltal kerül sor a növekedés szabályozására. A termesztők általában a vegetatív fázisban kezdik meg a ScrOG szövését, és a virágzás harmadik hete előtt fejezik be.

A ScrOG esetében csak a fő buga van a fény alatt, így a növény az energiáját a rügytermelésre fordítja. Korán ültesse fel növényeit, hogy több ágat fejlesszen, majd folytassa a rácson keresztül több irányba történő átvezetést. Így a rendelkezésre álló termőterületen a maximális hozamot érheti el.

Kiválaszthatja, hogy hány növényt/cserepet használjon egy ScrOG-hoz. Egy nagy, 20 literes cserépbe csak egy nagyméretű növényt ültethet, de nevelhet több kisebb növényt is, például négy közepes méretűt egy-egy 10 literes cserépben.

SCROG

A FELHASZNÁLT TERMESZTŐ-LÁMPÁK

Az utolsó tényező, amely meghatározza, hogy hány növényt tud elhelyezni a termesztőterület egy négyzetméterén, a termesztőlámpák típusa és intenzitása. Amikor rájön, hogy a termesztőlámpái nem egyenletesen oszlatják el a fényt az egész területen, nyilvánvalóvá válik, hogy ezzel is számolnia kell.

A legnagyobb fényintenzitás közvetlenül a fény alatt van (és így a legkövérebb rügyek is ott nőnek) , majd az oldalak felé jelentősen csökken. Emiatt észszerűbb lehet kevesebb növényt termeszteni, mivel, ha túl sokat zsúfol be, a rossz fényterjedés miatt valószínűleg a termés egy része áldozatul esik. Nincs értelme egyik növényét sem megrövidíteni.

Ha HID (nagy intenzitású) lámpákkal termeszt füvet, egy egyszerű képlet segítségével nagyjából megkaphatja az ajánlott növények számára. Ossza el a lámpa teljesítményét 75-tel, és kerekítse fel a törtrészeket.

ÚTMUTATÓ A NÖVÉNY-MENNYISÉGHEZ HID VILÁGÍTÁS ESETÉN

 • 150 W HID ÷ 75 = 2 növény
 • 250 W HID ÷ 75 = 3,3, azaz 4 növény
 • 400 W HID ÷ 75 = 5,3 azaz 6 növény
 • 600 W HID ÷ 75 = 8 növény
 • 1000 W HID ÷ 75 = 13,3 azaz 14 növény

Ha kompakt fénycsöveket használ, 150-nel osszon. Például 400 W-os kompakt fénycső használata esetén: 400 W ÷ 150 = 2,6 azaz 3 növény

LED TERMESZTŐLÁMPÁK

A modern LED-ek ugyanolyan fényerőt képesek kibocsátani, mint a HPS egységek, miközben körülbelül csak 60-70%-nyi energiát használnak fel - így ugyanazt a helyet kevesebb watt-tal fedik le. Egy jó 250W-os LED egy 400 W-os HPS-nek felel meg, amely körülbelül 5-6 növényt képes ellátni. Összehasonlításképpen: egy nagy teljesítményű, 1200W-os LED körülbelül 8-9 növény számára elegendő.

Ne feledje azonban, hogy a watt csak az egyik érték, amelyet figyelembe kell venni a LED-ek teljesítményének meghatározásakor, mivel sok más változó – beleértve a LED típusát is – szintén befolyásolja a hatékonyságukat.

LED-ek használatakor a legjobb, ha konzultál a gyártóval a termesztendő növények javasolt számáról, valamint a lámpák és a növények lombkorona közötti optimális távolságról. A neves gyártók általában elérhetővé teszik az ilyen típusú információkat.

 • PROFI TIPP: Ha nem biztos abban, hogy hány növényt szeretne nevelni, mindig jobb, ha kevesebb növénnyel a "biztonsági zónában" marad. Két nagy, de boldog növény kövér rügyekkel végül jobb lesz, mint egy egész sátor teli kis, fényéhes kannabiszokkal, amelyek csak mini rügyeket hoznak. Ezen kívül így még a vetőmagon is spórolhat.

Ne felejtse el ellenőrizni a környezetet

A növények mérete nagyban függ a környezettől is. Például, a nagyobb fényintenzitás alacsonyabb növényeket eredményez, míg az alacsonyabb fényintenzitás éppen ellenkező hatást vált ki, befolyásolva a rügyek helyét és a végső termést.

A nappali és éjszakai hőmérséklet közötti jelentős különbségek is befolyásolják a növények fejlődését, ez magasabb de gyengébb szárú és ágú növényeket eredményez. Ezenkívül a hőmérséklet és a páratartalom ingadozása miatt magasabb lehet a növények víztartalma. Emiatt a növények magasabbra nőhetnek és a leveleik is nagyobbak lesznek, a virágok pedig levegősek és lazák.

Nézze meg a VPD diagramot, hogy jobban ellenőrizhesse növénye fejlődését. Ha nehézséget okoz a hőmérséklet és a páratartalom közötti zsonglőrködés a termesztőhelyiségben, akkor elég lehet négyzetméterenként négy növényt termesztenie.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37822 reviews