Ajándék termékeket tartalmaz
Amount exceeded
A kannabisznövények termesztése mindig a magvak csíráztatásával kezdődik, kivéve, ha dugványokat használ. Ha a magok bármilyen okból nem csíráznak ki, akkor a termesztés véget is ér, mielőtt még esélye lenne elkezdődni. Ha viszont ismeri a csírázási problémák mögött meghúzódó okokat, sokkal nagyobb eséllyel indul majd jól a termesztés!
Tartalom:
Nagyon sok dolog akadályozhatja meg a kannabisz magvak csírázását. Íme néhány a leggyakoribb okok közül, amelyek miatt előfordulhat, hogy a magok nem „pattannak ki”:
A kannabiszmag csíráztatásának sokféle módja van, és minden termesztőnek megvan a maga kedvence. Általánosságban elmondható, hogy nem javasoljuk a csírázási módszer megváltoztatását, ha már egy ideje sikeresen alkalmazza azt, mivel a csírázási és a palántázási szakasz meglehetősen kockázatos.
Ha azonban gondjai vannak a kannabiszmag csíráztatásával, érdemes lehet felülvizsgálni a technikáját. Az RQS-nél kétféle módszert javaslunk, a magvak csíráztatására:
Más csíráztatási módszerek (például a magvak vízben áztatása) népszerűek lehetnek, de - legalábbis tapasztalataink szerint - ezek nem biztosítják a legjobb csírázási arányt.
Néha a megfelelő felszerelés mindent megváltoztathat. Mivel a csírázási szakasz nagy kihívást jelenthet a kezdő termesztőknek, létrehoztunk egy olyan termékcsaládot, amelyet kifejezetten arra terveztünk, hogy a folyamatot a lehető legjobban legegyszerűsítsük. Tehát, ha nehezen csíráznak ki a magjai, fontolja meg a következőket:
Kapott egy zacskó „titokzatos magot” a helyi terjesztőjétől, vagy „akciós magvakat” egy ismeretlen, offline beszállítótól? Ha igen, akkor ezek a magok nagy eséllyel nem fognak kicsírázni. Az olyan neves magbankok, mint a Royal Queen Seeds, mindig tesztelik a magvakat a minőség és a csírázási arány szempontjából.
Ahhoz, hogy jól induljon a termesztés, a legjobb, ha minőségi kannabiszmagot szerez be. Nemcsak a csírázási arány lesz jobb, de a növényei is egészségesebbek lesznek, és a betakarítás idején jobb lesz a hozam.
Csakúgy, mint az élelmiszerek, a magok is élő szervezetek, amelyeket megfelelően kell tárolni, különben lebomlanak, elhalnak vagy nem csíráznak ki. A magokat tárolásuk során tartsa távol a fénytől, szélsőséges hőmérséklettől és páratartalomtól. Egy sötét szekrény, stabil hőmérséklettel pont megfelelő. Hosszú távú tároláshoz helyezze a magokat egy lezárt edénybe, és tárolja a hűtőszekrényben.
A kannabiszmag megfelelő tárolásával kapcsolatos további információkért olvassa el a Vetőmagok tartósításáról szóló blogunkat.
Ha puszta kézzel fogja meg a kannabiszmagot, mindenféle szennyeződés, például baktériumok és gombák kerülhetnek rá . Sajnos a magvak és palánták különösen érzékenyek az ilyen típusú káros kórokozókra.
A magvak szennyezésének elkerülése érdekében kerülje a szükségtelen kezelést. Használjon tiszta kesztyűt és fertőtlenített csipeszt vagy valami hasonlót. Ez nagymértékben csökkenti a magvak szennyeződésének kockázatát.
Ha közvetlenül a talajba ültet, ne ássa el a magokat túl mélyre. Ha túl messze vannak, nem jutnak elegendő oxigénhez, és a talaj nedvessége rothadást okozhat.
Ha pedig a magok túl közel vannak a felszínhez, fennáll annak a veszélye, hogy kiszáradnak a csírázás előtt, esetleg kikel a mag, de nem tud megszabadulni a maghéjtól. A legnagyobb eséllyel akkor járunk szerencsével, ha a magokat körülbelül 0,5–1,0cm mélyre helyezzük, és csak enyhén takarjuk be őket talajjal.
Az egyik legjelentősebb tényező, amely gátolja a magvak kihajtását, a gomba. A nem sterilizált régi, újrafelhasznált talaj nagy eséllyel tartalmaz penészgombát és más káros organizmusokat, például baktériumokat és rovarokat.
Előfordulhat, hogy a magok egyáltalán nem kelnek ki, vagy kibújnak ugyan a talajból, de napokkal később elpusztulnak. A palánták hirtelen meghajolhatnak és megbarnulhatnak a „palántadőlésnek” nevezett betegség következtében. A túlöntözés, a rossz vízelvezetés és a levegőztetés hiánya szintén növeli ennek valószínűségét.
Megoldás: Csak sterilizált (azaz új) cserepes keverékbe ültesse a magvakat, mert ezekben nincsenek károsító organizmusok. De nem csak az termesztőközegre kell figyelnie. Gondoskodnia kell arról is, hogy a tárolóedényei is tiszták legyenek, mivel ezek is hordozhatnak penészgombát és egyéb káros kórokozókat. Ha csírázás közben gombásodási problémákat észlel, a legjobb, ha megszabadul a magtól és a szennyezett termesztőközegtől is, és újrakezdi.
Ha az aljzatnak nem jó a vízelvezetése, a talajban lévő felesleges víz megakadályozza, hogy a mag oxigénhez jusson, és a víz a gombák növekedését is elősegíti. Egy kis perlit hozzáadásával javíthatja a talaj vízelvezetését. Mindig ügyeljen arra is, hogy az ültetőedények alja lyukas legyen, hogy a víz kifolyhasson.
Ha takarót használ a nedvesség megtartására, ügyeljen arra, hogy ezen is legyenek lyukak. Gyakran emelje fel, hogy biztosítsa a friss levegő áramlását. Amint a csíranövény ledobta a magházat, távolítsa el a takarást.
A fentieket szem előtt tartva a magoknak nedvességre van szükségük a csírázáshoz. Tartsa a talajt nedvesen - de ne tocsogjon. A legjobb megoldás egy finom párát fújó kézi permetező használata. Használjon átlátszó csíráztatófóliát vagy talajtakarót, hogy megakadályozza a talaj kiszáradását.
Egyes termesztők szívesen csíráztatják magjaikat egy pohár vízben. Bár ez a módszer technikailag megvalósítható, de fennáll annak a veszélye is, hogy a magok megfulladnak, ha túl sokáig hagyják a víz alatt. Végső soron a magoknak jó oxigénellátásra van szükségük a növekedéshez.
Ennél sokkal jobb, ha magjait közvetlenül a talajban csíráztatja ki, vagy még jobb, ha a Royal Queen Seeds Starter Kit-et használja.
Ha túl sokáig hagyja csírázni magjait, nehezebb lesz biztonságosan átültetni őket. Ennek az az oka, hogy minél hosszabb ideig vannak kitéve a gyökerek levegőnek és fénynek, annál valószínűbb, hogy károsodnak. Ráadásul, minél hosszabb a főgyökér, annál nagyobb az átültetés során bekövetkező véletlen károsodás kockázata.
Tartsa szemmel a magokat, és akkor ültesse át őket, amikor a főgyökér legfeljebb 1–2cm-es.
Míg a csapvíz megfelelő lehet az érettebb kannabisznövények számára, a magvak és palánták számára gondot jelenthet. A csapvíz klórt, fluort és sókat tartalmaz, amelyek károsak lehetnek az egészséges növekedésre, és akár teljesen meggátolhatják a magvak kihajtását.
Használjon palackozott vizet a csíráztatáshoz. Ha csapvizet kell használnia, töltsön meg egy vödröt forró vízzel, és hagyja egy napig a szabadban. Ez lehetővé teszi a klór elpárolgását, így a víz biztonságosabbá válik a csíráztatáshoz.
Ha a csírázási környezet hőmérséklete túlságosan magas, az lassú és visszamaradt növekedéshez vezethet, valamint a talaj kiszáradását okozhatja. A vetőmag csírázásához az optimális hőmérséklet a kellemes 20-25°C.
Ha beltérben csíráztat, és túl magas a hőmérséklet, próbálja meg néhány ventilátorral vagy az ablakok kinyitásával lehűteni. Ha ez nem működik, vegye fontolóra egy klímaberendezés beszerelését a termesztőhelyiségébe, hogy megfelelő hőmérsékletet tartson.
-15 °C | 17 °C | 23 °C | +25 °C |
⚠️ Danger Zone | Ideal Night Temperature | Ideal Day Temperature | ⚠️ Danger Zone |
-15 °C | ⚠️ Danger Zone |
17 °C | Ideal Night Temperature |
23 °C | Ideal Day Temperature |
+25 °C | ⚠️ Danger Zone |
Hasonlóképpen, a túl alacsony hőmérséklethez is kapcsolódik egy sor probléma, beleértve a magvak kihajtásának gátlását. A hidegebb hőmérséklet más növénybetegségek kockázatát is növeli. Mit kell tenni ellene? Ha a szabadban szeretne termeszteni, ne tegye ki túl korán a növényeket. Csíráztasson inkább beltéren, és hagyja, hogy a palánták néhány hétig odabent növekedjenek.
Legyen kellően gondos és ellenőrizze, hogy a helyi hőmérséklet elég magas-e ahhoz, hogy a növényeket kitegye a szabadba. Általában megéri várni néhány hetet a magasabb tavaszi hőmérsékletre!
A magoknak nincs szükségük fényre a csírázáshoz. Sőt, a túl sok fény csökkentheti a csírázás valószínűségét. Csak akkor kell a fénnyel foglalkoznia, ha a palántái már kibújnak a talajból. De ügyeljen arra, hogy alacsony fényintenzitással kezdje, és csak fokozatosan növelje.
Akár hiszi, akár nem, a kendermag számos madaraknak készült magkeverék fő összetevője! Pedig így van; a madarak ugyanúgy szeretik őket, mint ön. De nem csak a madarak azok az élőlények, akik másra sem vágynak, mint csipegetni a magokat.
Más állatok is - köztük a hangyák különösen - szívesen eszik a csíráztatott magvak gyökereit. A magok biztonságának megőrzése érdekében használjon madárhálót, hangyacsapdákat és alkalmazzon egyéb megelőző intézkedéseket, csepegtessen például neemolajat vagy tegyen ki csigacsapdákat. Gyakran ellenőrizze a magokat, hogy észrevegye a fertőzéseket mielőtt azok problémát okoznának és tegye meg a megfelelő lépéseket.
Ha a talaj túl kemény, akadályozhatja a mag csírázását. A tömör talaj megfosztja a magokat az oxigéntől, a rossz vízelvezetés pedig növeli a betegségek és a penész kialakulásának kockázatát. (Tiszta) kézzel fedje be magjait egy könnyű talajréteggel.
Ha a talaj túl laza, túl sok levegő veszi körül a magot, és így nem tudja megfelelően felszívni a nedvességet. Miután elhelyezte a magokat, finoman nyomogassa le a talajt az ujjaival. Ha perlitet adagol a talaj szellősebbé tételéhez, 10-20% körüli mennyiség is elegendő.
A „túl forró ” talaj azt jelenti, hogy túl sok tápanyagot tartalmaz. Ennek különösen a magvak és palánták esetében van nagy jelentősége, mivel ezeknek egyáltalán nincs szükségük tápanyagra. Emiatt a legjobb, ha nem tápozza őket a növekedés első néhány hetében.
Sok kereskedelmi talaj „túl forró” a csírázáshoz, mivel olyan mennyiségű tápanyagot tartalmaz, amely inkább az érett kannabisznak felel meg. Csíráztatáskor használjunk „könnyű” vagy műtrágyázatlan palántaföldet.
A magvak kicsíráztatása után a kannabisznövények gyökereinek elegendő hely kell a növekedéshez, ezért ügyeljen arra, hogy megfelelő méretű cserepeket használjon. Másrészt fontos, hogy minden cserépben csak egy magot neveljünk, hogy azok ne versenyezzenek a talajban elérhető fényért vagy tápanyagokért.
Ha korlátozott hely vagy erőforrás áll csak rendelkezésre, jobb megoldás kevesebb virágzó növényt nevelni, mint túl sokat termeszteni egy zsúfolt területen.