Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter


Olyan, mintha kannabisznövényeinek már virágozniuk kellene? Ne aggódjon, több oka is lehet annak, hogy a növények nem időben lépnek át virágzási fázisba – és ezek legtöbbje ártalmatlan! Lehet, hogy egyszerűen csak a páratartalmat kell beállítani, vagy arról van szó, hogy a termesztősátor nem elég sötét, esetleg csak kicsit türelmesebbnek kell lennie. Ezzel együtt vannak más, nem túl egyértelmű okai is annak, hogy miért nem virágzik a növénye. Ha kannabiszai későn virágoznak, olvasson tovább, hogy megtudja, mit kell tennie ellene.

Mikor kezdődik a fotoperiódusos növények virágzási szakasza?

A virágzási szakasz a termesztett növény típusától függően különböző időpontokban kezdődik. A fotoperiódusos fajták - amelyek a ma termesztett törzsek zömét jelentik - az évszakok változásától (és a napsütéses óráktól) függően lépnek át a virágzási szakaszba. Ezért van, hogy a világítási ciklust 12 órára be- és 12 órára kikapcsolva egyszerűen virágzásra késztethetjük őket.

De mi is az a belső reakció, amit a kannabisznövények a speciális fénymintát észlelve adnak? Nos, a vegetatív szakaszban tudják, hogy napfényből nyert energiájukat arra kell használniuk, hogy szilárd szárakat, szélesen terülő leveleket, erős ágakat építsenek. Amikor azonban a fényes órák száma változik, megértik, hogy ideje ugyanazt az energiát az említett ágakat és szárakat beborító rügyek fejlesztésére fordítani.

A beltéri termesztők szinte teljesen kontrollálják a fényciklust. Mivel nem kell alkalmazkodniuk a Nap járásához, a vegetatív fázis tetszés szerinti meghosszabbítását is választhatják. Egyes termesztők szeretik hónapokig elnyújtani a vegetatív szakaszt, ami - ha megfelelően végzik - nagy és érett növényeket eredményez. Mások szívesebben indítják el a virágzási folyamatot idő előtt, ami kisebb, de gyakoribb betakarítást tesz lehetővé.

Hogyan kényszeríthet virágzásra egy fotoperiódusos növényt?

Ha fotoperiódusos növényeket termeszt, bármikor virágzási fázisba kényszerítheti őket, amikor csak jónak látja. Mielőtt elindítaná a virágzási szakaszt, győződjön meg arról, hogy a vegetáló növények már eléggé megnőttek ahhoz, hogy jó termést biztosítsanak. A nagyobb lombkorona több rügyhelyet, így jobb termést biztosít.

Ha készen áll, csak egy dolgot kell tennie: módosítania a fény időzítését. Állítsa be az időzítőt 12/12-es fényciklusra, amely a nyár végi és a kora őszi napfényes órákat utánozza. A környezeti változás becsapja növényét, és szaporodási üzemmódba kényszeríti.

  • Ne tegye ki növényeit extra napfénynek vagy fényszivárgásnak.

Bár ez a módszer legtöbbször működik, egyes termesztők problémákba ütköznek. Mindenekelőtt ellenőriznie kell, hogy növényei nem kapnak-e felesleges fényt. Győződjön meg arról, hogy a termesztősátrán vagy termesztőhelyiségén kívül világító lámpák fénye nem szivárog-e be. Az utcai lámpáktól az éjszakai fényekig bármi beindíthatja a növényeket, és elhiteti velük, hogy még van idejük vegetálni.

  • Utánozza természetes élőhelyüket

Ha a növényei még mindig nem hajlandók virágozni, egy lépéssel előrébb léphet az ősz jellemzőinek utánozásában. Csökkentse kissé a termesztősátor hőmérsékletét, és javítsa a szellőzést, hogy a páratartalom is alacsonyabb legyen. Emellett át kell állítani a fényeket is, hogy utánozzák az évszakok változását, akár úgy is, hogy még valamivel kevesebb fényt ad nekik (körülbelül 11-10 órát), ha nem reagálnak elég gyorsan. Ez a környezeti változás azt is jelzi a növénynek, hogy hamarosan virágoznia kell.

  • Sokkolja le növényeit a sötétséggel

Ha ez nem működik, lehet, hogy ideje néhány intenzívebb intézkedést foganatosítani. Kivételes esetekben még az is előfordulhat, hogy 24-48 órán keresztül sötétben kell tartania a növényeket. Ez talán úgy hangzik, mintha káros lenne a növényekre, de ez az időszak szerencsére nem elég hosszú ahhoz, hogy ártalmas legyen a növekedésre. Ahhoz azonban elég hosszúnak kell lennie, hogy meggyőzze növényeit arról, hogy ideje elkezdeni a virágzási fázist.

  • Ne zavarja meg a növényeit a sötétben

Ha ezt szem előtt tartja, mindig emlékezni fog, hogy a sötét időszakban ne ápolja a növényeket, és ne is ellenőrizze őket. Ezekben az időszakokban rengeteg belső munkát végeznek, minden energiát elhasználnak, amit a nap passzív begyűjtésével töltöttek, így bármilyen manipuláció jelentős problémákhoz vezethet. Ha valamit valóban módosítania kell rajtuk, várja meg, amíg vissza nem térnek a fényes szakaszba.

Miért tart a vegetatív fázis egyes növényeknek hosszabb ideig, mint másoknak?

Ami a fotoperiódusos törzseket illeti, a beltéri termesztők szinte teljes mértékben kontrollálják, mikor lépjenek virágzási szakaszba a növényeik. A világítási ciklust 12 órára be- és 12 órára kikapcsolva a termesztők bármikor egyszerűen elindíthatják a virágzást.

A legtöbb termesztő úgy dönt, hogy megvárja, amíg vegetáló növényei elég tekintélyes méretűek lesznek, de ez törzsenként változik. Egyes növények – főleg azok, amelyeket szándékosan a gyorsaságra fókuszálva nemesítettek – gyorsan érnek. Másoknál hosszabb időre van szükség a megfelelő magasság eléréséhez, különösen a nagy sativa példányok esetében. Ha meg akarja várni, hogy ezek a nagy növények megérjenek a vegetatív fázisban, akkor elkerülhetetlenül tovább kell várnia a virágokra.

Az indicák azonban, amelyeket először a Hindu Kush-hegységben fedeztek fel, genetikailag úgy vannak bekötve, hogy gyorsabban kezdjenek virágozni, mivel ez a tulajdonság lehetővé teszi számukra, hogy szaporodjanak, mielőtt a zord körülmények miatt elhervadnának.

Honnan tudhatja, hogy mekkora lesz a növénye?

A növény mérete elsősorban két tényezőtől függ: a cserép méretétől és a genetikától. Egyes törzsek genetikailag kisebbek, ideálisak a diszkrét termesztéshez, és környezeti körülményeiktől függetlenül kicsik maradnak.

Más növények 3 méternél is magasabbra nőnek, ha közvetlenül a földben vagy nagy tartályokban termesztik őket. A termesztők azonban ezeket a növényeket is megszelídíthetik átalakítási technikákkal, vagy ha kisebb cserépben tartják őket.

Egy adott törzs méretének hozzávetőleges becsléséhez tekintse meg a fajta profilját - ezt a magbank adja meg, ahonnan az adott törzset vásárolta.

Mennyi idő alatt jelennek meg a rügyek?

Mielőtt aggódni kezdene amiatt, hogy a növényei nem virágoznak, először elegendő időt kell adni nekik az átálláshoz. Miután megváltoztatta a fényciklust a termesztőhelyiségben, türelmesen várnia kell 2-3 hetet, hogy a növények a virágzás látható jeleit mutassák.

Mi történik a virágzás első hetében, és hogyan alakulnak ki a rügyek

Tartsa szemmel a csomópontokat – a fő szár és az ágak metszéspontját – itt tudja megfigyelni a fejlődést. A korai szakaszban kis fehér szőrszálakat fog észrevenni ezeken a területeken. Nem sokkal ezután ezek az apró struktúrák kövér és gyantás rügyekké alakulnak át.

A virágzás megkezdése után a növekedés ütemében is változást fog észlelni. Mielőtt a növény kifejlesztené a rügyeket, a fény felé kezd el nyúlni, és lenyűgöző méretet ölt. Különösen a sativak hajlamosak arra, hogy megduplázzák a méretüket ezalatt az idő alatt. Az indicák is jelentősen megnőnek, de nem ilyen mértékben. Általánosságban elmondható, hogy ha észreveszi, hogy növényei így nőnek, akkor tudni fogja, hogy jó úton halad.

Növénytermesztés az Egyenlítőn

A kannabisz beltéri termesztése során a legtöbb változót kiiktatjuk amivel a kültéri kertészeknek foglalkozniuk kell a természetes környezetben. És bár a fény, az eső és a kedvezőtlen időjárás ingadozásai nem befolyásolják a benti növényeket, de az olyan tényezők, mint a hőmérséklet és a páratartalom továbbra is hatással vannak rájuk. Az egyenlítői régiókban élő kannabisz-termesztőket különösen a magas páratartalom érinti - ez meglehetősen problémássá válhat a kananbisz termesztése során – különösen a virágzási szakaszban, amikor a tömör rügyek a nedvességet kedvelő kórokozók melegágyává válhatnak.

Az Egyenlítő közelében fejlődő kannabisznövények olyan tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, amelyek azt jelentik, hogy tovább tart a virágzásuk. Az ezekre a régiókra specializálódott sativa fajok erősebb lökést igényelhetnek, hogy ráébredjenek, hogy a nappalok egyre rövidebbek.

A fényciklus mindig 12/12 körül marad az Egyenlítőn, nagyon csekély szezonális ingadozással. Ha az erről a vidékről származó sativái nehezen jutnak el a virágzási szakaszig, legyen rendkívül szigorú a beltéri megvilágítással. Korlátozza az összes fényszivárgást, ne zavarja a növényeket a sötétben töltött idő alatt, és csökkentse a világítás mennyiségét 10 órányira (14 órányi kikapcsolás mellett), hogy valóban rákényszerítse őket a virágzásra.

Miért nem virágoznak a kannabisznövényei: esetleg hímek?

Ne aggódjon. Ha ez történt, nem ön az első, akivel ez előfordult. A hím növények nem hoznak virágot, hanem golyó alakú pollenzsákokat fejlesztenek a csomópontokban. Ha hímet észlel a termőhelyén, a lehető leghamarabb távolítsa el, hogy elkerülje a többi növény beporzását.

Mikor kezdenek virágozni az autovirágzó növények?

A fotoperiódusos törzsekkel ellentétben az önvirágzó növények a belső órájuk alapján virágoznak. Ezek a fajták az északi szélességi körökön fejlődtek ki, rövidebb tenyészidővel. Őseik nem engedhették meg maguknak, hogy várakozzanak, és külső jelzésekre támaszkodjanak. Az automaták viszonylag rövidebb életciklussal rendelkeznek, és általában öt hét növekedés után kezdenek virágozni.

Hogyan kényszeríthetjük virágzásra az autovirágzó törzseket

Az önvirágzó növények az idő túlnyomó többségében maguk kezdeményezik a virágzási időszakot. Körülbelül öt héttel a csírázás után genetikájuk a virágzási szakaszba sodorja őket, azzal a feltételezéssel, hogy rövid és kockázatos tenyészidőszakról van szó.

Sok termesztő nagyra értékeli ezt az egyedülálló alkalmazkodást. Sokkal rövidebb tenyészidőt és gyors betakarítást tesz lehetővé, ami a diszkrécióra vágyó és a kereskedelmi termesztők számára egyaránt előnyös.

Ritkán azonban előfordul, hogy ez a belső mechanizmus meghibásodik. Bizonyos genetikai rendellenességek esetében az autovirágzó törzsek tovább maradnak a vegetatív fázisban. A termesztők számára ez aggodalomra adhat okot, és egy kis időt veszíthetnek is ezzel, de ezek a növények is megmenthetők.

Először is várnia kell még egy kicsit. Ezeknek a növényeknek gyakran csak egy kis időre van szükségük, hogy utolérjék magukat, és végül megkapják az üzenetet. Ha a növények további három hét elteltével sem mutatják a virágzás jelét, akkor más intézkedéseket kell tennie. A fények 12/12-re való csökkentése általában elegendő ingert ad ahhoz, hogy ezeket a makacs példányokat a virágzási fázisba kényszerítse.

Honnan tudhatom, hogy mikor kezd rügyezni az automatám?

Tehát újra: ha pontosan tudni szeretné, mikor kezdenek rügyezni az autovirágzó növényei, akkor figyelnie kell a csomópontokat. Amint meglátja a kis rügyeket ezeken a helyeken, azt annak jeleként értékelheti, hogy kannabinoidban gazdag virágai úton vannak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37825 reviews