Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

Kannabisz termesztés: az alapok megértése

Growing Cannabis: Understanding the Basics

Ha saját kannabiszrügyeinek termesztésével szeretne foglalkozni, olvassa el ezt az informatív cikket, hogy megtudja, hol kezdje. De tisztázzuk rögtön: ez nem egy termesztési útmutató. Ez sokkal Inkább az alapok áttekintése, és a saját otthoni rejtekhelyen történő termesztéssel kapcsolatos kérdésekkel is foglalkozik.


Miért termeszt az ember kannabiszt?

Néhány ember azért termeszt saját készletre, hogy egy hosszú nap után le tudjon lazulni. Néhányan pénzt akarnak megtakarítani, és arra vágynak, hogy könnyedén hozzáférjenek a fűhöz.

Az okoktól függetlenül a kannabisz termesztése érdekes és izgalmas vállalkozás lehet, mert nem kell sok dolog ahhoz, hogy belevágjon. Szüksége lesz azonban arra, hogy információkat szerezzen olyan fontos dolgokról, mint a törzsek és termesztési módszerek - ezekről a következő szakaszokban többet megtudhat.

A legfontosabb, hogy a kannabiszt ugyanúgy kell kezelnie, mint bármely más növényt. Ez azt jelenti, hogy a fű is megfelelő mennyiségű figyelmet és gyengéd, szeretetteljes gondozást igényel.

Az összes kannabisz növény egyforma?

Csakúgy, mint bármely más élőlény ezen a zöld Földön, nem minden kannabisz törzs egyforma. Mindegyik különbözik a növekedés sebességében, szagában, hozamában, méretében, rugalmasságában és kannabinoid, illetve terpéntartalmában.

Ezenkívül az egyik fő különbség a kannabisznövények nemében rejlik. Hogy egyszerűsítsük ezt a kérdést, ön nagy valószínűséggel nőivarú növényeket szeretne termeszteni, mivel ezek hoznak létre gyantás rügyeket. Ennek biztosítása érdekében feminizált magokat akar szerezni - vagyis olyan magokat, amelyekből kizárólag női növényekké fejlődnek. A normál magvaknak viszont 50% az esélyük arra, hogy hím vagy nőivarú növénnyé váljanak.

Egy másik tényező, amelyet érdemes figyelembe venni, az autovirágzó és a fotoperiodikus törzsek közötti különbség. Az „önvirágzás” azt jelenti, hogy a növények a csírázástól számított kettő-négy héten belül maguktól kezdnek virágozni.

A fotoperiodikus fajtáknak viszont napi 12 órás sötétségre van szükségük a beltéri virágzás kiváltásához és fenntartásához. Általában hosszabb ideig tart a növekedésük is, mivel nincs meghatározott vegetációs időszak.

Az összes kannabisz növény egyforma?

Mi kell a kannabisznövényeknek a növekedéshez?

A kannabisz termesztése lényegében gondoskodás egy életről. Teljes figyelmét rá kell fordítania, és nem spórolhat a gondoskodással és a tápanyagokkal sem, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az ön példánya is egészséges, virágzó növénnyé váljon.

Mint minden más növény esetében, itt is a négy alapvető elem szükséges a minőségi kannabisz termesztéséhez:

1. Friss levegő

Legyünk egy kicsit tudományosak egy pillanatra. A növényeknek oxigénre és szén-dioxidra van szükségük a légzéshez, illetve az élelmiszerek és a cukrok előállításához.

Ha a szabadban történő termesztés mellett dönt, ezzel nem lesz sok gondja, mivel a friss levegő bőségesen rendelkezésre áll. Ha viszont zárt térben termeszt, megfelelő keringésre lesz szüksége, hogy a növények természetes módon lélegezhessenek.

Ebben azonban nincs semmi olyan, amit egy megfelelő szellőztető rendszerrel ne tudna megoldani. Ha szűk költségvetés áll rendelkezésre, akkor erre a célra a stratégiai pontokon elhelyezett ventilátorok is megfelelnek. Ha van elegendő forrása, akkor a legjobb, ha befektet egy bonyolultabb szellőzőrendszerbe.

2. Fény

A növények egészséges növekedéséhez fény szükséges a fotoszintézis során. A kannabisznövények esetében minél nagyobb a fénysugárzás, annál több rügy fejlődik ki.

Akárcsak a friss levegő esetebében, a kannabisznövények az összes szükséges fényt is megkapják, ha szabadban termesztik őket. A beltéri termesztéshez azonban négyzetméterenként 400–600 wattot (vagy többet) kell biztosítania.

Egy másik tényező, amire figyelnie kell, ha beltéren termeszt, az a magas hőmérséklet. Bizonyos típusú lámpák, különösen a HID-ek, általában forróak, és veszélyeztethetik a rügyeket, ha túl közel kerülnek a lombkoronához vagy túl erősek.

3. Víz

A víz a Föld minden élő szervezetének éltető eleme. A kannabisznövények a meglehetősen ritka kivételek közé tartoznak, mert életben maradhatnak akkor is, ha fukarkodik a vízellátásukkal. Ha viszont túl sokat ad nekik, abba jó eséllyel belehalnak.

A legjobb módszer arra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy növényeinek megfelelő mennyiségű vizet ad-e, ha megvárja, amíg az aljzat kiszárad. Ha felemeli a növények edényeit, és viszonylag könnyűnek találja őket, akkor valószínűleg itt az ideje egy öntözésnek. Mindenesetre ne öntözzön újra addig, amíg a talaj felső része teljesen meg nem szárad.

Ami az előnyben részesített öntözési módszert illeti, vitathatatlanul az alulról történő öntőzés a legjobb a kannabisz növények számára. Ez azt jelenti, hogy az edényeket vizes tálcákba helyezzük, hogy a gyökerek a megfelelő mennyiségű vizet / tápoldatot szívják fel a talajból.

Ez a gyökerek további lefelé történő növekedését is lehetővé teszi, ami hosszú távon a növények javát szolgálja. Elegendő friss levegő, víz és napfény esetén növényei fotoszintetizálnak, hogy gyorsítsák növekedésüket.

4. Tápanyagok

Ha tápanyagokat juttat kannabisz növényeinek, lényegében Ön táplálja őket. Ezeket az alaptáplálékok általában megtaláhatóak a talajban, vagy vizes oldatba keverve adhagolhatóak.

A tápanyagok adagolásának folyamata nagy tudományos háttérrel rendelkezik, de ezt majd máskor. Nagyszerű lehetőség a teljes tápozási megoldások használata, mint például az Easy Boost a Royal Queen Seeds-től. Csak egyetlen adagra lesz szüksége, hogy növényének akár 12 hétre elegendő tápanyagot biztosítson. Ez a legegyszerűbb, legcélravezetőbb megoldás. Ki ne vágyna erre?

Mennyi időt vesz igénybe a kannabisz termesztése?

Az autovirágzó törzsek növekedési sebességét már érintettük, de a betakarítás előtt szükséges idő hosszát tekintve a legtöbb törzsnek legalább három hónapra van szüksége.

Ha azt akarja tudni, mennyi időbe telik, mire elfüstölheti a rügyeit, csak adjon hozzá még három hetet, hogy fedezze a szárítást (egy hét) és az érlelést (legalább két hét).

Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjon a termesztési folyamatról, a kannabisz növény életciklusának két fő szakaszát kell megismernie: a vegetációt és a virágzást. Íme a magyarázat dióhéjban:

 • Vegetatív szakasz: Az az időszak, amikor a növény levelei és szárai megmutatkoznak. Akkor ér véget, amikor láthatóvá válik, hogy a növény nőivarú vagy hímivarú nemi jellemzőkkel rendelkezik, ekkor kezdődik a következő szakasz.
Vegetatív szakasz
 • Virágzási szakasz: Ez a szakasz akkor kezdődik, amikor a nőivarú növények fehér szőrszálakat, más néven bibéket kezdenek növeszteni, a hímivarú növényeken pedig pollenzsákok jelennek meg.
Virágzási szakasz

Milyen felszerelésre van szüksége a kannabisz termesztéséhez?

A kannabisz termesztésének tervezésekor általában két lehetőség közül választhat: beltéri vagy kültéri termesztés.

Korábban már említttünk néhány különbséget a kettő között, de itt, most röviden: mesterséges világítással, termesztősátorral, talajjal, tápanyagokkal, kertészeti eszközökkel és - potenciálisan - hidroponikai berendezésekkel, a beltéri termesztés általában sokkal drágább.

Ennek ellenére merüljünk el mélyebben abban, hogy milyen felszerelésekre lesz szükségünk az egyes környezetekhez.

Termesztés beltéren

 • termesztősátor: Ez egy kicsi, zárt hely, ahol az összes növény helyet kap. Ha az összes többi eszköz is elfér és elegendő fény jut, akkor megfelelő.
 • Világítás: A HID fények nagyobb hozamot eredményeznek, de előfordulhat, hogy túl forróak és károsíthatják növényeit. A LED-ek hőmérséklete alacsonyabb, de a hozam általában nem olyan nagy. Csak önön múlik, hogy mik a prioritásai.
 • Talaj és edények: Ezek a növények otthonai és támogató rendszerként működnek a számukra. Valószínűleg előre feltöltött talajt szeretne beszerezni, amely már tartalmazza a tápanyagokat. Ami pedig a tartályokat illeti - szövetedényeket, vagy hagyományos műanyag edényeket is használhat.
 • Hidroponikus felszerelés: Ha talajmentesen szeretne termeszteni, be kell szereznie magának valamilyen hidroponikus felszerelést. Röviden összefoglalva, ez a módszer az ásványi műtrágya tömény oldatainak alkalmazását jelenti, amelyet a gyökerek felvesznek.
 • Öntözés: A csapok folyóvize általában magas klórtartalmú, ezért szeretett kannabisz növényeinek szűrt vizet kell adnia.
 • Elszívó ventilátorok: A növények fejlődéséhez megfelelő szén-dioxid-ellátásra van szükség. Ennek eléréséhez állandó, folyamatos légáramlásra lesz szükség egy elszívó ventilátorral, amely elősegíti a levegő keringését.
 • Klímaberendezések és monitorok: Ezek a vezérlők beállítják a fényeket, a CO₂-t, a páratartalmat és a hőmérsékletet - folyamatosan kell működniük a növények növekedésének optimalizálása érdekében.
Termesztés beltéren

Kültéri termesztés

 • Időjárásálló felszerelés: A természet időnként kissé zord lehet, ezért érdemes fokozottabb védelmet biztosítani növényei számára. A védőburkolatok és keretek hasznosnak bizonyulhatnak.
 • Vízelvezető rendszer: Nem szeretné, hogy növénye gyökereit elárassza a felesleges víz. Nagy segítség lesz egy kavicsból készült egyszerű vízelvezető rendszer kiépítése.
 • Talaj: Akár közvetlenül a földbe ültet, akár cserepet használ, tápanyagokban gazdag talajra lesz szükség.
 • Tápanyagok: Az emberekhez hasonlóan a növényeknek is szükségük van a vitaminjaikra. Az alap tápanyagok bőven elegendőek lesznek a szükséges táplálék biztosításához.
 • Talajtesztelő készlet: Ahhoz, hogy pontosan ismerje a növényei által használt talaj minőségét, hasznos lesz egy talajellenőrző. Ez azt is tudatni fogja önnel, ha extra öntözésre van szükség.
 • Konténerek: Gyakran az Air-Pots a legjobb választás a szabadtéri kannabisztermesztéshez. Ez lehetővé teszi a gyökerek természetes metszését, amitől a növényei jobban tudnak növekedni.
Kültéri termesztés

A kannabisz növény melyik részét szívjuk el?

Ez egyesek számára nyilvánvalónak tűnhet, de mégis érvényes kérdés.

Íme az egyszerű válasz: a kannabisznövénynek a rügyei az egyetlen füstölhető része. Ezeknek a rügyeknek azonban száradáson és érlelésen kell átesniük, mielőtt valóban ütősek lesznek.

És amint azt a cikk korábbi szakaszában említettük, csak a nőivarú növények növesztenek füstölhető rügyeket, ezért ha ebből a célból termeszt, valóban elengedhetetlen a feminizált magok beszerzése.

Kannabisz termesztés GYIK

🚰 Milyen gyakran kell öntözni a kannabisz növényeket?
Általában, ha minden második nap öntöz, az több mint elegendő a legtöbb kannabisz növény számára. Adjon nekik egy kis időt, hogy kissé kiszáradjanak, de természetesen ne annyit, hogy elhervadjanak.

Egy jó módszer annak kiderítésére, hogy növénye szomjas-e: dugja bele az ujját a talajba az első ujjpercéig - ez kb. 5 cm. A száraz talaj azt jelenti, hogy a növény öntözésre szorul, míg a nedves talaj azt, hogy várhat még egy napot.
🤫 Mennyire diszkréten termeszthető a kannabisz a fény és a szag tekintetében?
Mindez attól a termesztési módtól függ, amelyet választ. Mindenképpen sokkal könnyebb inkognitóban maradnia, ha beltéren termeszt. Ha sátorban nőnek a növények, egyszerűen tartsa csukva az ajtókat, és szerezzen be egy szénszűrőt a szaghatás csökkentése érdekében. Ha ez a hely egy tartalék szoba az otthonában, például egy alagsori helyiség, akkor a növények elrejtése nem okoz gondot.

Lesz némi zaj-, fény- és szagszennyezés, de ez része a programnak. Csak álcázni kell.

Ha már az álcázásról beszélünk, akkor erre különösen a szabadtéri termesztés során lesz szükség. A kannabisz aromája gyanút kelthet a szomszédokban, ezért célszerű olyan társnövényeket melléhelyezni, mint például a borsmenta, hogy elefedje a jellegzetes szagot.
🤹 Előzetes tapasztalat nélkül mennyire egyszerű beépíteni a kannabisz termesztését a napi rutinba?
Ha úgy döntött, hogy a kannabisztermesztésbe kezd, akkor elkötelezettnek kell lennie és időt, erőfeszítést kell szánnia rá. Ennek része az is, hogy kondicionálja magát az elvégzett feladatokra. Ez magában foglalja a növények rendszeres ellenőrzését, a megfelelő tápanyagok megadását és a betakarítást, amikor eljön az ideje.

Az ütemezésétől függően különböző rutinokat választhat, de a termesztési folyamat egyes aspektusai egyszerűbbé válhatnak, ha betart néhány ajánlott irányelvet. Az öntözést például reggel legjobb elvégezni. Tehát, ha ezt a folyamatot a reggeli kávézás részévé teszi, ez pillanatok alatt beépül a mindennapi életébe.
🌡️ A kannabisznövényeket állandó hőmérsékleten kell tartani?
A kannabisznövények képesek kezelni a hőmérséklet ingadozásait. De a legjobb eredmények elérése érdekében a következetesség kulcsfontosságú.

Ha a szabadban termeszt, a hőmérséklet a nap folyamán kiszámíthatatlanabb lehet a meleg és a páratartalom miatt, ezért jobban oda kell rá figyelnie. Az éjszakák általában hűvösebbek és kiszámíthatóbbak, ezért az kevésbé okoz problémát.

A beltéri termesztés sokkal könnyebb lehet, mert hőmérséklet-szabályozók és modulátorok segítenek a szükséges állapot elérésében.
🌚 Miért kell sötétnek lennie ahhoz, hogy a kannabisz megfelelően növekedjen?
A fényt igénylő fotoszintézis mellett a kannabisznövényeknek a légzés folyamatán is át kell menniük.

Ez idő alatt újrateremtik a korábban lebontott vegyületeket a fotoszintézis során felhalmozott szén felhasználásával. Metabolizálják az általuk létrehozott energiát, majd másnap újra elkezdik termelni.

A légzés többnyire fény nélkül történik, függetlenül attól, hogy megvilágítatlan termekben zajlik, vagy odakint az éjszaka folyamán.
💰 Milyen kezdeti költségek merülnek fel a kannabisz termesztése során?
Megállapítottuk, hogy a beltéri termesztés drágább, mintha a szabadban termesztene. De ha szeretne néhány számot hallani, akkor a 150–250 eurós sávban kell mozogni (kb. 180–300 dollár az amerikai barátainknak odakint).

És mivel a legalizálás a világ számos részén valósággá vált, jónéhány ilyen eszközt megtalálhat online. Nem is kell az Amazonnál tovább mennie, ott is rengeteg lehetőség kínálkozik.

Ami a vetőmagokat illeti, az olyan speciális eladók, mint a Royal Queen Seeds, kiváló minőségű lehetőségeket kínálnak, minden lehetőség az ön rendelkezésére áll.

A kannabisz termesztés első lépései - Összefoglalás

Remélhetőleg ez a cikk elegendő információt tudott nyújtani a kannabisztermesztés alapjairól. Ha úgy érzi, hogy a közeljövőben ezzel fog foglalkozni, akkor ezt a cikket használhatja úgy, mint egy ellenőrzőlistát az összes dologra, amire emlékeznie kell.

Ha készen áll a kezdésre, és már a következő lépésekkel folytatná, már indulhat is!

Legyen eredményes növekvő vállalkozás előtted!

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

Categories
eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37751 reviews