Cannabis Grow Guide a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter


A sikeres és bőséges kannabisztermesztéshez számos tényező járul hozzá. A világítás, a tápanyagok, a légáramlás és a páratartalom mind fontos szerepet játszanak a optimális növekedésében és abban, hogy a növény életerős legyen. Viszont a víz az egyik legfontosabb összetevő a kannabisznövények egészségének és erejének megőrzésében.

Az öntözés nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Sok termesztőnek az a benyomása, hogy minden nap teljesen telítenie kell vízzel a növényét ahhoz, hogy kielégítse a vízigényét.

Az igazság az, hogy az öntözési folyamat sokkal többről szól. A kannabisznövények öntözése kiegyensúlyozó tevékenység, amelynek tökéletesítéséhez időre és kísérletezésre van szükség. A túl sok víz súlyos problémákat okozhat a növények számára, és akadályozhatja az oxigénfelvételt. A spektrum másik végén a túl kevés víz rendkívül száraz körülményeket teremt, ami miatt a kannabisznövények szomjaznak, és végül elhervadnak.

Megvizsgáljuk, hogyan lehet felismerni, hogy túl vagy alul öntözött a növény, és hogyan lehet orvosolni a problémát.

Video id: 265567364

Over and under-watering

Amikor túlöntözi a növényeket

A túlöntözés a kannabisz termesztése során egy könnyen elkövethető hiba és valószínűleg az okozza, hogy a termesztők azt gondolják, hogy a növényeknek állandó vízadagolásra van szükségük. Ez egy olyan csapda, amelybe a kezdők gyakran beleesnek.

A kannabisznövények a gyökérrendszerüket a vízfelvétel mellett a levegő belélegzésére is használják, és ha a gyökereik folyamatosan víz alatt vannak fuldoklani fognak.

  1. A túlöntözés egyik elsődleges tünete, ha a növény levelei lelógnak. Ez azonban nem ugyanaz a fajta lógás, mint amilyet az alulöntözöttség esetén látunk – akkor a levelek fonnyadtnak tűnnek. Itt valójában ennek az ellenkezője igaz. A levelek annyira tele vannak vízzel, hogy kénytelenek magukba pöndörödni. Ez azt eredményezi, hogy nagyon kemények lesznek.
  2. Ezenkívül a túlöntözött növények növekedési üteme drámaian lelassul, vagy akár teljesen leállhat. Ennek oka, hogy anaerob környezetbe kerülnek, amely a gyökérrendszer számára hozzáférhető oxigénhiány miatt keletkezik.
  3. A kannabisznövény túlöntözésének másik tünete a levelek sárgulása. Ez tápanyagproblémára utal, ami a túlöntözés mellékhatása.
Overwatered

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja növényén, és úgy gondolja, hogy a kiváltó ok a túlöntözés, a legjobb, ha elkezdi ritkábban öntözni A következő locsolás előtt várja meg, amíg a talaj felső rétege kiszárad. Jó teszt, ha a mutatóujját az első ujjpercéig a talajba dugja. Ha addig száraz, akkor érdemes öntözni.

Győződjön meg arról is, hogy minden növénynek megfelelő a vízelvezetése és hogy nem halmozódik fel túl sok víz a cserepek vagy tartályok alján, amelyekben elhelyezkednek. Az a cél, hogy a felesleges víz kifollyon a tartályokból, így a talaj nedves lesz, de nem marad vizes.

A növények alulöntözöttsége

  1. Az alulöntözött kannabisznövények nagyon gyengének, élettelennek tűnnek, és hervadás jeleit mutatják. Figyelembe véve a víz létfontosságú szerepét a növényélettanban, nem csoda, hogy így néznek ki. Az alulöntözött kannabisz fonnyadása különbözik a túlöntözés gömbölyded felkunkorodásától – még ha csak finoman is. A levelek törékenyek, és papírszerűek lesznek, élettelennek és sápadtnak tűnnek. Az alulöntözött kannabisznövény másik jele a rendkívül száraz termesztőközeg, például ropogós talaj.
  2. Alulöntözésről akkor beszélünk, amikor a termesztők egyszerűen nem tesznek eleget növényük igényeinek. Megfelelő vízmennyiség hiányában a gyökérrendszer kiszárad, ezért csökkenhet a növekedés és a hozam. Ügyeljen arra, hogy amikor a talaj felső pár centimétere kiszáradt, akkor öntözze meg a növényt. Ha ennél hosszabb ideig hagyja száradni, akkor káros hatások jelentkezhetnek.
  3. Az egyik hiba, ami alulöntözéshez vezethet, az, hogy a növekedés bizonyos szakaszaiban nem megfelelő edényméretet használunk. Például ha egy kis palántát nagy cserépben nevelünk, az csökkentheti a növény esélyét arra, hogy elegendő vizet vegyen fel, mivel a kis gyökérrendszernek nincs esélye elegendő vizet felszívni, mielőtt az elfolyna.
Underwatered

Milyen gyakran kell öntözni a növényeket?

Erre a kérdésre valójában sokféle válasz van, mivel több különböző változó játszik szerepet. Emiatt nincs pontos válasz. Például a hőmérséklet, a páratartalom és más környezeti tényezők mind befolyásolhatják, hogy milyen gyakran lesz szükség vízre.

Vannak azonban árulkodó jelek, amelyek azt jelzik, hogy itt az ideje, hogy ismét meglocsolja növényeit. A talaj felső pár centiméteres rétegének ellenőrzése hatékony módszer ennek azonosítására. A túlöntözés elkerülése érdekében várja meg, amíg a talaj ezen része megszárad, mielőtt ismét öntözne. Ha ezt már többször is megtette, figyelje meg, hogy mennyi idő telik el az egyes öntözések között, és utána már számolhat ezzel az idővel.

Egy másik módszer arra, hogy megtudja, mikor jön el az öntözés ideje, ha fokozott figyelmet fordít a növénye leveleire. Természetesen nem optimális túl sokáig várni a tünetek megjelenésére, de a hervadás minden jelét azonnal egy adag víznek kell követnie.

Heat Stress

A víz minősége a legfontosabb

Az öntözés gyakorisága mellett a kannabisz-ültetvény ellátásához használt víz minősége is nagyon fontos szempont.

A kannabisznövények körülbelül 90%-ban vízből állnak, és erre az anyagra több különféle élettani folyamat során is szükség van - ilyen például a fotoszintézis és a transzspiráció. Ha rossz minőségű vízforrást használ a kannabisznövények ellátására, ezek a folyamatok kevésbé hatékonyak lehetnek, vagy a legrosszabb esetben akár zavaróan is hathat.

Amikor ezek a zavarok előfordulnak, olyan tünetek jelentkezhetnek, amelyek szinte megegyeznek egy sor más probléma tüneteivel, mint például a túl- vagy alulműtrágyázás, az alulöntözés és esetleg a hőstressz. Ez egy tökéletes példa arra, hogy miért kell mindig kétszer, de akár háromszor is ellenőrizni a probléma kiváltó okát a kannabisznövények egészségügyi problémáinak elhárítása során.

1. Figyelje a pH-t

A termesztési folyamat előtt ellenőrizze a vízforrás minőségét. A vízminőség egyik fontos tényezője a pH. A pH egy numerikus skála, amelyet az oldat savasságának vagy lúgosságának mérésére használnak, és a 7-es a semleges középső érték. A 7-nél kisebb számok savasságot, a 7 feletti számok pedig lúgosságot mutatnak.

A túl magas vagy túl alacsony PH problémákat okozhat a kannabisznövényekben, mivel a vízforrás pH-ja meghatározhatja a növény tápanyagfelvételi képességét. A túl alacsony vagy túl magas pH-jú víz idővel befolyásolhatja a táptalaj pH-értékét, ami olyan tüneteket eredményez, amelyek megegyeznek bizonyos tápozási problémák okozta tünetekkel.

A kannabisznövények általában 6,5 körüli pH-értéken fejlődnek. A pH-t rendkívül egyszerűen meg lehet mérni - elég, ha egy pH-mérőt helyezünk a kifolyó vízbe. A kifolyó víz olyan víz, amely a termesztőedényből kifolyik, miután áthaladt a táptalajon. Ha a pH-érték túl magas vagy túl alacsony, pH-növelő és -csökkentési termékek is használhatók a normál szintre való visszaállításra.

2. PPM

A PPM egy másik fontos tényező a vízminőség szempontjából. A ppm vagy részecske a millióban a használt vízforrásban oldott ásványi anyagok mennyiségének mérésére szolgáló módszer. Tehát a 90 ppm érték azt jelzi, hogy literenként 90 milligramm ásványi anyag van jelen a vízforrásban.

Ha ismeri a vízben lévő PPM-et akkor elkerülheti, hogy növényeinek túl sok vagy túl kevés ásványi anyagot juttasson. Az ásványi anyagok hiánya hiánybetegségekhez vezethet, túl sok pedig égési sérülést okozhat. A kannabisznövények számára a vegetatív fázisban körülbelül 500 ppm az ideális, a növekedési ciklus virágzási szakaszában pedig az 1000 ppm körüli értéket lesz megfelelő.

A vízforrás ppm-ének mérésére a TDS-mérők használhatók, amelyek az összes oldott szilárdanyag-tartalom mérésére szolgáló eszközök.

A ppm monitorozása meglehetősen fejlett, és bár hasznos, de nem elengedhetetlen a kezdők számára, hogy megvessék a lábukat. elég, ha észben tartja arra az esetre, ha bővíteni szeretné tudását és készségeit.

3. Fordított ozmózisos víz

Elképzelhető az is, hogy a vízprofil összes oldott szilárdanyag-tartalma megfelelő, de a vízben lévő anyagok nem mindegyike előnyös a kannabisz számára. A víz más anyagokat is tartalmazhat, például szennyező anyagokat és baktériumokat. A fordított ozmózis szűrők nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy szinte mindent eltávolítsanak a vízforrásból, lehetővé téve ezáltal a termesztők számára, hogy csak azokat az anyagokat juttassák vissza, amivel szeretnék, ha a növényeik érintkezésbe kerülnének.

A fordított ozmózisos szűrők a vízben lévő oldott sók 95-99%-át képesek eltávolítani, éppen ezért ez az ipari méretű víztisztítás szabványos módszere.

A fordított ozmózisos víz használata ismét egy fejlett termesztési technika.

4. A vízelfolyás tesztelése

Az egészséges növények előállításához szorosan figyelemmel kell kísérnie a növények tápanyagainak mennyiségét. Ehhez használjon tálcákat, hogy felfogja a kifolyó vizet amikor öntözi a növényeket, és elemezze mind a pH-t, mind a PPM-et (ppm).

Milyen pH-júnak kell lennie a kifolyt víznek?

A kannabisznövények általában 6,5 körüli pH-értéken fejlődnek. A pH ellenőrzését egyszerűen megteheti úgy, hogy a kifolyt vízet megméri egy pH-mérővel. A Hanna Instruments pH-mérője rendkívül egyszerűen használható, és gyors és pontos leolvasást biztosít. Ha a pH-ja túl magas vagy túl alacsony, pH-szabályozókkal növelheti vagy csökkentheti azt.

A fentiek szem előtt tartásával jó úton lesz ahhoz, hogy megértse, hogy a túl- és alulöntözés hogyan befolyásolja a növényeket – és általában véve a vízminőséget.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37818 reviews