Kannabisz Termesztési Kalauz a Royal Queen Seeds-től.


By Luke Sumpter


Néha a dolgok nem a tervek szerint alakulnak a kannabisz termesztése során. Akár sátorban, akár kint a kertben termeszt, számos probléma merülhet fel - és fel is merül.

A rókafarkasodás egy ilyen probléma – ez a szövődmény gyakran bizonyul frusztrálónak és bosszantónak. Miután a palántáit nagy, kifejlett példányokká nevelte, nagyon rossz látni, ahogy szenvednek.

Szerencsére a rókafarokkór ritkán okozza a növény halálát. Ez a betegség elsősorban csak azt jelzi, hogy virágzó növényei nagy stressznek vannak kitéve. Ha elég korán elkapja, és pontosan meghatározza az okot, nagy eséllyel helyre tudja hozni.

Milyen az a rókafarkas kannabisz?

A rókafarokkór azt a betegséget jelenti, amikor a kannabiszvirágok furcsa és szabálytalan formát öltenek. Ahogy a neve is sugallja, ez a fodros és hosszúkás megjelenés rendkívül hasonlít egy róka farkára.

Normál körülmények között a kannabisz virágai sűrűnek, lekerekítettnek és feszesnek látszanak. Vannak, amelyek genetikájuktól függően magasra és keskenyre nőnek, de akkor is tömörek és vastag tapintásúak.

Ezzel szemben a rókafarkú kannabiszvirágok nagyon karcsú és magas megjelenésűek. Hosszú és szálkás cukorlevelek sorozata jellemzi őket, amelyek bozontos megjelenést kölcsönöznek nekik – hasonlóan a róka farkán lévő szőrzethez.

Ha észleli, hogy a virágzó rügyei elkezdenek rókafarkú virágokat hozni, bizonyára csalódottságot érez. Végülis ezek a rügyek kevésbé sűrűek, és ezért valószínűleg kisebb hozamot adnak.

Szóval, mit lehet tenni a rókafarkú kannabisz megelőzésére? És meg lehet-e változtatni, ha már bekövetkezett?

What Is Foxtailing Weed?

A kannabisz rókafarkasodásának okai

Azért, hogy el tudja kerülni, hogy rügyei rókafarkúak legyenek, pontosan tudnia kell, mi váltja ki ezt a furcsa folyamatot. A rókafarkúságért felelős fő tényezőt a stressz környékén kell keresni, a talajszint felett és alatt egyaránt.

Furcsa dolgok történnek, amikor a kannabisznövényeknek túl sok stresszel kell megküzdeniük. Még az is előfordul, hogy a kelyheknél rossz ivarszerveket kezdenek kifejleszteni! Bár a stressz hatására a növények véletlenül válnak rókafarkúvá, de léteznek olyan törzsek is, amelyeket azért termesztenek, hogy szándékosan létrehozzák ezeket a struktúrákat. Egyes termesztőknek tetszik ez a tulajdonság, és szándékosan vásárolnak magokat, amelyek növelik az esélyét annak, hogy ezt megtapasztalják.

  • Fény-stresszl

Fény nélkül a kannabisz növények meg sem nőnének. Jobban függenek a fénytől, mint bármi mástól. A fény teszi lehetővé számukra, hogy megteremtsék a túléléshez szükséges energiát. De a fény kétélű fegyverként is működhet. Ha túl erős, túl közel van a rügyeihez, vagy túl sok hőt termel, rókafarokkórt okozhat.

A növényen különböző tüneteket kezdenek megjelenni ennek a környezeti stresszforrásnak a hatására. Észre fogja venni, hogy a felső levelek és rügyek kezdenek kifehéredni a fényektől.

A levelek sárgulása az enyhe stressz jelzéseként is szolgálhat. A nitrogénhiány okozta sárga levelekkel ellentétben ezek a levelek viszonylag erősek maradnak, és ritkán hervadnak el. Ezek a színváltozások a fénystressz korai jeleit mutatják. Végül, ha a környezet és a genetika keveréke lehetővé teszi, a rügyei rókafarkúvá válhatnak.

  • Túlzott hőség

A túlzott hőség is sokat árthat a kannabisznövényeknek. A kannabisz a folyamatos meleget részesíti előnyben a növekedési ciklus során. Ha a hőmérséklet túl magasra emelkedik vagy túl alacsonyra süllyed, a növekedés megakadhat, és a termés csökken. A kannabisznövények a növekedési ciklus különböző szakaszaiban kissé eltérő hőmérsékleti tartományt preferálnak. Ebben a rövid útmutatóban láthatja, hogy mikor mennyit:

  • Palántafázis: 20-25°C
  • Vegetatív fázis: 22-28°C
  • Virágzási fázis: 20-26°C

Ha a termesztőhelyiség, az üvegház vagy a kert hőmérséklete hosszabb ideig meghaladja ezt a hőmérsékletet, előfordulhat, hogy rókafarkú virágok kezdenek megjelenni.

Egy termesztőhelyiségben nem a lámpák jelentik a kizárólagos hőforrást. A hőhullámok időnként különösen megemelhetik a levegő hőmérsékletét beltéren, ami szintén káros és megterhelheti a növényeket. Az üvegházakat is arra tervezték, hogy csapdába ejtsék a meleget. Az alábbiakban - a megoldásokról szóló részben - megtudhatja, hogyan kell szétoszlatni ezt a forró levegőt.

changeimage
  • A gyökérzóna állapota

Növényeink egészségét csak a talaj felett figyelhetjük. Azonban sok minden történik a felszín alatt is. Az olyan tényezők, mint a pH és a mikrobiális hadviselés, hatással lehetnek a gyökérrendszerre.

Ha ezek közül bármelyik kezd kicsúszni a kezéből, a kannabisznövényeken lassan eluralkodik a stressz. Ha ez elér egy bizonyos pontot, rókafarkú virágok jelenhetnek meg, még akkor is, ha a talaj felett mindent kézben tart. Az alábbiakban a gyökérzóna-stressz elsődleges forrásait mutatjuk be.

- pH

Ami a pH-t illeti, a kannabisznövények az enyhén savas termesztőközeget szeretik. Ideális esetben a talaj pH-ját 6,0-7,0 között érdemes tartani. A kannabisz gyökerei ezen a tartományon belül képesek a legsikeresebben felvenni a tápanyagokat.

Enyhe ingadozások elfogadhatók, de ha a szintek túl sokáig lengenek ki rossz irányba, a gyökerek nem veszik fel a tápanyagokat, és „kizáródás” következik be. Ez stresszt okozhat a növényekben, és előfordulhat, hogy rókafarkúvá válnak.

- Rossz mikrobák

Szabad szemmel nézve a talaj passzív barna anyagnak tűnik. De ha mikroszkóp alá helyezünk egy földdarabot, gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy mikrobák milliói hívják otthonuknak ezt a termesztőközeget.

Ezen életformák némelyike, beleértve a baktérium- és gombafajokat is, szimbiotikus kapcsolatot alakít ki a kannabisz gyökereivel, és segíti a tápanyagok felvételét. Mások azonban ellenségesek és pusztítást okozhatnak.

Egyes lények, például a parazita fonálférgek, szeretik átrágni a gyökereket, és felfalják azok tartalmát. Féktelen legelésük a levelek sárgulását és rothadását okozhatja. Ez a stressz a kannabiszvirágokat is megviselheti annyira, hogy rókafarkúvá válnak. Ebben a cikkben később megismerheti a talaj mikrobiális egészségének megőrzésének kulcsfontosságú módjait.

  • Genetika

A kannabisz nemesítők több ezer különböző törzset hoztak létre. A szelektív nemesítés során több száz különböző ízű, formájú, méretű, illatú és hatású növényt alkottak.

Egyes tenyésztők szándékosan hoztak létre olyan törzseket, amelyek hajlamosak a rókafarkú virágzat fejlesztésére. Miért? Mert egy létező igénynek tesznek eleget. Egyesek szeretik ezt a ritka tulajdonságot, és szeretnek olyan virágokat termeszteni, amelyek különlegesnek és menőnek tűnnek, amik különböznek másoktól.

Ha véletlenül egy ilyen rókafarkúnak tervezett törzset választ, nem igazán tehet sokat ennek a tulajdonságnak az elkerülhetetlen megnyilvánulásával kapcsolatban. A legjobb, amit tehet? Szüretelje le a virágokat, szívja el őket, és legközelebb válasszon más fajtát.

Rossz a rókafarkú virág?

Igen is és nem is. Tudjuk, hogy ez a válasz nem különösebben kielégítő, de ez valóban a termesztő nézőpontjától függ. Ha esztétikai megfontolásból tervez rókafarkú kannabiszt termeszteni egy erre kifejlesztett törzsből, akkor a rókafarkú kannabisz jó dolog. Ha kerek, sűrű és szabályos rügyeket szeretne, akkor rossz dolog.

De ne aggódjon, ezek a rügyek is rengeteg kannabinoidot és terpént tartalmaznak. Bár lehet, hogy kisebb súlyúak és kevesebb fitokemikália van bennük, mint a hagyományos virágokban, mégis érdemes a legtöbbet kihoznia a helyzetéből. Ezután alkalmazza az alábbi leckéket, hogy a jövőben rendes rügyeket szüretelhessen

A rókafarkú rügyek gyógyítása

Szóval rókafarkúak a rügyei? Nos, lehet, hogy meg lehet őket gyógyítani. Ez attól függ, hogy milyen messzire jutott a virágzási szakaszban.

Ha a folyamat elején jár, és még sok kisebb virág nem nyílt ki, csökkentheti a stressz szintet, és növelheti annak esélyét, hogy megfelelőre alakuljanak ki.

Rendszeresen állítsa be a lámpákat
Tartsa mozgásban a lámpáit! Miután felakasztotta a lámpákat a termőhelyen, ne hagyja csak úgy lógva őket. Miközben a lombkorona folyamatosan növekszik, folyamatosan egyre feljebb kell emelnie a lámpákat. Próbáljon meg mindig körülbelül 25cm távolságot tartani a fényforrás és a növények teteje között. Ez a távolság a fény által kibocsátott hőtől függően változhat. Ha a kifehéredés jeleit észleli, mozgassa feljebb a lámpát, amíg a tünetek meg nem szűnnek.
A légáramlás növelése

A termesztősátrak, fóliasátrak és üvegházak rendkívül gyorsan felforrósodhatnak a nyári meredek hőmérséklet emelkedés során. Fel kell készülnie ezeknek a változásoknak a kezelésére. Először is helyezzen el egy higrométert a termőhelyen. Ez a hasznos digitális eszköz segít nyomon követni és megfigyelni a termesztési környezet hőmérsékletét. Ha azt látja, hogy a hő a fent említett ajánlott szint fölé emelkedik, készüljön fel néhány ventilátorral és vesse be őket, hogy segítsenek eloszlatni a forró levegőt. A ventilátorok rendkívül jól működnek termesztő sátrakban és üvegházakban. Az is segít, ha olyan üvegházat vásárol, amelyen ajtó vagy szellőzőnyílások vannak, így megakadályozhatja a növények rókafarkasodását intenzív időjárás esetén. Ha a szabadban termeszt, árnyékoló kendővel védheti növényeit a szélsőséges hőtől.

A pH monitorozása
Rendszeresen ellenőriznie kell a talaj pH-értékét, hogy elkerülje a tápanyag-kizáródást. Körülbelül hetente egyszer használjon pH-mérőt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a dolgok jó úton haladnak. A kapott eredményeknek megfelelően használhat pH-növelő és -csökkentő termékeket, hogy a pH a 6,0-7,0 közötti tartományban maradjon.
Mikrobiális egyensúly
Ha fonálféreg invázió tüneteit észleli, toborozhat jó mikrobákat, hogy segítsenek leküzdeni ezeket a parányi kártevőket. Javasoljuk, hogy adjon mikorrhiza gombákat és rizobaktériumokat a földkeverékéhez a növekedési ciklus kezdetén. Ha látja a fonálférgek keresztes hadjáratának nyomait, hozzáadhatja ezeket az élő táplálékkiegészítőket a vízhez, és talajáztatóként alkalmazhatja.

Mikor kell leszüretelni a rókafarkú rügyeket

Ha a kannabiszvirágai rókafarkúak, akkor is használhatja őket! Ha nem sikerül visszafordítani a folyamatot, vagy túl későn kapja el, akkor is élvezheti az ízüket és hatásukat.

Először is csökkentse a stressz forrását, amennyire csak lehetséges, hogy segítsen nekik megőrizni a minőséget. Helyezze át a fényt, figyelje a pH-értéket és a mikrobákat, és a meleggel is maradjon a kellemes tartományban.

Ne felejtse el öblíteni a kannabisznövényeit körülbelül két héttel a betakarítás előtt, és szüreteljen, amikor a trichomákon a szín tisztáról felhősre vált.

Ön elmúlt már 18 éves?

A RoyalQueenSeeds.com-on található tartalom kizárólag felnőtteknek szól és a törvényes életkorúak számára van fenntartva.

Győződjön meg az ön országában érvényes szabályozásról.

A BELÉPÉS gombra kattintva ön megerősíti, hogy
már elmúlt
18 éves.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 out of 5
from 37835 reviews