Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.


By Steven Voser Reviewed by: Gloria Payá

Bár ijesztőnek tűnhet a téma, a talaj pH-jának megértése kulcsfontosságú az egészséges kannabisznövények termesztéséhez. Ebben a cikkben felvázoljuk mindazt, amit tudnia kell a talaj pH-járól és arról, hogyan lehet ezt rendben tartani a kannabisztermesztés során.


Mi a talaj pH értéke?

A pH annak mértéke, hogy valami savas vagy lúgos. A pH-skála 1–14 között mozog, a 7-es pH semleges (a tiszta víz pH-ja). Ha a pH alacsonyabb, mint 7, akkor egy anyag savasnak tekinthető (gondoljunk csak ecetre vagy citromlére). Ha a pH magasabb, mint 7, akkor az anyag lúgos, mint a szappanok, a fehérítő és az ammónia esetében.

Tudományos szempontból a pH szint a hidrogénionok koncentrációjával függ össze, mondjuk abban a vízben, amelyet növényeinek ad. A pH-skála 10-es alapú logaritmus szerint épül fel, ami azt jelenti, hogy a 6-os pH-értékű víz már 10-szer savasabb, mint a 7-es pH-értékű víz.

Az alábbiakban bemutatjuk néhány ismert elem különböző pH-szintjeinek alapdiagramját:

1.0 - Akkusav
2.0 - Citromlé és ecet
3.0 - Narancslé és szóda
4.0 - Paradicsomlé
5.0 - Fekete kávé és banán 
6.0 - Vizelet és tej 
7.0 - Tiszta víz, nem csapvíz vagy palackozott víz
(a palackozott víz pH-ja jelentősen változhat)
8.0 - Tengervíz és tojás 
9.0 - Szódabikarbóna
10.0 - Magnéziatej és a Utah-i Great Salt Lake vize

Miért fontos a pH a kannabisz termesztésekor?

Tehát, most már tudja, mi a pH. De hogyan befolyásolja pontosan a táptalaj pH-ja a növények növekedését és egészségét?

Mint azt már tudja, minden növény tápanyagot igényel az egészséges növekedéshez. Igénylik a makrotápanyagokat, nitrogént, foszfort és káliumot, valamint mikroelemeket és ásványi anyagokat, köztük kalciumot, magnéziumot, vasat, rézet és még sok minden mást. Ha a növények nem tudnak hozzájutni ezekhez a tápanyagokhoz, az hiánybetegségekhez és más súlyos egészségügyi problémákhoz vezet.

A kannabisznövényekkel kapcsolatban fontos, hogy csak egy kis pH-ablakon belül képesek felvenni a tápanyagokat, amelyek talajban való növekedésük esetén körülbelül 6–7 között mozog.

Ha a pH ennél alacsonyabb vagy magasabb, akkor a növény nem képes befogadni a tápanyagokat, még akkor sem, ha jelen vannak - ezt nevezzük "tápanyagzárnak".

Azokon a helyeken, ahol a kannabisz a vadonban virágzik, a talaj általában enyhén savas; ezért a saját termesztésű kannabisznövények is az enyhén savas környezetet kedvelik. A kannabisz termesztésének módja azonban szerepet játszik a növények számára optimális pH értékében is. A hidroponikusan vagy talaj nélkül termesztett kannabisznak még alacsonyabb pH értékre van szüksége, mint a talajban termesztettnek.

Video id: 484379208

A tökéletes pH fenntartásának előnyei

A termesztőközeg pH-jának beállításának és fenntartásának előnyei meglehetősen egyértelműek; egészségesebb növényei lesznek, amelyek erőteljesebb növekedést mutatnak, és ennek eredményeként jobb termést hoznak. Ráadásul azt is biztosítani fogja, hogy a növényei trágyázására fordított idő és pénz megtérüljön.

A táptalaj pH-jának rendszeres ellenőrzésével biztosítani tudja, hogy növényei képesek legyenek felvenni az összes tápanyagot, amit ad nekik. Időben észlelheti a pH egyensúly felborulását, minimalizálva annak kockázatát, hogy a későbbiekben növényei tápanyaghiányban szenvedjenek (erről bővebben alább).

A pH egyensúlyhiány problémája

A pH egyensúly felborulása az egyik leggyakoribb oka a tápanyaghiánynak a kannabisznövényekben. Mint korábban említettük, a kannabisznövények bizonyos tápanyagokat csak kis pH-ablakon belül tudnak felvenni. Ha a termesztőközeg pH-ja az ideális ablakon kívül esik, növényei nem képesek felvenni a tápoldatban lévő tápanyagokat, és tápanyaghiány jeleit kezdik mutatni.

A tápanyagzár megértése és megakadályozása

A tápanyagok kizárása (néha "tápanyagzárnak" nevezik) akkor fordul elő, amikor kannabisznövényei nem képesek felszívni a tápanyagokat a talajból vagy azokból a tápoldatokból, amelyeket tápozásra használnak. A tápanyagok blokkolásának egyik oka a pH-egyensúlyhiány, bár ezt okozhatja a gyökérzónához közeli sófelhalmozódás is, az ásványi műtrágyákkal való tápozás eredményeként (amelyek általában magas sótartalommal bírnak).

A ideális pH érték a kannabisz termesztéséhez

Mint ahogy már említettük, a pH értékek spektrumának csak egy kis szelete megfelelő a kannabisz termesztéséhez. De van-e optimális érték ezen a szűk sávon belül, melynek elérésére törekednie kell? És változik-e ez az érték attól függően, hogy a termesztés mely módját választja? Ha tovább olvas, választ kaphat kérdéseire.

 • Talaj pH-érték: 6,0–7,0

Ha talajban termeszt, a gyökérzónának az optimális pH-érték 6,0 és 7,0 között van. Ezen a tartományon belül azonban nincs olyan meghatározott szám, amely a "legjobb". Ehelyett érdemes némi természetes ingadozást engedni ebben a tartományban, a megfelelő tápanyagfelvétel érdekében.

Tehát, miközben a pH érték beállításán dolgozik, próbálkozzon minden alkalommal egy kissé más értékkel. Például beállíthatja pH-ját 6,2-re az egyik öntözésre, majd a következőre 6,6-ra. Amíg 6,0–7,0 között marad, addig nem lehet probléma. Ha csak ennyit el tud érni, már sokkal jobb, mintha teljesen felborulna a pH egyensúlya.

Ha pusztán organikusan termeszt - ahol nem adagol pluszban ásványi tápanyagokat -, akkor a pH kevésbé számít. Ha módosított vagy komposztált talajt használ szerves anyagokkal, a benne lévő mikroorganizmusok a tápanyagokat jobban hozzáférhetővé teszik a gyökerek számára. Azonban a szokásos cserepes keveréket és ásványi tápanyagokat használó termelők többségének valóban számolnia kell a pH-val.

The Best pH for Growing Cannabis
 • Váltson organikusra, és felejtse el a pH mérését

Az RQS-nél a kannabisz szerves termesztésének nagy hívei vagyunk, nemcsak azért, mert jóval jobb minőségű terméket kapunk, hanem azért is, mert megszabadít egy sor problémaforrástól, például a pH-értékkel való foglalkozás gondjától.

Bár a vegyi tápanyagok használata egyszerűnek tűnhet, valójában időbe és gyakorlatba telik, mire a kannabisznövények folyékony ásványi műtrágyákkal történő megfelelő táplálásának módját elsajátítja. A szerves tápanyagok viszont természetesen módon támogatják a növények egészségét, elősegítve az egészséges mikrobiális élet kialakulását a táptalajon belül.

A természetes trágyák, mint például a komposzt, gilisztatrágya és csontliszt felhasználásával táptalajt teremthet az egészséges baktériumok és gombák számára, amelyek segítik az ideális talaj kialakulását, ezért általában nincs szükség a talaj pH-jának olyan szoros figyelemmel kísérésére, mint egyébként.

 • Hidroponika és talajmentes pH-érték: 5,5–6,5

A hidro- és talajban való termesztés más megközelítést kíván, mikor a megfelelő pH-értéket igyekszünk beállítani. Ha talajmentesen termeszt, mondjuk kókuszban, akkor a gyökérzónában mért optimális pH-szintnek valamivel alacsonyabbnak kell lennie, mint a talajban, 5,5–6,5 közöttinek. Ugyanez vonatkozik a hidroponikus rendszerekre is.

Ezeknél a módszereknél is ugyanolyan fontos, hogy hagyja a pH-szintet az elfogadható tartományon belül ingadozni a tápanyagfelvétel támogatása érdekében. Például vízből a kalcium és a magnézium többnyire 6 feletti pH-értéken szívódik fel, míg más tápanyagok esetében, mint például a mangán, valamivel alacsonyabb pH-értéket részesítenek előnyben a növények .

Tehát még egyszer, a hidroponiás rendszerek esetében sincs probléma az értékek ingadozásával, míg az az ideális értékeken belül történik. Csak akkor kell beavatkoznia, ha a pH-érték kilép az optimális 5,5–6,5 tartományból.

Ha kókuszban, perlitben vagy hidroponikusan termeszt, akkor Önnek kell gondoskodnia a vízben oldott tápanyagok gyökerekhez való eljuttatásáról a vízen keresztül, ami azt jelenti, hogy a nagy pH ingadozások veszélyesebbek, mint a talajban. A víz- és a talajmentes termesztőközegek csupán visszatartják a vizet, így nyújtva támogatást a gyökereknek a tápanyagok felvételében. Tehát a tápanyagok adagolásakor ügyeljen arra, hogy ne terhelje túl a növényeit.

The Best pH for Growing Cannabis

Hogyan teszteljük a kannabisz talaj pH-ját

A pH-szint kezelése a víz vagy tápoldat tesztelését és ennek megfelelő beállítását jelenti. Ez bonyolultnak tűnhet, de valójában nem az.

A pH teszteléséhez használhat digitális pH-mérőt vagy pH mérőkészletet cseppekkel. A vélemények itt eltérnek arról, hogy melyik módszer a "legjobb". Néhányan a digitális pH mérőket részesítik előnyben, mert pontosak és könnyen olvashatók, míg mások szeretik a cseppeket, mivel szuper egyszerűek és nem igényelnek kalibrálást. Próbálja ki mindkettőt, és döntse el, melyiket részesíti előnyben.

Kannabisz pH - GYIK

Lássuk a kannabisz pH-jával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket. Nyugodtan olvassa el ezeket, ha a növekedés során bármilyen pH-val kapcsolatos probléma merülne fel.

Kérdések és válaszok: Ph

K: Teszteljem a tápoldat pH-ját tápanyagok hozzáadása előtt vagy után?

V: Mindig mérje meg a pH-értéket tápanyagok hozzáadása, vagy egyéb módosítások után, mivel ezek megváltoztatják a vize pH-értékét. Miután összekeverte a tápoldatot, használjon pH-mérőt vagy cseppeket annak pH-szintjének teszteléséhez.

Ha hidroponikusan termeszt, teszteljen egy mintát a víztározójából néhány perccel a tápanyagok hozzáadása után.

K: Mérnem kell-e a visszafolyóm pH-ját a növények tapozása után?

V: Igen. Sose felejtse el tesztelni a visszafolyó pH-ját, mivel ez képet ad a tápközeg pH-járól.

K: Mennyire kell pontosnak lennie a pH értéknek a kannabisz termesztése során?

V: Ne izgassa magát, ha a mért érték kissé alatta vagy fölötte van a fent említett optimális értékeknek. Csak olyan nagy pH változásokra reagáljon, amelyek gátolhatják növényének tápanyagfelvevő képességét.

A pH mérése cseppekkel

A pH-mérőkészletek általában tartalmaznak egy kémcsövet, egy palack tesztoldatot és egy színkódolt pH diagramot. A talaj pH-jának tesztelése ezekkel a készletekkel nagyon egyszerű:

1. Készítse elő tápoldatát a szokásos módon, és óvatosan keverje meg. Vigyázzon, ne dúsítsa túl oxigénnel, mert ez megváltoztatja a pH értékét.

2. Félig töltse meg a kémcsövet tápoldattal és adjon hozzá 3 csepp tesztfolyadékot.

A pH és annak hatása a kannabisz növényekre

3. Óvatosan rázza meg a kémcsövet, hogy a pH tesztoldatot összekeverje a tápoldattal.

4. Használja a színtáblát a tápoldat pH értékének leolvasásához, és ha szükséges, használja a pH módosító termékeket annak beállításához.

5. Ismételje meg ezt a folyamatot a tápoldat kifolyásával. Ha a kifolyásból származó pH-érték messze alatta vagy fölötte van a tápoldatban mért értéknek, és a veszélyzónában (5 alatt vagy felett 7) van, akkor lehet, hogy szabályoznia kell a talaj pH-ját.

A pH és annak hatása a kannabisz növényekre

A pH mérése digitális pH mérővel

A pH mérésének legegyszerűbb módja egy digitális pH mérő (például a pH-tesztelőnk) alkalmazása. Miután kalibrálta készülékét, egyszerűen dugja bele tápoldatába, kifolyójába vagy talajába, hogy pontosan leolvassa kertjének pH értékeit.

Hogyan állítsuk be a pH-t kannabisz termesztésekor

Ha a tápoldat, a talaj vagy a víz pH-ja messze eltér az optimális tartománytól, akkor gyorsan módosítania kell. Ez megtehető "pH up" és "pH down" termékekkel, amelyeket bármely termesztési üzletben beszerezhet. Ha a pH-ja túl magas, akkor természetesen lefelé kell módosítania a pH-értékén, és fordítva.

 • A pH csökkentő használata

Tekintettel a legtöbb csapvíz lúgosságára, általában a pH-érték csökkentésére van szükség a legtöbb esetben. Ehhez adjon kis mennyiségű pH-oldatot (sokféle márka van a piacon) akár a vízhez, akár a tápoldathoz, keverje össze és tesztelje újra a pH-t. Ismételje meg a folyamatot, amíg a pH-értéke nem lesz megfelelő.

 • A pH növelő használata

A víz vagy tápoldat pH értékének emelésének folyamata megegyezik annak csökkentésével. Egyszerűen adjon hozzá kis mennyiségű pH-módosítót a tápoldathoz vagy a vízhez, amíg a pH-értékei meg nem felelnek.

 • Alternatív módszerek a pH csökkentésére vagy növelésére a kannabisz termesztése során

A pH beállítók használata mellett számos természetes termék segítségével csökkentheti vagy emelheti a talaj pH értékét. A trágya, a komposzt, a gilisztatrágya, a tűlevelek és a faforgács mind segítenek idővel a talaj pH-jának enyhe csökkentésében.

És bár ezeknek a termékeknek általában hosszabb ideig tart kifejteni hatásukat, segítenek az egészséges mikrobiális élet megteremtésében a növény gyökerei körül, ami elősegíti növényeinek egészséges növekedését, és védi őket a kórokozóktól és kártevőktől.

A citromlé és az ecet szintén nagyon hatékonyan csökkenti a pH-t. Csak ne felejtse el vízzel hígítani, hogy elkerülje a pH túl drasztikus csökkenését és/vagy a növény gyökereinek károsodását.

A talaj pH értékének természetes emelésére leggyakrabban használt termék a mész vagy a mészkő, amely por, pellet vagy oldat formában kapható. Alternatív megoldásként fahamu használatát javasoljuk, amely fokozatosan növeli a pH-t, és káliumot, kalciumot és egyéb mikroelemeket is tartalmaz.

How to Adjust pH When Growing Cannabis

A kannabisz pH-jának korrigálása (talajban és hidroponikában)

  1. Mindig ellenőrizze a talaj vagy a víztartályban lévő víz pH értékét, mielőtt bármilyen módosítást végezne rajta.
  2. Ha a pH-ja túl magas (túl lúgos), javasoljuk, hogy kis mennyiségű citromlevet vagy ecetet tegyen a vízbe, amikor öntözi növényeit (amikor talajban termeszt). A legjobb eredmény elérése érdekében hígítsa a citromlevet vagy az ecetet legalább 5–10 rész vízzel, fokozatosan, és folytassa pH-jának tesztelését, amíg olyan szintet nem ér el, amellyel elégedett. Ha hidroponikát használ, akkor azt javasoljuk, hogy egyszerre csak kis mennyiségű (1-2 ml) pH-érték módosítót adjon a tartályához, amíg a megfelelő pH-értéket el nem éri.
  3. Ha a pH-ja túl alacsony (túl savas), javasoljuk, hogy használjon folyékony dolomit mészterméket a talaj pH értékének emeléséhez. Ha gyors megoldásra van szüksége, akkor megpróbálhatja emelni a pH értékét szódabikarbóna hozzáadásával a vízhez, de a legtöbb termesztő úgy találja, hogy az eredmények ez esetben nem elég tartósak, és végül a stabilabb eredmények érdekében dolomitmészhez fordulnak. A hidroponikában a pH-szint szabályozásához a természetes pH emelő oldatokat javasolunk.
A pH és annak hatása a kannabisz növényekre

Kannabisz és pH - Útravaló

A talaj vagy a víztározó pH-értékének ellenőrzése és szabályozása az egyik kulcsa az egészséges kannabisznövények termesztésének és a nagy terméshozamnak. Ha van saját tippje a kannabisz kert pH-jának szabályozására, mindenképpen ossza meg őket az alábbi megjegyzésekben!

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37835 reviews