Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter

A betakarítás a termesztési folyamat utolsó szakaszának tűnhet, de ez távol áll az igazságtól. Miután betakarította munkája gyümölcsét, akkor jön el az ideje a legfontosabb lépéseknek: a szárításnak és az érlelésnek.

A szárítás pontosan az, mint aminek hangzik: a víztartalom nagy részének eltávolítása a rügyekből. Ez megkönnyíti a kezelésüket, ellenállóbbá teszi azokat a penészképződéssel szemben, és sokkal kellemesebb lesz a fogyasztásuk. Egyes termesztők szívesen fogyasztják a szárított rügyeket, de ha magasabb szintre szeretne lépni az ízek, és a termésben rejlő lehetőségeket illetően, akkor meg is kell érlelnie őket.


Miért Érlelje a Kannabisz Rügyeket?

A türelem az élet minden területén erény, és a kannabisz érlelésekor mindenképpen megtérül. Az érlelés elhúzódó folyamat, ami akár hetekig is eltarthat. Eleinte gondnak tűnhet, de a valóság az, hogy az érleléssel a kemény rügyekből, sima és finom füstöt biztosító termény válik. A hosszan tartó érlelés ugyanis a szárítási folyamat során keletkező melléktermékek, például a cukrok lebomlásához vezet. Ezek a molekulák különösen durva és kellemetlen ízt hagynak a szájban. Az érlelés száműzi ezeket a vegyületeket, ami vajsima füstöt eredményez.

Az érlelés megőrzi a kívánatos ízeket is. A kannabisz törzsek intenzív és egyedi ízeket adó molekuláit terpéneknek nevezik. Ezek az illékony vegyületek nagy hő hatására könnyen lebomlanak, így a finom rügyek eléréséhez kíméletes szárítás és hosszan tartó érlelés szükséges.

A finom íz nem az egyetlen dolog, amit érleléssel elérhetünk. A folyamat maga a high mértékét is fokozhatja. A THC, a kannabisz aktív pszichotróp alkotóeleme, idővel a CBN néven ismert kannabinoiddá bomlik. Úgy gondolják, hogy a CBN enyhén pszichoaktív, de más hatásokkal jár, mint a THC.

Az érlelés nagyban megnöveli a termény eltarthatóságát és tovább minimalizálja a penészedés esélyét. Megfelelően érlelve és tárolva a rügyek akár egy évig, vagy tovább is eltarthatóak anélkül, hogy csökkenne az ízük vagy az erejük.

Az Érés Folyamatát Befolyásoló Tényezők

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan is érleljük meg pontosan a kannabisz rügyeinket, beszéljünk néhány tényezőről, amely befolyásolja a folyamatot. Ez segít abban, hogy pontosan értse, mire kell törekednie és mi a kerülendő.

Video id: 592093995

💡 Kerüje a Fényt

Az érlelés során sötét helyen kell tárolnia a termést. A fény egy olyan tényező, amely értékes molekulák, például a THC és a terpének lebomlásához vezethet. Annak elkerülése érdekében, hogy a fény elrontsa a rügyek ízét és hatékonyságát, tartsa az üvegeit sötét szekrényben vagy dobozban. Alternatív megoldásként a rügyek miron üvegedényekben történő tárolása is megfelelő lehet - ez egy olyan típusú üveg, amely az ibolya kivételével az összes látható fényt kiszűri.

🌡️ Védje Az Érlelő Edényt a Hőtől

A hő csak akkor válik jelentős kérdéssé, ha olyan éghajlaton él, ahol kivételesen meleg van. A hő egy másik tényező, amely a kannabinoidok lebomlásához vezethet, és potenciálisan csökkentheti a rügyek erejét. Ügyeljen arra, hogy az üvegeit hűvös helyen tartsa, hogy minimalizálja a károsodást és a penészképződést. Az érleléshez ideális a szobahőmérséklet, körülbelül 21°C.

🌫️ Találja Meg Az Ideális Páratartalmat

Az érlelés egy egyszerű folyamat, feltéve hogy megfelelően szárított rügyekkel kezdjük. Ha túl nedves helyen tárolja őket az érlelés előtt, a rügyek összetapadnak, és nagy rá az esély, hogy megpenészesedjenek. A megnövekedett nedvesség arra is ösztönzi az anaerob baktériumokat, hogy elkezdjék lebontani a közeget, amiben élnek. Ennek árulkodó jele, hogy kinyitáskor ammónia szag érződik az edényekben.

Másrészről a túl száraz rügy morzsalékos és kemény lesz, melynek nem kellemes a fogyasztása. Ideális esetben a kannabisz virágokat 45–55% közötti páratartalmú helyiségekben kell szárítani. Ennek eredménye egy száraz és enyhén poros külső és nedvesebb belső rész lesz. Amint eljön a érlelés ideje, a páratartalmat kissé meg kell növelni, ideális értéke 62% körül lesz.

A Kannabisz Rügyek Érlelésének a Legjobb Módja

Most, hogy megbeszéltük ezeket a létfontosságú tényezőket, ne feledkezzen meg róluk, amikor tovább gondozza terményét. Az érlelés titka valójában az üvegek megfelelő időben történő kinyitása és bezárása. Ha szárított kannabiszvirágait légmentesen záródó befőttesüvegekbe helyezi, akkor optimálisan ellenőrzött környezetet teremt számukra. Ezek a zárt edények lehetővé teszik a rügyek ideális nedvességtartalmának beállítását, úgy hogy a felületük is megfelelően hidratált legyen, anélkül, hogy túlságosan nedvesek lennének. A végső cél egy olyan termény, melynek sima füstje kiváló ízeket kínál.

Video id: 509743497

1. Lépés: a Rügyek Levágása

Trimming

A folyamat megkezdéséhez a következőképpen kell előkészítenie a virágait. Ha egyenként megszárította a rügyeit, akkor jó úton halad. Ha úgy döntött, hogy az ágakon szárítja őket, akkor le kell metszenie azokat, majd egyesével szét kell választania a rügyeket, és eltávolítani róluk a cukorleveleket.

2. Lépés: a Rügyek Tárolása

Stashing

Ezután helyezze a rügyeket légmentesen záródó tartályokba! A befőttesüvegek remek lehetőséget kínálnak erre a célra, és lehetővé teszik a termelők számára, hogy végig figyelemmel kísérhessék az egész folyamatot.

Helyezze a rügyeket lazán az üvegbe, körülbelül a háromnegyedéig megtöltve azt. Fontos, hogy hagyjon helyet a levegőnek. Ekkor letesztelheti, hogy rügyei elég szárazak-e az érleléshez. Finoman rázza meg az üvegeket. Ha a rügyei szabadon zörögnek az üvegben, folytassa a következő lépésekkel. Amennyiben viszont összeállnak, akkor ez azt jelzi, hogy a külsejük még mindig túl nedves, és további szárításra van szükségük.

3. Lépés: a Fű Érlelése Optimális Páratartalom Mellett

Jars

Zárja le az üvegeket, és tegye hűvös és sötét helyre, hogy megvédje őket a fent említett káros hatásoktól. Az Ideális hely egy szekrény, vagy más olyan hely, amely 21°C hőmérsékletet és 60–65% relatív páratartalmat tart fenn az üvegekben. Ennek pontos mérésének egyetlen módja az, ha minden üvegbe kis higrométert (nedvességet mérő készüléket) helyez.

4. Lépés: a Páratartalom Szabályozása

Regulating Humidity

Az első pár napban naponta kétszer ellenőriznie kell a rügyeit. Vizsgálja meg őket az üvegen keresztül, és gondosan figyelje meg nem jelent-e meg penész rajtuk. Minden egyes ellenőrzéskor néhány percig ki kell nyitnia az üvegeket, hogy kiszellőzhessenek. Figyelje a nedvességmérőket! Ha az érték 60–65% páratartalmat mutat, folytassa a szokásos módon. Ha a páratartalom ennél magasabb, akkor hagyja nyitva az üvegeket kb. 3 órán át, hogy a felesleges nedvesség távozhasson. Ha a páratartalom túl alacsony, hagyja a fedelet hosszabb ideig zárva. Ha ennek ellenére sem észleli a páratartalom növekedését, akkor helyezzen egy kis nedvességtartalmú csomagot az érintett üvegek belsejébe.

5. Lépés: Már Majdnem Kész

Almost There

A következő 2 hét folyamán napi egyszer szellőztesse az üvegeket, odafigyelve az optimális páratartalom fenntartására. 3 hét múlva a rügyei megfelelően megérlelődnek és készen állnak a fogyasztásra. A türelmes fogyasztók azonban még magasabb minőségű rügyekre tehetnek szert, ha az érlelési időszakot tovább nyújtják. Az érlelés akár 6 hónapig is tarthat, egyre magasabb minőséget biztosítva a rügyeknek.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37806 reviews