Építsd meg a termesztési helyiségben

Rész 1 / Lightproof

Már a legelején meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a termelőhely teljesen fénybiztos legyen.

Annak érdekében, hogy a virágzás elérje a csúcspontját, a kannabisz növénynek biztosítani kell a 12 óra zavartalan sötét és a 12 óra zavartalan világosságot. Ha megzavarjuk a 12 órás “éjszakai” periódust, az kisebb hozamhoz vezethet, de akár a teljes termést is elbukhatjuk. Ezért fontos, - hogyha van rá lehetőség - hogy álljon be a leendő termőhelyre és vessen egy pillantást és ellenőrizze, hogy nem szűrődik-e be fény. Ha mégis beszűrődne, szerezzen be egy speciális fénybiztos szigetelőszalagot, amivel elfedheti a lyukakat és repedéseket. Egy nem fénybiztos termesztőterület, könnyen összezavarhatja a növényeket és elronthatja a termést.

Az egyik legkönnyebben megelőzhető dolog, ami történhet, az a hím virágok kialakulás, a női növényeken, ami annak köszönhető, ha a növényt stressznek tesszük ki. Ilyenkor egyáltalán nincs idő, ugyanis néhány hím virág képes megtermékenyíteni az összes női növényt, aminek eredményeképp, az összes virág tele lesz magokkal.

Növekvő helyet kannabisz

Rész 2 / Légmentesség

Amikor a növény elkezd virágozni és a gyönyörű gubák elkezdenek kifejlődni, a fejlődéssel egy ütemben, az illatok is kezdenek megjelenni. A növények illata (másoknak erős szaga) el kezd terjedni, ami elengedhetetlenül fontossá teszi, hogy a termelőhely teljesen légmentes legyen. A termelőhelyen minimalizálni kell lyukak és repedések számát, mivel ezeken a lyukakon keresztül a mariuhána szaga kiáramolhat, de lehetőleg az összes ilyen rést zárjuk le.

Amikor a növények elkezdenek szagokat árasztani, addigra már valószínűleg olyan gyakran fog folgalkozni velük, hogy hozzá fog szokni a szaghoz. Emiatt valószínűleg úgy fogja érezni, hogy a növények csak kevés szagot, vagy semennyit nem árasztanak, miközben a szomszédok vagy más környékbeliek történetesen szenvednek a “bűztől”. A biztonsági intézkedések mellet, van egy másik nagyon fontos tényező: a légmentes térben a klíma kontrollálása. Egy jó klíma kialakítása rendkívül fontos, hogy a legjobbat hozzuk ki a növényeinkből. Tehát bizonyosodjon meg róla, hogy a felállított helyről se a szag ne tudjon kimenni, sem pedig a huzat ne tudjon bemenni.

A harmadik fontos pont, hogy semmilyen nemkívánatos lény vagy parazita ne találjon utat a termelőterületre. Egy jó termesztőhely mindig egyfajta karanténként működik, ahova semmi nem mehet se be, se ki az engedélyünk nélkül.

Beltéri marihuána termesztés

Rész 3 / Klíma

Hogyha megvagyunk a korábban felsorolt pontokkal, akkor elérkeztünk az aktuális célunkhoz, hogy előkészítsük a termelőhelyet és olyan ideális klímát alakítsunk ki, hogy a növényeink igazi óriásokká fejlődjenek, és elkezdjék a virágzást soha nem látott gyorsasággal. A klímának állandónak és egyenletesnek kell lennie a termelőterületen, ezért szükségünk lesz egy (vagy több) ventillátorra, hogy biztosítsuk a jó légmozgást. Ezeknek a növényeknek a szára sokkal vastagabbra és erősebbre nő, valamint a végső fázisban nagyobb lesz a hozam, mint azoknál a növényeknél, amiket ventillátor nélkül gondoztak. Ha az anyagiak engedik, érdemes beruházni egy termosztátra, higrosztátra vagy egy termo- higrosztátra.

A termosztátot rá tudja csatlakoztatni a ventillátorra, amivel lehetővé teszi, hogy be lehessen állítani a maximum hőmérsékletet - mondjuk 28 celsius fokra - az Ön termelőhelyén. Ha a hőmérséklet a beállítottnál melegebb lesz, a termosztát beindítja a ventillátort, ami 28 fokra visszahűti a termelőhelyet. A higrosztátot szintén hozzá lehet csatlakoztatni a ventillátorhoz, így megbizonyosodva arról, hogy a levegő szükséges nedvességtartalma megmaradjon. Ha a termelőhely páratartalma túl nedves lesz, a higrosztát addig szívja a levegőt, míg annak páratartalma vissza nem áll a beállított értékre. Egy dimmer kapcsolóval könnyen beállíthatjuk azt a sebességet, amivel szeretnénk, hogy a ventillátorjaink forogjanak, így folyamatosan futhatnak a radiátorok, kis sebességgel, így friss levegőt biztosítva a termelőhelynek.

Rész 4 / A levegő nedvességtartalma

A levegő páratartalmának szabályozása érdekében, szükségünk lesz egy párásítóra. Ezek az eszközök nem túl drágák és jól megérik a pénzüket. A legszebb az bennük, hogy általában ezekbe a készülékekben van egy beépített higrosztát, így csak be kell állítani a szükséges légnedvességet és a párásító gondoskodik arról, hogy tartsa a beállított szintet. Különösen a növekedési időszakban tud csodákat tenni ez a készülék.

A növény növekedése kétszer olyan gyors is lehet párás levegőben és ez segit csökkenteni az időt, a növekedési fázisban. Egy szoba vagy egy kis termelőhely felmelegítése hatalmas különbségeket jelenthet. Ugyanilyen egyszerűen megtehetjük ezt egy nagyobb hely esetében is, azonban be kell szereznünk egy rakás drága felszerelést és kezdő termesztőként javasolt inkább az olcsó költségvetését követnie. Így is elég tetemes összeget kell kiadnia arra, hogy jól elszigetelje a termelőterületet. Arról is meg kell győződnünk, hogy a termelőhely egyik oldalán vagy alján legyenek lyukak, ahol a levegő be tud jutni. Ezek a lyukak lehetővé teszik, hogy az új CO2-ban gazdag levegő bejuthasson.

A termelőhely másik oldalára, vagy a tetejére teszünk egy szívópumpát. Ez arra szolgál, hogy kiszívja és eltávolítsa a meleg levegőt. Mivel a meleg levegő felfelé áramlik, ezért szükséges ezt a pumpát legfelülre tenni vagy ha erre nincs lehetőség, akkor a termelőhely lehető legmagasabb pontjára. Amennyiben a szívópumpára egy szénszűrőt illesztünk, eredeti funkciója mellett az erős szagokat is képes lesz eltünteti. A szénszűrő és a vákumpumpa ugyanis kéz a kézben járnak, és abszolút elengedthetetlenek mind kültéri, mind beltéri termesztésnél. Egy szűrő körülbelül 5 aratásig vagy egy évig működőképes. A szívópumpát a termelőhely nagysága szerint kell kiválasztanunk, emiatt először fontos kikalkulálni a hely térfogatát.

Ha az elménket egy gondolat erejéig visszavisszük a suliba, akkor tudjuk, hogy a hosszúságot, a magasságot és a szélességet ha összeszorozzuk, akkor megkapjuk a hely térfogatát. Mindig egy kicsit nagyobb teljesítményű szivattyút válasszunk, mint amekkora a szoba tényleges méretéhez ajánlott. A forró nyári hónapok alatt ez ugyanis nagy különbségeket jelenthet, hogy a termelőterületet elfogadható hőmérsékleten tartsuk.

Következésképpen, válasszunk nagyobb kapacitást - például: az 5 00 m3-es térhez olyan ventillátort választanánk, ami a 750 - 1000 m3-es helyhez szükséges.

Cannabis nőnek sátor

Nagy előnye ennek az is, hogy a hidegebb téli hónapokban, tudjuk hagyni, hogy takarékon pörögjön, ezzel kevés energiát használva, míg a meleg nyári időszakban kiengedjük a folytószelepet és így kényelmesen tudjuk tartani a 30 celsius fokos hőmérsékletet. Egy közepes sebességre állított nagyméretű ventillátor sokkal kisebb zajt csap, mint egy kisebb ami teljes erővel megy. Emellett, hogyha a jövőben szeretné a termelőhelyének nagyságát növelni, nem kell új ventillátort vásárolnia. Soha nem lehet elég nagy ventillátort vásárolni, csak túl kicsit. Nem sok értelme van tehát annak, hogy egy ventillátort teljes gőzzel működtetünk, mikor egy nagyobb ventillátorral fele akkora sebesség mellett is feltölthetjük a helyet friss levegővel.

Azzal, hogy a levegő bemeneti nyílásait az aljára, míg a kimeneti nyílásokat a tetején hozzuk létre, kialakítunk egy olyan légáramot, ami a friss, dús levegőt a tér egyik oldaláról a másikra mozgatja, mindeközben végigsimítva a növényt. Ez nagyszerű a növényeknek melyek maximálisan élvezhetik a friss levegőt mielőtt eltávozik belőle a széndioxid. Annak érdekében, hogy a kártevőket távol tartsuk a termelőhelytől, a levegő ki és bemeneti nyílásaira húzzunk nejlonharisnyát vagy zoknit, így megakadályozva azt, hogy bármi berepüljön vagy bebújjon, ami kárt okozhat. Természetesen ne felejtsük el, hogy a termelőtérben nem engedélyezett a külső forrásból származó fény, emiatt lehetővé kell tenni, hogy ezeken a lyukakon keresztül ne tudjon beszivárogni. A hajlított PVC cső talán az egyik legjobb megoldás, ami a levegőt teljesen jól beengedi, viszont hajlítottsága miatt a fényt távol tartja.

Több ezer megoldás létezik, amivel biztosíthatjuk a jó levegőellátást a termelőtérben; ezek mind-mind nagyszerűek, de van kettő főszabály, amit mindig, de tényleg mindig szem előtt kell tartani: a levegőnek alulról kell beáramolnia és a termelőhely maradjon fénybiztos. Abban az esetben, ha egyszerűen nem tud lyukat készíteni a szivattyúnak, akkor a legegyszerűbb megoldás ha vesz egy olcsó ajtót, amin csinál egy lyukat, ami biztosítja az elszívást. Ez egy profi termelők által is gyakran használt módszer.

Rész 5 / Négyzetméter

Ennyit az irodalomról; az igazi munka még csak ezután kezdődik: a termesztő hely tényeleges megépítése. Nem kell hozzá túl sok minden: csak egy négyzetméter, ami mindenkinek van valahol, talán a padláson, a pincében vagy egy üres szobában. Amire szükségünk lesz: egy tűzőgép, amit a fafelületen fogunk használni, egy fűrész, fekete-fehér műanyag, egy fúró, csavarok, néhány fadeszka - és egyetlen négyzetméter. Egy falat fogunk építeni a termelőtér köré.

Tegyük fel, hogy csak egy négyzetméter miatt használna egy egész szobát, emiatt kézenfekvő lehet a fal építése, ami felosztja a szobát, és a többi részét másra is tudja majd használni. Ha ezt nem teszi meg, akkor az egész szoba “büdös” lesz, amikor a növények elkezdenek virágozni. A fal nagy előnye, hogy a lámpa fénye ekkor hasznosul a legnagyobb mértékben. A fénynek “súlya van” - ez annyit tesz, hogy a fénymennyiség nagysága - amit a növény kap - nagyban meghatározza a végső terméshozam nagyságát. A négyzetméter köré épített fal belsejét nagyon fontos, hogy beborítsuk fehér fényvisszaverő műanyaggal, ami nem csak bent tartja a fényt, hanem a növényre is reflektálja azt. Ha ezt nem teszi meg, a fény szétszóródik a szobában és a nagy hányada kárba megy.

Azzal, hogy megvásárolja növényei számára a fényvisszaverő fehér műanyagot, azzal az egyik legolcsóbb módon éri el a terméshozam növelését. Nem csak olcsóbb, de könnyebb módja sincs ennél. A Mylar, jelenleg a piacon kapható legjobb anyag, ami a fény növényekre való visszaverésérére szolgál. Egy kicsivel drágább ugyan, mint a fekete-fehér műanyag, de a lámpákból növényekre eső fény 99%-át visszaveri. A Mylart a lehető legjobban ki kell feszíteni simára, a lehető legjobb eredmény érdekében.

Beltéri marihuána termesztés

Nagyon fontos a termelőtér felállításánál, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a falak fényvisszaverő képességűek - hogy ezek fehér falak, vagy lelógó műanyagból vannak, az mindegy.

A falat felépíteni körülbelül egy félórás munka, hogyha a kezünkben van az összes említett fontos elem. Nyolc darab 1,2 méter hosszúságú, és hat darab 1,7 méter hosszúságú lécet vágtam fából. Azért ekkora (1,7m), mert ilyen magas a pincém plafonja. Ahol a termelőhely lesz, annak a magasságát érdemes úgy megválasztani, hogy egy kicsit legyen rövidebb mint a szoba vagy a rendelkezésre álló hely magassága. Hogyha a szoba 2 méter magas, akkor a nyolc fa hosszát 1,97-nél vágjuk el. Más szóval, egy pár centivel legyen rövidebb, mint a szoba tényleges magassága. Az első lépés nagyon egyszerű: csinálunk egy fa keretet úgy, hogy két 1,2 méter széles darabot összecsatolunk (esetemben) két darab 1,7 méter magasságú darabbal. Ez nagyon gyorsan megvan egy fúró segítségével, a két darabot összeillesztjük, egy fúrással és csavarozással pedig fixáljuk az egészet. Amint a keretünk biztonságosan és erősen össze van rakva, felhelyezhetjük szorosan a fekete-fehér műanyagot. Ezt a legegyszerűbben egy tűzőgép segítségével oldhatjuk meg, úgy, hogy odatűzzük a műanyagot a fához, egyben ezzel a módszerrel lehet a legsimábbra is kifeszíteni. A túllógó, felesleges műanyagot egyszerűen levágjuk, miután odatűztük. Most már megvan az első fényvisszaverő falunk.

Erre pedig helyezünk még egy falat, pont úgy, ahogy az előző kettővel is csináltuk, de egy 1,70 m-es fa támasszal kevesebbet használunk. A falra, amit csináltunk pedig az 1,70 m-es deszkát használjuk, és hozzáerősítünk két 1,2 m-es és egy 1,70 métereset. Feszítsük ki rá a műanyagot, tűzzük oda megint, és vágjuk le a felesleget. Most már van kettő falunk egymáshoz erősítve. Ilyen módon nem alkalmazunk különálló, lazán függő falakat. A másik oldalon ugyan ezt tesszük, és csinálunk egy falat oda is, amikor kész, hozzáerősítjük a már meglévő első fal léceihez. Ennek eredményeképpen, most már van három falunk erősen egymáshoz rögzítve, a fényvisszaverő felületeikkel együtt.

Ezt a tákolmányt most tegye a kiválasztott négyzetméteréhez: ez az ön termesztőterülete. Ahogyan azt már megjegyeztük, a falak kissé nagyobbak lesznek, mint a termesztőhelye. Ez amiatt van, hogy beférjen még egy ventillátor vagy valami ahhoz hasonló szerkezet. Befejezésképp, csináljunk egy különálló, független falat a két darab 1,20 méteres és a két darab 1,70 m-es lécekből. A különálló, lazán lógó fal lesz a bejárati ajtó a termesztőhelyre. Ezt a darbot a három falból álló doboz nyitott oldalához kell tenni, ezzel a termesztőterület teljesen le lesz zárva. Most már csak annyit kell majd tennie, hogy ezt a különálló falat, ami az ajtó, óvatosan mozgatja, akkor, amikor ellenőrizni és gondozni akarja a növényeit. A lámpa fénye így a termesztőszobában marad, és észre fogja venni a különbséget akkor, amikor aratja a növényeit. A “szag” is szintén a termesztőhelyen marad, mivel a szénszűrővel kombinált szivattyú könnyedén eltávolítja azt.

Így a szoba maradék részét, bátran lehet bármi másra is használni. Az igazán kreatív termesztők természetesen igazi gyöngyszemmé is tudják varázsolni a termesztőhelyüket.

Cannabis beltéri növekvő sátor

Rész 6 / Gyűjtőállvány

A termesztőhely tisztántartásának mindig könnyűnek kell lennie, és ez az ami miatt döntöttem úgy, hogy építek egyfajta ‘gyűjtőállványt’, amelybe a kaspók/cserepek kerülnek.

Ahhoz, hogy ezt megcsináljuk, építünk először egy 1.10 m széles keretet, aminek a hosszúságát Ön választja meg, a magassága pedig legyen 15 cm. Ezt ugyanazzal a fekete-fehér műanyaggal béleljük ki (biztosítva ezzel, hogy ne legyenek rajta lyukak sem most, sem pedig később). Ennek az állványnak az az előnye, hogy tisztább környezetet biztosít a termesztéshez, a tisztább környezetnek köszönhetően pedig a növények is nehezebben kapnak el betegségeket ezáltal. Az összes hulladék, mint a kiszóródó föld, elhalt levelek a kicsöppenő víz ebben az állványban végzi. Amint az aratás megtörtént, nagyon egyszerűen csak le kell söpörni, ezt követően letörölni és pillanatok alatt minden készen áll a vadónatúj ültetéshez.

Abban az esetben, ha Ön nem használja a gyűjtőállványt - mint ahogyan azt elég sok termesztő nem teszi - egy pillanat alatt a termelőterület olyan hellyé vagy szobává alakul át, ahol ha körülnéz, csak a koszt és a szemetet fogja látni. Amikor a növényeket öntözni kell, egy ilyen gyűjtőállvány hasznosnak bizonyul. Az öntözéskor eltávolítjuk a többlet tápanyagot vagy trágyát a közegből (ami jelen esetben a kaspó). Azáltal, hogy a növények túl sok tiszta vizet kapnak, a tápanyag szerves üledékeit kimossuk, csakúgy mint a sókat, amelyek felhalmozódnak túlzott műtrágyázás esetén (a műtrágya ugyanis tartalmaz sókat). Néhány termelőnél magától értetődő ez az öblítés, amit kéthetente meg is csinálnak, annak érdekében, hogy a termőközeg a lehető legegészségesebb maradjon.

A gyűjtőállvánnyal a probléma nélkül öntözheti növényeit, anélkül, hogy nedves kosz maradna hátra a termőterületén. Egy másik előnye, hogy amikor valamilyen szerves talajban termesztünk, akkor az egész gyűjtőállványt teleönthetjük ivóvízzel, és hagyhatjuk a növénynek, hogy kiválassza, mely tápanyagokra van szüksége. Ugyanúgy, mint amikor egy kaspót egy tartótálcára helyezünk. Sőt, effektíve egy hatalmas tálcát készítünk. A jó dolog ebben még az, hogy a növényeket nehezebb lesz túltrágyázni, mivel a növény maga dönti el, hogy mennyi kíván felvenni a tápanyagokból. Amennyiben 3-4 napig távol kell lennie, abban az esetben tegye jól tele a gyűjtőállványt, és ez elegendő tápanyagot biztosít a növényeinek a következő néhány napra.

A gyűjtőállvány egyfajta automatikus öntözőberendezésként funkcionál. Később könnyen válthatunk apály és dagály hidrorendszerre. Tehát újra röviden: a célunk az, hogy egy fénybiztos, légmentesesn záró termesztőteret készítsünk, amin a friss, CO2-ban gazdag levegő a tér egyik oldalon alul bejön a területre, bent kering egyet, feláramlik a tetejére és a másik oldalon távozik. Egy kellően nagyméretű szivattyú biztosítja a levegő keringését, majd a ventillátor összekeveri a friss, bejövő levegőt a benti lámpák által felmelegített levegővel, így a hőmérséklet az egész területen ugyanannyi marad. Csak fel kell rakni a fényvisszaverő falakat, a fényvisszaverés maximalizálásának érdekében, és a gyűjtőállványt, hogy mindent tisztán tarthassunk.

A termelőterület ültetésre készen áll!

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.