The RQS Blog

.By Luke Sholl

Az elmúlt években a vaporizálás (gőzölés) nagyon népszerűvé vált. Bár mélg folynak a vaporizálással és annak hosszú távú egészségkárosító hatásaival kapcsolatos kutatások, a gőzölést általában a dohányzás biztonságosabb és egészségesebb alternatívájának tartják. Mivel sokan már átálltak a cigarettáról az e-folyadékok gőzölésére, a vaporizálás már a kannabiszhasználók körében is népszerűvé vált. Mi a vaporizálás, és miben különbözik a dohányzástól? Milyen előnyökkel jár, és valóban ennyire biztonságos?

Mi a vaporizálás?

A vaporizálás és a dohányzás között az a legnagyobb különbség, hogy a vaporizátor nem égeti el a füvet, hanem csupán egy bizonyos hőmérsékletre melegíti. A hő végül aktiválja a kannabiszban lévő kannabinoidokat és a terpéneket, belélegezhető gőzzé alakítva őket. Mivel nem szívja be a füstöt, mint a joint vagy a spliff esetében, így a vaporizálásnak gyakorlati egészségügyi előnyei vannak a dohányzással szemben.

Vizsgáljuk meg közelebbről a vaporizálás előnyeit.

Vaporizer Royal Queen Seeds

A vaporizálás előnyei

 • (Valószínűleg) egészségesebb, mint a dohányzás

Bár még mindig megy a vita arról hogy a vaporizálás valóban 100%-osan biztonságos-e, széles körben tartja magát az elképzelés, hogy sokkal biztonságosabb, mint a dohányzás. Ennek az az oka, hogy a dohányzásból származó káros anyagok szinte mindegyike az égési folyamat során keletkezik, függetlenül attól, hogy füvet, vagy dohányt éget-e. Mivel a gőzölés során nem ég el a fű, nincs füst, ezért sokkal kevesebb toxin és szabad gyök szabadul fel, mint amit a cigiből belélegez.

A dohányfüst minden bizonnyal sok rákkeltő anyagot (rákot okozó vegyi anyagokat) tartalmaz, ezért halmozott fel az évek során ennyi gyalázatot. Sajnos valószínű, hogy a kannabisz füstje is tartalmazhatja ezeket a vegyületeket, bár potenciálisan kisebb mennyiségben. Ezen kívül a füst köztudottan tartalmaz kátrányt és problémákat okoz a tüdőben, ami a kannabisz bevitelének ezt a módját különösen alkalmatlanná teszi azok számára, akiknek a tüdejükkel kapcsolatos betegsége van. A marihuána elszívásával kapcsolatban végzett tanulmányában az American Lung Association megállapította, hogy a fű füstje még több kátrányt[1] szabadíthat fel a szervezetben, mint a dohányzás. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a kannabiszdohányosok általában mélyebben és hosszabb ideig lélegzik be a füstöt be, mint a cigarettázók.

A vaporizálásra való áttéréssel a tüdeje azonnal sokkal kisebb veszélynek lesz kitéve. A Harm Reduction Journal folyóiratban közzétett 2007-es tanulmány megállapította, hogy a kannabisz gőzölése csökkentheti a légzési problémákat[2], amelyeket egyébként a marihuána elszívása okozhat.

A dohányzással járó egészségügyi kockázatok önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy sok embert meggyőzzenek a vaporizálásra való áttérésről. De a hosszú távú eredményektől eltekintve sokan egyszerűen úgy találják, hogy a vapolás rövid távon is simább, tisztább és élvezetesebb élmény a test számára. Csak győződjön meg arról, hogy rendszeresen tisztítja a vaporizátorát.

(Valószínűleg) egészségesebb, mint a dohányzás
 • A vapozás hatékonyabb és maximalizálja az erősséget, a biohasznosulást

A kannabisz hatóanyagai nagyon érzékenyek. Ha füstöléssel juttat kannabinoidokat, terpéneket stb. a szervezetébe, akkor ezeknek a vegyületeknek több mint a felét elégeti, még mielőtt egy teljes slukkot szívna a jointjából. A jó dolgok további 15–20%-át akkor veszíti el, amikor a rügy a slukkok között ég. Ez a kannabisz elszívását meglehetősen hatástalanná teszi.

Mivel a gőzöléssel járó hőmérséklet sokkal alacsonyabb, és gyakran sokkal specifikusabb, nemcsak megőrzi a hatóanyagokat, de teljes potenciáljukban ki is használja azokat. Ennek eredményeként a kannabisz-gőz tisztább és erősebb lesz - és nem fog olyan sok rügyet elpazarolni. Így a vaporizálással idővel pénzt is megtakaríthat.

A vapozás hatékonyabb és maximalizálja az erősséget, a biohasznosulást
 • Több ízt élvezhet

A fű hatékonyságát biztosító kannabinoidok mellett a kannabisz aromás vegyületeket is tartalmaz, ezeket terpéneknek nevezik. Ezek a vegyületek szintén nagyon illékonyak és hőérzékenyek, ezért az égés során a túl magas hőmérséklet gyorsan elpusztíthatja őket. A gőzölésnél éppen ellenkezőleg, az valóban hozzájárulhat az egyes terpének által okozott élmények optimalizálásához. Érdemes tudni, hogy egyes terpének forráspontja eltérő, ezért azok csak bizonyos alacsonyabb hőmérsékleten jelennek meg a gőzökben.

Például a béta-kariofillén, ami egy fűszeres és borsos aromájú terpén - ez alacsony, 118°C körüli hőmérsékleten szabadul fel - és nem is szeret ennél sokkal magasabbra jutni. Aztán vannak más terpének, például a linalool, amely ellenáll a magasabb hőmérsékletnek.

A vaporizálás során általában bizonyos mértékig állítani tudja készülékének hőmérsékletét, lehetővé téve az élmény finomhangolását. Így élvezheti az íz- és aromaárnyalatok teljes skáláját - azt is, amit nem kaphat meg a kannabisz elszívásakor.

Több ízt élvezhet

 • Testreszabhatja a high-t

Ugyanúgy, ahogyan a fű ízét befolyásolhatja a különböző hőmérsékleti beállításokkal, a high intenzitását is alakíthatja. A fűben lévő kannabinoidok közül több szabadul fel, ha magasabb hőmérsékleten vaporizál ezáltal erőteljesebb és gyorsabban ütő hatás érhető el. Ha enyhe high-ra vágyik, állítsa a vaporizátort alacsony, kb. 150°C hőmérsékletre. A valamivel erősebb hatás elérése érdekében állítsa a hőmérsékletet 166–187°C-os közepes hőmérsékletre. Ha maximális hatékonyságot szeretne elérni, állítsa a vape-t a legmagasabb hőmérsékletre. A 229°C-ot azonban nem szabad meghaladnia, mivel ez már közel van az égési hőmérséklethez, ahol a fű hatékonysága és íze is csökken.

Testreszabhatja a high-t
 • Miért számít a hőmérséklet a kannabisz vaporizálása során

Egy 2009-es tudományos tanulmány közelebbről megvizsgálta a különböző hőmérsékleteken történő vaporizálás hatásait. A tanulmányhoz[3] a kutatók három különböző hőmérsékleten: 170°C, 200°C és 230°C hőmérsékleten vaporizálták a kannabiszt, mérve a kannabinoid/melléktermék arányát (más szóval a tisztaságát) ezeken a hőmérsékleteken.

Megállapították, hogy még magasabb hőmérsékleti beállítások mellett is lényegesen kevesebb káros toxint tartalmaz a gőz, mint a füst. A tanulmány azt is megállapította, hogy a legtöbb terápiás kannabinoid, mint például a kannabikromén (CBC), közvetlenül a 232°C égési hőmérséklet alatt szabadul fel a gőzbe.

Másrészt a saját személyes preferenciái is változhatnak. Ha minél több ízre vágyik, vagy ha kevésbé erőset szeretne, akkor inkább alacsonyabb hőmérsékleten vaporizáljon. Tehát, ha el akarja kezdeni a vaporizálást, mindenképpen olyan vaporizátort válasszon, amely lehetővé teszi a hőmérséklet beállítását. Így teljes mértékben kihasználhatja mindazokat az előnyöket, amelyeket a vaporizálás kínál Önnek.

High vaporizálással, vagy high dohányzással

A tisztább, egészségesebb füst mellett a vaporizátorok a közelmúltban az általuk okozott jelentősen eltérő high miatt is népszerűvé váltak. És bár minden ember egyedülálló tapasztalattal rendelkezik a kannabiszról, a legtöbb ember, aki kipróbálta a vaporizálást, egyetért abban, hogy az „tisztább high-t” produkál, mintha pipából vagy jointból szívná el a kannabiszt.

Figyelembe véve saját és más kannabisz-használók tapasztalatait, az alábbiakban bemutatjuk a legnagyobb különbségeket a vaporizált és füstölt kannabisz által okozott high között:

Vape High

 • Kognitív szempontból kevésbé káros.
 • Funkcionálisabb: Sok ember szerint a dohányzáshoz képest könnyebben tud a feladatokra összpontosítani és a kannabisz elszívása után produktív marad.
 • Felemelőbb: Néhány ember úgy találja, hogy a vaporizált high általában felemelőbb és energikusabb.
Vape High

High dohányzással

 • Kognitív szempontból károsabbak: Vannak, akik úgy vélik, hogy a kannabisz dohányzása során "ködösebb" lesz az agyuk, mint amikor vaporizálnak.
High dohányzással
 • Pihentetőbb vagy tompítóbb beállás: Előfordulhat, hogy a kannabisz elszívása nyugodtabb, kanapéra dobó high-t okoz.

Ne feledje, hogy a high--ra a legnagyobb hatással a fogyasztott törzs kémiai profiljára. Azonban az a tény, hogy a vaporizálás nem égeti el a koncentrátumokat és a rügyeket, arra utal, hogy tisztább high-t eredményezhet.

A kannabisz vaporizálása vs elszívása: mi a különbség?

Szerencsére a kannabiszfogyasztás ma már nem különösebben tabutéma. Sok ember ma szigorúan orvosi célból fogyasztja a kannabiszt, sőt a szabadidős felhasználást is tolerálják, ha nem is teljesen legális. A kannabisz-törvényeknek ez a lassú, de biztos enyhítése nemcsak a fogyasztóknak kedvez, de kutatási lehetőségeket is nyit a területen, a jövedelmező iparról nem is beszélve. A a vaporizálás dohányzással szembeni előnyei miatt a tudomány a kannabisz gyógyszerként való fogyasztásának módjaként a vaporizálást finomítja.

Egy 2015-ös tanulmányban[4] 2910 különböző korú (18–90) kannabisz-használót kérdeztek meg a kannabisz használatáról és a vaporizálásról. A vizsgálatban résztvevők 61% -a számolt be arról, hogy használt már életében vaporizátor - 37% -uk az elmúlt 30 napban, míg 20% -uk életük során több mint 100 napon is vaporizált. 12% -uk a vaporizálást részesítette előnyben. A tanulmány megállapította, hogy azok, akik vaporizáltak, “egészségesebbnek, jobb ízűnek, jobb hatásúnak és kielégítőbbnek" találták a fogyasztást. Másrészt viszont a kannabiszt vaporizálók csak kis százaléka (14%) hagyta abba a dohányzást.

Egy 2016-os tanulmány[5] azt tűzte ki célul, hogy megvizsgálja a rákos betegek beviteli preferenciáit. Úgy találták, hogy a vaporizálás a harmadik legkedveltebb fogyasztási módszer a tabletták és a szájpermetezés után. Egy másik 2015-ös[6] tanulmány megmérte a vérben a szinteket, és megerősítette a vaporizálás mint THC ttovábbítás hatékonyságáról szóló korábbi vizsgálatokat.

Vaporizátorok és biztonság: Biztonságosak-e a vaporizátorok?

2019-ben a vapozás hatalmas közegészségügyi problémává vált. Augusztus és szeptember között az Egyesült Államokban hirtelen megnőtt az e-cigaretta és a vaporizátorok használatával kapcsolatos kórházi ápolások száma. 2020 februárjáig[7] az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja (CDC) mintegy 2800 kórházi ápolásról és / vagy halálesetről számolt be az e-cigaretta vagy a vaporizátor használatához társított tüdősérülés (EVALI) kapcsán.

Dr. Lynn D’Andrea, a Wisconsini Gyermekkórház gyermekpulmonológusa szerint a vaporizátorral kapcsolatos tüdőkárosodás egyik legriasztóbb tünete[8] a rendkívül gyors, fáradságos légzés, fogyás, mellkasi fájdalom és köhögés. A betegek tüdejének CT-vizsgálata gyakran furcsa, diffúz „őrölt üveg” mintát mutatott.

A 2019-es EVALI-járvány mögött a legnagyobb bűnös az E-vitamin-acetát, egy sűrítőszer, amelyet időnként a THC-vape patronok és a „vape juice” gyártásához használnak, különösen azoknál a termékeknél, amelyek „informális forrásokból”, például online kereskedőktől származnak. A CDC[9] a tesztelt e-cigaretta/vape folyadékminták több mint 50%-ában talált E-vitamin-acetátot a különböző államokban, valamint az EVALI-ban szenvedők tüdőfolyadék-mintáiban.

Vaporizátorok és biztonság: Biztonságosak-e a vaporizátorok?

Szerencsére a nemzeti adatok szerint az EVALI-esetek 2019 szeptember közepe óta folyamatos csökkenést mutatnak. A CDC szerint ennek számos oka van:

 • Fokozott tudatosság a vaporizálással kapcsolatos lehetséges veszélyekkel kapcsolatban.
 • Az illegális vape termékek értékesítése ellen fellépő bűnüldöző szervek
 • Az E-vitamin-acetát eltávolítása a vape termékekből

Természetesen az EVALI-járvány rengeteg vörös zászlót lengetett meg a vaporizálás biztonságossága körül, és jó okkal. Sok vitát váltott ki azzal kapcsolatban is, hogy a vaporizálás valóban olyan biztonságos allternatívája-e a dohányzásnak, mint ahogy azt állítják..

Általánosságban határozottan hiszünk abban, hogy a kannabisz vaporizálása egészségesebb alternatívát jelenthet a dohányzással szemben. Ugyanakkor azt is elismerjük, hogy a vaporizálás még meglehetősen új; Évtizedekbe telt, mire a tudomány egyértelműen meghatározta a dohányzás egészségre gyakorolt hatásait, a vaporizálás pedig még mindig a kezdeti időkben jár.

Továbbá úgy gondoljuk, hogy a kannabiszrügyek vaporizálása biztonságosabb lehet, mint a koncentrátumoké vagy az e-folyadékoké, mivel ezek a termékek nyomokban kémiai oldószereket vagy más termékeket is tartalmazhatnak, amelyek hevítés és belélegzés során károsak lehetnek. Ebből azonban semmit sem fogunk biztosan tudni, amíg átfogóbb kutatást nem végeznek a vaporizálásról.

A vaporizálás egyéb lehetséges egészségügyi kockázatai


Az EVALI mellett más egészségügyi problémák is felmerülhetnek a vaporizálással kapcsolatban. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala például aggodalmát fejezte ki az akkumulátorok miatt felrobbanó e-cigarettával kapcsolatban. Ezek a robbanások súlyos sérüléseket okoztak[10], sőt végzetesnek bizonyultak[11]. A Tobacco Control[12] folyóiratban végzett kutatás több mint 2000 sürgősségi ellátást jelentett e-cigaretta robbanás és égési sérülések miatt 2015 és 2017 között.

Ezen robbanások mellett az FDA megvizsgálta a vaporizálás és a vélhetően nikotinmérgezés miatt fellépő rohamok lehetséges kapcsolatát is[13] (amelyről korábban kimutatták, hogy rohamokat okoz). Azonban nincs sok adat erről a témáról, és időre van szükség, hogy magabiztosan kijelenthessük, hogy van-e összefüggés a vaporizálás / e-cigaretta és a rohamok között.

Mi a helyzet a CBD vaporizálásával?

Úgy tűnik, hogy az EVALI-krízist az E-vitamin-acetát okozta, amely a CDC szerint inkább a THC-t tartalmazó kannabisz-vape termékekben van jelen. Ez azonban nem zárja ki az E-vitamin-acetát más vape termékekben való előfordulásának lehetőségét, beleértve a nikotin-likvidekett vagy a CBD patronokat.

Mi a helyzet a CBD vaporizálásával?

CBD rügyek vs CBD koncentrátumok vaporizálása

Ha aggódik a vaporizálás ebben a cikkben említett egészségügyi kockázatai miatt, akkor mindig a rügyek vaporizálását javasoljuk a koncentrátumok helyett, különösen, ha olyan területen él, ahol a vape termékeket nem szabályozzák szigorúan. A kannabiszolajokat és a likvideket oldószerek és egyéb vegyületek felhasználásával állítják elő, és bár rengeteg nagyszerű gyártó gyárt tiszta termékeket, az altermékek nyomokban tartalmazhatnak olyan vegyületeket, amelyek potenciális egészségügyi kockázatot jelentenek.

Ha mégis CBD koncentrátumokat szeretne vaporizálni, győződjön meg arról, hogy csak olyan termékeket használ, amelyekre olyan cég/gyártó garanciája vonatkozik, amelyben megbízik.

A CBD vape olaj típusai: Likvid/Olaj vs dab vs patronok

A piacon a CBD likvideknek jelenleg három fő típusa létezik:

 • Vape olaj (vagy vape „juice”): Ezt a folyadékot patronok vagy újratölthető vaporizátorok töltésére használják. A likvid különböző ízű és változó mennyiségű CBD-t tartalmaz.
 • CBD patronok: Ezek előretöltött, egyszer használatos eszközök, amelyeket vape tollakhoz való használatra terveztek. Lakhelyétől függően sokféle CBD patronhoz férhet hozzá, egyedi terpén profilokkal, kannabinoid tartalommal és egyebekkel.
 • CBD-kivonatok (dabs): A shatter, a wax és a morzsalék csak néhány elnevezése a CBD-kivonatoknak. Ezeket a termékeket CBD és más kannabinoidok extrahálásával készítik különböző típusú kannabisznövényekből. Ezeket a termékeket koncentrátum-barát vaporizátorokkal vagy dab-bal való való használatra tervezték.

Mi a helyzet a teljes spektrummal, a széles spektrummal és a CBD izolátummal?

A CBD termékeket általában teljes spektrumú, széles spektrumú vagy izolátum kategóriákba sorolják. Íme, hogy mit jelentenek ezek a kifejezések:

 • A teljes spektrumú CBD-kivonatok az összes olyan alapvető vegyületet tartalmazzák, amelyek természetes módon előfordulnak a kannabisznövényben. Ide tartoznak más kannabinoidok (beleértve a THC-t is, nyomokban), a terpének és egyebek.
 • A széles spektrumú CBD termékek megegyeznek a teljes spektrumúval, kivéve egy fő különbséget - a széles spektrumú kivonatokból teljesen eltávolítják az összes THC-t.
 • A CBD-izolátumok, amint a nevük is mutatja, csak izolált CBD-t tartalmaznak, így ez a legtisztább kivonattípus.

Általánosságban mindig a teljes spektrumú termékeket ajánljuk, mivel ezek minden olyan előnyt biztosítanak, amelyet a kannabisz növény kínál. Azonban, ha esélye van a véletlenszerű kábítószer-tesztekre, érdemes széles spektrumú vagy izolált termékeket használni a pozitív eredmény elkerülése érdekében. Sajnos, a THC-nek még nyomnyi mennyisége is képes pozitívvá tenni a kábítószer-tesztet.

Mi a különbség a CBD likvid és a CBD olaj/tinktúrák között?

A CBD likvideket elpárologtatják és belélegzik a tüdőbe. Itt az aktív vegyületek a léghólyagocskákon keresztül jutnak be a véráramba, és 5-10 perc alatt hatni kezdenek. A vaporizált CBD hatásai azonban viszonylag gyorsan elhasználódnak.

A CBD olajokat/tinktúrákat viszont nyelv alatti vagy szájon át történő alkalmazásra tervezték. Itt az olajban lévő vegyületeket a nyelv alatti és a szájban lévő nyálkahártya szívja fel, vagy az emésztőrendszer (ha lenyeli az olajat). A CBD olajok általában 20 percen belül hatnak (lenyeléskor később). A lenyelt CBD-nek azonban lassabb, stabilabb a hatása, ami nagyon előnyös lehet azok számára, akik hosszabb ideig tartó hatást keresnek.

Tanulmányok kimutatták, hogy a szájon át beadott CBD[14] biohasznosulása viszonylag gyenge, ami azt jelenti, hogy a kívánt hatás eléréséhez több orális tinktúrára lehet szükség, mint a likvidek esetében. Ennek ellenére a biohasznosulás nem az egyetlen tényező, amely a CBD hatékonyságát befolyásolja.

Fontos megjegyezni, hogy a nyelv alatti vagy orális fogyasztásra szánt CBD olaj a legtöbb esetben nem alkalmas párologtatásra. Az ilyen formulákban lévő hordozóolajok nem melegítésre és belélegzésre szolgálnak.

Vaporizálás vs dohányzás: a lényeg

A Royal Queen Seedsnél mindenféle pénztárcához számos vaporizátor található, a könnyen használható és megfizethető vape tollaktól, például a Storm Vaporizer Pen-től, a fejlett, csúcskategóriás asztali vaporizátorokig mint például a híres Volcano Hybrid.

Ha a legegészségesebb, legtisztább, legízesebb és leghatékonyabb kannabisz-élményre vágyik, fontolja meg a kannabisz vaporizálását!

External Resources:
 1. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
 2. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize | Harm Reduction Journal | Full Text https://harmreductionjournal.biomedcentral.com
 3. Cannabis smoke condensate III: the cannabinoid content of vaporised Cannabis sativa - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Online Survey Characterizing Vaporizer Use among Cannabis Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Clinical trials of medicinal cannabis for appetite-related symptoms from advanced cancer: a survey of preferences, attitudes and beliefs among patients willing to consider participation - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 6. Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 8. How Vaping Became a Public Health Crisis https://nymag.com
 9. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
 10. Vape pen explodes, shattering teen's jaw amid rising concerns over batteries https://www.nbcnews.com
 11. Deadly vape explosion highlights safety gaps - The Verge https://www.theverge.com
 12. Electronic cigarette explosion and burn injuries, US Emergency Departments 2015–2017 https://tobaccocontrol.bmj.com
 13. Some E-cigarette Users Are Having Seizures, Most Reports Involving Youth and Young Adults | FDA https://www.fda.gov
 14. What is CBD Bioavailability (and Why Should You Care?) | CBD Awareness Project https://www.cbdoil.org
Felelősségi nyilatkozat:
Ez a tartalom csak oktatási célokat szolgál. A szolgáltatott információk külső forrásokból gyűjtött kutatásokból származnak.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.