Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.


By Luke Sumpter

A kannabisznövények termesztése mindig a magvak csíráztatásával kezdődik, kivéve, ha dugványokat használ. Ha a magok bármilyen okból nem csíráznak ki, akkor a termesztés véget is ér, mielőtt még esélye lenne elkezdődni. Ha viszont ismeri a csírázási problémák mögött meghúzódó okokat, sokkal nagyobb eséllyel indul majd jól a termesztés!


Miért nem csíráznak a kannabiszmagok

Nagyon sok dolog akadályozhatja meg a kannabisz magvak csírázását. Íme néhány a leggyakoribb okok közül, amelyek miatt előfordulhat, hogy a magok nem „pattannak ki”:

1. A csírázási módszere nem működik

A kannabiszmag csíráztatásának sokféle módja van, és minden termesztőnek megvan a maga kedvence. Általánosságban elmondható, hogy nem javasoljuk a csírázási módszer megváltoztatását, ha már egy ideje sikeresen alkalmazza azt, mivel a csírázási és a palántázási szakasz meglehetősen kockázatos.

Ha azonban gondjai vannak a kannabiszmag csíráztatásával, érdemes lehet felülvizsgálni a technikáját. Az RQS-nél kétféle módszert javaslunk, a magvak csíráztatására:

  • Nedves papírtörlők között, sötét helyen vagy helyiségben
  • Közvetlenül sterilizált, nedves talajban – mintha csak a természetben lenne

Más csíráztatási módszerek (például a magvak vízben áztatása) népszerűek lehetnek, de - legalábbis tapasztalataink szerint - ezek nem biztosítják a legjobb csírázási arányt.

Germination

2. Hiányoznak a megfelelő felszerelései

Néha a megfelelő felszerelés mindent megváltoztathat. Mivel a csírázási szakasz nagy kihívást jelenthet a kezdő termesztőknek, létrehoztunk egy olyan termékcsaládot, amelyet kifejezetten arra terveztünk, hogy a folyamatot a lehető legjobban legegyszerűsítsük. Tehát, ha nehezen csíráznak ki a magjai, fontolja meg a következőket:

  • Talajdugók: A kiváló minőségű tőzegmohából és kókuszrostból készült RQS talajdugók úgy vannak kialakítva, hogy megtartják a nedvességet, miközben biztosítják a magoknak a csírázáshoz szükséges helyet és levegőt. Ráadásul rendkívül egyszerűvé teszik az átültetést, és alkalmasak az autovirágzó magokhoz is, mivel közvetlenül a végső cserepekbe ültetheti őket.
  • Easy Start: A jótékony baktériumokkal dúsított, sterilizált talajt tartalmazó Easy Start hüvely tökéletes otthont teremt magjainak, maximalizálva a csírázási arányt. Egyszerűen oldja fel a mellékelt (jótékony baktériumokkal teli) Bacto csomagot vízben, áztassa az Easy Start hüvelyeket a keverékben 10 másodpercre, és vesse el a magokat!
  • Kezdőkészlet: Kezdőkészletünk Easy Start hüvelyekkel, automatikus vagy feminizált magvakkal, valamint perlittel és hideg, alacsony wattos LED-lámpákkal kiegészített Propagator Pro-val érkezik. Míg az Easy Start hüvelyek tökéletes indítótalajt biztosítanak a magoknak, a Propagator Pro segít a tökéletes környezet megteremtésében a magok csírázásához és növekedéséhez.

3. Rossz vetőmagok

Kapott egy zacskó „titokzatos magot” a helyi terjesztőjétől, vagy „akciós magvakat” egy ismeretlen, offline beszállítótól? Ha igen, akkor ezek a magok nagy eséllyel nem fognak kicsírázni. Az olyan neves magbankok, mint a Royal Queen Seeds, mindig tesztelik a magvakat a minőség és a csírázási arány szempontjából.

Ahhoz, hogy jól induljon a termesztés, a legjobb, ha minőségi kannabiszmagot szerez be. Nemcsak a csírázási arány lesz jobb, de a növényei is egészségesebbek lesznek, és a betakarítás idején jobb lesz a hozam.

Vídeo aneu: 484382081

4. Nem megfelelő tárolás

Csakúgy, mint az élelmiszerek, a magok is élő szervezetek, amelyeket megfelelően kell tárolni, különben lebomlanak, elhalnak vagy nem csíráznak ki. A magokat tárolásuk során tartsa távol a fénytől, szélsőséges hőmérséklettől és páratartalomtól. Egy sötét szekrény, stabil hőmérséklettel pont megfelelő. Hosszú távú tároláshoz helyezze a magokat egy lezárt edénybe, és tárolja a hűtőszekrényben.

A kannabiszmag megfelelő tárolásával kapcsolatos további információkért olvassa el a Vetőmagok tartósításáról szóló blogunkat.

Vídeo aneu: 747962506

5. Vetőmagok puszta kézzel

Ha puszta kézzel fogja meg a kannabiszmagot, mindenféle szennyeződés, például baktériumok és gombák kerülhetnek rá . Sajnos a magvak és palánták különösen érzékenyek az ilyen típusú káros kórokozókra.

A magvak szennyezésének elkerülése érdekében kerülje a szükségtelen kezelést. Használjon tiszta kesztyűt és fertőtlenített csipeszt vagy valami hasonlót. Ez nagymértékben csökkenti a magvak szennyeződésének kockázatát.

HANDLING SEEDS WITH BARE HANDS

6. Túl sekélyre vagy túl mélyre ültetett magok

Ha közvetlenül a talajba ültet, ne ássa el a magokat túl mélyre. Ha túl messze vannak, nem jutnak elegendő oxigénhez, és a talaj nedvessége rothadást okozhat.

Ha pedig a magok túl közel vannak a felszínhez, fennáll annak a veszélye, hogy kiszáradnak a csírázás előtt, esetleg kikel a mag, de nem tud megszabadulni a maghéjtól. A legnagyobb eséllyel akkor járunk szerencsével, ha a magokat körülbelül 0,5–1,0cm mélyre helyezzük, és csak enyhén takarjuk be őket talajjal.

Not Too Shallow Nor Too Deep

7. Nem új vagy sterilizált talajt és cserepeket használ

Az egyik legjelentősebb tényező, amely gátolja a magvak kihajtását, a gomba. A nem sterilizált régi, újrafelhasznált talaj nagy eséllyel tartalmaz penészgombát és más káros organizmusokat, például baktériumokat és rovarokat.

Előfordulhat, hogy a magok egyáltalán nem kelnek ki, vagy kibújnak ugyan a talajból, de napokkal később elpusztulnak. A palánták hirtelen meghajolhatnak és megbarnulhatnak a „palántadőlésnek” nevezett betegség következtében. A túlöntözés, a rossz vízelvezetés és a levegőztetés hiánya szintén növeli ennek valószínűségét.

Megoldás: Csak sterilizált (azaz új) cserepes keverékbe ültesse a magvakat, mert ezekben nincsenek károsító organizmusok. De nem csak az termesztőközegre kell figyelnie. Gondoskodnia kell arról is, hogy a tárolóedényei is tiszták legyenek, mivel ezek is hordozhatnak penészgombát és egyéb káros kórokozókat. Ha csírázás közben gombásodási problémákat észlel, a legjobb, ha megszabadul a magtól és a szennyezett termesztőközegtől is, és újrakezdi.

8. Túl sok nedvesség

Ha az aljzatnak nem jó a vízelvezetése, a talajban lévő felesleges víz megakadályozza, hogy a mag oxigénhez jusson, és a víz a gombák növekedését is elősegíti. Egy kis perlit hozzáadásával javíthatja a talaj vízelvezetését. Mindig ügyeljen arra is, hogy az ültetőedények alja lyukas legyen, hogy a víz kifolyhasson.

Ha takarót használ a nedvesség megtartására, ügyeljen arra, hogy ezen is legyenek lyukak. Gyakran emelje fel, hogy biztosítsa a friss levegő áramlását. Amint a csíranövény ledobta a magházat, távolítsa el a takarást.

9. Nincs elég nedvesség

A fentieket szem előtt tartva a magoknak nedvességre van szükségük a csírázáshoz. Tartsa a talajt nedvesen - de ne tocsogjon. A legjobb megoldás egy finom párát fújó kézi permetező használata. Használjon átlátszó csíráztatófóliát vagy talajtakarót, hogy megakadályozza a talaj kiszáradását.

10. Fuldokló magvak

Egyes termesztők szívesen csíráztatják magjaikat egy pohár vízben. Bár ez a módszer technikailag megvalósítható, de fennáll annak a veszélye is, hogy a magok megfulladnak, ha túl sokáig hagyják a víz alatt. Végső soron a magoknak jó oxigénellátásra van szükségük a növekedéshez.

Ennél sokkal jobb, ha magjait közvetlenül a talajban csíráztatja ki, vagy még jobb, ha a Royal Queen Seeds Starter Kit-et használja.

Vídeo aneu: 356435387

11. Ha túl sokáig hagyja csírázni a magvakat

Ha túl sokáig hagyja csírázni magjait, nehezebb lesz biztonságosan átültetni őket. Ennek az az oka, hogy minél hosszabb ideig vannak kitéve a gyökerek levegőnek és fénynek, annál valószínűbb, hogy károsodnak. Ráadásul, minél hosszabb a főgyökér, annál nagyobb az átültetés során bekövetkező véletlen károsodás kockázata.

Tartsa szemmel a magokat, és akkor ültesse át őket, amikor a főgyökér legfeljebb 1–2cm-es.

12. Rossz vízminőség

Míg a csapvíz megfelelő lehet az érettebb kannabisznövények számára, a magvak és palánták számára gondot jelenthet. A csapvíz klórt, fluort és sókat tartalmaz, amelyek károsak lehetnek az egészséges növekedésre, és akár teljesen meggátolhatják a magvak kihajtását.

Használjon palackozott vizet a csíráztatáshoz. Ha csapvizet kell használnia, töltsön meg egy vödröt forró vízzel, és hagyja egy napig a szabadban. Ez lehetővé teszi a klór elpárolgását, így a víz biztonságosabbá válik a csíráztatáshoz.

13. Túl magas hőmérséklet

Ha a csírázási környezet hőmérséklete túlságosan magas, az lassú és visszamaradt növekedéshez vezethet, valamint a talaj kiszáradását okozhatja. A vetőmag csírázásához az optimális hőmérséklet a kellemes 20-25°C.

Ha beltérben csíráztat, és túl magas a hőmérséklet, próbálja meg néhány ventilátorral vagy az ablakok kinyitásával lehűteni. Ha ez nem működik, vegye fontolóra egy klímaberendezés beszerelését a termesztőhelyiségébe, hogy megfelelő hőmérsékletet tartson.

-15 °C ⚠️ Danger Zone
17 °C Ideal Night Temperature
23 °C Ideal Day Temperature
+25 °C ⚠️ Danger Zone

14.Túl alacsony hőmérséklet

Hasonlóképpen, a túl alacsony hőmérséklethez is kapcsolódik egy sor probléma, beleértve a magvak kihajtásának gátlását. A hidegebb hőmérséklet más növénybetegségek kockázatát is növeli. Mit kell tenni ellene? Ha a szabadban szeretne termeszteni, ne tegye ki túl korán a növényeket. Csíráztasson inkább beltéren, és hagyja, hogy a palánták néhány hétig odabent növekedjenek.

Legyen kellően gondos és ellenőrizze, hogy a helyi hőmérséklet elég magas-e ahhoz, hogy a növényeket kitegye a szabadba. Általában megéri várni néhány hetet a magasabb tavaszi hőmérsékletre!

TEMPERATURE TOO LOW

15. Túl sok fény

A magoknak nincs szükségük fényre a csírázáshoz. Sőt, a túl sok fény csökkentheti a csírázás valószínűségét. Csak akkor kell a fénnyel foglalkoznia, ha a palántái már kibújnak a talajból. De ügyeljen arra, hogy alacsony fényintenzitással kezdje, és csak fokozatosan növelje.

16. Kártevők, madarak, rovarok…

Akár hiszi, akár nem, a kendermag számos madaraknak készült magkeverék fő összetevője! Pedig így van; a madarak ugyanúgy szeretik őket, mint ön. De nem csak a madarak azok az élőlények, akik másra sem vágynak, mint csipegetni a magokat.

Más állatok is - köztük a hangyák különösen - szívesen eszik a csíráztatott magvak gyökereit. A magok biztonságának megőrzése érdekében használjon madárhálót, hangyacsapdákat és alkalmazzon egyéb megelőző intézkedéseket, csepegtessen például neemolajat vagy tegyen ki csigacsapdákat. Gyakran ellenőrizze a magokat, hogy észrevegye a fertőzéseket mielőtt azok problémát okoznának és tegye meg a megfelelő lépéseket.

17. A talaj túl kemény

Ha a talaj túl kemény, akadályozhatja a mag csírázását. A tömör talaj megfosztja a magokat az oxigéntől, a rossz vízelvezetés pedig növeli a betegségek és a penész kialakulásának kockázatát. (Tiszta) kézzel fedje be magjait egy könnyű talajréteggel.

18. A talaj túl laza

Ha a talaj túl laza, túl sok levegő veszi körül a magot, és így nem tudja megfelelően felszívni a nedvességet. Miután elhelyezte a magokat, finoman nyomogassa le a talajt az ujjaival. Ha perlitet adagol a talaj szellősebbé tételéhez, 10-20% körüli mennyiség is elegendő.

Soil

19. A talaj túl "forró"

A „túl forró ” talaj azt jelenti, hogy túl sok tápanyagot tartalmaz. Ennek különösen a magvak és palánták esetében van nagy jelentősége, mivel ezeknek egyáltalán nincs szükségük tápanyagra. Emiatt a legjobb, ha nem tápozza őket a növekedés első néhány hetében.

Sok kereskedelmi talaj „túl forró” a csírázáshoz, mivel olyan mennyiségű tápanyagot tartalmaz, amely inkább az érett kannabisznak felel meg. Csíráztatáskor használjunk „könnyű” vagy műtrágyázatlan palántaföldet.

20. Zsúfolt edények

A magvak kicsíráztatása után a kannabisznövények gyökereinek elegendő hely kell a növekedéshez, ezért ügyeljen arra, hogy megfelelő méretű cserepeket használjon. Másrészt fontos, hogy minden cserépben csak egy magot neveljünk, hogy azok ne versenyezzenek a talajban elérhető fényért vagy tápanyagokért.

Ha korlátozott hely vagy erőforrás áll csak rendelkezésre, jobb megoldás kevesebb virágzó növényt nevelni, mint túl sokat termeszteni egy zsúfolt területen.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37835 reviews