Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

A kannabisz termesztőknek fejlődésük során számos különböző kihívással kell szembenézniük. A betegségek és a kártevők mellett valószínűleg tápanyaghiánnyal is szembesülnek valamikor. A tápanyagkizáródás tünetei riasztóak, de nem kell túlaggódnia. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan javíthatja ki ezt a problémát, és hogyan előzheti meg a jövőben.


Mi az a tápanyagkizáródás és miért történik?

A kannabisz tápanyagkizáródása akkor következik be, amikor a növények nem képesek felvenni a túléléshez, fejlődéshez és növekedéshez szükséges tápanyagokat. Ez akkor is előfordulhat, ha a táptalaj ugyan tartalmazza az összes szükséges tápanyagot, de a növények mégis a hiány jeleit mutatják, mert nem tudják felvenni azokat.

Ilyenkor a növényei lényegében éheznek, annak ellenére, hogy élelmiszer veszi körül őket. A termesztőközeg pH-ja nagyban befolyásolja a növény tápanyaghoz való hozzáférését. Ez a két betű a „hidrogén potenciálját” jelenti, és a termesztőközeg savasságának vagy lúgosságának mértékegysége. A pH-skála 0 és 14 között mozog, ahol a 0-6 a savasságot, a 7 a semlegességet, a 8-14 pedig a lúgosságot jelzi.

A kannabisz 5,5–6,5 pH-értéken érzi a legjobban magát a hidroponikus rendszerekben és 6,0–6,8 a talajban. Ha a pH-értékét ebben a tartományban tartja a növények hozzáférnek minden szükséges tápanyaghoz. Ha túl magas vagy túl alacsony lesz a pH, akkor kannabisz-zárlatot tapasztalhat.

Medir el pH con un tester
Medir el pH con un test

Tápanyag-kizáródás, vagy hiány?

A tápanyagkizáródás és a tápanyaghiány szinte azonos tünetekkel jár. Ez logikus, ha figyelembe vesszük, hogy mindkét probléma a növényi szövetekben található ásványi anyagok hiánya miatt következik be. A kiváltó ok azonban kissé eltérő.

A tápanyag-kizáródás még megfelelő mennyiségű tápanyag jelenlétében is előfordul – a növények egyszerűen nem férnek hozzájuk. Viszont ideális pH-tartományon belül is előfordulhatnak hiányosságok, ha a tápanyagszint nem megfelelő.

A tápanyagok kizáródásának jelei a kannabiszban

Termesztőként jobban képes kezelni a termesztési problémáit, ha tudja őket azonosítani. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan lehet pontosan meghatározni a tápanyag-kizáródás jeleit.

Visszamaradt növekedés

A kannabisznövényeknek számos kulcsfontosságú tápanyagra van szükségük a túléléshez és a növekedéshez. A makrotápanyagok, például a nitrogén különösen fontos szerepet játszanak a növények növekedésében. A nitrogén hozzájárul a klorofillmolekulák kialakításához, amelyekre a növényeknek a napfény megkötéséhez van szükségük és hozzájárul az aminosavmolekulák kialakulásához is, amelyek a szerkezeti fejlődéshez fontosak. Ha a növény nem jut hozzá a kulcsfontosságú ásványi anyagokhoz, akkor megtorpan a növekedése és nem fejlődik tovább.

Sárguló levelek

A levelek sárgulása, a klorózis néven ismert betegség a tápanyag-kizáródás egyik fő tünete. Először az alsó leveleken veheti észre, mivel ez a színváltozás felfelé halad. Ahogy az imént mondtuk, a nitrogén kulcsszerepet játszik a klorofillmolekulákban. Ha nem áll elegendő rendelkezésre, akkor a növények nem lesz miből előállítani ezeket a zöld pigmentneket.

Hojas amarillentas
Hojas amarillentas

A levél elszíneződése

A növények nemcsak sárgulnak a kannabisz-tápanyagzár esetén; egy sor különböző elszíneződési mintázat fordulhat elő. Például a barna, a lila és a vörös árnyalatai is megjelennek.

Levélgöndörödés

Számos tápanyag fontos a levelek egészségéhez. A nitrogén különösen támogatja az életerős levelek növekedését, a foszfor pedig segít ezeknek a struktúráknak a napfény megkötésében, tárolásában és átalakításában. A tápanyagkizáródás miatti ásványi anyag-hiány a levelek felfelé vagy lefelé görbülését okozhatja.

Megégett levélcsúcsok

A megégett levélvégek újabb jelei annak, hogy növényei tápanyaghiányban szenvednek. Ez a riasztó jelenség főként a levélszövetek nitrogénhiánya miatt következik be.

Puntas de hojas quemadas
Puntas de hojas quemadas

pH egyensúlyhiány

A fent említett tünetek átfedésben vannak a tápanyaghiánnyal. A két betegség közötti különbségtételhez meg kell vizsgálnia a talaj pH-értékét (erről bővebben lentebb). Az alacsonyabb pH-tartományok megakadályozzák[1] a makro- és másodlagos tápanyagok, például a kalcium és a magnézium felvételét. Ha azonban a pH túl magas lesz, a növények nehezen jutnak hozzá a mikroelemekhez.

Hogyan kezeljük a tápanyag-kizáródást a kannabiszban

Tehát most már tisztában van a kannabisz tápanyag-kizáródásának jeleivel. Ezután megtudhatja, milyen lépéseket kell tennie, ha ezeket a tüneteket észleli. Ezek közé a stratégiák közé tartozik a pH beállítása, a termesztőközeg átöblítése és a lombozat takarmányozása. Tudjon meg többet ezekről és más technikákról az alábbiakban.

A pH-szint beállítása

Amint azt Ön is tudja, a tápanyagzárlat hátterében a helytelen pH-értékek állnak. Tesztelje a termesztőközeg pH-értékét, és amennyiben az kívül esik az ideális tartományon, állítsa vissza. Ennek több módja is van. A pH „up” és „down” termékek széles választéka elérhető.

Ha szívesebben készíti el saját kezűleg a megoldást, akkor citromot és ecetet használhat a pH csökkentésére, a szódabikarbónával pedig növelheti az értéket. Ügyeljen arra, hogy ezeket az anyagokat csak kis mennyiségben alkalmazza; kevés mennyiséggel és lassan haladjon előre. Minden alkalmazás után teszteljen, és szükség szerint folytassa az adagolást.

Öblítse át a termesztőközeget

A szintetikus műtrágyák jól működnek, ha a tápanyaghiány gyors orvoslására van szükség. Ezek az ionos sók azonban idővel felhalmozódhatnak a talajban, és pH-ingadozást okozhatnak, ami tápanyag-elzáródást eredményezhet.

Szerencsére vízben oldódnak. A tápanyagok adagolásának átmeneti felfüggesztése és a termesztőközeg kiegyensúlyozott pH-jú vízzel történő átöblítése segíthet eltávolítani a sólerakódást és visszaállítani az optimális pH-t a termesztőközegben. Öblítse át a talajt néhány napon keresztül, mielőtt elkezdi a pH-vizsgálatot. Amikor az eredmények 5,5–6,5 pH-értéket mutatnak vízben vagy kókuszban, és 6,0–6,8 talajban, folytassa a normál tápozást, .

Kelát-tartalmú tápanyagok használata

A kelát-tartalmú műtrágyák lenyűgöző előnyöket kínálnak a hagyományos ásványi sókhoz képest. Úgy tervezték őket, hogy könnyen elérhetőek legyenek a növények számára, és jobban ellenállnak a tápanyag-kizáródásnak, ezáltal segítenek megelőzni a későbbi hiányosságok kialakulásának esélyét.

Fertilizantes quelados
Fertilizantes quelados

Lombtápok alkalmazása

A lombtápozás azt jelenti, hogy tápoldatot közvetlenül a növények leveleire permetezzük. A kannabisz leveleken sok apró lyuk, úgynevezett sztóma van, amelyek lehetővé teszik a gázcserét. Az ionos tápanyagok a sztómákon keresztül is bejuthatnak, és ezáltal megkerülhetik a gyökérhálózatot. A talajjal kapcsolatos problémák megoldása során fontolja meg a levéltakarmány alkalmazását, hogy csökkentse a lehetséges hiányosságok hatását.

A tápozási ütemterv finomítása

A nem megfelelő pH-érték mellett a talajban lévő sótöbblet miatt is kialakulhat a tápanyagok kizáródása. Ez valószínűleg olyankor történik, amikor túltápozza a növényeket. Csökkentse a tápanyag-adagolás gyakoriságát, és minden alkalommal, amikor tápot ad a növényeknek beállított pH-jú vizet alkalmazzon mellettük.

Hogyan szüntethető meg a tápanyag-kizáródás a talajban

A tápanyag-kizáródás számos különböző táptalajban előfordulhat. A legtöbb termesztő amellett dönt, hogy a növényeket virágföldben neveli. Ennek a médiumnak számos külön előnye és hátránya van, és a tápanyagzárlat is kialakulhat benne.

Ha feltételezi, hogy ez okozza a problémát, akkor először meg kell vizsgálnia a talaj pH-értékét, hogy lássa, mivel áll szemben. Ha nem megfelelő az érték, javítsa ki a fent említett pH-növelő vagy -csökkentő termékekkel. Alternatív megoldásként a fenti ajánlásokon kívül dolomit mész vagy fahamu is használható a pH növelésére. Ha lejjebb szeretné tolni a pH-értékét, tegyen ként a talajba, amelyet a mikrobák kénsavvá alakítanak át.

Ezen túlmenően számos természetes talajmódosító is segíthet megváltoztatni a pH-értéket az idő múlásával, amivel megelőzheti a kannabisz tápanyag-kizáródásának kockázatát. A talaj pH-értékének csökkentése érdekében komposztot, trágyát és lucernalisztet használjon. Ennek ellenkezője érdekében őrölt osztrigahéjat, zúzott tojáshéjat és keményfa hamut dolgozzon be a talajba.

Ezek mellett, a mikrobiális oltóanyagok használata is elősegíti a talaj tápanyag-ciklusának fellendítését, ami az ásványi anyagokat nem azonnal, hanem bizonyos időeltolódással teszi elérhetővé a növények számára, kiküszöbölve ezzel a szintetikus műtrágyákból származó só felhalmozódásának kockázatát. E hatás elérése érdekében mikorrhiza gombák, tejsavbaktériumok és Trichoderma felhasználása lehet hasznos.

Dolomitic Lime
Dolomitic Lime

Tápanyag-kizáródás a korai virágzás idején

A növekedési ciklus kritikus pontja, a korai virágzás, megalapozza a sikeres betakarítást. Ha ez idő alatt tápanyaghiányt tapasztal, az súlyosan ronthatja a későbbiekben a rügyek minőségét.

Ahelyett, hogy ez idő alatt rengeteg tápanyaggal bombázná a növényt, próbáljon meg bizonyos ásványi anyagokat mérsékelt mennyiségben adagolni. Ha szintetikus tápanyagokkal termeszt, fokozatosan váltson át olyan virágzási formulára, amely a virágzási fázishoz ideális arányban tartalmazza a nitrogént, a foszfort és a káliumot. Ha a növények virágzásnak indulása során továbbra is nagy mennyiségű nitrogént alkalmaz, növeli a tápanyag-elzáródás kockázatát.

Tápanyagzár a késői virágzás idején

A tápanyag-elzáródás a késői virágzási szakaszban is produkálhat károkat, amikor az értékes bimbók érnek, és növelik kannabinoidtartalmukat. Bár sok termesztő a betakarítás előtt körülbelül két héttel elkezdi tiszta vízzel átöblíteni a növényeket, a növényeknek az ezt megelőző hetekben továbbra is szükségük van tápanyagra

Folyamatosan táplálja növényeit kiegyensúlyozott virágzási formulával, és végezzen megelőző pH-tesztet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden az ideális tartományon belül van. Ha nem így lenne, akkor gyorsan cselekedhet, még mielőtt valódi kár keletkezne. A szükséges változtatásokkal ne várja meg a tünetek megjelenését!

Hogyan küszöbölhető ki a tápanyagzár kókuszrost közegben?

A kókusz elsősorban abban különbözik a talajtól, mint termesztőközeg, hogy szinte egyáltalán nem tartalmaz tápanyagokat, így a termesztők teljes mértékben ellenőrizhetik, mit fogyasztanak növényeik. A kókusz kiváló vízelvezetéssel és szellőzéssel is büszkélkedhet. A tápanyagzárlat azonban még így is is beüthet. A különbségek ellenére a legtöbb alapelv ugyanaz marad a kókuszrost rendszer kezelésekor. Továbbra is rendszeresen mérnie kell a pH-t, és érdemes az EC-t is monitoroznia.

Ezen felül lépéseket tehet a kókuszrost szerkezetének javítására, ami elősegítheti a tápanyagok felszívódását, és megakadályozhatja, hogy túlzottan felhalmozódjanak a gyökerek körül. Mind a gilisztahumusz, mind a vermikulit kiválóan alkalmasak a tápanyagok megkötésére és megtartására, amíg a növények fel nem használják azokat.

Hogyan előzhetjük meg a tápanyagok kizáródását a kannabiszban

Kannabisztermesztőként ön is ki van téve bizonyos mértékű átmeneti stressznek a termesztési ciklus során. Minden egyes termesztett törzsnél van egy bizonyos mennyiségű nap a csírázás és a betakarítás között. Bármi, ami ez idő alatt elromlik, a fertőzéstől a tápanyaghiányig, ronthatja a növények teljesítményét, amiknek időre van szüksége a felépüléshez.

Vannak kivételek ez alól a szabály alól, például, ha a fotóperiódusos növényeket korlátlan ideig vegetációs szakaszban tartjuk zárt térben. A tápanyag-kizáródás azonban ilyen körülmények között is befolyásolhatja a termést.

Ha mindent megtesz a tápanyag-kizáródás megelőzése érdekében, rengeteg időt és erőfeszítést takarít meg. Íme a legjobb módszerek annak megelőzésére, hogy ez a probléma felüsse a fejét:

Tesztelje a talaj és a víz pH-értékét
Nem elég, ha a talaj pH-értéke az ideális tartományon belül van, pH-tesztet kell végeznie az öntözővízen és a tápoldatokon is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem fürdeti a gyökérrendszerét rutinszerűen túlságosan savas vagy lúgos folyadékokban. Alkalmazhat pH-kiegyenlítő termékeket, ha a teszt eredménye nem megfelelő.
Használjon jó minőségű tápanyagokat
Ha szintetikus tápanyagokat használ, csak az elérhető legjobbat vásárolja meg. A kiváló minőségű tápanyagok nagyon specifikus profillal rendelkeznek, amelyek célja, hogy elősegítsék a növények fejlődését a vegetáció és a virágzás során. Ezek a gondosan testreszabott termékek csökkentik az kizáródás kockázatát.
Tápozzon következetesen
Tartsa be szigorúan a tápozási ütemtervet. Vezessen naplót arról, hogy mikor tápozta a növényeket, és pontosan mennyit adagolt. Ezzel elkerülhető, hogy túl nagy mennyiséget juttasson be és könnyen vissza tudja állítani a mennyiséget, ha a tápanyagzár tünetei jelentkeznek.
Ültessen élő talajba
Tegyen meg mindent a mikrobiális élet elősegítése érdekében a talajban. Használjon elhalt és/vagy élő talajtakarót, és alkalmazzon jótékony gombákat és baktériumokat. Ezek az életformák segítik a **sóstressz elleni védekezést, amely hozzájárulhat a tápanyagok elzárásához.
Legyen biotermesztő
A biotermesztés gyakorlása drasztikusan csökkenti a tápanyag-kizáródás előfordulását. Ahelyett, hogy ionos sókkal teli tápanyagokkal árasztaná el a talajt, ez a megközelítés a mikrobákra támaszkodik, amelyek folyamatosan szabadítják fel a tápanyagokat a növények gyökereibe.
Tartsa szemmel a növényeket
Maradjon éber, és folyamatosan ellenőrizze növényein a hiányosságok tüneteit. Ahelyett, hogy több tápanyagot alkalmazna, először ellenőrizze a pH-értéket, hogy meghatározza a probléma kiváltó okát. Ezután alkalmazzon ennek megfelelő kezelést.

Tápanyag kizáródás: Rendbejönnek a kannabisznövények?

Jó hír: kannabisznövényei rendelkeznek azzal a képességgel, ami ahhoz kell, hogy felépüljenek a tápanyaghiányból! Azonban csak akkor fognak jobban és gyorsabban felépülni, ha megfelelően kezeli a helyzetet. Tegyen intézkedéseket a talaj pH-értékének helyreállítására, és gyorsan orvosolja a hiány jeleit, és növényei teljesen egészségesek lesznek.

A tápanyagkizáródás helyreállítási ideje

A tápanyag-kizáródás utáni helyreállítási idő változó, és számos tényezőtől függ. A helyzet súlyossága fontos szerepet játszik. A jelek korai észlelése és a termesztőközeg pH-értékének beállítása csökkenti a növények felépüléséhez szükséges időt.

Még ha késik is a probléma diagnosztizálásával, a növény néhány héten belül felépülhet. Fogadja el, hogy ez egy fokozatos folyamat, és tegye meg a fent leírt szükséges lépéseket a probléma megoldásához.

Ne felejtse el egyensúlyba hozni a víz pH-értékét, és alkalmazzon lombtrágyát, amíg az elzáródás fennáll. Távolítson el minden olyan lombozatot, amelyről úgy tűnik, hogy nem fog rendbejönni, hogy az erőforrásokat új, fiatal és egészséges levelekre irányítsa.

Nutrientes RQS
Nutrientes RQS

Tápanyag kizáródás: Ön felkészült erre a gyakori problémára

A tápanyagok kizáródása az egyik legfrusztrálóbb kannabisz növény-egészségügyi probléma, leginkább azért, mert akkor is előfordulhat, ha minden mást jól csinált. A talaj pH-ja egy jelentéktelenebb változónak tűnhet, de valóban elindíthatja vagy megszakíthatja a növekedési ciklust.

Mostanra azonban rendelkezik mindazon tudással és készségekkel, amely a kannabisz-tápanyag-elzáródás kezeléséhez és megelőzéséhez szükséges. Ha éppen ezzel a problémával küzd, ne érezze magát elkeseredve. Növényei teljes mértékben felépülhetnek, ha visszaállítja az optimális talaj pH-t, levéltápokat alkalmaz, és a jövőben gondosan felügyeli a pH-t.

External Resources:
  1. Certified Crop Advisor study resources (Northeast region) https://nrcca.cals.cornell.edu
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37751 reviews