Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.


By RQS Editorial Team

A kannabisztermesztők a sikeres betakarítás érdekében különféle táptalajok és technikák közül választhatnak. Talajban, vagy kókuszban szeretne termeszteni, vagy inkább komplex hidroponikus beállítást szeretne? Mik az előnyei és hátrányai ezeknek és melyiket érdemes választani? Mivel a megfelelő termesztőközeg kiválasztása fontos lépés a nagyszerű kannabisz termesztéséhez vezető úton, úgy gondoltuk, hogy útmutatót adunk a folyamat megkönnyítéséhez.

HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ TERMESZTŐKÖZEGET A KANNABISZHOZ

A termesztőközeg az a hely, ahol a kannabisznövények a gyökérrendszerüket fejlesztik. Sok termesztő egyszerűen termőföldet használ, de használhat kókuszrostot, perlitet, kőzetgyapotot vagy teljesen kiforrott hidroponikus rendszert is.

Amit fontos tudni, hogy valójában nincs olyan, hogy a „legjobb” mód a termesztéshez. Minden közegnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, bár preferenciái és erőforrásai alapján előnyben részesítheti az egyiket a másikkal szemben. Amíg a növények gyökerei hozzáférnek a vízhez, a tápanyagokhoz és az oxigénhez, addig növekedni fognak.

Most pedig vessünk egy pillantást az egyes termesztőközegek közötti különbségekre.

TALAJ/KOMPOSZT

 • Bonyolultság: Könnyű
 • Költség: Alacsony

A talajban való termesztés a legegyszerűbb módja annak, hogy szép kannabisznövényeket hozzon létre, de ne gondolja, hogy ez egyúttal azt is jelenti, hogy a talaj gyengébb eredményeket hoz, mint más módszerek. Egyáltalán nem! Sok termesztő azt állítja, hogy a jó minőségű komposzttal dúsított talajban terem a legjobb ízű fű, még akkor is, ha a hozama nem olyan jó, mint a kókuszban vagy a vízben.

A talaj fő előnye, hogy megbocsátó és kezdőbarát, viszont kiváló minőségű kannabisz termeszthető benne. A talaj ráadásul széles körben elérhető és viszonylag olcsó.

ELŐNYÖK HÁTRÁNYOK
Magvak, cserép, némi föld és némi szeretet - ez minden, amire szüksége van. Kezdőknek jó! Viszonylag nagyobb a kártevőfertőzés, a penész és a gomba kockázata.
A pH-ingadozások jellemzően kevésbé súlyosak vagy problémásak. A növények más termesztési módokhoz képest alacsonyabb hozamot adnak.
Sok kereskedelemben kapható talaj 3-4 hétre elegendő tápanyagot tartalmaz. A növények lassabban nőnek, így több idő eltelhet, mire észleli a növekedési problémákat.
Ha természetes és biotermesztést szeretne a talaj a jó választás. Nem minden talaj optimális a kannabisz számára.
A talajban való termesztés adhatja a legjobb ízű kannabiszt. -

KÓKUSZROST/PERLIT

 • Bonyolultság: Közepes
 • Költség: Alacsonytól közepesig

A kókusz és perlit keverékében történő termesztés a hidroponikus termesztés előnyeit és a talajban történő termesztés egyszerűségét biztosítja.

Mivel a kókusz/perlit keverék semmilyen tápanyagot nem tartalmaz, a kezdetektől Ön felelős a hidroponikus tápanyagok biztosításáért. Ennek nagy előnye, hogy teljes mértékben ön irányít, és növényei olyan gyorsan növekednek, mint a vízben. Hátránya: Csakúgy, mint a hidroponikánál, gondosan figyelnie kell a pH-szintet. Ezenkívül ez a közeg kevésbé elnéző a hibákkal szemben, mint a talaj.

ELŐNYÖK HÁTRÁNYOK
Nagy növényeket nevelhet nagyon jó terméssel! A kezdetektől fogva adagolnia kell a tápanyagot.
A tápanyag- és pH-szintek teljesen az ellenőrzése alatt állnak Gondosan figyelnie kell a pH- és az EC-szinteket: Egy kis hiba is gyorsan problémákhoz vezethet.
Nincs szükség speciális felszerelésre. Nem olyan széles körben elérhető, mint a talaj. elképzelhető, hogy interneten kell megrendelnie a kókuszt.
A kókusz megújuló erőforrás. -
A kókusz/perlit (majdnem) olyan egyszerű, mint a talajban termeszteni. -

KŐZETGYAPOT

 • Bonyolultság: Közepes/magas
 • Költség: Közepes

Korábban csak az építőiparban használták, ahol szigetelőanyagként széles körben elterjedt, majd a kőzetgyapot a kertészet kiváló közegévé vált. Csakúgy, mint a perlit és a kókusz, ez is egy úgynevezett „inert” termesztőközeg, amely nem tartalmaz tápanyagot. A kőzetgyapot bazaltkőből fonott vattacukorszerű szálból készül, és kiváló nedvességmegtartó képességgel rendelkezik. A termesztésre alkalmas kőzetgyapot többféle formában és méretben is kapható, a kisebb tömböktől és kockáktól a nagy táblákig.

A kőzetgyapotot leggyakrabban a hidroponikában használják. A növények gyökerei támogatást kapnak a kőzetgyapottól, a csepegtetők pedig vizet és tápanyagot biztosítanak.

ELŐNYÖK HÁTRÁNYOK
A kőzetgyapot támogatja a steril növekedést, a kártevők, betegségek és fertőzések kockázata csak minimális ebben az esetben. Kezdettől fogva kell adagolni a tápanyagot.
Akárcsak a hidroponika vagy a kókusz esetében, a pH és a tápanyagszint teljes mértékben irányítható. Figyelni kell a pH-t és a tápanyagszintet.
Kőzetgyapot kockákban ki is lehet csíráztatni a kannabiszmagot. Átültetéskor a palántát biztonságosan a kockájában maradhat. Nem lehet organikusan termeszteni.
- Használat előtt a kőzetgyapotot alacsony pH-jú vízbe kell áztatni.
- A kőzetgyapot nem természetes és biológiailag nem bomlik le. A kőzetgyapot újrafelhasználása nem javasolt.

HIDROPONIKA

 • Bonyolultság: Közepes/magas
 • Költség: Magas

A kannabisz termesztésére különféle típusú hidroponikus rendszerek használhatók. Egyes beállításoknál a növényeket hidroponikus termesztőközeggel, például agyagkavicsokkal, perlittel vagy kőzetgyapottal töltött cserépben tartják, és csepegtetők adagolják a vizet és a tápanyagokat a kannabisznak.

Olyan elrendezéseket is találhat, amelyek egyáltalán nem használnak szilárd termesztőközeget. Ezekben a rendszerekben a növényeket egy tartály fölött felfüggesztik, és a gyökerek lenyúlnak a víz/tápanyag oldatba. Egyes rendszerek ezek kombinációját használhatják, a növények szilárd táptalajban, a gyökerek pedig egy tartályban felfüggesztve. Az egyszerű csepegtető-beállítások viszonylag megfizethetőek, míg a bonyolultabb rendszerek, amelyek szivattyúkat és egyéb berendezéseket használnak, meglehetősen drágák lehetnek.

ELŐNYÖK HÁTRÁNYOK
Növényei gyorsan és nagyra nőnek a maximális hozam érdekében. Fenn kell tartania a megfelelő pH-t és tápanyagszintet.
Ön szabályozhatja a kannabisz pH-értékét és tápanyagszintjét. Időnként ki kell ürítenie a tartályt, és meg kell tisztítania a rendszert.
Nem kell annyit tápoznia (ha van recirkulációs rendszere). Kezdettől fogva adagolnia kell a hidroponikus tápanyagokat.
Alacsony a kártevők és a talajbetegségek kockázata. A hidroponikus beállítás többe kerül, mint néhány edény és egy zsák föld.
- Lehet, hogy a fű íze kevésbé lesz „természetes”.

MI A LEGJOBB TERMESZTŐKÖZEG?

Összefoglalva, valójában nincs „legjobb” termesztőközeg a kannabisz számára – mindegyiknek megvannak a maga erősségei és gyengeségei. Sokszor ezek igen költségesek, ebből a szempontból továbbra is a talaj a bajnok.

 • Ha még csak most kezdi, vagy egyszerűen csak a legtermészetesebb utat szeretné választani, fontolja meg a talajban/komposztban történő termesztést.
 • Ha már magabiztos a talajban való termesztésben, és úgy érzi, hogy frissíteni szeretne, érdemes megpróbálkoznia a kókusz/perlit termőközeg használatával. A kókuszban termesztésnek megvan az az előnye, hogy a hidroponika szinte minden előnyét biztosítja, de lényegében még mindig olyan egyszerű, mintha talajban termesztene.
 • Fontolja meg a hidroponikus rendszer használatát, ha a leggyorsabb növekedést, a legnagyobb hozamot és a növekedés legtöbb aspektusának teljes ellenőrzése a cél. Számos hidroponikus rendszer esetén szabadon használhat tetszőleges inert termesztőközeget (agyagos kavics, perlit, kőzetgyapot stb.), így bőven van tere némi kertészeti kísérletezésre.

HOGYAN TERMESSZÜNK KENDERT TALAJ, KÓKUSZ, HIDROPONIKA VAGY KŐZETGYAPOT HASZNÁLATÁVAL: TOVÁBBI OLVASMÁNYOK

Még mindig azon gondolkozik, hogy melyik táptalajt válassza? Íme néhány cikk, amelyeket ajánlunk elolvasni:


Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37835 reviews