By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto

A kannabisz hermafroditizmusa: mi ez, és hogyan kell kezelni?

Male and hermaphrodite plants

Úgy gondolja, hogy van egy „hermie” a kertjében és attól tart, hogy tönkreteszi a teljes termést? Ha igen, akkor gyorsan kell cselekednie. Ebben a cikkben mindent leírunk a kannabisznövények között előforduló hermafroditizmussal kapcsolatban, beleértve azt is, hogyan lehet észrevenni, kezelni és megelőzni a jövőben.


Mi az a hermafroditizmus?

A "hermie" egy olyan marihuána növény, amely női és hímivarú virágokkal is rendelkezik. A kannabisz kétlaki növényfaj. Más virágos növényektől eltérően hím és nőstény egyedei vannak. A kannabisz azonban hermafrodita is lehet, azaz olyankor egyetlen növényt hoz létre hím és nőivarú virágokat

Mi okozza a hermafroditizmust?

A kannabisznövények hermafroditizmusának számos különböző oka van. Ezek közé tartozik:

• Genetika

Néha a kannabisznövények örökölhetnek hermafroditikus géneket. Ez előfordulhat természetes úton is, de a nemesítés eredményeként is, amikor a stressz miatt megjelenik a törzsben a hermafroditizmus.

• Vetőmag kezelés

A magvak rossz kezelése és manipulálása szintén növelheti annak az esélyét, hogy egy növény hermafrodita lesz. Ezalatt például a feminizálást értjük, ami egy olyan természetellenes folyamat, amelyet a magbankok és a nemesítők alkalmaznak, hogy garantálják, hogy nagy százalékban legyenek nőivarú növények a vetőmagok között. Ha helyesen végzik a feminizálást, akkor az csak nőivarú növényeket eredményez. Ha rosszul készítik elő, néhány hermafrodita is előfordulhat.

• Stressz

A növények természetes módon olyan környezeti feltételeket keresnek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy egészségesek és erősek legyenek. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, stresszesek lesznek és szenvednek. A kannabisz esetében ez a stressz arra késztetheti a növényt, hogy hermafroditává váljon.

A hermafroditizmus mint túlélési ösztön

Azért, hogy jobban megértsük a kannabisznövényekben előforduló hermafroditizmust, fontos felismerni, hogy bizonyos esetekben a hermafroditizmus egy túlélési mechanizmus.

A sinsemilla kannabisz előállítása teljesen természetellenes. Nőnemű kannabisznövényeket vesznek és arra kényszerítik őket, hogy természetellenesen sok ideig ne legyenek megtermékenyítve. Lényegében ez az, ami arra kényszeríti a növényt, hogy felpörgesse a THC és a terpének termelését, így megkapjuk a rendkívül erős és aromás bimbókat, amelyeket keresünk.

Ráadásul még nem is beszéltünk arról a sok átalakítási technikáról, amelyet a kannabisztermesztők használnak növényeik manipulálására, hogy nagyobb hozamra késztessék őket. Még a nemesítők is alkalmaznak természetellenes technikákat (például beltenyésztést) magvaik előállításához, és olyan törzseket hoznak létre, amelyek extra hatékonyak, magas hozamúak és homozigóták.

Hogy ez jó, vagy rossz? Nos, ez egy érdekes téma, amely sajnos messze kívül esik ennek a cikknek a hatókörén. Ebben az írásban arra törekedtünk, hogy bemutassuk, hogy a kannabisz termesztése nem éppen „természetes”, és ez befolyásolhatja, hogy egyes növények miért válnak hermafroditává

HERMAPHRODITISM AS A SURVIVAL INSTINCT 

Milyen stressz okozhatja a kannabisznövények hermafroditává válását?

A kannabisznövények számos ok miatt lehetnek stresszesek. Ilyen például:

• Hőmérséklet és páratartalom

A kannabisznövények a természetben a 20–30°C körüli hőmérsékletet és a 40–70%-os relatív páratartalmat szeretik. Ha a termesztőhelyiség hőmérséklete vagy páratartalma túlságosan kívül esik ezen a tartományon, már az elegendő lehet, hogy növényeit hermafroditákká változtassa.

• Világítás

Mint bizonyára tudja, a világítás rendkívül fontos a kannabisznövények számára. Ha a növényei túl közel vannak a fényforrásukhoz, vagy a világítási ütemterve nem pontos, az szintén stresszt okozhat a növények számára. A sötét időszakokban előforduló fényszivárgás szintén nagy stresszt okoz, és azonnal kezelni kell.

• Tápanyagok

A kannabisznövényeknek megfelelő tápanyagokra van szükségük ahhoz, hogy nagyszerű bimbókat hozzanak létre. A túl- vagy alultáplálás stresszt okozhat a növényekben, ami befolyásolja a megfelelő fejlődési képességüket, és potenciálisan növeli a hermafroditává válás kockázatát.

• pH

A túl savas vagy lúgos táptalaj használata egy másik nagy stressz okozó tényező a kannabisz számára.

• Rossz termesztőközeg

A növények gyökerei a termesztőközegben helyezkednek el, az segíti a tápanyagok és a víz felszívását. A rossz termesztőközeg gyökérproblémákat okozhat, ami – ahogyan azt már kitalálhatta – stresszt okoz a növényeknek.

• Nem megfelelő átalakítási technikák

Az olyan átalakítási technikák, mint a fimming, a topping, az LST, a szuper vágás és még számtalan más, úgy működnek, hogy a kannabisznövényeket megterhelik, több tápanyag felvételére ösztönzik őket, vagy olyan speciális módon termesztik, ami javíthatja a hozamot. Ha azonban helytelenül alkalmazzák ezeket a technikákat, az negatívan befolyásolhatja a növényt.

• Hosszú virágzási idők

Előfordul, hogy azok a nőivarú növények, amelyek hosszú ideig nem voltak beporozva, elkezdenek virágport termelni, hogy megtermékenyüljenek.

Ne feledje, hogy a növényeknek meghatározott feltételek szükségesek ahhoz, hogy megfelelően növekedjenek és fejlődjenek, és ez alól a kannabisz sem kivétel. Amikor füvet termesztünk, különösen beltéren, mi felelünk ezeknek a feltételeknek a kialakításáért. Meg kell találnunk azt a vékony határvonalat, ameddig elmehetünk a növényeinkre gyakorolt nyomással és olyan módon történő manipulálásával, amely előnyös számunkra a magasabb hozamok, az erősebb és ízesebb rügyek és egyebek tekintetében.

Ha ezt nem találjuk meg, az stresszt okozhat növényeinkben, ami ettől hermafroditává válhat, különösen akkor, ha az általunk termesztett növény már genetikailag is hajlamos volt a hermafroditizmusra.

He

Hogyan lehet felismerni egy „Hermie”

Egy hermafrodita kannabisznövény a teljes kannabiszrügy termést elpusztíthatja azáltal, hogy virágport bocsát ki a termesztőhelyiségébe, és megtermékenyíti a nőivarú növényeket. Amikor ez megtörténik, ezek az energiájukat a magvak termelésére összpontosítják majd, nem pedig a nagy, gyantás rügyekre.

Éppen ezért magától értetődik, hogy a lehető leggyorsabban el kell csípnie minden hermafrodita növényt. Egyes növények már korán mutatják a hermafroditizmus jeleit amikor elkezdenek virágozni. Látni fogja, hogy ezek a növények hím és női virágszerkezeteket is fejlesztenek. Ezek különböző ágakon de ugyanazon az ágon is kilakulhatnak, sőt egyes hermafroditák mindkét struktúrát ugyanazon a bimbóhelyen fejlesztik. Ezeket „valódi hermafroditáknak” nevezik.

Alternatív megoldásként egyes növények virágzási ciklusuk vége felé válnak hermafroditává. Ez annak az eredménye lehet, hogy a növény még tesz egy utolsó kísérletet a beporzásra, mielőtt elpusztulna. Így, bár sok termesztő hajlamos sokkal lazábbá válni a virágzási ciklus során, fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a növényeit, és figyelje a hermafrodita virágokat az életük utolsó szakaszában is.

Azok a növények, amelyek a virágzási fázis végén változnak hermafroditává, egy egyes termesztők által „banánnak” nevezett szervet fejlesztenek. Ez a hím porzó (pontosan olyan, mint a hím virágporzsák belsejében), amely kinyúlik a női virágból és bármelyik pillanatban virágport szabadíthat fel. Technikailag ezek vegyes ivarú bimbók, nem pedig valódi hermafrodita növények.

Hogyan kezeljük a hermafrodita kannabisznövényeket

Az igazi hermafroditákat, akárcsak a hím növényeket még időben ki kell selejtezni, nehogy beporozzák a többi nőivarú növényt. A vegyes ivarú rügyekkel rendelkező növényeket viszont le lehet szüretelni.

Ha valamelyik növénye „banánt” termett a virágzási szakaszának vége felé, érdemes megfontolni a növény betakarítását és azon rügyek megtartását, amelyek még magtalanok. Attól függően, hogy milyen messzire ment el a növény, továbbra is tökéletesen finom füstölnivaló lehet.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a jövőben hermafrodita kannabisz legyen?

Sajnos nem lehet tudni, hogy egy növénynek vannak-e hermafroditikus génjei. A hermafroditizmus megelőzése érdekében az egyetlen dolog, amit megtehet: biztosítsa a növényeidnek a lehető legjobb feltételeket a növekedéshez és lehetőleg kerülje a stresszt. Ha átalakítási technikákat használ (akár alacsony, akár magas stresszel járót), győződjön meg arról, hogy tudja, mit csinál.

Végül mindig ügyeljen arra, hogy a magokat egy jó hírű kannabiszmagbanktól vásárolja meg, amelynek nemesítői mindent megtesznek annak érdekében, hogy az új törzsek nemesítése során minimálisra csökkentsék a hermafroditizmust.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.