Cannabis Grow Guide a Royal Queen Seeds-től.

By Steven Voser

"Miért növekednek ilyen lassan a növényeim?" Néha a marihuánával kapcsolatos problémák váratlanul jelentkeznek. Lehet, hogy növénye eddig nem adta jelét, hogy problémái lennének, de most észreveszi, hogy a fejlődése leállt, és fogalma sincs, miért. Íme néhány lehetséges tényező, hogy miért lassult vagy állt le a kannabisz-palánta vagy növény növekedése


A lassú vagy visszamaradt kannabisznövekedés 18 lehetséges oka

Vídeo aneu: 771062113

1. A magok régiek vagy rossz minőségűek

A régi magvak esetében nem csak a csírázás tart tovább (ha egyáltalán kicsíráznak); az elöregedett magvakból termesztett növények néha lassabb ütemben növekednek. Hasonlóképpen, a jó genetika elengedhetetlen az egészséges és erőteljes növekedéshez a magtól a betakarításig. Egy véletlenszerű vetőmag közel sem teljesít olyan jól, mint egy jó hírű magbanktól származó minőségi mag.

2. Stresszes klónozás

Néha a dugványok nem gyökereznek jól, ami gátolja növekedésüket. Ennek elkerülése érdekében közvetlenül a dugványok szedése után vigyen fel rájuk egy kevés gyökereztető hormont.

Győződjön meg arról is, hogy a termesztőkörnyezet támogatja a gyökérnövekedést. A közegnek nedvesnek (de nem túl nedvesnek) kell lennie, pH-értéke körülbelül 6,0. A dugványokat 22°C körüli hőmérsékleten tartsa. Ha túl hideg lesz, egyáltalán nem gyökereznek ki, ha pedig túl meleg van, a gyökerek elhalnak.

3. Egészséges gyökerek

Ha a növény gyökerei nem kapnak elegendő oxigént, az anyagcsere funkciói lelassulnak. Bizonyos esetekben az oxigénhiány teljesen leállíthatja növekedésüket. Ennek egyik gyakori oka a túlöntözés vagy a rossz vízelvezetésű aljzatok használata.

Mit kell tenni ellene? Hozzon létre egy könnyű és levegős termesztőközeget, jó vízelvezetéssel. A gyenge vízelvezető-képességű talajt javíthatja némi perlit hozzáadásával.

A kannabisznövények gyökérzónája soha nem lehet melegebb vagy hidegebb, mint a szobahőmérséklet. Hasonlóképpen, a gyökerek fizikai károsodása, a penész, vagy a baktériumok is súlyosan befolyásolhatják a növények növekedését. Mindig használjon nem átlátszó virágtartókat, hogy a fény ne érje el a gyökereket, mert az is árthat.

Root Helath

4. A kannabisznövények túlságosan megnyúlnak

A palánták esetében a megnyúlás különösen problémás lehet. Több tényező is kiválthatja ezt a tünetet, de a legvalószínűbb, hogy a fény hiánya a bűnös.

Ha csemetéi szálkásak, növelje a fényintenzitást, vagy tegye közelebb a fényeket. Támassza meg őket, hogy segítsen nekik regenerálódni. Végső megoldásként (óvatosan) mélyebbre ültetheti őket egy új cserépbe.

5. A növények nem kapnak elég fényt

Bár az igények törzsenként változóak, de a fény az összes kannabisznövény fejlődése szempontjából kritikus tényező. A „jó” fény hiánya teljesen lelassult növekedéshez vezethet. Ha beltéren termeszt, és azt gyanítja, hogy a növények nem kapnak elég fényt, próbálja csökkenteni a távolságot a lámpák és a növények teteje között. Ha a szabadban, cserépben nőnek a növényei, vigye őket naposabb helyre.

6. A növények túl sok fényt kapnak

A kannabisznövényeket bármilyen stresszhatás - beleértve a sok órás közvetlen napsugárzást pihenés nélkül, - szintén megállíthatja vagy lelassíthatja a növekedésüket. Ha beltéren termeszt és azt gyanítja, hogy a fény a stressz forrása, csökkentse az intenzitást, vagy ha lehetséges, tegye távolabb a lámpákat a lombkoronától. Tudnia kell, hogy a palánták különösen érzékenyek az intenzív fényre! Ha a szabadban termeszt, és van rá lehetőség, helyezze a növényeket olyan helyre, ahol szórt fényt kapnak, például egy árnyékos fa mellé.

7. Helytelen fényspektrum

Azt, hogy a növények milyen gyorsan és milyen erőteljesen nőnek, az általuk kapott fény spektruma is befolyásolja. Ügyeljen arra, hogy a növekedés minden szakaszában a megfelelő típusú fényt használja. Az egészséges vegetatív növekedés érdekében hűvösebb fényre van szüksége, több kék színspektrummal, egy úgynevezett "vegging light"-ra. A virágzási fázishoz melegebb, vörösebb spektrummal rendelkező lámpákat használnak.

ESPECTRO DE LUZ INCORRECTO

8. Fénystressz: a sötét ciklus megszakítása

A fény minden növény fejlődéséhez elengedhetetlen. A fényintenzitás vagy az expozíció bármilyen változása hatással lesz a növekedésre. A virágzó kannabisz különösen érzékeny a sötét ciklus megszakítására. Egy fényszivárgás a sátorban, egy utcai lámpa szórt fénye, de még a kamera vörös fénye is megzavarhatja a virágzást, és a legrosszabb esetben hermafroditává teheti a növényeket. Emiatt nagyon fontos, hogy a fénymentes órák alatt teljes sötétséget tartson fenn.

Ha a kannabisznövényeit rendszertelen fényviszonyoknak teszi ki, hormonális egyensúlyhiány léphet fel, ami megzavarja a belső órájukat. Növényei idő előtt virágozhatnak, vagy visszatérhetnek a vegetatív szakaszba. Ha ez megtörténik, a növekedés és a hozamok is nagymértékben károsodnak. Emiatt ügyeljen arra, hogy a fényciklus állandó legyen.

9. Túlöntözés

A túlöntözés az újonc kannabisztermesztők egyik leggyakoribb hibája. Olyan ez, mintha fojtogatná a növényeket, és okozhat lassú növekedést, tápanyaghiányt, gyökérrothadást, gombásodát és sok egyéb problémát. Ne öntözzön túl gyakran, és ne meghatározott menetrend szerint öntözzön. Érdemes ritkábban adagolni a vizet, hogy a talaj kiszáradhasson az öntözések között. Egy jó módszer annak tesztelésére, hogy kell-e öntözni, ha megemeli az edényt. Ha elég könnyűnek érzi, akkor ideje újra öntözni.

10. Nincs elég tápanyag

Bár nem olyan gyakori, mint a kannabisznövények túltápozása, de az egészséges növekedéshez szükséges tápanyagok elégtelen mennyisége is okozhat lassú növekedést. Tudnia kell, hogy a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható virágföldben található tápanyagok csak 3-4 hétig elegendőek; utána több minőségi tápanyagot kell beadnia. Ellenőrizze a tápanyag-termékek címkéjén az egészséges növekedéshez ajánlott adagot. Azt is tudnia kell, hogy növénye tápanyagigénye szorosan összefügg a kapott fény intenzitásával. Az intenzíven megvilágított növények gyorsabban nőnek, és több tápanyagot igényelnek, mint például a fluoreszkáló lámpáknál tartottak.

11. Kalciumhiány

A kalcium azon létfontosságú elemek közé tartozik, amelyekre szükség van a növény egészséges fejlődéséhez. A kalciumhiány a következő tünetekkel nyilvánulhat meg:

  • A friss hajtások lassan nőnek, csavarodottak és hullámosak
  • A fiatal hajtások elszíneződnek, lilára vagy sárgára
  • A növény általános növekedése lassú, és hiányzik az életerő és a vitalitás
  • A kalciumhiány elkerülhető, ha dolomitos meszet ad a talajhoz vagy a termesztőközeghez

A kalciumhiányt azonnal orvosolhatja a kereskedelmi forgalomban kapható, folyékony kalciumot tartalmazó CalMag termékekkel. Ezeket a termékeket hozzáadhatja tápoldatához, vagy levélpermetként is beadhatja.

Ügyeljen arra, hogy egyes táptalajok, például a kókusz, növelik a kalciumhiány kockázatát. Ha kókuszban termeszt, használjon speciális kókusztápanyagokat és/vagy rendszeresen adagoljon CalMag-ot a tápanyagokhoz.

Calcium Deficency

12. Helytelen pH-szint

A tápoldat nem megfelelő pH-értéke az egyik leggyakoribb oka a kannabisz növekedési problémáinak, beleértve a lassú növekedést. Ez azért van, mert a kannabisz számára csak a pH-értékek viszonylag kis tartománya megfelelő a fejlődéshez. Ha a pH érték alacsony, a növények nem képesek tápanyagokat felvenni, még akkor sem, ha azok rendelkezésre állnak.

Ügyeljen arra, hogy a megfelelő pH-értéket állítsa be a termesztési módszertől függően. Ha talajban termeszt, győződjön meg arról, hogy a pH-értéke 6,5 és 7,0 között van. Ha vízben termeszt, az optimális pH-érték 5,6-5,8. Talaj nélküli növényeknél, például a kókusznál, a 6,0 és 6,3 közötti pH-érték az optimális.


13. A hőmérséklet túl alacsony vagy túl magas

A kannabisz szereti a meleget, az egészséges fejlődéshez 25–30°C közötti nappali hőmérséklet a legjobb. Az ennél alacsonyabb hőmérséklet lelassítja a növény anyagcseréjét, ami lassabb növekedést eredményez. De a túl magas hőmérséklet sem optimális. Nagyon magas hőmérsékleten a hőstressz lelassíthatja vagy akár teljesen leállíthatja a növények növekedését. Ha beltéren termeszt, kényelmes szintre állítsa be a hőmérsékletet. Némi hűtést is biztosíthat ventilátorokkal, amelyek enyhe légáramot fújnak a növények fölé. Ez abban is segíthet, hogy ne képződjenek forró levegős foltok a termesztőszobában.

14. Az ültetőcserepek túl nagyok

A kannabisztermesztők gyakran kis csészékben indítják el palántáikat. Később, amikor a növények elérik a megfelelő méretet, nagyobb edényekbe kerülnek.

Ha kannabisznövényeit túl nagy edényekben indítja el, nagy a kockázata, hogy túlöntözi őket. A probléma az, hogy a nagy tartályban tartott palánták nem tudják felszívni az összes nedvességet, ellentétben az érett kannabisszal, amely sokkal többet képes „inni”. Ezenkívül egy nagy edény kiszáradása is sokkal tovább tart.

A túl sok talajból és nedvességből adódó problémák elkerülése érdekében indítsa a palántákat kisebb tartályokban, amíg azok erőteljesen növekednek. Ha már van 5-6 valódi levelelük (a szikleveleket nem számítva), akkor helyezze át őket egy nagyobb, legalább kétszeres méretű edénybe.

Ha a csemetéje már nagy edényben van, és nem akarja vagy nem tudja áthelyezni egy kisebb cserépbe, akkor csak egy kis területet öntözzön a palánta körül.

Mi a megfelelő méretű edény a kannabisznövényhez?

Ez az útmutató segít annak meghatározásában, hogy nagyjából milyen méretű edényt használjon a kannabisznövényéhez:

  • Növénymagasság 30cm: 7,5-11l tartály
  • Növénymagasság 60cm: 11-19l tartály
  • Növénymagasság 90cm: 18-26l tartály
  • Növénymagasság 120cm: 22-37l tartály
  • Növénymagasság 150cm: 30-37l+ tartály
Pots Are Too Big

15. Kártevők/betegségek által okozott stressz

A rovarok, kártevők és betegségek károsítják a növényt és veszélyeztethetik az immunrendszerét. A legjobb esetben a növény túléli, de rossz lesz a hozama. A legrosszabb esetben a növényei elpusztulhatnak.

A rovarok megrághatják a leveleket, ami befolyásolja a növény vízmegtartó és légző képességét. Más kártevők károsíthatják a gyökereket, de további problémákat is okozhatnak. Bármikor, amikor növénye megbetegszik vagy rovarokkal fertőzött, a növény energiája nagy részét arra fordítja, hogy védekezzen, és felépüljön a sérülésekből, ami lelassítja a növekedést.

Ha növényei fertőzöttek, azonnal kezelni kell őket megfelelő módszerekkel. Még jobb, ha megelőző módszereket alkalmaz (pl. neemolaj, csigacsapda stb.) a kártevőfertőzések kockázatának minimalizálása érdekében. A növekedés minden szakaszában ügyeljen arra, hogy rendszeresen ellenőrizze a kártevőfertőzések tüneteit, a levelek alatt is.

16. A szövetkárosodás által okozott stressz

A fizikai sérülések, például a letört ágak jelentősen lelassíthatják a növény növekedését. Mindenféle károsodás arra készteti a növényt, hogy értékes erőforrásokat irányítson át a sebek helyreállítására – olyan erőforrásokat, amelyeket jobb lenne növekedésre vagy rügynevelésre fordítani.

Ha a szabadban termeszt, tegye növényeit erős széltől és heves esőzésektől védett helyre, és használjon csirkedrótot és karókat, hogy megelőzze a sérülést.

A palánták és a fiatal kannabisznövények különösen sérülékenyek. Hagyja a palántákat néhány hétig bent növekedni, mielőtt kihelyezi őket a szabadba.

17. A kannabisz átalakításokból eredő stressz

A nagy igénybevételnek kitett növényátalakítási technikák által okozott szövetkárosodás mindig késlelteti a növény fejlődését. És ha túl sokat, vagy túl gyakran metsz, a növény végül több energiát fordít önmaga helyreállítására, mint a növekedésére.

Stress Training

Ha metszést tervez, ne vigye túlzásba. Ne feledje, hogy minden egyes metszés napokkal, vagy akár hetekkel késleltetheti növénye fejlődését.

Ha más növényátalakítási technikákat alkalmaz, például a toppolást, kezdje el a lehető legkorábban. Ha automata növényt termeszt, ne használjon olyan növényátalakítási technikákat, amelyek szövetkárosodással járnak, például metszés és vágás.

18. Életkori stressz

Az idősebb kannabisznövények táplálkozási igényei eltérőek, mint a fiatal növényeké. Szöveteik kemények és fásodnak, kevésbé erőteljesek, és nem képesek annyi tápanyagot felvenni.

Ennek megfelelően módosítania kell a tápozási rendjét. Ellenkező esetben fennáll a túltápozás kockázata, ami viszont a növekedés visszamaradásához, hiányosságokhoz és betegségekhez vezet. Tartsa ezt szem előtt, ha hosszú ideig neveli az anyanövényeket.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37818 reviews