Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.

By Luke Sumpter


A törött, meggörbült vagy levált szár gyakran előforduló probléma, különösen az először termesztők esetében. Ezek a sérülések súlyosan veszélyeztethetik a növekedést és korlátozhatják a végső hozamot. Azonban odafigyeléssel és gondoskodással a problémák meglehetősen könnyen orvosolhatók. Néhány egyszerű módszerrel még azok az ágak is megmenthetők, amelyek teljesen leváltak a növényről.

Mi okozza a törött vagy meggörbült szárakat?

A szárak olyan egyszerű dolgoktól is megsérülhetnek, mint a növények gondatlan mozgatása. Ez különösen a merevebb és magasabb egyedeknél jelenthet problémát. Emellett a szél vagy a túlzott légáramlás is hasonlóan károsíthatja az ágakat és a szárakat.

A szárak és ágak olyan termesztési technikák alkalmazása miatt is eltörhetnek vagy meghajolhatnak, mint az alacsony, vagy a magas stresszel járó átalakítási technikák. Azok a módszerek, amelyekben az ágakat hajlítják vagy más módon megfeszítik, nagy eséllyel okoznak szárproblémákat. Még ha az ágak nem is hasadnak, vagy törnek el teljesen, a túlzott hajlításuk okozta károk ártalmasak lehetnek a növények életerejére és termésére.

Fontos, hogy a letört vagy más módon sérült szárakat gyorsan kezeljük. A nyílt sebek az emberéhez hasonlóan fertőzést okozhatnak a növényben. Az ilyen jellegű törések és nyílt sebek nemcsak alacsonyabb terméshozamhoz vezetnek, de a növény teljes pusztulását is okozhatják.

What Causes Broken or Bent Stems?

A törött szár nem csak a növény szerkezeti elemeinek károsodását jelenti. Ezekben a szervekben található az érrendszer is, amely a vizet és a tápanyagokat egyik helyről a másikra szállítja. Ezt a hálózatot a xilemnek és floémnak nevezett összetett szövetek alkotják és a gyökérnyomás valamint a transzspiráció kombinációjával osztják el a létfontosságú anyagokat.

Meggyógyulhat a letört növényi szár? Igen! Ha egy növény szára meggörbül vagy elpattant, fontos, hogy a lehető leggyorsabban helyreállítsuk, hogy a tápanyagok és a víz tovább tudjon áramlani. Ha késlekedik a helyreállítással, a törött rész kiesik az áramlásból, és csökkenti a gyógyulás esélyét.

Milyen sérülések jellemzőek a száron?

A szársérülések három leggyakoribb típusa a törött vagy hasadt szár, a hajlott vagy elgörbült szár, valamint a levált szár.

 • Eltört szárak

Ha merev növényeket alakít át, vagy a virágzási szakaszban végzi el ezeket a technikákat, a növények szára nagyobb eséllyel törik el. Ha ezeket a töréseket nem kezelik, a száron lévő ágak növekedése leáll. Ezek a szárak könnyen rögzíthetők szalaggal vagy tartószerkezettel. A növényeknek van egy természetes gyógyító mechanizmusa, amely lehetővé teszi számukra, hogy meggyógyuljanak és ha ön elég gyorsan cselekszik, előfordulhat, hogy ezeken az ágakon észre sem veszi a növény termésének csökkenését.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?
 • Elgörbült/hajlott szárak

Ez a szárkárosodás leggyakoribb típusa. Ha az ágakat az átalakítási technikákkal túlságosan meghajlítják vagy megfeszítik, maradandó károsodás léphet fel. A meggörbült vagy meghajlott szárak nem képesek megtámasztani magukat. A hajlítások vagy görbülések megnehezíthetik a víz és a tápanyagok áramlását, ezért ezek a szárak tovább nőnek ugyan, de lassabb ütemben, mint a növény többi része. Nem csak a hajlítások miatt hanem azért is, mert emiatt lejjebb lógnak, ami potenciálisan blokkolja a fény hatását.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?
 • Levált szárak

Az ágak, amelyek teljesen lepattantak és leváltak a növényről, az egyik legnagyobb stresszt okozó problémát jelentik. Szerencsére ezek a leszakadt szárak ugyanazokkal a technikákkal gyógyíthatók és javíthatók, mint a többi típusú szársérülés - csak valamivel több törődést és odafigyelést igényelnek, mint a hajlott vagy törött szárak. Ha azonban a levált szár kicsi, vagy a növény aljáról vált le, akkor a legjobb, ha egyszerűen eldobja és leírja a veszteségeit.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?

Hogyan hozhatja helyre a törött vagy levált szárakat?

A törött szárak rögzítésének legáltalánosabb módja a szalagos módszer. Mind a ragasztószalag, mind a cellux használható a növények gyógyulásának elősegítésére. Az, hogy ön melyik típust használja, a sérülés mértékétől és a javítandó ág súlyától függ.

Kövesse az alábbi lépéseket a törött szárak gyógyításához:

 1. Készítsen elő egy körülbelül 10cm hosszú szalagdarabot (nagyobb szárhoz/ágakhoz többre lehet szüksége).
 2. Tekerje a szalagot a törött szár köré, ügyelve arra, hogy a szár teljesen fedje az eredeti alapját.
 3. Győződjön meg arról, hogy a szár és az alapja szorosan össze van rögzítve, hogy lehetővé tegye a gyógyulást.
 4. Hagyja rajta a szalagot 2-4 hétig.
 5. Minden nap ellenőrizze a gyógyulás előrehaladását.

Ötlet: Ne magában használja a ragasztószalagot, sínt is tegyen a sérült ág terhelésének kiegyenlítésére. Ragasszon fel a töréssel párhuzamosan egy fadarabot vagy egy ceruzát. Ügyeljen arra, hogy a szalagot megfelelő erősséggel tekerje a törött helyre. Ha túl lazán csomagolja be, akkor a törött végek kicsúsznak a csatlakozásból, ha pedig túl szorosan, azzal tovább károsítja a vegetatív szövetet. Ha a szalag eltávolítására kerül sor, legyen óvatos, hogy elkerülje a további sérüléseket. Ha a szövet még nem gyógyult meg, könnyen elszakadhat, ha túl durván nyúl hozzá.

How Can You Fix Broken or Detached Stems?

Hogyan hozzuk helyre a hajlott szárakat?

Használhat külső támasztékokat is, hogy a sérült helyet megvédje a gravitációtól. A töréspont rögzítése után kövesse az alábbi lépéseket a letört ág eltávolításához.

 1. Válasszon egy támasztékot: Rengeteg szerkezet közül választhat, vannak kis műanyag vagy fém rácsok, vagy egyszerű bambusz karók, amelyeket a talajba helyezhet.
 2. Kötözze meg a növényt: Használjon puha kerti kötözőket és a letört ágat finoman rögzítse a tartószerkezethez. Kösse meg közvetlenül a törés előtt, egy másikkal pedig a törés után, hogy mindkét oldalról támogassa a sérült részt.
 3. Kis stressz hozzáadása: Vegye le a kötéseket néhány nappal azelőtt, mielőtt a szalag eltávolítását tervezi. Ha a növénynek ad egy kis időt, hogy alkalmazkodjanak a gravitációs erőhöz, azzal felkészíti a roncsolt szöveteket a kezdeti sokkhatásra.
How Can You Fix Broken or Detached Stems?

Miért ne használná ki ezt a lehetőséget - alakítsa át a növényét, amíg az gyógyul! A Royal Queen Seeds növényhajlító kapcsok használata nem csak megerősíti a növényt, ahol eltört, de segít abban is, hogy jobb formát érjen el. Mielőtt folytatná! Azt nem javasoljuk, hogy a virágzó növények szárát hajlítsa meg. A virágzás első két hetében még megúszhatja, de ezen a ponton a legjobb, ha nem zavarja tovább a virágzási folyamatot.

 1. Helyezze fel a kapcsot, és hajlítsa meg a növényt a kívánt irányba.
 2. Erősítse meg az csipeszt szalaggal, hogy rögzítse és támogassa a növényt a törés mentén.
 3. 2-4 héttel később távolítsa el a szalagot, a kapcsot pedig hagyja a helyén.

A tápanyagok folyamatos áramlása

Növényeinek most nagyobb szüksége van tápanyagra, mint valaha. A választott műtrágyában található ásványi anyagok többsége fontos szerepet játszik a fotoszintézisben, az enzimatikus reakciókban és a fehérjeépítésben. Ez idő alatt is tartsa a szokásos tápozási ütemtervet. Javasoljuk, hogy növényét természetes műtrágyával kezelje, amely a gyógyulási időszak alatt lassan bomlik le. Turbózza fel gilisztatrágyával vagy denevérguanóval, vagy áztassa a gyökereket mikrobákban gazdag komposztteával.

Hogyan védheti meg növényeit a szárkárosodástól?

A fő módja annak, hogy megvédje a növényeket a szárkárosodástól, ha óvatosan kezeli őket, különösen a növények mozgatásakor, vagy olyan képzési technikák alkalmazásakor, amelyek megterhelik a szárat vagy az ágakat. A növények átalakítása és az ágak hajlítása során ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba. A merev szárú és szerkezetű növények különösen érzékenyek. Bár könnyen orvosolható a probléma, de a legjobb, ha megfelelő gondossággal jár el és inkább elkerüli.

Javasoljuk, hogy tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket, hogy megvédje növényeit a szél vagy a légáramlás károsító hatásaitól. A levegő mozgása számos előnyt jelenthet a kannabisznövények számára - például erősebbé teszi a szárat. Túl sok belőle azonban jelentős szerkezeti károkat okozhat, ami hatással lesz az egészségre és a hozamra. Nagyon erős szél esetén a növények felborulhatnak vagy teljesen kiszakadnak a talajból.

A növények szél elleni megerősítése és védelme egyszerű és olcsó. Általában nem tanácsos mereven rögzíteni a kannabiszt, mivel az teljesen megakadályozza a mozgását. Sokkal jobb, ha a növényeket valamilyen szélfogó mellett tartjuk. A sövény- vagy fasorok természetes védősávként szolgálhatnak, míg a kerítések és falak mesterséges akadályként működhetnek. Egy bambusz szőnyeg, árnyékoló textil vagy műanyag fólia is megfelelő szélfogó készítésére. Egyes termesztők szívesebben használnak hálós kerítéseket a növények körül. Ezekre a kerítésekre ezután textil, vagy műanyag rétegek tehetők, hogy hatékony korlátként működjenek.

A rácsozás megvédi növényeit a kedvezőtlen időjárástól és a véletlen ütődésektől, amelyek általában a kannabiszágak törését okozzák. A hengeres rácsok, mint például a paradicsom ketrecek, kiválóan működnek mind a konténerekben, mind az emelt ágyásokban, és erős oldalirányú tartást biztosítanak.

A ScrOG technika vízszintes rácsozást használ. Bár a technika fő célja a növények formálása, a rács szerkezeti támogatást is nyújt. A rácsozás a törések megelőzését is lehetővé teszi, valamint megfelelő légáramlást biztosít, ami segít a gombás kórokozók kivédésében.

Related story

Trellising

Nagy stresszel járó átalakítások (HST): szándékos szár-sérülés

A nagy stresszel járó technikák (HST) valójában a kannabisz szárának szándékos károsítását teszik szükségessé. Lehet, hogy ez a koncepció megdöbbentő, de hatékonyan növelik a hozamot. Íme:

Super cropping

(szuper vágás)

Ez a technika a szárak összecsípését, belső érrendszerük megtörését jelenti -  a sérülés utáni hajlékonyságukat használjuk ki a növekedési irány megváltoztatására. Brutálisnak tűnik, de ez teszi lehetővé a termesztők számára, hogy bármilyen irányba átalakítsák a lombkoronákat
Szárak kettévágása

Szörnyű ötletnek tűnik éles késsel nekiesni a kannabisz ágainak, de sok termesztő jobb eredményekről számol be, miután függőlegesen átvágta a fő szárat.

Latvominen/
fimming
Mindkét technika a fő termesztőcsúcs (egy részének vagy egészének) levágását jelenti, hogy egyenletesebb lombkoronákat és nagyobb rügyhelyeket kapjunk.
 • Mi a helyzet az LST-vel?

Az alacsony stresszel járó átalakítás szelídebb megközelítést alkalmaz. Vágás, csípés és metszés helyett az LST lényege, hogy óvatosan téríti el az ágak növekedését puha kötésekkel és növényi kapcsokkal. A végeredmény? Oldalirányú növekedés, jobb lombkoronaszerkezet és egyenletesebb fényeloszlás.

Kannabisz szár: kevés figyelmet kap, pedig anatómiailag létfontosságú

A nagy rügyekért és a dús legyezőlevelekért erőfeszítéseket teszünk, a kannabisz szárát viszont természetesnek vesszük. Amíg el nem törnek! Ezek az erős zöld részek egyrészt szerkezetet adnak a növényeknek, de bennük találhatóak azok az összetett érszövetek is, amelyek tápanyagot és vizet szállítanak a növényeink egyik részéből a másikba. Számtalan átalakítási technika használatával kezébe veheti az irányítást növényei szára felett, ízlése szerint formálhatja azokat, és élvezheti a több, bőségesebb termést.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Termesztési útmutató témák

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37806 reviews