Általános információ a kannabisz-termesztésről

X

Növekedés és virágzás

A kannabisz növekedése a napi napsütéses órák számától függ. Minél több órán keresztül érkezik a fény, annál erősebb lesz a növényünk. A kannabisz növekedéséhez napi 18 óra fényes periódus és 6 órás sötétség ideális. Ez a június 21-nek felel meg, amelyik az év leghosszabb napja és általában napos is. Így tréfáljuk meg a növényt, hogy minden nap az év legbarátságosabb és leghosszabb napja van. De biztosíthatsz a növényednek akár 19, vagy 20 óra fényességet is – egészen 24 órás nappali megvilágításig.

A 24 órás megvilágítással természetesen folyamatosan égnek majd a lámpáid. Amennyiben azonban 18 óránál kevesebb megvilágítást biztosítasz a növényeknek, növeled az esélyét annak, hogy a növényed virágozni kezd. Néhány változat 15-16 órás megvilágításnál kezd el virágzani. Amikor arról beszélünk, hogy „virágba borítjuk” a növényünket, akkor arra utalunk, hogy a a lámpákon az időzítést beállítjuk 12 órás világos és 12 órás sötét időszakra. Ez az optimális szakasz a virágzásra. Ha több sötét órát állítasz be, akkor a növény gyorsabban virágzik, de a termés kevesebb lesz, mivel azt sugallod a növénynek, hogy a tél már itt jár a sarkon.

Néha ez jól jön, ha a virágzási szakasz végén ezt sugallod a növénynek, hogy „szüretelésre-kész” állapotba kerüljön egy kicsivel korábban. Miért csak 12 óra? Azért, mert a növénynek szüksége van fényre, hogy fejlessze a rügyeket és THC-t termeljen. Minél több a fény, annál több rügy növekszik és annál több THC termelődik. Ezért a 12 óra tökéletes határérték, így a növény szépen virágzik miközben THC-ben gazdag rügyeket fejleszt tisztességes hozammal. Most szinte hallom, amint azt gondolod: „ akkor egyszerűen csak még több fényt biztosítok a növényemnek!’ De ez csak elodázza a virágzási szakaszt, anélkül, hogy bármit is hozzáadna a termés mennyiségéhez és potenciáljához. A virágzási szakasz hossza a növény fajtájától függően 5-16 hét között lehet. A leggyakoribb fajták általában 8-10 hét után virágzanak.

Hímivarú vs Nőivarú növények

A nőivarú kannabisz növény nagyon könnyen felismerhető a kis fehér szőrszálakról. Az első fehér szőrök a növény ’hónaljában’ találhatók, ahol két ilyen szőrszál ered egy termőből. A termő az a hely a növényen, ahol a levél a fő szárra csatlakozik, és ahonnan az oldalhajtások erednek. A hím növényen ezzel ellentétben nincs fehér szőr, így könnyű megkülönböztetni a női növénytől.

A hím növénynek kis golyócskái vannak, amelyek mindig csoportosan tűnnek fel, és egy fonálon lógnak le a növényről. Amikor ezek a golyócskák a hosszú virágzási folyamat után kipattannak, ezt követően banán alakú részek válnak láthatóvá. Ezekből jön a pollen, amely megtermékenyíti a női növényeidet. Itt tisztán láthatóak a THC kristályok a rügyön. A préselt THC kristályokból készül a hasis. Ez az, ahogy láthatod őket, nagyító használatával. Minél fényesebb a rügy, annál jobb a minősége.

A virágzás kezdetén a hím golyócskák és a női termők nagyon hasonlónak tűnnek, mivel még csak alig 1 mm méretűek, de ha alaposan megfigyeled, akkor látni fogod, hogy a hím golyók a szártól távolabb fejlődnek egy szálon függve és többszörözik magukat, több golyóvá. A női termő egészen közel marad a fő szárhoz, egészen addig a pillanatig, amíg elég nagy lesz és megjelenik a két fehér szőrszál. Tehát, ha egy termőben két golyót látsz növekedni, akkor nagy az esélye, hogy egy hím példányt vizsgálsz.

Ily módon már a virágzás meglehetősen korai szakaszában el tudod dönteni, hogy melyek a hím növények és el tudod őket távolítani, hogy több helyet és lehetőséget biztosíts a női példányok fejlődéséhez. A hermafroditák kétnemű növények, rendelkeznek mind a hím, mind a női tulajdonságokkal. Ebből a fajtából is vannak különböző típusok. Néhány hermafrodita 90% -ban hím, és 10 %-ban női, mások 90%-ban női és 10 %-ban hím egyedek, megint másik 50%-ban hímek és nők. Abban az esetben, ha 90%-os női hermafroditákról beszélünk, ugyanúgy eltávolíthatjuk a hím virágokat és ily módon fejleszthetünk szüretelhető, megtermékenyítetlen – így mag nélküli – rügyeket. A pollenek, amiket ezek a hermafroditák termelnek, a legtöbbje női magokat termel.

X

Hogyan alakulnak a rügyek és melyek a növény füstölhető részei?

Annak érdekében, hogy megértsük, hogy hogyan keletkezik a rügy a növényen, a virágtól a füstölhető termékig, ezt valójában legjobb a saját szemeddel látni. Egy hosszadalmas leírás arról, hogy a női növény hogyan gyártja a rügyet, a legtöbb embert nem teszi okosabbá. Ahogy láthatod, a női növény nagyon sok kis fehér szőrt termel, amelyek egy kis rügyecskéből fakadnak, és minél fejlettebb a virágzás annál több ilyen rügy fog megduzzadni és nagyra nőni.

Nagyon sok esetben a rügyek gyakorlatilag egymásra nőnek, és ettől úgy tűnik, mintha az egész egyetlen hatalmas bimbó volna. Végül a rügyek befejezik a növekedést a virágzási folyamat végén és ezek a fehér szőrök színessé válnak. Amikor ez megtörténik a növény rügyeinek 80%-ával, akkor elérkezik a szüret ideje. A kannabisznak csak a rügyei alkalmasak a füstölésre. A leszüretelt bimbókat sötétben kiszárítjuk, hideg (15-20 Celsius fokos) helyen, ahol lassan, nyugodtan keresztülmennek a szárítási folyamaton, valamint ezzel egyidőben az átalakulási folyamaton is, melynek során kialakulnak az eufóriát okozó anyagok is.

A gyors szárításnak nincs sok értelme, mivel a valódi élvezethez, amit az elszívott kannabisztól kaphatsz, szükséges az idő is, hogy érjenek az anyagok a szárítási folyamat során. A rügyek környékéről levágott levelek is elszívhatóak, de nem olyan ízesek, mint maguk a rügyek. Jobban teszed, ha hasist készítesz ebből, de erről még a későbbiekben beszélünk.

Különbség a hasis és a fű között

Ahogy mostanra már tudod, a fű a női kannabisz szárított bimbója, csak a női növények képesek hatásos füvet termelni. Másrészről a hasis a rügyekről, levelekről és a szárról összegyűjtött kristály. És mivel egy kép többet mond ezer bonyolult szónál, talán jobb, ha megnézed magadnak, mennyi kristály is található egy kannabisz bimbón.

A nagyító alatt látható kis átlátszó golyócskákra gondolok, amikor kristályról beszélek, amelyeket egy kis száron találsz. Amikor a kannabisz növény megérett, ezek a golyócskák aranysárga árnyalatot vesznek fel. A növény rügyeinek és leveleinek kiszárításával a kristályok könnyedén leválnak a növényről, különösen, ha ezeket egy polinátorba tesszük. Ez egy négyzet alakú doboz, amelyben egy dob van belül – mint egy mosógép, csak egy kerek szitával.

A dob körbeforog, és a kristályok lerázódnak a keringés eredményeként. Átesnek a szitán, így egy halomba össze tudjuk kaparni őket – ezt nevezzük skuff-nak, azaz nem nyomott hasisnak. Ezt a hasis port kis tömbbe összepréselhetjük, ahogyan ezt már láthattad, ha vásároltál. A hasis így azoknak a THC kristályoknak a gyűjteménye, amelyek a kannabisz növényen találhatóak, és melyek szabad szemmel nem láthatóak. Ez egy tiszta koncentráció, így sokkal energikusabb, sokkal tisztább flasht eredményez. Ha sodorsz egy spanglit a bimbóval, észreveszed, hogy az ujjaidat arany színű por borítja, ez azoktól a kristályoktól van, amiről már beszéltem.

X

Beltéri, vagy kültéri termesztés?

Kint vagy bent termesszünk? Már rengeteget beszéltek erről a témáról és állíthatjuk, hogy mindkettőnek megvannak az előnyei. Kültéren akár három betakarításra is sor kerülhet tavasz és tél között. Itt azonban ki vagy téve az időjárás isteneinek, így ebben az esetben nagyon sok a bizonytalansági tényező. Nagyon sok minden rosszra fordulhat és hosszú hónapok erőfeszítései után ott maradhatsz néhány vacak rüggyel a szüretre. Nagyon kellemetlen.

A kinti termesztés előnye még, hogy nagyjából semmi költsége nincs. Kell egy darab jó talaj, vagy egy szép nagy cserép, amibe a magot vagy a klón elülteted, amelyik szép nagy női növénnyé fejlődik, és ad neked néhány száz gramm rügyet. Ha az időjárás engedi…

A klón egy levágott ágdarab, amelyet stimulálnak, hogy gyökeret eresszen. A kültéri termesztés nagyszerű a kezdőknek, hogy megismerjék a kannabisz növényt és a kezelését. Kültéren a növekedési periódus kora áprilisban indul és augusztus közepéig tart, tehát ha elrontasz egy növényt, egyszerűen csíráztathatod a következőt. Ha elkezded a kültéri termesztést, rengeteg tudást begyűjthetsz, aminek a későbbiekben nagy hasznát veszed a benti termesztésnél is. Röviden tehát, a kültéri termesztés ideális a kezdőknek, akik évezni fogják a sok meglepetést amivel a növényük ápolása közben találkozni fognak.

Különösen akkor, ha a palántáidat kemény földbe ülteted, alig lesz más tennivalód, mint mit ücsörögni a fenekeden és várni, hogy felnőnek és szüretelhess. A benti termesztéssel te leszel maga az Anyatermészet, így mindenféle szempontból átveszed az irányítást a növekedés felett. Biztosítod a levegő áramlását, a megfelelő nedvességet, stb. A beltéri termesztés valamivel biztonságosabb, mint a kültéri, mivel a növények biztonságosan el vannak rejtve. A kíváncsi szomszédok könnyedén észrevehetik a kint növekvő növényeidet és abból nagyobb baj is lehet. Odabent akár négy, öt, sőt akár hat alkalommal is szüretelhetsz a termesztett fajta növekedési periódusától függően.

Nem korlátoznak az évszakok sem, így magad választhatod meg, hogy mikor akarod elkezdeni a termesztést. Teljesen szabad vagy, a beltéri termesztéssel. Bármelyik fajtát termesztheted, bármikor. Másrészől sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanod a növényeidre, ha odabent termesztesz. Ez egy kicsivel több munka, bár kellemes munka természetesen. Emellett egy kezdő befektetés is szükséges, hogy a lényeges dolgokat beszerezd. Minden nap ellenőrizni kell az ültetvényt és öntözni a növényeket, amikor szükséges.

Ha beltéri termesztést választod, akkor úgy döntesz, hogy a szabadidőd egy részét erre áldozod. Ha azt gondolod, hogy csak ledugsz néhány növényt és mikor néha kedved van, akkor gyorsan rájuk nézel, gyorsan rá fogsz jönni, hogy átverted magad. De mivel egyszerűen tudod kontrollálni az összes időjárási tényezőt, így folyamatosan törekedhetsz a maximális mennyiségű csúcsminőségű termés betakarítására.

Kontrollálhatod a hőmérsékletet azáltal, hogy a levegőpumpák működését beállítod a megfelelő szintre, a hím növényeknek optimális levegő nedvességtartalmat légnedvesítő telepítésével érheted el, a megfelelő légáramlást pedig egy, vagy több ventilátor üzembe helyezésével. Odabent, ugyanúgy, mint kültéri termesztéssel, kiváló minőségű füvet termeszthetsz kiemelkedő mennyiségben. A lehetőségeid és az elképzeléseid függvényében választhatod a neked leginkább megfelelő megoldást.

pH és EC

A pH érték az a szám, amely megmutatja a talaj savasságát. A pH – skála 1-14ig tart. 1 és 7 közötti pH érték esetében savas, a pH 7 esetében semleges, pH7 és 14 között pedig lúgos oldatról beszélünk. Minél alacsonyabb a PH érték, annál savasabb az oldat. Mikor a PH túl magas, vagy túl alacsony, a növények nem tudják az összes szükséges tápanyagot felvenni. Ez hiánybetegségekhez vezethet. A megfelelő pH érték 5.6 és 6.6 között van. Ezen a pH tartományon belül tudják a legjobban kivonni a tápanyagot a termesztő közegből.

A pH a talaj bakteriális tulajdonságait is meghatározza. Az aktív talaj növeli a talaj termőképességét, amely egészségesebb, erősebb növényeket eredményez. A tápvíz pH értékének mérésével be tudjuk állítani a megfelelő savasságot. A legtöbb csapvíz pH értéke 7 körül van, így adagolnunk kell hozzá egy kis pH savat, hogy csökkentsük a pH értékét, mondjuk 6.6-ra. Ezt vagy a teljes élettartam alatt végezzük, vagy egyáltalán ne. Ha egyszer elkezdtük szabályozni a pH értéket, akkor ezt később is muszáj folytatni.

Persze akár pH mérő nélkül is lehet nagyszerű terméshozam, de ha valami igazán extrát szeretnél, a megfelelő pH jobb növekedést és virágzást biztosít. A pH fontosabb, mint az EC, így ha választanod kell, akkor előbb egy pH mérőt szerezz. A talaj pH-ja 6.3 körüli mert itt tud a talaj bakteriális élete teljesen kifejlődni. Érdemes megjegyezni, hogy a kókuszrost pH-ja pedig 6.0 körüli. Az EC az oldat vezetőképességét méri. A vezetőképesség növekszik, ha több só van jelen az oldatban. A műtrágya semmi más, csak só.

Minél több műtrágyát teszel a vízbe, annál magasabb EC értéket olvashatsz le. Az EC tulajdonképpen a műtrágya teljes koncentrációja a vízben, amit a növényednek adsz. A teljes növekedési folyamat során az EC 1,2 és 2.8 között van. Valaki alacsony koncentrációjú tápanyaggal kezdi kb. 1.2-vel – és ezt növeli a növekedési periódus során maximum 2.8-ra. Ha megkockáztatod a magasabb koncentrációt, akkor nagy a valószínűsége, hogy a gyökerek megégnek. Szóval csak helyezd az EC mérőt a vizes edénybe, adagold a tápanyagot, amíg eléred a kívánt EC szintet és már kész is!

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.